Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
Reflectie
Ik kijk met een goed geveoel terug naar het Meso project. Ik ben met plezier het proces doorgelopen. Het heeft me erg geholpen om een onderwerp die in eerste instantie abstract leek, het toch tastbaar weten te maken. Daarbij ben ik voor een onderwerp gegaan dat me oprecht interesseert waardoor ik vasthoudend het proces in ben gegaan.
Het heeft me ook goed gedaan om zo veel mogelijk naar het Lab te gaan en met mensen te praten en te sparren.
Als ik het project overnieuw kon doen had ik me beter op de uitwerking voorbereid en er meer tijd in gestoken. Ik had het prototype ook willen testen zodat ik het toegangelijker had kunnen maken voor de gebruiker op de expo.
Ook had ik een wat moeite met de invulling van de vragenkaartjes. Ik had liever een onderwerp gepakt waar de meningen over verdeeld zijn, maar bij die ondwerpen had ik meer moeite op het specifiek te maken.
0 notes
Text
Week 5
Ik begon de eerste dag van week 5 al gelijk met het uitwerken van de installatie. De materialen had ik bij de aquarium winkel gehaald. Verder heb ik ook de lasersnijder gebruikt voor de constructie aan vast te maken.
Waar ik bij het uitwerken tegenaan liep is dat de kraantjes met de capsules niet zichtbaar mogen zijn. Ik had bedacht om er kleine doosjes overheen te zetten. Toen ik dit uitprobeerde, kwam ik erachter dat ik niet meer bij de kraantjes bij kon komen. Om dit snel op te lossen heb ik de kaartjes van de vragen maar er overheen geplakt.
Omdat ik met vloeistof werk, is het prototype best wel kwetsbaar geworden en had ik niet veel mogelijkheden in de vormgeving.
Tijdens de expositie kreeg ik veel nieuwschierige reacties. Een minpuntje was wel dat mensen niet zo veel zin hadden om de vragen te gaan lezen. Ik denk dat dit niet komt door de hoeveelheid aan tekst, maar dat leek zo omdat de kaartjes klein waren. Daar moet je inderdaad even voor gaan zitten. Als het prototype groter en stabieler was, was hij meer gebruikt tijdens de expo.
0 notes
Text
Week 4
Na het presenteren van mijn concept tijdens mentoring heb ik de feedback gekregen om het proefje zelf weg te laten. Het zuivere en onzuivere water geeft al genoeg feedback aan de gebruiker om er betekenis aan te geven.
De keuzes die gemaakt moeten worden moeten wel op wetenschappelijk niveau zitten. Daarvoor moet ik de do’s en don’ts vinden binnen wetenschappelijk proces vinden.
Na het interviewen van I. van Dam (NEMO kennislink) heb ik al veel informatie gekregeven over het formuleren van hypotheses:
- woorden zoals ‘verband’ gebruiken wanneer 2 groepen vergeleken worden is vage taal. Causale verbanden kunnen worden geformuleerd als:
‘A heeft invloed op B’
‘A heeft effect op B’
‘A is de oorzaak voor B’
‘A biedt verklaring voor B’
‘A voorspelt B’
- oorzaak moet altijd voor gevolg
- eenduidig zijn (zonder twijfel), dus niet ‘A zal invloed hebben op B’
- het woord ‘of’ gebruiken is onjuist omdat de hypothese dan altijd bevevestigd kan worden, zoals ‘vandaag blijft het droog of het gaat regenen’
- meetbare data in de hypothese gebruiken is te specifiek, omdat je dan snel de hypothese moet verwerpen, terwijl je er misschien wel dichtbij zat
- subjectieve woorden waarbij het tegendeel niet bewezen kan worden is onjuist
0 notes
Text
Week 3
Omdat ik na mijn experimenten niet verder kom met wetenschappelijke modellen, heb ik besloten om me meer te focussen op het proces van wetenschap en de menselijke keuzes die gemaakt moeten worden. Wat ik wil zeggen: wetenschap is inderdaad mensenwerk, maar wel bruikbaar. Omdat wetenschappers nooit achter de hele werkelijkheid kunnen komen, betekent niet dat het kleine stukje niet waardevol is. Dit wil ik de gebruiker laten ervaren.
Hoe ik wil dat bereiken? Ik wil de gebruiker door een proces (van boven naar beneden) laten lopen waarin er bij elke stap keuzes gemaakt moeten worden. Door de installatie loopt water. De gebruiker kan voor objectiviteit of subjectiviteit gaan, maar hoe objectiever de keuzes, hoe zuiverder het proces (het water) blijft. Onderaan staat een wetenschappelijk proefje, die alleen gedaan kan worden met zuiver water. Als het water besmet raakt, kan het proefje niet bewezen worden en kan er ook geen betekenis aan gegeven worden.
Het proefje die gedaan wordt gaat over de waarde van vergroening. Ik wil graag een onderwerp keizen waar de meningen over verdeeld zijn.
0 notes
Text
Week 2
Het definitieve thema waar ik me op wil gaan focussen zijn modellen die objectiviteit weerspiegelen, maar niet de werkelijkheid zijn. In de reeks Spiegeltje, Spiegeltje staan representies centraal. Dr. Daan Wegener (Geschiedenis en Filosofie van Wetenschap, UU) legt in de openingslezing uit dat elk model een specifiek doel dient en niet per se een compleet beeld van de werkelijkheid geeft. Dit gaat vooral over wetenschappelijke modellen.
Bruno Latour (filosoof en antropoloog) beargumenteert dat wetenschappelijk onderzoek geen lineaire weg naar het vinden van de waarheid is, maar eerder een chaotische en menselijke activiteit, waarbij ook sociale en politieke aspecten een centrale rol spelen.
Hoe maak ik hier een void project van? Ik wil aan het einde van deze week verschillende experimenten gedaan hebben. Ideeen hiervoor zijn:
- modellen tekenen die inzicht geven inplaats van objectiviteit weerspiegelen
- modellen tekenen die inzicht geven over objectiviteit / wetenschappelijk onderzoek, hiervoor moet ik naar het onderzoek van Bruno Latour kijken
- bestaande ‘objectieve’ modellen naar het extreme trekken (speculatief design methode)
- bestaande modellen uit context trekken
0 notes
Text
Week 1: essay
De essay die ik gekozen heb is ‘Who wants to be an economist, Kate Raworth’. Ik heb deze essay gekozen omdat ik me al vaker heb verdiept in de circulaire economie en ik het een belangrijk onderwerp vind: de economie van nu zorgt voor ongelijkheid en klimaatverandering.
Wat mij vooral interesseert uit het hoofdstuk is dat de eindeloze groei van de economie voorkomt uit een theorie wat we hebben geleerd in 1950, wat toen gebaseerd was op 1850. De beelden die getekend zijn om die modellen uit te beelden, zoals belangrijke diagrammen zijn zeer onvolledig met blinde vlekken. Wat we tekenen bepaalt wat we zien en wat we niet zien, dat mag niet onderschat worden. Want de economie bepaalt alles.
De donut die Kate Raworth heeft getekend, heeft ervoor gezorgd dat oude debatten een nieuw leven in werden geblazen. De donut biedt een positieve visie op de toekomst. Ze kreeg veel internationale response, vooral van kringen die zich bezighouden met duurzame ontwikkelingen. De donut werd een iconisch beeld en een nieuw economisch verhaal.
Vragen die bij me opkomen:
- Is de getekende donut critical design?
- Wat gaat de donuteconomie betekenen voor technologie (wanneer het stopt met groeien)?
- Wat als ‘baseren op de natuur’ de hoofdregel wordt voor designers?
0 notes
Text
Hackathon
De opdracht van de hackaton was om foto’s beleefbaarder te maken.
We begonnen de dag met forse to fit, we schreven zo veel mogelijk what if vragen. Een paar voorbeelden:
What if niemand meer foto’s laat zien? What if foto’s niet online kunnen? Wat als foto’s latenzien een privillege is? What if alle foto’s moeten worden latenzien? What if er geen grenzen zijn?
We gingen verder op privilleges.
Op een gegeven moment moesten we goedkope spullen halen bij een kringloopwinkel. Toen we terugkwamen zaten we nogal vast in hoe we verder moesten. Voor mij voelde het heel erg alsof we maar iets willekeurigs moesten doen. Zonder iets te bespreken gingen we dat maar doen. Ik vond het geen fijne manier van werken, omdat ik graag wil weten waar ik naartoe kan werken.
Lotte had foto’s gemaakt bij een winkel in de buurt, WOISS. Zij had met de winkeleigenaar een gesprek gevoerd over mensen die naar zijn winkel komen om foto’s van zichzelf te maken alsof ze een rijk leventje leiden. Vanuit hieruit onstond het concept om een backdrop te maken voor in een openbare ruimte. Zo kunnen mensen die gebruiken voor instagram. De feedback die we kregen was niet zo positief, ook konden we geen foto uitprinten.
We zijn daarna met hulp van Ge op een ander concept gekomen. Een photobooth waar foto’s van andere mensen uitkomen. Hier zijn we op door blijven brainstormen. Het eindresultaat: de pose die jij aanneemt krijg je terug, maar dan van andere mensen. Hiermee willen we de vraag 'hoe exclusief ben jij’ laten beleven. De photobooth hebben we uitgewerkt. Tijdens de expo kregen we veel positive reacties.
0 notes
Text
Dag 5 + reflectie
De feedback die ik kreeg was dat het thema interessant was, het eindontwerp kan veel kanten opgaan. Het eindontwerp is nu vooral een beeld waarbij men alleen afkeur van kunt krijgen. Dat past niet echt bij het vraagstuk omdat juist de waarde van de traditie ook belangrijk is. Nu kan het niet echt een discussie opwekken omdat er niet vanuit 2 perspectieven naartoe gekeken is.
Ook kreeg ik de feedback dat ik de data van mijn interviews in het eindbeeld had moeten verwerken.
Ik ben het eens met de feedback. Het is belangrijk voor void om te leren hoe je een ontwerp maakt waarbij er wrijving ontstaat. Het eindontwerp mag dus niet suggestief zijn vanuit de ontwerper. Een belangrijk leerpunt voor mij.
0 notes
Text
Dag 4
Wat ik als speculatief ontwerp heb bedacht is om een geheime ontgroeningskit te maken waarbij de ontgroeningsrituelen worden exposed. Ik hoop de discussie op te wekken dat ontgroeningen aangepast moet worden.
0 notes
Text
Dag 3
De bespreking tijdens het ‘mentoring’ heeft mij op een hoofdvraagstuk gebracht: wat is de waarde van traditie? Ik ben begonnen met desk research naar cultureel erfgoed in het algemeen.
Studentenverenigingen zijn vanaf 2016 officieel een onderdeel van de Nederlandse cultuur. Het verenigingsleven is namelijk op de zogeheten Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst. Die inventaris is een lijst met tradities en rituelen die we in Nederland belangrijk vinden en willen doorgeven aan volgende generaties.
Voordelen om bij een studentenvereniging te zitten:
‘Je krijgt met een studentenvereniging er eigenlijk een familie bij‘, ‘We zitten samen in de universiteitsbibliotheek om te leren voor tentamens. Als er eentje zei dat die toch niet heel veel zin had, zei de groep: ga door met studeren, want je moet je tentamen halen. Dat heeft zeker een positief effect.’ ’jonge mensen krijgen er een persoonlijkheidstraining.’
Mijn persoonlijke aannames:
- Gezellige verenigingen, maar ook rotte appels
- Denken de wet boven te staan
- Leven in gesloten groep
- Samenhorigheidsgevoel
- Privileges
- Wereld om hun heen bestaat niet
- Sprake van machtsmisbruik tijdens ontgroeningen
Hierna heb ik mensen die bij een studentenvereniging zitten gevraagd wat hun ervaringen zijn tijdens de ontgroeningen. Een paar voorbeelden:
Bij Laurentius kreeg je het dilemma om te kiezen tussen een doorbloed varkenshoofd te tongen of te eten.
Bij veel verenigingen moet er een zwijgcontract ondertekend worden.
Bij Ovem Novem was het vooral liederen uit het hoofd leren en gehoorzaam zijn. De ontgroening viel erg mee. Er waren wel een paar psyische ‘spelletjes’, zoals een teddybeer verbranden omdat zogenaamd niemand wilde zeggen van wie die was, waardoor mensen veel medelijden kregen. Uit eindelijk was hij van niemand. We kregen verder niet lekker eten: havermout met blauwe kleurstof.
0 notes
Text
Dag 2
Om te onderzoeken naar thema’s heb ik de knolling opdracht op papier gezet. Vanuit daaruit heb ik feitelijk mijn bevindingen opgeschreven. Daarna ben ik het hemd steeds intellectueler uit elkaar aan het trekken. Er kwamen thema’s naar voren die mij persoonlijk interesseren, zoals het milieu, ongelijkheid en tradities,
Het thema tradities interesseert mij het meeste. Waarom houden we ons krampachtig vast aan tradities ondanks de nieuwe kennis en ervaringen die we opdoen? Waarom kunnen bepaalde tradities wel mee bewegen met de maatschappij en andere niet? Waarom wordt het woord ‘traditie’ als argument gebruikt om een traditie in stand te houden?
Ik heb ervoor gekozen om de traditie ‘ontgroeningen binnen studentenverenigingen’ verder te onderzoeken, met een link naar het witte overhemd.
0 notes