Photo
Banana bread tools / ingredients voor Eefje Baksels
Eefje bakt het lekkerste bananenbrood van Amsterdam! Proeven kan bij Lot 61 en Headfirst. Deze foto’s maakte ik bij haar in de keuken. Meer foto’s volgen op de website van Eefje.
1 note
·
View note
Text
weekly talk 11 | Afke Reijenga: "Alles wat je doet, maakt je klaar voor wat daarna komt"
Wie? Afke Reijenga
Read More
1 note
·
View note
Text
weekly talk 10 | Yoeri van Alteren: "Minder praten, meer mouwen opstropen"
Wie? Yoeri van Alteren
Read More
1 note
·
View note
Text
Professional Rebel - BIG PITCH PARTY - 31 May 2014
Pre-pitch
professional photos by Elisabeth Lanz
a little #selfie #moment
During (final seconds) pitch!
The results of #pitchselfie... #haha
Linda moderating:
And after.. there was time for connecting, food & drinks! vegan banana bread by Eefje (ELV baksels)
After a drink or two (23:30 o'clock).. it was time for a final picture with the girls, using app #Roomforthought :
* AND THERE WE GO! * - ELV is a fact.
0 notes
Text
Hello to all my new followers!
Today (31 May 2014) I will pitch myself.
The PITCH PARTY will be the final day of the Professional Rebel Accelerator programme and the kickstart of my new and improved self-employment, at "Werkplaats ELV".
I hope you will stay with me, will keep following me, via this channel and others too. More to come in the following weeks.. Stay tuned! I'm sure we'll have an awesome time together. With love, ELV
Well, just call me Eefje :)
0 notes
Text
weekly talk 9 | Catelijne (Deli-caat): "Bezint eer ge begint"
Wie? Catelijne (interview gezellig in de keuken!)
Read More
2 notes
·
View notes
Text
weekly talk 8 | David Holscher: De geleidelijke weg, werkt
Foto: bit.ly/1hakhyN Wie? David Holscher
Read More
1 note
·
View note
Text
weekly talk 7 | Jan Jonker - Durf te ontdekken
Wie? Jan Jonker
Read More
1 note
·
View note
Text
weekly talk 6 | Elnaz Bahrami - Ondernemen is oplossen
Wat doet zij? Elnaz is de oprichtster en eigenaar van saladebar Venkel (sinds november 2013): op de Albert Cuypstraat in Amsterdam.
Wat heb ik van Elnaz geleerd? Ondernemen is oplossen. Voordat Venkel een feit werd eind vorig jaar, liep Elnaz al zo’n 10 jaar rond met het idee voor de saladebar. Ze had altijd al veel ideeën om iets zelf te ondernemen, maar dit ene plan bleef maar plakken. Dit idee was levensvatbaar, volgens haar. Ze kwam erop doordat ze 1. altijd al een foodlover is geweest en wilde ondernemen en, 2. ze liep er tegenaan dat ze nergens even lekker en echt gezond kon lunchen of avondeten. In de tijd dat ze ‘Venkel’ bedacht was er tijdens het shoppen in de stad niet veel beters te vinden dan een broodjeszaak a la La Place. Met Venkel speelt ze daarop in, door lokaal lekker en gezond voedsel op te dienen. En met veel liefde bereid. Ondernemen is vooruit (be)denken, maar ook branden blussen. Het vraagt constant om actie, je blijft er altijd mee bezig. “Ik probeer 8 uur te slapen, de andere 16 uur ben ik met Venkel bezig”. Er is dan ook een constante druk, je moet doorzetten. Daar moet je mee om leren gaan. “Elke seconde is je visitekaartje”, zo ziet Elnaz het. “Je wilt het gewoon goed hebben”. Elnaz is trots op haar onderneming, ook al ziet ze als ze rondkijkt kleine dingen die anders of beter kunnen. Dat iedereen die binnenkomt, ziet wat jij wilt dat ze zien, is belangrijk. Ze weet sinds de opening maar al te goed wat hard werken is en wat vrije tijd voor haar betekent.
Wat ga ik met deze les doen? Een onderneming van nu speelt in op problemen van nu. En maakt daar iets positiefs van. Je bouwt het ook voort op jouw passie. Na mijn vorige blog, waarin het draait om deel uitmaken van iets groters, en het gesprek met Elnaz daar bovenop, heb ik flinke inspiratie opgedaan voor mijn eigen (food-/conceptbar) onderneming. Er zijn voorwaarden die zijn ontstaan. Deze ga ik opschrijven en dienen dan ook gelijk als de kernwaarden van ’t bedrijf. Dit begint bij authenticiteit, daarna volgen simpliciteit, lokaliteit, ambachtelijkheid en kwaliteit. Het concept wordt uiteraard met dikke duurzaamheidslijnen onderstreept. Oja, en neem een naam voor je onderneming die sympathiek is en een lading kan krijgen.
Wat staat bovenaan op Elnaz haar bucket list? Op de professionele bucket list staat bovenaan om Venkel financieel een basis te geven, zodat ze er rustig van kan leven. Verder groeien met Venkel is een wens. Op het moment bestaat het woord vakantie niet echt voor Elnaz. Daarom staat op persoonlijk gebied, reizen bovenaan de lijst; zoveel mogelijk zien van de aarde. En dat het liefst met familie en vrienden.
1 note
·
View note
Text
weekly talk 5 | Rudi Dieleman - Wees onderdeel van iets dat groter is dan jij!
Wat doet hij? Rudi is mede-oprichter en directeur van Pectcof B.V. “Pectcof stands for unlocking the potential of coffee pulp biomass”. Hij draagt verantwoordelijkheid voor de marketing en finance aspecten van het bedrijf. De twee jongemannen van Pectcof (Andres is zijn partner) hebben een innovatieve technologie in handen welke het mogelijk maakt de waardevolle bestanddelen (zoals pectine) uit de koffiebes te verkrijgen, welke overblijft nadat de koffieboon wordt geoogst. Hiermee dragen ze bij aan de circulaire economie.
Wat heb ik van Rudi geleerd? Wees onderdeel van iets dat groter is dan jij! Dat betekent: draag bij aan de grotere, maatschappelijke impact. Rudi heeft altijd gezocht naar de uitdaging in de dingen die hij aanpakte. Tijdens zijn master, die hij probeert af te ronden dit jaar, heeft hij ervoor gekozen om 1 i.p.v. 2 vakken te doen per blok zodat hij daarnaast andere dingen kan aanpakken om zich te ontwikkelen, bijvoorbeeld via stages en commissies. In de tussentijd leert hij heel veel mensen kennen en dat is ook iets waar veel te halen valt, volgens hem. “Luisteren naar mensen met andere ideeën, daar zit de kracht”. Hoe diverser je netwerk, hoe meer input je krijgt. Met Pectcof heeft Rudi het gevoel, dat hij de ultieme uitdaging is aangegaan. Op heel veel vlakken komt er veel op hem en zijn partner af. Zij hebben daarbij de nodige begeleiding gekregen de afgelopen jaren, omdat het idee voor Pectcof is ontstaan in de collegebanken. Vanuit daar hebben ze competities gewonnen (business incubator) en staan nu op het punt dat ze volledige eigenaarschap hebben over hun intellectual property. Altijd al, vanaf zijn 17e, is Rudi op zoek geweest naar iets groters. Iets waar hij zich bij aan kan sluiten dat méér is, meer doet voor meerdere mensen. Waarin de intrinsieke waarden die hij zelf heeft, naar voren komen. Op de vraag of hij dat eigenlijk niet heel eng vindt, iets ontwikkelen dat zo veel groter is dan jij, zegt hij dat het je “humble” maakt. En het maakt hem nog scherper op het bewaken van Pectcof’s core business: Pectcof bestaat om mensen te helpen en meer te doen met afval. Het mediacircus dat op hen afkomt nu, vooral sinds Rudi’s TedxTalk afgelopen maand, is leuk en waardering krijgen is fijn. Maar het is echt niet het allerbelangrijkste. En dat is ook een les: als jouw onderneming een succes wordt, blijf dan wel dichtbij jezelf en je core business.
Wat ga ik met deze les doen? Deel uitmaken van iets groters. Wat een mooi punt om aan herinnert te worden! Dat is ook iets wat ik nastreef. Ik ben erg van het holistische aanpakken, het maatschappelijk zin geven. Graag doe ik dit op een leuke, positieve manier. Er zijn zoveel gave initiatieven vanuit onze wereldse maatschappij om de wereld schoner en mooier te maken. Daar ga ik op inhaken. Ik ga me aansluiten bij iets waar ik in geloof, iets groters. Dat mag zijn een klein of groot project, maar in elk geval met grote uitkomsten voor meerdere mensen. Een kleine eerste stap zet ik op 5 mei: er wordt op Bevrijdingsdag in meerdere stadsdelen in Amsterdam een ‘Streetdiner’ georganiseerd. Ik vrijwillig die dag als 'razende reporter' om een mooi verhaal op te schrijven over deze avond waarin jong & oud samen zal gaan koken en eten, en stilstaat bij onze vrijheid. Samen sta je sterker en doe je méér, is het uitgangspunt voor mijn toekomstige projecten.
Wat staat met stip op #1 op Rudi’s bucket list? Hierop haalt Rudi zijn agenda uit zijn tas. Op de laatste pagina heeft hij een lijstje met doelen opgesteld voor dit jaar. Afstuderen, leren golven en Spaans leren, staan in elk geval op de lijst. Deze punten zijn voor zijn persoonlijke, maar ook voor zijn professionele leven van belang. Rudi creëert rust door structuur aan te brengen, zo ook in de vorm van deze bucket list.
0 notes
Text
weekly talk 4 | Frans v. Eersel: Weet wat een bedrijf wil
Wie? Frans van Eersel
Read More
1 note
·
View note
Text
weekly talk 3 | Nina Heinemann: Always be yourself
This interview took place in Konstanz, Germany. In English.
Who? Nina Heinemann
Read More
1 note
·
View note
Text
weekly talk 2 | Francesco & Elmer (white label): Bouw op je kernwaarden.
Wie? Elmer Oomkens & Francesco Grassotti
Read More
1 note
·
View note
Text
weekly talk 1 | Lennart Clerkx: Wake up and smell the coffee!
Wat doet hij? Lennart is oprichter van This Side Up: “a start-up promoting direct trade in specialty coffee”. Hij linkt (premium) koffieproducenten van over de hele wereld aan koffiebranders. TSU neemt de logistiek uit handen die plaatsvindt tussen deze twee partijen en knipt de middlemen uit het plaatje.
Wat heeft Eefje van Lennart geleerd? Lennart koos niet voor koffie, koffie leek hem wel te kiezen. Tijdens een stage in Denemarken/Tanzania kreeg hij de opdracht het verhaal te vertellen van een koffieproducent. Maar toen zag hij mogelijkheden: “er kunnen dingen beter!” Door zich met TSU te richten op een niche, namelijk specialty coffee, en zijn expertise (kennis over de specialty koffie industrie) én zijn persoonlijkheid en talenten daar binnen juist aan te wenden, klopt het plaatje. Hij omschrijft zichzelf als een pragmatische idealist: het is voor hem logisch om met iets bezig te zijn dat de wereld schoner, mooier maakt door technisch innovatief te zijn en daar ook geld mee te verdienen. Idealisme en ondernemen gaan hand in hand. Kortom, Lennart weet wat hij kan, doet waar hij goed in is en wat hem plezier brengt. Bijzonder is dat Lennart helemaal niet kan ruiken (!), maar je alles kan vertellen over de koffie die hij drinkt. De aroma kan hij niet beoordelen, maar hij compenseert dit door zijn doorgetrainde smaakpapillen in te zetten om nuances in zuur- zoet- en bitterheid te onthullen die anderen misschien niet opvallen. De les: vertrouw en focus je op wat je wél kan!
Wat gaat Eefje met deze les doen? Ik wil uiteindelijk mijn eigen koffie/thee bar openen waarin de link tussen de aangeboden producten en de afkomst zo direct en transparent mogelijk is. Lennart’s verhaal doet mij inzien dat het pragmatische bij mij nog verder ontwikkeld moet worden. Ontwikkel die skills, in het veld! Ken je markt en laat die markt kennismaken met jou. Ik ga een baantje vinden bij een shop waar pragmatisch wordt gewerkt, vakmanschap beoefend wordt en een directe lijn is tussen product/producent en consument. Handen uit de mouwen.
Waarom onderneemt Lennart? ”Veel mensen ondernemen, om ‘ondernemer te zijn’. Het heeft een bepaalde status”. Voor Lennart gaat dat niet op. Hij zat op een gegeven moment op de bank, had gewerkt onder een baas die hem niet bepaald inspireerde, ze konden niet door één deur. “Ik dacht, er is geen baan voor mij, dus ik creëer mijn eigen job!” Gelukkig kon hij dit doen, mede door de steun van de mensen om hem heen. Daarnaast wilde Lennart onafhankelijk zijn, zijn eigen koers bepalen. “Tja, ik wil ook eens vanuit m’n bed kunnen werken als ik daar zin in heb…”.
1 note
·
View note