zelminca
Digitaalinen liiketoiminta
12 posts
Osana liiketalouden koulutusohjelman Uuden kehittäjä moduulia tulen pitämään blogia koskien digitaalista liiketoimintaa. Blogini tulee koostumaan eri kirjoituksista koskien digitalisaatiota sekä verkkoympäristössä ja somessa tapahtuvaa vaikuttamista. Blogia kirjoitan kevään 2020 ajan.
Don't wanna be here? Send us removal request.
zelminca · 5 years ago
Text
Termejä ja selityksiä
Blogikirjoituksiini perustuen olen kerännyt tähän selitykset käyttämistäni termeistä selventämään niiden tarkoitusta henkilöille, joille nämä termit eivät ole entuudestaan tuttuja.
Digitalisaatio = Tietotekniikan ja sen mahdollistamien palveluiden yleistyminen erilaisissa arkielämän toiminnoissa.
Sosiaalinen media (Some) = Yhteistöpalvelut, kuten Instagram ja Facebook, joiden kautta ihmiset pystyvät seuraamaan toistensa elämissä tapahtuvia asioita.
Somepersoona = Sosiaalisessa mediassa vaikuttava henkilö (esimerkiksi bloggaaja).
Postaus = Postaus eli julkaisu, jonka käyttäjä tekee omalla sosiaalisen median kanavallaan, kuten blogikirjoitus, kuva tai ajatus.
Facebook = Yhteisöpalvelu, jossa käyttäjät voivat olla tekemisissä tuttaviensa kanssa ja päivittää elämäntilanteisiinsa liittyviä asioita.
Instagram = Yhteisöpalvelu, jossa päivittäminen on kuva/videopainotteisempaa, kuin Facebookissa.
Verkkokauppa = Internet sivustolla toimiva kauppa, josta voi tilata tuotteita postitettuna.
PayPal = Turvallinen maksutapa verkko-ostamisessa, jossa palveluntarjoaja turvaa sen, että saat rahasi takaisin, mikäli tulisi huijatuksi.
Digitaaliset palvelut = Verkkopalvelut, chat-palvelu, yms.
Whatsapp = Viestittelyyn tarkoitettu sovellus.
Verkkokurssi = Internet sivustolla toimiva oppimiseen suunnattu kurssi.
Inbound markkinointi = Markkinoinnin ja mainonnan keino, jossa kuluttaja saadaan ottamaan yhteyttä yritykseen herätteen avulla. Vastakohtana on outbound markkinointi, jossa yritys on itse yhteydessä asiakkaaseen.
Pelillistäminen = Palveluiden pelillistämistä esimerkiksi oppimisen tukena. Pelillistämisellä pyritään varmistamaan palvelun käytön mielenkiinto ja käyttämisen mukavuus.
0 notes
zelminca · 5 years ago
Text
Oppimisen ja aktiivisuuden pelillistäminen
Esitin aikaisemmassa kirjoituksessani huolenaiheeni koskien lasten somen käyttöä. Olen ylipäätään huolissani siitä miten voimakas digitalisoituminen vaikuttaa lapsiin ja eritoten siitä miksi vanhemmat sallivat lastensa käyttävän niin paljon esimerkiksi älypuhelimia. Jatkuva pelaaminen pitää toki lapsen tyytyväisenä ja poissa jaloista, jotta vanhemmat pystyvät keskittymään omiin askareisiinsa. Pitkät automatkatkin sujuvat mukavammin, kun lapsi on keskittynyt omiin peleihinsä, eikä kysele koko aikaa, koska ollaan perillä. Jatkuva puhelimen näprääminen voi kuitenkin aiheuttaa lapsen kehitykselle haasteita ja aiheuttaa muun muassa keskittymisvaikeuksia ja vaikuttaa lapsen luovuuteen. Lapset tylsistyvät huomattavasti herkemmin niinä hetkinä, kun puhelin on poissa pelistä, mikäli he ovat tottuneet viihdyttämään itseään jatkuvalla pelaamisella.
Digitalisaatio mahdollistaa myös paljon muutakin ajanvietettä, kuin älypuhelimet ja pelit, joten miksei sitä hyödynnettäisi paremmilla keinoilla lapsien kanssa. Hyvä esimerkki lapsille suunnatusta palvelusta on ReimaGO, joka rohkaisee lapsia liikkumaan enemmän. Kyseinen aktiivisuusranneke toimii pelin tavoin ja siten lisää lapsen mielenkiintoa liikkumista kohtaan. Myös Nintendon kehittämä Pokémon Go on hyvä esimerkki pelistä, joka myös ylläpitää lasten aktiivista elämää eikä pelkästään ahdista lasta oman huoneensa nurkkaan ihmettelemään ja näpyttämään. Kyseisen pelin kohdalla oli toki omat haasteensa lasten turvallisuuden suhteen, koska lapset saattoivat juosta pää kolmantena jalkana ympäriinsä pokemoneja pyydystäen, joka saattoi johtaa erilaisiin vaarallisiin tilanteisiin muun muassa liikenteessä.
Lasten aktiivisuuteen, luovuuteen ja oppimista tukeviin sovelluksiin ja peleihin tulisi panostaa jatkossakin ja yhä enemmän, mikäli älypuhelimet aiotaan jatkossakin sallia lasten käytössä. Digitalisaatio tarjoaa kuitenkin erinomaiset mahdollisuudet oppimisen tueksi, joten tätä mahdollisuutta tulisi hyödyntää ja sen tueksi tulisi kehitellä uusia keinoja. Pelillistäminen ylipäätään on erinomainen keino tehdä oppimisesta hauskempaa ja palkitsevampaa. Myös toimistotyötä tekeville aikuisille on omat sovelluksensa sitä varten, että he muistaisivat aina välillä nousta seisomaan ja tehdä taukojumppaa oman kunnon ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Lapsilla tällaiset sovellukset toimisivat kuitenkin huomattavasti paremmin, koska lapset saavat muutenkin iloa erilaisista peleistä, tavoitteista ja palkinnoista. Digitalisaatiota tulisi siis ehdottomasti hyödyntää lasten oppimisessa, kehittymisessä ja aktiivisuuden ylläpitämisessä.
0 notes
zelminca · 5 years ago
Text
Digitaalisuus tuo helpotusta Inbound markkinointiin
Olen käsitellyt kirjoituksissani paljon digitalisoitumisen tuomia helpotuksia ihmisille ja hyötyjä yrityksille. Yrityksien kannalta digitalisoituminen on myös tuonut huomattavia hyötyjä markkinointiin ja mainontaan. Vielä jokunen vuosi sitten potentiaalisten asiakkaiden huomion tavoittaminen vaati mediamainontaa, kuten tv-, radio- tai lehtimainontaa. Nykyään markkinointia voi hoitaa huomattavasti helpommin, edullisemmin ja useammalla eri tavalla.
Pienemmille yrityksille, joilla ei ole varattuna tiettyä summaa liikevaihdosta yritystoiminnan markkinoimiseen, erinomaisia markkinointikeinoja ovat mm. sosiaalinen media tai sähköpostimarkkinointi. Yritys voi mainostaa aktiivisesti toimintaansa yrityksen Facebook tai Instagram sivuilla ja hankkia myös sitä kautta uusia asiakkaita erilaisten tempauksien myötä. Uusia seuraajia on helppo hankkia muun muassa kohdistetun kilpailun kautta, jonka ehtona on nimenomaan se, että osallistujan tulee jakaa mainosta ja käydä seuraamassa kyseistä tiliä. Kun näkyvyyttä on saatu tarpeeksi paljon, on mainostaminen jatkossa hyvinkin helppoa pelkän postauksen avulla.
Markkinointia voi myös tehdä kohdistetun markkinoinnin avulla erilaisten mainostilaa myyvien palveluntarjoajien kautta. Internetissä toimivat suuremmat verkkosivut myyvät mainostilaa yrityksille samaan tapaan, kuin sanomalehdet. Mainostilan myyminen on huomattavasti helpompaa verkossa, kuin lehdessä, koska samaa tilaa voi myydä useammalle eri yritykselle kohdistetun mainonnan vuoksi. Kohdistettu mainonta tarkoittaa siis sitä, että eri käyttäjille näkyvät eri mainokset, jotka vastaavat heidän selailuhistoriansa perusteella heidän mielenkiinnon kohteitaan.
Markkinointia voi myös tehdä yhteistyössä erilaisten somepersoonien kanssa. Tämä toimii erinomaisesti vaikuttamalla jonkun tunnetun somepersoonan kautta häntä seuraavien henkilöiden psyykkeeseen. Seuratut somepersoonat toimivat niin sanotusti ihannekuvina seuraajille ja heistä halutaan ottaa mallia. Siispä esimerkiksi jotain tuotetta tai palvelua on helppo markkinoida somepersoonan kautta, kun hän esittelee kyseisen tuotteen tai palvelun seuraajilleen ja hehkuttaa, miten erinomainen se on. Jos katsomme esimerkiksi muutaman vuoden sisään voimassa olleita mitä ihmeellisempiä muotivillityksiä, niin suurin osa näistäkin on lähtöisin joltakin vaikuttavalta somepersoonalta tai julkisuuden henkilöltä, joka on alun perin postannut kuvan kyseisestä kokonaisuudesta someen.
Markkinoinnin keinoja on siis monia eikä kuluttajat pysty välttymään mainonnalta, mitä he saavat osakseen digitaalisten palveluiden myötä. Yritysten tulisi siis osata hyödyntää sitä parhaimmalla mahdollisimmalla tavalla oman toimintansa mainostamiseksi.
0 notes
zelminca · 5 years ago
Text
Digitalisoituminen tuo helpotusta opiskeluun
Digitalisoituminen käsitteenä on tuonut huomattavia helpotuksia ihmisten arkeen ja sitä hyödynnetään valtavasti eri toimialoilla. Verkkokaupasta saa nykyään tilattua käytännössä kaiken mahdollisen kotiovelle toimitettuna ilman kaupassa käymisen vaivaa. Useat työtkin hoituvat nykyään oman kodin tuomien mukavuuksien ääreltä eikä toimistolla tai asiakkaissa tarvitse välttämättä käydä lainkaan. Lainankin saa nykyään verkkoneuvotteluilla ja sähköisillä allekirjoituksilla eikä pankkiin tarvitse lähteä puku päällä harjoitellun puheen kera. Myös käteinen raha on vähentynyt huomattavasti ja suurin osa ihmisten varoista pyörii verkkomaksamisen tai pankkikorttien avulla. Digitalisoituminen on siis todellakin tuonut huomattavia helpotuksia ihmisten elämään, joten mitäpä huonoa tästä voisi sanoa muuta kuin, että tällainen helppous voi laiskistuttaa ihmisiä.
Yksi huomattava helpotus digitalisoitumisella on myös sen vaikutus opiskeluun. Koulussakaan käyminen ei ole enää välttämätöntä virtuaaliopiskelun ansiosta. Tämä ei toki ole mahdollista kaikilla koulutusaloilla vaan läsnäolopakkoa vaaditaan yhä useilla eri koulutusaloilla, joissa tarvitaan käytännön opetusta. Tänä päivänä monet eri yrityksetkin tuovat helpotusta opiskeluun esimerkiksi erilaisten verkkokurssien tai sovellusten avulla. Kielienkin opiskeluun on tarjoolla lukemattomia eri mobiilisovelluksia, jotka lupaavat vieraan kielen haltuunoton jopa muutamassa viikossa. Ylioppilas kirjoituksia varten on myös olemassa virtuaalisia kertauskursseja, jotka lupaavat hyviä arvosanoja YO-kirjoituksista.
Harvat osaavat kuitenkaan vielä hyödyntää erilaisia palveluita opintojen tukemiseksi tai palveluiden maksullisuus voi myös karkottaa käyttäjiä ja kehottaa opiskelemaan perinteisemmillä tavoilla. Oppilaitoksetkaan eivät ole valmiita siirtämään kaikkia toimintoja verkkoon vaan esimerkiksi suurin osa tenteistä käydään edelleen suorittamassa oppilaitoksen tiloissa. Tämä on toki ymmärrettävää siinä mielessä, että virtuaalisesti opiskellessa opiskelijan identiteetti jää piiloon ja kouluttajat eivät välttämättä tiedä kuka todellisuudessa on vastuussa opiskelijan tekemistä töistä. Virtuaaliopiskelussa piilee siis myös omat riskinsä ja kouluilla tulisi olla vastuu siitä, että sieltä valmistuvat opiskelijat ovat oikeasti päteviä ja saavutetun tittelin veroisia. Kuitenkin digitalisoitumisen hyödyntäminen opiskelussa on erinomainen plussa ja sitä kannattaisi ilman muuta lisätä ja markkinoida paremmin.
0 notes
zelminca · 5 years ago
Text
Lapset ja some
Olen joutunut miettimään paljon lasten somen käyttöä viime aikoina omakohtaisten kokemusten myötä. Olen aina ihmetellyt sitä miksi jopa seitsemän vuotiailla saattaa olla Facebook tai Instagram tili, vaikka kyseiset palvelut pitäisi olla tarkoitettu vaan täysi-ikäisille. Ja miksi vanhemmat antavat lastensa käyttää kyseisiä palveluita, kun he tietävät, että ikä pitää valehdella täysi-ikäiseksi, jotta tilin saa edes perustettua palveluun. Eikö se jo kerro siitä, että lasten pitäisi pysyä poissa kyseisistä palveluista? Varmasti jotkut vanhemmat vahtivat lastensa somen käyttöä, mutta pystyvätkö hekään vahtimaan ihan kaikkea mitä palveluissa tapahtuu? Lapsille some tarjoaa esimerkiksi uuden väylän koulukiusaamiselle sekä vääristyneet ihannekuvat, koska esimerkiksi Instagram on hyvin ulkonäkökeskeinen palvelu. Tämä on varmasti aihe, jota on pähkäilty paljon, mutta mielestäni aihe on edelleenkin suuri kysymysmerkki ja asialle pitäisi tehdä jotain.
Oma ratkaisuni tähän kyseiseen ongelmaan olisi se, että lapsilta tulisi tiettyyn ikään asti kieltää täysin älypuhelimet ja heidän yhteydenpito tarpeisiin tulisi kehitellä joku täysin uusi laite, joka mahdollistaa esimerkiksi ainoastaan puhelut, viestit ja muutaman rajoitetun sovelluksen, kuten kameran ja Whatsappin. Käytännössä siis laite tulisi olemaan samankaltainen, kuin senioripuhelin, mutta suunnattuna lapsille.
Kuinka sitten saada vanhemmat mukaan tähän lapsipuhelin ajatukseen? Lasten vanhempia seurattuani olen tullut siihen tulokseen, että useat vanhemmat vaalivat pienten lastensa puhelimen käyttöä sen vuoksi, että puhelimen kanssa näprääminen antaa vanhemmille vapaa-aikaa. Voihan pelaamisen sallia rajoitetusti esimerkiksi muilla laitteilla, kuten tietokoneella ja pelikonsoleilla, mutta voisiko lasten somen käyttöä silti rajoittaa? Miksi lapsilla pitää ylipäätään olla some tili? Saman periaatteen vuoksi, kuin aikuisillakin eli some on keino jakaa kuulumisia. Aikuiset toki tekevät tätä eri syistä, kuin lapset ja yksi syy tähän on esimerkiksi kiire. Aikuiset eivät työn ohessa kerkeä olla tekemisissä ystäviensä kanssa niin paljoa ja siksi on helpompaa jakaa elämänsä tapahtumat somessa. Lapsille voisi olla kuitenkin suositeltavampaa toimia perinteisempään tapaan eli käydä ulkona leikkimässä kavereidensa kanssa ja jakaa elämänkokemukset yhdessä tekemällä eikä somettamalla oman kotinsa nurkista.
Olen vahvasti sitä mieltä, ettei lapsien kuulu liikkua somemaailmassa ja tätä pitäisi kunkin vanhemman ruveta rajoittamaan tarkemmin. Vasta lukio-iässä somettaminen voisi tulla aiheelliseksi.
0 notes
zelminca · 5 years ago
Text
Digitaalisuus ja Korona
Aiemmassa kirjoituksessani käsittelin sitä, kuinka yritysten tulisi panostaa digitaalisiin palveluihin yrityksen kilpailukyvyn varmistamiseksi. Digitalisoituminen on kuitenkin nykyaikaa ja se tuo huomattavia helpotuksia kuluttajille. Digitaalisten palveluiden tarjonta saattaa myös vaikuttaa ostopäätöksen tekemiseen. Vakuutusalalla työskentelevänä henkilönä olen itse henkilökohtaisesti törmännyt useampaankin otteeseen sellaiseen tilanteeseen, jossa asiakkaat tekevät päätöksen vakuuttavasta yhtiöstään yhtiön tarjoamien digitaalisten palveluiden vuoksi.
Viime aikoina olemme joutuneet kaikki huomaamaan sen, miten tärkeitä digitaalisten palveluiden saatavuuden olemassaolo oikeasti on. Ympäri maailmaa jylläävän pandemian vuoksi suuri osa väestöstä on joutunut jättäytymään kotioloihin karanteeneihin ehkäisemään taudin leviämistä. Tämä on vaikuttanut muun muassa verkkokaupan kasvaneeseen suosioon. Osa verkkokaupoista on niin ylikuormittuneita valtavien tilausmäärien vuoksi, että heidän toimitusaikansa ovat tavanomaista pidemmät. Myös muut palvelut ovat siirtyneet suurelta osin täysin verkkoon ja ruokakauppojen verkkokauppojen suosio on myös huimassa kasvussa.
Toiset kasvattavat myyntiään tämän jylläävän pandemian aikana, kun taas toiset yritykset tasapainottelevat konkurssin partaalla. Kivijalkamyymälät ammottavat tyhjyyttään tai ovat jopa sulkeneet liikkeensä kokonaan. Ravintoloistakin osa on kiinni ja ne, jotka edelleen ovat toiminnassa voivat myydä ruokaa vaan mukaan otettuna. Suuremmilla ketjuilla ei varmasti ole ongelmia selvitä tästä tilanteesta, koska esimerkiksi suuremmilla vaateketjuilla on jo kaikki palvelut olemassa myös verkossa. Kivijalkamyymälöiden puolesta kirjanpidossa tulee toki näkymään miinusta, mutta verkkokaupan kasvu voi hyvinkin kompensoida tilanteen normaalille tasolle. Ravintoloistakin osalla on jo olemassa sopimuksia erilaisten kuljetuspalveluiden, kuten Foodoran ja Woltin kanssa, jotka pystyvät kuljettamaan annoksia kotiin edelleenkin pandemiasta huolimatta.
On totta, ettei kaikkia palveluita saa digitalisoitua, mutta ne yritykset, jotka keksivät tähän ratkaisun ovat oletettavasti kilpailukykyisempiä, kuin toiset. Fyysisiä palveluita on käytännössä mahdotonta digitalisoida, mutta jotkut yritykset ovat keksineet keinoja helpottamaan kuluttajia niissäkin asioissa.
0 notes
zelminca · 5 years ago
Text
Millainen on hyvä verkkokauppa
Edellisessä postauksessani käsittelin sitä miten erilaiset verkkokaupat ovat ottaneet jalansijaa markkinoilla ja jopa saattaneet syrjäyttää pienempiä kivijalkamyymälöitä. Verkkokauppa voi osaltaan aiheuttaa hintakilpailua, koska se parantaa tuotteiden saatavuutta kuluttajille useiden verkkokauppojen toimittaessa tavaraa jopa maailmanlaajuisesti. Itse olen muutaman kerran tilannut erään amerikkalaisen merkin tuotteita suoraan Amerikasta syystä, että siellä merkkiä myytiin huomattavasti edullisemmalla, kuin meillä Euroopassa ja Suomessa. Tässä kirjoituksessa aion kuitenkin verkko-ostamisen ammattilaisena jakaa näkemyksiäni siitä, mihin asioihin verkkokaupoissa kannattaa panostaa ostokokemuksen laadun varmistamiseksi.
Ensimmäinen asia mihin ostaja törmää verkkokaupan sivuille sattuessaan on tietysti kaupan ulkoasu. Kaupan ulkoasu mukailee yleisimmin brändiä, mutta on silti suositeltavaa suosia rauhallisia ja selkeitä verkkosivuja, jotta ostajan on helppo selailla niitä. Liialliset räiskyvät mainokset voivat häiritä ostajaa, jolloin hän kyllästyy selailuun nopeammin. Ulkoasusta käy myös nopeasti ilmi se, miten suuressa roolissa verkkokauppa yritykselle on. Selkeä ja hyvin suunniteltu ulkoasu lisää luotettavuutta ostajalle ja vahvistaa hänen ostopäätöstään.
Verkkokauppa herättää edelleenkin epäluottamusta joidenkin ihmisten kohdalla ja he saattavat pelätä huijatuksi tulemista, vaikka joku tuttu olisikin kyseisestä verkkokaupasta tilannut aiemmin. Tästä syystä ostajan ostopäätöstä on hyvä tukea erilaisilla maksutavoilla, kuten lasku tai PayPal. Tänä päivänä on monia yrityksiä, jotka tarjoavat yrityksille factoring rahoitusta eli rahoittaja yritys laskuttaa yrityksen puolesta. Laskulla tilaaminen voi toki myös aiheuttaa ostajissa sellaista, että he tilailevat tekemättä varsinaista ostopäätöstä ns. kokeillakseen ja palauttelevat tuotteita herkemmin, josta koituu verkkokaupalle enemmän kuluja.
Tästä päästään hyvin aasinsiltaa pitkin seuraavaan kohtaan, joka on tuotteiden palauttamisen helppous. Lain mukaan kuluttajalla on oikeus peruuttaa etämyynnin kautta ostamansa tuotteet eli verkkokaupan tulee tarjota ostajalle palautusmahdollisuus tilaamilleen tuotteille. Ostajaa aina mietityttää, että mitä jos tuote ei vastaakaan odotuksia, kun se saapuu, mikäli hän ei ole siihen aiemmin törmännyt esimerkiksi jossain liikkeessä. Täten hän haluaa varmistua siitä, että tuotteen palauttaminen on yksinkertaista eikä tuota hänelle erillistä vaivaa. Palauttamiseenkin olisi hyvä tarjota erilaisia vaihtoehtoja ja esimerkiksi tarjota ostajalle jo toimituksen yhteydessä mahdolliset välineet tuotteen palauttamiseksi (esimerkiksi uudelleen käytettävä pakkauslaatikko ja palautustarra).
Palauttamisesta päästään vielä viimeiseen tärkeään kohtaan, mikä on selkeä tuotekuvaus ja mahdollisimman tarkat kuvat, mitat ja materiaalitiedot myytävästä tuotteesta. Myös tuotearvostelujen salliminen voi helpottaa ostajan ostoprosessia, koska joku toinen on jo saattanut tilata tuotteen ja osaa kertoa, että esimerkiksi jonkun mekon materiaali on liian läpinäkyvä ja vaatii siksi alusmekkoa. Toisen ostajan arvostelu voi vastata toista ostajaa mietityttävään kysymykseen.
0 notes
zelminca · 5 years ago
Text
Verkkokauppa uhkana perinteiselle shoppailulle
Olen tähän mennessä käsitellyt kirjoituksissani digitalisaation hyviä puolia. Tässä kirjoituksessani aion kuitenkin esittää huolenaiheeni sellaiseen liiketoiminnan osa-alueeseen, johon digitalisaatio on myös vaikuttanut negatiivisesti, nimittäin hyödykkeiden ostamiseen perinteisistä kivijalkamyymälöistä. Aluksi, kun ensimmäiset verkkokaupat tulivat, ihmiset suhtautuivat hyvin epäuskoisesti etäostamiseen. Jotkut eivät edelleenkään tykkää ostaa esimerkiksi vaatteita tai jalkineita verkkokaupasta, mutta suurin osa tilaa edes jotain hyödykkeitä säännöllisesti verkkokaupoista. Verkkokauppa on toki yrityksillekin erinomainen mahdollisuus päästä kasvattamaan liikevaihtoaan, koska asiakaskunta ei ole enää rajattu oman kylän asukkaisiin tai satunnaisiin vierailijoihin. Mutta monet pienemmän kapasiteetin liikkeet saattavat joutua kilpailijoiden verkkokaupan tallaamiksi ja yritystoiminta pahimmassa tapauksessa kaatuu kannattavuuden puutteeseen.
Itse ostan kaiken suurimmaksi osaksi verkkokaupoista ja myönnän tekeväni myös sellaista, että liikkeessä käytyäni etsin tuotteen verkosta edullisemmalla. Vaatteiden ja kenkien kohdalla teen tällaista usein siksi, että saisin sellaisen tuotteen, jota kukaan muu ei ole vielä kerennyt sovittaa. Monet muut varmasti syyllistyvät näihin samoihin asioihin. En sano, että tällainen toimintatapa olisi väärin, koska luonnollisesti kuluttaja aina etsii itselleen sopivimman vaihtoehdon. Mutta mitä perinteisille liikkeille tulee tapahtumaan verkkokaupan pyrkiessä kehittämään itseään jatkuvasti. Ja mitä, jos muutaman vuoden sisällä logistiikan kehittyessä verkkokaupasta tilattavat tuotteet ovatkin jo parissa tunnissa kotiovella muutaman päivän toimitusajan sijaan?
Voiko ratkaisu tähän olla se, että kaikki ostaminen siirretään verkkoon? Jos verkkokaupoilla olisi enää kauppojen sijaan ns. showroomeja, jossa ostajat pääsevät ainoastaan tutustumaan haluamiinsa hyödykkeisiin, jotka sitten tilataan verkosta kotiin? Ja pienemmät liikkeet vaan kuihtuvat pois liiketoimintariskin vaikutuksesta. Vai tulisiko näiden pienempienkin liikkeiden investoida verkkokauppaan päästäkseen itse osaksi kehittyvää digitaalista kaupankäyntiä?
Vanhemmille ihmisille digitalisoituminen on vaatinut oppimista ja totuttelua, kun taas nuoremmille ihmisille, jotka ovat varttuneet digitalisaation keskellä. Tästä johtuen ikäluokkien siirtyessä koko ajan eteenpäin ja eteenpäin myös palveluiden laadun tulee kehittyä vastaamaan uusien ikäluokkien kysyntään soveltuviksi. Yksi näistä on verkkokauppa ja sen kehittäminen. Toisaalta kuitenkin koen ostoskeskuksissa käydessäni, että enemmistö siellä käyvistä asiakkaista on nimenomaan nuoria eikä keski-ikäisiä tai vanhempia ihmisiä…
0 notes
zelminca · 5 years ago
Text
Digitalisaatio yritystoiminnassa
Digitalisaatio on pakottanut useimmat yritykset siirtämään palveluitaan ja toimintojaan verkkoon. Osalle yrityksistä digitalisoituminen on tuonut paljon helpotusta toimintaan sillä osa toiminnoista hoituu nykyään automaattisesti eikä työntekijöiden aika kulu esimerkiksi paperien arkistoimiseen. Joillain toimialoilla digitalisaatio ei kuitenkaan tuo helpotusta työn tekemiseen, kuten esimerkiksi kauneudenhoidon alalla tai rakennusalalla. Mikään sovellus ei tule ikinä leikkaamaan hiuksia puolestasi! Digitaaliset palvelut ovat kuitenkin yksi tärkeimpiä kilpailutekijöitä tällä hetkellä ja sen vuoksi jokaisen yrityksen olisi syytä panostaa niihin.
Nettisivut yrityksille ovat maksullisia niiden perustamisen ja ylläpidon puolesta. Pienyrittäjillä ei välttämättä ole varaa sijoittaa hyviin nettisivuihin. Yritystoimintaa käynnistäessään yrittäjän olisi kuitenkin hyvä pitää mielessä digitaalisten palveluiden nykyaikaisuus ja muistaa se, että digitaalisten palveluiden saatavuus voi olla ratkaiseva tekijä palvelun tarjoajan valinnassa. Suurin osa kuluttajista vertailee palveluntarjoajia nimenomaan internetissä ja, mikäli yrityksestä ei löydy mitään tietoa niin sehän jää automaattisesti vertailun ulkopuolelle. Vaikka yritys löytyisikin nimellisesti Google haun kautta ei kuluttaja pääse vertailemaan esimerkiksi siellä tarjottavia palveluita tai palveluiden hinnastoa ilman julkisia verkkosivuja. Puhelin napataan yleensä käteen vasta siinä kohdassa, kun päätös palveluntarjoajasta on jo tehty ja kuluttaja haluaa enää varata ajan sen toteutukselle, mikäli sähköistä ajanvarausjärjestelmää ei ole käytössä.
Alkavien yritysten ja nimenomaan pienyrittäjienkin tulisi siis panostaa digitaalisuuteen ja huolehtia siitä, että yrityksellä on edes toimivat verkkosivut käytössään. Verkkosivujakin pystyy kehittämään ja laajentamaan toiminnan saadessa paremmin tuulta alleen. Yritykset voivat täydentää näkyvyyttään myös yksityisten henkilöiden tavoin sosiaalisen median kautta luomalla itselleen Facebook ja Instagram tilit, jotka ovat kuitenkin ilmaisia käyttää. Sosiaalisen median avulla yritykset voivat myös harjoittaa ilmaista mainontaa omien julkaisujensa kautta ja mainonnan jakamisesta vastaa tällöin yrityksen seuraajat. Myös mahdolliset sosiaalisessa mediassa järjestettävät kilpailut voivat tuoda yritykselle lisää näkyvyyttä ja sitä kautta asiakaskuntaa. Hyvä mainonta mahdollistaa myös esimerkiksi juuri kauneudenhoidonalan yrittäjille sen, että liiketilaa ei tarvitse enää pystyttää keskeisimmälle paikalle ohikulkija mainontaa ajatellen, vaan liiketilan voi sijoittaa kauemmaksi hälinästä kohteeseen, jossa on huomattavasti pienempi tilavuokra.
Media-aktiivisuus onkin tänä päivänä yksi yrittäjän tärkeimmistä työvälineistä!
0 notes
zelminca · 5 years ago
Text
Digitalisoituminen mahdollistaa erilaisia sivubisneksiä
Raha tuntuu olevan sellainen asia mitä ei koskaan voi olla perus keskituloisella ihmisellä liikaa ja sen vuoksi monet usein pähkäilevät erilaisia konkreettisia rikastumisen mahdollisuuksia siltä varalta, ettei sitä toivottua lottovoittoa koskaan tule. Olen itsekin useasti miettinyt, että minkä palvelun tarjoaminen voisi olla itselleni sellainen harrastuksen omainen tekeminen, josta voisi kuitenkin saada jonkinlaista lisätienestiä. Ripsipidennysten ja rakennekynsien tultua muotiin noin vuosikymmen sitten monet naiset alkoivat tarjoamaan näitä palveluita kotoa käsin ammattilaista halvemmilla hinnoilla. Myös hierontaa tehdään paljon työn ohessa omalla kotiklinikalla. Pitäisiköhän minunkin perustaa ompelupalveluita tarjoava sivubisnes tähän työn ja opintojen lisäksi, jotta voin kääräistä muutaman euron muiden housuja lyhentämällä ja kaventamalla?
Digitalisoituminen tarjoaa myös omat uudet ulottuvuutensa lisätienistien saamiseksi. Ensimmäinen keino mikä tulee varmaankin useimmalle mieleen on osakesijoittaminen, joka hoituu internetin myötä omalta kotisohvalta. Tähän tarvitaan kuitenkin omaa pääomaa ja osakesijoittamisessa on myös mukana riski siitä, että menettääkin kaiken sijoittamansa. Kuinka voisi siis tienata internetissä ilman omaa erillistä pääoma panosta? Keinoja on monia, kunhan vain mielikuvitusta tai taitoa riittää!
Oma YouTube kanava on yksi tapa kerätä lisätuloja, mikäli tykkää kuvata videoita ja postata niitä julkisesti nähtäville, koska palvelu maksaa sinulle mainostuloja, kun saat tilillesi 10 000 tilaajaa. Vaihtoehtoja eri videoiden kuvaamiseksi on tuhansia harrastevideoista lemmikkitileihin ja jotkut saavat seuraajia ihan vain lätisemällä omia ajatuksiaan nauhalle. Mielenkiintoinen tili ja hyvä somepersoona voi myös poikia palkallista yhteistyötä eri yritysten kanssa.
Myös käytetyn tavaran myyminen ja kierrättäminen on yleistynyt huimasti digitalisoitumisen myötä. Enää ei tarvitse lähteä kirpputorille myymään vanhoja tavaroitaan pois vaan eri palveluiden, kuten Tori.fi:n ja Facebook kirppiksien myötä ostajat tulevat noutamaan kotoasi sinulle tarpeettomaksi jääneet tavarat. Toiset ovat myös tehneet käytetyn tavaran myymisestä bisnestä siten, että he ostavat tuotteita halvalla ja myyvät ne sitten kalliimmalla eteenpäin. Olen myös ymmärtänyt, että joissain palveluissa myydään täysin uudenveroista tavaraa, joka on alun perin tilattu Kiinasta edullisesti. Tällaiseen toimintaan voi toki Verottaja puuttua, joten ennen toimintaan ryhtymistä kannattaa selvittää toiminnan laillisuus.
Näiden edellä mainittujen lisäksi on myös monia muita keinoja lisätienistien tavoittelemiseen digitalisaation ja internetin kautta. On olemassa monia eri palveluita, mitä kautta voi esimerkiksi julkaista omaa musiikkiaan, kirjoitelmiaan, neuleohjeitaan tai vaikka itse tehtyjä verkkokursseja, joiden tarjoamisesta saa lisätuloja. Keinoja on siis paljon ja internet käytännössä mahdollistaa palveluiden tarjoamisen ympäri maailmaa, joten mikäli sinulta löytyy joku hullumpikin idea niin jostain oletettavasti löytyy sille edes yksi ostaja!
0 notes
zelminca · 5 years ago
Text
Kiinnostava somepersoona
Edellisessä kirjoituksessani käsittelin digitalisoitumisen tuomia mahdollisuuksia yksityisille henkilöille esimerkiksi sosiaalisen median kautta ja sitä kuinka he pystyvät hakemaan omille ideoilleen näkyvyyttä ilmaiseksi. Kerroin myös omasta haaveestani ja, kuinka pyrkisin tavoittelemaan sen toteutumista nimenomaan sosiaalisen median kautta. Tässä kirjoituksessa tulen pohtimaan sitä, kuinka näkyvyyttä tavoitellaan ja millaiset tekijät korostuvat seuratuimmissa blogeissa ja Instagram tileissä.
Vaatteet ja pukeutuminen liittyvät käyttäjän ulkonäköön ja persoonaan. Kun kuitenkin puhutaan muodista, niin ulkonäkö ohjaa useiten käyttäjän ostopäätöstä eli hän yleisimmin ihastuu vaatteeseen sen ulkonäön perusteella. Tästä päästäänkin siihen kysymykseen, mitä muotibisneksen markkinoijat ovat miettineet vuosikymmeniä eli kuinka saada vaate näyttämään hyvältä? Lähtökohtaisesti suunnittelija suunnittelee ja valmistaa vaatteen, mutta se ei välttämättä vielä riitä vakuuttamaan tarpeeksi montaa ihmistä siitä, että hekin haluavat juuri tuon kyseisen vaatteen. Olemassa olevilla brändeillä muotikuvaajat kuvaavat vaatteet mallien päällä ja ohjaavat valokuvamainonnan lehtiin ja internettiin.
Kauniilla kuvilla saa myös sosiaalisessa mediassa paljon huomiota ja suurimmalla osalla seuratuimmista muotibloggaajista ja Instagram tähdistä on omat ammattivalokuvaajansa mukana toiminnassa. Nämä henkilöt yleensä myös ovat kauniita ja hyväkuntoisia. Kuinka siis omassa tapauksessani pystyisin markkinoimaan luomuksiani tehokkaammin Instagramissa, jonka olen valinnut oman ”brändini” mainostamisen väyläksi? Hienoilla kuvilla tietenkin! Instagram on kuitenkin kuvapainotteinen eikä niinkään asiasisältöön painottuva median muoto.
Hienot kuvat eivät ole aina itsestään selvyyksiä vaan sellaisen ottaminen voi vaatia paljon työtä. Ei siis riitä, että käyttäisin muutaman päivän siihen, että saan näkyvyyttä kaipaavan vaatekappaleen valmistettua, vaan sen markkinoiminen voi vaatia paljon enemmän vaivaa. Ensiksikin joutuisin huolehtimaan siitä, että kehoni olisi koko ajan hyvässä kunnossa, jotta vaatteet näyttäisivät imartelevammilta ylläni. Tämän lisäksi joutuisin käyttämään aikaa itseni laittautumiseen kuvaamista varten. Oikean kuvauspaikan löytäminenkin voi olla haastavaa ja aikaa vievää eikä jokaista kuvaa voi aina ottaa samaa kiviseinää vasten, joka sattuu löytymään kodin läheltä. Ja lisäksi kuvaamiseen tarvitaan aina kaveri, jolla olisi vähän ymmärrystä valokuvauksesta. Haastetta tähän tuo vielä se, että seuraajat odottavat useita postauksia viikossa mielenkiinnon ylläpitämiseksi.
Tästä päästäänkin siihen lopputulokseen, että näkyvyyden saaminen sosiaalisen median kautta on työlästä ja haastavaa, vaikka kyseessä onkin ilmainen ja jokaiselle avoinna oleva itsemainonnan väylä. On siis ihan ymmärrettävää, että ammatikseen somettavat henkilöt tekevät sitä täysipäiväisesti eikä kenenkään pitäisi vähätellä kyseisen roolin ylläpitoon liittyvää panosta.
0 notes
zelminca · 5 years ago
Text
Digitalisoituminen tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia
Digitalisaatio ja teknologian kehitys on tuonut mukanaan uusia trendejä, jotka ohjailevat niin yksityisten henkilöiden kuin yritystenkin käyttäytymistä. Monet asiat ja palvelut ovat siirtyneet verkkoon. Internetistä saa nykyään tilattua viikon ruokaostokset kotiinsa käymättä itse kaupassa tai jopa lääkärissä käymisen tarve voidaan toisinaan paikata digilääkärillä, joka tekee hoidontarpeenarvioinnin potilaan kertomuksen perusteella tutkimatta itse potilasta fyysisesti. Seuraakaan ei tarvitse enää lähteä etsimään yöelämästä tai muista julkisista tapahtumista vaan sen tarpeen tyydyttämiseksi on myös kehitetty omat sovelluksensa. On sanomattakin selvää, että digitalisoituminen on tuonut mukanaan huomattavia helpotuksia eri asioiden hoitamiseksi.
Digitalisoituminen on myös tuonut mukanaan uudenlaisia töitä ja ammatteja. Blogien ja sometilien kautta yksityiset ihmiset voivat tuoda itseään, ajatuksiaan ja ideoitaan näkyvämmiksi muille ja päästä sitä kautta kehittämään itsestään ns. henkilöbrändin. Mielenkiintoiset somettajat saavat itselleen julkisuutta, yhteistyökumppaneita ja mahdollisesti myös mainostuloja ja pian heidän ei tarvitsekaan enää tehdä mitään muuta kuin pitää seuraajien mielenkiintoa yllä. Myös mainostaminen on tullut helpoksi digitalisoitumisen myötä ja käytännössä kukaan ei voi välttyä erilaisilta suorilta mainoksilta tai piilomainonnalta.
Henkilökohtaisesti koen nämä edellä mainitut asiat erinomaiseksi mahdollisuudeksi kenelle vain lähteä tavoittelemaan omia unelmiaan esimerkiksi näkyvyyden kannalta. Enää ei tarvitse lähteä Amerikkaan asti saavuttaakseen unelmansa! Itse haaveilen urasta muotisuunnittelijana oman nimikkobrändin keulakuvana ja, mikäli lähtisin tätä unelmaa tavoittelemaan, tekisin sen nimenomaan sosiaalisen median kautta – en opiskelemalla alaa. En väitä etteikö opiskelemisesta ole hyötyä vaan tarkoitan lähinnä sitä, että opiskelu ei ole aina välttämätöntä. Itse suunnittelen koko ajan ja ompelen aina, kun omilta opinnoiltani ja töiltäni kerkeän, mutta sosiaalisen median kautta saan heti näkyvyyttä luomuksilleni ja näkyvyys on kaikki kaikessa tällä alalla. Kun saa tarpeeksi paljon näkyvyyttä ja ihmiset alkavat sitä kautta kiinnostua minusta ja töistäni, tuo se myös mukanaan mahdollisuuksia edetä ja päästä toteuttamaan itseäni laajemmin. Omassa tapauksessa kokisin ehkä mahdolliseksi sen, että tarpeeksi näkyvyyttä saavutettuani pääsisin mahdollisesti suunnittelemaan iltapuvun jollekin suomalaiselle julkisuuden henkilölle esimerkiksi johonkin gaalaan tai linnan juhliin. Mutta aika tämän sitten vasta näyttää – toistaiseksi pitää vielä tyytyä haaveiluun.
1 note · View note