Volg op deze Tumblr het proces van het maken van de korte film 'Bitterzout' Ik hoop in de zomer van 2014 met dit project af te studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
Tweede blog
Alweer een week voorbij, en al weer een hoop gebeurd en gedaan en nog steeds veel wat gebeuren gaat.
Begin deze week begon ik met het lezen van een boek van Toon Tellingen, Een Hart Onder De Riem. Daarin staan een flink aantal korte verhalen over dieren met menselijke gevoelens en emoties. Verdriet, schaamte, angst zijn enkele thema’s die op een licht-absurdistische wijze worden verteld in de wereld van de dieren. Naast dat het boek makkelijk weg leest (binnen een paar uur uitgelezen), put ik hier ook zeker inspiratie uit. Zo ben ik deze week begonnen met een definitieve verhaallijn voor de film. Wat wil ik vertellen en wat moet er gebeuren. Wat is er aan slakken wat ik binnen dit verhaal kan versterken en hoe kan ik er voor zorgen dat er genoeg spanning is en blijft voor een kort verhaal? Voor die laatste vraag ben ik deze week ook begonnen met het boek ‘Writing short Films’ van Linda Cowgill. Hierin worden diverse tips, toepassingen en handvaten gegeven die je kunt gebruiken voor het schrijven van een kort scenario voor een film. Voor dat ik definitief aan het scenario begon wilde ik eerst de verhaallijn wat solider hebben staan. Wat resulteerde in een tijdlijn zie afbeelding onderaan) met pin points van de gebeurtenissen die gebeuren gaan. Deze pin points die ik later in het scenario zou bijwerken gebruik ik eerder als richtlijnen. De film zal namelijk een soort mengeling zijn van een documentaire en fictie. Ik wil het enerzijds zo documentair mogelijk aanpakken. Wat dus inhoud om zoveel mogelijk te streven naar het verfilmen van het scenario, in hoeverre dat lukt. Want hier en daar ga ik met de slakken ook veel improviseren, en kijken wat nog meer mogelijk is. Dit puur zodat ik meer materiaal heb voor het editen.
Nu heb ik meerdere versies van het scenario die qua inhoud misschien niet heel veel verschillen maar wel een paar andere scenes hebben. Maar voor nu ben ik nog steeds niet er helemaal tevreden mee en zullen er nog wat versies tegemoet komen.
Vorige week had ik een slakken-expert benaderd via de mail. Graag wilde ik een gesprek met haar over slakken. Begin deze weke kreeg ik een mail terug van haar. Daarin zei ze dat het verhaal dat ik wilde vertellen, nauwelijks te maken heeft over hoe slakken echt leven, en ze mij daarom niet veel mee zou kunnen helpen. (aangezien het inderdaad ook eerder een sprookje is, en ik daardoor alle kanten op kan gaan, als het toch niet natuurgetrouw is) ze verwees mij daardoor naar haar site, waar genoeg informatie al staat over het leven van ‘echte’ slakken. Ik mailde haar terug om alsnog het een en ander over slakken te weten, en voornamelijk de praktische zaken zoals, hoe zijn slakken tegen elkaar? Kunnen ze elkaar aanvallen etc.
Graag had ik deze blog eerder willen posten, maar afgelopen weekend was een beetje hectisch verlopen waardoor het een paar dagen is uitgesteld.
Inmiddels hebben we een midterm-oefening gehad, ben ik bezig met korte verhalen schrijven en ga ik deze het scenaro fine-tunen, ga ik camera en lenzen-testen bij Het Raam, midterm voorbereiden en meer. Maar dat vertel ik de volgende keer.
Luc Jansen
Dinsdag 15 april 2014, Utrecht
0 notes
Text
Simon de Slak
Er was eens een slak die Simon heette. Simon de slak was een slak die veel honger had. Maar Simon was geen normale slak die honger had, nee, het was een slak die honger had maar nergens zin in had. “Ik wil geen sla”, zei de slak tegen al zijn vriendjes die maar luisterde wilt. “Dan eet je toch fruit? ”, zei een van zijn vriendjes, “dat is gezond en lekker!” “Ik wil niet iets eten wat gezond is of lekker.”, antwoordde de slak terug. “Ik wil eens iets eten wat ik niet eten mag!” De vriendjes van de slak raakte verstrikt in een discussie over of je nou wel of niet iets mag eten wat je eigenlijk niet eten mag. De grootste slak zei dat het nooit of der nimmer mag! Een andere slak vertelde luidkeels dat het alleen op bepaalde dagen zoals voorjaarsdag en andere feestdagen in het dierenrijk. De kleinste slakken vriendje zei weer met een piepstemmetje dat nieuwsgierigheid mag maar je altijd moet oppassen, waarop de eerste, de grootste slak, er fel tegen in ging en zei dat nieuwsgierigheid al helemaal niet mag. De vriendjes van de slakken raakte zo verstrikt dat ze veranderde in een grote slijmprop. En zo kon Simon ongestoord wegglippen om op zoek te gaan naar het verboden voedsel, zonder dat er iemand ooit nog van hem zou horen.
0 notes
Link
Wat toevallig! Hieronder een paar foto's die de Oekraïense fotograaf heeft geschoten.
0 notes
Video
youtube
De trailer van DinsneyNature's film Bears had ik afgelopen zomer gezien op internet. Door deze trailer begon bij mij langzaam de drang om een natuur mockumentary te maken over dieren die in eerste oogopslag geen spectaculaire leven leiden. Ik dacht, ik zet hem even op deze blog.
0 notes
Photo
Op gesprek met Rick te Dorsthorst (bril) en Jelle Roosen (hoedpetje) over de muziekproductie van Bitterzout met lolly's.
0 notes
Text
Eerste blog
Vanaf vandaag zal ik proberen om iedere vrijdag een korte samenvatting te schrijven over de afgelopen week. Dit om het voor mijzelf overzichtelijk te houden van wat er is gebeurd en van wat er nog moet gaan gebeuren. Dit keer kort ik de afgelopen twee weken even samen. Eindelijk was het zover, ik vond een slak in de afvalcontainer bij mijn vriendin in Nijmegen. Dit was de eerste slakken huis die ik daadwerkelijk nog bewoond was. Alle andere slakkenhuizen waren leeg, de bewoners er van waren helaas overleden. De slak die ik vond heb ik nu in een grote bak gedaan, vol met grond en hier en daar een appel en een blad waar hij/zij op knabbelen kan. De slak heb ik Simon genoemd en is, na wat speuren op internet, een rasechte cepaea nemoralis. Simon en ik hebben kennisgemaakt, wat te zien is op de videoblog waarin Simon over mijn hand glijdt. Hierna heb ik, onder het mom van auditie en testshoots, samen met Simon wat testjes gedaan met de camera. Hiermee testen ik vooral hoe ik Simon kon laten doen wat ik wilde dat hij doet. Ik schreef een heel kort oppervlakkig scenariootje waarin Simon op zoek is naar het toilet, maar helaas daar al te laat aankomt en ondertussen al zijn behoefte had gedaan. Hierin merkte ik al gauw dat ik als maker veel geduld moet hebben met deze dieren. Maar niet omdat ze te traag zijn, met een keer knipperen met je ogen en het beestje is al ruim tien centimeter verder dan waar ik hem/haar had neer gezet. Het is vooral de richting waar de slak naar toe gaat en het ‘gezicht’ wat ik niet altijd even goed op beeld kon krijgen. Goed, komende week ga ik nog wat met Simon testen. Belangrijk is wel dat hij ook aan mij gewend gaat raken. Zo nu en dan haal ik hem uit het bak om gewoon te wennen aan mijn geur en structuur. Daarna wil ik hem weer voor de camera hebben om o.a. te testen of ik hem evt. zou kunnen gebruiken voor een greenscreen. Mocht dit het geval zijn dan bied dit weer een tal van opties qua shots die ik misschien niet allemaal buiten zou kunnen draaien.
Ondertussen ga ik op zoek naar andere slakken, hier en daar hoor ik geruchten van vrienden, familie en kennissen dat ze slakken hebben gevonden in hun kliko of in de schuur. Ik wacht daar nog heel eventjes mee, aangezien ik Simon niet meteen wil vastbinden aan een willekeurige slak.
Ik begon twee weken geleden met het maken van een ruwe planning, wat zijn de afspraken, doelen die ik iedere week moet vervullen. Een daarvan is het onderhouden van de blog, maar ook dus het testen en experimenteren met de Simon de slak. Maar ook deadlines voor bijv. het scenario, het filmen, audio en muziek, montage zijn er in verwerkt. Deze deadlines zijn prima haalbaar, maar daar moet ik dan ook echt aan houden. Deze week heb ik besloten om mijn To-DO lijstjes letterlijk groter aan te pakken inplaats van het in mijn agenda telkens te schrijven met een veel te klein handschrift. Door het groot op mijn muur (zie hieronder) hebben hangen raak ik sneller gemotiveerd om sneller werk te maken van het geen van wat moet gaan gebeuren, het is een stuk overzichtelijker en als beloning zie je welke dingen al zijn behaald wat een fijn gevoel kan geven. Om iets meer grip te krijgen op de beleveniswereld van slakken en hun kenmerken heb ik zelfbenoemd ‘slakken-expert’ Hanny gecontacteerd waarmee ik graag een gesprek wil voeren over deze slijmerige fascinerende dieren. Wat voor eigenschappen hebben slakken, wat zijn de verschillen tussen de verschillende rassen slakken, hoe reageren ze op elkaar, zijn ze fel en agressief of juist afwachtend en vriendelijk naar elkaar? Welke andere typische kenmerken van een slak, zoals traagheid en slijm, heeft een slak nog meer? Met deze informatie hoop ik een personage te creëren op papier dat sterk over kan komen op beeld. Daarnaast heb ik gehoord over de verhalen van Toon Tellegen, al vaker heb ik van deze dichter/schrijver gehoord maar nog nooit heb ik een van zijn verhalen gelezen. Deze man heeft tal van verhalen geschreven over dieren met menselijke kenmerken, gedachtes en gevoelens. Iets waarvan ik misschien door kan inspireren. Vandaar dat ik deze week een boek “Een hart onder de Riem” heb besteld die dit weekend hopelijk op mijn deurmat valt. Hier en daar heb ik al wat teksten van Toon Tellegen gelezen en ik verwacht dat ik meer boeken ga bestellen van deze schrijver. Inmiddels heb ik het boek ontvangen en leest lekker weg! Leuke en fantasierijke over alle soorten dieren die ontevreden zijn met zichzelf of een bepaalde situaties. In mijn volgende blog zal ik hier mee over vertellen, aangezien ik nog niet het hele boek heb gelezen. De komende week ga ik mij dus focussen op de conceptcirkel en een treatment van het verhaal wat hopelijk later meer in een scenario vorm wordt gegoten. Daarnaast maak ik een klein productie verslag waar o.a. de conceptcirkel, moodboard en storyboard en het scenario te zien zullen zijn. Afgelopen week heb ik een thema gevonden wat redelijk dicht bij mij staat, waardoor ik nét iets meer gemotiveerder ben geworden dan dat ik al was. Maar dat en meer zal in het volgende blog te lezen zijn. Overigens heb ik aankomende week een gespek met Jelle en Rick, zij zullen de muziek en geluiden verzorgen voor de film. Daarnaast probeer ik een afspraak te maken met een camera bedrijf voor mogelijke camera testjes en verhuur daarvan. Er lopen dus hier en daar wat dingen, en ik moet zeggen dat ik de week meer dan tevredenheid kan afsluiten. Nu vergeet ik bijna nog de groeten te doen van Simon.
Luc Jansen Vrijdag 5 april, Utrecht
0 notes
Video
youtube
Eerste test met Simon en mij
1 note
·
View note
Video
youtube
Slakken uit de film microcosmos, liefdesscene
0 notes
Video
youtube
Informatieve scene over de slak uit de serie Microworlds
0 notes
Photo
Slakkenhuizen gevonden in tuin!! (Gevonden door Tom, Bas en Robin, thnx!)
0 notes
Photo
0 notes