studentbible-blog
Student Bible
19 posts
Voor studenten door studenten
Don't wanna be here? Send us removal request.
studentbible-blog · 9 years ago
Text
Bijbaantje? Probeer deze eens!
Een groot deel van de studenten heeft een bijbaantje. Vaak is dit nodig om genoeg geld te hebben om de maandlasten te betalen als je op kamers woont. Verder is het natuurlijk altijd fijn om wat geld te hebben voor in je vrije tijd. Als jij nog geen bijbaantje hebt maar wel van plan bent om er een te nemen lees dan dit stukje zodat je weet wat je van de meest voorkomende baantjes kan verwachten.
 Door: Olivier Vos
Vakkenvuller
Een aantal positieve dingen aan werken als vakkenvuller zijn: je hebt veel aanspraak met collega’s, Je hebt over het algemeen een goed salaris en het werk is meestal makkelijk en overzichtelijk. Nadelen kunnen zijn dat je werktijden kunnen veranderen zonder dat je er zelf invloed op hebt. Ook is het niet altijd fijn om in de avonden en de weekenden te moeten werken.
Afwasser
Voordelen van werken als afwasser kunnen zijn dat je af en toe lekkere dingen mag proeven (afhankelijk van waar je werkt uiteraard) en als je de horeca in wil kan je alvast wat ervaring opdoen in de keuken. Een nadeel is dat het fysiek zwaar werk is waarvoor je in verhouding niet veel betaald krijgt. Je wordt vies en nat tijdens je werk dus neem dit baantje niet als je smetvrees hebt.
Postbezorger
Positief aan postbezorger zijn is dat je lekker in de buitenlucht werkt, je bent sportief bezig (als je met de fiets bent) en je leert de wijk waarin je werkt goed kennen. Het is wel vervelend als het buiten slecht weer is, als je moet bezorgen, want je zal toch moeten. Verder wordt het vaak eentonig werk gevonden omdat je de hele tijd hetzelfde doet.
Werken in een kledingzaak
Als je in een kledingzaak werkt dan is het vaak gezellig, je hebt veel contact met klanten en het werk is fysiek niet heel zwaar. Wel kan het werk stressvol zijn als het druk is of juist saai als het heel rustig is. Het is belangrijk dat je altijd vriendelijk bent tegen klanten ook als je stemming daar niet naar is, je bent immers verkoper dus het helpt als je aardig gevonden wordt.
Werken in de bediening
Je hebt als serveerder veel contact met de gasten en het is dus handig als je sociaal aangelegd bent. Het werk vindt  ’s avonds plaats, dus het is goed te combineren met school. Nadelig hieraan kan zijn dat je minder tijd hebt om bijvoorbeeld uit te gaan. In een restaurant kan het heel druk zijn;  hierdoor heb je soms last van stress en ben je vaak laat klaar. Het salaris is ook niet geweldig, maar dit kan wel hoger worden door fooien.
Bezorger
Als bezorger heb je een aardig salaris door de fooien die je meestal helemaal zelf mag houden. Je hebt gunstige werktijden en je leert de stad waarin je werkt van binnen en buiten kennen. Als het slecht weer is, is het werk minder leuk,  maar je hebt weinig keus want de bestellingen moeten toch bezorgd worden. Het is daarnaast geen fysiek of mentaal werk.
0 notes
studentbible-blog · 9 years ago
Link
Een leuke makeup-look voor naar school, zonder dure merken? Het is mogelijk! Bekijk hier mijn tutorial door op de titel van dit bericht te klikken. 
Door: Leeuwelijn Verwijst
1 note · View note
studentbible-blog · 9 years ago
Text
Studeren in: Utrecht
Tumblr media
In het laatste deel van dit tweeluik bezoek ik de stad Utrecht. Centraal gelegen in Nederland kent de Domstad een universiteit en een van de grootste hogescholen van Nederland: de Hogeschool van Utrecht. Met maar liefst 70.000 studenten wordt Utrecht ook wel eens dé studentenstad van Nederland genoemd. In Utrecht spreek ik ook nog met eerstejaarsstudent Chiem.
Door: Dylan van der Burgt
De keuze is reuze in Utrecht: de Hogeschool van Utrecht, De Hogeschool voor de Kunsten en de Universiteit van Utrecht. Het studie aanbod is enorm. Niet voor niets huisvest de stad 70.000 studenten. Maar er is natuurlijk meer dan studeren alleen. ‘De stad is ontzettend divers. Er is altijd wel wat te doen en je maakt heel erg snel vrienden’ zegt Chiem, eerstejaarsstudent journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht.
Utrecht heeft een groot aanbod van cafés en uitgaansgelegenheden. In de binnenstad worden in het weekend en op donderdag avond leuke feesten georganiseerd in een van de vele clubs en kroegen die de stad rijk is. De sluitingstijden van de horeca ligt op vier uur ’s nachts. De meest populaire uitgaansgelegenheid is Tivoli. Hier worden naast feesten ook grote optredens van artiesten gegeven. Naast Tivoli zijn er nog andere verscheiden discotheken. De Filemon, Ekko, Lux en de winkel van Sinkel zijn plekken waar veel studenten komen en ook veel feesten worden gegeven. Veel kroegen en clubs kennen ook studentenkortingen op vertoon van de schoolpas.
Tumblr media
Hoe zit het met de studentenkamers in de stad? Ik vroeg het Chiem: ‘In Utrecht is het ontzettend moeilijk om aan een leuke kamer te komen. Er studeren veel studenten, en die willen meestal ook graag op kamers. Als je gaat beginnen met studeren is het aan te raden om vroeg te beginnen met zoeken. De prijzen van kamers liggen ook ontzettend hoog, een huur van 400 euro per maand is eerder regel dan uitzondering.’ Zelf heeft Hij mazzel gehad, hij betaalt voor zijn kamer aan het centraal gelegen Wilhelminapark 350 euro.
Van oudsher kent Utrecht ook een traditie van studentenverenigingen. De bekendste vereniging is het USC, het Utrechts Studenten Corps. Door veel studenten die niet bij een vereniging zitten wordt het USC wel eens gezien als een clubje waar veel ‘kakkers’ bij zitten. Maar er zijn nog genoeg andere verenigingen. Zo is er een keur aan studentensportverenigingen en studieverenigingen. Voor elk wat wils. ‘Ik wilde graag bij een vereniging, maar het traditionele corporale trok mij niet zo. Ik heb gekozen om bij een studentenvoetbalvereniging te gaan. De club heet Odysseus, in de eerste maand heb ik zó veel nieuwe mensen leren kennen! Het is een mooie mix van feesten en sporten.’ Zegt Chiem.
Tumblr media
Utrecht is een echte studentenstad. Dat merk je aan alles. Overal zijn studenten en alles is ingericht op het studeren. Naast de talrijke studiemogelijkheden zijn er genoeg mogelijkheden om jezelf te ontplooien. Utrecht is ontzettend in trek, helaas merk je dat ook bij het kameraanbod. Maar als je eenmaal een kamer hebt, is het ook ontzettend de moeite waard.
0 notes
studentbible-blog · 9 years ago
Text
“En toen begon er iemand voor mijn neus een joint te rollen”
Dronken huisgenoten, kapotte glazen en drugs: je komt het allemaal tegen als je wel eens vaker op een hospiteeravond bent geweest. In de randstad is het vinden van een kamer op het moment een hele klus, en dat weet Laura (18) maar al te goed. Ze zoekt al sinds de zomer een kamer in Leiden. Nu denk je waarschijnlijk dat het in een studentenstad als Leiden niet al te lastig kan zijn, maar het is lastiger dan het lijkt.
Door: Rhianne Janssen
Laura komt uit Eindhoven maar studeert aan de Universiteit van Leiden. Aangezien je alleen met de trein al twee uur onderweg bent, als je de overstap haalt natuurlijk, en dan ook nog naar de Universiteit moet komen is op kamers gaan wel zo ideaal. Laura is een van de vele studenten die het er tot nu toe behoorlijk lastig mee heeft. Veertien hospiteer avonden later en ze woont nog steeds in Eindhoven. Met een budget van 400,- euro zou je verwachten dat er wel iets te vinden moet zijn, maar er komen soms wel 60 mensen op één kamer af. Dan is er dus al een vrij kleine kans dat jij uit al die studenten gekozen wordt, en dan voelt zo’n avond ook echt alleen alsof je er heen moet om te bewijzen hoe leuk je wel bent. Toen ik haar vroeg naar haar slechtste ervaring was haar antwoord: “Ik ben wel eens naar een heel leuk huis geweest waar ze zeiden dat er buiten gerookt mocht worden, waar ik geen probleem mee heb, zolang het maar buiten is. Maar wat later op de avond begon iedereen in de huiskamer te roken en begon er iemand voor mijn neus een joint te draaien. Het duurde ook nog eens heel lang waardoor ik mijn trein mistte.”
Hospiteren kan op zich best leuk zijn, maar sommige studenten genieten er van om het de toekomstige huisgenoot lastig te maken.
“Hospiteeravonden kunnen ook nog wel eens ongemakkelijk worden, soms word je in een cirkel geplaatst en mag je iets over jezelf vertellen. Net alsof je jezelf probeert te verkopen aan een groep vreemden. Soms lopen de bewoners samen even weg en komen ze later terug om te vertellen wie het geworden is en dus ook wie niet, dat kan ook pijnlijk ongemakkelijk zijn.”
Met nog een paar geplande hospiteer avonden blijft Laura (redelijk) positief en hoopt ze snel een eigen kamer te bemachtigen.
0 notes
studentbible-blog · 9 years ago
Text
Tijd tikt voor de smartwatch
De smartwatch is een vrijwel overbodig stukje technologie. Hij functioneert namelijk niet zonder telefoon dus waarom zou je geld uitgeven in plaats van simpelweg je telefoon te pakken? Nou, omdat je midden in een tentamen zit.
Door: Jacob Lieverse
Een smartwatch maakt spieken tijdens je tentamens namelijk heel gemakkelijk. Zo gemakkelijk zelfs dat het in Engeland en België verboden is om tijdens de tentamens nog een horloge te dragen. Dit omdat niet zomaar te zien is of het een gewoon horloge is of een smartwatch, bijvoorbeeld bij de Moto 360 en Huawei watch. Ook in Nederland is de jacht op de smartwatch begonnen. Avans, Inholland en Hogeschool Zuyd hebben horloges ook al verboden. Maar hoe streng hier op wordt gecontroleerd is nog niet bekend. Met de tentamens om de hoek kunnen veel mensen er dus nog van profiteren.
Het spieken is echt heel gemakkelijk. Je slaat van tevoren je notities op op je telefoon en opent ze vervolgens met je horloge. Veel smartwatches hebben de mogelijkheid om te scrollen door je notities met een polsbeweging, je hoeft je horloge dus niet eens aan te raken. De echte waaghalzen kunnen natuurlijk ook gewoon midden in het tentamen gaan bellen, in de winter wanneer iedereen loopt te snotteren en kuchen kom je er misschien nog wel mee weg. Het lijkt er niet op dat smartwatches nog lang getolereerd zullen worden tijdens tentamens maar misschien kan je er toch nog even je voordeel mee doen. Een smartwatch is namelijk een stuk goedkoper dan een jaar studievertraging. Maar leren blijft natuurlijk altijd nog de beste optie.
0 notes
studentbible-blog · 9 years ago
Text
Be smart bij het kiezen van een smartphone
Een smartphone is onmisbaar geworden in ons dagelijks leven. Maar voor de nieuwste ‘flagship’ smartphones betaal je toch al gauw 600, 700 of 800 euro. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor goedkopere telefoons die toch aanvoelen als echte flagships.
Door: Jacob Lieverse
Oneplus is chinese fabrikant die hele goede telefoons maakt voor heel weinig geld. Hun eerste telefoon, de oneplus one, werd dan ook meteen een grote hit. Ondanks dat hij al een jaar oud is kan de telefoon nog prima mee. Voor slechts 300 euro heb je een goede telefoon zonder dat daar verder nadelen aan zitten. Voor meer informatie over deze telefoon klik je hier.
Afgelopen week is ook de opvolger van de One verschenen, namelijk de Oneplus 2. De verwachtingen voor deze telefoon waren torenhoog en hij kan daar dus ook niet aan voldoen. Grootste kritiekpunt is dat de telefoon die ‘flagshipkiller’ wordt genoemd zelf een beetje op een flagship lijkt. Ze hebben hem een luxere uitstraling gegeven en daardoor is de telefoon ook 400 euro. Ondanks dat blijft het een hele goede telefoon. Hier staat alle info.
Nog een bedrijf waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoor is UBIK. UBIK is een kickstarter met als doel een telefoon te maken die net zo goed is als samsung en apple maar voor minder geld. Hij is pas vanaf eind oktober verkrijgbaar dus of het ze ook echt is gelukt is nog niet zeker. De specificaties zien er in ieder geval goed uit maar bij testmodellen bleek de camera niet te werken zoals werd gehoopt. Of dit in de definitieve versie ook zo is weten we dus pas in oktober. De telefoon is al wel beschikbaar voor pre-order en kost 295 dollar.
Asus kennen we allemaal wel van de laptops. Maar tegenwoordig maken ze ook smartphones. De zenfone2 is daar goed in geslaagd en misschien wel de beste in dit rijtje. Het is de eerste telefoon met 4GB RAM geheugen. Dat klinkt mooi op papier maar in de praktijk is het niet heel veel beter dan 2GB versie die slecht 250 euro kost in plaats van 350 euro. Meer informatie over de telefoon vind je hier. Het enige nadeel is dat de telefoon nog niet in Nederland verkrijgbaar is, daarvoor moet je naar Frankrijk.
0 notes
studentbible-blog · 9 years ago
Text
Studeren in: Venlo
Tumblr media
In dit tweeluik ga ik het studeren in een grote stad en een kleine stad vergelijken. Als eerste wordt het studeren in het bourgondische Venlo onder de loep genomen. De Noord-Limburgse stad telt 110.000 inwoners en kent de hoogste kroegendichtheid per vierkante kilometer van heel Nederland. In de stad huisvesten twee hogescholen; de Fontys en de HAS. Sinds de zomer van 2015 huisvest er ook een faculteit van de universiteit van Maastricht in de gemeente.
Door: Dylan van der Burgt
Klein, maar fijn. Een uitspraak die goed past bij dit stadje. Ik sprak de uit Nijmegen afkomstige student Joris. Joris woont op kamers in Venlo en studeert werktuigbouwkunde op de Fontys. ‘Ik ben naar Venlo gekomen omdat de opleiding werktuigbouwkunde in Venlo het hoogst aangeschreven staat in heel Nederland. Ik had het vooroordeel dat Venlo een slapend provinciestadje zou zijn, maar het tegendeel blijkt waar. Er is genoeg te doen voor studenten.’ Volgens Joris is het studentenleven niet uitgebreid, maar wel heel hecht, iedereen kent elkaar.
Tumblr media
Joris woont op kamers op de Straelseweg. De huur bedraagt 250 euro per maand, een relatief goedkope huur in vergelijking met andere studentensteden. Volgens de student moet je niet in Venlo gaan wonen als je echt in het studentenleven geïnteresseerd bent. Daar wonen in de stad simpelweg té weinig studenten voor. En van de studenten die wel in Venlo wonen, is het merendeel buitenlands, en die trekken meestal toch vooral met elkaar op.
Op dindagavond organiseert studievereniging ‘Da Vinci’ een wekelijkse feestavond in de John Doe. En in het poppodium Grenswerk, gelegen midden in de binnenstad is elke dinsdag- en donderdagavond de zaal open als club. En natuurlijk voor de liefhebber: het jaarlijkse carnaval; ook wel Vastelaovend genoemd.  Zelfs voor festivals kun je in Venlo terecht: Stereo Sunday, Ruis en het Zomerparkfeest. Alle drie grote evenementen die jaarlijks duizenden bezoekers trekken. Ook een nieuwe publiekstrekker is het nieuwe poppodium Grenswerk in de binnenstad. Vrijwel elke avond kun je daar terecht voor avonden vol muziek in een clubsetting. Van Techno, tot kleine bandjes. Je vind het allemaal. 
Tumblr media
Sinds een aantal jaar probeert de gemeente van alles te organiseren en te subsidiëren om het studentenleven in Venlo aantrekkelijker te maken. Zo kent de stad in twee jaar tijd een nieuwe studentenkroeg, een studievereniging en een aantal kroegen die nu ook op dinsdag feestavonden organiseren. Toch is Venlo nog altijd niet echt sexy onder studerend Nederland. De stad zal zijn best moeten doen om van het saaie imago af te komen.
1 note · View note
studentbible-blog · 9 years ago
Text
School én sport? Help!
Een studie vraagt veel tijd. Buiten de lesuren moet je ook nog thuis allerlei dingen voor school doen. En laten we niet vergeten hoeveel tijd je misschien wel kwijt bent met reizen! Als je dan al een tijdje een hobby hebt waar je graag aandacht aan besteedt, kan dit lastig zijn. Daarom hier wat tips over hoe je school met je favoriete sport kunt combineren.
Door: Leeuwelijn Verwijst
Doe je aan fitness? Er zijn ontzettend veel oefeningen voor thuis die meestal net zo effectief zijn als krachttraining met gewichten. Je kunt dus best een paar keer de sportschool overslaan om thuis ergens aan te werken, en tussendoor toch genoeg beweging krijgen. Eventjes sporten of hardlopen in je pauze tussen het huiswerk door is ontspannend én energiek! Gebruik het dus als motivatie tijdens je schoolwerk. Google even wat effectieve oefeningen en gegarandeerd dat je je net zo sportief voelt als in de sportschool. Tip: YouTube wordt zowat beschouwd als een tweede sportschool. De oefeningen worden duidelijk voorgedaan en zo kun je makkelijker meedoen. Heb je training maar duurt je college tot laat? Neem je sportkleding mee naar school en kleed je om op de wc na je college. Nu is de school uitlopen in je joggingsbroek niet erg charmant, maar je moet er wat voor over hebben, toch? Zorg ook dat je iets te eten hebt met koolhydraten of suiker. Rechtstreeks na school sporten kan namelijk heel zwaar zijn. Zorg dus dat je zeker wat hebt gegeten en pak dan rechtstreeks de bus/fiets/trein naar waar je moet zijn. Dat scheelt je een hoop tijd. Heb je het gevoel dat je alles tegelijk moet doen? Plannen! Houd in gedachte dat sport ook heel belangrijk en gezond is. Probeer dus niet altijd het sporten te schrappen. Maak een hele strakke planning voor de dag waarop je veel moet doen voor school en sport. Eén keer doorbijten maar dan heb je ook echt alles klaar en kun je trots op jezelf zijn. Ook motiverend: beloon jezelf op het eind van de dag of in het weekend. Een dagje ontspanning is ook belangrijk en effectief.
1 note · View note
studentbible-blog · 9 years ago
Text
ADE: alle tieners zeggen ja tegen MDMA!
AMSTERDAM, 15 oktober 2015 – Eén van de populairste dance events is afgelopen woensdag weer van start gegaan, namelijk: het Amsterdam Dance Event. ADE biedt van 14 tot 18 oktober een dag – en nachtprogramma aan. Dit jaar was er een nieuwe pil in omloop: de ADE pil. De organisatie achter ADE zegt geschrokken te zijn van deze levensgevaarlijke pil. Tijdens het evenement zelf was hier weinig van te merken.
Door: Lara Warris
Al een paar weken voor het dance event begon, was ADE al in het nieuws vanwege de nieuwe pil die op ‘de markt’ was. Het ging hier om de speciale ADE pil. Het zou een levensgevaarlijke xtc – pil zijn met het ADE logo erop. Deze pil is gevaarlijk vanwege de hoge dosis MDMA die erin verwerkt zit. Daarom waarschuwde het Trimbos instituut. De organisatie achter dit Amsterdamse evenement: Stichting Buma Cultuur reageerde en vertelde zich aan te sluiten bij de waarschuwing van het Trimbos. “We zijn geschrokken omdat de gezondheid van mensen in gevaar gebracht wordt door de productie van een levensgevaarlijke pil met ons logo.”  
Donderdag 15 oktober gaf Martin Garrix zijn show in de Heineken Music Hall. Het feest begon om 22.00 uur en eindigde rond 5.00 uur. Het was een optreden met mooie lichteffecten, goede geluidskwaliteit en veel bijzondere surprise acts van onder andere Tiësto, Afrojack en meer populaire DJ’s. Prima geslaagd feest dus. Wat opvallend was, waren de vele feestgangers die stijf onder invloed aan het dansen waren. Wegdraaiende pupillen, bezwete hoofden en wegdromende blikken. Er werd minimaal gefouilleerd bij de ingang en er was geen enkele waarschuwing te vinden over de levensgevaarlijke ADE pil. Buiten dat, waren er ook geen testpunten voor je drugs om te testen of het wel veilig was om deze te gebruiken. Onverantwoord omdat er juist veel toeristen op dit evenement komen die uit landen komen waar het gebruik van drugs niet wordt toegestaan. Deze toeristen hebben waarschijnlijk geen idee hoe ze drugs op een veilige manier kunnen gebruiken.
De reactie van de organisatie van Amsterdam Dance Event en hun daadwerkelijke daden zijn dus totaal tegenstrijdig tegen elkaar. Ze waren zo geschrokken maar hebben totaal geen actie ondernomen.
Tumblr media
1 note · View note
studentbible-blog · 9 years ago
Text
De nadelen van takeaway
'Lekker en goedkoop eten!' 'studentenkorting!' je wordt ermee doodgegooid, vooral in een studentenstad zoals Tilburg.  Maar is het allemaal wel zo goedkoop als het doet lijken? Voor een gemiddelde afhaal pizza betaal je al snel zo'n €9,- en voor een portie noodles ongeveer €7,-. Dat tikt toch best aan voor een gemiddelde student die het sinds dit jaar zonder stufi moet doen. Hieronder zie je het pasta menu van 'Happy Italy' staan. Dit Italiaanse  restaurant vestigt zich op verschillende plekken in Nederland en is vooral geliefd onder jongeren vanwege de prijs/kwaliteit verhouding. De pasta: 'Pollo e Funghi' is een pasta met roomsaus, champignons, peterselie en gegrilde kip. Voor deze pasta betaal je €7,75, toegegeven je krijgt porties waar de gemiddeld veelvraat 'u' tegen zegt, maar dit moet toch goedkoper kunnen?
Door: Melvin Sturm
Tumblr media
Ik besloot de proef op de som te nemen en deze pasta zo goedkoop mogelijk na te maken. Voor dit recept hoef je ook echt geen sterrenchef te zijn. Het is makkelijk, snel en lekker! De belangrijkste tip is misschien wel om je boodschappen ook bij de goedkopere supermarkt te halen dit scheelt je al snel een paar euro.
Tumblr media
Hieronder staat alles wat je nodig hebt voor één persoon:
-100 gram tagliatelle
- 1 teentje knoflook
- 1 witte ui
- Handje kastanje champignons
- Rucola sla
- 1 kipfilet
- Parmezaan
- Platte peterselie
- 50 ml kookroom
- 1 theelepel bloem
- (zee)zout
- zwarte peper
Bereidingswijze:
Snij je knoflook, ui, peterselie en champignons in stukjes. Breng 1 liter water aan de kook en voeg een snufje zout toe. Marineer je kipfilet met wat zout, peper en dille (optioneel). Kook de tagliatelle in zo'n 8 minuten al dente. Zet tijdens het kookproces van de tagliatelle een pan op het vuur met een scheutje olijfolie. Voeg hier de knoflook en ui aan toe en laat dit staan totdat de uit glazig is. Gooi hierna de kastanjechampignons in de pan en bak deze kort mee op hoog vuur. Bak in de tussentijd ook de kipfilet. (Tip! sla je kipfilet plat voor een krokanter stukje vlees.) Voeg de kookroom, peper en de bloem toe aan de champignons. Laat deze even inkoken en giet in de tussentijd je tagliatelle af. Voeg als laatste de peterselie toe aan je champignonroomsaus.  Gooi je tagliatelle in de pan met de roomsaus en roer dit door elkaar. Schep het op een bord,strooi wat parmezaan over je pasta en serveer met rucola. Yum!
Maar  ik hoor je denken: wat was je in totaal kwijt? Voor deze pasta betaalde ik in totaal €3.92! Dat is ruim €3,- goedkoper dan de pasta van Happy Italy! Conclusie: je kan wel degelijk veel goedkoper eten dan de gemiddelde take away aanbieder zolang je maar let op de kosten van je boodschappen!
Tumblr media
0 notes
studentbible-blog · 9 years ago
Text
Treinleed
Het treinleven van een gemiddelde student gaat niet over rozen. Om 7 uur ’s ochtend strompel je je bed uit. Gauw even ontbijten, een kop koffie achterover gooien en dan snel onderweg. Als je met je nog slaapdronken kop op het station aankomt kom je erachter dat je trein niet rijdt. Je dag kan niet beter beginnen.
Door: Olivier Vos
Eenmaal in de trein zijn de omstandigheden gelukkig altijd piekfijn in orde. Als je van hard huilende kinderen, hysterisch bellende mensen, en de oorverdovende muziek uit andermans koptelefoon houdt tenminste. Ook moet je het niet erg vinden dat je zo dicht op iemand moet staan dat je kan ruiken wat diegene 3 dagen geleden gegeten heeft. Dit omdat er te weer eens veel te weinig plek is. Behalve in de eerste klasse natuurlijk, waar elke coupé een stiltecoupé is.
 En omdat dat allemaal nog niet erg genoeg is, maakte Roger van Boxtel (topman NS) bekend dat er een periode aankomt waarin er nog minder treinen gaan rijden. Voor degenen die het gemist hebben, de NS heeft voor 2 miljoen euro nieuwe treinen besteld, maar deze hebben ze nog niet binnen. Terwijl ondertussen de oude treinen wel weggehaald gaan worden. Van komend voorjaar tot eind volgend jaar zullen er daarom minder treinen rijden. Dit is dus ongeveer 9 maanden.
 Dat deze “opgerekte zomerperiode”, zoals van Boxtel het zelf noemde, vanzelfsprekend problemen gaat opleveren, ligt voor de hand. De oplossing wordt daarom gezocht in het onderwijs. Als sommige onderwijsinstellingen later zouden beginnen en al die studenten dus nog wat langer in hun bed zouden kunnen blijven liggen, is het probleem in een klap opgelost. Dat is de wereld op zijn kop, de NS maakt fouten en verwacht dan dat scholen die gaan oplossen. Bizar gewoon.
 Ooit had de NS de slogan “Waar zouden we zijn zonder de trein?” Nou dat lijkt me duidelijk aangezien dat zo langzamerhand mijn dagelijkse praktijk aan het worden is. Nog steeds op hetzelfde perron, wachtend tot de NS op het briljante idee komt om (veel te weinig) bussen in te zetten. Indiase taferelen dringen zich op aan mijn netvlies; vechtende mensen, hangend uit de bus, nog net met een been binnen.
 Ik verheug me nu al op de winter…
0 notes
studentbible-blog · 9 years ago
Note
Zouden jullie een lijstje kunnen maken met opties om te doen als huisuitje met mijn studentenhuis? We zijn een gemend huis met 8 bewoners van 18-23 jaar. Leuke blog!
We hebben er een blogpost over gepost. Hopelijk helpt het jullie een beetje op weg!
0 notes
studentbible-blog · 9 years ago
Text
Huisuitjes ideeën
Of jullie nou iets willen doen om de band te versterken, iets te vieren, frustraties even te kunnen vergeten, of gewoon als excuus om even de grauwe muren van je studentenhuis te ontsnappen, een huisuitje is altijd een goed idee! We hebben een aantal (niet al te standaard) huisuitjes voor jullie verzameld, natuurlijk zo budget vriendelijk mogelijk.
Door: Rhianne Janssen
 1. Escape room
Klinkt het niet als muziek in je oren om met de mensen waar je je wel eens aan ergert in een heel huis, opgesloten te zitten in een kamer? Dan moet je vooral met zijn allen naar een ‘escape room’ gaan. Het is een interactief spel waarbij je doormiddel van verschillende activiteiten uit de kamer moet zien te komen. Kan zorgen voor nog meer frustraties, maar schept ook een band.
Rond de 20,- euro per persoon, in de meeste steden is er wel een escape room.
 2. Spoedcursus boer worden in Limburg
Nu zijn studenten natuurlijk heel erg studie gericht ingesteld, dus iets extra’s leren is altijd mooi meegenomen. Jullie hebben natuurlijk altijd al willen leren hoe je muizen moet meppen, stro moet stapelen en om moet gaan met de boerin. Je kan verzekerd zijn dat je de dag niet afsluit zonder buikpijn van het lachen.
9,95 euro per persoon, http://www.boerenspellen.nl
 3. Paintballen
Dit is vooral een goed idee als er binnen het huis de nodige frustraties zijn over wie de haren niet uit het putje haalt, wie de afwas altijd laat staan of die ene huisgenoot met die verschrikkelijke muzieksmaak die het maar al te graag het hele huis wilt delen (en de rest van de straat). De verliezer moet erna natuurlijk wel even een rondje geven.
Meestal vanaf 18,- euro per persoon, in de meeste regio’s is er wel een te vinden.
4. De jongens tegen de meisjes
Je hebt vast wel eens over het tv programma gehoord, maar je kan nu zelf ook laten zien dat jouw geslacht het sterkere is. Je gaat in teams een aantal spellen spelen die te simpel zijn voor woorden maar reken er maar op dat je zonder bloed, zweet en tranen er niet vanaf komt. Je band met een deel van het huis zal versterkt worden. Let op: Kan zorgen voor extra rivaliteit in huis.
14,95 per persoon, http://www.1001activiteiten.nl
5. The pain game
Wat is er nou leuker dan die ene huisgenoot die altijd 2 uur onder de douche staat daarvoor te zien boeten? Heel veel, maar het blijft leuk. Bij The Pain Game word je naar een locatie gebracht en in teams opgedeeld. Er worden vragen gesteld en na drie foute antwoorden mag er iemand een hete peper eten, of fijn zijn/haar hele gezicht vol zetten met wasknijpers. Het is niet al te pijnlijk maar zorgt wel voor een leuke middag. Natuurlijk is er tussendoor tijd voor een hapje en drankje.
19,50 per persoon, in elke stad in Nederland, http://huisbrandevents.nl
0 notes
studentbible-blog · 9 years ago
Text
Oost west, thuis goedkoopst?
Zonnebril en badkleding worden opgeruimd, de laatste zonnestralen gepakt. De zomervakantie is voorbij. Het is tijd om een nieuwe stap te maken. Next stop: hbo.
Door: Bregje Kop
Bij deze levensgebeurtenis komt een hoop kijken. Meestal moet er worden afgereisd naar een verre ‘onbekende’ stad. Waar het reizen in de eerste paar weken nog als een uitdaging wordt gezien, komt het bij de meeste studenten al snel de neus uit. Bij veel zal de gedachte gaan spelen om er voor te gaan kiezen om een eigen plekje te gaan zoeken in de stad van de studie. Naast bier zuipen en een puinzooi maken van je nét te kleine studentenkrot, zal er ook nagedacht moeten worden over de financiering hiervan.
Ik ben zelf thuiswonend. Iedere dag een prakje voorgeschoteld en gestreken kleding. Een soort hotel, maar dan gratis inclusief mekkerende moeder. De bazen van dit hotel (mijn vader en moeder) financieren mijn zorgkosten, schoolkosten en al het andere waarmee ik in leven blijf. Aan een zorgverzekering en studie zijn zij ongeveer 3.220 euro per jaar kwijt. 1.948 euro aan collegegeld en 1.236 euro aan zorgverzekering. Dit komt neer op 268,30 per maand. Voor mijn kleding  hoef ik zelf niets te betalen en papa maakt ook braaf iedere maand geld (ongeveer 45 euro) over voor mijn telefoonrekening. Dit betekend dat het geld dat ik verdien met mijn bijbaan, allemaal mijn eigen zak ingaat. Ik besteed dit geld vooral aan eten, winkelen, stappen en al het andere dat studenten doen. Prima leventje zou je zo zeggen. Toch kan het ook een stuk anders.
Mijn vriend (Lodewijk), 21 jaar en troste eigenaar van een eigen woonruimte, ziet zijn geld op gaan aan andere dingen. Op de eerste plaats de huur. Wil je in een beetje een normale wijk wonen dan tik je al snel zo’n 400 euro per maand neer voor een studentenwoning. Deze zijn vaak wel inclusief gas/water/licht. Val je onder de oude studiefinanciering-regeling, dan ontvang je als uitwonende student 264 euro. Dit bedrag hangt echter wel af van het inkomen van je ouder(s). Hiernaast leent hij 200 euro per maand om zijn huur te kunnen betalen. Zijn schoolkosten en zorgverzekering worden door zijn ouders betaald. Het geld dat hij verdient met zijn bijbaantje moet hij uitgeven aan boodschappen. Per dag is hij ongeveer 13 euro kwijt aan boodschappen. Dit komt neer op 364 euro per maand. Naast het betalen van huur en boodschappen, moet er natuurlijk ook nog geld vrij worden gehouden voor alcohol, de vette snack na deze alcohol en hier en daar een sigaretje.  
Ik zie in mijn omgeving dat veel vrienden moeten lenen om hun woonruimte te kunnen betalen. Gemiddeld lenen zij zo ongeveer 300 per maand. Stel je voor dat je dit vier jaar zou doen; 300 euro x 48 maanden = 14.400 euro schuld na vier jaar lenen. Over terugbetalen mag je dertig jaar doen. Een eeuwigheid zou je zeggen. Toch gaat deze ‘onschuldige’ studielening je later ongeveer 40 euro per maand kosten.
 Conclusie: Oost west, thuis goedkoopst! Aan jouzelf de vraag: Oost west, thuis best?
0 notes
studentbible-blog · 9 years ago
Text
Low budget beauty tips
Admit it ladies, we zijn allemaal stik jaloers op de make-up van Kim Kardashian, Kylie Jenner, Jennifer Lopez en nog vele andere celebs. Perfect rechte wenkbrauwen, eyeliner wings die aan beide ogen gelijk zijn, je gezicht op zo’n manier gecontourd dat je 8 kg slanker lijkt… Klein probleempje: de meeste vrouwelijke studenten onder ons hebben niet zo’n heerlijk baantje als Kim K waar je betaald wordt voor je bestaan als mens. Dus heb ik even allerlei low budget beauty tips voor je op een rij gezet zodat ook jij op jouw manier kan shinen als Kim.
Door: Lara Warris
Witte tanden:
Er zijn veel producten op de markt waarmee je je tanden kunt bleken. Het probleem met deze producten is vaak dat deze of heel duur zijn, of schadelijk voor je tanden door een bepaald schuurmiddel wat gebruikt wordt in deze blekers wat het glazuur op je tanden aantast. Dat wil je niet! Wat een onschadelijk alternatief is, is kokosolie. Neem een theelepel kokosolie en laat deze 10 minuten in je mond smelten, de olie nemen de bacteriën uit je mond op waardoor je tanden witter zullen lijken. Spuug na deze 10 minuten de kokosolie weer uit!
Tumblr media
Zachte handen:
Scrubben is super goed voor je huid, mits je dit niet te vaak doet. Één keer per week is echt meer dan genoeg. Om nou voor elk lichaamsdeel een andere scrub te kopen is overbodig en zonde van je geld. Voor zachte handen kun je olijfolie mengen met (zee) zout. Het zout heeft een reinigende functie en de olie zorgt ervoor dat je handen zacht aanvoelen.
Gladde benen:
Een goede scheerschuim is soms best duur. Daarbij kan het resultaat van scheren met scheerschuim enorm tegenvallen: uitslag, stoppels en wondjes. Een goede oplossing hiervoor is om in plaats van scheerschuim, conditioner te gebruiken. Dit hoeft geen dure conditioner te zijn van een merk, het wordt immers alleen gebruikt voor het scheren van je benen en niet voor de verzorging van je haar.  Maak je benen eerst vochtig en smeer voor het scheren je benen in met conditioner. Je zult je verbazen over het geweldige resultaat. Je benen zullen er net zo glad uitzien als de modellenbenen in de Venus commercials. (extra tip: spoel je scheermesje na het scheren af met ijskoud water. Zo hou je je mesjes scherp en hoef je ze minder snel te vervangen!)
Tumblr media
Gezonde huid:
De meeste reinigingsmiddelen voor je gezicht zijn helemaal niet zo goed voor je gezicht als dat de meeste merken beweren. Ze zorgen er namelijk voor dat je poriën gaan openstaan waardoor er juist vuil in je huid kan komen wat dus puistjes veroorzaakt. Je gezicht op de juiste manier wassen is super simpel: was je gezicht eerst enkel met warm water, het warme water opent de poriën waardoor je gewoon met warm water het vuil eruit kan wassen. Droog je gezicht en was het vervolgens met koud water. Koud water sluit de poriën weer, zodat er geen vuil meer in kan komen. Na het drogen van je gezicht, kan je eventueel nog een nachtcrème aanbrengen. Een uitgebreidere reiniging voor je huid is echt niet nodig!
 Betaalbare make-up:
Natuurlijk zouden we allemaal wel in het bezit willen zijn van een Mehr, Myth en Stone lipstick van MAC. Toch jammer dat één zo’n lipstick al ongeveer ¼ van je stufi is. Maar er is een geweldig alternatief: KIKO Cosmetics. Een cosmetica merk waar ze werkelijk alles op het gebied van uiterlijke verzorging verkopen. Make-up reinigers, kwasten, body lotions, make - up, toilettassen, nagellak en zoveel meer! De prijzen van de producten liggen zo laag dat je haast aan de kwaliteit gaat twijfelen. Maar het tegendeel wordt bewezen door het feit dat vele make-up artiesten werken met make-up van KIKO. Voor €5,90 heb je al een mascara, voor €2,90 oogschaduw en voor €12,90 een mooie foundation. De winkel is nog niet heel erg bekend in Nederland maar er zijn op het moment 3 filialen in ons kikkerlandje; eentje in Amstelveen en sinds kort is er een KIKO Store geopend in Rotterdam én op Amsterdam Centraal. Woon je niet in de buurt in één van deze drie filialen? Online bestellen is ook mogelijk!
Tumblr media
0 notes
studentbible-blog · 9 years ago
Text
Student meal
Tumblr media
Studenten en hun avondmaal. Voor vele is het niet altijd een makkelijke opgave. Natuurlijk hebben wij leergierige duizendpoten allemaal een super druk leven. Regelmatig hoor ik van medestudenten, die met hun huisgenoten hebben afgesproken om de beurt een heerlijke maaltijd op tafel te zetten, zich hardop afvragen: wat zal ik nu vanavond maken? Juist voor diegene, maar ook voor de thuis wonende student die graag zijn of haar vader en moeder verrast, vind je hier een gemakkelijk maar wel gezond recept.
Door: Neele Martens 
Het recept is voor ongeveer 4 á 5 personen. What do we need? - 2 grote zoete aardappelen - 600 gram tomaten - 500 gram courgette - Olijfolie - Water - Gedroogde tijm - Zwarte peper - Gerookte Kipfilet
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Ik heb mijn boodschappen gedaan bij Jumbo.  Silvo tijm: 1,69 Zoete aardappel: 1,74 Tomaten: 1,58 Courgette: 1,18 Kipfilet: 2,20 Zwarte peper: 1,89 Olijfolie: 2,89 - ik heb olijf olie gebruikt die we thuis nog hadden staan, de olijf olie van het jumbo huismerk kost 2,89. In totaal zou je dus voor deze maaltijd €2,63 kwijt zijn per persoon. Aan de slag: Eerst schil je de zoete aardappel en courgette. Vervolgens snij je de zoete aardappel, courgette en tomaten in schijfjes. 
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Vervolgens bekleed je de bodem van een ovenschaal met de zoete aardappel.
Tumblr media
Boven op de zoete aardappel leg je de schijfjes courgette. Wissel deze lagen af tot dat je schijfjes op zijn.
Tumblr media
Wanneer je de schijfjes zoete aardappel en courgette over de boven van de ovenschaal hebt verdeelt, bedek je deze met een laagje gerookte kipfilet.
Tumblr media
De kipfilet bedek je met de schijfjes tomaat.
Tumblr media
Besprenkel deze bovenste laag tomaten met wat olijf olie en water en vervolgens strooi je hier nog gedroogde tijm en zwarte peper overheen.
Tumblr media
Vervolgens zet je de ovenschotel +/- 30 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Bon appetit! 
0 notes
studentbible-blog · 9 years ago
Text
Rekentoets uitgesteld voor vmbo, havo en mbo
Helmond, 7 oktober – Het meetellen van de rekentoets bij het eindexamen van het vmbo, havo en mbo wordt uitgesteld. Omdat de rekentoets op de verkeerde manier zou zijn ingevoerd zet de Tweede Kamer een streep door dit plan. 
Door: Neele Martens
Leerlingen van het vmbo, havo en mbo hoeven niet meer bang te zijn voor de rekentoets. Het kabinet wilde de rekentoets vanaf schooljaar 2015/2016 laten meetellen met het eindexamen maar de tweede kamer stemt niet in met dit voorstel. Volgens een brief van minister Bussemaker en staatsecretaris Sander Dekker heeft het rekenonderwijs nog een forse verbetering nodig. Pieter Classens, examen secretaris aan het Helicon te Helmond, vertelt: “wij merken een duidelijke groei in het rekenniveau van onze leerlingen, zowel leerlingen die van het vmbo komen als onze eigen leerlingen scoren gemiddeld.” Afgelopen jaar zakte 5% voor de rekentoets aan het Helicon. Het investeren in rekenonderwijs is belangrijk vind Classens: “onze leerlingen worden klaar gestoomd om het bedrijfsleven in te gaan of een vervolg studie te gaan volgen aan het HBO, in beide gevallen is rekenen zeer voornaam voor hun toekomst.
2 notes · View notes