evaottevanger-ondernemendhe-blog
Ondernemendheid
12 posts
˟Overzicht van mijn ondernemendheid˟
Don't wanna be here? Send us removal request.
Photo
Tumblr media
Documentaire Close up - Peter Lindbergh
----------
Heel interessant om zo’n grote fotograaf van dichtbij mee te maken, zijn visie te zien en zijn werkwijze te observeren. Je kijkt achter de schermen mee en ziet wel waarom deze man zo’n grote en gewilde fotograaf is. Hij kan goed met het model voor de camera werken en iedereen er op zijn beste opzetten. Het is een hele interessante  tak van fotografie waar ik me normaliter niet in verdiep maar dit heeft wel mijn aandacht getrokken.
0 notes
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Utrechts Archief (8 sept 2016)
----------
Het Utrechts Archief toonde in de tentoonstelling Stadsgezichten de groei van Utrecht in de afgelopen 7 jaar.
Ik vond het heel interessant om te zien hoe de verschillende fotografen Utrecht weergaven in hun fotografie. De een legde mensen uit Utrecht vast, de ander het verloop van de bouw van het nieuwe station enzovoort.
Fotografen van de aangegeven foto’s:
1e rij: Angeliek de Jonge 2e rij links: Gerco de Ruijter 2e rij rechts: Hans Wilschut 3e rij: Mike Roelofs
0 notes
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Pakhuis de Zwijger (20 sept 2016)
----------
Ik ben naar Pakhuis de Zwijger - De Donkere Kamer 29 - Lien Botha geweest en dit vond ik de interessante onderwerpen:
Annabel Oosteweeghel - Old Love (foto’s 1e 2 rijen) is een expositie die in museum Hilversum te zien was en gaat over intimiteit bij ouderen, ik vond dit een heel interessant onderwerp omdat het zoals Annabel uitlegde inderdaad taboe op ligt en het opzoeken van die grens vind ik erg interessant.
Hier werd ik geïntroduceerd met het werk I shall use my time van Ata Kando (3e rij), waar ik later ook naar de tentoonstelling van ben geweest in het Nederlands fotomuseum. (Zie andere post over Nederlands fotomuseum Rotterdam)
Later werd het werk van Yoshinori Mizutani (4e rij) laten zien wat ik op de een of andere manier heel erg sereen en rustgevend vond dus heb ik die zeker onthouden!
0 notes
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Huis Marseille, Amsterdam (8 nov 2016)
----------
Naar aanleiding van de seminar Workflow kleurbeheer die ik op school volgde, kregen we een rondleiding in Huis Marseille van Scarlett Hooft Graafland over haar werk Shores like you.
Voordat de groep de rondleiding kreeg hebben we eerst even een rondje gelopen en ik vond de beelden allemaal best interessant, ik vroeg me af wat de betekenis en het verhaal achter de foto’s waren. Toen we daadwerkelijk de mogelijkheid hadden om deze vragen aan Scarlett te stellen kreeg ik niet echt de antwoorden waar ik op hoopte en denigreerde het naar mijn mening het werk een beetje omdat sommige dingen in de foto’s waren gedaan omdat ‘het er mooi uitzag’, maar het had verder geen betekenis. Dit vond ik jammer.
0 notes
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Fotodok boekenclub #8 - Murder Investigation, Utrecht (14 dec 2016)
----------
Bij deze serie van Fotodok boekenclub ging het om fotografen die zich hadden verdiept in oude moordzaken. Dit is een onderwerp waar ik wel over gefascineerd ben en de verschillende fotografen hadden allemaal een heel ander verhaal voor het boek wat ze erover hebben uitgegeven. Dit waren de fotografen en bijbehorende boeken die mij niet zijn ontgaan:
Het boek Sugar Paper Theories van Jack Latham (2 foto’s 1e rij) vond ik erg interessant. Het is een heel uitgebreid boek over een van de meest controversiële moordonderzoeken in de geschiedenis van Ijsland. Latham heeft veel inzichten bekeken als buitenstaander van het verhaal en dat geeft een spannend inzicht.
Daarnaast was Laura Cnossen (2 foto’s 2e rij) te gast en vertelde over haar samenwerking met de beruchte Richard Klinkhamer. Ze heeft hem over lange periode gefotografeerd omdat hij tegenwoordig als een kluizenaar leefde en dit heeft zij vastgelegd. Erg spannend onderwerp van een nauwe band tussen onderwerp en fotograaf.
0 notes
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Fotodok - Belief on the move, Utrecht (18 okt 2016)
----------
Naar aanleiding van de rondleiding in Fotodok zijn dit de fotografen die mij zijn bijgebleven.
Het werk van Henk Wildschut (1e rij foto’s) was het eerste werk waar we naar gingen kijken. Meteen een goede binnenkomer, er speelde zich een film af dat ging over de azaan, de oproep tot gebed. Dit speelde zich allemaal af in het vluchtelingenkamp bij de Franse stad Calais. Het bijzondere aan dit kamp, bijgenaamd de Jungle is dat alles zelfgebouwd is, een moskee, kerk etc. Het was bijzonder om te zien hoe deze mensen op een geïmproviseerde wijze moeten overleven en Wildschut heeft dat heel rauw vastgelegd.
De tentoonstelling van Tobias Selnaes Markussen, Sara Galbiati en Peter Helles Eriksen (2e rij foto’s) genaamd Phenomena vond ik erg interessant. De manier van tentoonstellen vond ik erg interessant om naar te kijken omdat het qua kleur allemaal op elkaar was afgesteld en dat de foto’s speels in verschillende formaten om elkaar heen hingen. Bij geloof denk je meteen aan islam of katholicisme, maar dit ging in op het geloof in UFO’s en aliens. Erg innovatief en interessant om te bekijken.
0 notes
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
BredaPhoto, Breda (05 okt 2016)
----------
Hier zijn fotografen afgebeeld die mij zijn opgevallen tijdens het bezoeken van BredaPhoto.
Allereerst was Lin Zhipeng (1e rij links) die mij opviel. Ik vond het namelijk mooi dat dit werk een beetje de grens opzoekt, een beetje pervers is. Het was een serie van jongeren in China die een beetje experimenteren en om dat zo rauw te zien is erg interessant.
Opnieuw kwam ik in aanraking met het werk van Michael Wolf (1e rij links). Voordat ik zijn naam bij het werk dag staan sprak het me weer heel erg aan net als toen ik hem bij Unseen had gezien. De stijl die hij gebruikt om een alledaagse omgeving waar mensen leven weer te geven vind ik erg mooi om te zien.
Johan van der Keuken (2e rij links) had 2 hele mooie series hangen in het Breda’s museum, Wij zijn 17 en Les Copains. Heel interessant werk met beelden die qua sfeer mij heel erg aanspreken. Het gebruik van zwart-wit gaf een bepaalde sfeer aan het werk wat goed werkte. De boodschap die de beelden willen overbrengen en de statement wat het wil maken vind ik er inspirerend.
Toen ik heb werk van Robin de Puy (2e rij rechts) zag vond ik het meteen prachtig. Super indrukwekkend werk met mooie persoonlijke beelden. Het filmpje dat werd afgespeeld in een minibioscoop met 2 schermen was erg innovatief en gaf een extra dimensie aan het werk.
Lucie Marsmann (3e rij links) en haar serie Ulla & Willi vond ik erg innovatief en origineel. Het feit dat ze alle foto’s naast elkaar had gezet van haar grootouders is zo allemaal bij elkaar een heel apart gezicht. Zo zie je dat je van iets wat al bestaat een heel anders iets van kan maken als je alleen al de rangschikking verandert. 
Ten slotte is het werk van Zoe Parton (3e rij rechts) over haar overleden zus Sofie mij ook niet ontgaan. Heel persoonlijk werk en erg indrukwekkend. Het brengt je dichtbij het persoonlijke leven en ervaring van de fotograaf.
2 notes · View notes
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Unseen photo fair, Amsterdam (23 sept 2016)
----------
De foto’s die hierboven staan waren van de fotografen die mij het meeste aanspraken op Unseen. 
Allereerst Roger Ballen (1e rij links), zijn werk vond ik heel schokkend en het had een soort ‘verkreukelende’ boodschap. Bij mij wekt dat op om langer naar het werk te blijven kijken.
Ten tweede viel Juno Calypso (1e rij rechts) mij ook op. De serie die Juno tentoonstelde vond ik erg leuk om te bekijken, hele aparte locatie en het geeft me echt een abnormale vibe.
Daarnaast was de tentoonstelling van Namsa Leuba (2e rij links) mij ook niet ontgaan. Het soort foto’s die Namsa tentoonstelde vond ik echt prachtig, het ruwe van de aankleding van alle modellen en het zo op een serene manier vast te leggen terwijl het eigenlijk allemaal aparte verschijningen zij vind ik er uniek.
Ook het werk van Zalene Muholi (2e rij rechts) was mij bijgebleven. Dit werk vond ik zo apart om naar te kijken omdat het echt een abnormale sfeer heeft wat mijn aandacht trekt.
Toen had ik mijn eerste kennismaking met het werk van Michael Wolf (3e rij links). Ik vond dit werk echt super interessant om naar te kijken. Heel interessant hoe hij plekken in urbane omgeving op een aparte en soms onherkenbare manier weergeeft. Het daagt de kijker uit om nog eens een tweede keer te kijken.
Als laatste op het lijstje staat Ryota Kikuchi (3e rij rechts). Erg komisch werk om naar te kijken, erg interessant hoe ze lijnenwerken opzoekt in een stad en dan dat combineert met personen op aparte plekken te situeren.
0 notes
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Nederlands fotomuseum, Rotterdam (28 okt 2016)
----------
Na mijn bezoek aan het Nederlands fotomuseum in Rotterdam was het volgende mij opgevallen en bijgebleven:
De tentoonstelling van Josef Koudelka - The Wall vond ik een hele indrukwekkende expositie met een groot verhaal. De manier waarop de foto’s van “The Wall” waren gepositioneerd, namelijk als een lange ‘muur’ maakte de beleving van het verhaal nog echter.
De expositie over Ata Kando - I shall use my time, vond ik heel interessant en divers. Er hingen mooie portretten die van Ata zelf waren gemaakt, maar daarnaast hing er bijvoorbeeld ook de fotoserie die Ata van haar kinderen heeft gemaakt en in scene had gezet.
0 notes
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Centraal museum, Utrecht (24 nov 2016)
----------
In november ben ik naar Centraal museum in Utrecht geweest en dit was mijn ervaring:
Er hingen veel oude schilderijen van verschillende stromingen maar de schilderijen die iets later gedateerd waren vond ik mooier en interessanter.
De tentoonstelling van Craigie Horsfield - How the world occurs was een indrukwekkende opstelling, met name ook door de schaal waarin de foto’s waren weergegeven.
Verder waren er ook nog portretten die bij elkaar hingen met heel veel verschillende soorten mensen. De blikken die deze vastgelegde mensen op hun gezicht hadden leek een erg intens moment.
0 notes
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
FOAM, Amsterdam (16 nov 2016)
----------
Ik heb FOAM bezocht en heb daar veel verschillende dingen gezien, dit was mijn mening:
Allereerst kom je binnen in een tent waar je naar een filmpje kijkt over iemand in het bos, maar dit werd op een gegeven moment te absurd en ik denk dat dit voor mensen die zich iets meer in de psychedelische kunst kunnen vinden. Dit vond ik dezelfde sfeer hebben over de rest van het kunstgedeelte, wat mij persoonlijk niet aansprak.
De eerste foto expositie die ik zag was #SafePassage van Ai Weiwei. Ik vond het geen mooie foto’s en ik snapte niet de manier waarop hij zijn onderwerp had vastgelegd. De hoge muur met zijn hele filmrol erop vond ik zelf erg rommelig en je weet niet waar je naar moet kijken.
Later kwam er een expo vol met negatieven van mensen met tumoren, wat erg aangrijpend was, ook was er een reeks foto’s van mensen van jong tot oud die dood op de foto waren gezet, ik vond dit heel interessant om te zien omdat het de grens opzoekt.
0 notes
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Museum de fundatie, Zwolle (28 dec 2016)
----------
Museum de fundatie had een tentoonstelling Zie de mens - 100 jaar, 100 gezichten waar er 100 portretten waren van 100 mensen uit de afgelopen 100 jaar. Je kon in de tentoonstelling goed verandering van het artistieke mensbeeld ook naar aanleiding van bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog en je kon zien dat abstractie ook telkens populairder werd. Ik heb een nieuwe waardering voor schilderkunst gekregen en in het museum ook een goed beeld van verschillende stromingen en technieken gekregen. Toch spraken de fotoseries mij wel meer aan. Een voorbeeld hiervan was een fotoserie van Daan van Golden (3 foto’s op de 3e rij) uit 1966. Het feit dat deze fotoserie het eenvoudige portret in twijfel trok is heel bijzonder en ik vind het ook wel ironisch dat het een fotoshoot is voor de daadwerkelijke shoot, heel origineel. 
Kortom heeft het museum voor ieder wat wils en is Zie de mens het waar om te bezoeken.
0 notes