Tumgik
tuncaysezgin · 5 years
Text
Göz kapağı düşüklüğüne dikkat!
Tumblr media
Göz kapağı düşüklüğü (Pitozis), göz kapağını yukarı kaldıran kasın az çalışması veya hiç çalışmaması durumudur. Yüzümüzde en çok dikkat çeken noktalardan biri olan gözler aslında birçok hastalığın da habercisi olabiliyor. Göz kapaklarındaki düşüşler zaman zaman önemli rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir. Örneğin düşüklük bazen sinir ve kas hastalıklarının da belirtisi sayılabilir. Göz kapağı düşüklüğü oldukça sık rastlanan ancak dikkate alınmayan bir rahatsızlıktır. Bu durum görme alanını azalttığı gibi baş ağrısına da neden olur. Göz kapağını dengelemek adına sürekli istemsiz de olsa kaşları kaldırma isteği oluşur ve buna bağlı olarak da bir süre sonra baş ağrısı yaşanır. Göz kapağı düşüklüğü maalesef kişinin görüş alanını fazlasıyla engelliyor ve bir süre sonra ağrı yapıyor. Düşüklük nedeniyle normal görüş açısı bozuluyor ve kişi kaş ve alın bölgesindeki kasları yukarı doğru zorlayarak sinirlere elinde olmadan yüksek bir baskı uygulamak zorunda kalıyor. Buna bağlı olarak da maalesef baş ağrısı ortaya çıkıyor. Alındaki kasların sürekli bu şekilde çalışmasıyla birlikte bölgede yatay çizgiler de baş gösteriyor. Bu durum bir süre sonra kişide yaşlı bir görüntü ortaya çıkarıyor. Görme kayıpları yaşanabilir Göz yorgunluğu, gözlerde sulanma, başı geriye doğru sık kaldırma, görüş alanının daralması, bulanık ya da çift görme, kaşı yukarı kaldırma, parmakla göz kapağını kaldırmaya çalışma gibi durumlar yaşanıyorsa doktor kontrolüne gidilmesi gerekiyor. Tedavi edilmeyen ileri boyuttaki göz kapağı düşüklüğünde maalesef görme kayıpları yaşanabilir. Göz kapağı düşüklüğü sosyal yaşamı da olumsuz yönde etkiliyor. Rahatsızlığın çok ileri olduğu durumlarda özellikle göz görme alanını fazlasıyla kapatıyorsa geç kalınmadan doktora başvurulmalı. Ne kadar erken müdahale edilirse o kadar iyi sonuç alınabilir. Operasyonla çözüm Kapak düşüklüğü şikayeti ile doktora başvuran bir hastada nörolojik muayene ile sorunun hangi nedene bağlı olduğu anlaşılacaktır. Düşüklüğün tek veya çift taraflı mı olduğu, gün içinde değişkenlik gösterip göstermediği, ne zaman fark edildiği gibi ayrıntıların sorgulanması gerekiyor. Ayrıntılı göz muayenesi ile rahatsızlığa çözüm bulunacaktır. Kalıcı göz kapağı düşüklüğü olan hastalarda kapak kaldırma operasyonları uygulanabilir.
0 notes
tuncaysezgin · 5 years
Text
Dikişler 7 gün sonra alınıyor
Tumblr media
Operasyon sonrasında ödem oluşumunu engellemek adına, göz yaklaşık 1 saat kapalı tutulur. Hasta aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilir ve iki gün sonra banyo yapabilir. Ameliyat alanlarındaki dikişler 7 gün sonra alınır. Göz kapaklarındaki şişliklerin tamamen geçmesi, ortalama bir ayı bulur. İşlem sonrası 5. günden itibaren, göz çevresindeki ödem azalmaya başlar. Ameliyattan sonra ağır sporlardan, solaryum, sauna gibi ödem arttıran uygulamalardan 4 hafta boyunca uzak durulması gerekir.
0 notes
tuncaysezgin · 5 years
Text
Blefaroplasti ile daha genç bir görünüm
Tumblr media
Operasyonla, göz bölgesi daha gergin ve genç görünecektir. Uzun yıllar gözaltı torbalarıyla yaşayanlar, ameliyat geçirdikten sonra birdenbire gençleştiklerini hissederler. Alt ve üst göz kapaklarındaki torbalanmaların giderilmesi için gerçekleştirilen ameliyat ‘göz kapağı estetiği’ ya da ‘blefaroplasti’ olarak adlandırılır. Bu operasyonla, üst göz kapaklarında göz kapağının açılmasını dahi engelleyebilen deri fazlalıkları ve torbalanmalar gideriliyor. Böylece, hem dinamik ve genç bir görünüm, hem de kişinin rahat görmesi sağlanmış oluyor. Ameliyat ortalama 1–1,5 saat sürüyor ve ardından herhangi bir iz kalmıyor.
0 notes
tuncaysezgin · 5 years
Text
Gözaltı torbalarından 1 saatte kurtulmak mümkün
Tumblr media
Güzelliğin en önemli unsurlarından biri de gözlerdir. Ancak gözaltında oluşan torbalar, aynaya baktığında birçok kişiyi rahatsız eder. Alınacak bazı önlemler ya da bir saatlik operasyonla bu torbalardan kurtularak, canlı ve sağlıklı bakışlara sahip olmak mümkün. Özellikle kadınlar göz kapağı sarkması, kazayağı çizgileri, gözaltı torbaları ve göz kenarlarında oluşan kırışıklıklardan şikayet ederler. Bu yaşananlar, yaşlanmanın en önemli göstergeleri arasında yer alıyor. Gözaltı torbaları, insanların gerçekte olduğundan daha yorgun, yaşlı ve uykusuz görünmesine neden oluyor.Gözaltı torbaları yaşlanmaya bağlı olarak göz kapaklarını destekleyen kaslar dahil göz çevresi dokularının zayıflaması sonucu oluşur. Rahatsızlık genetik olabileceği gibi stres, yaşlanma, alerji, aşırı tuzlu gıda tüketimi, kullanılan ilaçların yan etkisi, uykusuzluk, böbrek hastalıkları, ağlama, kötü beslenme gibi faktörlerden de kaynaklanabilir. Gözaltı torbalarının nedeni yoğun çalışma veya uykusuzluk ise genel olarak dinlenme önerilir. Genetik faktörler ve yaşlanmaya bağlı olarak ilerlemiş torbaların ise basit yöntemlerle giderilmesi maalesef mümkün değildir. Bu durumda müdahale edilmesi gerekebilir. Bir operasyon gerekiyorsa, bunun mutlaka alanında uzman bir doktor tarafından yapılması lazım.
0 notes
tuncaysezgin · 5 years
Text
Diyabet, göz sağlığını tehdit ediyor
Tumblr media
Merhaba,
Diyabet (şeker hastalığı), insülin salınımı veya insülin etkisinin yetersizliği sonucunda kan şekerinin artmasıyla kendini gösteren metabolik bir hastalıktır.
Halk arasında ‘şeker hastalığı’ olarak tanımlanan diyabet, toplum genelinde de sıklıkla görülürken, erken tanı ve müdahale olmayan durumlarda ise pek çok hastalığı da tetikleyebilmektedir.
Diyabet, erken tanı ve tedavi yapılmayan durumlarda göz damarlarını etkileyerek, görme kaybına neden olabiliyor. Bu durumun ortaya çıkmaması için erken teşhis çok önemli.
Çünkü diyabet özellikle, vücuttaki tüm damarları tutan ve önemli tahribatlara neden olabilmektedir. Diyabetik hastalarda en çok etkilenen organlardan biri de gözdür. Eğer şeker hastalığı uzun süreli yüksek seyretmişse ve tedavisi edilmemişse, bu durumdan öncelikle gözdeki küçük damarlar etkilenmeye başlar. Kan şekerinin çok hızlı yükselmesi ve çok hızlı düşmesi de özellikle lenste çok hızlı değişiklikler yaşanmasına neden olmaktadır.
Uzun süre tedavi edilmeyen hastalarda, göz dibindeki damarlarda yaşanan hasardan dolayı, ‘diyabetik retinopati’ dediğimiz durum ortaya çıkmaktadır. Diyabetik retinopati, diyabet hastalarında gözün görmeyi sağlayan sinir tabakası olan retinadaki, kılcal damarların etkilenmesiyle ortaya çıkmaktadır. Özellikle 10 yıldan fazla diyabet hastası olan kişilerde, diyabetik retinopati görülme sıklığı artıyor.
Bu Belirtilere Dikkat!
Bulanık, perdeli ve çift görme, gözde yanıp sönen ışıklar ve renksiz noktalar, gözde koyu renkli, uçuşan noktalar, tek ya da her iki gözde ağrı ve basınç hissi ile gözlerini dış kenarlarında kalan yerleri görmede zorlanma gibi belirtiler, diyabetik retinopatiya neden olabiliyor.
Üç tür diyabetik retinopati vardır: Non-proliferatif diyabetik retinopati görüşünüzü etkileme açısından, ciddiyet derecesi en düşüktür. Pre-proliferatif retinopatide ise retina şişer ve kan sızdırarak görüşü engellemeye başlar. Bir diğer tür olan proliferatif retinopati ise genellikle aniden görme kaybına neden olabilen şiddetli kanama nedeniyle oluşur ve kişinin görüşü bulanıklaşmaya başlar.
Yılda 1 Kez Kontrol Şart
Diyabet hastalarının yılda 1 kez, mutlaka göz taraması da yaptırması gerekiyor. Diyabet hastalığında erken müdahale olmazsa, ilerleyen süreçte; katarakt, glokom, görme keskinliğinde değişimler ve diyabetik retinopati gibi göz sağlığı sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden, diyabet hastalarının hiçbir şikâyet olmamasına rağmen yılda 1 kez göz hekimi tarafından muayene edilmesi, gelecek yaşantıları açısından faydalı olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim,
Op. Dr. Tuncay Sezgin
Özel Bursa Anadolu Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü
0 notes
tuncaysezgin · 5 years
Text
Göz kapağı sıkıntılarına ameliyatsız çözüm
Tumblr media
Herkese merhaba,
Genetik faktörlerin etkisi ya da yaş itibariyle yüzde gerçekleşen bozukluklar, en çok göz çevresinde görülmektedir. Göz ve çevresinde oluşan deformasyonlar, estetik olarak değerlendirilen sorunlar haricinde görme kalitesini de etkiler.
Kadın erkek fark etmeden çoğu kişide görülen göz bozuklukları; gevşek üst kapakları, göz altı torbaları, yağ kaybı sonucu göz kapağı ve kaş düşüklüğü olarak kendini gösterir. Bu bozulmalar, görme alanını daralttığı için de kişinin hayat kalitesini düşürmektedir.
Bu rahatsızlıklar, aynı zamanda görüntüyü düzeltmek isteyen kişinin yüz kaslarını daha fazla çalıştırmasına ve bu yüzden başka rahatsızlıkların da ortaya çıkmasına neden olur.
Göz çevresi oldukça hassas
Göz kapakları ve göz çevresi oldukça ince ve hassas bir yapıya sahiptir. Birçok insan, günümüzde gerek estetik kaygılardan gerekse görüntünün daralmasından dolayı göz kapağı estetiğine başvuruyor. Özen gösterilmesi gereken bu işlem, mutlaka alanında uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır.
İşlem, genellikle 35 yaş üstü kadınlar tarafından sıkça tercih ediliyor. Ameliyatsız göz kapağı işlemi hasta oturur pozisyondayken ve anestezi gerektirmeden yapılabilir. İşlem bittiğinde sonuç, anında hastaya gösterilir. Yani kişinin hastanede yatmasına ya da gözetim altında olmasına gerek yok. Ayrıca iyileşme dönemi ağrısız geçer. Sadece yaklaşık bir hafta ya da daha az süre, kısmi kızarıklık ve ödem görülebilir.
Standart görme kalitesine ulaşılır
Operasyonun ardından, kısa bir süre sonra normal hayata dönmek de mümkün. Kişi işlem sonrası üçüncü gün itibariyle televizyon izleme, kitap okuma gibi alışkanlıklarına devam edebilir, güneş gözlüğü kullanma şartı ile güneşe çıkabilir. Bu kolay işlem ile birlikte, standart görme kalitesine ulaşılır ve deformasyonların neden olduğu baş ağrısı, bulanık veya az görme gibi rahatsızlıklar da ortadan kalkar.
Sağlıklı haftalar dilerim,
Op. Dr. Tuncay Sezgin
Özel Bursa Anadolu Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü
0 notes
tuncaysezgin · 5 years
Text
Göz kapağı hastalıkları ihmale gelmez
Tumblr media
Herkese merhaba,
Göz çevresi yüzde yaşlanmanın kendini en fazla gösterdiği yerlerden biridir. Yapısı nedeniyle, çok ince bir deriye sahip olan göz çevresindeki sorunlar ihmal edilmemelidir.
Morarmış göz, göz mukozası iltihabı, göz kapağının dışa doğru dönmesi, göz kapağı iltihabı, üst kapağın sarkması ve arpacık gibi gözde birtakım rahatsızlıklar olabiliyor.
Bu noktada göz kapaklarının önemli bir işlevi oluyor. Kapaklar açılıp kapanması ile gözü zararlı dış etkenlere karşı koruyucu bir özellik gösterir. Göz kapağı sorunları, bazen doğuştan olabileceği gibi bazen de yaşa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kapakta yaşanan sorunlar nedeniyle gözün fonksiyonu tehlikeye girebilir. Bu nedenle, göz bölgesinde yaşanan rahatsızlıklar dikkate alınmalı ve mutlaka doktora danışılmalıdır.
Ciddi problemlere neden olabilir
Yaşlanma, genetik nedenler, uyku düzensizliği gibi faktörler de göz kapağında problemlere neden olabiliyor. Bu rahatsızlıklar, her yaşta da görülebiliyor.
Genel olarak rahatsızlıklar, ilk dönemde dikkate alınmıyor. Göz kapağı hastalıkları basit görünmesine rağmen müdahale edilmediği zaman ciddi problemlere neden olabilir. Bu nedenle, göz kapağı rahatsızlıklarının ihmal edilmemesi gerekiyor. Hastalık fark edildiği anda, duruma göre tedavi yöntemi sunulacaktır.
Ameliyat ortalama yarım saat sürüyor
Doğru yöntemlerle birçok göz kapağı hastalığı tedavi edilebiliyor. Göz bölgesinde yaşanan sıkıntılar, aynı zamanda kişiyi daha yaşlı ve yorgun göstermektedir. Kısa sürede bu görüntüden kurtulmak da mümkün. Gelişen teknolojiye bağlı olarak, artık çok basit ve kısa süreli işlemlerle göz kapağındaki problemler aşılabilir. Genellikle göz kapağı ameliyatı ortalama yarım saat sürüyor ve çoğunlukla hastanede yatmak gerekmiyor. Bu nedenle göz kapağı ameliyatından korkmaya gerek yok.
Sağlıklı haftalar dilerim,
Op. Dr. Tuncay SEZGİN
0 notes
tuncaysezgin · 5 years
Text
Katarakt probleminden 15 dakikada kurtulmak mümkün
Merhaba değerli okurlar,
Göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşması ile ortaya çıkan katarakt, birçok kişinin karşılaştığı sağlık sorunları arasında yer almaktadır.
Bu rahatsızlık daha çok orta yaş üstü kişilerde görülür ancak yeni doğan bebeklerde, şeker hastalarında, göze gelen fiziksel darbeler sonrasında ve uzun süreli kortizonlu ilaç kullananlarda da ortaya çıkabiliyor.
Katarakt, kişide görme seviyesini ve kalitesini önemli ölçüde azaltmaktadır. Işığa hassasiyet, okuma zorluğu, sisli ve puslu görme, renklerde soluklaşma, gece görüşünde bozulma, çift görme, gözlük numaralarının sık değişmesi, giderek artan görme azlığı gibi şikayetler kataraktın belirtileri arasında yer almaktadır.
Ameliyat yaklaşık 15 dakika sürüyor
Göz muayenesi sırasında mikroskopla gözün merceğinin değerlendirilmesi sonucunda hastalık tanısı konuluyor. Bu değerlendirmede kataraktın cinsi, yoğunluğu ve diğer hastalıklar da teşhis edilebilmektedir.
İleri yaşlarda görme bulanıklığının en önemli sebebi, katarakttır. Rahatsızlık ilaçla ya da gözlükle tedavi edilemiyor. Oluşmuş olan kataraktın tek tedavisi ameliyat. Katarakt görme keskinliğini azalttığı için mutlaka tedavi edilmeli. Çünkü kişinin günlük yaşamını büyük ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle ne kadar erken tedavi uygulanırsa o kadar iyi sonuçlar elde edilecektir.
Katarakt cerrahisinde teknolojinin gelişmesine bağlı olarak son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığı da bilinmektedir. Bu ameliyat, ortalama 10-15 dakika sürmekte…
Enfeksiyona karşı önlem alınmalı
Operasyondan sonra hastanede kalmaya gerek yoktur. Katarakt ameliyatının ardından özellikle ilk günlerde enfeksiyona karşı önlem alınmalı. Bu nedenle ellerin sık sık yıkanması, ilaçların düzenli kullanılması, göze ilaç damlatılırken ellerin temiz olması gibi konularda hassas davranılması gerekmektedir. Diğer yandan herhangi bir kızarıklık, ağrı, sulanma gibi şikayetler olduğunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması oldukça önemlidir.
Sağlıklı günler dilerim,
1 note · View note