Tumgik
Text
Lespakket Afrispectives. Een klein lespakket over Afrika, haar diaspora, diversiteit en identiteit.
Tumblr media
Hoe kunnen we via de videoclip We zijn er (Typhoon) op een andere manier kennismaken met het continent Afrika? Waarom moeten we inzoomen op Kaapverdië om de Nederlandse slavernijgeschiedenis beter te begrijpen? Waarom kunnen wij hedendaagse westerse kunst pas begrijpen als we ons verdiepen in het werk van beeldend kunstenaars uit Afrika? Op welke manier beïnvloeden de gevoeligheden bij het Sinterklaasfeest de vorming van een Afrikaanse identiteit? Deze en nog veel meer vragen verwerkte Dr Aspha Bijnaar van EducatieStudio (www.educatiestudio.com) in een lespakket dat ze ontwikkelde in opdracht van stichting IDleaks (www.idleaks.nl), getiteld: Lespakket Afrispectives. Een klein lespakket over Afrika, haar diaspora, diversiteit en identiteit.
Dit lesmateriaal moet een vernieuwend beeld helpen creëren over het continent Afrika, haar diaspora, diversiteit en identiteit. In nauwe samenwerking met ervaren docenten is qua inhoud en werkvormen aansluiting gezocht met de belevingswereld van leerlingen van het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs. Het lespakket sluit aan bij verhalen (storymap) op www.afrispectives.com.
Het lespakket, dat bestaat uit 5 interactieve opdrachten en een docentenhandleiding is gratis en gemakkelijk te downloaden. Verder kan het als vakoverstijgend project dienen of worden ingezet bij de vakken: Aardrijkskunde, Geschiedenis, Economie, Mens en Maatschappij, Maatschappijleer, Wereldburgerschap(svorming), CKV, Engels, Nederlands en Filosofie. Het lespakket sluit aan bij het concept van 21 Century Skills: competenties die leerlingen nodig hebben om te kunnen functioneren in de huidige kennis- en netwerksamenleving.
Neem gerust een kijkje op www.afrispectives.com/toolkit en laten de opdrachten en verhalen je meenemen naar het continent Afrika en haar diaspora, zoals je dat nog niet kende.
0 notes
Text
Rochelle Deekman
Actrice bij EducatieStudio
Tumblr media
Rochelle Deekman is een van de actrices van EducatieStudio, waar ze de rol speelt van Jacquelina in de voorstelling Jacquelina. Slavin van plantage Driesveld. Deze voorstelling is onderdeel van de gastcolleges Hedendaags Burgerschap, Slavernij en Jij. Ze studeerde af van de acteurs opleiding Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Daar werd haar voorliefde voor toneelklassiekers als Medea van Euripides en Othello van Shakespare sterker. Als actrice speelt ze verschillende rollen in onder andere Voorjaarsoffer van Moniek Merkx bij Maas Theater en Dans (was ook te zien in Zurich, Stuttgart en Linz), Onontdekt van Raymi Sambo bij Theatergroep ZEP, en Ifigeneia Koningskind van NTjong. Rochelle Deekman is ook te bewonderen in films en televisieseries als Pianissimo van Raymi Sambo, Flikken Rotterdam, Alleen op de wereld en Flikken Maastricht. Naast acteren schrijft Rochelle Deekman gedichten die ze voordraagt in bijvoorbeeld De Balie in het creatieve programma Versbloed.
0 notes
Text
Naomi Mac-Donald
Actrice bij EducatieStudio
Tumblr media
Naomi Mac-Donald is een van de actrices van EducatieStudio, waar ze de rol speelt van Jacquelina in de voorstelling Jacquelina. Slavin van plantage Driesveld. Deze voorstelling is onderdeel van de gastcolleges Hedendaags Burgerschap, Slavernij en Jij. Ze studeerde af als actrice van de Toneelacademie Utrecht. Daarna speelde ze onder andere bij Theatergroep Golden Palace, VIG en Theatergroep DOX. Ook heeft ze 2 seizoenen als regieassistent gewerkt bij FULL. Een project dat jongeren de kans biedt om drie dagen per week onder begeleiding van inspirerende professionals aan de slag te gaan met hun talenten en creativiteit. Verder geeft ze les als theaterdocent in het primair en in het voorgezet onderwijs. Sinds 2014 is Naomi actrice bij The Passengers waar ze de rol van Aisa vertolkt in de voorstelling Road Trippin. Binnenkort speelt Naomi Mac-Donald in Women in Love. In deze voorstelling gaan vier vrouwen de confrontatie aan tussen de opgelegde en eigen identiteit. Deze voorstelling is vanaf juni 2018 te zien in het Bijlmerparktheater in Amsterdam.
0 notes
Text
Stacyian Jackson
Actrice bij EducatieStudio
Tumblr media
Stacyian Jackson is een van de actrices van EducatieStudio, waar ze de rol speelt van Jacquelina in de voorstelling Jacquelina. Slavin van plantage Driesveld. Deze voorstelling is onderdeel van de gastcolleges Hedendaags Burgerschap, Slavernij en Jij. Ze studeerde af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Al voor en tijdens haar opleiding speelde ze in verschillende film-, televisie en theaterproducties: Woef Side Story, Live Fast Die Young van Theatergroep DOX, Human Cargo van De Toneelmakerij, Tussen Droom en Daad van Ruurt de Maesschaelck en in een eigen voorstelling onder begeleiding van Jaap Spijkers. Ze is ook regelmatig te zien als actrice op  theaterfestivals als Fringe, Oerol, Over Het IJ en De Parade. Samen met Stephanie van Batum vormt ze Performance Kollektiv Pony Camp.
Recentelijk was ze te zien in De Feeks van Theatergroep ZEP, in Bijlmer Safari en Pony Camp. In 2017 ontvingen Stacyian Jackson en Stephanie van Batum de Fringe Silver Award en de Grand Publieksprijs voor Don’t Worry Be Yonce – XS edition tijdens het Fringe Festival 2017. In deze muzikale theatervoorstelling die zij samen hadden geschreven en geregisseerd, namen ze ook al het acteerwerk voor hun rekening. Nu te zien in Nederland, Duitsland en binnenkort Engeland. Dit seizoen is Stacyian Jacson ook te zien in Medusa Bionic Rise bij Treibstoff Basel (Zwitserland), 1609: Staakt het vuren van Theatergroep Aluin, in Paradies Fluten in het Münchner Volkstheater (Duitsland), in Don’t Worry Be Yoncé - XL edition en in Perfect Romance in de Münchner Kammerspiele (Duitsland). Vanaf september 2018 speelt ze in de voorstelling De Jokkebrokker bij Maas Theater en Dans.
0 notes
Text
Gastcolleges met theater: Hedendaags Burgerschap, Slavernij en Jij
Geschikt voor de bovenbouw van de basisschool (Groep 7/8).
Graag bellen of mailen voor informatie of voor het maken van een afspraak.
Dit zijn interactieve gastcolleges met PowerPoint presentatie over het Nederlandse slavernijverleden. Een belangrijk onderdeel van de colleges is een theatervoorstelling en een tyuri-contest ter afsluiting. De colleges zijn geschikt voor leerlingen van groep 7 en 8 uit het basisonderwijs.
Leerkrachten kunnen kiezen uit 2 interactieve gastcolleges met theater: 1. Wat is slavernij, waarom was er slavernij, welke landen waren er bij betrokken, wat is de specifieke rol van Nederland, wat is de Driehoekshandel, wie belandde in slavernij en waarom, hoe verliep de oversteek, wat deden kinderen op de plantages (opvoeding, spelen, werkzaamheden, straffen, onderwijs, behuizing, voeding), hoe lang duurde de slavernij, waarom en wanneer werd het afgeschaft? Dit gastcollege gaat over de geschiedenis van de trans-Atlantische slavernij binnen de kaders van hedendaags burgerschap. De leidende vraag van dit college is: is het nuttig om vandaag de dag hier in de klas te leren over slavernij? Om in de belevingswereld van kinderen te blijven, maken we gebruik van het perspectief van kinderen in slavernij.
Tumblr media
2. Wat is er nog over van slavernij? Dit gastcollege voert langs zichtbare en minder zichtbare sporen van slavernij in de openbare ruimte zoals de Gouden Koets, het Paleis op de Dam, Amsterdamse pakhuizen, Zwarte Piet, producten als suiker, chocola. De leidende vraag van dit college is: is het nuttig om vandaag de dag hier in de klas te leren over slavernij? Dit gastcollege gaat over de erfenis van de trans-Atlantische slavernij binnen de kaders van burgerschap.
Vast onderdeel van beide gastcolleges is een korte theatervoorstelling over de lotgevallen van een jong meisje in slavernij in Paramaribo in 1832. Dit waargebeurde verhaal is in 2010 in stripvorm uitgebracht door Aspha Bijnaar et al en wordt opgevoerd in de klas. Titel stripboek en titel theatervoorstelling is Jacquelina. Slavin van plantage Driesveld.
Tumblr media
Elk college eindigt met Het Grote Tyuri Contest, waarin drie leerlingen worden uitgedaagd de langste, vuigste en dus vrijpostigste tyuri te trekken. Het gehele college duurt precies 60 minuten.
Tumblr media
Fotografie: Vincent Berkleef
Tumblr media
0 notes
Text
Educatieve website www.slavernijenjij.nl
Geschikt voor de bovenbouw van de basisschool (Groep 7/8).
Geschikt voor het Voortgezet Onderwijs.
Digitaal beschikbaar op www.slavernijenjij.nl
Slavernij en jij is dé website waarop iedereen terecht kan voor basisinformatie over de Nederlandse slavernijgeschiedenis. Je treft er geen encyclopedische opsomming van gebeurtenissen, maar prikkelend geschreven artikelen verdeeld over 12 overzichtelijke thema’s. Elk onderwerp begint met een pakkende coverstory over het leven aan de Afrikaanse Kust, het dagelijkse leven in slavernij, het verzet ertegen, de afschaffing ervan en de erfenis die het ons vandaag de dag naliet. Actuele thema’s zoals racisme, identiteit, Zwarte Piet, racisme en moderne slavernij komen eveneens aan bod.
Tumblr media
Op www.slavernijenjij.nl kunnen jongeren op een prikkelende en interactieve manier kennismaken met deze geschiedenis in al haar facetten. De website is geschikt voor docenten, scholieren en studenten van vmbo-t, havo, vwo en mbo. Aspha Bijnaar en Vanessa Vijzelman. Aspha Bijnaar conceptbedenker en -ontwikkelaar, projectleiding, inhoudelijke redactie.
Tumblr media
0 notes
Text
Vandaag schijnt de zon. Levensbericht van Anton de Kom. Lespakket over Anton de Kom (1898 – 1945) schrijver, vrijheidsstrijder en verzetsheld.
Geschikt voor de bovenbouw van de basisschool, (Groep 7/8).
Download http://educatiestudio.com/downloads/lespakket_Anton_de_Kom_Vandaag-schijnt-de-zon..pdf
Dit lespakket is gemaakt voor leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs. Maar iedereen die nieuwsgierig is naar Anton de Kom kan met deze introductie in woord en beeld kennis maken met deze schrijver, vrijheidsstrijder en verzetsheld. Dit lespakket werd  gerealiseerd in opdracht van Stadsdeel Zuidoost Amsterdam door Aspha Bijnaar (NiNsee), Ida Does Productions en Annet Zondervan (Centrum Beeldende Kunst Zuidoost).
Klik hier voor een fragment uit de bijbehorende kinderdocumentaire.
Tumblr media
0 notes
Text
Kind aan de ketting. Opgroeien in slavernij toen en nu. Lesmateriaal bij de tentoonstelling
Geschikt voor het Voortgezet Onderwijs.
Graag bellen of mailen voor een exemplaar.
In Suriname, op de Nederlandse Antillen en Aruba hebben tot 1863 honderdduizenden slaven gewerkt op suiker-, koffie- en katoenplantages, in zoutpannen, de huishouding. daar waren kinderen bij. Officieel is de slavernij afgeschaft. Overal, toch leven ook vandaag nog miljoenen kinderen in slavernij. Over de jonge slaven toen en nu gaat dit boekje. Deze uitgave van het NiNsee is onderdeel van een meerjarig project Kind aan de Ketting. Opgroeien in slavernij, toen en nu. Bij dit project horen een wetenschappelijke publicatie, een tentoonstelling, een stripboek, een website (www.kindaandeketting.nl) en bovenstaand lesmateriaal. Initiatief, conceptbedenker en -ontwikkelaar van dit gehele project, Aspha Bijnaar.
Tumblr media
0 notes