Tumgik
devletsel · 3 years
Text
Hiperlipidemi Nedir Nasıl Tedavi Edilir?
Tumblr media
Hiperlipidemi nedir nasıl tedavi edilir konusu son zamanlar da çok merak edilen konular arasın da yer almaya başladı. Hedef olarak yaşam tarzını değiştire konusunu ele almaktadır. Bu sebeple de köklü bir değişiklik durumu meydana gelmektedir. Sağlıklı bir yaşam elde etmek için hem spor hem de beslenme düzeni ele alınır.
Read the full article
0 notes
devletsel · 3 years
Text
Akbank'tan Emeklilere Müjdeli Haber! TC Kimlik Numaranız İle Paranızı Alabilirsiniz
Tumblr media
Özel bankalar arasında fark edilen ve yaptığı kampanyalarla adından söz ettiren Akbank'tan yeni duyuru geldi. SGK' ya bağlı emekli vatandaşlara promosyon olarak 2.500 TL'ye yakın ödeme yapılacağı duyuruldu. Bankadan emekli aylığını alan vatandaşlara yapılacak olan ödeme hakkı; memnunluk yaratacak cinstendir.
Read the full article
0 notes
devletsel · 3 years
Text
Askerde Pembe Tezkere Nasıl Anlaşılır?
Tumblr media
Askerde Pembe Tezkere Nasıl Anlaşılır? Öncelikle her vatan evladı askere gitmek isteyebilir veya cinsel eğilimleri neticesinde mecburi askerlik vazifesini geri bırakmak isteyebilir. Burada bahis bireylerin ne istediğinden çok devletin bu bireyler için ne öngördüğüdür.
TSK’ya göre eşcinsel olmak askerliğe engel değildir.  Devletin genç erkeklerin cinsel eğilimlerine bakılmaksızın her bireyi askerlikten sorumludur. Ancak bunu bir özür veya hastalık gibi gören eşcinsellere karşın devlet yetkilileri bu vatandaşlarında askerlik yapmasını talep etmektedir. TSK’ya göre nasıl ki yüksek rütbelerde kadın ve erkekler bir görevde yer alabiliyor ve asker olabiliyorsa; eşcinsel vb. her ne olursa olsun askerlikten kurtulmak için bir etken değildir. Ancak ileri derece cinsel bozukluk ve rahatsızlık derecesinde cinsel eğilimler askerlikten men edilmek için bahane olabilir. Askerde pembe tezkere nasıl anlaşılır sorusuna yanıt olarak LGBT üyeleri bu tür sınıflandırmalara karşı durarak dış görünüm olarak çoğunlukla eşcinsel olarak fark edilmediklerini savunuyor. Özetle bir eşcinsel birey fark edilmek istemedikçe onları toplumda fark etmek kolay olmayabilir
Askerde Pembe Tezkere Nasıl Alınır?
Çoğu LGBT üyesi normal erkek görünümleri ile eşcinsel olduklarını ispatlamakta zorluk yaşadığından, devlet yetkililerine karşı ekstra çaba sarf ederek feminen görünme yoluna girebiliyor. Askerde pembe tezkere alma süreci çetrefillidir. Pembe tezkere nasıl alınır? Sanıldığının aksine askerlik şubesine gidip “ben eşcinselim” denilerek alınabilecek bir şey değildir. TSK bu yolla askerlikten geri kalmak isteyenleri, cinsel olarak ayrılmak isteyenleri tespit etmek için çok fazla strateji belirlemiş. Bunun içinde 300 soruluk bir psikoloji testi en başta belirleyici oluyor. Kişilerin ruh analizlerinin yapılabileceği ve sorularda ki tutarlılıkla asla testin hile ile atlatılamayacağı bir test olduğundan genellikle doğru sonuçlar veriyor. Bununla birlikte doktor raporuyla süreç devam ediyor.
Pembe Tezkere Muayenesi
Bundan sonra “Pembe tezkere” ile çürük raporu almak isteyenleri zorlu ve bir hayli yorucu bir süreç karşılıyor. Psikologdan alınacak rapor, ailenin ifadesi, ya da eşcinsel üyelerin bir hafta pembe koğuşta yatmaları istenebiliyor. Bu uygulamalar her şehir ve hastanede değişiklik gösterse de süreç hemen hemen aynı işliyor. Pembe tezkere muayenesi geçmiş yıllarda doktor tarafından elle muayene sonucu kontrol edilebiliyordu. Bu tür uygulamaların yasaklanması yine de süreci kolaylaştırmış değildir. Çünkü bu sefer “cinsel bozukluk, hastalık, çürük” olarak tanımlanması bireyleri ve ailelerini psikolojik olarak etkileyebiliyor. Çoğu LGBT üyesi bunun için platformlar kurmuş, bunun için basın danışmanları ve avukatları eşliğinde süreç iki taraf içinde atlatılabiliyor. Eşcinseller için amaç pembe tezkere muayenesi olduktan sonra askerlikten bertaraf edilmek. Bunun için daha feminen görünme çalışmaları, roller bile yapılabiliyor.
Pembe Tezkere Devlet Memuru
Türkiye’de pembe tezkere için sadece askeri alanda değil kurumsal alanda hatta sağlık alanında da yaptırımları mevcuttur. Türkiye kanunlarına göre LGBT olmak askerliği yapmaya engel değildir. Ancak bu ileri derece hastalık boyutunda bir hal ise o zaman devlet pembe tezkere ile askerlikten muaf tutulabiliyor. Pembe tezkere alınması LGBT’liler için hayatın her alanında bir sorun. Bu sebeple LGBT üyesi olan erkeklerin karşısına iki seçenek çıkıyor ne pahasına olursa olsun kimliğini gizlemek veya ne pahasına olursa olsun kimliğini açıklamak. İki durumda da elde edilen avantajlardan çok kayıplar söz konusu oluyor. Örneğin devlet yetkilileri askerlik şubesine gelen ve pembe tezkere alıp askere gitmek istemediğini belirtenler için “düzelme” ihtimaline karşı 1 sene terhis verebiliyor. Bu da bu süreci LGBT’liler için daha sancılı bir sürece dönüştürmekte. Böylece aynı strese defalarca maruz kalmak hayatlarını olumsuz etkiliyor. LGBT bireyi olarak birçok üye kimliğini gizliyor ailelerin inanç ve kültürel değerleri bunu karşılayamadığında LGBT’liler mecburi olarak rol yapıyor. LGBT olup da efeminen görülen ve herkes tarafından böyle bilinen erkekler için bu süreç içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor. Pembe tezkere kişilerin devlet kayıtlarında yer aldıktan sonra kamusal olarak çalışma imkânıda kalmıyor. Yani devlet memuru olmak isteyen LGBT kesinlikle gay kimliğini açıklamamak zorunda.  
Tumblr media
Pembe Tezkere 2021
Pembe tezkere 2021 yılında nasıl alınıyor? Sık sık gündeme gelen pembe tezkere uygulamaları eşcinsel üyeler tarafından da merak ediliyor. Kanuni olarak bu konuda belirleyici bir süreç mevcut değil bu sebeple her hastane ve askerlik şubesi farklı süreçlerden geçiriyor denilebilir. Önceden eşcinsellerden ilişki fotoğrafı istendiği ve bunun onur kırıcı bulunduğu için kaldırıldığı söylense de bu uygulama hala çeşitli yerlerde mevcut. Mülakatlarda eşcinsel bireylere sorulan cinsel hayata yönelik ayrıntılı sorular da etik bulunmamasına rağmen keyfi olarak sorulabiliyor. Bunu bilen diğer üyelerden duyan eşcinsellerde kendilerince yollarla bu süreci kolaylaştırmanın yollarını arayabilmekte. Pembe tezkere 2021 yılında yapılan uygulamalar şöyle: Minesota testi yaklaşık 3 saat süren bir psikoloji testi Mülakat. Bu aşamada bireylerin belirli eşcinsel kalıplara uygun olması beklendiğinden normalden feminen görünme, şaşalı yaşama, süslenme, sürekli gülme, aileyle problemli olma ve asosyal olma gibi davranışsal kalıplar aranabiliyor. Yapılan uygulamalar ne kadar etik veya etik dışı olsa da TSK’ya göre amaç eşcinsellik bahanesiyle askerden kaçmak isteyenleri tespit etmek olarak açıklanıyor. Read the full article
0 notes
devletsel · 3 years
Text
E- Devlet İle Abonelik Fesih Başvurusu Nasıl Yapılır?
Tumblr media
E- devlet, 2006 yılında vatandaşa hizmet vermesi amacıyla kurulmuştur. Bu sistemde verilen hizmetler; vergi borcu sorgulama, mali cezalar sorgulama, nüfus bilgisi, ikametgah bilgisi, öğrencilik bilgisi, araç cezası sorgulama gibi hizmetlerden oluşmaktadır. Son dönemde yapılan bir yenilik ile bu hizmetlerin içerisine abonelik fesih başvurusu hizmeti de eklendi. Böylece abonesi olduğunuz firmaların bayiliklerine gitmeden, oralarda uzun süreler geçirip vakit kaybına uğramadan, yorucu evrak işleriyle uğraşmadan sadece birkaç tık ile abonelik fesih başvuru işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmenin sadece iki şartı bulunmaktadır. Birincisi, e- devlet sistemine kayıtlı bir üye olmanız gerekir. İkincisi ise abonelik sizin üzerinize olmalıdır. E- devlet sistemine üye değilseniz bu işlemlerden yararlanamazsınız. Bu işlemleri gerçekleştirmek istiyorsanız, en yakın PTT kurumuna gidip bir e- devlet şifresi satın alın. Daha öncesinde e- devlet üyeliğiniz varsa ve şifrenizi unuttuysanız PTT kurumuna gidip şifrenizi de yenileyebilirsiniz. Şifre yenileme ücreti 4 TL’dir. Ama daha önce bir üyeliğe sahip değilseniz 2 TL karşılığında e- devlet sistemine üye olabilirsiniz. E- devlet sistemi üyeliğinizi aldıktan sonra arama çubuğuna “abonelik fesih başvurusu” yazıp aratmanız yeterli olacaktır.
Abonelik Fesih Başvurusu İşlemleri Nelerdir?
Abonelik fesih başvurusu 5 aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada T.C. kimlik numaranız ve e- devlet şifrenizle sisteme giriş yapmalısınız. İkinci aşama olarak ise arama çubuğuna “abonelik fesih başvurusu” yazıp aratın. Üçüncü aşamada arama sonucunda çıkan firmalardan hangisine aboneyseniz onu seçip fesih başvurusu oluşturma seçeneğine dokunun. Eğer bu aşamada karşınıza kimlik doğrulama ile ilgili bir ekran çıkarsa sistemden çıkış yapın. Sisteme tekrar girdiğinizde kimlik doğrulama işlemi ile karşılaşacaksınız ve karşılaştığınız ekranda “şimdi doğrula” butonuna tıklayarak bir doğrulama seçeneği seçip bu aşamayı tamamlayın. Daha sonra yine ilk 3 aşamayı gerçekleştirin. Kimlik doğrulama sistemini daha önceden yapmışsanız direkt olarak dördüncü aşamaya geçersiniz. Dördüncü aşama ise başvurunuzu kimlik bilgileriniz ve iptal nedeninizi açıklayıp başvurunuzu göndereceğiniz aşamadır. Başvuruyu gönderdikten sonra son aşamaya geçebilirsiniz. Beşinci aşamada başvurunuzu kontrol etmeniz gerekir. Arama çubuğuna “abonelik sorgulama” yazıp başvuru yaptığınız firmayı seçin ve ekranda başvurunuz gözüküyorsa, işlemleri doğru bir şekilde tamamlamışsınızdır.
Abonelik Ne Zaman Sonlanır?
Tumblr media
Abonelik kaydınızın sonlanması e- devlet ile ilgili değil firmayla ilgilidir. E- devlet üzerinden yapmış olduğunuz abonelik fesih başvurusu 24 saat içerisinde firmaya iletilecektir. Geri kalan süreci firma yönetmektedir. Başvurunuzun üzerinden 24 saat geçtikten sonra firmanın müşteri hizmetleriyle konuşup abonelik sonlandırma süreciyle ilgili bilgi alabilirsiniz. Ayrıca başvuru sonrasında ücretlendirmenin de durması gerekmektedir. Müşteri hizmetlerine bunu da hatırlatmayı unutmayın.
Abonelik Fesih Başvurusu Ne Zaman Yapılabilir?
E- devlet aracılığıyla abonelik fesihlerinizin başvurularını yapmak için herhangi bir saat veya tarih sınırlaması yoktur. Dilediğiniz saatte ve dilediğiniz tarihte fesih başvuru işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Zaten başvurularınız 24 saat içerisinde firmaya iletilecektir. Ama abonelik fesih işlemlerinizi firma aracılığıyla yapacağınız zamanlarda başvuru yapacağınız bayinin açık olduğu saatleri seçmeniz gerekecektir.
E- Devlette Fesih Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
E- devlet üzerinden abonelik fesih başvurusu yaparken, taahhütnamenizin olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Eğer bir taahhütname imzalamışsanız, abonelik fesih başvurusu ekranında bitiş tarihini göreceksiniz. Taahhüt henüz bitmemişse, bunun için firma maddi bir cezai işlem uygulayacaktır. Bu para cezası faturanıza yansıtılacaktır. Cezanın ne kadar olduğunu ise e- devlet üzerinden öğrenemezsiniz. Firmanın müşteri hizmetini arayıp bu konuda bilgi almanız gerekmektedir. Read the full article
0 notes
devletsel · 3 years
Text
E-OKUL ÖĞRENCİ BELGESİ ALMA
Tumblr media
Öğrenci belgesi alma işlemi, hayatınızın pek çok yerinde gerekli olan bir işlemdir. Öğrencilerin, öğrenim gördüğü okula dair okuduğunu gösteren bir ispattır. Pek çok kurum ve kuruluş, sizlerden kayıt almadan önce öğrenci belgenizi istemektedir. Öğrenci belgesini alma işlemi internet üzerinden kolayca yapılabilmektedir. Eğer E-okul üzerinden öğrenci belgesi almak istiyorsanız, - İlk olarak, sisteme T.C. kimlik numarası ve okul numarası ile giriş yaptıktan sonra, güvenlik kodunu kutucuğa girin. - Öğrenci işleri bölümüne tıklayın. - Karşınıza çıkan ekranda “öğrenim belgesi" menüsünün üstüne tıklayın. - Rapor alabilmeniz için T.C. kimlik numaranızı yazarak, tamam seçeneğini işaretlediğiniz de öğrenim belgesi karşınıza çıkacaktır. Daha sonra bu belgeyi, yazıcıdan yazdırabilirsiniz.
E-OKULDAN ALABİLDİĞİNİZ ÖĞRENCİ BELGESİ NERELERDE KULLANILIR?
Öğrencilerin, resmî kurumlardaki işlemlerini yapabilmesi için eğitim gördükleri kurumlardan öğrenim belgesi almaları gerekmektedir. Birçok öğrenci, öğrenci belgesinin nerelerde kullanılması gerektiğini bilmemektedir. Öğrenciler için en çok kullanılan ve resmî işler için gerekli olan bir belgedir. Bu belgeyi internet üzerinden kolayca alabilirsiniz. E-okul'dan alabildiğiniz öğrenci belgesini birçok alanda kullanabilirsiniz. Bu belgeyi iş başvurularında, staj başvurusunda ve burs başvurusunda kullanabilirsiniz. Ayrıca halk otobüslerinde, öğrenci indirimini kullanmak isteyen öğrencilerin kullanabileceği bir belgedir.
E-OKUL NEDİR?
E-Okul, veli bilgilendirme sisteminin adıdır. Resmî ya da özel ilköğretim okullarında okuyan öğrencilerin bilgilerinin bulunduğu bu servis, çocukları hakkında bilgi almak isteyen veliler için hazırlanmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde bulunan Bilişim Sistemleri (MEBBİS) projesi kapsamında Ocak 2007’de kurulmuştur. Bu sistem okul yönetimi sisteminin yazılımıdır. Öğrencilerin okula kayıt alındığı günden başlayıp bütün eğitim sürecinin verilerinin mezun olana kadar izlendiği bir sistemdir. Bu sistem, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilmektedir. E-okul’a devlet veya özel anaokullarında, ilköğretim okullarında, özel eğitim kurumlarında ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler giriş yapabilmektedirler.
E-OKUL SİSTEMİNDEN HANGİ BİLGİLER ÖĞRENİLMEKTEDİR?
Tumblr media
Öğrenciler, E-okul sistemine giriş yaptığında aşağıdaki bilgileri öğrenmeleri mümkündür. Bu bilgiler öğrencilerin okuldaki mevcut durumunun  gösterildiği bilgilerdir. - Duyurular kısmında, okul yönetim birimleri ve okulda çalışan öğretmenler tarafından yapılan duyurular yer almaktadır. Bu duyurular öğrencilere, bireysel ya da toplu şekilde duyurulmaktadır. - Ders programı kısmında, haftalık ders programı, derslere giren öğretmenlerin isimlerini ve derslerin başlangıç ve bitiş saatlerini öğrenebilirsiniz. - Devamsızlık bilgileri kısmında, dönem içinde öğrencilerin yaptığı özürlü veya özürsüz devamsızlıkların yazıldığı kısımdır. - Not bilgileri kısmında ise öğrencilerin sınavlardan, proje ve performans ödevlerinden aldıkları notların paylaşıldığı bölümdür. - Sınav ve proje bilgileri kısmında, öğrencilerin öğrenim gördüğü derslerden ne zaman sınav olacağı ve proje ödevlerinin ne zaman teslim edileceği hakkında bilgi veren bölümdür.
E-OKULDAN HANGİ İŞLER YAPILABİLİR?
E-Okul veli bilgilendirme sisteminden, - Öğrenci kaydı - Nakil işlemleri - Devamsızlık işlemleri - Sınav bilgileri - Merkezi olarak yapılan sınavların (TEOK, DOY-B vb.) başvuru ve tercih işlemleri - Belge işlemleri ( takdir, teşekkür ve onur belgeleri) - Haftalık ders programı bilgileri - E-karne - Şube yazılı ortalamaları - Alınan belgeler - Duyurular öğrenilebilmektedir. Bu bilgi girişleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın sunucularına girilmektedir. Öğrencilere kendi durumlarının takibinin yanı sıra velilerin de çocukları hakkında bilgiler öğrenebilmesi için e-okul VBS hizmet vermektedir. Bu sistemde ise veliler öğrencilerin, - Öğrencilerin devamsızlıklarını - Öğrencilerin ders programını - Öğrencilerin davranış notların - Öğrencilerin sınav notları - Öğrencilerin sınav tarihlerini - Öğrencilerin okulları tarafından yapılan duyuruları - Öğrencilerin merkezi sınavlarının giriş belgelerini ve tercihlerini sistem üzerinden öğrenebilmektedirler. Bu yazımızda e-okul öğrenci belgesini nasıl alacağınız hakkında detaylı bilgileri sizlerle paylaştık. Siz de merak ettiğiniz konuları yazımızda bulabilirsiniz. Read the full article
0 notes
devletsel · 3 years
Text
EN ÇOK KULLANILAN 5 E-DEVLET HİZMETİ
Tumblr media
2006 yılında uygulamaya konan E-devlet hizmeti, gün geçtikçe gelişen teknolojisiyle vatandaşlara kolaylık sağlıyor. Kamu ve özel kurumların işlerini kolaylıkla internet üzerinden E-devlet uygulamasıyla gerçekleştirebilirsiniz. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından açıklanan verilere göre E-devlet üzerinden verilen hizmetler, 45 milyon kişiye ulaşmıştır. Her geçen yıl, bu hizmeti kullanan vatandaşların sayısında ciddi bir artış gözükmektedir. Bakanlıkların hizmetleri burada sorunsuz olarak vatandaşlara sunulmaktadır. Peki, E-devlet en çok hangi 5 hizmeti kullanmaktadır?  Bunlar; - Adalet Bakanlığı, dava dosyası sorgula hizmeti - Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 4A hizmet dökümü - Gençlik ve Spor bakanlığı, Öğrenim/Katkı kredisi geri ödeme sorgulama hizmeti - Milli Eğitim Bakanlığı, ücretli öğretmenlik başvurusu hizmeti - İçişleri Bakanlığı, araç plakasına yazılan ceza sorgulaması hizmeti
E-DEVLET HİZMETLERİNDEN NASIL YARARLANILIR?
Tumblr media
Bu hizmetten Türkiye vatandaşı olan herkes yararlanabilmektedir. E-devlet hizmetinden yararlanabilmek için T.C. kimlik numarasına ve sizin özel olarak alabileceğiniz e-devlet şifrenize ihtiyacınız olacaktır. E-devlet şifresi T.C. vatandaşlarına verilmiş özel ve kişisel bir şifredir. Ancak bu şifreye sahip değilseniz size en yakın PTT’ye giderek, yeni bir e-devlet şifresi isteyebilirsiniz. Talebiniz doğrultusunda e-Devlet şifresi sizlere bir zarfın içinde veya SMS yolu ile verilebilir. E-Devlet şifresine sahip olabilmek için PTT şubesine gittiğiniz zaman üzerinde resminizin ve T.C kimlik numaranızın olduğu bir nüfus cüzdanınızın olması gerekmektedir. Bu şifreyi aldıktan sonra E-Devlet’in size sunduğu hizmetlere sisteme giriş yaparak rahatlıkla kullanabilirsiniz.
E-DEVLETİN SAĞLADIĞI E-HİZMETLER NELERDİR?
E-hizmet işlemleri sayesinde bakanlıkların sisteminde işlem yapabilirsiniz, e-devlet üzerinden sunulan bakanlıkların hizmetleri şunlardır; - Adalet Bakanlığı, mahkeme dava dosyası sorgulama ve adli sicil kaydı sorgulama ve belge doğrulama - Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, gelir testi sonucu, sosyal yardım bilgileri, şehit yakınları gazi ve gazi yakınları istihdam başvuru sorgulama - Bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu, mobil/sabit/internet/kablo Tv/ uydu işletmecilerinden borç ve alacak sorgulama, baz istasyonları ölçüm bilgileri, IMEI-CEP telefonun numarası eşleştirme, IMEI kaydet ve sorgulama ve numara taşıma sorgulama - Emniyet genel müdürlüğü, araç sorgulama, sürücü belgeleri ceza puanı sorgulama - Milli savunma Bakanlığı, askerlik durum belgesi sorgulama, ASAL bedelli askerlik başvurusu, ASAL celp dönem tercihi - Sosyal Güvenlik Kurumu, 4A emekli aylık kesintileri ve bilgisi, 4A emekli ödeme bilgileri, 4B emekli aylık kesinti ve bilgisi, 4B emekli borç durumu, 4B tescil kaydı, 4C emekli aylığı kesintileri, 4C 1 aylık maaş tercihi, 4C tescil kaydı Bu hizmetleri ve daha birçok hizmeti E-Devlet üzerinden online bir şekilde dilediğiniz her yerden alabilirsiniz. E-Devlet üzerinden alabildiğiniz diğer E-hizmetlerin neler olduğunu öğrenmek için e-devlet uygulamasına giriş yapmalısınız.
E-DEVLET HİZMETİNİN FAYDALARI
Tumblr media
E-Devlet uygulamasının faydaları şu şekildedir. - Teknoloji ile beraber bireylerin bilişim toplumuna entegre olmasını sağlayarak, bilgi - işlem teknolojilerinin kullanımını yaygınlaştırmak - Vatandaşlarının hem zamandan hem de maliyetten tasarrufunu online işlemlerle sağlamak - Devlet kurumlarına kolay bir şekilde ulaşım sağlanması ve devlet ile vatandaşların etkileşiminin arttırılması - Verilen hizmetlere çeşitli nedenlerden dolayı ulaşamayan vatandaşlara online olarak daha kolay ve etkin bir şekilde hazmet verilmesinin sağlanması - E-devlet hizmetlerinin kalitesini ve şeffaflığın artırılması
E-DEVLET'TEN ALINABİLECEK BELGELER
E-devlet kapısı üzerinden şifreniz ile alınan belgeler nüfus müdürlüklerinden aldığınız belgeler ile aynı hukuki statüye sahiptir. E-devlet üzerinden, - Kişi nüfus kayıt örneği - Aile (kişi, eş ve çocuk) nüfus kayıt örneği - Yerleşim yeri ve diğer adres bilgileri - Nüfus olayları gibi belgeleri alabilirsiniz. Read the full article
0 notes
devletsel · 3 years
Text
EMLAK VERGİSİ E-DEVLETTEN ÖDENİR Mİ?
Tumblr media
Emlak vergisi nasıl ödenir? Artık vergi borçlarınızı ödemek hiç de zor değil. İnternet üzerinden ve telefonlarınızdan kolaylıkla ödeyebilirsiniz. Emlak vergisi ödemenizi online olarak yapabilmeniz mümkündür. Emlak vergisi ödemelerini e-devlet üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu gibi ödemeleri internet vergi dairesi hizmeti ile kolaylıkla ödeyebilirsiniz.
EMLAK VERGISİ ÖDEMELERİ
Emlak vergisi, arazi, arsa ve binalar için tahsil edilen bir vergidir. Her türlü taşınmaz maldan alınan para miktarı hesaplanarak emlak vergisi alınır. Vergi hesaplaması, taşınmazın durumuna bakılarak ve birçok özelliğine bakılarak hesaplanır. Genellikle iki taksit seçeneğiyle ödenir. İsteyen vatandaşlar istenilen bedeli tek seferde de ödeyebilir. Belirlenen zamanda ödeme yapılmaz ise vatandaşlar aylık olarak 1.40 oranında gecikme faiziyle beraber ödemek zorunda kalabilirler. Peki, emlak vergisini nasıl ödeyebilirsiniz? Aşağıda açıkladığımız şekilde ödemelerinizi yapabilirsiniz. Bunlar; - Taşınmazın bağlı olduğu belediyeye giderek veya bağlı olduğu ödeme noktalarında, emlak vergisini ödeyebilirsiniz. - PTT üzerinden de bulunduğunuz yerdeki PTT veznesine başvurarak ödemenizi yapabilirsiniz. Ödeme yapabilmeniz için vergi mükellef numaranızın olması gerekiyor. - Artık emlak vergisi ödemek bankalar aracılığı ile de yapılabilmektedir. Ancak şöyle bir durum vardır. Seçtiğiniz bankanın emlak vergisi ödeyeceğiniz kurumla anlaşması olması gerekmektedir. Buna dikkat etmelisiniz.
EMLAK VERGİSİ BORÇLARINDA YAPILANDIRMAYA GİDİLECEK Mİ?
Tumblr media
Vergi borçlarıyla ilgili yeni kabul edilen kanun vergi borcu olanlara umut ışığı oldu. Özellikle emlak vergisi borcu olan vatandaşlar yapılandırmanın nasıl olacağını araştırmaya başladı. Bu yazımızda sizlere vergi borcu yapılandırması nasıl olacak, emlak vergisi borcunu tahakkuk ettirmeniz de borçluların durumu gibi konular da size bilgi vermeye çalışacağız. Peki, vergi borcu yapılandırması nasıl olacak? - Öncelikle konu olan emlak vergisi borçlarının tamamında yapılandırmaya gidilecektir. Yani anaparanın ödenmesi şartıyla, ceza, faiz gecikme zammı gibi alacakların tamamı silinecektir. - Gecikme faizi, ceza gibi fer-i amme alacakların yerine, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranları ile hesaplanarak Yİ-ÜFE tutarının ödenmesi gerekecektir. - Emlak vergisi yapılandırılabilmesi için verilen tarihten önce başvuru yapılmalıdır. - 18 taksite kadar ödeme kolaylığı sağlayan peşin ödeme yapılırsa,  %50 veya %90 oranında Yİ-ÜFE indirimine gidilecektir.
Geçmiş yıllara ait emlak vergisi borcunu tahakkuk ettirilmemiş olanların durumu ise;
- Emlak vergisi beyan esasına göre; Emlak vergisi için borçluların beyanname vermeleri gerekmiyor. Bu görevi belediyelerin yapması gerekmektedir. - Yeni alınan veya el değiştiren gayrimenkule ilişkin bildirimin alındığı yılın son ayına kadar ilgili belediyeye bildirilmesi gerekiyor. Alıcının emlak vergisi mükellefiyeti olduğu yılı izleyen yıl itibari ile başlıyor. Ancak satış yılına ait vergiyi satıcının ödemesi gerekmektedir.
EMLAK VERGİSİ ÖDENECEK BANKALAR
Tumblr media
Emlak vergisi ödeyecekler, bunu hangi kanallar ile hangi bankalara yapabileceklerini merak ediyorlar. Emlak vergisini ödeyecekler, E-devlet, gelir dairesi başkanlığı ve bankalardan ödeyebileceklerdir. Peki, hangi bankalar ile ödeme sağlanacaktır. Bu bankalar şöyle, - 6183 sayılı amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanunuyla beraber, vergi dairesi müdürlüklerince, takip ve tahsil işlemleri yapılmakta olan vergi, harç ve diğer alacaklar, vergi daireleri vezneleri haricinde; - T.C Ziraat Bankası A.Ş - Türkiye Halk Bankası A.Ş - Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O - Vakıf Katılım Bankası A.Ş - Türkiye Emlak ve Katılım Bankası A.Ş
Borçlular bu bankalara vergilerini ödeyebileceklerdir.
Bu bankalar dışında diğer bankalar tarafından, nakden, hesaptan veya çek ile banka kartı, havale ve EFT yoluyla yapılacaktır. Sizlere emlak vergisi ile ilgili genel bilgileri vermeye çalıştık. Bu yazımızda merak ettiklerinizi bulabilir, siz de E-devletten vergi ödemesi nasıl yapılacağını öğrenebilirsiniz. Read the full article
0 notes
devletsel · 3 years
Text
E-DEVLET VERGİ BORCU YAPILANDIRILMASI
Tumblr media
Vergi borcu olanlara müjdeli haber geldi. Bakan Zehra Zümrüt SELÇUK, başvuruların internet üzerinden yapılabileceği gibi elden de yapılabileceğini bildirdi. Vergi borcu olan vatandaşlar, SGK il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine başvuru da bulunabileceklerdir. Vergi borcu yapılandırılması için E-devlet ya da internetten vergi dairesine girerek yapılandırma işlemlerini yapabilirsiniz. E-devlet vergi borcu yapılandırma işlemlerini adım adım nasıl yapabilirsiniz? Aşağıda belirttiğimiz işlemleri yaparak hızlı bir şekilde yapılandırma yapabilirsiniz. - Şifrenizle E-devlet’e ya da interaktif vergi dairesinin internet adresine giriş yapmanız gerekmektedir. - E-devlet arama kısmına “Mükellefiyet Gerektiren Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme” yazarak çıkan ekrandan yapılandırma işlemlerini yapabilirsiniz. - İnteraktif vergi dairesi üzerinden yapılandırma yapmak için siteye girdikten sonra, sayfanın sol tarafında bulunan yapılandırma kısmından borçlarınızı yapılandırabilirsiniz.
VERGİ BORCU YAPILANDIRILMASI KAÇ TAKSİT OLARAK ÖDENEBİLİR?
Tumblr media
Vergi borcu yapılandırıldı olarak ekrana çıktıktan sonra ilgili kurumlar, mükelleflere ilgili tutarı bildirerek ödemeler istenecektir. Mükelleflerden anaparayı tahsil edip ve geriye kalan gecikme faizi ve diğer cezalar üzerinden enflasyon farkı alınacaktır. Mükelleflere yapılandırılma konusunda yardımcı olmak için yüksek enflasyon farkı dikkate alınmayacaktır. Yurt içi fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) artışı aylık olarak 0,35 kabuk edilmektedir. Mükellefler hesaplanan faiz tutarını ve anaparayı ödeyeceklerdir. Taksit seçenekleri ise 6, 9, 12 ve 18 aylık olarak, istedikleri sürede ödeme imkanını mükelleflere tanınmıştır. Taksit sayısına göre faiz tutarı belirlenecektir. Taksitle ödenen tutar ise faiz ve anaparanın, enflasyon rakamının kat sayısı ile çarpılarak bulunacaktır. Taksitle vergi borcu ödeyenler daha fazla avantaja sahip olabileceklerdir. Taksitle ödenecek borçlar belirlenen katsayılar üzerinden tahsil edilecektir. Ödenecek katsayılar 6 taksit ve 12 aya kadar yapılan ödemelerde 1,045 oranında, 18 aya kadar olan ödemelerde 1,083 oranında, 12 taksitle 24 aya kadar olan ödemelerde 1,150 arasında katsayılar uygulanacaktır. Önceden de söylediğimiz gibi katsayı oranı taksit sayısına göre belirlenecektir. İlk iki taksit süresi içinde ödeme yapılırsa yani tam ve zamanında taksitler ödenirse, mükellefler kalan taksitler de peşin ödeme avantajlarından yararlanabileceklerdir. Yani ödemelerinizde indirim hakkına sahip olabilirsiniz.
VERGİ BORCU YAPILANDIRILMASI HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?
Resmi gazetede yayınlanan kanuna göre vatandaşlara vergi borçlarını, yapılandırılma imkânı sağlandı. Yapılandırılma yapılarak mükelleflere çok sayıda avantaj sunuluyor. Düşük faiz oranı ve kolay ödeme yöntemiyle artık vergi borçlarınızı daha rahat ödeyebileceksiniz. Peki, bu kanuna göre hangi borçlarda yapılandırmaya gidilecektir? Bunlar, - Gelir vergisi - Kurumlar vergisi - Motorlu taşıtlar vergisi (MTV) - Katma değer vergisi (KDV) - Özel tüketim vergisi (ÖTV) - Tüm idari para cezaları - KYK borçları - Hazine alacaklarını içeren kamu borçları - Belediyelere olan vergi borçları, kira, ücret ve idari borçlar - Su ve atık su borçlarında yapılandırılmaya gidilebilecektir. Mükelleflerin bildirilen tarihe kadar İlgili kurumlara müracaat etmeleri veya E-devlet üzerinden başvuru yapmaları gerekmektir.
VERGİ BORCUMUN HANGİ VERGİ DAİRESİNE OLDUĞUNU NASIL SORGULARIM?
Vergi borcu yapılandırma işleminden önce, vatandaşların vergi borcu olup olmadığını öğrenmeleri gerekmektedir. Bu sorgulamayı yapan borçlu vatandaşlar, vergi borcu varsa hangi vergi dairesine borçlu olduğunu öğrendikten sonra, o vergi dairesine başvuruda bulunabileceklerdir. Vergi borcu sorgulama işlemi telefondan yapılabileceği gibi internet üzerinden de yapılabilir. Gelir Vergisi Başkanlığı’nın resmi interaktif adresi olan www.gib.gov.tr adresinden başvurularınızı takip edebilirsiniz. Borç sorgulama yapabilmek için T.C kimlik numarası, anne kızlık soyadı, doğum tarihi gibi sizden istenen bilgileri doldurarak, borçlu olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. E-devlet vergi yapılandırılması ile ilgili olan tüm bilgileri bu yazımızda anlattık. Merak ettiğiniz konular için bu yazımızı inceleyebilirsiniz. Read the full article
0 notes
devletsel · 3 years
Text
Faks Göndermeden Abonelik İptali Nasıl Yapılır?
Tumblr media
Son zamanlarda yürürlüğe giren ve vatandaşların abonelik işlemlerini kolaylaştıran bir karar çıktı. Bu karar, abonelik iptali işlemlerinde faks zorunluluğunun kaldırılmasıdır. Artık faks göndermeden, yazılı bir metin sunmadan kolaylıkla internet üzerinden aboneliklerinizi iptal edebilirsiniz. Bu sayede vakit kaybetmenize gerek kalmadan, firma bayilerinin önünde uzun kuyruklar oluşturmadan, gününüzün yarısını evrak işleriyle harcamadan kolaylıkla ve birkaç dakika içerisinde abonelik fesih başvurunuzu gerçekleştirebileceksiniz. Faks göndermeden abonelik iptalini gerçekleştirmek için E-devlet sisteminden yararlanacaksınız. Bu işlemi gerçekleştirmek için e-devlet üyeliğiniz olması gerekmektedir. E- devlet sistemine üye değilseniz en yakın PTT kurumuna gidip 2 Türk Lirası ücret ödeyerek üyeliğinizi aktifleştirebilirsiniz. Fakat üyelik sahibiyseniz ve şifrenizi hatırlayamıyorsanız, bu konuda da PTT kurumuna başvurup, 4 Türk Lirası vererek yeni bir şifre alabilirsiniz.
Faks Göndermeden Abonelik İptal Etme İşlemleri Nelerdir?
Tumblr media
Web tarayıcınıza E- devlet yazıp aratın. Karşınıza çıkan  “www.turkıye.gov.tr. “ linkli siteye tıklayıp açılan sayfaya T.C. kimlik numaranız ve kullanıcı şifrenizi girerek giriş yapın. Eğer kimlik doğrulaması yapmamışsanız, kimlik doğrulamanız için bir uyarı yazısı ekranlara gelecektir. Alt sağ köşede bulunan “şimdi doğrula” kısmına tıklayarak kimliğinizi doğrulayın. Çünkü abonelik iptal işlemlerinizde kimlik doğrulamadan başvuru yapamıyorsunuz. Kimlik doğrulama aşamasını da geçtikten sonra e- devlet sayfasında bulunan arama çubuğuna “abonelik fesih başvurusu” yazarak, aratın. Ekrana birçok firma ismi ve abonelik çeşitleri gelecektir. Hangi aboneliğinizi iptal etmek istiyorsanız ona tıklayıp başvuru formunu eksiksiz bir biçimde doldurun. Ardından “gönder” yazısına tıklayarak, başvurunuzun firmaya iletilmesini sağlayın. Başvurunuzu yaptıktan sonra “abonelik sorgulama” sayfasına tıklayarak o ekranda başvurunuzun görünüp / görünmediğini kontrol edin. Eğer başvurunuz görünmüyorsa, başvuru sırasında bir hata yapmış olabilirsiniz. Bu nedenle sağ üstte bulunan “yeni başvuru oluştur” butonuna tıklayarak en baştan bir başvuru oluşturun.
Faks Göndermeden Abonelik İptalinin Kolaylıkları Nelerdir?
Tumblr media
Abonelik iptali başvurularında faks gönderimin kaldırılmasıyla artık abonelik iptal başvurularını yapmak çok kolay bir hale geldi. Bu kararın sağladığı en büyük kolaylık ise istediğiniz saatte ve hafta sonları da abonelik iptal başvurusunda bulunabiliyorsunuz. İnternet üzerinden dilediğiniz saatte yapmış olduğunuz başvurularınız 24 saat içerisinde ilgili firmaya iletilecek ve abonelik iptali süreciniz başlatılacaktır. Siz de bu süreç içerisinde hiç yorulmadan birkaç işlemle bu işi tamamlamış olursunuz.
Faks Göndermeden Hangi Abonelikler İptal Edilebilir?
Elektronik ortam üzerinden yani e- devlet sistemiyle yapacağınız abonelik iptal başvurularınız tüm firma ve hizmetleri içermektedir. Özellikle doğalgaz, su, elektrik ve internet firmalarını içermesi ise bu işlemleri oldukça kolaylaştırmaktadır. Tüm bu aboneliklere ek olarak Vodafone, Türk Telekom, Turkcell gibi telefon hatlarınızın da abonelik sorgulamalarını ya da abonelik iptallerinin başvurusunu gerçekleştirebilirsiniz.
İnternetten Yapılan Başvurulara Ücret Ödeniyor Mu?
Abonelik iptal başvurularının internet ortamında yapılabiliyor olmasıyla tüm abonelerin aklına bu soru geliyor. E- devlet üzerinden yaptığınız işlemlerin hiçbirine para ödemediğiniz gibi bu konuda da bu hizmetten ücretsiz bir şekilde yararlanabilirsiniz. Bu hizmetten herkes yararlanabilir. Sadece e- devlet üzerinde üyeliğinizin olması gerekir ve aboneliğin sizin üzerinize olması gerekmektedir. Onun haricinde bir şart aranmamakta ve bir ücret talep edilmemektedir. Para işlemlerinizin veya cayma bedeli gibi cezalarının ödemesi birebir firma ile ilgilidir. Bu konuda ilgili firmayı arayıp daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz. Cayma bedeli taahhüdünüz devam ediyor ise ödenir. Ücretleri firmalara göre değişkenlik gösterse de tüm firmalar bu bedeli başvuru sonrası gelecek olan faturaya yansıtarak talep etmektedir. Read the full article
0 notes
devletsel · 3 years
Text
E Devlet Vodafone Abonelik İptali Nasıl Yapılır?
Tumblr media
E- devlet kurulduğu yıldan beri internet üzerinden resmi işlerinizi kolaylaştıran bir sitedir. Bu sitede sorgulayabilirsiniz.  Siteye getirilen son yenilikle bayilere gitmeden abonelik fesih başvurusu da yapabiliyorsunuz.  E- devlet sistemine girip “abonelik fesih başvurusu” diye yazıp arattığınızda karşınıza birçok firma veya kurum adı çıkacaktır. Bunların içinden abone olduğunuz ve aboneliğinizi iptal etmek istediğiniz firmaya tıklayıp başvuru formunu doldurmanız yeterli olacaktır. Ya da direkt olarak abonelik iptal ettirmek istediğiniz firmanın ismini yazarak aratabilirsiniz. Örnek vermemiz gerekirse, “Vodafone abonelik fesih başvurusu” yazmanız sizin için kolay olacaktır. İşte bu kolaylığa e- devlet sistemi üzerinden ulaşabilirsiniz. Dilerseniz mobil uygulamasını indirip, uygulama üzerinden de iptal başvurusu oluşturabilirsiniz.
E- Devlet Abonelik Fesih Başvurusu İşlemleri Nelerdir?
Tumblr media
E- devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “size nasıl yardımcı olabilirim” yazılı arama butonuna tıklayın. Oraya “Vodafone abonelik iptali başvurusu” yazıp aratın. Karşınıza Vodafone firmasıyla ilgili bir site gelecektir. O siteye tıkladığınızda kimlik doğrulama işlemini yapmışsanız direkt olarak sayfaya yönlendirileceksiniz. Fakat kimlik doğrulama işlemini yapmadıysanız, siteden çıkıp tekrar gireceksiniz. İlk girişinizde karşınıza çıkan kimlik doğrulama ekranından bir yöntemi seçerek kimliğinizi doğrulayacaksınız. Bu aşamadan sonra başvurunuzu oluşturabilirsiniz. Başvurunuzda kimlik bilgilerinizi eksiksiz girmeye özen gösterin ve iptal başvurunuzun nedenlerini açıklayın. Daha sonrasında başvuruyu onaylayıp gönderin. Kontrol etmek amacıyla  “Vodafone abonelik sorgulama” diye aratıp abonelik durumunuzda başvurunuzun görüntülenip / görüntülenmediğine bakın. Eğer sayfada başvurunuzu göremiyorsanız “yeni başvuru oluşturun” kısmına tıklamanız yeterli olacaktır.
E- Devlete Üye Olmadan İnternetten Fesih Başvurusu Yapılabilir Mi?
Tumblr media
E- devlet sistemini ve sağladığı kolaylıkları kullanmak istiyorsanız, bu sisteme ait şifrenizin olması şarttır. Bu siteye üye olmadan fesih başvurularınızı gerçekleştiremezsiniz. E- devlet sistemine üye olmak için en yakınınızda bulunan PTT bayisine Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartınızla giderek “e- devlet üyesi olmak istiyorum” demelisiniz. Eğer ilk defa bir üyelik oluşturuyorsanız 2 TL ödeyerek bu sisteme üye olabilirsiniz. Fakat sisteme üye olup şifrenizi hatırlamıyorsanız, yine PTT bayileri aracılığıyla şifrenizi yeniden oluşturabilirsiniz. Yeni bir şifre oluşturma ise 4 TL’dir. Tüm bunların haricinde herhangi bir ücret ödenmemektedir. Üyeliğinizi oluşturduktan sonra iptal etmek istediğiniz tüm aboneliklerinizi mesela; doğalgaz, elektrik, su, internet, telefon gibi aboneliklerinizin fesih başvurusunu yapabilirsiniz.
Abonelik Fesih Başvurusu Ücretli Midir?
E- devlet üzerinden yapacağınız hiçbir başvuru ücretli değildir. Bunlara Vodafone abonelik iptali başvurusu da dahildir. Ama Vodafone aboneliğiniz sırasında bir taahhüde imza attıysanız ve bu taahhüdün bitmesine daha zaman var ise bir cayma bedeli ödemelisiniz. Cayma bedeli ise Vodafone firmasının belirlediği bir ücrettir. E- devlet üzerinden ne kadar olduğu görüntülenemez.  Cayma bedeli iptal başvurunuzdan sonraki gelen ilk faturaya yansıtılacaktır. Yansıtılacak ücreti öğrenmek isterseniz, müşteri hizmetlerini arayıp taahhüdümle ilgili bilgi almak istiyorum diyebilirsiniz.
Abonelik İptali Ne Zaman Onaylanır?
E- devlet sistemi aracılığıyla yapmış olduğunuz Vodafone abonelik iptal başvurunuz, 24 saat içerisinde Vodafone firmasına iletilecektir. Fakat abonelik iptal başvurunuzun onaylanması Vodafone şirketine bağlıdır. Onay sürecinin ne kadar süreceği bilgisi Vodafone firmasındadır. Bu süreçle ilgili daha iyi bilgi almak için müşteri hizmetlerini arayıp sorabilirsiniz.  Şirkete abonelik iptal başvurunuz iletildiği anda ücretlendirmeniz durdurulacaktır.  Bu nedenle başvurunuzu kontrol etmeyi unutmayın. Müşteri hizmetlerini aradığınızda ücretlendirme durdurulmamışsa başvurunuzda bir sorun olabilir. Ya da başvurunuz Vodafone firmasına iletilmemiş olabilir. Başvurunuzu yenileyip müşteri hizmetlerine bunu bildirin. Bu sayede abonelik iptal başvurunuzun onay süresince bir ücretlendirmeyle karşılaşmamış olursunuz. Read the full article
0 notes
devletsel · 3 years
Text
E Devlet Turkcell Abonelik İptali Nasıl Yapılır?
Tumblr media
E- devlet, devlet kurum veya kuruluşlarında ya da firmalarla yapacağınız resmi evrak işlerinde size kolaylık sağlayan bir elektronik devlet sistemidir. Bu sistemde öğrencilik bilgilerinizi kontrol edebilir, öğrencilik belgesi çıkarabilir, vergi borcunuzu kontrol edebilir, tapu bilgilerinizi kontrol edebilir ve aynı zamanda aboneliklerinizin iptali için başvuruda bulunabilirsiniz. Doğalgaz, elektrik, su ve internet abonelikleri haricinde telefon aboneliklerinizin de iptal başvurusu e- devlet üzerinden gerçekleşmektedir.  E- devlet sistemi üzerinden Turkcell telefon hattınızın abonelik iptali veyahut Turkcell internetinizin abonelik iptali için başvuru yapmanız birkaç dakikanızı almayacaktır. Turkcell abonelik iptali işlemi için E- devlet sistemine giriş yapın. Ardından arama butonuna “Turkcell abonelik iptal başvurusu” yazıp sorgulatın. Çıkan ekranda aboneliklerinizi sorgulayabilir, borç öğrenebilir veya iptal başvurusu yapabilirsiniz. Abonelik iptal başvurusunu seçerek kimlik bilgilerinizi ve iptal etme nedeninizi doldurup, gönderin. Abonelik iptal başvurunuz 24 saat içerisinde Turkcell firmasına iletilecektir. Dilerseniz Turkcell müşteri hizmetlerini arayıp abonelik iptal başvurusu yaptığınızı ve sistemi kontrol etmelerini söyleyebilirsiniz. Abonelik iptali ile ilgili sürecin de ayrıntılı bilgisini müşteri hizmetlerini arayarak öğrenebilirsiniz.
Abonelik Fesih Başvurusu İçin Hangi Evraklar Gereklidir?
Tumblr media
E- devlet üzerinden yapacağınız abonelik fesih başvurularında herhangi bir evrak gerekmemektedir. Zaten sisteme giriş yaparken kimlik doğrulama sistemi kullandığınız için sistemde tüm evraklarınız kayıtlıdır. Ek olarak bir evrağa gerek kalmayacaktır. Sadece iptal başvuru formunuzu eksiksiz doldurmanız gerekecektir. Ayrıca aboneliğinizi neden iptal etmek istediğinizi başvurunuzda kesinlikle doldurun.  Başvuruda eksik kalan bölümler olursa, başvurunuz Turkcell firmasına iletilmeyecektir. Bu da abonelik iptal sürecinizi uzatmanıza neden olur.
Abonelik İptali Başvurusu Hangi Tarihlerde Yapılır?
E- devlet aracılığıyla yapmak istediğiniz abonelik fesih başvurularının bir zaman sınırlaması yoktur. Yani, Turkcell bayilerinin açık olduğu saatlerde başvuru yapmak mecburiyetinde değilsiniz. Dilediğiniz saatte ve hafta sonu da olsa başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Hangi firmaya abonelik iptal başvurusu yaparsanız yapın, başvurunuz 24 saat içinde firmalara iletilmektedir. Abonelik iptal başvurunuzun onaylanma süreci ise firmanıza bağlıdır. Dilerseniz müşteri hizmetlerini arayıp bu işlemi hızlandırabilirsiniz.
E- Devlette Hangi Abonelikler İptal Edilebilir?
E- devlet sistemi sayesinde artık abonelik iptal başvurusu için bayilerin önünde uzun kuyruklar oluşturmaya gerek kalmıyor. Evinizden çıkamadan, oturduğunuz yerden aboneliklerinizi iptal edebilirsiniz. E- devlet sisteminde tüm aboneliklerinizi kapsayacak bir çalışma yapılmıştır. Sistemde birçok firma ve kurum bulunmaktadır. E- devlet sistemi aracılığıyla yapabileceğiniz abonelik iptal başvurularının bir kısmı şu şekildedir: - Doğalgaz Abonelikleri (Her firma için başvuru yapabilirsiniz) - Su Abonelikleri - Elektrik Abonelikleri - İnternet Abonelikleri ( Her firma bulunmaktadır) - Turkcell Abonelikleri - Vodafone Abonelikleri - Türk Telekom Abonelikleri gibi aboneliklerinizi sadece birkaç işlemle iptal edebilirsiniz.
E- Devlet Üzerinden Turkcell Cayma Bedeli Ödenir Mi?
Tumblr media
E- devlet sistemi sadece bilgilendirme ve başvuruların yapılabildiği bir sistemdir. Herhangi bir para aktarımı işlemleri bulunmamaktadır. Bu nedenle E- devlet sistemini kullanıp fatura ödeyemez veya abonelik iptali sırasında taahhüdünüz devam ediyorsa bunun cezasını buradan ödeyemezsiniz. E- devlet sistemini kullanarak yapacağınız Turkcell abonelik iptali başvurularınızda, abonelik sorgulama kısmında devam eden bir taahhüdünüz var ise ekranda bitiş tarihi yazacaktır. Sistem üzerinde sadece tarih belirtilmektedir. Abonelik iptal başvurunuzu yapmadan önce Turkcell müşteri hizmetlerini arayıp aboneliğinizi iptal ettirdiğiniz takdirde ne kadar cayma bedeli ödeyeceğinizi sorabilirsiniz. Cayma bedelini ise ayrı bir yerde ödemiyorsunuz. İptal başvurunuz sonrasında gelecek olan ilk faturaya yansıtılmış bir şekilde gönderilecektir. Buna dikkat ederek bir başvuru yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Read the full article
0 notes
devletsel · 3 years
Text
E Devlet Türk Telekom Abonelik İptali Nasıl Yapılır?
Tumblr media
Abonelik iptal işlemlerinizde yakınınızda bulunan bir bayiye gidip uzun süre kuyrukta beklemek istemiyorsanız, zaman kaybetmek istemiyorsanız tüm bunların çözümü E- devlet sisteminde mevcut. Getirilen yenilikler sonucunda Vodafone, Turkcell, Türk Telekom gibi telefon hatlarınızı ayrıca doğalgaz, su, elektrik ve internet aboneliklerinizi de sistem üzerinden iptal etme başvurusunda bulunabiliyorsunuz. Abonelik iptal başvurusu yapmak ise sandığınızdan çok daha basit bir işlemdir. Öncelikle E- devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve kullanıcı şifrenizle giriş yapın. Ardından “size nasıl yardımcı olabilirim?” adlı arama kısmına tıklayın. Arama çubuğuna “Türk Telekom Abonelik İptal Başvurusu” yazıp, aratın. Hemen karşınıza ilgili site açılacaktır. Açılan siteden abonelik iptal başvurusu haricinde isterseniz abonelik sorgulayabilir, isterseniz de borç sorgulayabilirsiniz. Abonelik iptal başvurusu oluşturmak için tıklayıp, başvuru sayfasının açılmasını bekleyin. Eğer sayfaya tıkladığınızda sayfa açılmıyorsa, onun yerine kimlik doğrulaması istiyorsa sistemden çıkıp tekrar girin. Tekrar girdiğinizde açılan kimlik doğrulama sayfasında “şimdi doğrula” butonuna tıklayarak dilediğiniz bir yöntem ile kimliğinizi doğrulayın. Hemen ardından Türk Telekom abonelik iptali başvurusu sayfasına girin ve başvuru sayfasındaki formu eksiksiz doldurun. Başvurunuzun doğruluğunu ise Türk Telekom abonelik sorgulama sekmesinden kontrol edebilirsiniz. Eğer başvurunuz bu sekmede yer almıyorsa sağ üstte bulunan “yeni başvuru oluştur” butonuna tıklayarak en baştan Türk Telekom abonelik iptali başvurusu oluşturun.  Abonelik iptal başvurunuz, tamamlandıktan sonraki 24 saat içerisinde Türk Telekom firmasına iletilecektir.
Türk Telekom Abonelik İptali Ne Zaman Gerçekleşir?
Tumblr media
E- devlet üzerinden oluşturmuş olduğunuz abonelik iptali başvurunuz veya Türk Telekom bayileri üzerinden oluşturmuş olduğunuz abonelik iptal başvurunuz 24 saat içerisinde firmaya iletilir. Firma ise başvuru iletildikten sonra kendi işleyişine göre olan en kısa sürede size geri dönüş sağlayarak abonelik iptalinizi gerçekleştirir. Bu işlemin ne kadar sürede gerçekleşeceği, hangi tarihlerde son bulacağı ise E- devlet sisteminin değil; Türk Telekom firmasının bileceği bir konudur. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için ve abonelik iptal başvurunuz süresince ücretlendirme yapılmaması için müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz. Ayrıca müşteri hizmetleri servisi sayesinde başvuru sürecinizi de yakından takip edebilirsiniz.
Türk Telekom Cayma Bedeli Ne Kadardır?
E- devlet üzerinden yapacağınız abonelik iptal başvurularında eğer taahhüdünüz var ise bunun bitiş tarihini sadece görebilirsiniz. Türk Telekom firmasına ne kadar cayma cezası ödeyeceğiniz ekranda gözükmeyecektir.  Cayma bedelleri sabit bir fiyat değildir. Abonesi olduğunuz pakete ve firmaya göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle başvurunuzu gerçekleştirmeden önce taahhüdünüzün devam ettiğiniz gördüyseniz Türk Telekom müşteri hizmetlerini arayarak cayma bedelini öğrenin. Cayma bedeli başvuru sonrası gelecek ilk faturaya yansıtılacaktır.
Türk Telekom Abonelik İptal Başvurusu Ücretli Midir?
Tumblr media
E- devlet sistemi aracılığıyla yapacak olacağınız hiçbir işlemden ücret talep edilmemektedir. Bu işlemlere Türk Telekom abonelik fesih veya diğer adıyla abonelik iptal başvurusu da dahildir. Abonelik iptal etme sürecinde ek olarak ödeyeceğiniz tek şey taahhüdünüzden cayma bedelinizdir. Ama taahhüdünüz dolmuş ise onu da ödemeden kısa bir sürede ve kolayca aboneliğinizi iptal edebilirsiniz.
E- Devlet Üyeliği Olmadan Abonelik İptal Başvurusu Yapılabilir Mi?
E- devlet sitemine üye olamadan giriş yapmanız mümkün değildir. Dolayısıyla Türk Telekom abonelik iptali başvurunuzu da gerçekleştiremezsiniz. Fakat en yakın PTT kurumuna gidip 2 lira vererek e- devlet sistemine üye olabilirsiniz. Bu sayede diğer evrak işlerinizi de rahatlıkla yapabilir ve Türk Telekom abonelik fesih başvurularınızı da kolaylıkla kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz. Read the full article
0 notes
devletsel · 3 years
Text
BTK Abone İptali Nasıl Yapılır?
Tumblr media
BTK, bilgi teknolojileri kurumunun kısaltmasıdır. Bu kurum doğrudan e- devlet ile ilgilenir. E- devlet sistemi ise vatandaşların, devletin sunduğu hizmetlerden elektronik ortamda faydalanmasını sağlayan bir sistemdir. Her geçen gün yetkinliğini arttıran bu sisteme son olarak abonelik fesih başvurularının yapılması da eklendi. Artık aboneliklerinizi iptal etmek için uzun sıra kuyruklarına girmenize gerek kalmadan, evinizde oturduğunuz yerden birkaç dakika içinde işlemleri tamamlayabilirsiniz. Bu kolaylık sağlayan hizmete ulaşmak için e- devlet sahibi olmanız yeterlidir. E- devlet sistemine giriş yaptıktan sona arama kısmına “BTK abonelik fesih başvurusu” yazıp aratırsanız hangi aboneliklerinize iptal etme başvurusu oluşturacağınızı seçebilirsiniz.  İptal edeceğiniz aboneliğinizi seçtikten sonra gerekli kimlik bilgilerini ve iptal etme nedeninizi doldurup başvuruyu onaylayın. Başvurunuzu gözden geçirdikten sonra “gönder” butonuna tıklayınca işlemi tamamlamış olursunuz.  Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra tekrardan arama çubuğuna tıklayıp “abone sorgulama” diye yazıp aratın. Karşınıza çıkan ekrandaki firmalardan hangisine iptal başvurusu gönderdiyseniz ona tıklayıp sayfanın açılmasını bekleyin. Açılan sayfada başvurunuzu göremiyorsanız bir sorun var demektir. Abonelik fesih başvurusu yaptığınız sayfaya geri dönüp sağ üstte bulunan “yeni başvuru oluştur” kısmına tıklayın. Başvurunuzu yeniden, eksiksiz bir şekilde doldurup gönderin. Tekrar bir sorgulama işlemi yaptığınızda başvurunuz ekranda gözükecektir.
BTK Abonelik İptal Başvuruları Ücretli Midir?
Tumblr media
Bilgi Teknolojileri Kurumu, e- devlet gibi sistemleri halka açık ve ücretsiz bir şekilde oluşturmuştur. Bu sistemlerin oluşturulma amacı vatandaşa daha iyi ve daha kolay bir şekilde hizmet sunmaktır. Bu sistemde kişisel bilgilerinizi kontrol edebilir, evraklarınıza ulaşabilir, vergi borcu gibi borçlarınızı öğrenebilir, mali cezalarınızı öğrenebilir, abonelik iptal başvurularınızı yapabilirsiniz. Sistemde yapmış olduğunuz sorgulama, başvuru gibi işlemlerin hiçbiri için ücret ödenmez.
Abonelik İptal Başvuruları Hangi Tarihlerde Yapılır?
Abonelik iptal başvurunuzu istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Başvurunuz 24 saat içerisinde firmaya iletilecektir. Başvurunuz iletildiğinde aboneliğiniz duraksama içerisine girer ve o tarihten itibaren ücret işlenmez. Eğer başvuru tarihinden sonra ücret işlenmeye devam ediyorsa firmanın müşteri hizmetlerini arayıp başvurunuzu hatırlatmanız gerekmektedir. Başvurunuz sistemlerinde görünüyorsa bu ücretlendirmeden mesul tutulmayacaksınız. E- devlet üzerinden istediğiniz saatte ve tarihte başvuru yaptıktan sonra müşteri hizmetlerini arayıp abonelik iptalinizin tam olarak ne zaman gerçekleşeceğini öğrenebilir ve başvuru sürecinizi yakından takip edebilirisiniz.
Abonelik Fesih Başvurusunda Karşılaşılan Sorunlar
Tumblr media
Abonelik fesih başvurusu yapan birçok kişi “teknik aksaklık nedeniyle işleminiz tamamlanamadı” uyarısını ekranda görmüştür. Bu uyarıyı alıyorsanız, sistemde o saatlerde bir yoğunluk oluşmuştur. Yoğunluğun sebebi ise giriş yaptığınız saatlerde birçok vatandaşın bu hizmeti kullanıyor olmasıdır. Yoğunluk nedeniyle işleminizi tamamlayamıyordur. Bu nedenle sistemden çıkıp daha sakin saatlerde girmeyi deneyin. Çünkü bu uyarıyı aldığınızda başvurunuz onaylanmamış ve sisteme girilmemiş oluyor. İlerleyen saatlerde işlemi tekrarladığınızda başvurunuzun işleme alındığına dair bir yeşil renkli ekranla karşılaşacaksınız.  Bu ekranı gördükten sonra çıkış yapabilirsiniz çünkü başvurunuz doğru bir şekilde yapılmıştır.
E- Devlet Üzerinden Abonelik İptal Başvurusu Yapmanın Avantajları Nelerdir?
E- devlet üzerinden abonelik fesih başvurunuzu istediğiniz saatte ve tarihte yorulmadan yapabilirsiniz. Üstelik abonelik iptali başvurusu yaparken abone olduğunuz firmayla bir taahhütname imzalamışsanız bunun bitiş tarihini de müşteri hizmetlerini aramadan öğrenebilirsiniz. Fakat taahhüt devam ediyorsa, cayma bedelini ne kadar ödeyeceğinizi bu ekranda göremezsiniz bunun için müşteri hizmetlerini aramalısınız. Bunun dışında eğer vaktinizi sıra kuyruğunda geçirmek istemiyorsanız, oturduğunuz yerden işlem yapmak istiyorsanız ve sürecin işleyişine hakim olmak istiyorsanız, bunu e- devlet abonelik fesih başvurusu hizmetiyle sağlayabilirsiniz. Read the full article
0 notes
devletsel · 3 years
Text
Doğalgaz Abonelik İptali E Devlet
Tumblr media
E – Devlet, devletin halka verdiği hizmetlerin birçoğunun internet ortamında da erişilmesi için 2006 yılında oluşturulmuş bir sitedir. Sitenin amacı vatandaşlara hem doğru bilgi vermek hem de vatandaşların kontrol etmek istedikleri belgeleri, başvuruları, abonelik iptalleri gibi hizmetleri evden çıkmadan yapmalarını sağlamaktır. Her Türkiye vatandaşı bu siteyi kullanabilir. Fakat siteyi kullanmak için bir oturum açmanız gerekmektedir. Bunun için de PTT kurumuna Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartınızla gidip “e- devlet şifresi almak istiyorum” demeniz yeterli olacaktır. PTT kurumundan aldığınız şifre ve T.C. kimlik numaranızla sistemi kullanmaya başlayabilirsiniz. Sistem her geçen gün gelişiyor ve çalıştığı kurum sayısını arttırıyor. Doğalgaz abone iptalinin e-devlet üzerinden yapılması da son zamanlarda getirilen yeniliklerden biridir.
Doğalgaz Abonelik İptali E- Devlette Nasıl Yapılır?
Tumblr media
Doğalgaz aboneliğinizi; evden çıkmadan, firmalardaki uzun kuyruğa girmeden, istediğiniz saatte yapabilmek istiyorsanız sadece e- devlet sistemiyle bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Fakat öncelikle e- devlet sisteminde oturum sahibi olmalısınız.  Bir oturumunuz varsa yapmanız gerekenler oldukça basittir. E- devlet sistemine giriş yapın. Eğer kimlik doğrulama kontrolünü yapmamışsanız bunun uyarısını veren bir yazıyla karşılaşacaksınız ve ekranda yer alan “şimdi doğrula” butonuna basıp sunulan yöntemlerden birini seçip kimliğinizi doğrulayın. Eğer doğrulama işlemini yapmazsanız doğalgaz abonelik iptali işlemini gerçekleştiremezsiniz. Kimlik doğrulama işlemi sonrasında arama butonuna  “Doğalgaz abonelik iptali” yazıp aratın. Karşınıza birçok şehir ve doğalgaz kurumları çıkacaktır. Bunlardan sizin abone olduğunuz firmayı seçip abonelik fesih başvurusu oluşturun. Oluşturduğunuz başvuruyu firmaya iletmesi için “gönder” komutu verdikten sonra “başvurularım” sekmesinden başvurunuzu inceleyin. Eğer listede yaptığınız başvuru görünmüyorsa sağ üstte yer alan “yeni başvuru oluştur” kısmına tıklayarak başvurunuzu yenileyin. Daha sonrasında listeyi yenileyin. Başvurunuz ekranda görünüyorsa işlem tamamlanmıştır.
E- Devlette Doğalgaz Abonelik İptali Ne Zaman Gerçekleşir?
Doğalgaz abonelik fesih başvurusu yaptıktan sonra aboneliğin ne zaman sona ereceğini merak ediyorsanız firmayla görüşmeniz gerekecektir. Çünkü doğalgaz aboneliğinizin iptalinin süreci e- devlet sistemiyle bağlantılı değildir. Abonesi olduğunuz firmanın başvuruları değerlendirme sürecine bağlıdır. Bu nedenle net bir tarih aralığı verilemez. Bu sistem sadece yorulmadan, evden çıkmadan başvuru yapma kolaylığı sağlar. İptalin gerçekleşme süresi firmanın kontrolündedir. Bu sebeple başvuru sürecinde firmayı arayıp başvuru sürecinizi yakından takip edebilirsiniz.
E- Devlet Doğalgaz Abonelik İptali Ücretli Midir?
Tumblr media
E- devlet üzerinden yapacağınız doğalgaz abonelik sözleşmesi fesih işlemi için herhangi bir ücret ödenmemektedir. Sadece e- devlet sisteminde oturuma sahip değilseniz; bu oturumu satın alabilmek için PTT kurumuna gittiğinizde 2 lira ödemeniz gerekir. Fakat oturumunuz var ama şifresini unuttuysanız 4 lira ödeyerek erişim hakkına sahip oluyorsunuz. Bunların haricinde e- devlet sisteminde yapılan başvurular için herhangi bir ücret yatırılmamaktadır.
E- Devlet Üzerinden Doğalgaz Abonelik Ücretini Geri Almak Mümkün Müdür?
Doğalgaz firmaları, abonelik açtırılırken bir güvence bedeli alırlar. Bu bedeli abonelik iptali yaptırırken eğer bir borcunuz bulunmuyorsa size geri öderler. Başvurunuzu ister e- devletten, ister firmada yapın ödemeyi kendiniz gidip alırsınız. Ödeme işlemi de firma başvuruyu görüp onayladıktan sonra gerçekleşir. E- devlette de abonelik iptali için başvuru yaptığınızda firma da onaylayınca aboneliğiniz iptal olur. Fakat e- devlet sisteminde para aktarma gibi bir durum mevcut değildir. Güvence bedelinizi geri almak için firmaya sizin gitmeniz gerekiyor. Abonesi olduğunuz firmaya gidip “güvence bedelini geri almak istiyorum” talebinde bulunmanız yeterli olacaktır. Başka bir firmada abonelik oluşturacaksanız, bu güvence bedelini oraya yatırabilirsiniz. Read the full article
0 notes
devletsel · 3 years
Text
Dava Açmak Ne Kadar Tutar?
Tumblr media
Kişi, kurum ya da kuruluşlarla uzlaşma sağlanamayabilir. Hakkınızı aradığınız tüm davalar, mahkeme önünde bir kurum kuruluş ya da bireyin aleyhine olan durumlardır. Dava dilekçesi, dava için ilk adımdır. Dava açıldığı takdirde hakkınızı adalet dahilinde ararsınız. Bu süreçte ise davanın türü, içeriği, tarihi dahilinde ödeyeceğiniz ücret değişkenlik gösterebilir. Ücretler harç ve gider avansının tahsil edilmesidir. Özel avukat ile çalıştığınızda ise avukatınıza da ödemeniz gereken bir miktar ücret vardır. Dava açma ücreti minimum 200 TL’ye tekabül etmektedir. Yürütmeyi durdurma da ücrete tabidir ve 196 TL’dir. Bireysel açılan başvuru harcı 364 TL’dir. Mahkemenin türüne göre ücret değişkenlik gösterir. Dava masrafları davanın değeri, taraf sayısı, bilirkişi, keşif ve tanık da dahil olunca artmaktadır.
İş Mahkemesi Nedir ve Ücreti
Tumblr media
İşçi ile işveren arasında çıkan uyuşmazlıkların devlet tarafından yargılanması için İş Mahkemesine başvurulmalıdır. İş mahkemesi özel mahkeme niteliğindedir. İşçinin kıdem tazminatı, kötü niyet tazminatı gibi alacaklarını belirler. İşçinin alacağı ücret, yıllık izin ücreti, mesai ücreti gibi ücretleri belirler. İş kazasına bağlı olarak maluliyet ya da ölüm tazminatı İş mahkemesi tarafından incelenir. İş kazasının tespiti de taraflarınca sağlanır. Bazı durumlarda İş Mahkemesi arabulucu talep edebilir. İki tarafında tanımadığı uzman bir kişi, yani arabulucu,  dava sürecinde yaşanan anlaşmazlıklar ve uyuşmazlıkları çözmeye yardımcı olur. Davalar dilekçe ile sağlanır. İki hafta içerisinde İş Mahkemesi tebliğde bulunur. Deliller ve taraflar mahkeme önünde haklarını savunur ve yargılanır. 2 tanık, tebligat masrafı 150 TL’dir. Bilirkişi ücreti ise 220 TL’dir.
Boşanma Davası Açma Nasıl Olur ve Ücreti
Evliliklerin anlaşmazlık doğrultusunda mahkeme kararıyla sonlanması Aile Mahkemesi tarafından sağlanır. Evliliği sona erdiren bu durum, yalnızca hakim tarafından karara bağlanır. Boşanma davası açmadan önce gerekçe belirtilmelidir. Boşanma sebepleri arasında yer alan şiddetli geçimsizlik, aldatma, terk, hayata kast, onur kırıcı davranışlar belirtilmelidir. Evliliğin en az bir yıl sürdüğü boşanma talepleri anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma yoluyla sağlanır. Davacının dilekçesi doğrultusunda, 2 hafta içerisinde davalıya tensip zaptı gönderilir. Davalının eline tebligatın ulaştığı tarihten itibaren yasal süreç başlar. Deliller olmadan yapılan dava başvuruları, hakem tarafından reddedilir. Dava dahilinde alınacak maddi ve manevi paylaşımlar hukuk aracılığıyla sağlanır. Anlaşmalı boşanma ücreti 4080 TL’dir. Çekişmeli boşanmalarda ücret ayrıdır ancak bu ücret tek taraflı ödenir. Her iki tarafın da ayrı ayrı avukat tutup avukat ücretini de ödemeleri gerekir.
Sulh Hukuk Mahkemesi Nedir?
Tumblr media
Özel hukuk davalarından sorumlu olan mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi’dir. Tek hakimli olur ve adliyede işlem görülür. Taşınır ya da taşınmaz mal veya hak paylaşımı, ortaklığının giderilmesi bu mahkeme tarafından sağlanır. Arabuluculuk bürosuna itirazların görüldüğü mahkeme de Sulh Mahkemeleri’dir. Kat mülkiyet dosyaları, kira tahliye davası, ortaklığın giderilmesi davaları, kira bedelinin düzenlenmesi, miras ortaklığına temsilci atanması, miras belgesinin iptaline Sulh Hukuk Mahkemesi bakar. Aynı zamanda da terekenin borç tespit tavası, kayyum atanması, kayyumluk şartları dosyaları, vasi atanması ve vasinin görevden çekilmesi, vasiyetnamenin açılması, çocuk mallarının korunması Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından hak gözetilerek sonuçlanır.
Davalar Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Davalar, iki kişi ya da kurum, kuruluş gibi faaliyet gösteren ve anlaşmazlıkların olduğu durumlarda aranan hukuksal yoldur. Kanunlar sayesinde haklar korunur. Mahkemeler sayesinde davalar yargılanır ve sonuçlanır. Avukatlar ise dava sürecinde hukuk yolunu izleyen ve savunan kişilerdir. Başvurulan davanın türüne, taraflara, başvurulan mahkemeye göre süreç farklılık gösterebilir. İş Mahkemeleri 446 gün, Aile Mahkemesi 165 gün, Sulh Hukuk Mahkemesi 109 günde karara bağlanır. Ancak bu süreçler ortalama olarak belirlenmiştir. Anlaşmazlıklar, uzlaşmalara göre davanın seyri değişkenlik gösterebilir ve süreçte farklılıklar yaşanabilir. Sürecin uzun ya da kısa olmasına bakılmaksızın hak, hukuk yoluyla aranmalıdır. Read the full article
0 notes
devletsel · 3 years
Text
ASKERLİK TECİL İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?
Tumblr media
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan erkekler, askerlik tecil ettirme hakkında birçok sorunun cevabını merak ediyor. Askerlik tecil işlemlerinin neler olduğunu, tecil için gerekli belgeler ve öğrenim durumlarına göre tecilin nasıl yapılacağı gibi soruların cevaplarını arıyorlar. Bunlarla ilgili detayları yazımızda açıklıyoruz.
ASKERLİK TECİL İŞLEMLERİ NELERDİR?
Herhangi bir sağlık sorunu olmayan her Türkiye Cumhuriyeti erkeği, askerlikten muaf tutulmamaktadır. Sadece eğitim süreçleri devam eden vatandaşlar, belli sürelerle askerlikten muaf tutulabilmektedir. Bu vatandaşlar askerliği erteleme başvurusu yaparak tecil işlemini gerçekleştirebilirler. E-devlet üzerinden de yapabileceğiniz askerlik durumu ile ilgili tecil işlemlerinin ne olduğunu bu yazımızın içerisinde bulabilirsiniz. İlk olarak, askerlik şubesine başvuruda bulunmaya gitmeden önce vesikalık fotoğraf çektirip, götürmeniz gerekmektedir. Hazırladığınız tecil için gerekli belgeleri ilgili personele verdikten sonra yapmanız gereken, sağlık raporu almak için aile hekimliğine gitmenizdir. Aile hekiminizden alacağınız “ askerliğe elverişlidir” raporunu, şubeye teslim etmeniz gerekmektedir. Bu sağlık raporu tecil süreci ile ilgilidir. Tecil süresi boyunca başvuruda bulunan vatandaşın geçireceği herhangi bir kazada, bu sağlık raporu, ilgililer tarafından tekrar istenmektedir. Böyle bir durumun varlığından sonra sizden tekrar istenen sağlık raporunun, şubeye teslim edilmesi gerekir. Askerlik tecil süreleri, lise mezunları için 3 yıl, üniversite mezunları için ise 2 yıl olarak uzatılabilir.
TECİL İÇİN GEREKLİ BELGELER
Tumblr media
Size en yakın askerlik şubesine veya ikamet ettiğiniz bölgede bulunan askerlik şubesine giderek tecil işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Tecil işlemi başvurusu yapılırken, size bir form verilecektir. Bu formun eksiksiz doldurulması gerekmektedir. Askerlik tecil formunun yanında sizlerden bazı belgeler de şube tarafından istenmektedir. Bu belgeler, - Mezuniyet diploması ve diplomanın 4 adet fotokopisi - Nüfus cüzdanı ve 4 adet fotokopisi - Eğer ehliyetiniz varsa, ehliyet ve 4 adet fotokopisi - Yakın zamanda çekilen 6 adet vesikalık fotoğraf
VATANDAŞLARIN ÖĞRENİM DURUMUNA GÖRE TECİL İŞLEMLERİ
 Vatandaşların eğitim durumları, tecil ettirme süreleri açısından önemlidir. Eğer lise ve dengi kurumlarından mezun olan bir vatandaşsanız, askeri yükümlülüklerinizi bir sebep göstermeksizin 3 yıl süreyle tecil ettirebilirsiniz. Bu işlemi doğru bir şekilde gerçekleştirebilmek için ve asker kaçağı olarak görünmemeniz için askerlik şubesine giderek, belgelerinizi ilgililere teslim etmeniz gerekmektedir. Üniversite mezunları ile yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tecil işlemlerinde ise eğer üniversite mezunuysanız, başvuru yaptığınız takdirde bu süreyi 2 yıl olarak uzatabilirsiniz. Yüksek lisans ile doktora öğrencileri veya bir mesleki alanda staj yapanlar, 35 yaşı geçmeyecek şekilde askerlik tecil süresini 1 yıl uzatabilirler. Peki, ikinci üniversiteyi okuyor olmanız veya açık öğretimden üniversite eğitimine devam ediyorsanız, askerliği tecil ettirebilir misiniz? Eğer aynı derecede ikinci bir üniversiteye başladıysanız yani 4 yıllık bir bölümü bitirip, tekrar 4 yıllık bir bölüme başladıysanız bu durum askerliği tecil ettirmez.  Yalnız önlisans öğreniminizi bitirip ardından 4 yıllık bir bölüme kayıt olduğunuz takdirde askerliğinizi tecil ettirebilirsiniz. Aynı şekilde açık öğretim fakültesinde okuyor olmanız, askerliği tecil ettirmede bir sorun oluşturmayacaktır. Lise ve yüksek öğretim kurumunda öğrenim gören öğrenciler 29 yaşına kadar askerliğini tecil ettirebilirler.
ASKERLİK TECİL BOZDURMA
Tumblr media
Askerlik tecili bozdurma işlemlerini internetten, E-devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. İlk olarak yapmanız gereken E-devlet şifrenizle sisteme giriş yapmanızdır. Ardından karşınıza çıkan ekranda “ASAL YOKLAMA BAŞVURUSU”  adımından yoklama menüsüne gelmelisiniz. Sizin için belirtilen, ekranın sol tarafında bulunan adımları teker teker doldurmanız gerekmektedir. Bütün bu işlemleri tamamladıktan sonra aile sağlığı merkezinizden “askerlik için sağlık raporu” almanız gerekmektedir. Bu raporu alabilmeniz için detaylı bir muayeneden geçmelisiniz. Belgelerinizi tamamladıktan sonra size en yakın askerlik şubesine giderek, tecil bozdurma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Read the full article
0 notes
devletsel · 3 years
Text
Abonelik İptali Nasıl Yapılır?
Tumblr media
Abonelik iptali için evden çıkamayanlar ya da vakit bulamayanlar artık online bir şekilde iptal işlemlerini başlatabilirler. Bunun için ise e- devlet sistemine giriş yapmaları gerekmektedir. Eğer bir kaydınız yoksa en yakın PTT kurumuna Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartınızı yanınıza alarak gidip “e- devlet üyesi olmak istiyorum” demeniz yeterli olacaktır. İlk defa e-devlet açtırıyorsanız 2 TL ödedikten sonra erişim hakkına sahip olabilirsiniz. Fakat daha önceden açtırmış ama şifresini unutmuşsanız 4 TL ödeyerek yeni bir şifre alabilirsiniz. Abonelik iptali oldukça basit işlemlerden oluşur.  E- devlet sistemine üyeyseniz, sisteme giriş yapın. Arama butonuna iptal ettirmek istediğiniz aboneliğinizi yazın ve aratın. Arama sonuç ekranında birçok firma çıkacaktır. Hangisine aboneyseniz onu seçip “abonelik fesih başvurusu” oluşturma butonuna tıklayın. Eğer kimlik doğrulama aşamasını yapmamışsanız karşınıza bununla ilgili uyarı veren bir yazı çıkacaktır. Bunun için e- devlet sisteminden  çıkıp tekrar girmeniz gereklidir. Tekrar girdiğinizde kimlik doğrulama ekranında bulunan “şimdi doğrula” butonuna tıklayarak doğrulama şeklini seçerek kimlik doğrulama işlemini tamamlayabilirsiniz. Bu işlem tamamlandıktan sonra abonelik iptali başvurunuzu oluşturmanız mümkündür.
E- Devlette Hangi Abonelikler İptal Edilebilir?
Tumblr media
Firmaların önünde uzun sıra kuyruklarına girmeden birkaç dakikada abonelik iptal başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için gerekli olan tek şey e- devlet erişimizin olmasıdır. E- devlet üzerinden: - Su aboneliği fesih başvurusu - Doğalgaz aboneliği fesih başvurusu - İnternet aboneliği fesih başvurusu - Elektrik aboneliği fesih başvurusu - Vodafone, Turkcell, Türk Telekom gibi aboneliklerin fesih başvurusu yapılabilir.
E- Devlette Yapılan Abonelik İptali Ne Zaman Sisteme Düşer?
Abonelik iptal başvurunuzu firmaya gitmeden, e- devlet üzerinden yaptıysanız 24 saat içerisinde aboneliğinizin durdurulması gerekmektedir. Eğer abonelik durdurulmamış ve ücretlendirme yapılmaya devam edilmişse ilk önce e- devlet sisteminde başvurunuzu kontrol edin. Arama çubuğuna “abonelik sorgulama” yazıp aratın. Ekranda çıkan firmalardan hangisine başvuru yaptıysanız onu seçip sorgulama işleminin sonuçlanmasını bekleyin. Eğer sorgulama ekranında başvurunuz gözükmüyor ise başvurunuzu oluşturma adımında eksik bir şeyler yapmışsınızdır. Bu nedenle tekrar arama çubuğuna “abonelik fesih başvurusu” yazıp ekranda çıkan sonuçlardan firmanızı seçin. Sağ üst köşede bulunan “yeni başvuru oluştur” butonuna tıklayarak iptal nedeninizle birlikte kimlik bilgilerinizi eksiksiz doldurun ve onaylayın. Ardından gönder komutu vererek başvurunuzu tekrarlamış olun. Abonelik sorgulama ekranında başvurunuzu görürseniz başvurunuz doğru şekilde yapılmış ve iletilmiştir. Dilerseniz müşteri hizmetlerini arayıp başvuru sürecinizle ilgili bilgi alabilirsiniz.
E- Devlette Yapılan Abonelik İptallerinde Taahhüt Cezası Ödenir Mi?
Tumblr media
E- devlet sistemi üzerinden abonelik iptali işlemi yapacaksanız ve bu abonelik taahhütlü bir abonelik ise sistem ekranında size bu taahhüdün ne zaman biteceğini veya bitiş tarihi gösteriliyordur. Eğer taahhüdün bitmesine zaman varsa abonelik iptalinizin başvurusunu nerede yaparsanız yapın, bunun cayma bedelini faturanıza yansıtacaklardır. Dilerseniz taahhüdü bitmeyen abonelikleriniz için önce müşteri hizmetini arayıp cayma bedelini öğrenin. Çünkü e- devlette cayma bedeli gösterilmez. Öğrendikten sonra abonelik iptal başvurusu yapın.
E- Devlette Abonelik İptal Ücreti Ödenir Mi?
E- devlet üzerinden yapacağınız işlemlerin hiçbirine ücret ödenmez. Bunlara abonelik fesih başvuruları dahildir. Sadece iptal etmek istediğiniz aboneliğin taahhüdü devam ediyorsa onun cayma bedeli faturanıza yansır ama bu fiyat firmanın belirlediği bir fiyattır. E- devlet sistemiyle alakası yoktur. Ama taahhüdünüz bitmişse herhangi bir ücret yansıması olmayacaktır. Bu tamamen firma ve sizin sözleşmenize bağlıdır. E- devlet sistemi sadece başvuru yapabileceğiniz, başvuruları kontrol edebileceğiniz, abonelik sorgulama yapacağınız bir sistemdir. Read the full article
0 notes