Tumgik
thesimeon · 7 years
Text
We moeten Trump negeren
Ik hoopte dat hetzelfde zichzelf zou voordoen als op 9 november. We zijn allemaal even twee dagen lang in schock, en daarna verdwijnt de aandacht voor Trump als sneeuw voor de zon. Maar helaas. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar mijn nieuwsfeed en Facebook-tijdlijn hebben het over niets anders: Trump. Nu al met gemak het grootste media-fenomeen van deze eeuw. En des te meer we aandacht aan hem besteden, des te succesvoller hij wordt.
Een uitgekookte media-strategie heeft hieraan bijgedragen. Normale politici doen er alles aan om positief in het daglicht te komen. Ze krijgen uitgebreide mediatrainingen en hebben complete teams achter zich staan die elk woord wat ze zeggen zorgvuldig afgewogen hebben. Maar Trump niet. Vanaf het begin heeft Trump zich als de ultieme anti-establishment-kandidaat gepositioneerd. En met het vertrekt van Bernie - die zich ook als de linkse rebel in de verkiezing plaatste - was hij de enige kandidaat die voor grote verandering stond.
Trump heeft sinds het prille begin een bijzonder slechte relatie met de media onderhouden. En dit is hartstikke bewust. Alle negatieve aandacht die wij hem collectief geven, maakt zijn boodschap alleen maar krachtiger. “Alle politici liegen. Ik doe het anders.” Hij heeft zichzelf succesvol als ultieme rebel in het politieke speelveld geplaatst. En het maakt niet uit wat hij zegt, want alle controversiële uitspraken die hij doet worden breed uitgemeten in de media. En hoe meer aandacht hij krijgt, hoe succesvoller zijn rol als rebel wordt.
Inmiddels is hij bezig met de volgende stap: de media volledig in diskrediet brengen. Tijdens zijn campagne had hij er ook al een handje van: de waarheid naar zijn eigen hand zetten. Officiële unemployment rates? Kloppen niet. Wij vinden dat 30% van de Amerikanen geen baan heeft. En onlangs tijdens de inaugeratie zouden de media het ook allemaal fout hebben: “Het was de drukst bezochtte inaugeratie ooit.” Inmiddels hebben ze de feiten zo weten om te draaien, dat het voor Trump’s volgers lijkt alsof de media tegen Amerika zijn. Ze geven Trump niet de ruimte om Amerika weer groots te maken; dus de media zijn ook ongeloofwaardig.
Dus we moeten Trump met rust laten. We moeten hem gewoon totaal negeren. Ik snap dat deze blog daarmee zichzelf tegenspreekt - want deze blog gaat over Trump; maar ik heb het nog niemand horen zeggen. Het gaat waarschijnlijk nooit gebeuren, maar ik ben oprecht benieuwd wat er zou gebeuren als er een volledige media-stilte valt over alles wat er met Trump te maken heeft. Zijn enige middel is namelijk de media. Neem die van hem weg, en wat blijft er over? Een jongetje die in een hoekje van de klas heel hard schreeuwt terwijl niemand naar hem luistert. Het jongetje gaat harder schreeuwen. Nog steeds geen aandacht. Het jongetje begint te gillen. Hij wordt agressief, hij begint met dingen te gooien. Geen aandacht. Hij probeert uit alle macht aandacht op te eisen, mensen MOETEN hem horen. Maar niemand luistert.
Na een tijdje begint hij te kalmeren. Het heeft geen effect.
En toen, uiteindelijk, werd het stil.
0 notes
thesimeon · 8 years
Text
4 innovatieve Instagram accounts in 2016
Instagram wordt wereldwijd door zo ongeveer alle grote merken omarmd als een geweldig medium voor marketing. Maar zoals altijd; door de enorme hoeveelheid bedrijven die hieraan meedoen, verdwijn je in de massa als je niet met een heel bijzonder concept aankomt. De volgende 4 bedrijven staken in 2016 met hun kop boven het maaiveld uit door hun innovatieve concepten of inspirerende uitwerking.
1. Juliet Zulu
Juliet Zulu is een creatief bureau in Portland. Hun Instagram account is een van de meest waanzinnige pagina’s die je op Instagram tegen kunt komen.
Tumblr media
De foto’s en hun volgorde is zo gestructureerd dat als je voor de eerste keer op hun pagina komt, je in een oogopslag een kort beeld kunt krijgen van de waarden waar het merk om draait. Het profiel is een perfect voorbeeld van “show, don’t tell.”: ze hadden kunnen vertellen hoe belangrijk creativiteit en esthetiek zijn, maar in plaats daarvan laten ze het gewoon zien. 
Tumblr media
2. Oreo
Je zou denken dat een product als Oreo zich niet leent voor een Instagram-account. Maar de marketingafdeling heeft een verrassend goede campagne opgezet waarbij ze interessante afbeeldingen delen van koekjes.
Tumblr media
De pagina brengt de nieuwste producten van Oreo op een unieke manier in het licht. Daarnaast kunnen volgers kans maken op promoties en kunnen ze meedoen aan wedstrijden. Ze hebben inmiddels 2,1 miljoen volgers - wat enorm bijzonder is voor een bedrijf dat binnen één branche eigenlijk maar één product verkoopt. De sleutel tot hun succes is de creativiteit waarmee ze hun Oreo in beeld brengen en de goed werkende engagementstrategie.
3. GoPro
GoPro gaat een totaal andere richting op waardoor het bedrijf zelf nauwelijks aan het genereren van content hoeft te doen: vrijwel alle afbeeldingen zijn gepost door gebruikers. Dit is een strategie die op Instagram vrij populair is in de modewereld - maar GoPro geeft er met hun avontuurlijke thema een nieuwe tint aan.
Tumblr media
Gebruikers sturen eenvoudig hun foto’s naar GoPro en dagelijks wordt de beste foto uitgekozen. Dit houdt de bestaande volgers enorm geëngageerd en trekt ook gelijk de aandacht van nieuwe geïnteresseerden: je ziet gelijk wat voor onwijs gave avonturen je kunt beleven met een GoPro.
4. Nikelab
Nike heeft veel accounts met allemaal een duidelijk doel en strategisch gekozen doelgroep. Nikelab draait allemaal om productinnovatie.
Tumblr media
Het concept voor de layout doet denken aan Juliet Zulu, maar in de uitwerking heeft Nike er volledig hun eigen saus overheen gegooid. Voor elke nieuwe innovatie wordt in drie afbeeldingen een eigen verhaal verteld. Elk mini-verhaal heeft haar eigen Art Direction dat weer past binnen het totale grid waarmee de Instagram-campagne is opgezet. The Devil is in the details: zie het perfect uitgekomen Nike-logo rechts onderin de foto. Dit is design.
Laten we hopen dat we in 2017 ook weer van zulke mooie Instamgramcampagnes mogen genieten. Gelukkig nieuw jaar!
2 notes · View notes
thesimeon · 8 years
Text
Tumblr media
Sinds een paar weken loop ik stage bij een klein creatief bureau in Leiden waar ik als grafisch ontwerper aan de slag mag. Waar ik voorheen tijdens werk en stages op de stoel van Marketing- en communicatiestagiair zat en regelmatig met ontwerpers moest communiceren, zit ik nu aan de andere kant van de tafel. En dat is een hele overgang. Communicatiemedewerkers en marketingbazen zijn in hun briefingen en feedback ronduit vaag en lijken geen idee te hebben wat er in het hoofd omgaat van de ontwerper.
Een goede reclame of marketingcampagne is pas geslaagd als alle schakels als een team samenwerken. Check welke woorden marketeers en ontwerpers gebruiken als ze hun onderlinge samenwerking moeten beschrijven:
Tumblr media
Dit heb ik zelf ook ervaren. Dan ontvang je een briefing van een een niet nader te noemen gemeente, met een enorme lap tekst over de organisatie, wanneer die ontstaan is en welke samenwerkingsverbanden er zijn, wat de beleidsdoelstellingen zijn en wanneer die behaald moeten worden, etcetera. Vervolgens wordt beschreven wat voor look het ontwerp moet hebben en dan word je met een kluitje het riet ingestuurd met “We willen graag een ontwerp dat er modern, strak, dynamisch en creatief uitziet.” Nietszeggend dus. Want wat is een ontwerp dat er creatief uitziet? Wat is creatief? En het ontwerp moet er strak en tegelijkertijd dynamisch uitzien? Dat kan dus niet.
Hoe kunnen ontwerpers en marketeers elkaar beter begrijpen? Allereerst moeten marketeers echt beter leren briefen. En briefen hoeft lang niet altijd schriftelijk te zijn: de beste briefings die ik heb gehad waren face-to-face. Dit is de reden waarom marketeers ook zo vaak vinden dat ontwerpers zich helemaal niet aan de opdracht houden: de briefing zuigt.
Tumblr media
Aan de andere kant moeten ontwerpers meer vragen stellen en transparanter zijn: vaak willen ze alleen het beste eindresultaat laten zien, terwijl dat ene schetsje aan het begin ook heel waardevol kan zijn. Dit leidt ertoe dat de marketeer het hele proces van de ontwerper heeft gemist, waardoor totaal niet aan de verwachting voldaan wordt.
Tumblr media
Vervolgens ontstaat er een product dat kilometers ver af staat van het originele idee. Dit komt door de onduidelijke briefing van de marketeer en het gebrek aan vragen stellen en de niet-transparante werkwijze van de ontwerper. Vervolgens wordt er vanuit de marketeer (vaak schriftelijk) onduidelijke feedback gegeven, waar de ontwerper weer niet genoeg vragen over stelt. De ontwerper heeft het gevoel dat zijn ontwerk verkracht is - en de marketeer ziet zijn originele idee nergens meer terug. De factuur wordt gestuurd, wordt met tegenzin betaald en beide partijen houden een onbevredigd gevoel over aan de samenwerking.
Tumblr media
Zonde! Want met verbeterde communicatie kun je samen zulke gave dingen maken. Houd korte lijnen, praat face-to-face en vooral: zeg nou eens wat je echt vind.
Meer weten? Check: https://blog.hubspot.com/marketing/marketers-designers-collaboration#sm.00l0d8oj14esewx1019204ddhi9cu
1 note · View note
thesimeon · 8 years
Text
We zijn struisvogels.
En toen was het al weer december. De maand waarin heel Nederland van hot naar her aan het rennen is en zich kapot strest. We zijn druk bezig met lootjes trekken, surprises bouwen, gedichten schrijven en een leuk cadeautje zoeken voor dat ene familielid waarvoor je geen flauw idee hebt wat je diegene in godsnaam moet geven. Op werk gaan onze gesprekken over hoe koud het is, dat de treinen weer onregelmatig rijden, en dat we allemaal massaal griep hebben en verkouden zijn. De digitale media waarmee we onopgemerkt aan de werkelijkheid ontsnappen spammen ons vol met kado-ideeën voor Sinterklaas, de zwartepietendiscussie en hoe geweldig de levens van onze vrienden en kennissen wel niet zijn.
We zijn allemaal al half vergeten dat afgelopen maand Trump verkozen is tot president. Heel de wereld was drie dagen in schock. Tuurlijk bieden de media nog steeds aandacht aan hem, maar onderwerp van gesprek is hij al weken niet meer. Het wantrouwen in ons eigen land tegenover de politiek is op een kritiek niveau. Uit de peiling van Ipsos blijkt dat Nederland de regering met een 5,3 gemiddeld beoordeelt. En de PVV staat sinds 24 november op gelijke hoogte met de VVD. Voor zover peilingen nog enig houvast zijn tegenwoordig. Brexit en de Amerikaanse verkiezingen nou ook niet echt goed voorspeld.
En toen was Jan Terlouw te gast bij De Wereld Draait Door. Hij drukte de vinger zonder moeite op de pijnlijke plek. Half Nederland werd wakker. Ineens besefte iedereen zich weer hoeveel er mis is met de wereld op dit moment. Het algehele wantrouwen tegenover elkaar en de politiek. Plastic soep. Oerwouden gekapt. Diersoorten uitgestorven. Iets met klimaatverandering?
Het doet flink zeer. Voor een paar dagen. Maar morgen zijn we het allemaal al weer vergeten.
Dan zitten we over onze telefoons gebogen en lachen we ons rot om onzinnige filmpjes op Facebook.
En komt alles toch nog goed.
Bronnen Ipsos (2016, 24 november). Laatste peiling. Geraadpleegd op 3 december 2016, van http://www.ipsos-nederland.nl/ipsos-politieke-barometer/barometer-van-deze-week
De Wereld Draait Door (2016, 30 november). Het pleidooi van Jan Terlouw. Geraadpleegdop 3 december 2016, van http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/367395
1 note · View note