harunercoban
Harun Erçoban
4 posts
Sosyal Medya Uzmanı - Part time yazılım geliştirme uzmanı
Don't wanna be here? Send us removal request.
harunercoban · 2 years ago
Text
İnternet sitesi terbiyecisi ve kapluğumbağa terbiyecisi
Tumblr media
İnternet sitesi terbiyecisi biziz kaplumbağa terbiyeci Osman Hamdi Bey’in kendisidir. Terbiyecinin zorlu işi elindeki müzik aletleriyle halletmeye çalışması.
Osman Hamdi Bey’in de değişime direnen bir toplumu sanat yoluyla çağdaş seviyeye getirmeye çalıştığını, bu yüzden sanat okulu ve müze açma girişiminde bulunduğunu vurgular.
Tarihi ve detayları
Kaplumbağa Terbiyecisi, Osman Hamdi Bey’in 1906 ve 1907 yıllarında iki farklı versiyonunu çizdiği tablosudur.
Osmanlı Ressamlar Cemiyeti tarafından çıkartılan gazetenin on yedinci sayısında tablonun adı Kaplumbağalar ve Adam olarak geçer ancak tabloya daha sonra yaygın olarak bilinen Kaplumbağa Terbiyecisi adı verilmiştir.
Belinde sıkı bir kemerle bağlanmış kırmızı uzun bir giysi giyen sakallı bir adam, mavi çinilerle kaplı eşyasız ve bakımsız bir odada, izleyiciye arkası yarı dönük biçimde dikilmektedir. Başına, etrafına gelişigüzel bir yemeni sarılmış arakiye takmıştır. Adamın ayaklarının dibinde, yerdeki yaprakları yemekte olan kaplumbağalar vardır. Bursa’daki Yeşil Camii’nin üst katındaki odanın duvarlarındaki sıvalar ve çiniler yer yer dökülmüştür. Tablonun tek ışık kaynağı adamın önündeki alçak penceredir.
Ellerini arkasında kavuşturmuş olan adam bir ney tutmaktadır. Sırtında bir nakkare asılıdır ve buna bağlı bir mızrap boynundan aşağıya sarkar. Bazılarına göre adamın sırtında asılı olan şey, eskiden dervişler ve dilenciler tarafından kullanılan. Hindistan cevizinden , abanozdan yapılma dilenci çanağı olan keşkülüfukaradır.
İlhamı ve ilhamımız
Osman Hamdi Bey’in bu tablosu, özellikle ilham kaynağına dair net bilgilerin olmadığı dönemde geri kalmış bir toplumu çağdaşlaştırmaya çalışan bir aydının yorgun hâlini anlattığı şeklinde yorumlanmıştır, kaplumbağaların esin kaynağının ,
lale Devri’ndeki Sadabad eğlenceleri sırasında, hava karardıktan sonra sırtlarına mum dikilerek serbest bırakılan kaplumbağalar olduğu öne sürülmüştür, bu yoruma göre, Sanayi-i Nefise, Asar-ı Atika Müzesi, Düyûn-ı Umûmiye, gibi birçok kurumu kurmak ve yönetmek görevini üstlenen Osman Hamdi Bey, tabloda kendini terbiyeci, kendi iş yapış biçimine uyum gösteremeyen astlarını ise yemeğe ulaşmaya çalışan kaplumbağalar olarak göstererek, onları hicvetmektedir.
Bizde ilhamı hayatın kalbinden söküyoruz var gücümüzle ve internet sitesi ni terbiye ediyoruz.
Tablo Sergisi ve adresi
Pera Müzesi her cuma 18.00–22.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Meşrutiyet Caddesi No:65 34430 Tepebaşı — Beyoğlu — İstanbul
0 notes
harunercoban · 2 years ago
Text
Çalıkuşu
Tumblr media
Mutlaka Okumanız Gereken Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin'in ilk defa 1922'de tefrika edilmeye başlanıp 1923'te kitap olarak yayımlanan, 1937'de büyük değişikliklerle tefrika edilen romanıdır. Eserin sinema, televizyon dizisi, tiyatro ve bale uyarlamaları vardır.
Gerçek Hikayesi
Romanın gerçek bir hayat hikâyesine dayandığı ve romanda adı geçen öğretmen Feride'nin, Zeyniler köyünde öğretmenlik yapan Feride Polat olduğu söylenmektedir. Kuşadası'nda bir ev restore edilerek kültür merkezi haline gelmiştir. Zeyniler Köyü'nde de romanın anısını yaşatmak için "Reşat Nuri Güntekin Çalıkuşu Evi" adıyla bir tesis açılmıştır.
Yazılışı ve yayınlanışı
Reşat Nuri Güntekin, Çalıkuşu'nu ilk olarak "İstanbul Kızı" adıyla dört perdelik bir piyes şeklinde kaleme almış ve Darülbedayi'ye sunmuştur.
Ancak yazar, gerek Dârülbedayi piyesin içeriğindeki köy sahnelerini hoş karşılamadığı. Gerekse kendisi eseri Türkçeyi iyi konuşamayan o zamanki kadın oyunculara oynatmak istemediği için eseri geri çekti ve "Çalıkuşu" adıyla romana çevirdi. Babasının mesleği ve öğretmenliği dolayısıyla Anadolu'yu gezip görmüş olan. Reşat Nuri Güntekin, Anadolu'nun yoksulluğunu ve eksiklerini gerçekçi bir bakış açısıyla eserine yansıttı.
Çalıkuşu, 1 Ağustos 1921 - 1 Aralık 1921 tarihleri arasında Vakit gazetesinde tefrika edildi ve büyük bir ilgi gördü. İyi bir aileye mensup neşeli bir genç kızın Anadolu'ya giderek öğretmenlik yapması kurtuluş mücadelesi veren Türk toplumu için bir umut. Türk edebiyatı için de Anadolu'ya geçişin sembolü idi. Feride'nin macerasını gerçekmişçesine benimseyen halk arasında onun bir roman kahramanı değil. Yaşayan biri, yazarın kız kardeşi olduğuna dair söylentiler çıkmıştı. Reşat Nuri, Çalıkuşu'ndaki esas konunun tamamen fantezi olduğunu ifade etmiştir.
1922, 1923, 1924, 1928 yıllarındaki ilk dört baskıdan sonra Reşat Nuri, 1937'de eseri önemli ölçüde değiştirerek okuyucuya yeniden sundu. Yazar, bu değişikliğin "tamamıyla şekle ait" olduğunu ifade etmişse de içeriğe ait önemli değişiklikler yapıldığı tespit edilmiştir. Özellikle Feride'nin çocukluğu, okul yılları. Kâmran’a olan aşkı ve nişanlanmasının anlatıldığı birinci bölümde değişiklik yapıldı. Bu bölüm bir anlatıcı tarafından anlatılmak yerine Feride'nin günlüğüne yazdığı şeylerden oluşan bir bölüm haline getirildi.
Kahramanlar
Feride: Romanın ana kahramanıdır. Anne ve babasını erken yaşta kaybetmiş, Fransız mektebinde okumuş, Anadolu'da öğretmenlik yapan İstanbul terbiyesi almış güzel genç bir kızdır. O kadar güzeldir ki Anadolu'da gittiği yerlerde ya "Gülbeşeker" diye çağrılacak ya da hiç makyaj yapmadığı halde "aşırı boyanmakla" suçlanacaktır. İçli, iradeli ve kültürlüdür. Feride birçok kişinin cesaret edemeyeceği işlerde yapardı. Meselâ her teneffüs okullarındaki ağaca tırmanır ve daldan dala atlardı. İşte bunu gören muallim ona “Bu kız insan değil çalıkuşu” diye bağırmış ve o günden sonra Feride’nin adı Çalıkuşu olarak kalmıştır.
Kâmran: Feride'nin kuzeni ayrıca nişanlısıdır. Çok kibar ve yakışıklı bir İstanbul beyefendisidir. Feride'yi aldatarak Anadolu'ya kaçmasına sebep olur.
Besime: Feride'nin teyzesi, Kâmran'ın annesidir.
Ayşe: Feride'nin Tekirdağ'da yaşayan teyzesi, Müjgan'ın annesidir.
Müjgan: Feride'nin en değer verdiği kuzenidir.
Munise: Tüm kızların adının Zehra veya Ayşe olduğu bu köyde, adı farklı olan tek kız çocuğudur. Feride onu evlat edinir ve Munise, Feride'ye annelik için çok genç olduğunu düşünür ve bu yüzden ona abla anlamına gelen "Aba" der. Kitabın sonrasında bir hastalığa yakalanır ve doktorlar ona çare bulamadığı için ölür.
Hayrullah: Feride'nin Anadolu'da tanıştığı iri yarı, temiz kalpli doktordur. Feride'ye sahip çıkmak için onunla kâğıt üzerinde evlenir.
Seyfettin: Feride'nin eniştesi, Kâmran'ın babası.
0 notes
harunercoban · 2 years ago
Text
Dijital pazarlamanın önemi
Tumblr media
Dijital pazarlamanın önemi hiç şüphesiz son zamanların en önemli konularından biri halini aldı.
ben size hedef kitlenizi genişletin tarzında yüzeysel bir anlatımda bulunmak istemiyorum. Geleneksel pazarlama yöntemlerine kıyasla dijital pazarlama maliyetleri daha düşüktür.
Özellikle doğru teknikler kullanıldığında düşük bütçelerle büyük başarılar elde etmek mümkündür. Ürün veya hizmeti satın alma sürecinde müşteriniz ile doğrudan iletişim fırsatınız olur. Ürün ve hizmetlerinizi geleneksel yöntemler ile bile ulaştıramayacağınız kitlelere ulaştırabilme yetisi.
Arama Motorlarında Üst Sıraya Çıkın!
Dijital pazarlama konusunda yapmanız gereken en önemli şey, işletmenizin arama motorlarında üst sıraya çıkmasını sağlamak olacaktır. Bunu SEO çalışmaları yaparak başarabilirsiniz. Böylece, şayet ürünleriniz hedeflediğiniz kitleye bu ürünleri arayan bütün internet kullanıcılarının size ulaşabilmesini sağlamış olursunuz.
Dijital pazarlamanın önemi reklâm Gereklidir
Google AdWords uygulamasını kullanarak reklâm verebilirsiniz. Böylece trafiği yüksek web sitelerinde gezinen kullanıcılar reklâmlarınızı görüp ürünlerinize ulaşabilir.
Google AdWords, google arama motoruna bağlı olarak çalıştığı için dijital reklâm konusunda çok iyi sonuçlar verecektir.
Arama motoru üzerinde kullanılan kelimeleri verdiğiniz reklâmlarla ilişkilendirir. Bu sayede üst sıralara çıkmış olursunuz.
Performansınızı Değerlendirin
Reklâmlarınızı aktif olarak yönetin. Hangi reklâmın kaç kişi tarafından görüldüğünü, kaç kişinin sitenize giriş yaptığınız inceleyin.
Böylece hangi reklâmın ne kadar kullanıcı getirdiğini bilir, reklâm konusundaki stratejinizi buna göre kurarsınız. İşe yaramayan reklâmlarla, paranızı ve zamanınızı harcamamış olursunuz.
Dijital pazarlamanın önemi
Günümüzde insanlar sürekli sosyal medyada zaman geçiriyor ve hem paylaşımda bulunup hem de başkalarının paylaşımlarını takip ediyor.
Yani mevcut ya da potansiyel müşterilerinizin de çevrimiçi olma ihtimali çok yüksek.
Geleneksel pazarlamada müşterilerle genelde tek yönlü bir iletişim varken, dijital pazarlama iki yönlü iletişime de imkan sağlıyor.
Fourchettah ;
Dijital pazarlamanın önemi ilginizi çekti ise ve konu hakkında profesyonel bir destek almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz, hızlı iletişim için instagram adresimiz : Fourchettah
0 notes
harunercoban · 2 years ago
Text
Atatürk Müzesi
Tumblr media
İstanbul’un Şişli ilçesinde yer alan Atatürk Müzesi 1942’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından müzeye dönüştürüldü. Atatürk, I. Dünya Savaşı’nın sonra ermesiyle birlikte Suriye cephesinden ayrılarak İstanbul’a geldi. O tarihte birkaç farklı yerde konaklayan Atatürk, son olarak buraya yerleşti ve Samsun’a hareket ettiği güne dek bu evde oturdu. Müze’de; Atatürk’ün kişisel eşyaları, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili çeşitli materyaller ve farklı ressamlara ait tablolar sergileniyor. Ziyaret saatleri: Pazar ve Perşembe günleri hariç saat 09.00 – 16.00 saatleri arasında müzeye ücretsiz olarak giriş sağlanabilir. Adres: Meşrutiyet Mahallesi, Halaskargazi Caddesi No:140, Şişli / İstanbul
1 note · View note