verenigingvmss-blog
verenigingvmss-blog
Vereniging voor Minder draagkrachtige Studenten in Suriname~VMSS
3 posts
De vereniging stelt zich ten doel: Een of meer wooncentra op te zetten en in te delen in kavels, welke aan haar leden ter bebouwing en bewoning ter hand zullen worden gesteld.
Don't wanna be here? Send us removal request.
verenigingvmss-blog · 8 years ago
Text
Enkele kantekeningen t.a.v het bestuur
De Ondervoorzitter en het Hoofd der Commissie's nemen zitting in het bestuur, echter zijn zij nog niet officieel bij geschrift in het bestuur opgenomen (zoals u dat in de Statuten waarneemt). Het bestuur is bij ALV gewijzigd, maar dat zal officieel (bij geschrift) met goedkeuring van de President van de Republiek Suriname moeten geschieden. Dit proces wordt zo spoedig mogelijk opgestart. In afwachting  op de goedkeuring wordt deze kantmelding alvast geplaatst. Bij voorbaat dank voor uw begrip.
Namens, Paul van Dun (Voorzitter)
0 notes
verenigingvmss-blog · 8 years ago
Text
STATUTEN VAN DE VERENIGING  “ Vereniging voor Minder draagkrachtige Studenten in Suriname, afgekort VMSS”
Naam, Zetel en Duur
 Artikel  1
1.      De vereniging draagt de naam “Vereniging voor Minder draagkrachtige Studenten in Suriname”, afgekort “VMSS” en is gevestigd te Paramaribo aan de Agenoriaweg nr. 47, in het district Wanica.
2.      De vereniging is opgericht op 14 OKTOBER 2016 en is aangegaan voor onbepaalde tijd.
  Doel
 Artikel 2
De vereniging stelt zich ten doel: het opzetten van één of meer wooncentra ten behoeve van haar leden.
 Middelen
 Artilel 3
De vereniging tracht haar doel te bereiken door:
1.      het aanvragen van domeingrond bij de bevoegde instantie(s)
2.      het bouwrijp maken van deze gronden aan de hand van de richtlijnen van de Planologische Dienst van het Ministerie van Openbare Werken en Verkeer
3.      gronden in te delen in bouwkavels en ruimten zoals een winkelcentrum, een chreche, een speelplaats en mogelijke andere ruimten die het woonklimaat ten goede komen.
  Verenigingsjaar
 Artikel 4
Het verenigingsjaar loopt vanaf  1 januari tot en met 31 december daaraanvolgend.
  Lidmaatschap
 Artikel 5
De vereniging betaat uit:
a.       gewone leden;
b.      juniorleden;
c.       ereleden;
d.      donateurs;
  Gewone leden zijn degenen die zich bevinden in de afstudeerfase  van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (ADEK)  of van een lokale HBO opleiding, waaronder ook het Instituut voor de Opleiding van Leraren ( IOL)  en Academie voor Hoger Kunst- en Cultuur Onderwijs (AHKCO) worden gerekend, en krachtens artikel 6 als zodanig zijn toegelaten.
Juniorleden zijn degenen die studerende zijn aan een van de genoemde instellingen, maar zich nog niet in de eindfase van de studie bevinden en krachtens artikel 6 als zodanig zijn toegelaten.
 Ereleden zijn degenen die zich jegens de vereniging bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt en op voordracht van het bestuur of van ten minste tien stemgerechtigde leden, door de Algemene Ledenvergadering met ten minste 2/3 deel van het aantal uitgebrachte geldig stemmen als zodanig zijn benoemd.
 Donateurs zijn degenen die de vereniging uitsluitend geldelijk steunen en als zodanig door het bestuur zijn toegelaten.
  Verkrijging van het lidmaatschap
 Artikel 6
Het gewoon en het junior lidmaatschap worden verkregen door een besluit genomen door het bestuur,  op een daartoe schriftelijk gedaan verzoek.
Minderjarigen hebben bij de aanvraag van het lidmaatschap van de vereniging de handtekening van hun wettelijke vertegenwoordigers nodig.
Indien het bestuur afwijzend beslist over de toelating, kan betrokkene zich wenden tot de Algemene Ledenvergadering, die alsnog tot toelating kan besluiten
  Beëindiging van het lidmaatschap
 Artikel 7
1.         Het lidmaatschap van de vereniging eindigt door:
a.                   overlijden van een lid;
b.                  schriftelijke opzegging door een lid aan het bestuur met inachtneming van een opzeggingstermijn van 6 maanden;
c.                   opzegging namens de vereniging indien het lid na daartoe bij herhaling schriftelijk te zijn aangemaand, zijn geldelijke verplichtingen jegens de vereniging niet ten volle heeft voldaan, alsmede wanneer het lid heeft opgehouden te voldoen aan de vereisten, welke door de statuten voor het lidmaatschap gesteld zijn;
d.                  royement
 2.         Royement kan worden uitgesproken door het bestuur tegen een lid dat in strijd handelt met de statuten of het huishoudelijk reglement of indien het lid de belangen van de vereniging schaadt.
3.         Binnen één maand nadat het besluit tot royement of opzegging aan betrokkene kenbaar is gemaakt kan hij in beroep gaan bij de Algemene Ledenvergadering
  Geldmiddelen
 Artikel 8
De geldmiddelen bestaan uit:
a.       contributie der gewone en juniorleden leden;
b.      bijdragen van de donateurs en giften;
c.       andere legaal verkregen inkomsten
 Bestuur
 Artikel 9
Het bestuur van de vereniging bestaat uit ten minste vijf en ten hoogste negen meerderjarige gewone leden , gekozen door de stemgerechtigde leden tijdens een Algemene Ledenvergadering.
De bestuursleden treden om de 3 jaar af, doch zijn terstond herkiesbaar.
Het bestuur is belast met de leiding van de vereniging, met inachtneming van het bepaalde in de statuten en het Huishoudelijk Reglement.
Het bestuur vertegenwoordigt de vereniging in en buiten rechte.
Het dagelijks bestuur, belast met de dagelijkse leiding van de vereniging, wordt gevormd door de voorzitter, de secretaris en de penningmeester.
Het bestuur kan aan het dagelijks bestuur en aan andere bestuursleden taken delegeren.
Bestuursbesluiten worden rechtsgeldig genomen met gewone meerderheid van stemmen, in een vergadering waarbij ten minste de helft van het aantal bestuurleden aanwezig is.
  De Algemene Ledenvergadering
 Artikel 10
Algemene ledenvergaderingen worden ten minste éénmaal per jaar gehouden en voorts zo dikwijls het bestuur dit nodig acht of ten minste eentiende deel van het aantal gerechtigde leden hiertoe een schriftelijk verzoek met opgaaf van reden bij het bestuur indient. Het bestuur is verplicht om binnen veertien dagen na ontvangst van het verzoek een Algemene Leden- vergadering bijeen te roepen en te houden.
Indien het bestuur in gebreke blijft om binnen de gestelde termijn de algemene ledenvergadering bijeen te roepen en te houden, zijn de leden die het verzoek hebben gedaan, gerechtigd zulks zelf te doen en daarin rechtsgeldige besluiten te nemen.
Binnen 4 maanden na afloop van elk boekjaar brengt het bestuur verslag uit omtrent het gevoerde beleid en legt rekening en verantwoording af aan de algemene ledenvergadering. Goedkeuring van dit jaarverslag strekt tot décharge van het bestuur. Algemene ledenvergaderingen dienen ten minste veertien dagen te voren te worden bekendgemaakt op zodanige wijze dat de leden geacht kunnen worden ervan op de hoogte te zijn.
     Stemming
 Artikel 11
Alleen gewone- en juniorleden hebben stemrecht.
Ereleden en donateurs hebben een advieserende stem.
 Artikel 12
Tenzij in deze statuten anders is bepaald, worden besluiten van de Algemene Ledenvergadering genomen met gewone meerderheid van het aantal uitgebrachte geldige stemmen, waarbij ten minste de helft van het aantal stemgerechtigde leden aanwezig is. Indien het minimun aantal stemgerechtigde  leden niet aanwezig is wordt binnen dertig dagen een tweede Algemene Ledenvergadering belegd, waarin ongeacht het aantal aanwezige stemgerechtigde leden rechtsgeldige besluiten kunnen worden genomen met gewone meerderheid van het aantal uitgebrachte geldige stemmen. Blanco uitgebrachte stemmen worden geacht ongeldig te zijn.
 Wijziging van de statuten
 Artikel 13
Besluiten tot wijziging van deze statuten kunnen in eerste instantie alleen worden genomen op een daartoe belegde algemene ledenvergadering met een meerderheid van tweederde deel van het aantal uitgebrachte geldige stemmen terwijl ten minste de helft van het aantal stemgerechtigde leden ter vergadering aanwezig moet zijn.
Indien op deze vergadering het vereiste minimun aantal stemgerechtigde leden niet aanwezig is, wordt binnen een maand een tweede algemene ledenvergadering gehouden, waarbij ongeacht het aantal als dan ter vergadering aanwezige stemgerechtigde leden, het besluit tot wijziging der statuten kan worden genomen, met een meerderheid van tweederde deel van het aantal uitgebrachte geldige stemmen.
 Ontbinding
Artikel 14
Het besluit tot ontbinding van de vereniging wordt genomen op een daartoe belegde Algemene Ledenvergadering waarbij ten minste (tweederde) deel van het aantal stemgerechtigde leden aanwezig is, met een meerderheid van ten minste (drievierde) deel van het aantal uitgebrachte geldige stemmen.
Indien op deze vergadering het vereiste minimum aantal stemgerchtigde leden niet aanwezig is, wordt binnen een maand een tweede vergadering gehouden, waarbij ongeacht het aantal als dan ter vergadering aanwezige stemgerchtigde leden, het besluit tot ontbinding kan worden met ten minste (drievierde) deel van  het aantal uitgebrachte geldige stemmen.
 Liquidatie
 Artikel 15
Bij ontbinding van de vereniging wordt het bestuur belast met de liquidatie, tenzij de Algemene Ledenvergadering anders beslist. De liquidatie geschiedt met in achtneming van het bepaalde in artikel 1680 van het Burgerlijk Wetboek.
  Huishoudelijk Reglement
 Artikel 16
Het huishoudelijk reglement wordt door de Algemene Ledenvergadering vastgesteld en gewijzigd. Het mag geen bepalingen bevatten in strijd met deze statuten, de wet, de openbare orde en goede zeden.
   Slotbepaling
 Artikel 17
 In alle gevallen waarin deze statuten of het huishoudelijk reglement niet voorzien of voorziet, of in geval van verschil van mening omtrent de uitleg van een of meer bepalingen van deze statuten of het huishoudelijk reglement, beslist het bestuur, behoudens bekrachtiging van dit besluit in de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering.
 Aldus vastgesteld, goedgekeurd en aangenomen op de Algemene Ledenvergadering van vrijdag 14 oktober 2016
   Het bestuur
 1.      Desie Paul  van Dun (voorzitter)
  2.      Wandana Ranu Algoe-Pultoo (secretaris)
  3.      Anushka Diane Emanuel (penningmeester)
  4.      Sandhia Soemientra Punwasi (1e commissaris)
  5.      Priya Sital (2e commissaris)
0 notes
verenigingvmss-blog · 8 years ago
Text
HUISHOUDELIJK REGLEMENT
VAN DE VERENIGING VOOR MINDER DRAAGKRACHTIGE STUDENTEN IN SURINAME (VMSS).
 NAAM EN ZETEL
Artikel 1.
De vereniging draagt de naam "Vereniging voor minder draagkrachtige studenten in Suriname. Kortweg VMSS.
Zij is gevestigd te Paramaribo in de Republiek Suriname.
DOEL
Artikel 2.
De vereniging stelt zich ten doel:
Een of meer wooncentra op te zetten en in te delen in kavels, welke aan haar leden ter bebouwing en bewoning ter hand zullen worden gesteld.
  DUUR, EN MIDDELEN TER BEREIKING VAN HET DOEL
Artikel 3
De vereniging tracht haar doel te bereiken door:
= het aanvragen van domeingrond bij de bevoegde instantie(s)
= het bouwrijp maken van deze gronden aan de hand van de richtlijnen van de Planologische dienst van het ministerie van Openbare Werken en verkeer
= gronden in te delen in bouwkavels en ruimten ten behoeve van haar leden
= in de door de vereniging op te zetten wooncentra zullen ruimten voor een chreche, een speelplaats en mogelijke andere ruimten die het woonklimaat ten goede komen worden gepland.
De duur van de vereniging, haar doel en de middelen, waarmee zij dit doel tracht te
bereiken, zijn omschreven in de statuten van de vereniging
  LEDEN
Artikel 4.
De vereniging kent als leden afgestedeerden en afstuderenden van de A. De Kom universiteit en HBO opleidingen hier te lande, die de Surinaamse nationaliteit bezitten
Verder kent de vereniging ook juniorleden en ereleden, zoals omschreven in de statuten.
De rechten en plichten van de leden, juniorleden en ereleden zijn beschreven in de statuten van de vereniging
 VERKRIJGEN VAN HET LIDMAATSCHAP
Om als lid te kunnen toetreden, dient men zich bij de secretaris of penningmeester daartoe op te geven; hierbij moet een geldig legitimatiebewijs worden overlegd. Het bestuur behoudt zich te allen tijde het recht voor om voor toetreding van een lid op de algemene ledenvergadering een 2/3 meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen te eisen. Minderjarigen hebben bij het aanvragen van het lidmaatschap van de vereniging de handtekening van hun wettelijke vertegenwoordiger nodig.
Artikel 7.
Door verkrijging van het lidmaatschap is men verplicht zich te onderwerpen aan de Statuten en Reglementen van de vereniging.
 BEËINDIGING VAN HET LIDMAATSCHAP
Artikel 8
Beëindiging van het lidmaatschap
geschiedt zoals omschreven in de statuten.
 CONTRIBUTIE
Artikel 9
Vaststelling van de contributie geschiedt door het bestuur in overleg met de leden in een ALV.
 HET BESTUUR
Artikel 11.
De minimale bestuursbezetting zal zijn zoals omschreven in de statuten.
Het bestuur bestaat uit een dagelijks bestuur en een algemeen bestuur.
 Artikel 11a.
Het dagelijks bestuur wordt gevormd door de voorzitter, secretaris en
penningmeester.
 Artikel 11..
Het totaal aantal benodigde bestuursleden zal regelmatig worden geëvalueerd
door het zittende bestuur; hierbij zijn taken, verenigingsgrootte, regelgeving en
eventuele andere factoren van belang.
 Artikel 11c.
Het dagelijks bestuur bepaalt de samenstelling en grootte van het bestuur.
 Artikel 12.
De leden van het bestuur worden op de jaarlijkse algemene ledenvergadering
gekozen voor een termijn van drie jaren; de voorzitter wordt in functie gekozen. Er
dient naar te worden gestreefd, dat niet meer dan één dagelijks bestuurslid en één
van de algemeen bestuurslid gelijktijdig aftreden.
BESTUURSTAKEN   TOEWIJZING KAVELS
 Artikel 13.
Het bestuur heeft tot taak de verenigingsbelangen, binnen zijn bevoegdheid, in haar
Gehele omvang te behartigen.
 Artikel 14.
Het dagelijks bestuur vertegenwoordigt de vereniging zowel in als buiten rechte en
neemt alle beslissingen die niet tot een gewone bestuursvergadering kunnen worden
uitgesteld. Op de eerstvolgende bestuursvergadering zal hierover verantwoording
worden afgelegd.
DE VOORZITTER
Artikel 15.
De voorzitter heeft de volgende taken/bevoegdheden:
Hij/zij geeft leiding aan en houdt toezicht op het verenigingsleven, hij/zij draagt zorg voor het naleven van de statuten, het huishoudelijk reglement en alle verdere regelingen en bepalingen.-
Hij/zij is de officiële woordvoerder van de vereniging;
Als hij/zij dit noodzakelijk acht, kan hij/zij bepalen, dat alle uitgaande stukken, welke zijn/haar handtekening niet behoeven, door  hem/haar mede worden ondertekend.
Hij/zij leidt de vergaderingen en stelt daarin de orde van de dag vast, behoudens het recht van de algemene vergadering om daarin wijziging aan te brengen;
Hij/zij heeft het recht de beraadslaging te doen eindigen, indien naar zijn/haar mening de vergadering voldoende is ingelicht, doch is verplicht deze weer te doen hervatten, als 1/3 van de op de algemene vergadering aanwezige stemgerechtigde leden het verlangen daartoe kenbaar maakt.
 DE SECRETARIS
Artikel 16
De secretaris heeft de volgende taken:
Hij/zij voert de administratie van de vereniging, voor zover deze niet aan anderen is
opgedragen.
Hij/zij is belast met het notuleren van de vergaderingen.
Hij/zij bewaart van alle belangrijke uitgaande stukken.
Hij/zij is belast met het beheer van de website.
Hij/zij brengt op de jaarlijkse algemene ledenvergadering
het jaarverslag uit.
Hij/zij beheert het verenigingsarchief of voorziet de verenigingsarchivaris van de
nodige archiefstukken.
 DE PENNINGMEESTER
Artikel 17
De penningmeester heeft de volgende taken:
Hij/zij beheert de geldmiddelen. Voor zijn/haar beheer is hij/zij persoonlijk verantwoordelijk.
Hij/zij draagt zorg voor de inning van de contributie en bijdragen en houdt boek van alle ontvangsten en uitgaven, zodanig dat de baten en lasten van de vereniging te allen tijde kunnen worden gekend.
Betalingen uit de verenigingskas worden door hem/haar niet gedaan dan tegen behoorlijke kwijting.
Gelden, die niet nodig zijn voor het bestrijden van de lopende uitgaven, worden
door hem/haar gestort op een door het bestuur te openen girorekening bij een plaatselijke bank. De penningmeester krijgt een bevoegdheid gelden te innen tot een bedrag van xxxSRD voor hogere bedragen dienen een van de twee overige leden van het dagelijkse bestuur mede te tekenen.
Hij/zij brengt op de jaarlijkse algemene ledenvergadering verslag uit over zijn/haar
beheer;
tevens dient hij een begroting in betreffende de inkomsten en uitgaven voor het nieuwe
verenigingsjaar.
Hij/zij wordt voor zijn beheer gedéchargeerd bij besluit van de algemene ledenvergadering.
Hij is gehouden aan de kascontrolecommissie inzage te geven van de kas en van alle boeken en bescheiden en ook overigens alle inlichtingen te verstrekken, die de commissie van hem terzake van zijn beheer mocht verlangen. Gelijke verplichting bestaat voor hem jegens het bestuur, dat hem te allen tijde ter verantwoording kan roepen.
 OVERIGE BESTUURSLEDEN
Artikel 18
.Het bestuur bepaalt welke taak ieder van de overige bestuursleden in het bijzonder
Zal hebben te vervullen.
 VERENIGINGSJAAR
Artikel 19
Het verenigingsjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december van het lopende jaar.
 BESTUURSVERGADERINGEN
Artikel 20
Bestuursvergaderingen vinden periodiek plaats.
De frequentie van de bestuursvergaderingen wordt door het bestuur vastgesteld.
 GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERINGEN
Artikel 21
De gewone algemenevergadering wordt jaarlijks gehouden zoals omschreven in de
statuten. Tenzij het bestuur anders beslist, wordt deze vergadering gehouden op de  xx van de maand xxxxxx
.
NEMEN VAN BESLUITEN
Artikel 22
Een algemene vergadering zal, bij het nemen van besluiten niet in strijd mogen handelen met de statuten van de vereniging Stemmingen over zaken en personen geschieden zoals is beschreven in de statuten.
    COMMISSIES:
Artikel 23
Kavel selectiecommissie
Voor het toewijzen van de bouwkavels wordt door de ALV een selectiecommissie benoemd van minimaal 5 en maximaal 9 leden.
Deze toewijzing van de kavels moeten door het bestuur gesanctioneerd worden.
De toewijzingscommissie wijst 2 maal zoveel gegadigden aan als er kavels ter beschikking zijn waarna het lot de verdere toewijzing bepaald.
Het bestuur heeft alleen voor de eerste toewijzing van kavels het recht voor  maximaal 5 (vijf) kavels de toewijzing te bepalen buiten de sedlectiecommissie om..
 Kascontrolecommiossie
Artikel 24
De keuze, samenstelling en taken van de kascontrolecommissie zijn vastgelegd in de statuten. (indien dit niet in de statuten is bepaald wordt de kascommissie vastgesteld door het bestuur)
 Artikel 25
Overige commissies
Naast de kascontrolecommissie kunnen door de algemene vergadering of het
bestuur andere commissies worden benoemd. De commissies staan ieder op het
haar toegewezen gebied het bestuur bij in de vervulling van zijn taak. Aan het hoofd
van iedere commissie staat, met uitzondering van de kascontrolecommissie, een bestuurslid.
  SLOTBEPALINGEN
Artikel 26
.
In alle gevallen, waarin dit huishoudelijk reglement niet voorziet, beslist het bestuur.
leder lid wordt geacht de bepalingen van de statuten en van het huishoudelijk
reglement, evenals alle verder wettig vastgestelde en behoorlijk bekend gemaakte
regels en bepalingen te kennen.
leder lid is verplicht zich bij toetreding een exemplaar van de statuten en het
huishoudelijk reglement tegen kostprijs te verkrijgen.
De algemene vergadering kan dispensatie verlenen van de bepalingen van dit
reglement, mits niet in strijd wordt gekomen met de statuten en met de bepalingen
van dit reglement, in die gevallen, waarin een bepaalde meerderheid wordt vereist.
Dit reglement en zijn wijzigingen, die door de algemene vergadering met
meerderheid van 2/3 van de uitgebrachte geldige stemmen zijn aangenomen, treden
direct na aanneming in werking. De voor dat moment van kracht geweest zijnde
bepalingen en reglementen komen dan te vervallen.
  Aldus vastgesteld op de algemene ledenvergadering d.d. 14 oktober 2016        
 HET BESTUUR
0 notes