Photo
Sociale media vs. traditionele media
Wat met traditionele marketing? Volgens mij is traditionele marketing niet weg te denken. Advertenties op papier en televisie hebben nog steeds effect. Het is altijd al een belangrijk middel geweest en mensen zijn vertrouwd met deze vorm van marketing. Het nadeel is natuurlijk wel de ROI (Return On Investment). Dat kunnen onderzoekers nog steeds niet exact meten en mensen willen de dag van vandaag snel hun informatie hebben over de zaken die hen interesseren.
Is sociale media marketing dan beter? Met sociale media marketing is de ROI makkelijker meetbaar en deze media zorgen ervoor dat mensen met elkaar in contact staan. De Word of Mouth via sociale platforms is immens groot en bedrijven kunnen hier veel informatie uit halen. Ook is het financieel veel interessanter dan traditionele marketing. Naar mijn mening is een goede sociale mediamarketing dus niet meer weg te denken!
0 notes
Photo
User Generated Content: wat is dat voor een beest?
Door de digitalisering ontstond UGC (User Generated Content). Het is een begrip dat velen gebruiken, maar niet iedereen weet wat het eigenlijk inhoudt. Ik hoop dat ik jullie met deze blog kan duidelijk maken wat UGC betekent en waarom het zo belangrijk is.
Wat is User Generated content? Op het internet vervaagt de grens tussen de gebruiker en de redacteur. Eenrichtingscommunicatie is volledig passé en daarvoor is het internet het ideale medium. Op een website kunnen gebruikers namelijk de inhoud zelf beïnvloeden of schrijven. User Generated Content betekent dus letterlijk de door de gebruiker-gegenereerde inhoud. Wikipedia is daar een voorbeeld van, maar andere websites en zelfs sociale media behoren hierbij.
Waarom is het zo belangrijk? Volgens een studie geloven mensen meer in User Generated Content dan de inhoud van een website of nieuwsartikelen. Het is dus een feit dat iedereen meer gelooft in de meningen van collega's, vrienden en familie. Maak dus bijvoorbeeld goede sociale mediaplatforms waar alle meningen mogelijk zijn. Zo kan je inspelen op eventuele klachten en pluspunten in de kijker zetten.
0 notes
Photo
Drie tips voor een goede e-mailmarketing
De digitale wereld is niet meer weg te denken vandaag de dag. Heel wat marketingtechnieken zijn daarom gebaseerd op de digitalisering. E-mailmarketing is daar één van. Hiermee kan je klanten benaderen en aanzetten tot (herhaal)aankopen. De vraag is natuurlijk hoe je het best aan e-mailmarketing doet om het gewenste resultaat te bereiken. Daarom geef ik je in mijn blog drie tips voor een goede e-mailmarketing.
1. Stem je boodschap af op je klant Benader jouw klant op het juiste moment en met die juiste content. Dat moet aansluiten bij hun interesses om zo de band te versterken en de conversie te verhogen. Analyseer het koopgedrag van de klant om te weten wanneer deze terug behoefte heeft aan een nieuwe fles shampoo van jouw merk bijvoorbeeld.
2. Een bedankingsmail is hetzelfde als een herhalingsaankoopmail Door jouw klant te bedanken voor de aankoop kan je die persoon ook aanzetten tot een herhaalaankoop. Je stuurt een bedanking voor de aangekochte shampoo, maar daarbij stuur je aanbiedingen over een bijpassende conditioner of verzorging.
3. Meet, verbeter en pas terug toe Het is belangrijk om na te gaan of jouw e-mailing wel effectief is. Daarom moet je regelmatig de resultaten ervan meten. Als deze goed zijn kan je dat alleen maar toejuichen, maar vaak is er nog wat verbeterwerk nodig. Kijk dus na of de personalisering, segmentatie, lay-out, call-to-actions … goed zijn. Na het verbeterwerk kan je het terug toepassen.
0 notes
Text
Feedback geven en krijgen
Een laatste belangrijk aspect rond interpersoonlijke vaardigheden die we behandelden, was feedback geven en krijgen. Voor dit aspect moesten we thuis vier situaties voorbereiden. Eén over positieve feedback geven en één over positieve feedback krijgen. Ook één over negatieve feedback geven en één over negatieve feedback krijgen. In de klas werden we opgedeeld in groepjes van twee. Ik vormde een groepje met Kimberly. Eerst moesten we elkaar positieve feedback geven aan elkaar. Wij ervoeren dat als een compliment en dus iets waar we trots op mogen zijn. Daarna werden op het bord een aantal stellingen geprojecteerd waaruit we samen 1 stelling moesten kiezen. Wij kozen voor de stelling: "Alle feedback is informatie: Ik leer er iets mee bij." We waren het allebei eens over deze stelling en konden het toepassen op onze eigen voorbereiding. We konden het namelijk toepassen op negatieve feedback krijgen. Bij mijn situatie kreeg ik negatieve feedback over mijn opdracht van de informerende brief. Kimberly had negatieve feedback gekregen over een mondelinge opdracht van Frans. Het is uiteraard niet leuk om negatieve feedback te krijgen, maar wij waren het erover eens dat we er iets uit kunnen leren. Als conclusie is feedback geven als krijgen dus belangrijk.
0 notes
Text
Assertiviteit
Ook assertiviteit is een belangrijke interpersoonlijke vaardigheid. Eerst en vooral moesten we thuis een vragenlijst invullen die handelde over assertiviteit. In de scoretabel behaalde ik 12/15 voor assertiviteit. Ik scoorde hier dus erg hoog bij en dat is erg goed. Dit is dus al een interpersoonlijke vaardigheid waar ik trots op mag zijn. Na het overlopen van de scores van de vragenlijst, begonnen we met een rollenpatroon. De situatie was telkens dezelfde. Je moest aan een vriend/vriendin vragen of je zijn/haar kot mocht lenen voor jouw verjaardagsfeestje. Het verschil was dat de personen die de rol moesten spelen, een ander gedrag moesten aannemen. Bij de eerste situatie moest Laura Lierman manipulator spelen waardoor ze soms een beetje agressief uit de hoek kwam. Zo kreeg ze na veel aandringen en zonder rekening te houden met de ander toch haar zin. Bij een tweede situatie moesten Arne en Sander het anders spelen. Arne nam een assertieve rol aan en Sander een subassertieve rol. In de onderhandeling kwamen ze tot een compromis waarbij een win-winsituatie werd gecreëerd. Bij de laatste situatie moesten Maité en Fréderike beide subassertieve personen spelen. Hierbij probeert Fréderike haar in te palmen door zachtjes naar de vraag toe te leiden. Uiteindelijk krijgt Fréderike dan ook haar zin. Manipulatie, agressiviteit en subassertiviteit zijn minder goed en daarom neem je best een assertieve houding aan. Bij assertiviteit is het namelijk belangrijk dat je ook rekening houdt met de anderen zonder je daarbij zelf weg te cijferen.
0 notes
Text
Een goed telefoongesprek
Iedereen kent het wel, de schrik om te telefoneren. Tijdens de lessen Communicatieve Vaardigheden handelden we daarom ook over deze interpersoonlijke vaardigheid. We moesten per drie een tekstje maken die we zouden kunnen gebruiken bij een telefoongesprek. Bij deze opdracht moest ik samenwerken met Laurèle en Lara. We moesten rekening houden met heel wat zaken. Je mag namelijk niets belangrijks vergeten zeggen en zorgen dat je zelfzeker overkomt. Dit is dus helemaal niet zo gemakkelijk. Hieruit leerde ik dat je goed moet weten welke boodschap je wil overbrengen en welke fases je best volgt om een goed telefoongesprek te hebben.
0 notes
Text
Een luisterend oor is goud waard
Wanneer je een gesprek aangaat, moet je ook goed luisteren naar de ander. Tijdens de lessen deden we hier ook een oefening op aan de hand van een rollenpatroon. We werden terug onderverdeeld in groepjes van drie waarbij er één observator was Bij deze opdracht moest ik samenwerken met Kim en Maité. Ik moest bijvoorbeeld mijn gesprekspartner Maité negeren waardoor zij tegen de observator Kim begon te babbelen. Bij een ander voorbeeld moest ik observeren en merkte ik dat de Maité geboeid luisterde. Hierdoor werd duidelijk dat het gesprek vlot en aangenaam verliep. Je kan dus maar best een goede luisterhouding aannemen om een gesprek goed te laten verlopen.
0 notes
Text
Een vraag stellen is niet zomaar een vraag stellen
Iedereen denkt dat een vraag stellen helemaal niet moeilijk is. Dat is eigenlijk wel zo. Wanneer stel je nu een open of een gesloten vraag? Tijdens de les speelden we een rollenspel waardoor het duidelijk werd hoe een gesprek anders kan verlopen aan de hand van de vragen. We werden opgedeeld in groepjes van drie waarbij ik moest samenwerken met Lara en Laurèle. We kregen elk een briefje waarop stond welke rol we speelden. Eén van de drie was observator en moest noteren wat er gebeurde. Een voorbeeldje was dat Laurèle enkel maar gesloten vragen mocht stellen. Lara kon daardoor maar kort antwoorden op de vragen. Waardoor ik als observator vond dat het gesprek stroef verliep. Bij de andere situatie waarbij ik enkel open vragen mocht stellen aan Laurèle, stelde Lara als observator vast dat het gesprek vlotter verliep. Je kan dus beter een gesprek aangaan met meer open vragen dan gesloten vragen.
0 notes
Photo
De eau de cologne van 4711 valt nogal uit de boot. Het merk is redelijk ouderwets en niet echt mee geëvolueerd met de tijd. Dit zien we vooral aan de verpakking van het merk. Ook is de doelgroep misschien niet erg duidelijk. Het is zeker en vast een duurdere parfum, maar het richt zich niet erg tot een specifieke subdoelgroep. Je kan dus niet echt zeggen of het gericht is naar de oudere rijkere dames of de jongere werkende vrouwen. Dit is ook zeker en vast ook iets wat kan verbeterd worden. De challenge van het merk is dus erg duidelijk. Ze kunnen hun merk moderner maken door bijvoorbeeld het flesje te veranderen en hun doelgroep meer specifëren. Als ze hieraan zullen werken, zal het merk weer een schat in de markt zijn.
0 notes
Photo
L'Oréal Paris heeft ook een zeer goede rationele insight of anders gezegd, een goed inzicht in wat de consument wil op vlak van rationele voordelen. Deze reclame speelt namelijk in op wat vrouwen verwachten van shampoo. Ze willen haar met een schitterende glans en zijdezacht gevoel. Door een vrouw op hun reclame te illustreren met dat haar zorgt er natuurlijk voor dat ze deze ook zullen kopen.
0 notes
Photo
In deze blog gaat het terug over het merk Coca-Cola. Nu zal ik het merk bespreken a.d.h.v. de positionering en niet a.d.h.v. een merkpiramide.
Als consumentenbehoefte van het merk: Plezier beleven aan het drinken van Coca-Cola. De doelgroep is erg ruim, namelijk iedereen. Zowel jong als oud, vrouwen als mannen en kinderen als volwassenen. In het filmpje van mijn vorige blog, zie je duidelijk dat Coca-Cola zich wil richten op elke mens.
De gebruiksgelegenheid wordt gecreëerd door de verschillende formaten en verpakkingen die er zijn. Een klein flesje van bijvoorbeeld 25cl of 50cl is handig om mee te nemen. Een fles van 1l is dan weer gemakkelijker om thuis te consumeren. Ook het verschil in verpakkingen zorgt voor verschillende gebruiksgelegenheden. Een glazen flesje van bijvoorbeeld 25cl is eerder voor thuis en een plastieken flesje van 25cl is eerder voor mee te nemen.
De competitive field van Coca-Cola: het merk plaatst zich onder de groepering van de frisdranken.
Coca-Cola heeft uiteraard heel wat concurrentie. Denk maar aan de vele andere frisdranken zoals Fanta, Ice Tea, Schweppes en Pepsi. Maar uiteraard ook de gezonde dranken zoals water en melk. Ook dranken waarvan men denkt dat ze gezonder zijn dan Coca-Cola zoals Aquarius, Cécémel, Fristi, Fruitsap...
Helemaal bovenaan vindt u een positioneringsmapping in verband met de concurrenten van Coca-Cola.
Een voorbeeld van een commercial waarin de grootste concurrent van Coca-Cola, nl. Pepsi in voorkomt, staat bekend als de pepsitest (jaren '80). Hier vindt u de link van de commercial: http://www.youtube.com/watch?v=v7lw_vhxtNc
0 notes
Video
youtube
Ik heb gekozen voor het merk Coca-Cola en zal het bespreken a.d.h.v. een merkpiramide. Alles wat tot het merk behoort zijn de attributes. Bij Coca-Cola zijn dat de verschillende formaten (voorbeelden: 0,25cl , 0,33cl, 0,50cl , 1,00l), verschillende smaken (voorbeelden: Coca-Cola, Coca-Cola Light, Coca-Cola Zero) als ook de verschillende verpakkingen (voorbeelden: glas, blik, plastieken fles).
De functionele benefits van Coca-Cola zijn je dorst lessen en dat het makkelijk mee nemen is omwille van de kleinere verpakkingen. De emotionele benefit van Coca-Cola is plezier. Je beleeft plezier aan het drinken van een Coca-Coladrankje zeker en vast door hun campagne rond het personaliseren van een flesje. Zo heb je het gevoel dat Coca-Cola iedereen belangrijk vindt.
Reason to believe is zeker en vast aanwezig bij het merk. Coca-Cola is zeer geloofwaardig aangezien het de specialist is in de frisdranken.
Een USP is de dag van vandaag moeilijk te vinden. Ik zou denken dat de discriminator van het merk hun smaak is. Toch probeert men die smaak een beetje te imiteren bij bijvoorbeeld Pepsi Cola.
De essence of essentie dat het merkt naar voren brengt, zit verborgen in hun slogan "Open Hapiness". Coca-Cola wil dat iedereen ter wereld gelukkig is door het drinken van hun frisdrank ook ondanks alle ellende die er in de wereld is.
Het filmpje is een commercial waarmee men communiceert naar de consument en is een goed voorbeeld van een communicatiemiddel. Ik heb voor dit merk gekozen, omdat het uiteraard één van mijn lievelingsdrankjes is.
0 notes
Video
youtube
De slogan van L’Oréal “want je bent het waard” zegt heel wat over het merk zelf. Ze willen namelijk iedereen het gevoel geven dat je het waard bent om mooi te zijn. De visie van L’Oréal is daarom heel duidelijk. Ze kijken naar de mensen met een positief beeld, namelijk dat iedereen mooi is en het recht heeft om er nog mooier uit te zien. Ze willen dus dat elke vrouw zich goed voelt in zijn vel en nog mooier wordt aan de hand van hun producten. Dit is dan uiteraard de missie van L’Oréal.
Ook de waarden zijn erg duidelijk van het merk. Ze vinden dat het voor iedereen toegankelijk moet zijn aangezien hun slogan zo klinkt. Ook is het een veelzijdig merk, omdat je zowel make-up als haarproducten en schoonheidsproducten kan kopen.
Als persoonlijkheid kan je L’Oréal beschrijven als meelevend, jong en sociaal. Ze willen een breed publiek berijken en met hen meeleven.
Ook hebben zij een bepaalde ‘tone of voice’. Ze proberen vrouwen aan te trekken door hun reclame te voeren met vrouwen die hun producten ‘gebruiken’ en die er stralend en gelukkig uitzien.
Ook hun slogan wordt enorm veel gebruikt als communicatiemiddel die erg vrolijk en optimistisch klinkt. Ik heb voor die merk gekozen, omdat het één van mijn favoriete haarproducten is. In het filmpje vindt je alle aspecten terug die hierin beschreven staan als merkplatform. Hopelijk zijn jullie nu ook overtuigd van het merk L’Oréal!
0 notes