Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
Utvärdering
Jag kan planera min tid, men jag föredrar att ha ett mer öppet tidsschema och istället lägga fokuset på en att-göra-lista. Jag gillar att prova nya saker, något som tyvärr kan vara en nackdel ibland då jag dels aldrig specialiserar mig på något, dels att det tar längre tid för mig att göra saker då den första tiden går ut på att lära mig det nya. Jag jobbar helst inte i grupp, mest av den enkla anledningen att jag föredrar att jobba obekväma arbetstider, men även eftersom man då måste ta tid till att diskutera beslut. Jag föredrar att inte leda andra, men det brukar ofta sluta med att jag har en ledarroll ändå då jag avskyr dåligt ledarskap. Jag är inte en tävlingsmänniska, men jag har viss standard och godkänner inte vad som helst. Man ska inte kunna få pris bara för deltagande. Jag klarar av att ta motgångar och kritik. Problemlösning är en av mina starkare sidor och jag strävar alltid efter att förbättra mig vilket gör det viktigt för mig att få relevant kritik. Jag litar på de som har bevisat sig vara p��litliga, annars gör jag hellre allt själv för att se till att det blir bra. Jag håller mina löften till andra så länge jag kommer ihåg dem, och jag lovar aldrig saker som jag inte kan hålla. Jag vill absolut slutföra det jag har påbörjat, vilket bland annat leder till att jag har mängder av påbörjade projekt som jag inte kan slänga eftersom jag måste avsluta dem först. Att hitta lösningar på problem är lika naturligt för mig som att andas, vilket gör mig något frustrerad på människor som inte alls kan lösa problem. Jag menar, det är väl bara att dra in luft och andas ut koldioxid? Jag är introvert och trivs egentligen bäst när jag får vara ensam eller med några få nära vänner. Jag är mer kreativ än social. Om jag har stort självförtroende eller inte råder det delade meningar om. Jag anser att jag har ett lagom stort självförtroende, men min psykolog menar på att jag nästan helt saknar det. Jag kan arbeta hårt när det behövs och arbetar ofta hårt även när det inte behövs. Om det inte finns någon annan faktor inblandad står jag för mina egna misstag. Jag har en relativt bra uppfattning om mina starka och svaga sidor, men om man spenderar varje timme av varje dag med sig själv blir det till slut oundvikligt att man bortser från en del egenskaper. Jag hanterar motgångar så till vida att jag försöker hitta en annan lösning för att att slippa hantera motgången.
Vårt projekt, ROPA UF är en trygghetsapp, främst för festivaler och liknande event. Appen utvecklas med förhoppningen att minska antalet överfall. Meningen är att man ska kunna meddela andra i sin närhet om man befinner sig i fara eller känner sig utsatt, och behöver kalla till sig folk för att avskräcka förövare från överfall. Med andra ord, något du kan "Ropa" med om din egen röst inte bär, så att säga. Vi ville genomföra detta projekt för att festivalbesökare ska kunna känna sig tryggare inte bara i vetskapen om att de själva kan få hjälp om något händer, men också i att de kan hjälpa om någon annan utsätts. Om man vet att det kommer vara många på plats känner man sig också tryggare i rollen som den som avbryter ett eventuellt brott.
En majoritet av de besökande, samt vakter på plats, kommer att ladda ner appen på uppmuntran av exempelvis arrangörerna. Om en besökare tror att hen är på väg att bli utsatt för brott, eller redan befinner sig i en direkt farlig situation, kan denne trycka på en knapp, som då meddelar andra appanvändare inom en viss radie var den utsatta befinner sig.
Appen kommer att ha två huvudfunktioner i form av två knappar. Den ena knappen använder man om läget inte är akut, men man känner sig otrygg och vill kalla till mer folk till platsen, till exempel för att avskräcka en eventuell gärningsman. Den andra knappen använder man om man befinner sig i direkt fara. För den ska det också finnas en genväg som man kan använda om man inte hinner öppna appen, exempelvis tre tryck på avstängningsknappen. Denna snabbfunktion är något som appanvändaren själv ställer in första gången appen öppnas, och som sedan kan ändras i inställningarna. Appen kommer även att skicka ut notiser som berättar var nödsignalen kommer ifrån och om läget är akut eller inte. Denna signal kan stängas av med hjälp av en personlig pinkod som appanvändaren ställer in första gången appen öppnas, och som också den senare kan ändras i inställningarna. Vi har inte utvecklat vår produkt ännu, men har regelbunden kontakt med apputvecklare.
En av anledningarna till att målet inte nåddes var att vi inte hade pengar nog. För oss blev UF mer av ett hinder än ett hjälpmedel med sina regler om finansiering. Vår affärsidé krävde oerhört mycket större summor än vad UF tillät, och detta var något som vi aldrig riktigt hittade några lösningar på. En annan anledning var att tiden inte räckte till. När vi startade företaget var vi medvetna om att vi skulle få jobba mycket utanför lektionstid, men trots det blev vi aningen chockade över all tid vi tvingades lägga ner. I snitt har vi jobbat ungefär två timmar utanför lektionstid varje dag, och det har ändå inte räckt för att vi ska ha kunnat komma så långt i vårt arbete som vi hade hoppats. En tredje anledning är aningen dålig disponering av tid. Vi hade aldrig drivit ett företag tidigare och hade därför en dålig uppfattning om hur mycket tid olika moment skulle ta, samt hade vi ingen aning om i vilken ordning vi skulle göra saker. Detta ledde till exempel till att när vi väl tog kontakt med festivaler var de redan för upptagna med att planera inför sommaren för att ha tid att gå in i vårt projekt. En fjärde anledning är att vi går i skolan och därför är upptagna under vanlig arbetstid. Detta har gjort det svårt att ha telefonkontakt med företag och vi har behövt förlita oss på mail, något som tar väldigt mycket längre tid. Med andra ord var vi alldeles för överambitiösa för den tid som sattes ut för oss, och priset vi fick betala var att vi inte blev klara.
Vi hade en relativt dålig tidsplan eftersom vi inte visste hur lång tid saker skulle ta eller i vilken ordning de skulle göras. Däremot hade vi en bra tidsplan för UF-mässan som tyvärr blev lite tajt på grund av manfall, översvämning på skolans toaletter och felräkning på väggarna i montern. Dock är det viktigt att notera att även om vi inte lyckades hålla planerna så lyckades vi alltid lösa problemen på bra sätt. Just problemlösning har varit vår grupps absolut starkaste sida, tillsammans med bra gruppsammanhållning där vi har lyckats bra med att separera företag och privatliv. Vi har lärt känna varandras starka och svaga sidor och kunnat förhålla oss bra till dem. Dock har tidshållningen fungerat dåligt, samt har vi alla varit något för blyga och introverta för att kunna kontakta företag på ett bra sätt vilket har varit till vår nackdel.
Till framtiden kommer jag ta med mig erfarenhet om hur man arbetar i grupp och hur planering inför mässor fungerar. Jag kommer även att ta med mig vikten av att diskutera med mer erfarna entreprenörer och att bättre använda mig av eventuella rådgivare.
Utifrån ovanstående utvärdering skulle jag säga att jag skulle passa bäst i en yrkesroll som inte innefattar säljande eller liknande kommunikation. Jag är ordningssam och skulle därför kunna passa bra i en fortsatt roll som administratör, men även som en designer eller programmerare.
0 notes
Photo
Vi hade oerhört kul på mässan även om vi kände oss lite malplacerade bland alla entreprenörer som de introverta esteter vi innerst inne är.
Trots detta lyckades vi dela ut ett flertal broschyrer, ge råd till nästa års UF-företagare, bli erbjudna rådgivning på Drivhuset och göra ett så pass starkt intryck att vi blev omnämnda i ett blogginlägg. De som skrev blogginlägget var för övrigt väldigt trevliga och kom med väldigt många nya bra idéer. Till exempel ska det gå att genom tex. power banks få mobilen att självmant öppna App Store och fråga om man vill ladda ner appen - helt klart värt att undersöka dessa och liknande möjligheter närmare!
Vi träffade också på en lärare vars tidigare elever hade utvecklat Not Alone, och hon delade med sig av deras erfarenheter i utvecklandet av en trygghetsapp.
Trots att vi från början varit tveksamma till mässan visade det sig bli en mycket givande erfarenhet som gav oss många nya idéer till såväl ROPA som entreprenörskap som stort.
0 notes
Photo
(Klicka på bilderna för att se biltexterna!!)
Vi trodde att vi hade tänkt på allt - vi hade fel. Det visade sig att vi inte hade något att täcka den tredje väggen med, ingenting att täcka golvet med, och ingenting att gömma väskor och material i. Lösningen blev att jag rusade iväg till Boländerna på själva mässdagen för att köpa detta. Resultatet blev svart bomullstyg från IKEA till väggen, flyttlådor till verktyg och väskor (som sedan täcktes med samma svarta tyg) och s.k. flyttfiltar att täcka golvet med.
Utöver detta köpte jag även svart vävtejp att fästa tyg och golv med, och vinkelhakar att stödja upp spånskivorna med. Att kånka tillbaka allt var ingen rolig historia och jag tog upp 4 säten på bussen. Tack och lov var det en relativt tom buss.
Förutom detta lånade vi även spotlights och förlängningssladdar av skolan (grenkontakter tog vi hemifrån), och ett broschyrställ av Jesper. Vi “lånade” även ett ståbord från Seriesalen och fick en stol dumpad på oss av Bumblebeez som hade tagit med sig en för mycket.
Med andra ord lyckades vi göra mycket utav lite.
0 notes
Text
Uppdatering om Apputvecklare
Mycket har hänt sedan sist, och för att få en lättare översyn tänker jag dela upp det hela i lite olika inlägg.
Det första som hände sedan senaste uppdateringen var att vi fick svar från olika apputvecklare. We Know IT kom med det tråkiga beskedet att de tyvärr inte hade tid att utveckla vår app, och Yuseff kom förutom sitt sena svar inte med ett särskilt lockande eller pålitligt prisförslag (min egen åsikt). Vi har alltså mer eller mindre bestämt oss för att anlita Sumatosoft.
På tal om Sumatosoft så har vi fått ett oerhört detaljerat affärsförslag från dem, där de räknar på att två appar (en för Android och en för iOS) skulle komma att kosta ungefär 160 000 SEK. Detta är ett rätt överkomligt pris när man ser till att LiteBreezes förslag var 120 000 SEK för en app, och att vi vid tidigare kontakt med en svensk appstudio fick beskedet att det kan kosta runt 100 000 SEK att göra en app. Med Sumatosofts prisförslag får man dock ha i åtanke att de tänker använda sig av ett annat kartsystem (typ Google Maps) och att genvägsknappar inte kommer att stödjas.
Problemet vi står inför nu är att vi inte har några pengar, vilket vi även har varit uppriktiga om till Sumatosoft som har lovat att förlänga tiden på sin offert, men de kan självklart inte vänta för alltid. Därför blir nästa, ganska akuta steg, att få tag i finansiärer. Vi har pratat lite sinsemellan och funderat fram och tillbaka. Jag tror att vi skulle kunna tjäna på att få en bank eller ett försäkringsbolag att backa oss, men andra känner att det skulle kunna vara för långt från den egentliga målgruppen för att de ska vara intresserade. En idé skulle vara att försöka få till ett samarbete mellan oss, en festival och ett försäkringsbolag. Då skulle vi ha en användningsplats, en idé och pengar.
0 notes
Text
Mail, mail och åter mail
Idag gick mestadels av tiden åt till att uppdatera varandra på det vi fått reda på under veckan som gått. Lovisa hade till exempel varit sjuk ett tag så vi gick igenom vårt arbete med apputvecklare. Vi diskuterade också Sumatosofts skiss och mailade dem med våra synpunkter.
Utöver detta mailade vi även We Know IT och Yuseff för att få ett mer konkret prisförslag från dem båda och för att hålla kontakten med dem.
Vi uppdaterade även våra rådgivare med vad vi håller på med för närvarande. Även det via mail.
0 notes
Text
Apptillverkare
I onsdags kontaktade vi två av de apptillverkare som vi mejlade förra veckan, Sumatosoft och Yoseff, för att höra mer om hur de arbetar och ungefär hur mycket de skulle vilja ha betalt för en app. Senare under veckan fick vi även svar från Litebreeze och We Know IT, och här nedan följer en presentation av de olika företagen.
Sumatosoft: Stationerade i Vitryssland. Erbjuder “full-cycle services”, det vill säga allt från design till programmering och buggtestande. Jobbar i två-veckors-perioder för att kunna ha regelbunden kontakt med kunden. Erbjuder både fast betalning och kostnad per timme men har ännu inte återkommit med något prisförslag för någotdera. Däremot har de skickat en detaljerad “skiss” på hur appens tekniska delar skulle kunna se ut.
Yoseff: Har kontakt med ett gäng programmerare i Ukraina. Kan därför erbjuda ett mycket billigare timpris än många apputvecklare i Sverige. Vi skickade detaljerna för appen till honom och väntar i nuläget på att han ska återkomma.
Litebreeze: Stationerade i Indien. Kan inte påbörja programmeringen förrän i Mars och kommer att behöva 2-3 månader för att färdigställa appen. Erbjuder betalning per timme, men räknar på att det i slutändan kommer att kosta ungefär 120 000 SEK.
We Know IT: Är ett studentdrivet konsultföretag. De räknar på att utvecklingen av en app kan ta mellan en till en och en halv månad. Erbjuder fast pris med tre fakturor - en i början, en i mitten och en i slutet. Räknar på att en app kan kosta mellan 30 000 - 50 000 SEK.
I nuläget har vi sållat bort Litebreeze eftersom de inte kan påbörja appen snabbt nog, och eftersom de utöver det är dyra. Nästa vecka kommer vi att prata ihop oss ännu mer om de tre apputvecklare som är kvar, och kanske även börja kontakta festivalarrangörer via telefon.
0 notes
Text
Rådgivare, affärsplan och utveckling
Nu var det länge sedan sist, och det har hänt mycket sedan dess. Till exempel skaffade vi oss en till rådgivare innan jul, en person vid namn Jan Rydén som är en av grundarna för företaget Yotta Communications som specialiserar sig på NFV. NFV är en nätverksmetod som används för att ge support till stora nätverk med stora mängder användare. Detta passar alltså oss utmärkt då vi vill rikta oss till större festivaler. Förutom detta har vi även skrivit klart vår affärsplan, något som föll på mig då jag är företagets administratör (vilket kanske hade betytt något om vi varit flera, men just nu extraknäcker alla på alla områden). Arbetsplanen är något som vi kan bifoga till festivaler som vi vill samarbeta med, men samtidigt var den svår att skriva då vi inte kommer att ha några utgifter förrän vi har fått ihop våra intäkter. På tal om intäkter så har jag funnit att det nog kan bli svårt att fånga festivalers intresse. Anledningen är dels att de är upptagna och inte har tid för vem som helst, dels att det har blivit så nära inpå själva festivalen och arrangörerna vill inte investera i något som riskerar att inte hinna bli klart. Detta är ett dilemma då varje avvisande vi får gör att vi får ännu sämre om tid för själva apputvecklandet. Dock har vi ännu bara fått ett definitivt svar från en enda festivalarrangör, vilket höjer förhoppningarna. Planen är att ringa till de festivaler som inte har svarat, men för att verka seriösa behöver vi mer kunskap om hur mycket en app faktiskt kan kosta. Därför har dagens lektion mest gått ut på att kontakta diverse apputvecklare och be om offerter. Vi har kontaktat både engelska och svenska apputvecklare, allt från studenter till mer etablerade företag för att få en bred spridning av priser och kunskap och ett bra urval. Det börjar även närma sig UF-mässan, och den ska vi gå på. Tills dess måste vi dock se till att vi har något att visa upp. Tankarna går än så länge kring någon slags reklamfilm och presentation av idén, men ju mer vi har desto bättre. Personligen tycker jag att det skulle vara väldigt roligt att vara med i någon tävling! :)
0 notes
Text
Polisbesök och affärsplan
Förra veckan började vi skriva på vår arbetsplan. Vid närmare eftertanke borde vi ha börjat med detta redan tidigare, och vi har fortfarande inte riktigt någon klar uppfattning om när det ska vara klart... I vilket fall är den i alla fall påbörjad, och tillsammans med detta började vi också fundera på och planera inför skapandet av ett manus för framläggningen av vår affärsidé för tilltänkta samarbetspartners eller kunder. Vi måste också så gott som färdigställa ett kontrakt för detta.
Tross har gått med på att vara vår rådgivare, och vi har även fått svar från tjejjouren med ett namn på en kvinna som också skulle kunna tänka sig vara vår rådgivare. Detta tycker vi är bra eftersom tjejjouren kan bidra med livserfarenhet och input om hur appen skulle fungera för användarna, medan Tross kan ge råd om den mer tekniska biten. Vi funderar även på att hitta en tredje rådgivare, någon som har mer erfarenhet om marketing och pengahantering. Vi fick ett namn på en affärsman från UF, och ett annat på en VD för ett marketing-företag från Wasabi Web.
I måndags träffade vi polisen Olof Bratthall. Han bidrog med information om hur polisen opererar under festivaler och berättade att även om polisen bistår med en del säkerhetsvakter så ligger det största ansvaret på festivalerna själva. Detta är viktig information, inte minst för att vi måste se till att lägga fram vår idé som ett hjälpmedel för säkerhetsvakter och festivaldeltagare, inte som ett alternativ istället för vakter. Detta var även något som Olof var noga med, att man inte ska lova för mycket. Här kommer även marketing-biten in. Vi behöver sälja in appen, utan att lova för mycket.
Olof tog för övrigt upp huruvida appen ska ha ett mer utredande syfte eller ej. Vi satsar på att göra appen så lätt som möjligt, och vill att den ska ha ett syfte med så få funktioner som möjligt för att verkligen kunna se till att den klara av dessa funktioner bra, men att se till att appen även spelar in och sänder ut ljud vid ett alarm skulle kunna bidra dels till en större förståelse för andra om situationen den utsatta befinner sig i, dels till att underlätta eventuella senare brottsutredningar. Det skulle också eliminera frågan om huruvida offret var tydligt i sitt avvisande (sa “nej”) eller ej. Olof funderade även på om det kanske vore bra att det skulle gå att spåra ett larm även efter att det stängts av, alltså den sista kända platsen som den utsatta personen befann sig på.
Detta är allt väldigt viktigt och konstruktivt, och det har gett oss en djupare förståelse för både vad som eftersöks och vilka alternativ vi har.
Vi har räknat på att vi har ungefär 17 lektioner kvar, därför börjar det verkligen bli bråttom att se till att börja med utvecklingen av appen - med andra ord måste vi se till att jobba fram en hållbar finansiell plan!
0 notes
Text
Nu har vi (typ) en rådgivare!
Vi var på UF’s möte i torsdags förra veckan för att försöka hitta en rådgivare till vårt företag. Där fick vi en himla massa nummer att ringa, men typ ingen svarade D:
Vi lyckades dock få tag på en tidigare UF alumn - Tross. Han har tackat ja till att bli vår rådgivare, så allt som kvarstår är att göra det officiellt. Vi har även fått ett intresserat svar tillbaka från Tjejjouren i Uppsala, som för övrigt ska ha ett möte idag om huruvida de kan bli rådgivare eller ej.
Vi uppdaterade även våra personliga profilbilder till att se mer professionella ut och skapade en egen, mer officiell mail till företaget: [email protected]
0 notes
Text
UF är igång!
Idag lanserade vi vår Facebooksida på riktigt! Den går att hitta här: https://www.facebook.com/lailaropar/
Vi skickade också mail till två olika instanser inom Polisen, Tjejjouren och till en mängd lärare på både IT-gymnasiet och på Fyrisskolan. Vi har redan fått nej från tre potentiella rådgivare: wahoo, spire och en lärare. Spire upplyste oss även om att det kan kosta upp emot 100 000 att göra en app - pengar som vi inte har. Vi har dock bestämt oss för att försöka använda oss av ett programmeringsspråk som fungerar för både Android och iOS för att försöka minska kostnaderna. Om man bara gör en app istället för två blir det billigare.
Lovisa färdigställde även loggan idag - den blev vit med orange bakgrund. Detta kan komma att ändras senare i processen, men nu har vi en respektabel bild som vårt ansikte utåt.
Imorgon ska vi träffa UF för att diskutera rådgivare. Förhoppningsvis har de någon på lager, för om vi inte har en innan första december blir vi utkastade ur systemet... Man skulle kunna tänka sig att vi bara skriver in en person för att undvika detta och sedan hittar en riktig rådgivare efteråt, men det ultimata vore helt klart att ha en riktig rådgivare tills det datumet.
0 notes
Photo
Idag har vi börjat leta efter rådgivare, och har börjat klura på ett bra sätt att kontakta dem på. Vi har börjat författa ett e-mail som kommer att se lite annorlunda ut beroende på vem vi skickar det till. Vi har försökt hitta rådgivare som ska kunna hjälpa till dels med själva it-biten, men också de som skulle kunna hjälpa till med att berätta vad de letar efter i en trygghetsapp. Rådgivare inom it behövs då vi själva har mycket lite kunskap inom ämnet. Vi behöver alltså överlägga med någon för att ta reda på vad vi behöver för funktioner i appen, hur mycket detta skulle kunna kosta och huruvida intresserade apptillverkare verkar trovärdiga och seriösa eller ej. Vi behöver också andra rådgivare som kan berätta om säkerhetsbrister på festivaler, och som kan bedöma om appen skulle kunna fungera i praktiken eller inte.
0 notes
Photo
Detta är förslag på loggor till appen. Detta kommer också att bli profilbilden på diverse sociala medier, vilket ökar kravet på att den ser stilren och presentabel ut. Vi lutar mot en rundare form i nuläget.
Det är viktigt att vi blir klara med logotyp såväl som omslagsbild så fort som möjligt så att vi kan börja kontakta intressenter och kan börja göra reklam för oss.
Medan jag höll på med loggorna jobbade Lovisa med typsnitt. Vi har nu valt ut två typsnitt som vi ska använda - ett tjockare och större till knapparna och ett lite mer diskret till allt annat. Med det bestämt kan vi nu lättare få en översikt över hur appen kommer att se ut när den är klar, vilket hjälper till när man ska designa till exempel inställningssidan.
Förra veckan pratade vi med Anton från UF, som vi veckan innan hade författat ett mail med frågor till. Efter att vi fick svar på våra frågor registrerade vi oss som UF-företagare och har nu ett showroom som återfinns här: http://ungforetagsamhet.se/ropa-uf. Vi skapade även skelettet till en Facebooksida.
Mejlet som vi skickade till Anton finns här nedanför.
Hej Anton! Vi är tre tjejer från GUC som gärna skulle vilja starta ett UF-företag, och har några frågor kring det.
Lite bakgrund till vårt projekt: Vi har tänkt utveckla en tryggshets-app som vårt projekt, främst för festivaler och liknande event, med förhoppningen om att minska antalet, eller åtminstone försvåra för, överfall. Arbetsnamnet är tillsvidare "Ropa".
Appen är tänkt att fungera såhär: En majoritet av de besökande (och kanske även arrangörer/vakter på plats) laddar ner appen (på uppmuntran av exempelvis arrangörerna). Om en besökare tror att hen är på väg att bli utsatt för brott, eller redan befinner sig i en direkt farlig situation, kan denne trycka på en knapp, som då meddelar andra besökare inom en viss radie var den utsatta befinner sig. Appen är tänkt ha två huvudfunktioner, eller två "knappar". Den ena använder man om läget inte är akut, men man känner sig väldigt otrygg och vill kalla till mer folk till platsen, för att avskräcka en eventuell gärningsman. Den andra knappen använder man om man befinner sig i direkt fara. För den ska det också finnas en genväg som man kan använda om man inte hinner öppna appen, exempelvis tre tryck på avstängningsknappen. De notiser som då skickas ut berättar då också om läget är akut eller inte.
Våra frågor! Vår första fråga gäller finansieringen. Kunden/kunderna vi riktar oss mot är festivalarrangörerna, som vi hoppas kan bidra till finansieringen av appen. Att utveckla en app ju kostar en del, och om festivalarrangörer skulle bli riskkapitalister skulle vi inte få in tillräckligt mycket pengar. I det korta perspektivet skulle de heller inte få tillbaka sina pengar då vi inte har planerat att gå med vinst (vi vill att appen ska vara gratis att ladda ner, och att ha reklam i den är inte precis ett alternativ). Vi skulle alltså behöva att festivalarrangörerna blev någon sorts sponsorer, men visst var det så att sponsorer inte fick bidra med pengar? Frågan är alltså hur vi ska lösa den ekonomiska situationen. Vi har pratat med vår lärare, och han föreslog att vi skulle göra en pressrelease, och gå ut i diverse tidningar för att få medial uppmärksamhet. Vi vill gärna höra vad du har för förslag.
Vår andra fråga rör hur det fungerar med UF och handläggare när man har ett företag som inte planerar att gå med vinst, och är mer av ett socialt entreprenörskap. Vad kan UF hjälpa en med, vad kan vi räkna med från UFs sida? Vi har förstått det som att det inte vore några problem att göra ett UF-företag av vår idé, men vi har inte fått särskilt mycket information om vad det skulle innebära.
Vår tredje fråga handlar om avvecklingen. Appen är tänkt att användas under sommaren, dvs festivalsäsongen, men UF-företag måste ju avvecklas innan sommaren. Vad finns det för möjligheter att lösa detta?
Avslutningsvis: Vore det möjligt att boka in ett möte för att diskutera vårt projekt?
Mvh / Matilda Söderholm, Lovisa Björnfot & Laila Mårtensson
0 notes
Photo
Gjorde 2 nya förslag till inställningsskärmen. Lade in en ljusgrå bakgrund för att minska kontrasten mellan förgrunden och den vita bakgrunden. Ljusade upp den orangea färgen på OTRYGG-knappen.
Nästa gång ska jag lägga in rätt typsnitt, samt experimentera mer med färg på knapparna. Jag ska även göra en skärm för knappinställningarna mm.
Vi har mer eller mindre bestämt oss för att göra Ropa till ett UF-företag då det skulle göra det lättare att skapa en riktig produkt. Med UF skulle vi kunna få hjälp med den administrativa delen av arbetet, samt skulle det få oss att framstå som mer seriösa när vi tar kontakt med festivalarrangörer. Vi ska alltså gå på kick-offen på måndag för att samla mer information, och sedan kommer vi att boka ett eget möte med UF om vi tycker att det känns nödvändigt. Än så länge har vi inte registrerat Ropa som ett UF-företag.
0 notes
Photo
Förslag på utseende på appen, detta är bara början, och det syns. Lovisa jobbade samtidigt på förslag på typsnitt till appen. Planen är att knapparna i slutet ska pulsera och att den ska se mycket stilrenare ut. Vi anser att detta är en viktig del av den slutgiltiga produkten för att folk ska känna att appen är seriös och för att göra den lätt att använda. Nästa gång MÅSTE vi ta kontakt med UF, för vi måste bestämma oss för om ett UF-företag är något för oss eller om vi ska vara entreprenörer på egen hand.
0 notes
Photo
Idag har vi skissat på designförslag till appen. Nästa gång tänker vi dels höra av oss till UF, dels använda oss av InDesign för att göra en mer slutgiltig design av appen. Alla arbetar bra, det skulle kunna vara mer effektivt, men det känns som att det är dumt att bränna ut sig det första man gör och vi är ändå på mycket god väg.
0 notes
Text
Arbetsplan - Appen "Ropa"
Bakgrund: Vi har tänkt utveckla en tryggshets-app som vårt projekt, främst för festivaler och liknande event, med förhoppningen om att minska antalet, eller åtminstone försvåra för, överfall. Idéen stammar ur alla de överfall som har skett under diverse festivaler i sommar, och detta är vår lösning på problemet. Meningen är att man ska kunna meddela andra festivalbesökare och arrangörer om man befinner sig i fara eller känner sig utsatt, och behöver kalla till sig folk för att avskräcka förövare från överfall. (Något du kan “Ropa” med om din egen röst inte bär, så att säga.) Vi bestämde oss för det här projektet eftersom det verkar finnas ett stort behov av det. När man tänker på de övergrepp som det rapporterades om i somras, och även vid andra tillfällen, verkar ett sätt att kalla folk till platsen medan brottet fortfarande pågår vara något som verkligen behövs. Om man kan upptäcka brotten medan, eller till och med innan, de händer tror vi att man kan vinna mycket. Vi vill också genomföra detta projekt för att festivalbesökare ska kunna känna sig tryggare. Inte bara i vetskapen om att de själva kan få hjälp om något händer, men också i att de kan hjälpa om någon annan utsätts. Om man vet att det kommer vara många på plats känner man sig också tryggare i rollen som den som avbryter ett eventuellt brott, då man inte behöver stå där själv. “Safety in numbers”, och så vidare.
Syfte: Syftet är alltså att försvåra för överfall på festivaler.
Metod: En majoritet av de besökande (och kanske även arrangörer/vakter på plats) laddar ner appen (på uppmuntran av exempelvis arrangörerna). Om en besökare tror att hen är på väg att bli utsatt för brott, eller redan befinner sig i en direkt farlig situation, kan denne trycka på en knapp, som då meddelar andra besökare inom en viss radie var den utsatta befinner sig. Appen är tänkt ha två huvudfunktioner, eller två “knappar”. Den ena använder man om läget inte är akut, men man känner sig väldigt otrygg och vill kalla till mer folk till platsen, för att avskräcka en eventuell gärningsman. Den andra knappen använder man om man befinner sig i direkt fara. För den ska det också finnas en genväg som man kan använda om man inte hinner öppna appen, exempelvis tre tryck på avstängningsknappen. (Det vore också bra om möjligheten fanns att själv ställa in vilken knapp man vill använda, så att man kan anpassa efter den mobil man har.) De notiser som då skickas ut berättar då också om läget är akut eller inte. Eventuellt vill vi också ha med en mer “sekundär” funktion, som är att mobilen automatiskt börjar filma exempelvis när man swipar uppåt i appen, med förhoppning om att få bild och ljud från brottsplatsen/gärningsmannen för att underlätta vid en möjlig polisundersökning. Som det ser ut nu verkar den största utmaningen för oss vara att få tag på en bra programmerare som kan tänka sig att sammarbeta med oss. Vi behöver antagligen ta in någon externt, eftersom ingen av oss har någon som helst vana av att programmera. Inte heller vet vi någon i vår närhet som skulle kunna jobba med oss. Antagligen får vi försöka hitta någon på nätet. Till detta behöver vi ju, så klart, pengar. Förhoppningen är att vi så småningom ska få någon festivalarrangör att hoppa på idéen, som då kanske kan bidra med finansiering i ett senare skede. Men för att det ska bli verklighet behöver vi något att sälja in. Därför ska vi fokusera på att utveckla appen först, så att den är i princip färdig att använda och har hunnit testats, innan vi går vidare.
Material: Först och främst behöver vi ett designprogram för att kunna designa utseendet på appen. Om vi sedan ska göra appen till verklighet behövs pengar för att kunna anställa en programmerare och för att marknadsföra appen. Vi behöver även folk som kan testa appen.
Målgrupp: Vi tänker oss att vår kund är festivalarrangörer, men att målgruppen är festivalbesökarna. Planen är nämligen att sälja in till och kanske också få finansiering av arrangörerna för att appen ska kunna vara gratis för besökarna.
Budskap: Vi vill att alla ska kunna känna sig trygga och sedda när de går på festival. Vi vill uppmuntra folk att hjälpa varandra och få dem att känna att de kan göra skillnad.
Medium: Vårt medium kommer till största delen att vara festivalarrangörerna som kommer att behöva övertyga deltagarna om att ladda ner och använda appen. Festivalarrangörerna hade vi tänkt nå själva via mail eller telefon.
Tidsplan: Prata med UF så snart som möjligt. Mer kommer kunna planeras efter detta. Vi vill designa alla element och ha en färdig design så snart som möjligt. Denna punkt kommer att återkommas till då allt hänger på om huruvida vi kommer att genomföra idén eller inte.
Dokumentation: Vi kommer att använda oss av tumblr och hålla våra bloggar där uppdaterade.
0 notes