yolcudergisi-blog
Yolcu Dergisi
12 posts
Don't wanna be here? Send us removal request.
yolcudergisi-blog · 2 years ago
Photo
Tumblr media
106. Yolcu: Cümleler Düşüp Anlam Tükendiğinde…
Kervandakiler:*ömer idris akdin *ahmet gökçen *mesut hayati avan *ilyas sucu  *mustafa karaosmanoğlu *banu özbek *ümran yaka *kenan çağan *aydın hız *mustafa everdi  *f. sueda kurt  *murat sayımlar*ali korkmaz *bülent sönmez *ahmet rıfat ilhan *bünyamin doğruer  *hikmet kızıl *yaşar bedri özdemir *arif arcan * şevket hüner*ömer vural  *m. baha kanlı  *hamza çelenk *müştehir karakaya*tuna eselioğlu *faik öcal *ahmet ergin  *recep yılmaz *ibrahim birgül *fatih tezce  *yavuz selim uğurlu *fadıl karlıdağ   *çetin coşar*ercan kesal *ahmet usta *selçuk küpçük*SÖYLEŞİLER: ELVAN KAYA AKSARI & ABDULBAKİ ERDOĞMUŞ
0 notes
yolcudergisi-blog · 5 years ago
Photo
Tumblr media
94. Yürüyüşümüz: Kalbini kontrol et: Adımlarından emin ol: Gerekirse uyar: Gölgesinde dinleneceğin dostlar edin: Yürümeye devam et ve lütfen biraz gülümse: ‬ 94. Yürüyüşünde Yolcu; BİZDE KUŞLAR FİLLERİ YENER!
KERVANDAKİLER: *ömer idris akdin *mustafa karaosmanoğlu *şevket hüner *arif arcan *zekai günal *mehmet aycı *erdal ergenç *gökhan akçiçek *harun sönmez *barış dalkılıç *rıza kemal g. *fatih tezce *enes yeşil *ilyas sucu *mustafa uçurum *kerim aral *yahya burak gül *faik öcal *ilyas sucu *ömer vural *ali fırat *abdullah çevik *lütfi bergen *ümran yaka *beyza nur yüksel *mehmet pektaş *ismail delihasan *hikmet kızıl *sümeyye yüksel üstündağ *muaz ergü *mustafa everdi *muhammet baran aslan *hatice tataroğlu *müslim kılıç *bülent keçeli/ selçuk küpçük *mehmet aktaş
*Ömer İdris AKDİN SEYİR DEFTERİ’ne not düştü: “Duruşumuzu etnik ve mezhebi aidiyetlerimiz belirlemez. Duruşumuzu emperyalizmin topraklarımıza, aklımıza ve ruhumuza ne şekilde tasallut ettiğini bilmek, bu çok boyutlu saldırıya karşı nasıl tavır geliştirdiğimiz belirler.”
MECMUANIN ORTA YERİ *Osman Sevim Abdulselam DURMAZ’ı konuşturdu. “Her eser doğduğu coğrafyanın bir parçasıdır.”
*Mustafa KARAOSMANOĞLU, İsmet Özel şiiri üzerinde kendini anlattı: “İsmet Özel şiirinin metalik tınısı ve bütün parıltısıyla beraber kuşandığı hırçınlık, beni gençliğimin önünde farklı bir şekilde sahaya sürebilirdi. Artık gündüzleri hayata bağırabilecek bir cesarette hissediyordum kendini. “Bıkmadım/ koyu renkler kullanıyorum hayatımda/ koyu mavi, acıyı anlatırken” militan bir kendi insanı ne kadar da kışkırtıyor değil mi, hem de boynundan ta ayaklarına kadar.”
*İlyas SUCU, Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nün neden kapatıldığı üzerine yazdı: “Enstitü imgesi, aslında Tanzimat’tan Cumhuriyet’e devredilen bir zihniyeti açığa çıkarmak için kurgulanmıştır ki o da şudur: Devleti yıkılmaktan kurtarmak ve ardından kalkındırmak amacıyla yönetici sınıfın bir tercihi olarak başlatılan Osmanlı/Türk modernleşmesi, daha başından itibaren zorunlu bir tercihtir.”
*Lütfi BERGEN, Gariplerin Allah’ına vurgu yaptı: “1980’lerden itibaren İslâm dünyasında toplumsal değişim meselesi artık devletlerin modernleşme çabalarından koparak anlaşılmaya başlandı. Cevdet Said’in “Bireysel ve Toplumsal Değişmenin Yasaları” kitabındaki tezi bu amaçla kaleme alınmıştı ve İbn Haldun, Malik b. Nebi, Seyyid Kutup gibi müelliflerin fikirlerini tartışarak çıkış arıyordu.”
*Muaz ERGÜ, Anadolu’nun mağrur ve mağlup hüznün kaleme aldı: “Muhsin Yazıcıoğlu ateşten, kordan müteşekkil süreçlerin içinden geçip gelmiş. Her saati mücadeleyle şekillenen bir ömür. Din, iman, vatan, mukaddesat uğrunda güle oynaya feda edilen gençlik.”
*Gökhan AKÇİÇEK, yaşam��nın penceresinden olan bitene baktı: “Çocukluğumun mahalle ve komşuluk münasebetlerini de hatırlatmam gerekiyor. Saygı ve sevginin hüküm sürdüğü, onurun, merhametin ve tevazunun hayatı çepeçevre kuşattığı bir mevsimin adı idi çocukluğumuz. Hemen hemen herkes olduğu kadar iyiydi, güzeldi ve anlamlıydı.”
*Hatice TATAROĞLU, Postmodernizmi irdeledi: “Postmoderniteye yaklaşımlar iki temel gruba ayrılır. Birinci grupta yer alanlar postmoderniteyi, moderniteye karşı geliştirilmiş bir eleştiri olarak kabul ederken; ikinci gruptakiler, postmodernitenin moderniteden türediğini ve modernitenin bir özel durumu olduğunu iddia ederler.”
*Selçuk KÜPÇÜK, Ücra Dergisi’nden Bülent Keçeli ile, dergicilik ve şiir üzerine söyleşti: “Merkez dergiler şiirin ana sorunlarını teğet geçmişlerdir.”
1 note · View note
yolcudergisi-blog · 9 years ago
Photo
Tumblr media
YOLCU DERGİSİ 79. YÜRÜYÜŞÜ;  "YOLDAN ÇIK!"
BU SAYIDA;
DENEME VE ÖYKÜLERİ İLE;
*ömer idris akdin *mustafa uçurum *hamza çelenk *faik öcal *ali korkmaz *mustafa everdi  *rıza kemal g. *banu özbek *hikmet kızıl *y. bilal aydeniz *faik adıyaman *d. ali sazkaya *ümit evran *yiğit yüce *metin kondel *aziz savaş *selçuk küpçük *mustafa oral
ŞİİRLERİYLE;
*bülent sönmez *selim nacar *nadir aşçı *davut güler *şahin eroğlu *mustafa yıldız *sümeyye gedizli *ismail aykanat *süleyman bozkurt
ÖMER İDRİS AKDİN 'SEYİR DEFTERİ'NDE YAZDI:
"Dün asabiyetin zehirli tılsımıyla vurdular bizi, bu gün din adına bağlanır dillerimiz. İktidarlara amade din birbirimizi yok etmemiz gerektiğini telkin eder. Mezhep ve meşrepler adına bilenir savaş baltaları. Hangi kutsala sarılmışsak o kutsal üzerinden karılıyor oyun. Hançeremizde tekbir sesleri ile firavunların ehramlarına taş taşınır. Kafirin silahı ile kafasına sıkan mücrimlerden başkası kalmaz geriye. Vurdukça ve vuruldukça küresel efendilerin enseleri kalınlaşır, kahkahaları daha bir gür çıkar. Kutsal cihadınız mübarek olsun. Dininiz hakkı için birbirinizi kesin ve satılmış ruhlarınıza atılan bir parça kemik olsun cennet."
MECMUANIN ORTA YERİ'NDE SELÇUK KÜPÇÜK GÜVEN  ADIGÜZEL’İ KONUŞTURDU:
"İbn-i Arabi, ‘Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Anadolu'yu kapsayan uzun bir seyahati sonrasında şöyle bir cümle kurar, ya da daha doğru bir ifadeyle şöyle bir cümlenin içinden geçer; "Seyahatim kendimden başka bir yerde vuku bulmadı" Bunu duyduğum ilk anda ağzımdan şu söz çıkmıştı; ‘içinden geçenleri’ söylemiş işte pir. İçimizden geçiyoruz. Evet, sorularım var, kendi sorularımın peşinden gidiyorum. Bütün yaptığımız iç dünyamızda -dış dünyaya nazar ederek- bir cevelan çabasıdır belki de."
ALİ KORKMAZ "HALİ PÜR MALELİMİZE DEĞİNDİ:
"Okunan kitaplar İslami olmaktan ziyade İslami moda kapsamında yayınlanmaya başladı. Yükselen alimler, düşen alimler sınıflandırması yapılır oldu! Kıssacı ve hurafeci din adamları ile diğerleri karşı karşıya! Ümmetin derdine çözüm üretmek yok! Bin yıldır çözülemeyen konular hala revaçta… Din pazarlayıcı adamların önemli bir kısmı ya sermaye peşinde, ya da sermayenin emrinde!… Mustazaf pozisyonunda olanlar, bu Firavunların piramitlerine taş taşıyarak mutlu oluyorlar!"
MUSTAFA EVERDİ KİTAPLAR ARASINDA DOLAŞTI:
"Uykuları unutturan, kandilde biraz yağ varsa kendini okutturan kitaplarla. Tamamlanmış insan demek bir bakıma kitap. Görücüye çıkmış, yazanın müdahalesinden uzak bize teslim olmuştur. Elde somut bir şekilde tutulabilen, karıştırılan, altı çizilen sonra tekrar bakılabilen. Cimrinin paraya, uykusuzun yatağa, üşüyenin ateşe olan iştiyakı bizde kitaplara yönelik. Kitapların verdiği cüretle sanatsever ve düşünür bile olabiliyoruz. Etik, estetik ve hayal gücüne abanan bir açgözlülükle. Rahatlama ve gevşeme fırsatı tanımayız kendimize. Sürekli başımızı bileme taşlarına eğmeliyiz. Beynimizi bileylemek için. Kalp atışı gibi. Atar ve toplar damarların eylemliliği gibi zinde tutmalı bizi kitaplar."
BANU ÖZBEK "ÖMRÜMÜZDEN BİR SENE"FİLMİNİ TAHLİL ETTİ:
" Aydınlanma tanrıdan boşaltılan yere insanı/aklı koyan ve böylelikle daha güzel, daha yaşanılır ve insanın daha da yüceltileceği bir dünya tasavvuruydu. Özne olan insan kaderini eline alacak hatta onu yeniden yazacaktı. Peki, tanrıdan boşaltılan yere insan/akıl geçti de ne oldu? Batı yasalarla insanı ve haklarını koruyabilecek hale geldi. Üstelik bu ötekine hayat hakkı tanımayan bir dünyaydı. En basit davranışlar için bile yasalar konulurken yasayla donanan birey –bombayla donanmış gibi sanki- başkalarının lehine feragati, diğerkâmlığı unuttu. İnsan adeta kötürüm kılındı. Öte tarafta yani batı dışında kalanlar ise en asgari yaşamsal vasatlardan mahrum. Birer istatistik. “Hani insan özneydi?”
HİKMET KIZIL "VEREMİN SANATA BULAŞMIŞLIĞINI"  İRDELEDİ:
"Kafka, veremden ölmeden iki ay önce günlüğüne şunları yazar; "Sohbet ederken hiçbir şey öğrendiğim yok, çünkü verem üstüne konuşurken herkeste bir çekingenlik, kaçamak davranışlar ve donuk bakışlar ortaya çıkmakta."
Bu dert beni verem eder" türküsünü fena halde ciddiye almalıyız belki de.
“Tabiplerde ilaç yoktur yarama”
Avrupa'da roman ve şiirin bizde ise türkü ve sinemanın 'konusu' olan ince hastalık, pençesine aldığı Chopin, Moliere, Çehov ve Kafka gibi dehaların ebediyete göçmelerine sebep olmuş bir felakettir.
Ruhu ve bedeni aynı anda esir alan bir felaket. Türk edebiyatında ise Memet Fuat, Cenap Şahabettin, Cahit Sıtkı Tarancı, Peyami Safa, Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu gibi değerli kalemlerin veremle boğuşmuş isimler arasında olduklarını görüyoruz."
*YOLCU DERGİSİ YAYIN ÜSSÜ:
*Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü  Mustafa ÖNER  *Genel Yayın Yönetmeni  Ömer İdris AKDİN  
*Yayın Danışmanları  Ahmet USTA & Bülent SÖNMEZ *Yayın Koordinatörleri Bilal CAN & Eyyüp AKYÜZ
*Editörler  *Şiir Selçuk KÜPÇÜK  *Öykü Dursun Ali SAZKAYA  *Deneme Mustafa UÇURUM  *Görsel Yönetim  Ferhat KALENDER *E-İleti  [email protected] *Seyyar Telefon:  0505 781 0 550 *Yönetim Yeri:  Hançerli Mh. Abbasağa Sokak No.13 Samsun  *Ankara Büro: Tuna Cd. Bulvar Pasajı No. 3/2 tel: 0 312 430 3 088 Kızılay    *Abone olmak için; 30 TL’yi 12840289 nolu posta çeki hesabına Abdullah Özdemir adına yatırıp, [email protected]  adresine bilgi vermeniz yeterlidir. *İki ayda bir yayınlanır. *Yayınlanan yazılardan okur da sorumludur. * Cezaevlerine ve garibanlara ücretsiz gönderilir.   *Hediyesi 5 TL    
1 note · View note
yolcudergisi-blog · 10 years ago
Photo
Tumblr media
Facebook: http://www.facebook.com/yolcudegisi
Twitter: http://twitter.com/yolcudergi
Netlog: http://tr.netlog.com/yolcudergi
3 notes · View notes
yolcudergisi-blog · 10 years ago
Photo
Tumblr media
Ömer İdris Akdin-Yolcu Dergisi
1 note · View note
yolcudergisi-blog · 10 years ago
Photo
Tumblr media
Yolcu Dergisi genel Yayın Yönetmeni: Ömer İdris Akdin
1 note · View note
yolcudergisi-blog · 10 years ago
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
1 note · View note
yolcudergisi-blog · 10 years ago
Photo
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
0 notes
yolcudergisi-blog · 10 years ago
Photo
Tumblr media
1 note · View note
yolcudergisi-blog · 10 years ago
Photo
Tumblr media
Yolcu Dergisi-Genel Yayın Yönetmeni
0 notes
yolcudergisi-blog · 10 years ago
Link
kalbi olan dergi!
2 notes · View notes
yolcudergisi-blog · 12 years ago
Text
Dergi; kalbi olan bir dergi....
"Uzak denizlere açıl
Demiyorum. lakin
Bir kez açılmışsan
Tufandan korkma!"
3 notes · View notes