Psikoloji Odası: Psikoloji alanındaki gelişmeleri ve psikoloji ile ilgili bilgiler paylaşır. Eğitim, Sağlık, Öğrenme, Klinik Psikoloji
Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
Panik Atak Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Panik atak, ani bir korku hali ve bu korkunun ani yükselişidir. Kalbiniz sıkışır ve nefes alamazsınız. Hatta ölmekte veya delirmekte olduğunuzu hissedersiniz. Tedavi edilmediğinde panik ataklar, panik bozukluğuna ve diğer sorunlara neden olabilir. Hatta normal günlük faaliyetlerinizden (iş, okul, aile ve diğer çevre) çekilmenize neden olabilir.
Panik ataklar tedavi edilebilir. Hatta ne kadar çabuk yardım alırsanız o kadar iyi olur. Tedaviyle, panik semptomlarını azaltabilir, ortadan kaldırabilir ve yaşamınızın kontrolünü tekrar kazanabilirsiniz.
Panik Atak Nasıl Atlatılır?
Vücudunuzu sık sık hareket ettirin – bir saatten fazla oturmayın.
Yavaşça ve derin nefes alıp, nefesinizi tutmayın.
O an size destek olabilecek aileden veya arkadaş çevrenizden birine yakın olun.
Gevşeyin ve bunun günlük rutininizin bir parçası olmasına izin verin.
Alkol, kafein ve nikotin alımını azaltın.
Yeterli ve kaliteli şekilde uyuyun.
Bir de bu konuyu okuyarak daha fazlasını öğrenin.
Normal korkuları panik ataklardan ayıran nedir?
Korkuya dayalı stres, bilinmeyen bir şeyle karşı karşıya kalacağımız ya da bizi rahatsız eden bir şey olduğunda karşılaşılan bir deneyimdir. Sinir sistemimizin bir parçası, böyle durumlarda gerçek veya olası bir tehdide yanıt verir ve bizi savaşmaya veya kaçmaya hazırlar. Panik, beklenmeme özelliği, güçsüz ve hareketsiz bırakması ile karakterize olan yoğun bir korku dalgasıdır. Panik atakları genellikle size herhangi bir uyarı vermeden ortaya çıkmaktadır. Panik atak için açık bir neden olmayabilir. Siz rahatken veya uyku halindeyken bile ortaya çıkabilirler.
Bir panik atak tek seferlik bir olay olabilir, ancak birçok kişi tekrar yaşamaktadır. Nükseden panik ataklar genellikle toplum içinde konuşurken veya tedirgin olabileceğiniz bir durumdayken tetiklenir (özellikle bu durum daha önce panik atak yapmışsa). Genellikle, panik yaratan durum, tehlikede olduğunuz ve kaçamayacağınız bir durumdur.
Bir veya daha fazla panik atak geçirebilirsini ancak yine de mutlu ve sağlıklı olabilirsiniz. Veya panik ataklarınız panik bozukluk, sosyal fobi veya depresyon gibi başka bir bozukluğun bir parçası olarak ortaya çıkabilir. Sebep ne olursa olsun, panik ataklar tedavi edilebilir. Belirtileri kontrol etmek için kullanabileceğiniz başa çıkma stratejileri ve dışarıdan yardım alabileceğiniz etkili tedaviler vardır.
Nesrin’in Panik Hikayesi
Nesrin altı ay önce ilk kez panik atak geçirdi. Birdenbire korku dalgası hissettiğinde, önemli bir iş sunumuna hazırlanmak amacıyla bürosundaydı. Ardından oda dönmeye başladı ve kusacakmış gibi hissetti. Bütün vücudu titriyordu, nefesini tutamıyordu ve kalbi göğsünden çıkacakmış gibiydi. Atak tamamlanıncaya kadar masasının kenarını sıkıca kavramış ve bırakamamıştı ama atak bittiğinde onu derin bir şekilde sarsılmış halde bıraktı.
Nesrin üç hafta sonra ikinci kez panik atak geçirdi ve o günden beri artan sıklıkta yaşamaya devam etti. Ne zaman ve nerede panik atak geçireceğini bilmiyor ama bir tanesini halk arasında yaşamaktan çok korkuyor. Sonuç olarak, arkadaşlarıyla dışarı çıkmak yerine işten sonra evde kalıyor. Ayrıca asansörde yalnızken başka bir panik atak geçirebilme kaygısıyla, o günden beri 8. kattaki ofisine merdivenlerden çıkıp iniyor.
Panik Atak Belirtileri (Semptomları) Nelerdir?
Panik ataklar genellikle evden uzaktayken başınıza gelir, her yerde ve herhangi bir zamanda gerçekleşebilir. Mağazada alışveriş yaparken, sokakta yürürken, araba sürerken veya evdeki kanepede otururken panik atak geçirebilirsiniz.
Panik atak belirtileri ve semptomları aniden ortaya çıkar ve genellikle tepe noktasına 10 dakika içinde ulaşır. Çoğu panik atak 20-30 dakika içinde sonuçlanır ve nadiren bir saatten fazla sürer.
Panik atak tam anlamıyla aşağıdaki belirtilerin ve semptomların bir kombinasyonunu içerir:
Nefes darlığı veya hiperventilasyon (gerekenden daha hızlı ve daha derin nefes alma)
Kalp çarpıntısı veya hızlı kalp atışı
Göğüs ağrısı veya rahatsızlık
Titreme veya sarsılma
Boğulma hissi
Kendini gerçek dışı hissetmek veya çevreden kopmak
Terlemek
Mide bulantısı veya karın ağrısı
Baş dönmesi yaşamak ve solgun hissetmek
Uyuşukluk veya karıncalanma hissi
Vücudu bir sıcak bir soğuk hissetmek
Ölüm korkusu, kontrolü kaybetme ya da delirme hissi
Panik Bozukluğunun Belirtileri (Semptomları) Nelerdir?
Birçok kişi çok fazla komplikasyon olmadan panik atak deneyimi yaşar. Sadece bir veya iki panik atak geçirmeniz durumunda endişe etmek için çok az sebep vardır. Bununla birlikte, panik atak geçiren bazı insanlar aslında panik bozukluğuna doğru yol alıyor. Panik bozukluğu, tekrarlanan panik ataklarla birlikte davranışta büyük değişiklikler veya daha ileri atak geçirme konusunda sürekli endişe duyma durumunu ifade eder.
Panik bozukluğun farkında olma
Panik bozukluğu çekiyorsanız:
Belli bir duruma bağlı olmayan sık beklenmedik panik ataklar yaşarsınız,
Başka bir panik atak geçirmekten çok endişelenirsiniz,
Panik ataklardan dolayı -atak geçirdiğiniz yerlerden kaçınma gibi- daha farklı davranmaya başlarsınız
Tek bir panik atak sadece birkaç dakika sürebilir, ancak bu tatsız deneyimin etkileri kalıcı bir iz bırakabilir. Panik bozukluğunuz varsa, tekrar eden panik ataklarınızda duygusal olarak bir uyarılma yaşarsınız. Ataklar sırasında hissettiğiniz yoğun korku ve dehşetin anısı, kendinize olan güveni olumsuz yönde etkileyebilir ve günlük hayatınızda ciddi aksamalara neden olabilir. Sonunda bu, aşağıdaki panik bozukluk belirtilerine yol açar:
Beklenti Kaygısı – Panik ataklar arasında kendinizi rahat hissetmek yerine, endişeli ve gergin hissedersiniz. Bu endişe, gelecekte panik atak geçirme korkusundan kaynaklanır. Bu “korku korkusu” çoğu zaman mevcuttur ve sizi son derece etkisiz hale getirilebilir.
Fobik kaçınma – Bazı durumlardan veya ortamlardan kaçınmaya başlıyorsunuz. Bu kaçınma daha önce yaşadığınız panik atağın sebebinin bu olduğunu düşünmenizden kaynaklanıyordur. Panik atak yaşama ihtimalinizde yardım almakta veya oradan kaçmakta zorlanacağınız yerlere gitmemeye başlarsınız. Bunu aşırı bir şekilde yaptığınızda fobik kaçınma, agorafobiye dönüşür.
Agorafobi, geleneksel olarak, halka açık yerlerden ve açık alanlardan korkmak olarak düşünülüyordu. Ancak günümüzde agorafobinin, panik atakların bir komplikasyonu olarak geliştiği düşünülmektedir. Agorafobi ile kaçışın zor ya da utanç verici olduğu bir durumda panik atak yaşamaktan korkuyorsunuz. Ayrıca, yardım alamayacağınız bir panik atak geçirmekten korkabilirsiniz.
0 notes
Text
Anksiyete (kaygı) bozukluğu türleri nelerdir?
Toplumda en sık rastlanan anksiyete (kaygı) bozuklukları; obsesif - kompulsif bozukluklar, panik ataklar, travmatik stres bozukluğu, genel anksiyete bozukluları, sosyal fobi ve belirli bir obje ya da durumakarşı geliştirilen fobiler olarak sıralanabilir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu: Yaygın anksiyete bozukluğu, kişinin günlük aktivitelerini sürdürmesine engel olacak şiddette yoğun ve süreğen bir kaygı durumu yaşamasıyla kendisini gösterir.Bu şiddetli ve yoğun kaygı duygusuna, huzursuzluk, sürekli yorgunluk hissi, konsantre olmakta güçlük, kaslarda kasılma ve uykuya dalmakta güçlük gibi semptomlar da eşlik edebilir. Yoğun kaygı oluşturan durumlar çoğunlukla günlük ev işleri, rutin toplantılar, işle ilgili olağan durumlarda da kendisini gösterir.
Panik Atak: Panik atak yaşayan kişiler ortada hiçbir neden ya da uyaran yokken birden ortaya çıkan yoğun bir korku ve panik hissine kapılırlar. Panik atak yaşayan kişilerde ayrıca ellerde terleme, göğüs ağrısı, fazla hızlı ya da düzensiz kalp atışları, nefes alamama gibi fiziksel belirtiler de görülebilir. Panik atak yaşayan kişiler çoğunlukla bu durumu “kalp krizi geçiriyorlarmış” ya da “boğuluyorlarmış” gibi ifade edebilirler.
Sosyal Kaygı Bozukluğu: Sosyal fobi olarak ta adlandırılan sosyal kaygı bozukluğunda bireyler sosyal hayata karşı aşağılanacakları, reddedilecekleri ya da üstünlük taslanacakları gibi endişelerle yoğun bir kaygı duygusuna kapılırlar. Bu nedenle sosyal kaygı bozukluğu yaşayan kişiler insanlarla bir araya gelmekten kaçınabilirler. Sosyal kaygı bozukluğunun en belirgin örnekleri toplum önünde konuşmaktan aşırı korkma, yeni insanlarla tanışmaktan çekinme ya da toplum içinde yemek & içmekten kaçınma şeklinde kendisini gösterir.
Fobiler: Fobiler, kişide belirli bir obje ye da durumlara karşı gösterilen aşırı korku olarak ifade edilir. En sık rastlanan fobiler uçak fobisi, yükseklik fobisi, kedi- köpek fobisi, kapalı yerde kalma fobisi (klostrofobi), açık alanlara çıkma fobisi (agorafobi) olarak sıralanabilir. Fobiye neden olan objeye karşı duyulan korku bazen o kadar şiddetli olabilir ki kişiler günlük aktivitelerinde zorlanmaya başlayabilir.
Agorafobi: Agorafobi, kişinin panik atağa neden olacağını düşündüğü yerlerden ve durumlardan uzak durmasına neden olan bir anksiyete bozukluğudur. Agorafobisi olan kişiler kendilerini savunmasız hissettikleri için açık alanlarda olmaktan kaçınırlar.
Bir sağlık sorununa bağlı anksiyete bozukluğu: fiziksel bir sağlık sorunun neden olduğu, şiddetli panik ve anksiyete semptomlarını içeren anksiyete bozukluğudur.
Seçici Konuşmazlık Bozukluğu: Çocuklarda görülen bir anksiyete bozukluğudur. Seçici konuşmazlık bozukluğu olan çocuklar konuşma yetilerinde fiziksel bir problem olmamasına rağmen bazı durumlarda konuşmazlar. Seçici konuşmazlıkbozukluğu olan bir çocuk okulda hiç konuşmazken, evde ailesiyle rahatlıkla iletişim kurabilir. Bu durum çocuğun okuldaki başarısını ve sosyal uyumunu etkileyebilir.
Ayrılma Kaygısı Bozukluğu: Ayrılma kaygısı bozukluğu çocukluk çağında görülen, çocuğun ebeveynlerinden ayrılmaya karşı gösterdiği şiddetli kaygıyı ifade eden bir kaygı bozukluğu türüdür.
0 notes