Tumgik
octopusthingz · 3 days
Text
Güvenli Sürüş Teknikleri
Tumblr media
Güvenli Sürüş Teknikleri Dersinin Teme Amacı;
Sürücülerin trafikte güvenli sürüş tekniklerinden yararlanarak kendilerini ve araçlarını tehlikeler karşısında güvende tutabilmelerini, yol ve trafik koşullarını en iyi şekilde tutabilmelerini sağlamaktır. Read the full article
0 notes
octopusthingz · 2 months
Text
D Yetki Belgesi
Tumblr media
Otobüsle yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
D1 yetki belgesi:
Tarifeli olarak şehirlerarası ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara, Read the full article
0 notes
octopusthingz · 3 months
Text
B Türü Yetki Belgesi
Tumblr media
Otobüsle uluslararası ve yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:
B1 yetki belgesi:
Tarifesiz olarak uluslararası ve yurtiçi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara, Read the full article
0 notes
octopusthingz · 4 months
Text
SRC5 Dersleri
Tumblr media
ADR (SRC 5) KURUMUMUZ SRC 5 BELGESİ VE EĞİTİMLERİ VERMEYE YETKİLİDİR. SRC 5 BELGESİ İÇİN TIKLAYINIZ>>> SRC 5 BELGESİ BİLGİ HATTI: 0212 641 13 13 Read the full article
0 notes
octopusthingz · 6 months
Text
SRC Belgesi Ders Saatleri
Tumblr media
DERS GÜNÜ VE SAAT SEÇENEKLERİ: 1.SEÇENEK : CUMARTESİ VE PAZAR GÜNLERİ (4 gün) SAAT : 09:00-14:45 ARASI 2.SEÇENEK : CUMARTESİ VE PAZAR GÜNLERİ (4 gün) SAAT : 15:00-20:45 ARASISrc belgesi derslerinin toplam süresi belge sürücüne farklılık gösterse de ders içeriklerinin yüzde 93'ü aynıdır.  Read the full article
1 note · View note
octopusthingz · 8 months
Text
Gümrük Kaçakçılık ve Tır Mevzuatı - Gümrük rejimi Bölüm 1
Tumblr media
Gümrük rejimi, bir ülkeye giriş veya çıkış yapan malzemelerin işlemlerini düzenleyen bir dizi kurallar bütünüdür. Konusu ve iktisadi amacına göre, dış ticaret işlemlerine tabi tutulacak ürünlerin gümrük süreçleri belirlenir ve bu süreçler sınıflandırılır. Gümrük rejimi, ithalat ve ihracat işlemlerini düzenleyerek, vergilendirme, denetim ve izleme gibi konularda düzenlemeler içerir. Bu süreçler, ülkeler arasındaki ticareti düzenlemek ve güvenilirliği sağlamak amacıyla uygulanır.
Tumblr media
Gümrük rejimi
1. Bölüm
4458 sayılı GÜMRÜK KANUNU (Kabul Tarihi: 27.10.1999) Gümrük Kanunun amacı, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesine giren ve çıkan eşyaya ve taşıt araçlarına uygulanacak gümrük kurallarını belirlemektir.
BAZI TANIMLAR:
Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesi: Türkiye Cumhuriyeti topraklarını, karasularını, iç sularını ve hava sahasını kapsayan bölgedir. Serbest dolaşımda bulunan eşya: Serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutularak Türkiye Gümrük Bölgesine giren eşya ile üretiminde kullanılan girdilerin yerli olup olmadığına bakılmaksızın, Gümrük Kanununa göre Türk menşeli sayılan eşyadır. Gümrük vergileri: Yürürlükteki hükümler uyarınca eşyaya uygulanan ithalat vergilerinin ya da ihracat vergilerinin tümüdür. Eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulması: Eşyanın bir gümrük rejimine tabi tutulmasını, bir serbest bölgeye girmesini, Türkiye Gümrük Bölgesi dışına yeniden ihracını, imhasını veya gümrüğe terk edilmesini ifade eder. Gümrük rejimi: Serbest dolaşıma giriş rejimi, Transit rejimi, Gümrük antrepo rejimi, Dahilde işleme rejimi, Gümrük kontrolü altında işleme rejimi, Geçici ithalat rejimi, Hariçte işleme rejimi ile İhracat rejimini ifade eder.   Gümrük beyanı: Belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde eşyanın bir gümrük rejimine tabi tutulması talebinde bulunulmasını ifade eder. Gümrük Kanunu Çerçevesinde Temsil Hakkı Bütün kişiler, gümrük mevzuatı ile öngörülen tasarrufları ve işlemleri gerçekleştirmek üzere gümrük idarelerindeki işleri için bir temsilci tayin edebilirler. Gümrük Mevzuatı Çerçevesinde Gümrük İdaresine Bilgi Verme Yükümlülüğü Gümrük işlemleriyle doğrudan veya dolaylı olarak ilgili bulunan kişiler, Gümrük Müsteşarlığının veya gümrük idarelerinin talebi üzerine gümrük işlemleri ile sınırlı olmak kaydıyla belirlenen süreler içinde gerekli bütün belge ve bilgileri vermek ve her türlü yardımı sağlamakla yükümlüdür. - Ayrıca Bakınız: Tır Sistemi Gümrük Vergilerinin Hesaplanması Gümrük vergileri, gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihte yürürlükte olan gümrük tarifesine göre hesaplanır. Taşıtların Türkiye Gümrük Bölgesine Giriş ve Çıkışı   Türkiye Gümrük Bölgesine giriş ve çıkış gümrük kapılarından yapılır. Türkiye Gümrük Bölgesinin giriş noktalarındaki gümrük kapıları ile içeride bulunan gümrük kapıları arasında belirli yolların takip edilmesi zorunludur. Genel hizmete açık demiryolları gümrük yolu sayılır. Türkiye Gümrük Bölgesine giren veya çıkan taşıtlar gümrük gözetimine tabidir. Bunlar gümrük idareleri tarafından denetlenir. Karayolu ile Türkiye Gümrük Bölgesine gelen taşıtların denetlenmesi bitmeden veya ilgili gümrük idaresinin izni alınmadan söz konusu taşıtlara yük ve yolcu alınıp verilemez ve taşıt yoluna devam edemez. Sınırdaki yetkili olmayan bir gümrük idaresine gelen eşya gümrük gözetimi altında yetkili bir gümrük idaresine götürülmediği takdirde geri çevrilir. Türkiye Gümrük Bölgesine giriş ve çıkış ile gümrük idarelerindeki her türlü gümrük işlemleri normal çalışma saatleri içinde yapılır. Gümrüğe sunulan eşyaya, gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanım tayin edilir. Gümrüğe ilişkin işlemler; karayolu ile gelen eşya için, özet beyanın verildiği tarihten itibaren yirmi gün içinde tamamlanır.
Özet Beyan
Gümrüğe sunulan eşya için, eşyanın gümrüğe sunulmasını takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar ilgili gümrük idaresine bir özet beyan verilir. Özet beyan, eşyayı Türkiye Gümrük Bölgesine getiren veya eşyanın gelişinden sonra taşıma sorumluluğunu üstlenen ya da bu kişiler adına hareket eden kişi tarafından verilir. TIR taşıması yapan aracın sürücüsü taşıyıcının temsilcisi sıfatı ile özet beyan verilmesi işlemini yapar. Taşıyıcı veya temsilcisi tarafından özet beyan yerine orijinal manifesto, konşimento, CMR, CIM, CIV, TIR Karnesi veya Serbest Bölge İşlem Formu gibi belgelerden birinin ibraz edilmesi halinde bu belge de özet beyan olarak kabul edilir. Gümrük idaresine özet beyan veya özet beyan olarak kullanılan ticari ya da resmi belge verilmeksizin taşıtlardan eşya boşaltılamaz.
Gümrük Beyanı
Bir gümrük rejimine tabi tutulmak istenen eşya, bu rejime uygun şekilde yetkili gümrük idaresine beyan edilir. Beyan şu şekillerde olabilir:  a) Yazılı olarak, b) Bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla, c) Sözlü olarak, d) Eşya sahibinin bu eşyayı bir gümrük rejimine tabi tutma isteğini ifade ettiği herhangi bir tasarruf yoluyla,
GÜMRÜK REJİMLERİ
- Serbest dolaşıma giriş rejimi -Transit Rejimi -Gümrük Antrepo Rejimi - Dahilde İşleme Rejimi -Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi -Geçici  İthalat Rejimi - Hariçte İşleme Rejimi -İhracat Rejimi Serbest dolaşıma giriş rejimi: Türkiye Gümrük Bölgesine gelen eşyanın serbest dolaşıma girişi; ticaret politikası önlemlerinin uygulanması, eşyanın ithali için öngörülen diğer işlemlerin tamamlanması ve kanunen ödenmesi gereken vergilerin tahsili ve diğer mali yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile mümkündür. Transit Rejimi: İthalat vergileri ve ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmayan serbest dolaşıma girmemiş eşya ile ihracatla ilgili gümrük işlemleri tamamlanmış eşyanın, gümrük gözetimi altında Türkiye Gümrük Bölgesi içinde bir noktadan diğerine taşınması, transit rejimi hükümlerine tabidir.   Transit rejimine tabi tutulan eşya Türkiye Gümrük Bölgesi içinde; a) Yabancı bir ülkeden gelip yabancı bir ülkeye, b) Yabancı bir ülkeden Türkiye'ye, c) Türkiye'den yabancı bir ülkeye, d) Bir iç gümrükten diğer bir iç gümrüğe taşınabilir. Türkiye Gümrük Bölgesinde karayolu ile transit eşya taşıyan taşıtların transit süreleri, izleyecekleri yollar, kontrol noktaları ve konaklama yerleri ile ilgili olarak düzenlemeler yapmaya Ticaret Bakanlığı yetkilidir. İhracat Rejimi: Serbest dolaşımda bulunan eşyanın ihraç amacıyla Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıkışına ilişkin hükümlerin uygulandığı rejimdir.
Beyanın Kontrolü ve Muayene
Yapılacak kontrol veya muayenenin türü kırmızı, sarı, yeşil ve mavi hatlara göre belirlenir.   Gümrükte Kırmızı hat; Gümrükte Kırmızı hat: Eşyanın fiziki muayenesi ile birlikte belge kontrolünün de yapıldığı hattır. Src Sınavlarında çıkan bir soru örneği; Eşyanın tam muayene yapıldığı hat aşağıdakilerden hangisidir? A) Kırmızı hat B) Sarı hat C) Yeşil hat D) Mavi hat Bu sorunun cevabı a şıkkıdır. Gümrükte Sarı hat; Gümrükte sarı hat: Fiziki muayeneye gerek görülmeksizin eşyaya ait beyanname ve eklerinin doğruluğunun ve birbiriyle uygunluğunun kontrol edildiği hattır. Src Sınavlarında çıkan bir soru örneği; Gümrük işlemlerinde sadece Beyanname ve eklerinin doğruluğunun kontrol edildiği hat hangisidir? A) Kırmızı hat B) Sarı hat C) Mavi hat D) Yeşil hat Bu sorunun cevabı b şıkkıdır. Gümrükte Yeşil hat; Gümrükte yeşil hat: Eşyanın belge kontrolüne veya fiziki muayeneye tabi tutulmadığı hattır. Src Belgesi Sınavlarında çıkan bir soru örneği; Gümrük mevzuatına göre eşyanın belge kontrolüne veya muayeneye tabi tutulmadığı hat aşağıdakilerden hangisidir? A) Mavi hat B) Kırmızı hat C) Sarı hat D) Yeşil hat Bu sorunun cevabı d şıkkıdır. Gümrükte Mavi hat; Gümrükte mavi hat: Eşyanın veya buna ilişkin yazılı beyan ve ilgili belgelerin veya ticari belge ve verilerin sonradan kontrol edildiği hattır.
Eşyanın Fiziki Muayenesi 3 şekilde yapılır:
a) Tam muayene, b) Kısmi muayene, c) Haricen muayene, Read the full article
0 notes
octopusthingz · 10 months
Text
Şok pozisyonu nedir?
Tumblr media
ŞOK NEDİR? Kalp-damar sisteminin yaşamsal organlara uygun oranda kanlanma yapamaması nedeniyle ortaya çıkan ve tansiyon düşüklüğü ile seyreden bir akut dolaşım yetmezliğidir. İlk yardım sertifikası hakkında detaylı bilgi almak için: https://www.yeniumitek.com/ilk-yardim-sertifikasi/ Read the full article
0 notes
octopusthingz · 1 year
Text
TIR SÜRÜCÜLERİNİN ÇALIŞMA SÜRELERİ
Tumblr media
TIR sürücüsünün 24 saat içinde 9 saatten fazla araç kullanamayacağı, azami 5 saat araç kullandıktan sonra en az 30 dakika dinlenmek zorunda olacağı yönetmelikle belirlenmiştir. Türk İthal ve İhraç Malları İçin Yükleme ve Boşaltma Noktaları İle Takip Edilecek Yollar Türk ihraç mallarını taşıyan Türk plakalı taşıtların güzergah takip mecburiyeti, İçişleri Bakanlığınca geçici olarak konulabilir. - İlginizi Çekebilir: Çalışma ve Dinlenme Süreleri Read the full article
0 notes
octopusthingz · 1 year
Text
Tehlikeli Madde Sınıfları
Tumblr media
Yanıcı, yakıcı ve tehlikeli atıklar gibi tehlikeli maddelerin uluslar arası taşımasını yapan sürücülerin ADR sertifikasına sahip olmaları gerekir. Tehlikeli maddeler fiziksel ve kimyasal yapı ve nitelikleri bakımından aşağıdakiKaynak: https://www.src5belgesi.com/ Read the full article
1 note · View note
octopusthingz · 1 year
Text
Src Sınav Hakkı
Tumblr media
Src belgesi eğitimi alacak olan kursiyerler, eğitimlerini tamamlar tamamlamaz sınav aşaması başlar. Bu sınavları Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından organize edilerek İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri yapmaktadır. Src sınav hakkı ve diğer sık sorulan sorulara aşağıda yanıt vermeye çalışacağız. Src 3 belgesi almak için kaç derse giriliyor? - Src Açılımı Nedir?   Read the full article
2 notes · View notes
octopusthingz · 1 year
Text
SRC Belgesi Şartları
Tumblr media
Src Yaş Şartı Src eğitimlerinde uluslararası eşya, kargo, yük ve yolcu taşımacılığında eğitim 32 saat olarak verilmektedir. Yurt içi Src eğitimlerinde ise toplam 36 saat olarak verilmektedir. Src eğitimlerinin içeriğinde sürücülük üzerine eğitim verilmektedir.  - İlginizi Çekebilir: Src belgesi nereden alınır? Read the full article
2 notes · View notes
octopusthingz · 1 year
Text
Trafik Kazalarının Önlenmesi
Tumblr media
Trafik Kazalarının Önlenmesi Trafik: Yayaların, araçların ve hayvanların karayolu üzerindeki hal ve hareketlerine denir.İlginizi Çekebilir: Güvenli Sürüş Teknikleri Read the full article
1 note · View note
octopusthingz · 2 years
Text
SRC BELGESİ NE İŞE YARAR?
Tumblr media
Trafikte aktif olarak araç kullanan kişileri fazlasıyla yakından ilgilendiren src belgesi ne işe yarar pek çok kişi merak ediyor. Normal şoförlerle uzaktan yakından alakası bulunmayan bu belge, ticari olarak araç kullanan kişiler ile bu aracın bağlı olduğu firmayla ilgilidir.  Read the full article
1 note · View note
octopusthingz · 2 years
Text
Ulaştırma Mevzuatı - Bölüm 1 - Zorunlu Yetki Belgeleri
Tumblr media
Zorunlu Yetki Belgeleri
ULAŞTIRMA MEVZUATI BÖLÜM 1
Ülkemizde ulaştırma faaliyetleri Ulaştırma Bakanlığı tarafından düzenlenir. Ulaştırma Bakanlığı kuruluş yapısı gereği: Kara, deniz, hava ve demir yolları ulaşımı ve haberleşme faaliyetleri olmak üzere beş ana dalda hizmet verir. Ulaştırma Mevzuatı Ders Notları Read the full article
0 notes
octopusthingz · 2 years
Text
Rentek Manevrası Tekniği
Tumblr media
Rentek manevrası, bir aracın içerisinde yer alan yaralı ya da hastanın zarar görmeyecek şekilde araç içerisinde çıkarılması işleminde kullanılan uygulamaya verilen isimdir. Hem ehliyet alırken hem de src belgesi alırken rentek manevrası nedir sorusu ile karşılaşmışsınızdır. Read the full article
0 notes
octopusthingz · 2 years
Text
Src sınavı kaç puanla geçilir?
Tumblr media
Src sınavında kaç adet soru çıkıyor?
Cevap: Src belgesi sınavında toplam da 40 soru sorulur. Ancak bazı sınavlarda soru adedi değişebilir.
Sınavdan kaç puan alırsam geçerim?
Cevap: Src sınavında baraj 100 puan üzerinden 70 puandır.
Src Uygulama Sınavında Kaç Soru Çıkar?
Çoktan seçmeli Src sınavından başarılı olan kursiyerler sınavdan hemen sonra uygulama sınavına girerler. Bu sınavda size 3 adet görsel sınav sorusu sorulur. Her soru için 60 saniye zaman verilir. Bu üç sorunun ikisine doğru yanıt verirseniz src belgesi almaya hak elde edersiniz.
Src sınavlarını hangi devlet kurumu yapar?
Cevap : Src sınavını T.C. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü yapmaktadır. Diğer Sıkça Sorulan Sorular - Src belgesi almak için kaç yaşında olmak gerekir? - Src4 belgesi ile uluslararası yük taşıyabilir miyim? Read the full article
0 notes
octopusthingz · 2 years
Text
Yetki Belgesinin İptali
Tumblr media
 YETKİ BELGESİ İPTALİ
Geçici durdurma ve yetki belgesi iptali; 4925 sayılı karayolu taşıma yönetmeliği kapsamında taşımacılık faaliyetinde bulunacak olan yetki almış tüzel ya da gerçek kişiler faaliyeti boyunca alacak oldukları uyarmalar neticesinde faaliyetleri geçici olarak durdurulur. Bu bağlamda ilgili yönetmeliğin 70 inci madde 3 üncü fıkrası aşağıdaki gibidir. Read the full article
0 notes