stuyfssportverhalen
stuyfssportverhalen
Naamloos
252 posts
Stuyfssportverhalen
Don't wanna be here? Send us removal request.
stuyfssportverhalen · 2 days ago
Text
Rammelende knekels
…het wordt steeds gekker Piet, nou zijn er ook stayerskoersen voor meiden’, hoor ik mijzelf  roepen. Het is eind januari en ik sta aan het monumentale graf van de in 1914 verongelukte stayersheld Piet van Nek, waar ik regelmatig langs kom om dat te verzorgen. Het zal wel verbeelding zijn maar uit het graf klinkt het lugubere geluid van rammelende knekels. Dan moét  Van Nek zijn die zich omdraait.…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
stuyfssportverhalen · 6 days ago
Text
Postzakken
Santa  Maria di Sala in Noord-Italië, een dorpje van nog geen vijfduizend inwoners maar wél met een naam waarvan het donkerbruine vermoeden bestaat dat het begrip ‘heiligverklaring’ altijd op de loer ligt. Raar is dat niet want in dergelijke roomse dorpen  is er altijd wel ergens een goddelijk mirakel te bespeuren, of anders een lokale wielrenner die daar voor in aanmerking komt. In  Santa Maria…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
stuyfssportverhalen · 13 days ago
Text
Hopmans' familieverhalen
Familieverhalen moet je koesteren ondanks dat  deze met de jaren steeds  kleurrijker worden tot ze uit de  voegen barsten. Ook bij de nazaten van stayer Frans Hoeks: vóór de Eerste Wereldoorlog een stayer in de marge van de stayerssport. En daar hoeft Hoeks zich niet voor te schamen want tijdens de belle epoque zijn er in Europa honderden topstayers actief. Vooral in Duitsland met meer dan…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
stuyfssportverhalen · 19 days ago
Text
Vuurbal
Het is een kras in de boksgeschiedenis, een obscuur feitje maar ook een jubileum waar niemand een seconde van wakker ligt. Enfin het  zijn de randverschijnselen in de sportgeschiedenis die het lekkerst smaken. Daarom even aandacht aan ene George  Costner die op 26 maart 1945, precies tachtig jaar geleden  in het Chicago Stadium een pak voor z’n lazer krijgt waar elfduizend toeschouwers vergenoegd…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
stuyfssportverhalen · 29 days ago
Text
Ouwe frontstrijder
Zijn carrière zit er bijna op. De haak waar de koersfiets definitief aan gehangen wordt lonkt. Met vierentwintig gewonnen koersen kan en mag je gerust met pensioen. Vierentwintig koersen als een mooie taart maar wél één  waar  de kers op ontbreekt. Dat laatste wordt op veertien juli 1949 alsnog geplaatst. 14 Juli  de nationale Franse feestdag  als Emile Idée de dertiende Touretappe wint. Het is…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
stuyfssportverhalen · 1 month ago
Text
Eeuw geleden
Vergeet Wim van Est, Woutje Wagtmans en Jan Nolten want dé enige echte wielericoon uit de fifties is Louis Bobet. De man wint drie keer op rij de Tour, zegeviert in Milaan-San Remo, de rondes van Lombardije, en Vlaanderen,  Parijs-Roubaix én het wereldkampioen op de weg feiten die behoren tot algemene wielerkennis. Over Bobet zijn boeken en wielermagazines vol geschreven. Deze blog houd zich…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
stuyfssportverhalen · 2 months ago
Text
Met ellips over de wielerbaan
‘Ach het was goed bedoeld voor de doorsnee bezoeker want spectaculair te zien, maar wat koers betreft stelde het niet zo veel voor’. Aan het woord Ger Hermans die als gewezen stayer én kenner  van het metier aanwezig was bij het nationaal kampioenschap stayeren gehouden in het Alkmaarse Sportpaleis. Volgens Hermans oogde het kampioenschap  nogal saai, maar voor kenners was het toch genieten.…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
stuyfssportverhalen · 3 months ago
Text
Woutje
Een Lamborghini  als hét statussymbool voor proleten en andere gladjakkers, om maar even een open deur in te trappen. Is dit een  vooroordeel? Natuurlijk niet want ga dan maar eens op een zaterdagmiddag door Amsterdam-Zuid wandelen, het liefst in de buurt van de PC. Hooftstraat, en je begrijpt het.  Dat Matthieu van der Poel in een Lamborghini op de koers verschijnt is niet alleen een…
Tumblr media
View On WordPress
1 note · View note
stuyfssportverhalen · 4 months ago
Text
Dorpsbraderie
Urenlang dat oubollige langebaanschaatsen op de televisie is folklore in optima forma. Langebaanschaatsen past daarom naadloos in het rijtje ringsteken of koekhappen op de dorpsbraderie. Godzijdank is er een ontsnapping naar  de Vlaamse veldritten waarvoor Eurosport en de BRT niet genoeg geprezen kan worden. De veldrit als onvervalst topsportspektakel  samengevat in een uur. Koersen  in het land…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
stuyfssportverhalen · 4 months ago
Text
Inmiddels vijftien jaar is Stuyfssportverhalen online, wat staat voor meer dan achthonderd columns en sportverhalen opgeleukt met unieke, historische foto’s. Omdat in het archief van Stuyfssportverhalen nog véél meer onbekende anekdotes en feitjes zijn te ontdekken gaan we in 2025 gewoon door. En nu we toch persoonlijk bezig zijn, dan ook even een dankjewel voor John Brouwer de Koning en diens…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
stuyfssportverhalen · 5 months ago
Text
UCI-farizeeër
Juryleden, de inquisiteurs van de wielersport. Beulsknechten gehuld in een blauwe blazer  met het regelementenboek als hakbijl.  Berucht om vaak onbegrijpelijke beslissingen. Mannetjes waar het begrip machtswellust nooit ver weg is.  Julien Bernard prof bij Lidl-Trek weet daar alles van. Wat voor Julien  een levenslange prachtige herinnering ging worden eindigt in een deceptie: met dank aan zo’n…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
stuyfssportverhalen · 5 months ago
Text
Asterix en Obelix
11 November 1918, de  laatste dag van de waanzinnige Eerste Wereldoorlog. De dag die de geschiedenis ingaat als ‘Wapenstilstandsdag’. Groots gevierd én herdacht in België, Frankrijk én Engeland.  Ruim negen miljoen jongens bleven op het slachtveld achter. Ook Lucien Petit-Breton. Lucien de eerste Fransman die twee keer de Tour de France wint want in 1907 en 1908. De belle epoque de mooie tijd…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
stuyfssportverhalen · 6 months ago
Text
Bloederige stukjes papier
Van het vijfbladige scheermesje had geen mens gehoord. In de jaren vijftig zijn baardige kerels overgeleverd aan het klapmes,  een vlijmscherp martelwerktuig  van tien centimeter waar een modale seriemoordenaar begrijpend bij knikt. Even ter verduidelijking: in de fifties is het gewoon om mannen te zien met bloederige stukjes papier op de kaken geplakt om de wondjes te stelpen, met dank aan het…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
stuyfssportverhalen · 6 months ago
Text
Lieverdje
De sportbladen komen woorden te kort. Zoals de site  Running die het over een  bizar snelle tijd heeft. Een superlatief waar de  Wielerrevue over heen gaat door te stellen dat het een razendsnelle tijd is. Gelijk hebben ze. Dat Tom Dumolin tijdens de halve marathon van Amsterdam een tijd van 1 uur en tien minuten aantikte kan niet genoeg geroemd worden. Tom’s  prestatie als gewezen wielrenner is…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
stuyfssportverhalen · 6 months ago
Text
Kees’ erotische hart
Kees heeft het liefst vrouwen voor zijn ezel. Een schildersezel wel te verstaan. Dat schilder Kees van Dongen een vrouwenliefhebber is, is duidelijk. Maar dan wel van het aantrekkelijke jonge soort en het liefst naakt. Voor Kees is de vrouw ‘het mooiste landschap’, vooral in de ‘Eva uitvoering’. Tsja, zo kun je het ook bekijken… In Parijs hebben de meiden geen preutse, calvinistische…
Tumblr media
View On WordPress
1 note · View note
stuyfssportverhalen · 7 months ago
Text
Een droom of nachtmerrie?
Een droom die veertig  jaar duurt en die in de toekomst waarschijnlijk over gaat in een nachtmerrie: over dat laatste straks meer. Eerst die genoemde droom van wielerlegende Rini Wagtmans waarin  hij droomt over een wielermuseum.  Wagtmans maakt zich namelijk zorgen. Want wat gebeurt er met zijn omvangrijke wielercollectie verpakt in honderdzeventig dozen als hij ter hemel trekt? Om maar meteen…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes
stuyfssportverhalen · 7 months ago
Text
Bordeaux-Parijs afgeblazen
Twee jaar aan voorbereiding voor niets geweest waarmee Bordeaux-Parijs is op het laatste moment is afgeblazen. Voor organisator Eric Ramos een grote teleurstelling. Twee jaar aan voorbereidende werk zijn voor niets geweest. Ramos’ had in die twee jaar alle eventuele organisatorische hobbels glad gestreken.  Waar Ramos géén rekening mee had gehouden was de instelling van de hedendaagse renners.…
Tumblr media
View On WordPress
0 notes