Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
Kısa Çalışma Ödeneği
Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili en çok sorulan sorular ve cevapları;
1- Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?
Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, SGK primi ile işçilerin maaşının (işçilere kısa çalışma ödeneği olarak belirli bir oranda ödeme yapılır) devlet tarafından karşılanmasını sağlayan bir uygulamadır.
2- Korona (Kovid-19) Virüsü Salgını Sebebiyle Kısa Çalışma Ödeneğinden Faydalanılabilir mi?
İşkur Yönetim Kurulunun aldığı karar neticesinde Korona (Kovid-19) salgını sebebiyle kısa çalışma ödeneğinden faydalanılabilir.
3- Kısa Çalışma ödeneğinin İşveren Açısından Şartları Nelerdir?
İşverenin; genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma süresinin önemli ölçüde azaldığı veya durduğu yönünde İŞKUR’a başvuruda bulunması,
İşyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya,
Süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması halleri,
İşverenin talebinin İş müfettişlerince uygun bulunması.
İşveren açısından kısa çalışma ödeneği nden faydalanma şartlarıdır.
Makalenin devamı için https://www.dgmusavirlik.com/kisa-calisma-odenegi-sorular/
#ankara#istanbul#smmm#malimüşavir#kısa çalışma ödeneği#kısaçalışmaödeneği#doğan mali müşavirlik#korona#koronagünleri#koronavirusas#corona#corona virüsü#covid-19#covid19
2 notes
·
View notes
Text
Şirket Kuruluşu
Doğan mali müşavirlik olarak şirket kuruluşu konusunda yıllara varan tecrübemiz ve binlerce müşterimiz ile sizlerin de yanındayız.
Anonim şirket kuruluşu, limited şirket kuruluşu, şahıs şirketi kuruluşu gibi hizmetlerde tecrübemiz ile siz en uygun olanı seçip hizmeti en güzel şekilde sağlamaktayız.
Hangi tür şirketi kurmalıyım? Şirket türlerinin avantajları dezavantajları nedir? Vergi yönünden hangi şirket türü daha avantajlıdır? Çok ortaklı şirketler nasıl sağlıklı bir şekilde kurulur?
Bu ve bunun gibi pek çok soru çoğu iş insanının cevap bulmaya çalıştığı problemlerdir. Gelin şirketler hukuku ve uygulamalarında uzman kadromuzla, sorularınıza beraber cevap bulalım. İş hayatının en önemli adımlarından birini beraber atalım.
2 notes
·
View notes
Text
E arşiv portal
E Arşiv portal ile ilgili en çok sorulan sorular ve cevapları;
1- E-Arşiv Portal uygulamasına nasıl giriş yapabilirim?
Portal uygulamasına https://earsivportal.efatura.gov.tr/intragiris.html adresinden giriş yapabilirsiniz.
2- E-Arşiv Portal uygulamasında geriye dönük fatura düzenleyebilir miyim?
Portalda geriye dönük olarak fatura düzenlemek mümkündür. Ancak vergi kanunları gereğince yasal süresi geçtikten sonra düzenlenen faturalar için cezai hükümler ile karşılaşabilirsiniz.
3-Faturamı yasal olarak kaç gün içerisinde düzenlemeliyim?
Faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 (yedi) gün içinde düzenlenmesi gerekmekte olup, 7 gün süre diğer aya geçiyorsa Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca en geç ay sonuna kadar düzenlenmesi gerekir.
Makelnin devamı için e arşiv portal makalesini okuyabilirsiniz.
2 notes
·
View notes
Text
Muhasebeci — Doğan Mali Müşavirlik
Muhasebeci ve Mali Müşavir olarak hizmetlerine devam eden Doğan Mali Müşavirlik;
DOĞAN Serbest Muhasebe ve Mali Müşavirlik, Kurumsal firmalarda Finans ve Mali İşler Müdürlüğü ile Banka Müfettişliği gibi görevlerde bulunmuş iki mali müşavir tarafından kurulmuş muhasebe ve mali müşavirlik ofisidir. Faaliyetlerimizin temeli 1989 senesine dayanmaktadır.
Başlıca verdiğimiz hizmetlerimiz arasında;
Şirket kuruluşu,
Yasal defterlerin tutulması,
Muhasebe sistemlerinin kurulması ve geliştirilmesi,
Vergi ve ekonomi danışmanlığı,
Finansal analiz ve raporlama ile
Şirket değerleme ve raporlama
Bulunmaktadır.
Doğan Mali Müşavirlik olarak Ankara ve İstanbul ofislerimizde muhasebeci ve Mali Müşavir olarak çalışmalarımıza devam etmekteyiz.
2 notes
·
View notes
Text
Mali Müşavir — Doğan Mali Müşavirlik
Mali Müşavir ve Muhasebeci olarak faaliyetlerine devam eden Doğan Mali Müşavirlik ofisi hakkımızda bölümüdür.
DOĞAN Serbest Muhasebe ve Mali Müşavirlik, Kurumsal firmalarda Finans ve Mali İşler Müdürlüğü, Banka Müfettişliği gibi görevlerde bulunmuş mali müşavirler tarafından kurulmuş muhasebe ve mali müşavirlik ofisleridir. Faaliyetlerimizin temeli 2001 senesine dayanmaktadır.
Şirketimiz özellikle Anonim ve Limited Şirket hukuku ve uygulamaları konusunda uzmanlaşmış olmakla birlikte, hiçbir ayrım gözetmeden en küçük işletmeden, en büyük kuruluşlara kadar hizmet vermektedir. Çok çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmalar ile çalışmanın tecrübesine sahiptir. Yaptığımız çalışmalara ait detaylı bilgi web sitemizde mevcuttur. Kurumsal menüsü altında referanslarımıza ulaşabilirsiniz.
Bununla birlikte değişen ve gelişen iş dünyası ve global rekabet anlayışı, şirketlerin finansal raporlama ihtiyaçlarını, finansal tabloların analizini ve finans alanında güçlü bir finansal yapı kurulması ihtiyacını deyim yerinde ise zorunlu hale getirmektedir. Finans alanında danışmanlığımız T. Halk Bankası Anonim Şirketi’nde banka müfettişliği görevinde bulunmuş mali müşavirimiz tarafından koordine edilmektedir.
Yanı sıra, ofislerimiz muhasebe ve mali müşavirlik sistemleri kurmakta, e-dönüşüm sürecinde danışmanlık ve uygulama hizmetleri vermektedir.
Hali hazırda İstanbul ve Ankara illerinde muhasebe ve mali müşavirlik ofisimiz bulunmaktadır.
Tüm mükelleflerimizi ve siz değerli iş dünyası aktörlerini saygı ile selamlar
Başarı dolu bir gelecekte buluşmayı ümit ederiz.
DOĞAN Muhasebe ve Mali Müşavirlik Ofisi hakkında detaylı bilgi için mali müşavir sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
2 notes
·
View notes
Text
Kira Geliri Beyannamesi — En Çok Sorulan Sorular
1- Kira Beyannamesi Kimleri İlgilendirmektedir?
Kira geliri beyannamesi nin temel olarak, sahip oldukları, ev, yazlık, işyerleri gibi gayrimenkullerini kiraya verenleri ilgilendirmektedir.
2- Kiraya Verdiğim Gayrimenkullerin Beyannamesini Ne Zamana Kadar Vermeliyim?
Kira beyannamesi vermek zorunda olanlar beyannamelerini, 01 Ocak 2019–31 Aralık 2019 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1–31 Mart 2020 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekmektedir.
3- Kira Beyannamesini Nasıl Verebilirim?
Kira Beyannamenizi;
Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla internet ortamında,
Bağlı bulunulan (ikametgâhın bulunduğu yer) vergi dairesine kâğıt ortamında,
Aracılık yetkisi almış meslek mensupları aracılığıyla e-Beyanname sisteminden, verilebilir.
4- Kira Beyannamesini Vergi Dairesine Gitmeden, Kendim Verebilir miyim ?
Kira gelirinizi vergi dairesine gitmeden,
https://hazirbeyan.gib.gov.tr/#/ linkine tıklayarak,
Sisteme Giriş sekmesinden, e- devlet şifrenizle, kimlik bilgilerinizle giriş yapabilirsiniz.
Ayrıca …………… linkinden videomuzu izleyerek tüm süreci takip edebilirsiniz.
5- Kira Beyannamemi Ne Zaman Ödemeliyim?
2019 yılında elde edilen kira gelirlerine ilişkin olarak verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin,
2020 yılının Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksit olmak üzere;
Birinci taksiti, damga vergisi ile birlikte 31 Mart 2020 tarihine kadar,
İkinci taksiti ise 4 Ağustos 2020 (31 Temmuz 2020 resmi tatile rastladığından) tarihine kadar, ödenmesi gerekmektedir.
6- Kiraya Verdiğim Gayrimenkul İçin Kiramı Tahsil Etmedim Beyannamede Tahsil Etmediğim Tutarları Dikkate Alacak mıyım?
Kira gelirinde gelirin elde edilmesi, tahsil esasına bağlanmıştır. Tahsil esasına göre kira gelirinin vergilendirilmesi için nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekmektedir.
Örnek-1: 2018 yılında tahsil edilemeyen 5 aylık kira bedeli, 2019 yılı Ocak ayında toplu olarak alınmıştır. Bu durumda 2020 yılı Mart ayında 2019 yılı için verilen kira beyannamesine 2018 yılına ait 5 aylık kira geliri de eklenecektir.
Örnek-2: 2019 yılında kiraya verilen işyeri için 3 yıllık (2019–2020–2021 yılları) kira bedeli peşin tahsil edilmiştir. Bu durumda 2020 yılı Mart ayında 2019 yılı için verilen kira beyannamesine peşin tahsil edilen 2020 ve 2021 yılları kira gelirleri de eklenmelidir.
7- Kira Beyannamesinde Giderleri İndirirken Gerçek Gider Usulü ve Götürü Gider Usulü Var? Bunlar Nedir Hangisini Seçmeliyim?
Götürü gider yöntemini seçenler, hasılatlarından %15 oranını direkt olarak indirebilirler. Kira geliri elde edip de mesken istisnasından yararlanabilecek mükellefler için götürü gider, istisna tutarı düşüldükten sonra bulunan tutar üzerinden hesaplanacaktır.
Gerçek Gider yönteminde ise, ilgili takvim yılında, kiraya verilen gayrimenkul için ödenen;
Aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri
Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri
Gayrimenkul ile ilgili faiz giderleri
Gayrimenkulünü kiraya verenler, kendileri kirada oturuyorlar ise kira giderlerini vb. giderleri gerçek gider yönteminde gider olarak hasılattan düşebilirler.
Eğer ki gerçek giderleriniz hasılatın %15’inin üstünde ise gerçek gider yönteminin seçilmesi mantıklıdır ancak gerçek gider yönteminde gider olarak düşülecek kalemlerde özellikli hususlar olduğundan bu gider yöntemi ile beyanname vermek için bir profesyonelden yardım alınması uygun olacaktır.
9- Çocuğumu özel okula göndermekteyim, eşim için ise yüksek lisans için ücret ödemekteyim. Bu giderleri kira beyannamemden düşebilir miyim?
Aşağıda belirtilen şekilde yapılan eğitim ve sağlık harcamaları beyan edilen gelirin %10’unu aşmaması şartıyla yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden indirilebilecektir.
Eğitim ve sağlık harcamaları Türkiye’de yapılmalıdır.
Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmelidir.
Söz konusu harcamalar mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olmalıdır.
“Küçük çocuk” tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dahil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları ifade etmektedir.
Örnek-3: 2019 yılında 100.000.-TL kira geliri elde edilmiştir. Mükellefin 16 yaşındaki çocuğu için ise lise eğitimi için kurumlar vergisi mükellefi özel bir eğitim kurumuna 25.000.-TL ücret ödenmiştir. Bu durumda Mükellef kira beyannamesinde,
Elde ettiği gelirin en fazla %10’unu düşebildiği için,
100.000 X %10 = 10.000.-TL
Diğer şartları da sağladığından Beyannamesinde 10.000.-TL’yi gider olarak yazılabilecektir.
Örnek-4 2019 yılında 250.000.-TL kira geliri elde edilmiştir. Mükellef 23 yaşında olan üniversite eğitimini sürdüren çocuğu için bir vakıf üniversitesine 25.000.-TL ödemiştir. Bu durumda özellikli bir durum mevcuttur. Yapılan harcama vakıf üniversitelerine yapıldığı için,
Vakıf üniversiteleri gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmadığından, yapılan harcama kira beyannamesinden gider olarak düşülememektedir.
8- Kendime, Eşime, Çocuğuma Sigorta Primlerini Kira Beyannamesinden İndirebilir miyim?
Mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortalarına ödenen primlerin %50’si ile,
Ölüm, kaza, hastalık, sağlık, engellilik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri.
Sigortanın Türkiye’de kâin ve merkezi Türkiye’de bulunan bir emeklilik veya sigorta şirketi nezdinde akdedilmiş olması,
Prim tutarlarının gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olması ve ücret geliri elde edenlerin ücretlerinin safi tutarının hesaplanması sırasında ayrıca indirilmemiş bulunması şartıyla
Eşlerin veya çocukların ayrı beyanname vermemeleri halinde
Beyan edilen gelirin %15’ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla indirim konusu yapılabilir.
9- Bir gayrimenkulüm için sene içerisinde çok fazla gider yaptım ancak diğer gayrimenkullerim için çok az bir giderim var, birisi için gerçek gider diğeri için götürü gider usulünü seçebilir miyim?
Gerçek veya götürü gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılır. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemez.
10- Geçen sene beyanname verirken götürü gider usulünü seçtim, bu sene gerçek gider usulünde beyanname verebilir miyim?
Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemezler.
11- Konut Kira gelirinde belirli bir tutarın altına istisna tutarı varmış? Bu tutar ne kadardır?
Binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2019 yılı için 5.400 TL’si gelir vergisinden istisna edilmiştir.
12- 2019 takvim yılında 5.000.-TL kira gelirim vardır. Başka bir gelirim yoktur beyanname verecek miyim?
Konut kira gelirlerinde bir yıl içerisinde elde ettiğiniz yıllık kira geliri tutarı 5.400.-TL ve altındaysa, yani örneğin tek konutunuz varsa ve aylık ortalama kira geliriniz 450.-TL ve altındaysa beyanname vermenize gerek yoktur.
12- Aynı zamanda ticari kazanca sahibim konut kira geliri istisnasından faydalanabilir miyim?
Kira gelirinin yanında ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar, 5.400 TL’lik istisnadan yararlanamazlar. Ticari geliriniz olduğundan istisnadan faydalanamazsınız.
13- 5.400.-TL kira geliri istisnasından işyeri kira gelirim için de faydalanabilir miyim?
Mesken istisnası uygulaması sadece konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler için söz konusudur. İşyerleri için uygulanmaz.
14- Konut kira gelirim yanında ücret gelirim, bankada bulunan mevduatım için faiz gelirine de sahibim mesken istinası olan 5.400.-TL’den yararlanabilir miyim?
Konut kira geliriniz ile, ücret, menkul sermaye iradı (faiz) gelirinizin toplamı 2019 yılı için 148.000 TL’lik tutarı aşanlar, 5.400 TL’lik istisnadan yararlanamazlar.
15- Bir konutumuz var ve tapuda iki kişi ortak sahibiyiz? Mesken istisnasından nasıl faydalanabiliriz?
Eğer ki istisna için diğer şartları da sağlıyorsanız her iki kişi de ayrı ayrı elde ettiği kira geliri için 5.400.-TL istisnadan faydalanabilirsiniz.
16- Birden fazla evim var ve bunlardan kira geliri elde ediyorum. Mesken İstisnasından nasıl faydalanabilirim?
Konutların tümünden elde ettiğiniz kira gelirleri için toplamda 5.400.-TL tutarında istisnadan faydalanabilirsiniz. Yani konut sayınız kaç olursa olsun yalnızca bir defa istisna tutarından yararlanabilirsiniz.
16- Sadece işyeri kira gelirine sahibim, elde ettiğim işyeri kira gelirim için beyanname vermem gerekir mi?
İşyeri kira gelirleri stopaja tabi tutarlardır. İşyeri kira gelirinizin brüt tutarı yani net kira+stopaj tutarı ile varsa konut kira gelirinizin 5.400.-TL’yi aşan kısmının toplamı yıllık 40.000.-TL’yi aşanlar beyanname vermek zorundadır.
Kira geliri beyannamesi ve konuya ilişkin daha detaylı bilgi için web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
#ankara istanbul muhasebeci malimüşavir kirageliribeyannamesi beyanname vergi#korona#koronavirüs#corona#coronavirus#covid_19
3 notes
·
View notes