villepahti-blog
Untitled
8 posts
Don't wanna be here? Send us removal request.
villepahti-blog · 5 years ago
Text
Urheilu ja e-urheilu
Teknologian kehityksen ja digitalisaation ansiosta on noussut täysin uusi ”urheilun” muoto. E-urheilu. Onko se urheilua vai onko e-urheilu vain naurettavaa tietokoneella pelaamista päivästä toiseen? Kirjoitan nyt tässä blogissa huippu-urheilijan näkökulmasta, että mitä itse ajattelen tästä nopeasti kasvavasta lajista.
Tumblr media
Sanon heti aluksi, että en siis itse harrasta e-urheilua vaan olen ”oikea” urheilija. Kuulostiko pahalta? Ainakin e-urheilijat hyppäävät barrikadeille tuon lauseen jälkeen. Kyseinen lause on sellainen mitä kuulee paljon urheilijoiden ja urheiluihmisten keskuudessa. Urheilupiireissä monesti vähätellään tätä uutta lajia. Minusta olisi kuitenkin tärkeä osata arvostaa myös e-urheilua. En missään nimessä vertaisi sitä urheiluna perinteisiin urheilulajeihin, jossa laitetaan päivästä toiseen kroppa äärimmäisen rasituksen alaiseksi. Kyllä minullakin nousee heti karvat pystyyn, jos joku e-urheilija tulee kertomaan kuinka rankkaa se on. Vähän sama kuin shakin pelaaja tulisi sanomaan kuinka rankat treenit oli, kun olet juuri itse vääntänyt 2 tunnin rääkkitreenin vesisateessa sykkeet aivan maximissa. Kärjistetty esimerkki..
Tumblr media
E-urheilu ei ole sama asia, kun perinteinen urheilu, missä tehdään fyysistä työtä. Mielestäni sitä ei kuitenkaan pitäisi verrata liikaa siihen, vaan käsitellä sitä omana alueenaan ja osata arvostaa sitä, eikä pelkästään halveksua. E-urheilu on tulevaisuuden laji ja se vaatii todella paljon tiettyjä ominaisuuksia, jotta siinä voisi edes jollain tasolla pärjätä. Siinä korostuu esim. reaktiokyvyt ja paineensietokyky. Joku joka lajia oikeasti harrastaa osaisi kertoa paremmin mitä kaikkea se vaatii. Pelaajia on jo nyt aivan käsittämätön määrä ympäri maailmaa ja se kasvaa valtavaa vauhtia. Se tekee sen, että kilpailu on myös valtavaa ja vain harvat nousevat kuuluisuuteen. Sen takia myös sitä harrastavien pitää ottaa huomioon, mitä kaikkea muuta pitää treenata, jotta pystyy monta tuntia pysymään virkeänä ja reagointi kykyisenä. Se tarkoittaa käytännössä pitkällä juoksulla mm. unirytmin hallintaa, terveitä elämäntapoja, henkistä valmennusta ja fyysisen kunnon ylläpitämistä. On pakko olla terveenä, jos haluaa aivojen ja reaktioiden toimivan hyvin. Eli samoja asioita joutuu ottamaan huomioon kuin perinteisessäkin urheilussa.
 Steven Spielbergin elokuvassa ”Ready Player One” on mielestäni todella onnistunut kuvaus siitä, että mihin suuntaan maailma voi tulevaisuudessa mennä. Elokuvassa ihmiset elävät käytännössä kahta eri elämää. Toinen elämä on tavallinen arkielämä, mitä jokainen meistä elää tänäkin päivänä. Toinen elämä on sitten virtuaalinen todellisuus, johon kaikki menevät aina vapaa-ajallaan ja siellä kaikki voivat käytännössä olla ihan mitä vain haluavat. Elokuvassa ihmisten eniten arvostamat ”superstarat” ovat virtuaalitodellisuudessa parhaiten pärjäävät. Samalla tavalla kuin tänä päivänä ovat huippu-urheilijat. Urheilijana toivon tottakai, että perinteisen urheilun arvo säilyisi ja virtuaalihommat ovat sitten asia erikseen. Tällä hetkellä teknologian ja pelien kehittyessä en kuitenkaan näe mahdottomana, että Spielbergin kuvaaman todellisuuden suuntaan ei oltaisi menossa. Mielenkiintoista nähdä, missä urheilu ja e-urheilu seisovat kymmenen tai kahden kymmenen vuoden päästä.
2 notes · View notes
villepahti-blog · 5 years ago
Text
Teknologian apuvälineet valmennukseen
Tumblr media
Teknologian innovaatiot ovat tuoneet paljon uusia mahdollisuuksia urheiluun. Kirjoitan tässä blogissa valmentajan näkökulmasta, mitkä 3 teknologian innovaatiota auttaa erityisesti minua valmentaessani kilpapelaajia.
 Lajini on tennis ja toimin ammattilaispelaajan henkilökohtaisena lajivalmentaja. Teknologian kehitys on tuonut uusia laitteita ja asioita, mitkä helpottavat meidän jokapäiväistä elämäämme ja työntekoamme. Valmentaminen ei ole poikkeus.
Tennis on laji, missä pallo liikkuu huipputasolla jopa yli 200 km/h tunnissa, joten on sanomattakin selvää, ettei kaikkia pieniä yksityiskohtia voi nähdä paljaalla silmällä. Tässä auttaa nykypäivän kamerat ja omalla kohdallani käytän kännykkäni kameraa. Kännykkä kulkee aina mukana ja sillä pystyy kuvaamaan esimerkiksi huippulaatuista hidastettua videokuvaa, josta on helppo katsoa valmennettavan lyöntien yksityiskohtia. Se auttaa paljon, kun voi pelaajalle näyttää miten lyönti todellisuudessa menee. Pelaaja monesti saattaa mielessä nähdä oman lyöntinsä menevän tietyllä tavalla, mutta videolta hän näkee ettei se ihan täysin menekkään oikein. Sen jälkeen sitä on paljon helpompi lähteä muuttamaan tekniikkaa.
 Tämän päivän teknologia ja kamerat mahdollistavat myös mm. sen, että livestream lähetyksiä lähetetään kilpailupaikoilta. Esimerkiksi jos pelaajani on kilpailemassa ulkomailla, niin monesti voin seurata hänen otteluaan internetin välityksellä ja antaa palautteen ottelusta, vaikka olen itse monen sadan kilometrin päässä. Ei ennen vanhaan tälläisiä mahdollisuuksia ole ollut.
 Yksi vielä vähän uudempi apuväline urheiluun on kehittyneet sykemittauslaitteet. Sykemittareilla mm. pyritään optimoimaan rasitusta ja seuraamaan sitä suorituksien aikana. Esimerkiksi valmennettavani pitää aina treenien aikana sykemittausvyötä päällä, mikä kerää dataa treenien aikana. Kyseinen data puretaan sitten tietokoneelle ja siitä voidaan seurata, ovatko rasitustasot sellaisia mitä halutaan vai pitääkö jotain muuttaa suuntaan tai toiseen. Huippu-urheilu on jatkuvaa tasapainoilua kovan treenaamisen ja riittävän palautumisen välillä ja siihen kyseinen rasituksen seuranta auttaa.
 Tässä oli nyt minun 3 poimintaa laitteista, jotka helpottavat minun työtäni valmentajana. Listaa olisi voinut jatkaa todella pitkälle, mutta siihen ei olisi yksi blogikirjoitus riittänyt.
2 notes · View notes
villepahti-blog · 5 years ago
Text
Digitaalisesta markkinoinnista kuluttajalle hyötyä
Nykyaikana kaikki on niin helppoa. Otetaan esimerkiksi shoppailu. Enää sinun ei tarvitse kuin mainita sivulauseessa jonkun tuotteen nimi, kun juttelet kaverin kanssa. Seuraavan kerran avatessasi puhelimesta Facebookin tai Instagramin, niin sieltä pamahtaa liuta mainoksia kyseisestä tuotteesta. Siitä sinun on sitten helppo suoraan vertailla vaihtoehtoja. Helppoa vai mitä?
Tumblr media
Kuva: https://pixabay.com/illustrations/network-business-growth-building-4465291/
Digimarkkinointia käytetään tänä päivänä todella paljon ja se on pelottavankin kohdennettua. Se tekee siitä myös tehokasta. Alun esimerkissä puhun yhdestä sen muodosta. On enemmän tai vähemmän tiedossa, että puhelimiemme mikrofonien kautta meitä saatetaan kuunnella. Facebookia on esimerkiksi syytetty siitä, että se on kuunnellut puhelimen vieressä käytäviä keskusteluja, minkä jälkeen sen algoritmit syöttävät aiheeseen liittyviä mainoksia henkilön etusivulle. En tiedä onko sitä pystytty vielä kertaakaan virallisesti todistamaan, mutta jatkuvasti keskusteluja herää aiheesta. Tämä oli nyt äärimmilleen viety esimerkki siitä kuinka digimarkkinointia kohdennetaan.
 Yleisimmin digimarkkinointia näkee verkkohakuja tehdessä. Google-hakuja tehdessä käytettyjä avainsanoja käytetään kohdentamaan markkinointia. Google jopa tarjoaa yrityksille ihan ostettavia palveluita juuri tähän liittyen. Lisäksi verkkosivustot keräävät evästeitä, joiden avulla markkinointia kohdennetaan.
Aikaisemmin ehkä koin tämän kohdennetun markkinoinnin pelkästään ärsyttäväksi ja häiritseväksi. Nyt minun on kuitenkin myönnettävä, että on siitä apuakin. Annan omakohtaisen esimerkin. Olin jo hetken aikaan etsinyt itselleni uutta kelloa. ”Googlettelin” paljon, katselin arvosteluvideoita Youtubesta ja etsin tietoa muutenkin verkosta. En aluksi löytänyt sopivaa ja jätin oston odottamaan. Koska kuitenkin olin hakenut ja etsinyt tuotteista tietoa, niin minulle alkoi juuri esim. Facebookissa ja Instagramissa tulla mainoksia tarjouksista sekä uusista tuotteista. Minun ei edes tarvinnut enää etsiä tuotteita, kun sain koko ajan uusimmat tarjoukset ja tiedot uusista tuotteista. Lopulta tuli vastaan sen verran hyvä tarjous, että tartuin siihen.
Tumblr media
Kuva: https://pixabay.com/illustrations/seo-websites-web-page-web-design-1996405/
Välillä digimarkkinoinnista on hyötyä, mutta välillä se on myös riesa. Sähköpostimarkkinointi on minulle sellainen. Sähköpostiin tulee jo muutenkin sen verran tavaraa, että sinne ei tarvitse yhtään enempää mainoksia verkkokaupoista. Lähtökohtaisesti estän tai peruutan kaikki mainostilaukset, jotka tulevat sähköpostiin. Ainoa poikkeus itselläni tähän asti on ollut Nordnet. Aloitin sijoittamisen joku aika sitten Nordnetin kautta ja sieltä olen saanut sähköpostiini sen verran hyvää tietoa, että en ole peruuttanut sen tilausta. Tulevaisuus näyttää alkaako sieltäkin jossain vaiheessa tulla liian turhanpäiväisiä sähköposteja.
Digimarkkinointi on tänä päivänä tarkasti kohdennettua, mikä tekee siitä tehokasta yrityksille. Se tekee myös mainonnasta miellyttävämpää kuluttajille. Ei ole mitään turhempaa kuin nähdä mainoksia asiasta, joka ei kiinnosta yhtään. Digimarkkinoinnin ansiosta mainokset mitkä näet on todennäköisesti tuotteista tai asioista, jotka sinua kiinnostavat. Mainontaa on tottakai sen verran paljon, että varmasti se ärsyttää välillä. Välillä siitä on kuitenkin oikeastikkin apua.
3 notes · View notes
villepahti-blog · 5 years ago
Text
Some - uhka vai mahdollisuus?
Suurimmalta osalta meistä some vie päivittäin paljon aikaa. Itse en ole poikkeus siinä. En ole mielestäni yhtä riippuvainen somesta kuin olen puhelimesta, mutta kun puhelimen kaivaa esiin niin useimmiten sitä tulee selattua somekanavia. Puhelimen käyttämisestä ja somen selaamisesta on tullut tapa, eikä siitä ole helppo päästä eroon. Pitäisikö?
 Olen kiinnittänyt jo jonkin aikaa huomiota siihen, kuinka paljon tulee turhaan selailtua somea. Heti kun meinaa tulla hetki milloin ei ole muuta tekemistä, tulee kaivettua puhelin taskusta ja alettua selaamaan muiden päivityksiä. Ihan sama istuuko WC:n pöntöllä vai bussissa menossa treeneihin, niin aina pitää kaivaa puhelin esiin ja selata sitä. Uskoisin lähes kaikkien pystyvän samaistumaan tähän.
 Tiettyyn pisteeseen asti minusta siinä ei ole mitään vikaa, mutta mielestäni suurin osa meistä on liiankin riippuvaisia puhelimesta ja somekanavista. Kuulun itsekin vielä tähän porukkaan. VIELÄ. Tiedostan kuitenkin ongelman ja olen alkanut keskittyä aika ajoin siihen, että laitan oikeasti puhelimen pois ja äänettömälle, että voin keskittyä enemmän olennaiseen. On ollut kivakin huomata kuinka paljon oikeasti saa enemmän aikaiseksi kun tekee näin. Ihan sama mitä on tekemässä, puhelimen pois laittaminen auttaa.
 Olen pelannut kilpaa tennistä koko ikäni ja sen lisäksi valmennan nuorempia kilpapelaajia oman pelaamiseni ohella. Yksi kiveen hakattu sääntö on, että puhelimia ei kaiveta esiin treeneissä. On todella ärsyttävää nähdä jos joku valmennettavista kaivaa puhelimen esiin kesken treenien. Se on täysin turhaa ja vie ajatuksen pois harjoiteltavasta asiasta. Tämä on yksi esimerkki paikasta, missä puhelinta ei tarvita ollenkaan. Samalla ajatuksella kaikkien kannattaisi miettiä niitä paikkoja/tilanteita mihin puhelinta ei tarvitse ottaa ollenkaan mukaan.
 Ajan tappamiseen puhelin ja some on ehkä maailman paras keksintö. Sosiaalisella medialla on paljon hyviä puolia, minkä takia se onkin valloittanut maailman. En kiistä sitä. En kuitenkaan käy nyt tässä blogitekstissä luettelemaan sen kaikkia hyviä puolia, vaan haluan nostaa esille sen, ettei sosiaalisen median tarvitse olla niin iso osa elämää kuin suurimmalle osalle se tuntuu olevan. Välillä olisi hyvä vain jättää se puhelin kotiin ja todella keskittyä siihen mitä ympärillä tapahtuu. Mene vaikka konserttiin ja kuuntele taitavaa artistia ilman, että täytyy kuvata siitä videoita instagramiin ja snapchattiin. Lupaan, että kokemuksesta saa paljon enemmän irti sillä tavoin. Sama pätee monissa arjenkin asioissa.
2 notes · View notes
villepahti-blog · 5 years ago
Text
Ovatko tietomme turvassa?
Kävimme viime viikolla koulussa oppitunnilla läpi Kauppalehden digitalouteen liittyviä tuoreimpia uutisia (kauppalehti.fi). Tähän blogikirjoitukseen poimin niistä pari minua eniten kiinnostanutta uutista ja pohdin niiden pohjalta internetin huolestuttavasti kasvavaa roolia yhteiskunnassamme.
 Ensimmäisenä silmiini osui Kauppalehden uutinen, missä kerrotaan S-pankin jatkavan painettujen tunnuslukulistojen käyttöä, kun taas suurin osa muista pankeista on luopumassa niistä. Muutokset juontaa juurensa EU:n direktiiviin perustuvasta maksupalvelulaista, joka kiristää pankkien vaatimuksia asiakkaan kirjautumisesta. Itse henkilökohtaisesti olen tykännyt fyysisestä tunnuslukulistan käytöstä, koska tuntuu siltä että kohta kaikki meihin liittyvät asiat ovat verkossa. Kaikki henkilökohtaiset tiedot, tunnukset ja pankkiasiat ovat riippuvaisia erinäisistä järjestelmistä ja ovat säilössä netin syövereissä. 
Tumblr media
Kuva: https://pixabay.com/illustrations/hacker-computer-spirit-cyber-code-4031973/
Entä jos joku kaappaa näistä järjestelmistä tietoja? Uskon kyllä, että se olisi älyttämän vaikeaa ja lähes mahdotonta kenties, mutta silti siihen on olemassa riski. Fyysinen tunnuslukulista ainakin toi sellaiseen tunteen, että ihan kaikki tiedot eivät olleet verkossa saatavilla. Toisaalta jossakin järjestelmässä tunnuslukulistojenkin koodit täytyi olla... Pointtina minulla kuitenkin tässä pohdinnassa on se, ettei minun mielestäni olisi yhtään huono yrittää pitää joitakin asioita irti verkosta. Tuntuisi ajatuksena turvallisemmalta jos olisi jonkinlainen suojaus, mikä estää sen, että toiselta puolelta maailmaa ei pysty viemään kaikkia tietojasi.
 Toinen vähän samaan aiheeseen liittyvä uutinen koski, bitcoinia. Bitcoin on ollut tiuhaan esillä viimeisten vuosien aikana. Tämä uutinen koskee tapausta, missä Bitcoinin luojaksi itseään väittävää Graig Wrightia epäillään kuolleen kumppaninsa bitcoinien varastamisesta. Tapaus on hyvin mielenkiintoinen paristakin eri syystä. Ensinnäkään ei varmuudella ole pystytty todistamaan, että Wright olisi salanimellä bitcoinin perustanut Nakamoto. Tämä jo sinällään on aika uskomaton tilanne nykymaailmassa, että on perustettu niinkin iso ilmiö kuin bitcoin ja siltikään ei tiedetä 100% varmuudella kuka sen perusti. Jotta asiasta saataisiin vielä vähän sekavampi, niin Wrightin väitetään varastaneen hänen kuolleen kumppaninsa bitcoinit väärennettyjen asiakirjojen avulla. Ei varmasti ole ollut mikään helpoin homma tapausta käsittelevällä tuomarilla.
Tumblr media
Kuva: https://pixabay.com/photos/computer-security-padlock-hacker-1591018/
Yhteenveto edellä mainituista asioista. Teknologian kehitys on upea homma ja sen avulla varmasti saavutetaan vielä hienoja asioita. Jonkinlainen hallittavuuden tunne olisi kuitenkin kiva säilyttää. Verkossa pystyy anonyyminä tekemään pelottavan paljon erilaisia asioita (esimerkiksi perustaa täysin uuden kryptovaluutan) ja tuntuu siltä että vain harvat todellisuudessa ymmärtävät kuinka haavoittuvaisia verkossa olemme. Itsekkään en ymmärrä riittävän hyvin, mikä osittain synnyttää epävarmuutta. Toivoisin että tulevaisuudessa emme olisi täysin riippuvaisia internetistä, vaan osa asioista turvattaisiin muulla tavoin.
   Lähteet:
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/s-pankki-jatkaa-painettujen-tunnuslukulistojen-kayttoa-moni-pankki-luopuu-niista-pian/bc4c8a0d-e605-4a9e-bb97-a51936dcebe7
Luettu 2.9.2019
 https://www.kauppalehti.fi/uutiset/bitcoinin-luojaksi-itseaan-vaittava-varasti-kuolleelta-kumppaniltaan-miljardiomaisuus-jaettava-perikunnan-kanssa/7c545eca-abc4-4d62-b215-144ef86c7384
Luettu 2.9.2019
2 notes · View notes
villepahti-blog · 5 years ago
Text
Innovoimalla innovaatioita
Innovaatio ja innovointi. Niiden merkitys nyky-yhteiskunnassa on ollut suuri ja tulee jatkossakin olemaan. Ihminen pyrkii saavuttamaan aina enemmän, mikä on myös pohjana innovaatioiden syntymiselle. Tulevaisuudessa tulemme kipeästi tarvitsemaan lisää uusia innovaatioita, jotta moni nykymaailman ongelma saataisiin ratkaistua.
Tumblr media
Kuva: https://pixabay.com/photos/innovation-business-information-561388/
Tilastokeskuksen määritelmän mukaan innovaatio on yrityksen markkinoille tuoma uusi tai olennaisesti parannettu tuote (tavara tai palvelu), yrityksen käyttöön ottama uusi tai olennaisesti parannettu prosessi, yrityksen käyttöön ottama uusi markkinointimenetelmä tai yrityksen käyttöön ottama uusi organisatorinen menetelmä liiketoimintakäytännöissä, työorganisaatiossa tai ulkoisissa suhteissa (tilastokeskus.fi). Useimmiten myös nähdään, että tällaisen uuden luomisen on lisäksi sisällettävä taloudellista ja kaupallista arvoa, joka voidaan toteuttaa uuden organisaation avulla (yvi.fi). Eli innovaatio on jonkun uuden asian luomista, joka tuo merkittävästi etua aikaisempiin ratkaisuihin nähden. Se, kuinka paljon innovaation täytyy poiketa aikaisemmista ratkaisuista voidakseen kutsua sitä innovaatioksi, voi olla välillä haastavaa. Esimerkiksi ruokapuolelta nyhtökauraa voidaan tiettyjen kriteerien perusteella kutsua innovaatioksi, mutta tarkkaa rajaa on vaikea vetää. Medialla on myös oma vaikutuksensa siinä, että mikä tuote nimetään innovaatioksi ja mikä ei.
 Innovointi on tärkeää innovaatioiden syntymisen suhteen. Se on aktiivista toimintaa, jolla pyritään edesauttamaan innovaatioiden ja uusien ratkaisujen syntymistä. Esimerkiksi yrityksessä voidaan järjestää työntekijöiden kanssa aivoriihi, jossa heitellään ajatuksia ilmoille ja yhdessä mietitään ratkaisuja ongelmiin. Tai yritys voi vaikka tehdä korkeakoulun kanssa yhteistyötä, jossa oppilaat saavat projektityöksi innovoida uusia ratkaisuja ongelmiin. Tällä tavoin voidaan saavuttaa uusia näkökulmia ja ajatuksia, mitkä voivat auttaa uuden innovaation syntymisessä.
 Innovaatioilla ratkaistaan aikaisempia ongelmia ja niillä tehostetaan toimintaa. Tulevaisuudessa uusien innovaatioiden merkitys on suuri maapallon tulevaisuuden kannalta. Nopea väestönkasvu, ilmastonmuutos, raaka-aineiden hupeneminen ja monet muut ongelmat kaipaisivat kipeästi ratkaisuja. Jotta voimme pitää elintason johon olemme jo tottuneet, niin tarvitaan uusia ratkaisuja monille eri sektoreille tai muuten tulee seinä vastaan. Se tietysti toimii hyvänä motivaation lähteenä keksiä uusia innovaatioita. Osa maailman raaka-aineista on loppumassa, mikä ohjaa kiinnostusta ja halua korvata niitä joillakin toisilla raaka-aineilla. Ilmastonmuutos pakottaa yrityksiä keksimään uusia ratkaisuja toimintatapoihin. Uusiutuvien energianlähteiden kysyntä kasvaa koko ajan. Nämä ovat vain muutama esimerkki siitä, kuinka muuttuva maailma pakottaa meidät muuttamaan toimintaamme ja tekemään uusia innovaatioita.
Tumblr media
Kuva: https://pixabay.com/photos/wind-turbine-wind-power-wind-energy-1149604/
Lähteet:
 https://www.stat.fi/meta/kas/innovaatio.html Luettu: 27.8.2019
http://www.yvi.fi/sanakirja/236-innovaatio-innovation  Luettu 27.8.2019
2 notes · View notes
villepahti-blog · 5 years ago
Text
Hyviä poimintoja uusista keksinnöistä festareilla! Tuo ajatus nousevien yhtyeiden/artistien bookkaamisesta festareille kanssa loistava
Digitalous Kauppalehdessä
2000-luvulla monen suomalaisen kesälomaan kuuluu jäätelön ja roadtrippien lisäksi olennaisena osana jollekkin musiikkifestivaalille osallistuminen. Itsekin kävin kesällä nauttimassa lähes kokonaisen kolmipäiväisen antoisan festariviikonlopun Ruisrockissa.
Katsellessani makkaraperunoideni pomppivan lautasellani basson tahdissa ja valkoisten kenkieni muuttavan väriään mietiskelin, voisiko festarikokemusta vielä kehittää. Pohdin seuraavassa aihetta digitalouden näkökulmasta kahden Kauppalehden jutun pohjalta.
Tumblr media
Kuva: http://www.industryinthestreets.co.uk/calling-all-up-and-coming-camera-operators-are-you-ready-to-become-a-crowd-shooter/
Kauppalehden uutisessa otsikolla ”Näin digitalisaatio parantaisi festareita – verkkopankkien luotettavuuskin saatu ratkaistua jo 30 vuotta sitten” haastatellaan helsinkiläistä juristia Jaakko Lindgreniä, joka nostaa esille kaksi hyvää pointtia digitalisaation mahdollisuuksista festariympäristössä: lipunmyynti sekä artistien buukkaaminen.
Siinä missä ennen artistivalinnat tapahtuivat radiosoittojen ja levymyyntien mukaan, nykyään buukkaaminen tapahtuu Lindgrenin mukaan viimevuoden Spotify-striimien perusteella. Lindgren ehdottaakin, että festarit ottaisivat esiintyjiksi myös keväällä hyvin striimanneita yhtyeitä. 
Olen asiasta pitkälti samoilla linjoilla. Olisi hienoa, että myös hieman ennen kesää pinnalle tulleet artistit voisivat päästä festareille esiintymään. Asiassa on tapahtunut viimevuosina positiivista muutosta, mutta festareita edeltävän kevään uusia tuttavuuksia voitaisiin silti nostaa enemmän pinnalle. Tämä toimisi hyvänä boostina artistin uralle. Toki tässäkin on festarikohtaisia eroja (Flow - Ruisrock).
Tumblr media
Kuva: https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3575589/Ruisrock+panostaa+turvallisuuteen+jo+ennen+portteja
Jokakesäiseen laittomaan lippukauppaan olisi varmasti myös löydettävissä uusia keinoja digitalisaation avulla, jotta kyseinen ongelma saataisiin minimoitua. Esimerkiksi lippukauppa Tiketti on tuonut markkinoille uuden LiputOn –palvelun, jossa se lupaa tarkastaa jokaisen myyntiin laitettavan lipun kelpoisuuden. (Lähde: tivi.fi)
Myös festivaalien turvallisuuspuolella olisi hyvä ottaa käyttöön uusia digiajan ratkaisuja. Näin onkin tehty; suomalainen Asqella yhtiö on kehittänyt Argon-turvakameran, joka skannaa turvatarkastuksen läpi kulkevan henkilön läpivalaisutekniikalla. Näin ollen myös vaatteiden alle piilotetut esineet paljastuvat. (Lähde: Iltalehti)
Tumblr media
Kuva: http://www.visitturku.fi/ruisrock_fi-2
Digitalisaatio on jo tuonut monia erinomaisia uudistuksia festareille. Esimerkiksi kännyköiden festari-apit, lähimaksu sekä parantuneet mobiiliverkot parantavat festivaalikokemusta huomattavasti. Digitalouden kehittyessä yhä useammalla artistilla on mahdollisuus päästä osalliseksi festarikeikkailun ilojuhlaan ja laiton lippukauppa saadaan kitkettyä miminiin.
Toivottavasti saamme pian lisää uusia hyviä keksintöjä! Ehkäpä esimerkiksi tilatun juoman saa kohta dronen avulla omalle paikalleen – olipa sitten jonottamassa makkaraperunoita tai pomppimassa yleisömeren keskellä.
Linkit Kauppalehden uutisiin:
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/jvg-juristi-ja-yrittaja-menivat-festareille-nailla-evailla-ruisrock-sujui-onnistuneesti/0942b817-bbf9-4dff-ba05-a9c93e6b588f
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/nain-digitalisaatio-parantaisi-festareita-verkkopankkien-luotettavuuskin-saatu-ratkaistua-jo-30-vuotta-sitten/842ede1f-a320-4f93-a278-1db04115ad38
Lähteinä lisäksi:
https://www.tivi.fi/uutiset/menetitko-rahasi-lipputrokarille-tiketin-uusi-palvelu-laittaa-huijarit-kuriin/3151ce6c-2ff3-4f60-80fb-7091229ee868
https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/201807072201055996
3 notes · View notes
villepahti-blog · 5 years ago
Text
Ohjaammeko tulevaisuudessa teknologiaa vai se meitä?
Tässä blogikirjoituksessa pohdin millaiset tulevaisuuden näkymät meillä on nopeasti digitalisoituvassa maailmassa. Pohjana käytän kahta videota, jotka eroavat toisistaan hyvin paljon. Toinen video on Microsoftin visio siitä kuinka teknologia voisi helpottaa ja parantaa elämää tulevaisuudessa. Vastakohtana sille on toinen video, ”HYPER-REALITY”, jossa esitetään raflaava kuva tulevaisuudesta, missä teknologia hallitsee ihmisen elämää. Kumpi tulee olemaan lähempänä todellisuutta?
 Microsoftin tulevaisuuden kuvassa ollaan maailmassa, jossa teknologia on kehittynyt paljon eteenpäin. On hologrammi tietokoneita työpaikalla, on navigoivia lentokoneen boarding passeja, on kosketuksella toimivia sanomalehtiä jne jne. Kaikki toimii upeasti ja elegantisti harmonisen musiikin soidessa taustalla. Videolla tuodaan esille, kuinka erilaisilla teknologisilla innovaatioilla on parannettu maailmaa ja se kiteytyy lopuksi moderniin kaupunkimaisemaan, jossa kaupungin rakennusten katoille on istutettu viherkasveja (oletettavasti ilmastonmuutosta torjumaan).
 HYPER-REALITY videossa ollaan taas täysin toisenlaisessa todellisuudessa, jossa teknologia hallitsee ihmistä. Siinä ihminen ikään kuin elää virtuaalisessa todellisuudessa vaikka hoitaakin täysin arkisia askareita samalla. Vähän kuin pelaisit Sims-peliä, mutta olet siinä itse mukana. Videon maailma on hyvin ahdistava. Esim. henkilön käydessä kaupassa silmille hyppii koko ajan erilaisia ilmoituksia, ponnahdusikkunoita, häiriötekijöitä ja kaiken huipuksi jonkinlainen hakkerointi keskeyttää henkilön kaupassa käynnin kokonaan, koska hänen pitää lähteä kaupasta ulos varmistamaan henkilöllisyys ”pelille”. Tiedän. Kuulostaa oudolta, mutta jos katsoit videon, niin ymmärrät mitä tarkoitan.
 Mielestäni molemmissa videoissa on todenmukaisia asioita, jotka hyvin voivat tapahtua tulevaisuudessa. Esimerkiski HYPER-REALITY:ssa nähtävä kuva siitä, kuinka teknologia ohjaa ihmisten arkea näkyy jo tänä päivänä. On tietyllä tapaa huolestuttavaa katsoa, kuinka jo nuoret lapset ovat riippuvaisia kännykästä. Heidän pihalla ollessaankin nenät ovat tiukasti kiinni ruudussa ja keskittyneitä pelaamaan jotain uutta peliä. Toisaalta on tärkeää, että nuoret oppivat käyttämään teknologisia laitteita, koska maailma digitalisoituu koko ajan vain enemmän ja enemmän. Siinä on kuitenkin lukuisia vaaroja, kuten HYPER-REALITY:n luomassa kuvassa siitä kuinka teknologia on käytännössä orjuuttanut ihmisen ja ohjaa tämän elämää liikaa.
 Microsoftin visiossa tulevaisuuden kuva näytetään paljon positiivisemmassa sävyssä. Siinä teknologian innovaatiot auttavat ihmisen arkea eivätkä vaikeuta sitä. Onhan se totta, että monet teknologiset keksinnöt ovat helpottaneet ihmisten elämää ja varmasti tulevat helpottamaan tulevaisuudessakin. Toivottavasti myös niiden avulla saadaan ilmastonmuutos kuriin, koska minun on vaikea nähdä ihmisten muuttavan riittävästi elämäntapojaan nykyisestä. Ihminen on luonnostaan sen verran mukavuuden haluinen, että luopuminen nykyisestä elintasosta on suurimmalle osalle liian iso kynnys. Sen takia uskon, että ratkaisu ilmastonmuutoksenkin pysäyttämiseen riippuu pitkälti teknologian kehityksestä.
   Linkit videoihin:
https://www.youtube.com/watch?v=ozLaklIFWUI
https://vimeo.com/166807261
4 notes · View notes