Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
Sandstorm – Ympäristötaidenäyttely Yyterissä 14.–20.07.2019
Porin kulttuurisäätö järjestää heinäkuussa 2019 Yyterin ranta-alueella ympäristöä käsittelevän ja ympäristö- ja maataiteen käsitteitä uudistavan Sandstorm-näyttelyn.
Sandstorm - Ympäristötaidenäyttely nostaa Yyterin ainutlaatuisen dyynialueen sekä rantaluonnon suojelun, ympäristökysymykset, ekologisuuden ja kestävän kehityksen lähtökohdiksi taiteen tekemiseen. Näyttelyn suunnitteluprosessissa, teosten toteuttamisessa ja teosten esittämisessä hyödynnetään alueen ympäristötietoa, olemassa olevia resursseja sekä yhteistyölle perustuvia toimintamalleja. Yyteriä, yhtä Suomen merkittävintä ranta-aluetta, tehdään uudella tapaa näkyväksi ja tunnetuksi muutenkin kuin lomakohteena. Samalla kun näyttely päivittää maa- ja ympäristötaiteen käsitteitä se pohtii taiteen vaikuttavuutta ja velvollisuuksia.
Sandstorm-näyttelyn taiteilijat ovat Akuliina Niemi, Antti Turkko, Erno-Erik Raitanen, Hertta Kiiski ja Pihlavan koulun oppilasryhmä, Laura Könönen, Linda Tedsdotter, Sauli Sirviö sekä Timo Aho. Näyttelyn suunnittelu ja toteutus on tapahtunut yhteistyössä Porin kaupungin Ympäristö- ja lupapalvelujen toimialan kanssa. Näin näyttelyn järjestäminen, luonnonsuojelulliset toimenpiteet ja alueen kehittäminen tukevat toisiaan. Lisäksi yhteistyössä ovat mukana Meri-Porin Pihlavan yhtenäiskoulu, Porin matkailuneuvonta Visit Pori, sekä Virkistyshotelli Yyteri, joka toimii myös yhtenä teosten sijoituspaikkana.
Porin kulttuurisäädön (Anna Jensen, Anni Venäläinen ja Eliisa Suvanto) aiempien hankkeiden tapaan Sandstorm perustuu kollektiiviselle työskentelylle, taiteen ja tutkimuksen yhdistämiselle sekä taiteen saavutettavuuden huomioimiselle. Näyttely osoittaa ettei taide pelkästään tyydy käsittelemään ympäristöteemaa – sen sijaan sillä on mahdollisuus tuottaa positiivisia ympäristövaikutuksia ja toimia konkreettisena työkaluna.
Teokset ovat syntyneet prosessissa, joka on alkanut vuonna 2018 ja pitänyt sisällään alueeseen tutustumista sekä näyttelyn ja laajemmin taiteen tavoitteista keskustelemista. Teoksissa keskeistä on niiden kuormittavuuden minimoiminen, paikkasidonnaisuus, positiivinen vaikuttavuus ympäristöön, yllättävyys ja kiinnostavuus. Turkon teos tulee tulevaisuudessa mahdollistamaan pääskyjen pesimisen ja samalla muuttamaan syrjäiseksi jääneen ranta-alueen luonnetta. Niemi ottaa lähtökohdakseen ei-inhimillisen perspektiivin ranta-alueeseen, Raitanen hyödyntää teoksessaan rannan tuottamaa materiaalia ja Könönen kiveä, joka asettuu jonnekin rakennetun ja rakentamattoman luonnon välimaastoon monumentaalisena elementtinä rantamaisemassa. Aikaperspektiiviä käsittelevissaä teoksissa Aho tutkii dyynien rakenteita ja kerrostumia, ja Tedsdotter suuntaa katseensa tulevaisuuden henkiinjäämiskamppailuun. Sirviö peilaa tiedon katoavaisuuden ja välittämisen suhdetta, sekä miten luonto jättää jälkensä teoksiin. Kiiski työskentelee yhteistyössä paikallisten nuorten kanssa alueen synnyttämien henkilökohtaisten kokemusten pohjalta, sekä hyvästelee Pai-kalan viimeiselle matkalleen.
Näyttelyn visuaalisesta ilmeestä ja dokumentaatiosta vastaa porilainen Eetu Henttonen tuoden Yyterin luontoa ja ajattomuutta esiin tavalla, joka ei ole sidottu tavanomaisiin kesäisiin mainoskuviin.
0 notes
Photo
Heini Aho, to kosie, Kimmo Modig. Photos: Erno-Erik Raitanen
0 notes
Photo
Alma Heikkilä, Ville Vuorenmaa, Raimo Saarinen. Photos: Erno-Erik Raitanen
0 notes
Text
Pori Biennaali III – Centennial
– Kerran sadassa vuodessa kansa saa päättää minkälaista taidetta sille esitetään
(FI)
Centennial 16.–22.7.2018 Avoinna ma–su 12–18 Avajaiset la 14.7. 15–17 Yrjönkatu 4, 28100 Pori City-käytävä ja kaupunkitilat
Porin kulttuurisäätö järjestää Porissa kesällä 2018 jo kolmannen Pori Biennaalin. Heinäkuussa avautuva näyttely pohjautuu tiedonkeruuseen, jonka avulla Porin kulttuurisäätö selvitti yleisön taidetta ja taiteen esittämistä koskevia toiveita. Vastausten perusteella kutsuttiin mukaan kuusi taiteilijaa: Heini Aho (s. 1979), Alma Heikkilä (s. 1984), Raimo Saarinen (s. 1984), Katarzyna Kosieradzka eli to kosie (s. 1986), Kimmo Modig (s. 1981) ja Ville Vuorenmaa (s. 1980). Nimi Centennial viittaa sadan vuoden välein järjestettävään taidenäyttelyyn. Näyttelyssä onkin kaksi suurta teemaa: pyrkiä avaamaan niin kutsutun “suuren yleisön” toiveita ja ajatuksia taiteesta ja toisaalta miettiä mitä taide on nyt ja mitä se mahdollisesti voi olla tulevaisuudessa - millaisessa maailmassa Centennial vol 2 tapahtuu sadan vuoden päästä?
Käsitettä “suuri yleisö” käytetään mielellään silloin, kun halutaan perustella miksi kriittistä ja vaikeaa taidetta ei tulisi tukea yhteiskunnassa; yleisö halutaan määritellä homogeeniseksi ryhmäksi, jonka taidekäsitys on rajallinen. Vastauksista välittyi kuitenkin tarve kriittiselle ja kantaaottavalle monimuotoiselle taiteelle, joka olisi ennen kaikkea läsnä arjessa ja saavutettavissa. Aiheissa ilmeni huoli maailman ja ympäristön tilasta, joka tukee näyttelyn sadan vuoden aikajänteen tarkastelua: minkälaisessa elinympäristössä eletään sadan vuoden päästä ja minkälaisia mahdollisuuksia taiteella ja kulttuurilla silloin on? Miten taide voi ottaa kantaa ja muuttaa ajattelua, mutta samalla säilyttää yllätyksellisyytensä ja kokemuksellisuutensa?
Porin kulttuurisäädön kuraattorit Anna Jensen, Anni Venäläinen ja Eliisa Suvanto työskentelevät vuosittain valitsemansa taiteilijaryhmän kanssa suunnitellen yhteistyössä teosten lähtökohtia, kaupunkitilaan sijoittuvia lokaatioita ja kokonaisuuden lopullista muotoa. Vuonna 2018 mukaan kutsuttuja taiteilijoita yhdistää halu käsitellä työssään maailman tilaa, ympäristökysymyksiä ja rakenteita. Lisäksi tekijöillä on kyky hahmottaa kysymyksiä kiinnostavien, esteettisten ja yllättävien teosten kautta.
Aho on tunnettu liikkuvista veistoksistaan, joiden materiaaleissa yhdistyvät puu, metalli, liikkuva kuva ja valmiit objektit. Heikkilä on yksi ympäristökysymyksiä pohtivan Mustarinda-kollektiivin aktiiveja ja käsittelee taiteessaan luonnon monimuotoisuutta monimediaisesti ja esteettisesti. Saarinen on ihastuttanut viime vuosina esimerkiksi kasveista koostuvilla veistoksilla ja asetelmilla. to kosie on nostanut teoksissaan esiin mm. kysymyksiä muovijätteistä ja luonnonvaroista. Modig yhdistää työskentelyssään monialaista tekemistä ja kohdistaa kriittisyyttä olemassa olevien rakenteiden lisäksi itseensä tekijänä. Vuorenmaa luo piirtämällä ja vesiväreillä tarkkanäköisiä ajankuvia, joiden sävyt vaihtelevat humoristisesta surumieliseen.
Centennial -näyttelystä toteutetaan julkaisu, jossa avataan näyttelyn lähtökohtia ja yleisöltä kerättyä materiaalia. Julkaisuun Porin kulttuurisäätö on kutsunut näytelmäkirjailija-kirjailija Johannes Ekholmin (s. 1981) pohtimaan taiteen ja yhteiskunnan tulevaisuutta:
Ottakaa esiin kynät ja paperia, piirtäkää ympyrä, kirjottakaa sen keskelle nimenne, nyt, piirtäkää paperin toiselle puolelle toinen ympyrä. Miten ajattelitte päästä sinne? Kuraattori vastustelee: "Tulevaisuuden ajatteleminen ahdistaa. Minut valtaa pohjaton suru ja fyysinen pahoinvointi. Mitä ikinä tapahtuu se tapahtuu minusta riippumatta."
Näyttely sijoittuu Porin keskustassa sijaitsevan “City-käytävän” entiseen kukka- ja puutarhaliikkeenä toimineeseen myymälä- ja vitriinitilaan, sekä erilaisiin tiloihin kaupungilla. Näyttelyä ovat tukeneet Koneen Säätiö ja Porin kaupunki.
(ENG)
Pori Biennale III – Centennial – Once every hundred years people are let to decide what kind of art they want to see
Centennial July 16–22, 2018 Open 12am–6pm Opening July 14, 3–5pm Yrjönkatu 4, 28100 Pori + locations in the city centre
This summer Porin kulttuurisäätö collective opens already the third Pori Biennale. The exhibition taking place in July is based on a questionnaire confronting the relationship – hopes, ideas, and desires – of the public and contemporary art. Centennial, an exhibition realized once every hundred years, is created on the basis of these answers. The six participating artists are Heini Aho (b. 1979), Alma Heikkilä (b. 1984), Raimo Saarinen (b. 1984), to kosie (b. 1986), Kimmo Modig (b. 1981) and Ville Vuorenmaa (b. 1980). The curators of Porin kulttuurisäätö (Anna Jensen, Anni Venäläinen, and Eliisa Suvanto) annually work in collaboration and through conversation with the invited artists to initiate and contextualize the presented artworks and to rethink the public space.
Centennial aims to critically explore how the so-called general public is defined in the context of politics of art and culture. The problematic term is too often used in order to create a notion of a homogeneous group with a limited capacity to understand art and its objectives. However, the data now collected shows the need for critical, complex and diverse forms of expression, often confronting and challenging the everyday life and surroundings. The desired themes varied from global crises to environmental issues, supporting the exhibition’s time span of hundred years: what are the future conditions and values, and furthermore, what kind of potential does art hold in 2118?
The participating artists all share the ability to recognize how art can engage in ongoing and future conditions shaping our everyday lives. Heini Aho is known for artworks combining installation, sculpture, moving image, and ready-made objects. Alma Heikkilä is one of the founders of the Mustarinda Association and her work challenges our views of the material world and the predominant view on human beings. Raimo Saarinen focuses on the various ideas of nature and has is been working with living plants through installations. Working through sound, performance and installation, to kosie’s artworks have critically questioned the lifespan of plastic products and consumption of food. Through various mediums and scenes Kimmo Modig makes critical yet funny commentary on the practices and values of the art world while examining his position as an artist. The paintings and drawings by Ville Vuorenmaa are sharp observations of our time, always balancing between humor and melancholy.
Centennial exhibition includes a catalogue combining texts from the contributors and outcome of the questionnaire. Porin kulttuurisäätö has invited dramatist-writer Johannes Ekholm (b. 1981) to think about the future relationship or art and society:
Take out your pencils and paper, draw a circle, write your name in the middle, now, draw another circle on the other side of the paper. How did you imagine getting there? The curator resists: “Thinking about the future creates anxiety. I’m being taken over by profound sadness and physical sickness. Whatever happens, happens regardless of me.”
The exhibition is available for one week, located in an old flower and garden shop (Yrjönkatu 4, Pori) as well as in the city space. Centennial is supported by Kone Foundation and City of Pori.
Image: Ville Vuorenmaa (detail), 2018
0 notes
Text
Tiedote: Taiteen edistämiskeskuksen Satakunnan taidepalkinto ja Koneen Säätiön tuki Porin kulttuurisäädölle
Tiedote 12.12.2017
Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin Satakunnan taidetoimikunta on myöntänyt Porin kulttuurisäätö taiteilija-kuraattorikollektiiville (Anna Jensen, Anni Venäläinen ja Eliisa Suvanto) Satakunnan taidepalkinnon. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta.
Palkinnon myöntöperusteluissa nostettiin esiin, että Porin kulttuurisäädön näyttelytilat, teemat ja taiteilijavalinnat ovat olleet vahvoja ideologisia kannanottoja. Vuosittain järjestetyissä näyttelyissä taideobjektit eivät ole olleet keskiössä vaan taiteilijoiden ja kollektiivin kyky tuottaa näkyväksi uudenlaista ajattelua. Taidepalkinto myönnettiin rohkeudesta tuoda taide yhteiskunnallisen ajattelun eturintamaan. Rohkeutta ja ennakkoluulotonta tekemistä edustaa myös toinen palkinnon saaja, aiemmin myös taiteen valtionpalkinnolla palkittu T.E.H.D.A.S ry, joka toimii monien eri taiteen alojen risteyksessä ja Porin kulttuurisäädön lailla tuo taiteen lähelle kansaa.
Porin kulttuurisäätö toivoo tunnustuksen avaavan entistä enemmän tilaa uudenlaisille toimijuuksille, ja korostavan sekä kuratointityön että kollektiivisen tekemisen merkityksiä nykytaiteen kentällä. Vuodesta 2013 lähtien toimineen ryhmän keskeisenä ajatuksena on taiteen ja kuratoivan tutkimuksen yhdistäminen kokonaisuuksiksi, joita määrittelevät ajankohtaiset kysymykset. Porin kulttuurisäätö on vuosien saatossa toiminut yhteistyössä satojen paikallisten ja kansainvälisten taiteilijoiden kanssa. Yhteistyön lähtökohtana on aina ollut luoda toiminnalle alusta, jossa tekijät voivat rauhassa kehittää ajatteluaan, mutta myös viihtyvät ja voivat hyvin. Projekteissa tärkeää on toimijoiden keskinäinen luottamus, joka rohkaisee taiteellisiin kokeiluihin ja vuorovaikutukseen sekä tekijöiden välillä että yleisön kanssa.
Porin kulttuurisäätö on tänä vuonna myös yksi Koneen Säätiön rohkeista apurahan saajista. Kollektiivi haki rahoitusta tuleviin Centennial (2018) ja Sandstorm - Ympäristötaidenäyttely Yyterin dyyneille (2019) -kokonaisuuksiin. Centennial on sadan vuoden välein tapahtuva näyttely, jonka lähtökohtana on suoraan yleisöltä kerätyt taidetta ja sen esittämistä koskevat toiveet. Sandstorm -näyttelyssä Porin kulttuurisäätö toteuttaa toistaiseksi suurimman ja kunnianhimoisimman hankkeensa. Ympäristötaidenäyttelyn tavoitteena on nostaa keskiöön ympäristö, ekologisuus ja kestävä kehitys lähtökohtina taiteen tekemiseen, ja toisaalta tehdä yhtä Suomen hienointa ranta-aluetta uudella tapaa näkyväksi ja tunnetuksi. Samalla näyttelyn avulla halutaan päivittää ajatusta siitä, mitä ympäristö- ja maataide voivat tänä päivänä olla.
Koneen Säätiön Porin kulttuurisäädölle myöntämästä 45 000 euron avustuksesta suunnataan 36 000 euroa vuoden 2018 ja 2019 hankkeissa mukana olevien taiteilijoiden työskentelyapurahoihin.
Porin kulttuurisäätö haluaa lämpimästi kiittää Taiteen edistämiskeskusta taidepalkinnosta ja toiminnan tukemisesta vuosien varrella; Koneen Säätiötä tulevien hankkeiden mahdollistamista; Porin kaupungin sivistystoimialan kulttuuriyksikköä ja Porin kaupungin kulttuurilautakuntaa tuesta ja yhteistyöstä; Aalto-yliopiston Elävä Pori-hanketta yhteistyökumppanuudesta, sekä kaikkia Sponsori -näyttelyyn, Pori Biennaaliin, Porin maailmannäyttelyyn, Saatanan kesänäyttelyyn ja Totuus Suomesta -hankkeeseen osallistuneita taiteilijoita ja tekijöitä.
__
Taiteilijakollektiivit T.E.H.D.A.S. ja Porin kulttuurisäätö saivat Satakunnan taidepalkinnot: http://www.taike.fi/fi/uutinen/-/news/1202931
0 notes
Text
Totuus Suomesta / The Truth About Finland, Pori | 10.–16.2017
(FI)
TOTUUS SUOMESTA 10.–16.7.2017 Puuvillanpuisto, Pohjoisranta, Pori Avajaiset la 8.7. klo 14-18 Näyttely avoinna 10.–16.7. klo 12-18
Porin kulttuurisäätö (Anna Jensen, Eliisa Suvanto & Anni Venäläinen) järjestää kesällä 2017 kaksiosaisen Totuus Suomesta -näyttelyn sekä tuottaa näyttelyt yhteen kokoavan julkaisun. Näyttelyn ensimmäinen osa järjestettiin Kallio Kunsthallessa kesäkuussa ja toinen osa, joka sisältää sadan taiteilijan ja tutkijan näkemyksen Suomesta vuonna 2017, aukeaa Porissa lauantaina 8.7. Näyttelyä varten Porin kulttuurisäätö rakentaa Puuvillanpuistoon vanhan Puuvillatehtaan läheisyyteen väliaikaisen näyttelytilan, jossa myös projektin julkaisua on saatavilla.
Suomen juhlavuoden kunniaksi Porin kulttuurisäätö on kutsunut tutkijat, historioitsijat ja taiteilijat - samat ryhmät jotka aikanaan olivat rakentamassa kansallisromanttista mielikuvaa Suomesta - tarkastelemaan lopputulosta kriittisesti ja päivittämään visiota. Taide on ollut tärkeä osa Suomen ja kansallisen identiteetin rakennusprosessia. Läpi Suomen historian taide on reflektoinut ja luonut maan henkeä, sekä ollut kriittisenkin tarkastelun väline. Totuus Suomesta projekti on osoittanut, että taiteella on yhä, tai sillä pelätään olevan, kriittistä voimaa ja kykyä vaikuttaa asioihin sekä taiteen kyvyn tuoda esiin yhteiskunnassa usein näkymättömäksi jääviä rakenteita ja normeja.
Näyttelykokonaisuus ja katalogi ovat Porin kulttuurisäädön reaktio satavuotiseen itsenäisyyteen sekä siihen miten sitä Suomessa juhlitaan. Juhlavuoden virallinen Suomi 100 -ohjelma nojaa pitkälti kansakunnan rakentamiseksi tietoisesti tuotettuun kuvastoon, jonka Porin kulttuurisäätö haluaa haastaa tuomalla esiin yli sata päivitettyä näkemystä. Juhlavuosi ansaitsee mittavan näyttelyn, jossa tämä traditio pääsee sekä näkyville että jatkumaan. Samalla taiteilijat saavat alustan, jonka kautta on mahdollisuus haastaa ja monipuolistaa näkemyksiä Suomesta.
Porin kulttuurisäätö on taiteilija-kuraattorikollektiivi, joka on toiminut vuodesta 2013 lähtien. Kollektiivi järjestää taidemaailman ja yhteiskunnan rakenteita tutkivia ja purkavia tapahtumia. Ne tarkastelevat taiteen esittämisen tapoja suhteessa tilaan ja tilanteisiin, joten jokainen näyttelyhanke on toteutettu - joko sille varta vasten rakennettuun tilaan (Porin Maailmannäyttely, 2015), erilaisiin kaupunkitiloihin (Pori Biennaali, 2014), historiallisesti merkittävään tehdasmiljööseen (Saatanan kesänäyttely, 2016), tai kuten ensimmäisessä Sponsori näyttelyssä 2013, jolloin taidetta esitettiin kaupunkitilan lisäksi myös yleisölle avatussa yksityisasunnossa.
Mukana olevat tekijät:
Aiju Salminen, Andre Vicentinti, Andrea Coyotzi Borja, Anna Estarriola, Anna-Sofia Sysser, Anssi Pulkkinen, Antti Turkko, Antti-Juhani Manninen, Artor Jesus Inkerö, Arttu Merimaa, Aukusti Heinonen, Azar Saiyar, Camille Auer, Chow Yik, Christine Langinauer, Denise Ziegler, Eetu Henttonen, Elina Lifländer, Elmeri Terho, Emma Suominen, Erno-Erik Raitanen, Farbod Fakharzadeh, Hans-Peter Schütt, Harri Laakso, Harrie Liveart, Heikki Hautala, Helen Aleksandrova, Helmi Kajaste, Henna Tyrväinen, Henrik Heinonen, Hertta Kiiski, Heta Kaisto, Jaakko Leeve, Jaakko Pallasvuo, Jani-Petteri Virta, Jari Kallio, Jari Suominen, Jenni Yppärilä, Jouko Korkeasaari, Jouni Kujansuu, Juha Hilpas, JULMAH, Juuso Noronkoski, Kaarlo Stauffer, Kaisa Salmi, Katri Naukkarinen, Kiia Beilinson, Kimmo Saastamoinen, Kristian Jalava, Lasse Lecklin, Lauri Linna, Leena-Maija Rossi ja Kari Soinio, Liisa Lounila, Maarit Mustonen, Maija Savolainen, Maija Tammi, Maiju Loukola, Marika Orenius, Marina Valle Noronha, Markus Luiro, Marloes van Son, Marta Khrshanovskaya, Martina Mino, Martinez, Matti Tanskanen, Miissa Rantanen, Mika Savela, Minna Henriksson, Mirva Helenius, Nabb+Teeri, Nestori Syrjälä, Niilo Rinne, Niina Cochran, Niko Tii Nurmi Sipiläinen, Oliver Whitehead, Paavo Paunu, Parsa Kamehkhosh, Petteri Nisunen, Pia Euro, Rami Vierula, Reetta Aalto, Rodrigo Téllez Repetto, Sanna Lehtinen, Sanna Ritvanen, Sanna Sarva, Sanna Vainionpää, Sara Kärpänen, Sasha Huber, Sauli Sirviö, Simo Saarikoski, Taina Rajanti, Taina Riikonen, Tanja Kiiveri, Timo Wright, Tuomas Linna, Tuomo Rainio, Vappu Jalonen, Ville Andersson, Ville Lampi, Ville Vuorenmaa.
Totuus Suomesta ensimmäinen osa toteutettiin Kallio Kunsthallessa 3.–22.6.2017. Näyttely toteutettiin yhdessä Miika Tervosen, nynnyjen (Hanna Ohtonen ja Selina Väliheikki), Honkasalo-Niemi-Virtanen -kollektiivin sekä Erno-Erik Raitasen kanssa. Totuus Suomesta - hanketta ovat tukeneet Aalto-yliopiston Elävä Pori hanke, Porin kaupunki ja Taiteen edistämiskeskus Satakunta.
(ENG)
THE TRUTH ABOUT FINLAND 10.–16.7.2017 Puuvillanpuisto, Pohjoisranta, Pori Opening on Saturday 8 July 2pm - 6pm Exhibition open 10.–16.7. (Mon-Sun) 12 - 6pm
Initiated by the Porin kulttuurisäätö (Anna Jensen, Eliisa Suvanto & Anni Venäläinen) The Truth About Finland project consists of two exhibitions and a catalogue presenting contributions from over 100 artists and researchers. The first part took place in June in Kallio Kunsthalle, Helsinki in June 2017. The second part is organized in a temporary exhibition space built specially for the exhibition and placed in the Puuvillanpuisto park milieu between the Kokemäenjoki river and the old Cotton Mill. The exhibition catalogue combining these two events will be available in the exhibition.
To honor the Finland’s 100-year-old independence Porin kulttuurisäätö has invited artists and researchers – the same group who was originally responsible of building Finland’s identity leaning on romantic nationalism – to rethink and update the vision what Finland stands today. Art has always been a significant part in building the nationalistic identity: throughout the history it has both reflected and created the nation’s spirit and also provided a tool for critical perception.
Porin kulttuurisäätö is an artist-curator collective formed in 2013. The aim of the group is to organise exhibitions, events, projects and seminars that question and reconstruct the structures existing both in the art world and in our society. Previous exhibitions include Sponsor in 2013, Pori Biennale in 2014, Pori World Expo in 2015 and the Bloody Summer exhibition - Pori Biennale in 2016.
The Truth About Finland exhibitions and catalogue includes contributions from the participating artists and researchers:
Aiju Salminen, Andre Vicentinti, Andrea Coyotzi Borja, Anna Estarriola, Anna-Sofia Sysser, Anssi Pulkkinen, Antti Turkko, Antti-Juhani Manninen, Artor Jesus Inkerö, Arttu Merimaa, Aukusti Heinonen, Azar Saiyar, Camille Auer, Chow Yik, Christine Langinauer, Denise Ziegler, Eetu Henttonen, Elina Lifländer, Elmeri Terho, Emma Suominen, Erno-Erik Raitanen, Farbod Fakharzadeh, Hans-Peter Schütt, Harri Laakso, Harrie Liveart, Heikki Hautala, Helen Aleksandrova, Helmi Kajaste, Henna Tyrväinen, Henrik Heinonen, Hertta Kiiski, Heta Kaisto, Jaakko Leeve, Jaakko Pallasvuo, Jani-Petteri Virta, Jari Kallio, Jari Suominen, Jenni Yppärilä, Jouko Korkeasaari, Jouni Kujansuu, Juha Hilpas, JULMAH, Juuso Noronkoski, Kaarlo Stauffer, Kaisa Salmi, Katri Naukkarinen, Kiia Beilinson, Kimmo Saastamoinen, Kristian Jalava, Lasse Lecklin, Lauri Linna, Leena-Maija Rossi ja Kari Soinio, Liisa Lounila, Maarit Mustonen, Maija Savolainen, Maija Tammi, Maiju Loukola, Marika Orenius, Marina Valle Noronha, Markus Luiro, Marloes van Son, Marta Khrshanovskaya, Martina Mino, Martinez, Matti Tanskanen, Miissa Rantanen, Mika Savela, Minna Henriksson, Mirva Helenius, Nabb+Teeri, Nestori Syrjälä, Niilo Rinne, Niina Cochran, Niko Tii Nurmi Sipiläinen, Oliver Whitehead, Paavo Paunu, Parsa Kamehkhosh, Petteri Nisunen, Pia Euro, Rami Vierula, Reetta Aalto, Rodrigo Téllez Repetto, Sanna Lehtinen, Sanna Ritvanen, Sanna Sarva, Sanna Vainionpää, Sara Kärpänen, Sasha Huber, Sauli Sirviö, Simo Saarikoski, Taina Rajanti, Taina Riikonen, Tanja Kiiveri, Timo Wright, Tuomas Linna, Tuomo Rainio, Vappu Jalonen, Ville Andersson, Ville Lampi, Ville Vuorenmaa.
The first part of the Truth About Finland in Kallio Kunsthalle was created together with Miika Tervonen, nynnyt (Hanna Ohtonen and Selina Väliheikki), Honkasalo-Niemi-Virtanen -collective and Erno-Erik Raitanen. Project has been realized together with Aalto University’s Pori Live and is supported by The City of Pori and Arts Promotion Centre Finland, Satakunta region.
0 notes
Photo
Totuus Suomesta -julkaisu / The Truth About Finland publication Published in 2017 by Porin kulttuurisäätö ISBN 978-952-93-8382-5 (sid.), ISBN 978-952-93-8383-2 (PDF) Hinta / Price: 20€ Available at Totuus Suomesta / The Truth About Finland exhibition (Puuvillanpuisto, Pori, 8.–16.7.2017), Titanik (Itäinen Rantakatu 8, 20700 Turku), Pori Art Museum (Eteläranta, 28100 Pori) and Khaos Publishing (Eerikinkatu 15-17, 00100 Helsinki)
0 notes
Text
Totuus Suomesta | Kallio Kunsthalle | 3.–22.6.2017
Helsinki, Kallio Kunsthalle 3.–22.6.2017 Avajaiset pe 2.6. klo 18-20 Kallio Kunsthalle avoinna ti-su 14-18
(FI)
Porin kulttuurisäätö (Anna Jensen, Eliisa Suvanto & Anni Venäläinen) järjestää kesällä 2017 kaksiosaisen Totuus Suomesta -näyttelyn sekä tuottaa näyttelyt yhteen kokoavan julkaisun. Luentoja, työpajoja ja esitystaidetta sisältävä ensimmäinen osa aukeaa perjantaina 2.6. Kallio Kunsthallessa Helsingissä ja samalla juhlitaan julkaistavaa katalogia, jossa tuodaan näkyville yli sadan taiteilijan ja tutkijan näkemys Suomesta vuonna 2017.
Kallio Kunsthallen näyttely on toteutettu yhteistyössä taiteilijoista ja tutkijoista koostuvan työryhmän kanssa. Jensenin, Suvannon ja Venäläisen lisäksi Kallio Kunsthalleen sijoittuvaa osuutta ovat viime syksystä lähtien olleet rakentamassa historioitsija Miika Tervonen, nynnyt (Hanna Ohtonen ja Selina Väliheikki), Honkasalo-Niemi-Virtanen -kollektiivi sekä kuvataiteilija Erno-Erik Raitanen.
Suomen juhlavuoden kunniaksi Porin kulttuurisäätö on kutsunut tutkijat, historioitsijat ja taiteilijat - samat ryhmät jotka aikanaan olivat rakentamassa kansallisromanttista mielikuvaa Suomesta - tarkastelemaan lopputulosta kriittisesti ja päivittämään visiota. Taide on ollut tärkeä osa Suomen ja kansallisen identiteetin rakennusprosessia. Läpi Suomen historian taide on reflektoinut ja luonut maan henkeä, sekä ollut kriittisenkin tarkastelun väline.
Näyttelykokonaisuus ja katalogi ovat Porin kulttuurisäädön reaktio satavuotiseen itsenäisyyteen sekä siihen miten sitä Suomessa juhlitaan. Juhlavuoden virallinen Suomi 100 -ohjelma nojaa pitkälti kansakunnan rakentamiseksi tietoisesti tuotettuun kuvastoon, jonka Porin kulttuurisäätö haluaa haastaa tuomalla esiin yli sata päivitettyä näkemystä. Juhlavuosi ansaitsee mittavan näyttelyn, jossa tämä traditio pääsee sekä näkyville että jatkumaan. Samalla taiteilijat saavat alustan, jonka kautta on mahdollisuus haastaa ja monipuolistaa näkemyksiä Suomesta.
Kallio Kunsthalleen sijoittuvan näyttelyn työryhmä on käynnistänyt syyskuussa 2016 tutkimuksellisen prosessin, jossa pohditaan miten nykyiseen tilanteeseen on tultu ja miten Suomi-kuvaa on rakennettu sekä mahdollisuutta keinotekoisesti synnytettyjen rakenteiden purkamiseen. Näyttelytilaan tuodaan prosessiin nivoutuvia objekteja, jotka ovat vuorovaikutuksessa siellä tapahtuvien esitysten kanssa.
Toiseuden historia, nationalismi, toiseuttavat representaatiot ja käytännöt ovat olleet keskeisiä teemoja työryhmän jäsenten työskentelyssä jo aikaisemmin. Nyt teemoja syvennetään näyttelyssä, jossa Miika Tervonen lähestyy nationalismin kysymystä H-risti monologin sekä Puhdas valkoinen installaation kautta. Erno-Erik Raitanen tutkii teoksessaan Helsingin julkisia veistoksia ja järjestää Totuus Suomesta - karaokeillan. Feministinen kuraattoriduo nynnyt käsittelee teoksessaan Sodanajan naisen muistomerkkiä ja järjestää aihetta koskevaan tutkimukseensa liittyvän Tulevaisuuden arkeologia -työpajan. Honkasalo-Niemi-Virtanen kollektiivi tuo näyttelyyn Suomen historian hajun esihistoriasta nykypäivään. Lisäksi näyttelyn tapahtumalliseen osioon on kutsuttu mukaan Camille Auer, joka tekee päivän ajan identiteettiin kytkettyjä stick and poke -tatuointeja, Jaakko Leeve, jonka osallistava Tervetuloa lastenkutsuille on esillä avajaisissa, Niko Tii Nurmi Sipiläinen, joka pohtii esityksessään Suomen todellista ikää ja kysyy mitä syntymäpäivien juhliminen tarkoittaa sekä Kim Ramstedt, joka luennoi musiikin säestyksellä iskelmästä, nostalgiasta ja suomalaisuudesta.
Porin kulttuurisäätö on taiteilijia-kuraattorikollektiivi, joka on toiminut vuodesta 2013 lähtien. Kollektiivi järjestää taidemaailman ja yhteiskunnan rakenteita tutkivia ja purkavia tapahtumia. Ne tarkastelevat taiteen esittämisen tapoja suhteessa tilaan ja tilanteisiin, joten jokainen näyttelyhanke on toteutettu - joko sille varta vasten rakennettuun tilaan (Porin Maailmannäyttely, 2015), erilaisiin kaupunkitiloihin (Pori Biennaali, 2014), historiallisesti merkittävään tehdasmiljööseen (Saatanan kesänäyttely, 2016), tai kuten ensimmäisessä Sponsori näyttelyssä 2013, jolloin taidetta esitettiin kaupunkitilan lisäksi myös yleisölle avatussa yksityisasunnossa.
Alustava ohjelma Kallio Kunsthallessa:
Pe 2.6. klo 18-20 Avajaiset, julkaisun julkistaminen & Jaakko Leeve: Tervetuloa lastenkutsuille
La 3.6. klo 14-15 Niko Tii Nurmi Sipiläinen: Suomi 99 luento (suomeksi)
La 10.6. klo 14-15 Niko Tii Nurmi Sipiläinen: Finland 99 luento (englanniksi)
Ke 14.6. klo 18 Miika Tervonen: H.risti -monologi
Pe 16.6. klo 16-17.30 nynnyt: Tulevaisuuden arkeologia -työpaja klo 18 Miika Tervonen: H.risti -monologi
La 17.6. klo 14 Camille Auer: Cimalle Handpoked, stick and poke tatuointeja klo 16 Kim Ramstedt: Iskelmä, nostalgia ja suomalaisuus klo 18 Miika Tervonen: H.risti -monologi
https://www.facebook.com/events/439061889796608/
__
Helsinki, Kallio Kunsthalle 3.–22.6.2017 Opening Fri 2.6. klo 6-8 pm Open Tue-Sun 2pm–6pm
(ENG)
Porin kulttuurisäätö (Anna Jensen, Eliisa Suvanto & Anni Venäläinen) has initiated The Truth About Finland project, which is divided in three parts: two exhibitions and a catalogue presenting contributions from over 100 artists and researchers. The first part, opening 2nd of June in Kallio Kunsthalle, combines lectures, workshops and performance. At the opening we also celebrate the release of The Truth About Finland catalogue.
Exhibition in Kallio Kunsthalle is realized together in collaboration with a collective of researchers and artists. Jensen, Suvanto and Venäläinen have created the Kallio Kunsthalle exhibition together with recently awarded historian Miika Tervonen, feminist curator duo nynnyt, Honkasalo-Niemi-Virtanen collective and artist Erno-Erik Raitanen.
To honor the Finland’s 100-year-old independence Porin kulttuurisäätö has invited artists and researchers – the same group who was originally responsible of building Finland’s identity leaning on romantic nationalism – to rethink and update the vision what Finland stands today. Art has always been a significant part in building the nationalistic identity: throughout the history it has both reflected and created the nation’s spirit and also provided a tool for critical perception.
Porin kulttuurisäätö is an artist-curator collective formed in 2013. The aim of the group is to organise exhibitions, events, projects and seminars that question and reconstruct the structures existing both in the art world and in our society. Previous exhibitions include Sponsor in 2013, Pori Biennale in 2014, Pori World Expo in 2015 and the Bloody Summer exhibition in 2016.
Program in Kallio Kunsthalle:
Program: Fri 2.6. 6pm Opening, release party of the publication & Jaakko Leeve’s Tervetuloa lastenkutsuille
Sat 3.6. 2pm Niko Tii Nurmi Sipiläinen: Suomi 99 lecture (in Finnish)
Sat 10.6. 2pm Niko Tii Nurmi Sipiläinen: Finland 99 lecture (in English)
Wed 14.6. 6pm Miika Tervonen: H.risti monologue
Fri 16.6. 4pm nynnyt: Experiment No 8: Future archaeologies workshop 6pm Miika Tervonen: H.risti monologue
Sat 17.6. 2pm Camille Auer: Cimalle Handpoked 4pm Kim Ramstedt: Iskelmä, nostalgia ja suomalaisuus 6pm Miika Tervonen: H.risti monologue
https://www.facebook.com/events/439061889796608/
0 notes
Text
Tiedote: Taide uhkana SuomiAreenalle?
Porin kulttuurisäädön sata taiteilijaa ja tutkijaa yhteen kokoava Totuus Suomesta -näyttely tuomittu Suomen suurimman poliittisen keskustelutapahtuman puolesta “ilkeäksi” ja “pori kriittiseksi” ilman perusteluja.
Taiteilija-kuraattorikollektiivi Porin kulttuurisäätö (Anna Jensen, Anni Venäläinen ja Eliisa Suvanto) on kutsunut Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi yli sata taiteilijaa ja tutkijaa esittämään näkemyksensä Suomesta vuonna 2017. Projekti jakautuu kolmeen osaan sisältäen näyttelyt Porissa ja Helsingissä, sekä yli 200-sivuisen julkaisun, jossa esitellään hankkeen lähtökohtia ja mukana olevien tekijöiden kontribuutiot. Totuus Suomesta -projekti toteutetaan yhteistyössä Aalto-yliopiston kaupunkikehitystä edistävän Elävä Pori -hankkeen kanssa.
Loppusuoralla oleva näyttelyhanke on kohdannut yllättäviä haasteita, kun vuosia jatkunut Porin kulttuurisäädön ja Porin kaupungin yhteistyö on SuomiAreenan linjausten takia pyritty estämään. Totuus Suomesta -näyttelylle oli jo annettu kaupungin toimesta alustava rakennuslupa syksyllä 2016 ja tämän mukaisesti väliaikaista näyttelyä on viety eteenpäin. Nyt loppukeväästä kävi ilmi, että SuomiAreena on saanut täydet valtuudet päättää kaupunkitilan käytöstä Pori Jazz -festivaaliviikon aikana, eikä Totuus Suomesta -näyttelyn järjestämiselle enää halutakaan antaa tilaa kaupungin keskustasta. Epämääräisiin ja tekaistuihin syihin vedoten SuomiAreena on pyrkinyt siirtämään Totuus Suomesta -näyttelyn syrjään Porin keskusta-alueelta ja sieltä missä ihmiset liikkuvat Jazzien aikaan.
SuomiAreenan tuottaja Kristian Vainion mukaan Totuus Suomesta -projektilla on "ilkeät tarkoitukset" ja "kritiikkiä Poria kohtaan" (Satakunnan Kansa 5.5.2017*). Tämä on naurettava väite, eivätkä SuomiAreenan järjestäjät missään kohtaa ole olleet kiinnostuneita kuulemaan tarkemmin näyttelyhankkeen sisällöistä vaikka Porin kulttuurisäätö on tarjonnut heille mahdollisuutta lisätietoihin ja keskusteluun ja tiedottanut kaupungin ja SuomiAreenan suuntaan projektin eri vaiheista. Lisäksi Porin kulttuurisäädöllä on aina ollut hyvä suhde Porin kaupunkiin ja yhteistyö on ollut molemmille hedelmällistä. Totuus Suomesta -näyttelyn järjestäjinä haluamme korostaa, että Vainion epämääräinen lausunto ei pidä paikkaansa. Päinvastoin Pori on valikoitunut näyttelytoiminnan paikaksi siksi, että kaupungissa taiteeseen ja kulttuuriin on aina suhtauduttu myönteisesti ja erilaisten tahojen toimintaedellytyksiä on haluttu tukea.
Mielestämme Totuus Suomesta on sopivan paradoksaalinen nimi hankkeelle, jossa mukana on yli sata tekijää, ja siten yli sata totuutta. Totuus Suomesta -hankkeen kritiikki kohdistuu vain ja ainoastaan siihen miten suomalaisuutta on rakennettu ja totuttu määrittelemään ja hankkeen tavoitteena onkin nostaa esiin keskustelua Suomesta ja suomalaisuudesta sekä monipuolistaa Suomi-kuvaa. Tämä kuuluu normaaliin demokratiaan ja kansalaiskeskusteluun. Mukana olevien taiteilijoiden teokset eivät ole loukkaavia tai sellaisia joiden esittäminen julkisesti ei muutoin olisi luvallista. Sen sijaan on ilmeistä, että kaupallisen televisioyhtiö MTV:n luotsaaman keskustelutapahtuman näkökulmasta avoimelle keskustelulle ei haluta antaa tilaa.
Porin kulttuurisäätö on Anna Jensenin, Eliisa Suvannon ja Anni Venäläisen muodostama taiteilijia-kuraattorikollektiivi, joka on toiminut vuodesta 2013 lähtien. Kollektiivi järjestää taidemaailman ja yhteiskunnan rakenteita tutkivia ja purkavia tapahtumia. Ne tarkastelevat taiteen esittämisen tapoja suhteessa tilaan ja tilanteisiin, joten jokainen näyttelyhanke on toteutettu - joko sille varta vasten rakennettuun tilaan (Porin Maailmannäyttely, 2015), erilaisiin kaupunkitiloihin (Pori Biennaali, 2014), historiallisesti merkittävään tehdasmiljööseen (Pori Biennaali II – Saatanan kesänäyttely, 2016), tai kuten ensimmäisessä Sponsori -näyttelyssä 2013, jolloin taidetta esitettiin kaupunkitilan lisäksi myös yleisölle avatussa yksityisasunnossa.
Totuus Suomesta -näyttely, Kallio Kunsthalle Helsinki, 3.–22.6.2017 | Totuus Suomesta-julkaisu, 2.6.2017 | Totuus Suomesta -näyttely, Pori, 8.–16.7.2017
Mukana olevat taiteilijat ja tutkijat:
Aiju Salminen, Andre Vicentinti, Andrea Coyotzi Borja, Anna Estarriola, Anna-Sofia Sysser, Anssi Pulkkinen, Antti Turkko, Antti-Juhani Manninen, Artor Jesus Inkerö, Arttu Merimaa, Aukusti Heinonen, Azar Saiyar, Camille Auer, Chow Yik, Christine Langinauer, Denise Ziegler, Eetu Henttonen, Elina Lifländer, Elmeri Terho, Emma Suominen, Erno-Erik Raitanen, Farbod Fakharzadeh, Hans-Peter Schütt, Harri Laakso, Harrie Liveart, Heikki Hautala, Helen Aleksandrova, Helmi Kajaste, Henna Tyrväinen, Henrik Heinonen, Hertta Kiiski, Heta Kaisto, Jaakko Leeve, Jaakko Pallasvuo, Jani-Petteri Virta, Jari Kallio, Jari Suominen, Jenni Yppärilä, Jouko Korkeasaari, Jouni Kujansuu, Juha Hilpas, JULMAH, Juuso Noronkoski, Kaarlo Stauffer, Kaisa Salmi, Katri Naukkarinen, Kiia Beilinson, Kimmo Saastamoinen, Kristian Jalava, Lasse Lecklin, Lauri Linna, Leena-Maija Rossi ja Kari Soinio, Liisa Lounila, Maarit Mustonen, Maija Savolainen, Maija Tammi, Maiju Loukola, Marika Orenius, Marina Valle Noronha, Markus Luiro, Marloes van Son, Marta Khrshanovskaya, Martina Mino, Martinez, Matti Tanskanen, Miissa Rantanen, Mika Savela, Minna Henriksson, Mirva Helenius, Nabb+Teeri, Nestori Syrjälä, Niilo Rinne, Niina Cochran, Niko Tii Nurmi Sipiläinen, Oliver Whitehead, Paavo Paunu, Parsa Kamehkhosh, Petteri Nisunen, Pia Euro, Rami Vierula, Reetta Aalto, Rodrigo Téllez Repetto, Sanna Lehtinen, Sanna Ritvanen, Sanna Sarva, Sanna Vainionpää, Sara Kärpänen, Sasha Huber, Sauli Sirviö, Simo Saarikoski, Taina Rajanti, Taina Riikonen, Tanja Kiiveri, Timo Wright, Tuomas Linna, Tuomo Rainio, Vappu Jalonen, Ville Andersson, Ville Lampi, Ville Vuorenmaa
Lisätietoja: porinkulttuurisaato.org | [email protected]
*https://www.satakunnankansa.fi/kotimaa/suomi-areena-jyrasi-porin-kaupungin-antaman-luvan-taideprojekti-joutui-hakemaan-uudet-tilat-200119930/
0 notes
Text
TOTUUS SUOMESTA / THE TRUTH ABOUT FINLAND
(FI) Helsinki, Kallio Kunsthalle 2.–23.6.2017 | Pori 8.–16.7.2017 | Totuus Suomesta -julkaisu
Porin kulttuurisäätö on kutsunut moniäänisen ja kansainvälisen tekijäjoukon haastamaan tulevan juhlavuoden kaunisteltua Suomikuvaa. Kesällä 2017 järjestettävä Totuus Suomesta -näyttely tutkii Suomea tässä hetkessä sekä purkaa historiallista kuvastoa jonka avulla suomalaisuutta on rakennettu. Mukaan on kutsuttu yli sata taiteilijaa ja tutkijaa.
Vuonna 2017 Suomi juhlii näyttävästi satavuotista itsenäisyyttään, mutta mitä silloin oikeastaan juhlitaan? Juhlavuoden virallinen Suomi 100 -ohjelma nojaa pitkälti kansakunnan rakentamiseksi tietoisesti tuotettuun kuvaan yhtenäisestä luonnonkauniista mallimaasta. Juhlavuoden kunniaksi Porin kulttuurisäätö on kutsunut tutkijat, historioitsijat ja taiteilijat - samat ryhmät jotka aikanaan olivat rakentamassa kansallisromanttista mielikuvaa Suomesta - tarkastelemaan lopputulosta kriittisesti ja päivittämään visiota. Taide on ollut tärkeä osa Suomen ja kansallisen identiteetin rakennusprosessia. Läpi Suomen historian taide on reflektoinut ja luonut maan henkeä, sekä ollut kriittisenkin tarkastelun väline. Juhlavuosi ansaitsee mittavan näyttelyn, jossa tämä traditio pääsee sekä näkyville että jatkumaan. Samalla taiteilijat saavat alustan, jonka kautta on mahdollisuus haastaa ja päivittää näkemyksiä Suomesta.
Totuus Suomesta -näyttely jakautuu kolmeen osaan, alkaen kesäkuussa tapahtumallisia osuuksia, luentoja ja workshoppeja sisältävällä näyttelyllä Kallio Kunsthallessa. Kallio Kunsthallen tapahtuman toteuttamisessa Porin kulttuurisäädön (Anna Jensen, Eliisa Suvanto ja Anni Venäläinen) lisäksi mukana ovat historioitsija Miika Tervonen, Nynnyt (Hanna Ohtonen ja Selina Väliheikki), HONKASALO-NIEMI-VIRTANEN -kollektiivi sekä taiteilija Erno-Erik Raitanen. Heinäkuussa Poriin kaupunkitilaan rakennetaan väliaikainen näyttelypaviljonki, jossa esillä on sadan tekijän näkemys Suomesta. Totuus Suomesta -taiteellisen ja tutkimuksellisen projektin kolmas osa on molemmat näyttelyt yhteen kokoava julkaisu.
Totuus Suomesta -näyttelyn tekijät:
Aiju Salminen, Andre Vicentinti, Andrea Coyotzi Borja, Anna Estarriola, Anna-Sofia Sysser, Anssi Pulkkinen, Antti Turkko, Antti-Juhani Manninen, Artor Jesus Inkerö, Arttu Merimaa, Aukusti Heinonen, Azar Saiyar, Camille Auer, Chow Yik, Christine Langinauer, Denise Ziegler, Eetu Henttonen, Elina Lifländer, Elmeri Terho, Emma Suominen, Erno-Erik Raitanen, Farbod Fakharzadeh, Hans-Peter Schütt, Harri Laakso, Harrie Liveart, Heikki Hautala, Helen Aleksandrova, Helmi Kajaste, Henna Tyrväinen, Henrik Heinonen, Hertta Kiiski, Heta Kaisto, Jaakko Leeve, Jaakko Pallasvuo, Jani-Petteri Virta, Jari Kallio, Jari Suominen, Jenni Yppärilä, Jouko Korkeasaari, Jouni Kujansuu, Juha Hilpas, JULMAH, Juuso Noronkoski, Kaarlo Stauffer, Kaisa Salmi, Katri Naukkarinen, Kiia Beilinson, Kimmo Saastamoinen, Kristian Jalava, Lasse Lecklin, Lauri Linna, Leena-Maija Rossi ja Kari Soinio, Liisa Lounila, Maarit Mustonen, Maija Savolainen, Maija Tammi, Maiju Loukola, Marika Orenius, Marina Valle Noronha, Markus Luiro, Marloes van Son, Marta Khrshanovskaya, Martina Mino, Martinez, Matti Tanskanen, Miissa Rantanen, Mika Savela, Minna Henriksson, Mirva Helenius, Nabb+Teeri, Nestori Syrjälä, Niilo Rinne, Niina Cochran, Niko Tii Nurmi Sipiläinen, Oliver Whitehead, Paavo Paunu, Parsa Kamehkhosh, Petteri Nisunen, Pia Euro, Rami Vierula, Reetta Aalto, Rodrigo Téllez Repetto, Sanna Lehtinen, Sanna Ritvanen, Sanna Sarva, Sanna Vainionpää, Sara Kärpänen, Sasha Huber, Sauli Sirviö, Simo Saarikoski, Taina Rajanti, Taina Riikonen, Tanja Kiiveri, Timo Wright, Tuomas Linna, Tuomo Rainio, Vappu Jalonen, Ville Andersson, Ville Lampi, Ville Vuorenmaa
Porin kulttuurisäätö on Anna Jensenin, Eliisa Suvannon ja Anni Venäläisen muodostama taiteilijia-kuraattorikollektiivi, joka on toiminut vuodesta 2013 lähtien. Kollektiivi järjestää taidemaailman ja yhteiskunnan rakenteita tutkivia ja purkavia tapahtumia.
Taidemaailmassa vallitsevien konventioiden kyseenalaistamisen lisäksi Porin kulttuurisäädön merkittäviä saavutuksia on tuoda taide helposti lähestyttäväksi ja monipuoliselle yleisölle avoimeksi toiminnaksi. Näyttelyt ovat kokonaistaideteoksia, joissa kuraattorien ja taiteilijoiden yhteistyö limittyy. Ne tarkastelevat taiteen esittämisen tapoja suhteessa tilaan ja tilanteisiin, joten jokainen näyttelyhanke on toteutettu joko sille varta vasten rakennettuun tilaan (Porin Maailmannäyttely, 2015), tyhjillään olevaan päiväkotiin tai lähiökapakkaan (Pori Biennaali, 2014), historiallisesti merkittävään tehdasmiljööseen ja sen kylkeen rakennettuun ostoskeskukseen (Saatanan kesänäyttely, 2016), tai kuten ensimmäisessä Sponsori näyttelyssä 2013, jolloin taidetta esitettiin kaupunkitilan lisäksi myös yleisölle avatussa yksityisasunnossa.
Lisätietoja: [email protected]
(ENG)
Helsinki, Kallio Kunsthalle, exhibition 2.–23.6.2017 | Pori, exhibition 8.–16.7.2017 | The Truth About Finland publication
In 2017 Finland celebrates its 100th anniversary of independence. Porin kulttuurisäätö collective joins the grandiose celebration by inviting one hundred artists and researchers to present their visions and truths about Finland today. Instead of embellished images of birches, lakes and saunas, The Truth About Finland wants to question the constructed conception of Finland as united welfare state with no frictions and discords.
Art is the most useful tool in the process of creating national identities. In the early years of the independent Finland, artists and historians worked together aiming to reconstruct Finland - its past and future. From present perspective the outcome can often be seen strange, confusing or even violent. The Truth About Finland explores these disconcerting representations and updates our understanding about Finland by the intersubjective voice of the multinational and interdisciplinary group of the participating artist and researches. One aim of the project is also to challenge the whitewashed representations of Finland, promoted by the official centenary programme and give space for discrepancy and diversity.
Despite the critical questions, the anniversary deserves a worthy exhibition - a platform for artists and researchers to disclose their visions and thoughts where new updated ideas and notions of our present time can be made.
The project is divided in three parts. The Truth about Finland starts in June with an exhibition including performative approaches, lectures and workshops in Kallio Kunsthalle Helsinki. For this part Porin kulttuurisäätö will join forces with historian Miika Tervonen, Nynnyt (Hanna Ohtonen & Selina Väliheikki), HONKASALO-NIEMI-VIRTANEN collective and artist Erno-Erik Raitanen. In July the hundred views on today’s Finland will be exhibited in a temporary exhibition space located in Pori city center. The Truth about Finland publication, the third part of the project, brings together the two exhibitions, texts by the exhibition group of Kallio Kunsthalle and opening words by Porin kulttuurisäätö.
Participating artists and researchers:
Aiju Salminen, Andre Vicentinti, Andrea Coyotzi Borja, Anna Estarriola, Anna-Sofia Sysser, Anssi Pulkkinen, Antti Turkko, Antti-Juhani Manninen, Artor Jesus Inkerö, Arttu Merimaa, Aukusti Heinonen, Azar Saiyar, Camille Auer, Chow Yik, Christine Langinauer, Denise Ziegler, Eetu Henttonen, Elina Lifländer, Elmeri Terho, Emma Suominen, Erno-Erik Raitanen, Farbod Fakharzadeh, Hans-Peter Schütt, Harri Laakso, Harrie Liveart, Heikki Hautala, Helen Aleksandrova, Helmi Kajaste, Henna Tyrväinen, Henrik Heinonen, Hertta Kiiski, Heta Kaisto, Jaakko Leeve, Jaakko Pallasvuo, Jani Petteri Virta, Jari Kallio, Jari Suominen, Jenni Yppärilä, Jouko Korkeasaari, Jouni Kujansuu, Juha Hilpas, JULMAH, Juuso Noronkoski, Kaarlo Stauffer, Kaisa Salmi, Katri Naukkarinen, Kiia Beilinson, Kimmo Saastamoinen, Kristian Jalava, Lasse Lecklin, Lauri Linna, Leena-Maija Rossi ja Kari Soinio, Liisa Lounila, Maarit Mustonen, Maija Savolainen, Maija Tammi, Maiju Loukola, Marika Orenius, Marina Valle Noronha, Markus Luiro, Marloes van Son, Marta Khrshanovskaya, Martina Mino, Martinez, Matti Tanskanen, Miissa Rantanen, Mika Savela, Minna Henriksson, Mirva Helenius, Nabb+Teeri, Nestori Syrjälä, Niilo Rinne, Niina Cochran, Niko Tii Nurmi Sipiläinen, Oliver Whitehead, Paavo Paunu, Parsa Kamehkhosh, Petteri Nisunen, Pia Euro, Rami Vierula, Reetta Aalto, Rodrigo Téllez Repetto, Sanna Lehtinen, Sanna Ritvanen, Sanna Sarva, Sanna Vainionpää, Sara Kärpänen, Sasha Huber, Sauli Sirviö, Simo Saarikoski, Taina Rajanti, Taina Riikonen, Tanja Koponen, Timo Wright, Tuomas Linna, Tuomo Rainio, Vappu Jalonen, Ville Andersson, Ville Lampi, Ville Vuorenmaa
Further information: [email protected]
_
Porin kulttuurisäätö is a collective formed in 2013. The aim of the group is to organise exhibitions, events, projects and seminars that question and reconstruct the structures existing both in the art world and in our society. Porin kulttuurisäätö believes it’s important to make art accessible for all. Events and exhibitions by Porin kulttuurisäätö are organized in public and semi-public locations and all are admission free. Previous exhibitions include Sponsor in 2013, Pori Biennale in 2014, Pori World Expo in 2015 and the Bloody Summer exhibition - Pori Biennale II in 2016.
0 notes
Text
Saatanan kesänäyttely 9.–17.7.2016, Generaattorigalleria (Pori)
1. Suomi Kuvaa: 0 - The Fool, 2016
HD-video, 11min, loop
Zero denotes “nothing” and is a warning about living life with the motto “nothing doing”.
2. Anna Breu: Ignorance is bliss wish not knew your kiss, 2016
Veistos / Sculpture
3. Henrik Heinonen: lX, 2016
Puu, lasi, UV-lednauha, elektroniikka Wood, glass, UV-led strip, electronics
4. Suvi Härkönen: Robotit eivät uneksi II / Robots don’t dream II, 2016
Puu, kumi, vesi, muste, syntetisaattori, subwoofer, valospotti Wood, rubber, water, ink, synthesizer, subwoofer, spotlight
5. Erno-Erik Raitanen: Kuoleman puutarha Saatanan kesänäyttelyssä / The Garden of Death at Bloody Summer Exhibition, 2016
Paikkasidonnainen installaatio / Site-specific installation
Taiteilijoiden kompostoitu biojäte ja uloste, kastemadot, pääasiassa löydetyt kasvit, keittiöpyyhe, puulaatikot, saviruukut Artist’s bio-waste and humanure, earthworms, mostly found plants, kitchen towel, wooden boxes, clay pots
6. Anna-Sofia Sysser: Trooppinen huone / Tropical Room, 2016
Installaatio, tila / Installation, space Materiaalit ja löydetyt esineet pääosin Porista / Materials and found objects mainly from Pori
Kuvat / Photos: Niilo Rinne
0 notes
Text
Saatanan kesänäyttely 9.–17.7.2016
Kesänäyttelyn taiteen pitää näyttää taiteelta, jonka seassa voi kävellä ja sanoa, ”kyllähän me muutakin tehtiin ku krillattiin – brp – käytiin siinä kesänäyttelyssäki, mikä sen nimi olikaan”, ja kyllähän ne nimet tiedetään. Paikan nimessä pitää olla kaksois-v. Wehtoori, Wuolumäen Kartano tai Wanha Mukawa. Rakennuksen pitää olla puuta tai vanha navetta, jonka siimeksistä kaivautuu esiin museologiaa opiskeleva paikallisen kokoomuksen kulttuurisihteeri, joka aloittaa monologin siitä miten tässä asui ennen hra ja rva von Lagerfeldt, ja että miten, eh, nähtiin arvovaltaisia vieraita, ”Akseli Galleninkin nähtiin…” – sekä sitten lopuksi sitä miten kartanon palvelija vielä pitkään vei herrasväen haudalle kukkia ja puhui heistä kauniisti.
Kuratointikonsepti on simppeli. Jos sairaalataiteen kuuluu tukea vaivihkaa parantumisessa, kesätaiteen kuuluu tyydyttää nisäkkäille tyypillistä perusuteliaisuutta ja muuten vaan näyttää taiteelta. Jälkimmäinen siksi että syksyllä pystyisi muistelemaan näkymiä. Niiden tulee sisältää öljy- ja vesivärejä, kipsiä ja varsinkin puuta. Yhden teoksen on oltava iso, möykkymäinen puuveistos joka esittää sutta. Siihen pitää olla sutaistu miehekkäillä siveltimenvedoilla hieman punaista ja sinistä. Teoksen nimen pitää olla ”Hukka”. -Max Ryynänen
Lähes kaikilla on jonkinlainen käsitys siitä, mitä “kesänäyttelyllä” tarkoitetaan, eikä käsitys aina ole kovin imarteleva. Porin kulttuurisäätö syntyi vuonna 2013 tarpeesta tehdä Poriin Jazzien ajaksi lyhytkestoinen näyttely, joka ei olisi “joku saatanan kesänäyttely”, ja viimeisen kolmen vuoden aikana projektimme ovatkin saaneet kiitosta erityisesti siitä, etteivät ne ole olleet “mitään saatanan kesänäyttelyitä”. Kesänäyttelyn konsepti kiehtoo ja kauhistuttaa, ja kun hyppysissämme on kesäkaupungeista parhain ja pahin; Pori, tuntui mahdottomalta olla tarttumatta asiaan. Näyttelyä lähdettiin kuitenkin lokaation sijaan rakentamaan sisältö edellä ja tekijälähtöisesti - mukaan valittiin valmiiden teosten sijaan taiteilijoita, joita kiinnostaa yhdessä tekeminen ja vallitsevien rakenteiden haastaminen.
Saatanan kesänäyttelyyn valikoitui sekä aiemmin Porin kulttuurisäädön projekteissa mukana olleita taiteilijoita, taiteilijaryhmiä että tuoreita nousevia kykyjä. Viikon kestävää näyttelyä on työstetty 12 kuukautta. Sinä aikana on ehtinyt tapahtua paljon. Toisaalta on myös paljon hetkiä, jolloin mitään ei tunnu tapahtuvan. Näyttely on muuttunut mielikuvissa moneen kertaan, samoin näyttelytila ja sinne syntyvät teokset. Useamman kerran ‘saatana’-termiä käytettiin muussakin yhteydessä kuin toisen Pori Biennaalin alaotsikossa. Kaikesta huolimatta työryhmän yhteinen visio, sekä halu haastaa kesänäyttelyiden konventioita ja luoda kunnianhimoisia teoksia kesänäyttely-otsakkeen alla säilyivät.
Toivomme sen välittyvän vanhojen generaattorien keskelle suunnittelussa ja toteutetussa näyttelykokonaisuudessa. Teokset on syntyneet tätä tilaa ja näyttelykonseptia ajatellen. Alunperin kokonaisuuteen hahmoteltujen akvarellien, hyttysenpistojen ja telttamaisemaan sijoitettujen palkattomien harjoittelijoiden sijaan esillä on hyvinvointia kommentoivia veistoksia, kuvitteellinen bändi, kuoleman puutarha, porilainen tropiikki ja syöpää aiheuttavia elementtejä sisältävä teos. Mukana on myös yksi ‘oikean kesänäyttelyn’ sisarinstallaatio, joka on saanut alkunsa Porissa.
Toivotamme yleisön Poriin ja Saatanan kesänäyttelyyn!
Näyttely toteutetaan yhdessä Aalto-yliopiston Elävä Pori -hankkeen kanssa. Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus Satakunta, Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan rahasto ja Porin kaupunki.
Konsepti, tuotanto ja kuratointi: Anna Jensen, Anni Venäläinen ja Eliisa Suvanto (Porin kulttuurisäätö)
Taiteilijat: Anna Breu, Anna-Sofia Sysser, Erno-Erik Raitanen, Henrik Heinonen, Suvi Härkönen, Suomi Kuvaa-kollektiivi
Saatanan kesänäyttely 9.–17.07.2016 Generaattorigalleria Siltapuistokatu 14, 28100 Pori (Kauppakeskus Puuvillan sisäpiha)
Avoinna ti-su 12-19 Avajaiset perjantaina 8.7.2016 klo 18-20
https://www.facebook.com/events/564737793706777/
Lisätietoja ja lehdistökuvat: porinkulttuurisaato.org [email protected]
Kuvat: Anna Jensen & Erno-Erik Raitanen
0 notes
Photo
Porin Maailmannäyttely / Pori World Expo 11.-19.7.2015 Keskusaukio, Pori Kuvat / Photos: Niilo Rinne
0 notes
Text
Porin Maailmannäyttely
11.-19.7.2015 Porin Keskusaukio, 28130 Pori
Porin kulttuurisäätö järjestää heinäkuussa 2015 kaikkien aikojen ensimmäisen Porin Maailmannäyttelyn. Porin Maailmannäyttelyn 2015 teemana on maailman näkyväksi tuleminen ja tekeminen. Näyttely tarkastelee teoksen ja sanojen suhdetta: miten teos kääntyy sanoiksi ja mitä tapahtuu teokselle ja sen tarinalle kun se kuvaillaan yhä uudestaan ja uudestaan. Näyttely tutkii myös Porin kaupunkitilaa ja monumentaalisen taiteen mahdollisuuksia Pori Jazzien ja SuomiAreenan telttameren rinnalla.
Porin Maailmannäyttely koostuu veistoksellisesta Keskusaukiolle sijoittuvasta paviljongista sekä galleriatilasta. Paviljongin ja galleriatilan suunnittelussa työskentelevät yhteistyössä kuvataiteilija Suvi Härkönen ja Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelija Laura Eerikäinen. Näyttelyn teokset eivät ole läsnä galleriassa, vaan ne koetaan taiteilijan ja katsojan välisenä dialogina puhelinkeskusteluissa. Esittämisen tapa saa aikaan suoran dialogin kokijan ja tekijän välille ja usein nykytaiteen kohdalla herääviä kysymyksiä on mahdollista päästä ratkomaan suoraan alkulähteille, taiteilijan kanssa.
Porin Maailmannäyttelyn konseptista, kuratoinnnista ja tuottamisesta vastaa Porin kulttuurisäätö eli työryhmä Anna Jensen, Anni Venäläinen ja Eliisa Suvanto.
Näyttelyn taiteilijat ovat Andrea Coyotzi Borja, Anna Estarriola, Denise Ziegler, Henrik Heinonen, Juuso Noronkoski, Kimmo Modig, Komugi Ando, Saku Soukka, Sauli Sirviö.
__________________________________________
PORI WORLD EXPO 11.-19.7.2015
Porin Keskusaukio, 28130 Pori
Porin kulttuurisäätö proudly presents the first ever Pori World Expo. The theme of the Pori World Expo 2015 is to make the world appearing. The exhibition observes the relations of the artwork and words: how does the work of art transform into words and what happens to the work and its story when it has been described over and over again. The Pori World Expo also explores the urban space of Pori and the possibilities of monumental art during the Pori Jazz Festival when the city is temporarily filled with tents and stands.
The actual exhibition venue consists of combined elements that are a pavilion-sculpture and a white cube gallery space. These elements create a duality of architecture and sculpture, which together set the whole city as the stage of the Expo. The pavilion and the gallery are collaboratively designed by a visual artist Suvi Härkönen and an Aalto University architecture student Laura Eerikäinen. The exhibition takes place in Keskusaukio (the square next to the Buss Station) in Pori.
The gallery lacks the presence of physical art works, instead they are experienced in phone conversations between the artist and the viewer. By placing a call to a given number the visitor will reach the artist who will then describe the work. This opens a straight dialogue between the viewer and the artist, giving the possibility to ask questions that rise up when discussing about contemporary art and going straight to the source - the artist itself.
The Pori World Expo is curated and produced by Porin kulttuurisäätö, which at the moment consists of Anna Jensen, Anni Venäläinen & Eliisa Suvanto.
The artists are Andrea Coyotzi Borja, Anna Estarriola, Denise Ziegler, Henrik Heinonen, Juuso Noronkoski, Kimmo Modig, Komugi Ando, Saku Soukka and Sauli Sirviö.
Lisätietoja / More information: 044 9496 357 / [email protected]
__________________________________________
Supported by / Näyttelyä ovat tukeneet:
Taiteen keskustoimikunta, Taiteen edistämiskeskus Satakunta, Aalto-yliopiston Elävä Pori - hanke, Porin kaupungin kulttuurilautakunta, S1 Networks.
0 notes
Photo
Kulttuuritalo epätoivo - kuraattorien puheenvuoro (Anna Jensen, Anni Venäläinen & Eliisa Suvanto)
0 notes
Photo
1. Ville Pirinen 2. Emma Suominen 3. Annu Wilenius & Oula Salokannel 5. & 6. Therese+Joel 7. & 8. Timo Aho 9. Aleksi Jalonen 10. Timo Aho (kuvat 1-6, 9: Eetu Henttonen, kuvat 7-8, 10: Timo Aho)
0 notes
Photo
1. - 5. Making of Pori Biennale 6. Anne Salmela 7. Gian Luigi Biagini & Jonald Dunn 8. Ville Pirinen 9. & 10. Jani Petteri Virta Dance Company (kuvat 1-8, 10: Eliisa Suvanto, kuva 9: Anna Jensen)
0 notes