Text
Digitaalisen liiketoiminnan kehittämisestä opittua – 2. Ryhmäblogi
”Loppujen lopuksi koko innovaatiomme pyöri digitaalisuuden ytimessä, itse mobiilisovelluksessa. Todella tarkkaa puuhaa, ja jokainen näkökulma oli käytävä läpi. Totesimme, että yksinkertaisuus ja nopeus ovat valttikortteja sovellusten keskuudessa.” Kurssi avasi silmämme digitaalisen liiketoiminnan laajuudesta – yhdestä mobiilisovelluksesta kokonaisiin yritysten verkkosivuihin ja somekanaviin.
Digitaalisuuden ytimessä
Digitaalisuus on kaikkialla ja se on lisääntynyt kaikilla eri aloilla vain muutaman viime vuoden aikana. Digitaalista liiketoimintaa ohjaa asiakkaista kerätty data ja sen analysointi enemmän, kuin osasimme ikinä ajatellakaan. Se on nykypäivänä edellytys yritysten menestykselle. Esimerkiksi verkkosivujen ja sosiaalisen median tärkeyttä on turha lähteä vähättelemään.
Yritykset ja digitalisaatio
Yritysten sosiaaliset mediat suunnitellaan ja analysoidaan paljon paremmin kun aluksi luulimme. Yritykset tekevät verkkosivujensa kehityksen eteen töitä koko ajan, jotta asiointi olisi asiakkaille mahdollisimman helppoa ja vaivatonta. Verkkopalvelut käyttävät asiakkaittensa dataa erittäin paljon ja laajasti, jotta heille saataisiin mahdollisimman hyvä ja personoitu asiakaskokemus ilman face to face-asiointia. Yritys ei yksinkertaisesti pärjää, jos se tippuu digitaalisuuden kelkasta.
Sosiaalinen media ja verkkosivut
Helposti saattaa ajatella, että digitaalinen liiketoiminta on vain muutamia hienoja Instagram-kuvia ja verkkosivut pyörivät itsestään. Todellisuudessa näiden takana on vielä paljon enemmän asioita, jotka mahdollistavat kaiken. Kurssin myötä totesimme, että esimerkiksi somevaikuttajat (mm. bloggaajat ja tubettajat) tekevät paljon muutakin työtä kuin vain ottavat kuvia ja julkaisevat niitä eri somekanaviin. Taustalla on paljon pohdintaa ja valmisteluja, jotta tulos olisi katsojalle (tai asiakkaalle) mieluinen ja tarpeellinen. Verkkosivujen kannalta tästä hyvä esimerkki on esimerkiksi Kelan nettisivut, josta jokainen löytää etsimänsä suoraan etusivulta. Sivuilla navigointi on tehty helpoksi, mikä on tärkeää.
Kurssi ja innovaatioprojektimme
Digitaalisuus tulee jatkuvasti lisääntymään, ja tulevaisuuden näkymät saattavat olla hyvinkin erilaiset kuin nyt. Osataanko uusia innovaatioita hyödyntää vai meneekö kaikki yli? Kaikessa digitaalisessa liiketoiminnassa tavoitteena on tietenkin tulojen maksimointi. Innovaatioprojektin myötä, totesimme, kuinka vaikea sovellusten (tai pelien) kautta on saada tuloja. Kaikki tuli ajatella huolellisesti läpi asiakaspersonasta sovelluksen yksittäisiin toimintoihin.
Loppusanat
Kuinka saada tulot maksimoitua? Kuinka saada asiakas todella kiinnostumaan sovelluksesta? Miten asiakas hyötyisi innovaatiostamme? Tulimme siihen tulokseen, että koko digitaalinen liiketoiminta kulminoituu näihin kolmeen kysymykseen. Loppupeleissä myös digitaalisessa liiketoiminnassa tärkeintä on vakuuttaa asiakas.
- Vilma, Roosa, Nette, Erika, Miia
7 notes
·
View notes
Text
Asiakaspalvelua chatbotilta
Chattipalvelut ovat verkkokauppojen parasta antia. Asiakkaiden avuksi on kehitetty chatit, joissa he voivat kysyä helposti ja nopeasti apua ongelmiinsa verkossa. Mitä tapahtuu jos chatit ruuhkautuvat? Entä miten käy jos vastaajana onkin tietokone? Lähdin tutkimaan asiaa kokeilemalla kahden eri yrityksen chattiä.
Apu on aina lähellä, jopa verkossa
Kaikki asiakkaan etsimät asiat eivät voi millään löytyä suoraan yrityksen etusivulta, eikä kukaan jaksa etsiä loputtomiin tietoa monen eri välilehden kautta. Joskus yksinkertaisimpaan kysymykseenkään ei tahdo millään löytyä vastausta. Näihin tilanteisiin chatti yrityksen verkkosivuilla on mahtava toiminto.
Hyvää, mutta hidasta palvelua
Noin viikko sitten kävin Gymsharkin sivuilla, ja kokeilin kysyä tilaamani paketin tilanteesta. Halusin tietää missä pakettini menee, ja onko se ylipäätänsä vielä saapunut jakelupisteelle. Ensimmäisellä kerralla sain vastauksen nopeasti, melkein heti. Toisella kerralla, Black Fridayn jälkeen, odotin vastausta ruuhkan vuoksi puoli tuntia. Melkoinen ero siinä, kuinka nopeasti asiakkaana sain vastaukseni.
Kelan chattibotti
Joskus chateissä vastaajana ei olekaan ihminen, vaan robotti. Esimerkiksi Kelan sivuilla on otettu käyttöön chattirobotti. Tällä hetkellä botti osaa vastata vain kysymyksiin vanhempainpäivärahoista, ja niitä kokeiltuani totesin chattirobotin olevan erittäin hyödyllinen keksintö. Vastaukset tulivat heti. Kokeilin vielä kysyä opintotuista, mutta niihin botti ei osannut vastata. Sain kuitenkin suoran linkin Kelan opintotuki -sivuille, mihin olin tyytyväinen.
Laatu vastaan kiire
Tarkastellessani näitä kahta erilaista chattiä, huomasin molemmissa hyviä ja huonoja puolia. Kun asiakaspalvelijana oli oikea yrityksen työntekijä, koin saavani luotettavalta taholta vastauksia. Koin, että saan vastauksen kysymykseen kuin kysymykseen. Huonona puolena oli kuitenkin se, että vastauksia saattoi joutua odottamaan pitkiäkin aikoja, eikä palvelua saanut vuorokauden ympäri. (Tietenkin joissain chateissä tämäkin on varmasti mahdollista.) Mitä jos asiakkaalla olisi kiire saada vastauksia?
Kiire vastaan laatu
Chattirobotti oli positiivinen yllätys, mutta Kelan sivuilla robotti opetteli vasta vastaamaan kysymyksiin vanhempainpäivärahoihin liittyen. Siitä ei siis olisi ollut minulle mitään apua. Muutenkin ajatus siitä, että robotilta saisi laadukkaan vastauksen kaikkeen, tuntuu mahdottomalta. Positiivista kuitenkin oli se, että vastaus oli mahdollista saada minä vuorokauden aikana tahansa, ja sain vastauksen heti. Kiireiselle vastauksen odottajalle tämänlainen chatti on loistava, kunhan vain vastauspankki chattibotilla on laaja.
-Vilma
4 notes
·
View notes
Text
Hakukoneoptimoinnin käsikirja
Googlen hakukoneoptimoinnilla nostat sivustosi näkyvyyttä huimasti. Luettuani Googlen hakukoneoptimoinnin aloitusoppaan, loin 10 kohdan tiivistetyn oppaan siitä, kuinka sinäkin voit optimoida omien verkkosivujesi näkyvyyden.
1. Tarkista, että sivustosi löytyy Googlesta
Yrityksen tulee olla löydettävissä. Google etsii säännöllisesti hakemistoonsa lisättäviä sivustoja. Hyvänä vinkkinä: Google search consolen kautta voi lähettää sisältösi Googlelle ja tarkkailla sen sijoittumista Google hauissa.
2. Kartoita hakukoneoptimoijan tarve
Hakukoneoptimoijat mm. tarkistavat sivustosi teknisen sisällön, kehittävät sitä, tekevät avainsanatutkimusta ja konsultoivat.
Hyvänä vinkkinä: Käytä hakukoneoptimoijaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
3. Älä anna Googlen näyttää kaikkia tiedostojasi
Joskus osa sivustosta on parempi jättää indeksoimatta, ja antaa asiakkaan löytää vain oleellisimmat tiedot.
4. Luo yksilöllisiä ja kuvaavia otsikoita
Valitse sivustoosi otsikoita, jotka on helppo lukea ja jotka välittävät sivuston aiheen oikein. Kun otsikko on yksilöllinen, Google erottaa sen muista sivustoista.
Hyvänä vinkkinä: Otsikon olisi hyvä sisältää esimerkiksi yrityksesi nimen, tai muita tärkeitä tietoja.
5. Panosta sisällönkuvauskenttään
Kuvauskenttä antaa yhteenvedon sivustosi aiheesta. Kun asiakas hakee erinäisillä sanoilla tarvitsemiaan tietoja, Google usein hakee sanoja sisällönkuvauskentästä.
Hyvänä vinkkinä: Lisää sisällönkuvauskenttään sanoja, joita kuvittelisit asiakkaasi hakevan.
6. Otsikkotägit tärkeiden asioiden korostamiseen
Sisällön pääkohdat on hyvä tehdä otsikkotägeinä, jolloin teksti fontti on suurempaa. Tämä kertoo asiakkaalle visusaalisesti asian olevan tärkeää ja lukemisen arvoista.
7. Näkymän datan lisääminen (Strukturoitu data)
Nosta asiakkaalle jo Googlen hakusivulle näkyvästi esiin esim. arvostelut, aukioloajat, sijainti ja kuvia. Tämä luo houkutusta klikata sivustollesi.
8. Luo yksinkertainen navigointisivu
Tee sivustollasi paikasta toiseen siirtymisestä mahdollisimman helppoa. Luo yksi navigointisivu (etusivu), josta asiakas pääsee siirtymään helposti etsimiinsä tietoihin.
9. Optimoi sisältösi
Kiinnostava ja luova sisältö herättää myös puskaradion mielenkiinnon, ja tuo yritykselle sitä kautta lisää näkyvyyttä ja mainetta. Tekstin tulee olla helppolukuista, linkkien käyttö on suositeltavaa, ja hyvän visuaalisen ilmeen rakentaminen (esimerkiksi kuvien kautta) on tärkeää.
10. Mainosta sivuasi!
Mitä enemmän sivustollasi vieraillaan, sitä enemmän Google lisää sivustollesi johtavia linkkejä.
Hyvänä vinkkinä: Mainosta yrityksesi sivustoja aktiivisesti sosiaalisessa mediassa, sekä muista myös lisätä verkkosivujesi osoite käyntikortteihin!
-Vilma
4 notes
·
View notes
Text
Lean Canvas -ryhmäblogi
“Herätyskello soi klo 6.00. Tukka pystyssä kahvia keittämään. Silmät ristissä herättämään lapset. Hieman huutoa ja kiukuttelua aamun kunniaksi. Hiukset nutturalle ja kahvi termospulloon. Muksut auton takapenkille ja tabletit käteen. Ajomatka tarhalle ja kiireellä töihin. Huh!”
Asiakaspersoona
Asiakaspersoonamme on 35 vuotias Karita Matikainen, kahden lapsen äiti. Perhe asuu pääkaupunkiseudulla kerrostaloasunnossa. Arki on kiireistä työn ja perhe-elämän keskellä. Karitan elämäntyyli ei ole kovinkaan aktiivinen, ja liikunta jää helposti vähäiseksi. Hän työskentelee lastentarhaopettajana, ja onkin kuullut ReimaGO appista työpaikan kautta. Digitaalisuus ei kuitenkaan ole hänen omia vahvuusalueitaan, eikä hän ole osannut ottaa sovellusta käyttöön.
Ongelma
Karitan lapset ovat alkaneet omaksua äitinsä ei-aktiivista elämäntapaa. Yrityksistä huolimatta Karita ei ole saanut lapsiaan aktiivisemmiksi, esimerkiksi pihaleikkien pariin. ReimaGO –sovelluksesta olisi tässä tilanteessa hänelle apua, mutta Karitalla ei ole ollut aikaa opetella sovelluksen käyttöä. Perheen yhteinen aika tuntuu myös olevan kortilla, ja Karita toivoisikin mahdollisuutta yhdessä tekemiseen.
Myyntipuhe
ReimaGO – ohjat käsissäsi. Vanhemmilla on mahdollisuus seurata lastensa liikuntaa applikaation vanhempien näkymässä. Lapset saavat näkymässään seurata pelin kulkua, tehdä kivoja tehtäviä ja luoda omanlaisensa hahmon. Yhdessä tekemistäkään ei ole unohdettu, sillä perhestepit ovat osana peliä. ReimaGO mahdollistaa vanhemmille yksinkertaisen, nopean ja hauskan tavan seurata liikuntaa!
Ratkaisu
Sovelluksen käyttö vaatii tällä hetkellä hieman opettelua. Haluamme helpottaa sovelluksen käyttönäkymää ja tuoda omat näkymät lapsille ja aikuisille. Tällä tavalla lapsi voi keskittyä liikkumiseen ja seurata hahmon liikkumista eri tasoilla, kun numeroiden pyörittely jää aikuisen näkymään.
Kanavat
Perinteisten kivijalka- ja verkkokauppojen lisäksi ReimaGO voisi tehdä yhteistyötä muidenkin päiväkotien kanssa, Touhula-ketjun lisäksi. Esimerkiksi Pilke-päiväkodeilla on koko Suomen kattava päiväkotiverkosto, ja osa päiväkodeista on juuri liikuntapainotteisia. Mikä olisikaan sen parempi markkinointikeino, kuin tuoda tuotteet suoraan kohderyhmälle?
Tulot ja menot
Tulojen saamista edistää Reiman ja ReimaGOn linkittyminen yhteen innovaation avulla. Lasten näkymän puolelle kaupallisuutta tuodaan siten, että lapsen on mahdollista valita luomalleen hahmolle Reiman valikoiman vaatteita. Vanhempien näkymän puolelle tuodaan kaupallisuutta suorilla linkityksillä verkkokauppaan. Tarjotaan alennuskoodeja käytettäväksi ostoksiin verkkokaupassa ja tuodaan tietoon ajankohtaiset kampanjat.
Sovelluksen kehittäminen innovaation tasolle vaatii aikaa, sekä ammattitaitoisen henkilön tätä tekemään. Tärkeänä osana on myös markkinointiin panostaminen. ReimaGOlla ei tällä hetkellä ole lainkaan omia sosiaalisen median kanavia, joten nämä tulisi luoda ja tehdä aktiivisiksi (Instagram ja Facebook).
Mittarit
Esimerkiksi tarkastelemalla kuinka moni ihminen Appin on ladannut, paljonko alekoodeja käytetään ja moniko ihminen käyttää sovelluksen linkkiä verkkokauppaan, saadaan jo tietoa miten aktiivisesti sovellusta käytetään. Myös simppelit suru- ja ilonaamat tyytyväisyydestä sovelluksessa kertovat tyytyväisyydestä. On tärkeää, että mielipiteen kertominen on mahdollisimman nopeaa ja helppoa.
Etulyöntiasema
Reimalla on vahva ja tykätty asema, vanhemmat pitävät vaatteista. Reima GO on loistava idea, jota haluamme yksinkertaistaa ja tuoda helpommin lähestyttäväksi saavuttaakseen saman aseman.
-Vilma, Roosa, Nette, Erika ja Miia
3 notes
·
View notes
Text
Sisältömarkkinointi - ymmärrä yleisöäsi
Kubon artikkeli ”Mitä on hyvä sisältömarkkinointi?” avarsi ymmärrystäni markkinoinnista. Miksi? Lue eteenpäin niin avaan asiaa enemmän.
Omat ennakkoluuloni
Aikaisemmin olen ajatellut, kuten artikkelissakin todetaan usein ajateltavan, että sisältömarkkinointi olisi tuotesijoittelua. Jos suosikkibloggaajani käyttää jotain saamaansa tuotetta ja kirjoittaa pitävänsä siitä, saatan itsekin harkita sen ostamista. Sisältömarkkinointia? No ei suoranaisesti.
Mikä sisältömarkkinointi?
Sisältömarkkinoinnissa on kyse yleisön ja asiakaskannan oman ympäristön luomisesta. Mitään ei myymällä yritetä myydä, vaan asiakas on kaiken keskiössä. Mikä on asiakkaalle tärkeää? Mikä ongelma hänellä on, johon hän kaipaisi vastausta? Mitkä asiat saavat hänet innostumaan? Tavoitteena on ennen kaikkea saada asiakkaan tarve heräämään, esimerkiksi keskustelujen kautta.
Viisasta markkinointia
En ole koskaan aikaisemmin noteerannut sisältömarkkinointia. Nyt kuitenkin koen, että fiksu yritys panostaisi nimenomaan siihen. Sisältömarkkinoinnin avulla asiakkaan saa oikeasti sitoutumaan yritykseen ja sen tuotteisiin. Erityisesti Vaasan nettisivujen ”Elämänmakuista” osio herätti kiinnostukseni.
Elämänmakuista – Vaasan nerokas palsta
Elämänmakuista osio Vaasan.fi nettisivuilla koostuu hävikkihaasteista, talkoot osioista, sekä erilaisista tarinoista elämästä ja ruoasta. Erityisesti hävikkihaaste-, ja talkoot -palstat ovat ajankohtaisia, ja keskittyvät nykypäivän ongelmiin, ja niiden ratkaisuihin. Osiot vetoavat tunteisiin, ja herättävät ajatuksia ja keskustelua. Juuri missään ei ole edes mainintaa Vaasan tuotteista, lukuun ottamatta muutamia kuvia joissa näkyy Vaasan tuotteita osana ohjelmaa.
Hävikkihaaste ja hävikkivinkit
Tätä osiota erityisesti kutsuisin tulokselliseksi sisältömarkkinoinniksi. Ihmiset ovat nykypäivänä hyvin tietoisia liiallisesta kulutuksesta, joka kuluttaa paitsi oman maan varoja, myös planeettamme luonnonvaroja. Vaasan on ottanut erityisen askeleen juuri tämän asian korjaamiseen. Se jos mikä herättää kuluttajien ajatukset, ja tuo hyvää mainetta brändille.
Arvojen kohtaaminen
Kuluttajana itse koen, että jatkossa kiinnitän enemmän huomiota juuri Vaasan tuotteisiin. Tämä siksi, että koen nyt itsekin ostavani tuotteita yritykseltä, jonka arvot kohtaavat omieni kanssa. Vaikka silmäilyni Vaasan.fi sivuilla oli vain pintaraapaisu kokonaisuuteen, vaikutus oli suuri jo nyt. Sisältömarkkinointi tehosi siis omalla kohdallani. Kokeile sinäkin ja käy kurkkaamassa tämä osio Vaasan.fi sivuilta. Nappasiko kyseinen sisältömarkkinointi myös sinun kohdallasi?
-Vilma
5 notes
·
View notes
Text
Valio - nettireseptien ykkönen
Jos olet ikinä yrittänyt kokata mitään itsellesi uutta ja googlannut reseptiä, mitä todennäköisimmin ensimmäisistä hakuvaihtoehdoista on löytynyt Valion resepti. Jos et, niin kokeile! Valio on jokaiselle tuttu brändi, mutta onko se tullut sinulle vastaan somessa? Tässä kirjoituksessa tutkin kolmea Valion somekanavaa, joihin itse olen usein törmännyt: Instagramia, Facebookia ja Pinterstiä.
Yleisesti ottaen Valion somekanavat koostuvat toinen toistaan ihanimmista ruokakuvista, joiden kuvatekstistä löytyy joko resepti, tai linkki siihen. Tuotteiden markkinointi on helpompaa, kun ihmisen silmiin osuu kuva herkullisesta kermakakusta, eikä pelkästään Valion kermatönikästä. Mielikuvien luominen on selkeästi Valiolle kaiken A ja Ö. Näiden mielikuvien seuraajiin lukeutuukin suuri joukko, sillä jo pelkästään Facebookissa Valiota seuraa yli 400 000 tuhatta ihmistä.
Instagram
”Tutustu herkullisiin resepteihimme #valioreseptit ja maitotilojemme arkeen #valiomaitoa”. Valion Instagram -sivut ovat ihanan raikkaat, ja niillä on yli 40 000 seuraajaa. Sivusto vetää puoleensa hauskoilla ja ajankohtaisilla resepteillään, ja hyödyntää somehenkilöiden kautta tehtäviä yhteistöitä. Esimerkiksi tuttu youtubettaja Mansikka esittelee yhdessä kuvassa tuotostaan Valion Oddlygood kaurapohjaisia tuotteita käyttäen. Instagram on Valiolle selkeästi ihmisläheinen ja trendikäs somekanava.
Facebook
Ei ole yllätys, että tällä sometilillä on eniten seuraajia kolmesta valitsemastani. Valion kohderyhmä, eli aikuiset, ehkä hieman Instagram ikäluokkaa vanhemmat henkilöt käyttävät Facebookia ahkerasti. Facebook on selkeästi kommenttien ja palautteiden keräämiseen Valiolle loistava kanava. Kuvat sinällään ovat lähes samoja, joita Instagramistakin voi löytää, mutta kommentit keskittyvät enemmän Facebookin puolelle. Valion henkilökunta on myös ahkera vastailemaan kommentteihin, mikä osoittaakin mielestäni aitoa välittämistä ja tuo varmasti hyvää mainetta brändille.
Pinterest
Tämä kanava oli itselleni tuntemattomampi, mutta erittäin positiivinen yllätys. Pinterestin kautta Valio tavoittaa yli 180 000 katsojaa kuukaudessa. Sivusto on hyvä lisä perinteisen Facebookin ja Instagramin lisäksi. Tällä kanavalla katsoja voi keskittyä todella vain fiilistelemään ja ihailemaan. Reseptit on luokiteltu hyvin suolaisiin, makeisiin, Aura-tuotteita käyttäviin resepteihin jne. Pinterestistä voisin kuvitella löytäväni uusia ideoita ja reseptejä parhaiten, ihan vaikka vahingossa. Mikäs sen parempaa markkinointia Valiolle!
Nettireseptien ykkönen
Kuten jo alussa totesinkin, verkossa on vaikea välttyä Valion resepteiltä. Valio on luonut itselleen loistavan pohjan markkinoida tuotteitaan tuomalla ne esille ihmisläheisessä ja kiinnostavassa reseptimuodossa. Itse en ainakaan uskaltaisi lähteä muuttelemaan reseptiä ja sen tuotteita, jos kohdalleni osuisi esimerkiksi juuri Pinterestissä ihanan näköinen resepti. Mitä sitä hyvää muuttamaan, vai mitä?
-Vilma
6 notes
·
View notes
Text
Digitaalinen tulevaisuus
Digitaalinen tulevaisuus tulee – oletko valmis? Tässä kirjoituksessa vertailen kahta hyvin erilaista tulevaisuuden näkymää. Microsoftin tulevaisuuden näkymä on hyvin samankaltainen nykyisen elämämme kanssa (videoon pääset painamalla tästä), kun taas Hyper Reality -video (paina tästä) tarjoaa hyvin erilaisen ja hieman jopa shokeeraavan tulevaisuuden kuvan.
Microsoftin video
Koko kestonsa ajan video tarjoaa uusia innovaatioita, jotka muistuttavat hyvin paljon nykydigitalisaatiota. Teknologia on läsnä samalla tavalla kuin nykyäänkin, mutta vain paranneltuna. Pöydät, seinät ja lähestulkoon kaikki on liitetty digitaaliseen maailmaan. Hologrammit ovat arkipäivää, ja jopa puhelimen navigaattori näyttää suunnan realistisesti heijastamalla suuntanuolet maahan.
Positiivinen tulevaisuus?
Digitalisaation kehittyminen on minusta erittäin hienoa, ja videossakin nähdyt innovaatiot olisivat hieno lisä nykyelämään. Tulevaisuuden kuva vaikuttaisikin mielestäni hyvin positiiviselta. Video saa kaiken kuitenkin näyttämään niin valoisalta ja helpolta. Ikään kuin maailman parantamiseen vaadittaisiin, että digitalisaatio leviäisi aivan kaikkialle. Yhteiskunta tulisi olemaan täysin riippuvainen digimaailmasta. Mitä tapahtuisi jos netti kaatuisi tai tapahtuisi jokin muu ohjelmistovirhe? Osaisiko kukaan enää toimia käyttämällä kynää ja paperia muistiinpanovälineinä? Tuntuu että perusasiat unohtuisivat täysin, ja ihminen olisi digitalisaation orja. Nämä ”pienet” viat ovat kuitenkin vain pintaraapaisu seuraavaan videoon nähden.
Hyper Reality -video
Uskon, että lähes kaikki ketkä videota katsoivat tunsivat olonsa edes hieman ahdistuneiksi. Tunsitko sinä? Tässä tulevaisuuden näkymässä ihmisellä ei tulisi olemaan enää ollenkaan luontaista ympäristöä, ainakaan omin silmin nähtävissä. Digitalisaatio on kokonaan siirretty ihmisen tietoisuuteen. Jos Microsoftin videosta tuli olo, että ihminen voisi olla digitalisaation orja, niin tässä tulevaisuuden kuvassa ihminen todella on digitalisaation vanki.
Digitalisaation vankina
Hyper Reality -videossa tietoisuuteen siirretty systeemi hakee uskollisuuspisteitä käyttäjiltään pyytämällä heitä toimimaan tai ostamaan määrätyllä tavalla. Kaikki tarvittava on ihmisellä yhdessä näkymässä: Puhelin, internet ja jopa ruokakauppa joka on naamioitu täyteen digitaalisia mainoksia ja tarjouksia. Videon pysäyttävin hetki on, kun ohjelma meinaa kaatua. Pieni hetki näyttää maailman digitalisaation toisella puolella, joka on normaali ja rauhoittavan hiljainen. Tämäkin ”onglma” korjataan kuitenkin videolla nopeasti, mutta ilmoille jää kysymys: Kuinka helposti tulevaisuuden yhteiskunta kaatuisi, jos kaikkien ihmisten tietoisuuteen asennettu digimaailma kaatuisi?
Missä menee raja?
On sanomattakin selvää, että Hyper Reality -videon tulevaisuuden näkymä on pelottava ja ahdistava, kaikin puolin negatiivinen. Microsoftin videossa sen sijaan tulevaisuuden voi olettaa olevan positiivinen, mutta huolen aiheeksi nousee kaiken siirtyminen digitaaliseksi. Missä menee raja? Kuinka pitkälle digitaalisuus tulee kehittymään? Siihen ei voi muuta kuin todeta, että se jääköön nähtäväksi. Ehkä digitaalisuuteen turtuu ja nyt radikaali tulevaisuuden kuva tulee tuntumaan normaalilta, ehkä ei. Missä menee sinun rajasi?
-Vilma
6 notes
·
View notes
Text
Digitaalinen liiketoiminta selkokieleksi
Kun oikein alkaa miettimään, nykyään digitaalista liiketoimintaa on havaittavissa aivan kaikkialla. Harvemmin sitä kuitenkaan miettii mitä se oikeastaan on?
Ensimmäiseksi mieleeni tuli yritysten sosiaalinen media kuten Facebook ja Instagram. Nämä kuuluvat olennaisesti digitaaliseen liiketoimintaan, mutta minulle selvisi, että kyseessä on huomattavasti laajempi käsite
Kaikessa yksinkertaisuudessaan, digitaalinen liiketoiminta tarkoittaa kaikkea internetissä tapahtuvaa liiketoimintaa. Digimaailma kattaa mm. yritysten kotisivut, verkkokaupat, verkkopankit, uudenlaiset palvelumallit (netistä vuokraaminen tai maksaminen käytöstä esim. kuukausipohjaisesti), sekä somet.
Uusia mahdollisuuksia
Digitaalisuus haastaa perinteiset asiakkuusprosessit. Asiakaspalvelun ruuhkapiikit ovat mennyttä, ja ostaa voi mihin kellonaikaan tahansa. Jatkuva netissä tapahtuva datan kerääminen asiakkaista ja heidän mieltymyksistään mahdollistaa mm. hyvän asiakaskokemuksen. Kaikki ikään kuin rakennetaan asiakkaan ympärille. Datan keräämisen jokainen on voinutkin jo huomata esimerkiksi Facebookissa tapahtuvasta mainonnasta, joka kohdennetaan (jokseenkin häiritsevästi) asiakkaalle tämän sijainnin ja mobiililaitteella tapahtuvan toiminnan perusteella.
Asiakkaiden houkuttelu digitaalisten palveluiden käyttäjiksi on digitaalisuuden ansiosta helpompaa. Netflixin, Viaplayn, ja Ruutu.fi ensimmäinen käyttökuukausi on aina ilmainen. Koukkuun jääminen on helppoa, kun joka iltainen lempisarjan katsominen meinaa jäädä kesken ensimmäisen käyttökuukauden loputtua. Pakkohan se on katsomista vielä jatkaa, eikö? Toinen hyvä esimerkki on Spotify, jossa maksullisessa premium versiossa mainoksista ei tarvitse huolehtia. Jokainen meistä on ihan varmasti kokenut sen, kun hyvä musiikinkuuntelu -flow katkeaa ilmaisessa versiossa tökerösti mainokseen joka toisen kappaleen jälkeen...
Kilpailu ja innovaatiot
Digitaalisen liiketoiminnan ansiosta globaalit markkinat ovat helpommin saavutettavissa. Verkko avaa mahdollisuudet myös pienille yrityksille kilpailla globaalilla tasolla suurten yritysten ohella. Pakkoa fokusoitua pelkästään kotimaan markkinoihin ei enää ole, kun tieto ja markkinointi kulkee helposti digimaailmassa. Tämä tietenkin lisää myös kilpailua, mutta samalla luo uusia innovaatioita. Keinoälyn ja robotiikan, sekä automatisaation kehittyminen ovat hyviä esimerkkejä tästä.
Ei hyvää ilman huonoa - digitaalisuuden haasteet
Uskoakseni lähestulkoon jokaisen yrityksen salattu data on yhteydessä verkkoon, ainakin jollain lailla. Tietomurrot ja cyberuhkat ovat ajankohtainen ongelma digitaalisessa liiketoiminnassa - kehitystä hakkeroinnissa tapahtuu varmasti samaan tahtiin kuin kehitystä muualla digimaailmassa. Hyvä tietosuoja on siis tärkeää.
Ketteryys ja reagointinopeus on myös tärkeää digitaalisessa liiketoiminnassa. Suuret yrityksen eivät välttämättä pysy tahdissa yhtä hyvin kuin pienet yritykset, mutta toisaalta pienille yrityksille resurssien puute on varmasti arkipäivää ja kaikkea haluttua ei saada toteutetta. Puolensa kummallakin.
Välttämättömyys
Kaikesta tästä kiteytettynä voisi todeta, että nykypäivänä on hankalaa löytää yritystä joka ei olisi siirtänyt liiketoimintaansa jollain lailla verkkoon. Digitaalisuus avaa hurjan määrän mahdollisuuksia ja uusia innovaatioita. Kilpailu millä tahansa alalla on mahdottomuus ilman jonkinlaista digitaalista markkinointia tai esimerkiksi edes verkkosivuja.
-Vilma
5 notes
·
View notes