ledbilgideposu-blog
MyLedWorld
44 posts
Led Adına Ne Varsa!...
Don't wanna be here? Send us removal request.
ledbilgideposu-blog · 6 years ago
Video
youtube
Led Ekran - Orjitek Led Ekran Sistemleri Geçmiş Projeler
0 notes
ledbilgideposu-blog · 6 years ago
Video
youtube
P2,5mm Mağaza Led Ekran - ORJITEK LED
0 notes
ledbilgideposu-blog · 6 years ago
Photo
Tumblr media
p5 led ekran 
0 notes
ledbilgideposu-blog · 6 years ago
Link
0 notes
ledbilgideposu-blog · 6 years ago
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
www.ledekranci.com  Led Ekran ve Led Aydınlatma Sistemleri
0 notes
ledbilgideposu-blog · 6 years ago
Video
youtube
Orjitek Led P2.5 RGB indoor led ekran - ledekrancı
0 notes
ledbilgideposu-blog · 6 years ago
Text
www.ledekranci.com 
0 notes
ledbilgideposu-blog · 7 years ago
Photo
Tumblr media
DÜZCE BELEDIYESİ İÇİN ÖZEL OLARAK TASARLADIĞIMIZ DEKORATİF AYDINLATMA ARMATÜRLERİMİZ.........Aradiginiz profesyonel ve kusursuz hizmet ise...Dogru adres ORJİTEK LED....ORJITEK LED AYDINLATMA SiSTEMLERI Uzman Kadrosu Geniş Ürün Portföyü ile Hizmet Vermektedir. Bizi Tercih Eden Yüzlerce Müşterimize Teşekkürler... Sizlerin hayal etmesi yeter! Ev,İşyeri,Ofis,Bahçe,Mağaza, Fabrika,Hastane ve tüm konsept projelerinizde yanınızdayız. Ayrıntılı bilgi için ücretsiz keşif ve raporlama için  www.orjiled.com Tel: 0.380.5121152 - 0.507.2508848 Rasim Betir Paşa Bulv. No:23 Düzce Mağazamıza Bekleriz... #orjitek #orjitekled #düzce #onlineledmarket #gateled #leddesigns #led #ledlighting #ledbahceaydinlatma #duzceled #duzce #düzceled #ledaydinlatma #ledturkey #ledduzce #leddüzce #gardenlights @orjitek #ledgarden #wallwasher #gardenlights #gardenspot #ledconseptlight #leddirek #bollard #bollards #ledbollards
0 notes
ledbilgideposu-blog · 7 years ago
Video
Aradiginiz profesyonel ve kusursuz hizmet ise...Dogru adres ORJİTEK LED....ORJITEK LED AYDINLATMA SiSTEMLERI Uzman Kadrosu Geniş Ürün Portföyü ile Hizmet Vermektedir. Bizi Tercih Eden Yüzlerce Müşterimize Teşekkürler... Sizlerin hayal etmesi yeter! Ev,İşyeri,Ofis,Bahçe,Mağaza, Fabrika,Hastane ve tüm konsept projelerinizde yanınızdayız. Ayrıntılı bilgi için ücretsiz keşif ve raporlama için  www.ledekranci.com  Tel: 0.380.5121152 - 0.507.2508848 Rasim Betir Paşa Bulv. No:23 Düzce Mağazamıza Bekleriz... #orjitek #orjitekled #düzce #onlineledmarket #gateled #leddesigns #led #ledlighting #ledbahceaydinlatma #duzceled #duzce #düzceled #ledaydinlatma #düzceleddekor #ledlineer #orjitekneonled #ledturkey #ledduzce #leddüzce #gardenlights @orjitek #ledgarden #ledwallwasher #ledwallwasher #wallwasher #gardenlights  #5wgarden #gardenspot #ledconseptlight #leddirek #bollard #bollards #ledbollards
0 notes
ledbilgideposu-blog · 7 years ago
Video
youtube
Orjitek Led Ekran ve Led Aydınlatma Sistemleri
0 notes
ledbilgideposu-blog · 7 years ago
Text
İç Mekanlarda Kullanılan Yapay Aydınlatmanın Kullanıcı Açısından Etkileri
MAKALE
LightWorld
Mekan kurgusundaki önemli öğelerden biri de aydınlatmadır. Sanayileşmiş toplumlarda, gün geçtikce iç mekanlarda geçirilen yaşam süresi uzamakta; buna bağlı olarak da yapay ışığa duyulan ihtiyaç artmaktadır. Son yıllarda iç mimarlıkta kullanılan yapay aydınlatma; mekan için belirleyici, vurgulayıcı, sınırlayıcı, üç boyutluluğun algılanmasını sağlayan yönleri ile güçlü bir anlatım aracı olma niteliği kazanmıştır. Bu bakımdan aydınlatmanın, mekansal özellikleri algılatmada, hatırlatmada büyük önemi vardır. Kullanıcı, mekanın biçmine ve mekana alınan ısığın, kullanılan aydınlatma sisteminin özelliklerine bağlı olarak mekanı anlamlandırmaktadır. Görsel konfor, sartlarını yerine getirerek görmeyi gerçekleştirmek için gereken aydınlatmanın, kullanıcı üzerinde bilinen etkileri yanında görsel olmayan etkileri de yadsınamayacak kadar fazladır. Mimari aydınlatmanın görsel olmayan etkilerini bilerek oluşturulan tasarımlar, zamanının büyük bir kısmını kapalı mekanlarda ve yapay ışık altında geçiren kişilerin görsel performansları yanında mekan algılarını ve psikolojilerini de etkileyecektir. Bu nedenle aydınlatma tasarımın bir parçası olarak kabul edilerek; konunun multidisipliner bir şekilde ele alınması gerekmektedir. Bu çalışmada, iç mimarlıkta kullanılan yapay aydınlatmanın kullanıcı üzerindeki görsel olmayan etkilerine ve mekan kavramına etkisine dikkat çekmek hedeflenmektedir.
Aydınlatma Kavramı
Kullanıcısı tarafından mekan biçimine ve mekana alınan ışığın, kullanılan aydınlatma sisteminin nitel ve nicel özelliklerine bağlı olarak anlamlandırılmaktadır. Bu bakımdan mekanın kimliği, aydınlatma sayesinde biçim ve anlam kazanmaktadır. Mekanın aydınlatmasında yapılan değişimler, hacimsel büyüklük, genişlik ve mekansal açıklık algılamalarında büyük değişikliklere neden olabilmektedirler. Kavram olarak aydınlatma belirleyici, vurgulayıcı, yönlendirici, sınırlayıcı ve seçici yönleri ile¸ çok güçlü bir mekansal anlatım aracıdır. Kullanıcı üzerinde mekana ait fiziksel özellikleri algılamada ve hatırlamada¸ cok büyük önemi vardır. Kişinin mekanı algıladığı süreyle eşzamanlı olarak psikolojik yaklaşımı ve davranışı da aydınlatma sayesinde farklılıklar göstermektedir. Mekanın genel karakteristik özelliklerini ön plana ¸cıkarıp, vurgulayacak ve mekansal etkiyi yaratacak aydınlatma yaklasımları, mekanları daha tanımlı hale getirmektedir. Aydınlatmanın temel ögelerinden olan ışık genel olarak; göze girerek görsel duyulanmaya neden olan optik radyasyon olarak tanımlanmaktadır Işık olmadan görmenin olamayacağı konusu 13.yy’da optik biliminin önde gelen temsilcilerinden John Pecham (1220-1292) tarafından, ışık ve optik konularının ele alındığı ‘Perspektiva Communis’ adlı eserde “Hiç bir şey ışıksız görünmez” şeklinde açıklanmıştır. Görme olayının gerçekleşmesi için gerekli olan ışık, göz ve görülecek nesne üçlüsü, aydınlatma konusunun temelini oluşturur. Bütün algılamaların %80-%90’ının görme ile gerçekleştiğini düşündüğümüzde; görme duyumuzun, içinde bulunduğumuz ortamı algılamada diğer duyularımızdan ön planda olduğu söylenebilir. Gözün retinasına sadece görüntüsünün düşmesini sağlamak, görme olayının gerçekleşmesi için yeterli değildir. Retinanın üzerine düşen görüntülerin ancak belirli bir kısmının beyin tarafından fark edilerek anlamlandırıldığı bilinmektedir. Bu nedenle görme olayı, beynin gördüğünü anlamlandırması ile tamamlanır. David Mar’ın ‘Görmenin Kompultasyonal Görevleri’ isimli kitabında konu ile ilgili olarak görmenin anlamı sorgulanmış; görmenin dünyanın keşfedilmemiş işlemleri olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İzlandalı aydınlatma tasarımcısı Olafur Eliasson ise “Gören gözümüz değildir, beynimiz gözümüze ne görüleceğini söyler” diyerek görme olayında beynin üstlendiği rolün önemine değinmiştir.
Günümüzün modern dünyasında kapalı mekanlarda ve doğal ışıktan uzakta geçirdiğimiz zaman dilimi, günden güne uzamakta, gün/gece kavramları artan iş yükü nedeniyle birbirine karışmaktadır. Uzayan iş saatleri ve buna bağlı olarak yapay ışığa duyulan ihtiyaç sonucu ortaya çıkan fiziksel ve psikolojik problemler, zamanımızın büyük kısmını geçirdiğimiz mekanlarda kullanılan aydınlatma teknolojilerinin insan sağlıgı perspektifinden değerlendirilme gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Günümüzde tasarımcılar, aydınlatma tasarımı yaparken doğru otonom tepkiler yaratarak aydınlatmanın aynı zamanda hormon ve sinir sistemimizi etkilediğin de düşünmeli; buna göre kullanıcıların psikolojik ve fizyolojik durumlarına uygun bir mekan kurgusu oluşturmaya çalışmalıdırlar. Bu noktada aydınlatmanın görsel olmayan etkilerini bilmek, daha iyi algılanabilir mekanlar için doğru aydınlatma tasarımları yapmak bakımından önemlidir. Ceşitli disiplinlerde yapılan araştırmalarda elde edilen verilerin mekan tasarımına adapte edilmeleri sonucunda kullanıcı ihtiyaçlarına tam olarak karşılık verebilen mekanlar oluşturulabilir.
İç Mekan Algısı
Sınır ve ışık mekanın karakteristik özelliklerinin tanımlanması açısından birbirini tamamlayan kavramlardır. Kimi tasarımcı ve kuramcılara göre mekan algısı, deneyimle ilişkili olduğu gibi, ışık, gölge, koku, doku gibi algıların “mekan” ve “zaman” kavramlarıyla birleşerek mekanın anlaşılabilir hale getirilmesiyle de ilgilidir. Algılanan mekan, içinde bulunan kullanıcı tarafından gözlenen, yaşanan ve algılanan mekanlardır. Duyuların öznel olması nedeniyle, farklı kişilere göre değişkenlik gösteren bu mekanlar; kullanıcı bireyin zihninde, zamana baglı olarak algılanmaktadırlar.
İç Mekanda Görsel Konfor Koşullarının Oluşturulmasının Analizi
Kendi fiziksel çevresini ihtiyaçları doğrultusunda¸ şekillendirebilen insan, algısal olarak içinde bulunduğu ortamın, uzaydaki durumunu, sınırlarını ve diğer özelliklerini anlamak için pek çok değerlendirme yapar. Bütün algılamaların büyük kısmı görme ile gerçekleşmektedir. Diğer duyularımız ile elde ettiğimiz çevresel veriler, görme duyusundan gelen verilere eklenerek, beyin tarafından işlenecek bilgiyi meydana getirirler. Bu bakımdan görme duyumuz, içinde bulunduğumuz ortamı algılamada diğer duyularımızdan ön plandadır. Çevremizi saran fizik ortamı algılamada kullandığımız bir veri kaynağı olan göz, prensip olarak fotoğraf makinesi gibi çalışır. Görme duyumunun gerçekleşmesi için, “korneadan geçen ışık, gözbebeğinden geçtikten sonra merceğe ulaşır. Mercek sayesinde retinanın üzerinde gerçek görüntü ters olarak belirir. Görüntüyü oluşturan ışık ışınları retinadaki sinir uclarını uyarır ve optik sinirlerle beyne taşınacak olan elektriksel sinyallerin üretimini başlatır”. Bu işlem sonucunda görme olayı başlar.
Görsel konforun sağlanması için mekan içinde oluşturulması gereken belirli koşullar vardır. Bu koşullar; mekan içinde yapılan işle ilgili detayların ve renklerin kolaylıkla görülmesini, görmeyi engelleyici ya da kullanıcıyı yanıltıcı gereksiz gölgelerin oluşmasının engellenmesini, mekan içinde fazla yer kaplayan yüzeylerin acık renklere boyanmasını, yapılan işe ve kullanıcıya uygun olan aydınlatma araçlarının seçilmesini ve seçilen aydınlatma araçlarının kamaşmaya neden olmaması için doğru yerlere ve doğru açılarda yerleştirilmesini kapsar. Bu koşullara göre görsel konforda amaç; bir mekanda gerekli görme koşullarının oluşturulmasının yanı sıra, sağlanan koşulların, kullanıcıyı yormadan ve verimliliğini etkilemeden uzun süre aynı performansta sürdürmesini de sağlamaktır. Görme işlevinin etkinlik derecesi kişiden kişiye farklılık göstereceği için bu alanda yapılmış calışmalar; yapılan iş mekanın işlevi, yaş gibi faktörlere bağlanmıştır. Bu konuda Uluslararası Aydınlatma Komisyonu (CIE) tarafından belirlenmiş uluslararası standartlar da mevcuttur
Yapay Aydınlatmanın Görsel Konforu Sağlamanın Dışındaki Etkilerinin İncelenmesi
Kullanıcının sağlığı ile kullanıcının içinde bulunduğu mekan arasında çift taraflı bir etkileşim vardır. Kullanıcının fizyolojik, biyolojik ve psikolojik sağlığı, içinde bulunduğu mekanı algılamasını dolaylı olarak; icinde bulunulan mekan ise kullanıcının sağlığını doğrudan etkiler. Yapılan araştırmalarda farklı aydınlatma sistemleri kullanıldı˘gında kullanıcıların mekan algılarında değisiklik olduğu görülmüstür. Fleischer’ın yaptığı bir araştırmada sıcak ışık kaynakları ve düşük aydınlık düzeylerinde kişiler, kendilerini rahat hissetmekte, yüksek aydınlık düzeylerinde ise kişilerin ‘memnuniyetleri’ artmakta ve mekan rahat olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda iç mekanda kullanılan mimari aydınlatmanın kullanıcı algısını do˘grudan etkiledigi söylenebilir. Ozellikle görsel performansını üst düzeyde olmasının istendiği mekanlar icin, belirlenen standart değerleri sağlamaya yönelik olarak tasarlanan aydınlatma sistemlerinin sağlık ve mekan algısı bakımından yeterli olmadığı sonucu, bu tür mekanlarda bulunan kisilerde gelişen sağlık ve mekan algısı problemlerinin artması ise somutlaşmıştır. Yapı içindeki koşullara bağlı olarak insanlarda hasta yapı sendromu (sick building syndrome-SBS) ve yapıyla bağlantılı rahatsızlıklar (building related illnessBRI) olarak adlandırılan sorunlar görülmektedir. İç mekanlarda gün ışığı göz ardı edilerek geliştirilen aydınlatma tasarımlarında kullanıcıların iyi görme koşullarını sağlamak adına uygulanan yüksek aydınlık düzeylerinin kullanıcıların melatonin seviyelerini etkilediği, buna bağlı olarak uyku ya da uyarılmışlık hali nedeniyle ortaya sağlık sorunlarının çıktığı görülmüştür.
Sonuç ve Değerlendirme
Günümüzde tasarım alanındaki gelişmelerin temelinde, pozitif bilimlerdeki gelişmeler yatmaktadır. Bu noktada pozitif bilimlerin gelişmesi, insan ile ilgili tüm alanlarda yapılan çalışmalarla birlikte, aydınlatmanın da yan bilgi olmanın çok ötesinde, başlı başına bir konu olduğunu ortaya koymuştur. Geçmişte aydınlatma teknolojileri alanındaki araştırmalarda göz ardı edilen konular, günümüzde sağlık sorunları olarak karşımıza çıkmaktadır. Verimlilik, performans, mekan algısı gibi konular, özellikle iç mekanların fiziksel ortam koşullarından kaynaklanan problemlerdeki artış nedeniyle göz ardı edilemez bir konuma gelmiştir. Bu noktada; ışığın geliştirilmesi, üretilmesi, satılması, uygulanması ve tasarlanması konularında ¸calışan kişiler tarafından, ‘iyi görme koşullarının sağlanması için’ ışık uygulamak konusu, insan sağlığı çerçevesinde düşünülüp sağlıklı aydınlatmanın gereklerini yeniden belirlemesi gerekmektedir.
Sonuç olarak; özellikle görsel performans düzeyinin yüksek olmasının istendiği durumlarda mekanda yapılacak aydınlatma tasarımının da mekanla birlikte tasarlanması gerekmektedir. Bu amaca yönelik olarak yapılacak aydınlatma tasarımlarında, zamanının büyük bir kısmını kapalı mekanlarda ve yapay ışıkla geçiren kişilerin, yapay ışıktan fizyolojik, biyolojik ve psikolojik bakımdan nasıl etkilendiklerini bilmek gerekmektedir. Bir mekanın mekansal özellikleri ve yaratılmak istenen atmosfer en iyi ışık sayesinde vurgulanabilir. Daha iyi görme ko¸sullarını sağlamanın ortamdaki aydınlık düzeyini yükseltmek olmadığı yeni nesil araştırmalarla anlaşılacak ve belki de günümüzde doğru olarak kabul ettiğimiz pek cok uygulama tarihte kalacaktır. Işık mekanın kimliğini ve mekansal özelliklerini doğrudan etkilemekte ve oluşturmaktadır. Bu bakımdan aydınlığın karanlık yüzünü görmek, zamanımızın  büyük kısmını geçirdigimiz ic mekanlara aydınlatma bakımından daha etkili yaklaşımlar getirecektir.
0 notes
ledbilgideposu-blog · 7 years ago
Text
4 Ağustos 2014 tarihli “Tarihi Yapılar Aydınlatılmalı mı ?” başlıklı, yine bu dergide yayınlanan makalemi, bu kez “Camiler Aydınlatılmalı mı ?” başlığı ile tekrarlamakta bence hiç mahzur yok.. Çünkü yazının son bölümünde göreceğinizi gibi o makalenin de ana fikri; camiler üzerinde, aydınlatmaya ilişkin yapılan yanlışlar ve doğruların irdelenmesi idi.. Sonunda varılan ise, “galiba hiç aydınlatılmasa daha iyi olacak !” noktasına getiriyordu bizi.. 1997 yılında, henüz LED ile tanışılmamış günlerde yazdığım; “İbadetin Mekânı” başlıklı makalemde ise, konuya şöyle bir başlık altında değinmiştim..
Her mimari eserin gece ve gündüz en önemli destekçilerinden birisi; “gün ışığı” ve “elektrikli aydınlatma” olanaklarıdır. Dini mekânlarda aydınlatma konusunda en çarpıcı ve dramatik etkilerinin yaşanması beklenmelidir. Çünkü kapalı mekânda ışık, çoğunlukla, dış dünyadan yansıyan tek belirti olmanın sorumluluğunu da taşır. Işığın yönü ve şiddeti zaman duygusunu iç mekâna yansıtır. Işığı kullanış biçimi mekânı bir mimari eleman gibi etkiler. Yönlendirir, vurgular, sınırlarını gösterir, önem sırasını belirler, yaşam konforunu sağlar.. Klasik cami anlayışımızda homojen bir aydınlık sağlanmaya çalışılmış bunda başarılı da olunmuştur. Unutmamalıdır ki; kişisel mekânın gereği olan farklı aydınlık seviyelerine, belki de loş bazı köşelere, “iç aydınlığımızı” görebilmemize olanak sağlayan özel yerlere de ihtiyacımız vardır. Gece aydınlatmasında genellikle, gündüz elde edilen mekânın bir anlamda negatifi oluşmaktadır. Bu problemi göz ardı etmemeliyiz. Aynı atmosferin devamını sağlayacak nitelikte, karanlığı inkâr etmeden, mekânın plastiğini vurgulayacak aydınlatma biçimleri sorgulanmalıdır. Çoğunlukla yaptığımız gibi “elektrikçi gelir iki floresan takar !..”  kolaycılığına kaçmamalıdır.. Çünkü ihmalimiz, eserimizi ve giderek toplumun önemli bir kesimini etkilemektedir. Mevcut tarihi camilerimizi; klâsik değerlerini hiçe sayarcasına, çiğ beyaz, koyu sarı, yeşilimsi, mavimsi ışıklarla ve ürküten bir kompozisyonla karman çorman aydınlatıp, şanlı geçmişimizi geceleri de yaşattıklarını sanan aklı evvel yetkililer, bir gün bunun; “kültürel ve ekolojik bir cinayet !” olduğunu mutlaka fark edeceklerdir. Bu yanlışa birçok yabancı ve saygın! ülkenin ortak olması, cinayeti affettiremez.
İnsan yüzüne alttan tutulan bir fenerin, nasıl ürkütücü bir görünüm oluşturduğunu hep biliriz. Bunda biraz da sadece üstten gelen ışığın belirlediği plastik yapıya olan görsel alışkanlığımızın payı vardır. Özellikle, güneşin doğurduğu ışık gölge oyunlarının tanımladığı üçüncü boyut ögelerine sahip eski yapıların tasarımları sırasında, sadece gün ışığı faktörü belirleyici olmuştur. Gece olunca alttan aydınlatmak o yüzden sorumluluk taşımakta ve rahatsızlık verici olabilmektedir.
Gündüz gözü ile sıcak ve yaşanılır bulduğum birçok dini ve tarihi mekânın yanına, bu yüzden, geceleri sokulmak içimden gelmiyor. Kendimi sınamak için yanına sokulduğumda ise sahne ışıkları gözünü aldığı için seyirciyi göremeyen acemi oyuncu gibi adımlarımı şaşırdığımı ve çevresel mekân ile ilişkimi kaybettiğimi fark ediyorum. Bu duyguyu birçok kişi ile paylaştım. Gündüz külahlı gece silahlı bir mimari bundan iyi oluşturulamazdı doğrusu .. O güzelim yapılar, hava kararınca artık “içinde yaşamalık” değil, “karşıdan seyirlik”hale gelmekteydiler sanki.. Ama ne seyirlik !.. Yakın çevredeki yaşlı ağaçların gece uykusunun sona erdiğinden, bu yüzden birlikte yaşadığı tüm görünür, görünmez canlıların ekolojik dengesinin altüst olduğundan yine çoğumuzun haberi yok. Bu bitkilerin ömrünün süratle kısaldığını anlatan bilim çevrelerine ancak birer ikişer kuruyan çınarlar gözümüzün önünde yok olduğunda inanacağız. Bu yapıların tepesinde, kuvvetli ışıkların etkisi ile gece boyunca tur atan zavallı kuşların şaşan dengesinin sonuçlarını ve dışkılarının doğurduğu tahribatı da yine çok geç fark edeceğiz..
Hiç mi aydınlatmamalı? Aydınlatmalı!.. Ama mimariye, çevreye  insana ve devam eden yaşama saygılı biçimde. Yurt dışında izleme fırsatı bulduğum, “mimaride ışığın etkisi”ni anlatan bir gösteride, aynı otel odasının, değişen aydınlık seviyesi ve seçeneklere göre nasıl iki yıldızdan beş yıldıza doğru değer kazandığına şahit olmuştum. Bu günkü tarihi eser aydınlatmaları ise maalesef beş yıldızlı eserleri, turistik niteliği bile olamayan yapılara çevirmekte !.. Yeni tasarlanan bir yapının, mimar eli ile kurgulanan aydınlatmasına sınır koymak düşünülemez. Fakat tarihi yapıların gece yaşamına yardımcı olurken, tasarım koşullarına, fikrini soramadığımız müellifine, ve doğal çevresine saygılı olmak zorundayız .. Eski eserlerin aydınlatılmasında; Yeteri kadar yukarıdan, bir sokak lambasının alçakgönüllü tavrı ile, dolunay örneği yumuşak bir aydınlığı tercih etmek, daha doğru olur gibi geliyor! !..
BİRLİKTE TOPARLAYALIM…
Buraya kadar yazdıklarım; 19 yıl önce değindiklerim.. Sanki çok şey değişmemiş gibi değil mi ?.. Şimdi, Light World dergimizde 2014’de yayınlanan makalemden seçkilerle, konuyu toparlayalım isterseniz. Ve özellikle, renkli LED aydınlatma olanakları yaygınlaşalı beri, rengarenk ışıkların ve stadyum gibi aydınlatılmalarının gereksiniminden önce, o panayır görüntüsünün, camilerimize ne kadar yakıştığı konusunu tekrar masaya yatıralım birlikte.. 2011 yılında bir konferans vesilesi ile gittiğim Batman’da TPAO yani Türkiye Petrolleri misafirhanesinde ağırlanmıştım.. Elektrik, kendi santrallerinde üretiliyordu.. Petrolü onlar çıkarıyordu ya, belki de o yüzden, dönümlerce site alanı içinde nerede ise her çalının dibinde bir ampul vardı.. Aynı site içindeki Korkut Özal camiinin aydınlatılması ile karşılaştığımda ise gözlerime inanamamıştım.. Manzara  evlere şenlikti.. Sanki her renk denenmişti üzerinde ve ışıl ışıldı.. O hali ile, kentin ortasına taşısanız, rengârenk bir avize gibi, aydınlatmaya yeterdi çevresini. Yeni sayılacak bir cami idi.. Ama ona da hiç yakışmıyordu bu abartılı renkler ve bu ışık yoğunluğu.. Caminin uhrevi hizmetine ve zihinsel derinliğine ise hiç uymuyordu bu yaklaşım.. Evet, çevresel güvenlik ve bir kentsel simgenin yeterince algılanması adına saygılı bir aydınlık gerekebilirdi ama, o alanları bir panayır yerine döndürmeye hiç hakkımız yoktu bence..
Çünkü öncelikle bilinmelidir ki İslamiyet, bir tevazu dinidir.. Büyüklenme, meydan okuma değil.. Cami ise; bir gösteri alanı değil, zihinsel dinginliğin arandığı, içsel teslimiyete vesile olan bir mekândır.. Gösteriş, büyüklenme, marifet gösterme alanı hiç değil.. Sanırım o kutsal mekanlar öncelikle, “tevazu içeren bir saygı !” bekliyor bizlerden.. Ayrıca, tüm yapıların bir gece yaşantısı ve işlevselliği olduğunu  hatırlamalıyız.. Hele hele, asırlar önce yapıldığında, şimdikine benzer gece hayatı hiç olmayan, kandil ışığı ile yetinmesini bilen camileri ve tarihi eserleri bir renk cümbüşüne çevirme iznini kimden almaktayız ?. Yapandan mı, yaptırandan mı ?.. Bunu daima düşünmeli ve o binaları; yapıldığı dönemin atmosferi içinde korumaya çalışmalıyız. Yani; çağdaş olanakların görgüsüzlüğüne kurban etmemeliyiz güzelim mirasımızı !..Camilerin ve çevresinin bir gösteri alanına dönmesini hiç doğru bulmuyorum. Mimarının önerisi alınmadan, bir aydınlatma firmasının insafına terkedilen çağdaş yapılara ise, sadece acıyorum.. Aşırı makyaj, dünya güzelini bile çirkinleştirir. Tadında bırakmak gerek!.
Bursa’da, Uludağ yolundaki ünlü bir yaşlı çınarın, şöhreti ve altındaki çay bahçesi nedeni ile gece boyu pırıl pırıl aydınlatılması yüzünden, üzerinde yaşayan böceklerin bile uykusunun kaçması ve o koskoca canlının, fotosentez sürecinin yani biyolojik yaşamının negatif etkilenmesi beni nasıl üzmekte ise, ata yadigarı saraylarımıza, camilerimize, ve köprülerimize bulaşan abartılı ışık şımarıklığı da beni aynı şekilde rahatsız etmekte.. Çoğu tarihi caminin de süsü olmaya devam eden, asırlara meydan okuyan ağaçların, bu hesapsız aydınlığa ne kadar dayanacağını bilemiyorum !.. Yüzlerce yılın kültür miraslarına reva görülenlere ise ne diyeceğimi bilemiyorum..
Ancak gündüz ışığında  kendi renklerine ve dokusuna kavuşan tarihi yapılar, maalesef hava karardığında yepyeni bir kılığa bürünmekte !.. Örneğin minarenin gövdesi sarımsı bir ışıkla aydınlatılırken, şerefelerden taşan yeşil ışıklar ve külaha doğru süzülen beyaz ve mavi huzmeler, camiyi cami olmaktan çıkarmakta ve yine maalesef bu tarihi yapıların, bir AVM ya da gece kulübünün aydınlatmasından farkı kalmamaktadır. Bu rengarenk aydınlatma, yapının gerçek renklerini ve mekânsal kurgusunu tamamen unutturup, sahneye acemice konulan bir tiyatro eserinin dekoruna çevirmektedir ortalığı.. Detaylardaki ustalık, gölgelerde gizlenmekte, üçüncü boyutun ihtişamı, hesapsız bir ışığın insafına terkedilmekte.. Buna hakkımız var mıdır ?.. Kendi enerjimizi üretebilsek bile, LED  teknolojisi sayesinde onu çok tasarruflu kullanabilsek bile, sergilediğimiz bu görgüsüzlük, hakkımız olan bir davranış değildir.. Teşbihte hata olmaz bence.. Hani bir deyiş vardır; “birileri bol bulunca her yerine bularmış !..” Bana kalırsa, bu toplumsal zaafımızı frenlemeli hatta mümkünse vazgeçmeliyiz..  Tevazu ölçüleri içinde aydınlatma hiç mi yok.. Elbette var. Bir tanesi Vedat Dalokay ustamızın İslamabat camiidir örneğin. 1996’da tasarladığım bir benzinci camisinde de, şerefenin ışığına eşlik eden çevresel aydınlatmanın, ölçüyü kaçırmamasına dikkat etmiştim.. Ona da, şehirlerarası bir “yol boyu camisi” olduğu için, yani gece de algılanması gereken bir hizmet ünitesi olduğu için cesaret edebilmiştim..Yaşamsal gereksinimlerin karşılığı olmalıdır her türlü becerinin hedefi.. İsraf, yani gereksiz tüketim fırsatı değil..
Çelik Erengezgin
www.erengezgin.net
0 notes
ledbilgideposu-blog · 7 years ago
Link
İç ve Dış Mekan Led CLP Ekran
0 notes
ledbilgideposu-blog · 7 years ago
Video
Her halinle guzelsin be Istanbul (Üsküdar, İstanbul)
0 notes
ledbilgideposu-blog · 7 years ago
Photo
Tumblr media
ORJITEK LED EKRAN VE LED AYDINLATMA SiSTEMLERI Uzman Kadrosu ve Sürekli Kendini Yenileyen,Yenilikçi Bakış Açısına Paralel Geniş Ürün Portföyü ile Hizmet Vermektedir. Sizlerin hayal etmesi yeter! İşyeri Ofis Mağaza Fabrika Hastane ve tüm konsept projelerinizde yanınızdayız. Ayrıntılı bilgi için ücretsiz keşif ve raporlama için www.ledekranci.com Tel: 0850 840 1 081 Rasim Betir Paşa Bulv. No:23 Düzce Mağazamıza Bekleriz... #orjitek #orjitekled #düzce #onlineledmarket #gateled #rustik #ledtasarim #leddesigns #led #ledlighting #ledline #duzceled #duzce #düzceled #p5 #p5ledscreen #p5mmledscreen #ledekran #ledtv #orjitekneonled #ledturkey #ledduzce #leddüzce #ledgarden #ledsarkıt #ledendustriyel #ledekran #p5panel #ledscreen @olcaydemirrr @sinemdemir80 #djkabin #p5mmledscreen #onrgrubcommunity #onr
0 notes
ledbilgideposu-blog · 7 years ago
Photo
Tumblr media
Aradiginiz profesyonel ve kusursuz hizmet ise...Dogru adres ORJİTEK LED....ORJITEK LED AYDINLATMA SiSTEMLERI Uzman Kadrosu Geniş Ürün Portföyü ile Hizmet Vermektedir. Bizi Tercih Eden Yüzlerce Müşterimize Teşekkürler... Sizlerin hayal etmesi yeter! Ev,İşyeri,Ofis,Bahçe,Mağaza, Fabrika,Hastane ve tüm konsept projelerinizde yanınızdayız. Ayrıntılı bilgi için ücretsiz keşif ve raporlama için  www.ledekranci.com  Tel: 0.380.5121152 - 0.507.2508848 Rasim Betir Paşa Bulv. No:23 Düzce Mağazamıza Bekleriz... #orjitek #orjitekled #düzce #onlineledmarket #gateled #leddesigns #led #ledlighting #ledbahceaydinlatma #duzceled #duzce #düzceled #ledaydinlatma #düzceleddekor #ledlineer #orjitekneonled #ledturkey #ledduzce #leddüzce #gardenlights @orjitek #ledgarden #ledwallwasher #ledwallwasher #wallwasher #gardenlights #5wgarden #gardenspot #ledconseptlight #leddirek #bollard #bollards #ledbollards (Düzce)
0 notes
ledbilgideposu-blog · 7 years ago
Link
0 notes