Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
VERKIEZINGSMEMORANDUM 2024 OPGESTELD DOOR JEUGDBEWEGINGEN: SCOUTS EN GIDSEN WERE DI - BOS EN LEIE EN KSA DEURLE - SINT MARTENS LATEM https://drive.google.com/file/d/1pztHAGKgqlYW77eGxiQLe0ibrlQjxF_8/view
Jeugdbewegingen spelen een cruciale rol als stem van jongeren bij gemeentelijke verkiezingen omdat zij direct de zorgen, wensen en ideeën van jongeren vertegenwoordigen. Ze bieden een platform voor jongeren om actief deel te nemen aan het democratische proces, waardoor hun stem gehoord wordt in beleidsbeslissingen die hen aangaan. Echter, geloven wij dat een jeugdbeweging ‘neutraal’ terrein zou moeten zijn, waar politieke overtuigingen geen rol mogen spelen, waar elke jongere zichzelf en evenwaardig moet kunnen zijn. Tenslotte geloven we sterk dat jeugdbewegingen bruggen bouwen tussen jongeren en lokale politici, wat leidt tot een beter begrip en samenwerking tussen beide groepen.
Aandachtspunten omtrent jeugdwerk:
1) De jeugdwerkingen krijgen steeds meer te maken met andere opdrachten. Scouts en KSA zijn minder en minder een vrijetijdsbesteding, maar worden eerder aanzien als opvang of als opvoedkundige instelling. Leiding engageert zich om spelletjes en activiteiten te organiseren, niet om kinderen een opvoeding te geven en hen te leren wat wel of niet kan. Het kan gaan over pestgedrag (dat vaak start op school), moeilijke thuissituaties of gedragsproblematieken. Het is dus geen evidentie als leiding om hier mee om te gaan. Dit is een problematiek/ bezorgdheid die ook andere groepen terug zien in hun werking, en dus een groter algemeen maatschappelijk probleem is. Vanuit de nationale jeugdwerkingen (Scouts en Gidsen Vlaanderen en KSA Nationaal) wordt hier momenteel veel op ingezet. Maar hoe kunnen wedit initiatief doortrekken naar het lokaal niveau?
2) De scouts en KSA worden steeds meer verwacht om deel te nemen aan diverse activiteiten die in of door de gemeente georganiseerd worden. Hierdoor moeten wij soms activiteiten annuleren of omtoveren naar activiteiten die niet per se in onze 'core business' zitten. Evenementen zoals de ‘paaseierenraap’, werden opgericht en georganiseerd door de jeugdraad, maar vallen volledig op de inzet van Scouts en KSA. Dit dan ten koste van onze eigen jeugdwerking. Wat is uw mening over de actieve deelname aan gemeente evenementen? Zijn deze evenementen actueel of is het tijd voor iets nieuws?
3) Duurzaamheid is een 'basisprincipe' voor jeugdwerking, iets waar we steeds aandachtig voor proberen te zijn. We leveren heel wat inspanningen om de werking zo ecologisch mogelijk te maken en de afvalberg te verminderen binnen het mogelijke. Deze praktische en mentale omschakeling maken, en onze leden iets bij te brengen over recycleren, blijkt niet altijd even eenvoudig als het klinkt. Hoe kunnen we samen met het lokale gemeentebestuur een duidelijk plan uitstippelen om deze ambities in de toekomst te definiëren, te behalen en te betalen?
Faciliteiten voor jongeren:
Met het wegvallen/ stopzetten van de activiteiten van het jeugdhuis, is er op heden geen plaats meer waar jongeren op een veilige manier kunnen samenkomen in onze gemeente. Een plek waar jeugd gewoon jeugd kan zijn. Ze zijn gedwongen om naar andere etablissementen te gaan (die niet specifiek gericht zijn op jeugd), of zoeken een openbare plek waardoor ze als hangjongeren beschouwd worden. Er wordt weinig tot niets gedaan voor de groep 16-22 jarigen die geen lid zijn van jeugdbeweging of sportclub. Het gaat dan niet enkel om het nachtleven, maar ook om een gebrek aan initiatieven omtrent vrije tijd vanuit de gemeente. Wat kan een oplossing zijn? Ontmoetingen voor jongeren: Verder is er nood aan openbare (sport)infrastructuur in het teken van jongeren. Een openbaar voetbal-basket- of tennisveld is in Latem een zeldzaam fenomeen. Dit lijkt ons een efficiënte stap om jongeren zelf naar elkaar toe te laten groeien. We kunnen ons inbeelden dat bepaalde inwoners hier niet per se warm voor lopen, uit schrik voor overlast, maar er zijn meer dan genoeg voorbeelden uit de regio, waar dit wél op een correcte manier verloopt. Wij geloven dat met de juiste afspraken, er zeker een oplossing kan gevonden worden.
Mobiliteit en Infrastructuur Fietsinfrastructuur: Het vervoermiddel voor jongeren bij uitstek? De fiets! Maar de infrastructuur van onze gemeente is allesbehalve aangepast aan fietsverkeer. Jongeren die dag in, dag uit de fiets nemen om zich te verplaatsen naar school, naar sport trainingen of jeugdwerking krijgen geen aangepaste voorzieningen. Als er al een fietspad ligt, is dat vaak heel smal, slecht onderhouden, overgroeid door hagen, omhoog geduwd door boomwortels of vol met putten en bulten. Ook is er een schaarste aan fietsenstallingen op centrale plaatsen binnen de dorpskernen. Fietsstraten zijn een bewezen effectief middel, maar we zijn ervan overtuigd dat ze strategisch ingezet moeten worden, en niet dienen als wondermiddel. Als jeugd zien we enorme (toeristische) opportuniteiten om heerlijk te fietsen in het pittoreske landschap, mits een goed uitgeruste fietsvoorziening. Openbaar vervoer: Naast de fiets, is het openbaar vervoer (busvervoer) essentieel voor de jongeren om zich te kunnen verplaatsen. Dit niet enkel naar- en terug van school, maar ook richting andere vrijetijdsactiviteiten. Het wegvallen van de buslijn (tijdens niet-piekuren) door het dorpscentrum, heeft daardoor enorm grote gevolgen. De afstand naar de alternatieve bushaltes van de Kortrijksesteenweg is groot en voegt heel wat tijden moeite toe aan de reistijd. Het lijkt ons voor pendelaars en senioren eveneens een grote last om zich te verplaatsen richting Station Gent-Sint-Pieters of het stadscentrum van Gent. Een aangepaste busregeling voor het centrum lijkt ons een enorm belangrijke stap. Openbare werken: Een goed voorbeeld was tot kort de Koperstraat, maar daar duurt het meer dan een jaar om de baan te vernieuwen, met wat als gevolg? Ondertussen geen veilig fietspad. In tegendeel zelfs: een situatie voor fietsers die nog onveiliger is. Een tweede voorbeeld: de werken aan de Oase en de Scouts. Zowel de buren als onze werking ondervonden veel last. In alle gevallen is er een duidelijk en wederkerig patroon: werken duurden verschrikkelijk lang, lagen lange periodes gewoon stil.. Het beeld van een gemeente als langdurige werf, vormt ook geen veilige omgeving voor jongere kinderen die zich op straat begeven. Waarom is de planning en monitoring van de openbare werken zo slecht verlopen? Bovendien heeft de scouts enorme gevolgen gehad voor hun werking, waarbij hun terreinen en gebouw zeer moeilijk te bereiken waren.
0 notes
Text
Scouts Latem & KSA Deurle uiten veel kritiek op slechte staat fietsinfrastructuur in Latem & Deurle.
De KSA Deurle — © KSA Deurle
Sint-Martens-Latem - Geen jeugdhuis en jeugdraad meer, slechts enkele cafés, geen goed openbaar vervoer en onveilige fietspaden. In een memorandum trekken de plaatselijk scouts en KSA aan de alarmbel. Ze zijn bovendien erg streng voor de Latemse ouders.
Het MOET beter!
Sander Luyten - Vandaag om 06:00 - 09092024
“Heel smal, slecht onderhouden, overgroeid door hagen en omhooggeduwd door boomwortels of vol met putten en bulten.” Scouts en Gidsen Latem en KSA Deurle hebben maar weinig mooie woorden over voor de straat van de fietsinfrastructuur in hun gemeente. Nochtans is de fiets het vervoermiddel bij uitstek voor de tieners en twintiger van Latem.
Het is maar één van de pijnpunten die Scouts en Gidsen Latem en KSA Deurle aankaarten in een memorandum, geschreven naar aanleiding van een verkiezingsdebat op 22 september. De jeugd heeft het gevoel dat ze naar het achterplan is geschoven door de huidige bestuursploeg.
“Er zijn ons geen valse beloftes gedaan. Er zijn ons gewoon géén beloftes gedaan”, zegt Victor Ockier (19) van KSA Deurle. “Door de vergrijzing in onze gemeente is de gemiddelde bewoner niet bezig met de jeugd. De prijzen van de huizen jagen jongeren bovendien weg. Allemaal redenen waarom ‘jeugd’ geen belangrijk politiek thema is. Maar wij zijn wel de toekomst.” (Lees verder onder de foto)
Victor Ockier — © KSA Deurle
Jong zijn, is ook naar een fuif gaan, je eerste pint drinken en leeftijdsgenoten ontmoeten. Ook dat is geen sinecure in Latem. Zo is Jeugdhuis ’t Zwaantje al een hele tijd dicht bij gebrek aan een uitbater. “Met onder meer Den Atelier en Babette zijn er wel enkele cafés in Latem, maar voor pubers is dat geen plek om je eerste pint te drinken”, zegt Ockier. “En op openbare plekken worden jongeren die samenkomen al snel weggezet als hangjongeren.”
Ouders
Helemaal pijnlijk is het schrijven van scouts en KSA voor de ouders van de Latemse jeugd: “Scouts en KSA zijn steeds minder een vrijetijdsbesteding, maar worden eerder aanzien als opvang of als opvoedkundige instelling. De leiding engageert zich om spelletjes en activiteiten te organiseren, niet om kinderen een opvoeding te geven en hen te leren wat wel of niet kan”. (Lees verder onder de foto)
Artuur Cassiman (rechts) — © Scouts en Gidsen Latem
Het memorandum is streng, maar scoutsleider Artuur Cassiman (23) benadrukt net als Ockier dat het een hoopvol document is. “We misten soms ondersteuning van de schepen van Jeugd. We willen rond de tafel zitten met de volgende bestuursploeg en een plan voor de toekomst maken ...
bron : nieuwsblad
Lees het volledige memorandum hier:
1 note
·
View note