thekalanlar-blog
İsimsiz
12 posts
Don't wanna be here? Send us removal request.
thekalanlar-blog · 6 years ago
Text
20 yaş dişleri hakkında bilmeniz gereken her şey
Tumblr media
20'lik dişler ağız ve diş sağlığı konusunda en önemli konulardan biri.
Genelde 18 – 20 yaş arasında sürdüğü için halk arasında 20 yaş dişi denilen dişler aslında 3. büyük azı dişidir. Diğer tüm dişler gibi insan ağzında doğru pozisyon aldığında ana dişlerle aynı görevi görebilen ve çiğneme fonksiyonuna ciddi katkıda bulunabilen dişlerdir.
Peki 20'lik dişler ne zaman sorun yaratır? Tedavi süreçleri nasıldır?
20'lik diş tedavileriyle ilgili önemli noktaları Dentakademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Kurucu Ortaklarından Diş Hekimi Umur Arıkan açıkladı;
"20'lik dişlerin erken çıkma nedenleri arasında genetik faktörler bulunabilirler. Adı 20 yaş dişi olmasına karşın 16 yaşında da çıkabileceği gibi 70 yaşında total protez kullanan bir kişide bile 20 yaş dişinin sürdüğü görülmüştür. Total protez yapımı için tüm dişlerin çekilmesi ve kullanılan total protezin yapmış olduğu baskı sonucu gömülü kalmış 20 yaş dişi sürebilir ve kendini gösterebilir.
20'lik dişlerin çıktığını nasıl anlarız?
İnsan ağzında, çenenin her iki tarafında yer alan sıralı 3 büyük azı dişi olur. 3'lü büyük azı dişlerinin en sonundaki 20 yaş dişidir. Her ağızda 4 tane 20 yaş dişi bulunur. En doğru yöntem bir diş hekimine muayene olmaktır. Eğer çenenizin arka tarafında bir basınç, çeneyi açma ve kapama sırasında bir ağrıve zorlanma hissiyatı oluşuyorsa bir diş hekimine gözükmenizde fayda vardır. Diş hekimi yapılacak görüntüleme ile dişin doğru pozisyonda sürüp sürmediğini, 20 yaş dişinin çeneye göre büyüklüğünü ve çene darlığı gibi durumları değerlendirerek uygulanması gereken tedavi yöntemi belirlenir.
20'lik dişlerin yararı var mıdır?
Çürük olmayıp, pozisyon bozukluğu bulunmuyorsa ve ağızda tüm 20 yaş dişleri mevcut ise, kısaca çiğneme fonksiyonunu karşısındaki diş ile gerçekleştirecek bir durumda ise kesinlikle çiğneme fonksiyonu açısından 20'lik dişler faydalıdır.
20'lik yaş dişleri hangi problemlere neden olmaktadır?
20 yaş dişleri çene darlığı gibi durumlarda tam olarak süremediğinde ve fırçalamanın doğru bir şekilde yapılmadığı durumlarda, dişlerin çevresindeki diş eti kapşonu iltihaplanması ile karakterize, perikoronitis (diş kronu etrafındaki dokunun iltihabı) dediğimiz sıkıntı ortaya çıkar.
20 yaş dişi hatalı ve eksik fırçalama, yemek artıklarının en çok toplandığı alanlar olması nedeniyle hızlı çürür. Diş eti problemleri ise daha sık görülmektedir.
20'lik dişlerin çekilmesi zorunlu mudur?
20'lik dişlerin çekilmesi zorunlu değildir. Kullanılabilir ve sağlıklı olduğu sürece ağız içindeki tüm dişler, vücuttaki diğer organlar gibi korunması ve tutulması şart olan üyelerdir.
Gömülü 20'lik dişleri şu durumlarda diğer dişlere zarar verebilirler; Pozisyon olarak çıkamamış ve önündeki dişe baskı yapıyorsa bir önündeki azı dişinin çürümesine, kaybına ve sıkıştırmaya bağlı olarak her iki çenede ön grupların çarpışıklığına yol açabilir. Gömülü kalan 20 yaş dişi bazen kistik oluşumlara da neden olabilir.
20'lik diş ameliyatından sonra nelere dikkat edilmelidir?
20 yaş diş çekimleri çoğunlukla cerrahi işleme giden çekimlerdir. Lokal anestezi altında çene cerrahı tarafından gerçekleştirilen 20 yaş diş çekimi sonrası hastalarımızın uymalarını istediğimiz bazı tavsiyelerimiz oluyor. İşlem sonrası konan tampon ağızda yarım saat kadar tutulduktan sonra atılmalı ve tekrarlanmamalıdır. Tükürmeyin, tükürme kanamayı artırır. İşlem sonrası uyuşukluk kalkıncaya kadar ki ilk 2 saaatlik süreçte herhangi bir yiyecek ve içecek tüketmeyin. Birkaç gün yumuşak ve ılık gıdalarla beslenirken çiğneme işlemini diğer taraf ile yapmaya özen gösterin. İlk gün sigara kullanmaktan kaçının.
Şişlik görülebilir. Şişliği engellemek için ilk gün cerrahi işlemin yapıldığı bölgeye 10'ar dakika ara ile buz uygulaması yapabilirsiniz. Hekiminiz tarafından verilen ilaçlarınızı zamanında ve doğru şekilde kullanın.
2. günde devam eden sızıntı şeklinde kanama, ağızda hissedilen kan tadı normaldir. Ancak, kuvvetli kanama, aşırı şişme ve ağrı olması durumunda hekiminiz ile iletişime geçin." dedi.
kaynak: http://www.milliyet.com.tr/20-yas-disleri-hakkinda-bilmeniz-pembenar-detay-genelsaglik-2575015/
0 notes
thekalanlar-blog · 6 years ago
Text
DİŞ NASIL KIRILIR
Tumblr media
Öncelikle şunu söylemek gerekiyor ki dişler kolaylıkla kırılabilen bir organ değildir. Dişler üzerilerinde bulunan diş minelerinde dolayı kemiklerden dahi sağlam durumdadır. Dişlerin kırılması büyük trafik kazalarında rastlanılan bir durumdur. Diş kırılmaları ne çok motosiklet kazalarında meydana gelir. Bu kırılmalarda genellikle dişlerin uç kısımları parçalanır . Bazı durumlarda dişler kendi kendine de kırılabilir .
Mine bu kadar kuvvetliyse diş nasıl kendi kendine kırılıyor?
Diye soracak olursanız bunun cevabı ağız ve diş sağlığına gerekli önemin gösterilmemesi. Eğer diş bakımlarınızı rutin şekilde yapmaz ve ilgilenmezseniz dişlerinizde büyük hasarlar meydana gelir ve bu yüzden kısa süre içinde dişleriniz kaybedebilirsiniz. Dişler zaman içinde hassaslaşarak diş mineleri tüm özelliklerini kaybetmeye başlarlar. Bundan dolayı yemek yediğiniz esnada küçük çaplı basınçlar ile bile kırılabilecek düzeye gelirler. Böyle bir durumla karşılaşırsanız eğer kırılan diş parçasını bulabilirseniz doktora bu diş parçası ile gitmeniz durumunda kısa sürelerde yapıştırma ve kaynak işlemi yapılabilir. Bir bardağın içine süt koyulup kırık diş içine yerleştirilirse dişçiye gidilip kısa sürede müdahale edilme şansı vardır. Buradaki önemli nokta sütün içine barındırdığı mineraller dolayısıyla kırılan diş parçası içinde ki hücreleri uzun süre sağlam tutması ve korumasıdır . Eğer süt içine atılmamış şekilde dişi doktora götürürseniz bunun kaynak yapılma ihtimali süt ile götürülen dişe göre daha düşük olacaktır.
Kaynak: https://alandissagligi.wordpress.com/2018/07/30/kirik-dis-hakkinda/
0 notes
thekalanlar-blog · 6 years ago
Text
Birkan Taha Özkan ile Diş beyazlatma hakkında merak ettikleriniz!
Diş beyazlatma hakkında açıklamalarda bulunan Uzman Diş Hekimi, Çene Cerrahisi ve İmplantoloji Uzmanı Doç. Dr. Birkan Taha Özkan, diş beyazlatma işlemlerinin aşamalarını anlattı.
Tumblr media
Dişleri beyazlatmak ve ışıltılı gülüşü sağlamak için, renklenme sebebini çok detaylı şekilde araştırıp temel sebebini bulmak ve doğru beyazlatma tedavi yöntemlerini uygulamak son derece önemlidir. Diş beyazlatmada beyaz ve ışıltılı gülüşler sağlanır, bu sayede sizin kendinizi iyi hissetmeniz amaçlanır ve gülüş estetiğinize önemli katkıda bulunur.
Beyazlatma miktarı ile ilgili isteğinizin çok iyi algılanması gerekir. Dişleri beyazlatmada, doyum noktaları bellidir, belirli beyazlatma sınırının ötesine geçilemeyebilir. O nedenle beyazlık seviyesinde, beklentinizi karşılama hususunda açıklayıcı olunması gerekir. İlk muayenede, dijital renk ölçer cihazı ile renk-ton belirlenir. Diş beyazlatma işlemleri aşamalardan oluşur.
İlk aşamada, diş beyazlatmadan önce, varsa ödemli, iltihaplı ve kanamalı olan dişeti hastalığı çözülmesi için, özel cihaz ve el aletleriyle, çeşitli yöntemlerle, diş taşı temizliği ve hastalıklı diş eti tedavisi yapılması gerekir. Bu tedavi sayesinde diş etleri normal seviyesine iner, diş yüzeyi artık tamamen görünür hale gelir, kanaması sonlanır, diş eti dişi sağlıklı saracak şekilde gül-kurusu pembe görünümlü hale getirilir.
İkinci aşamada, diş yüzeyi ve dişler arası gizlenmiş renklenmeleri gidermek ve parlatma için, Silikon Püskürtme ile Parlatma (silikon içerikli mikrotopların diş yüzeyine sürtünmesi) işlemi uygulanabilir ve sonrasında özel kalitede parlatma ajanlarla saydam görünüm sağlanır.
Üçüncü aşamada, beyazlatma cihazlarıyla (mavi ışık) birlikte parlatıcı ajanlar, dişlere birkaç seans uygulanarak belirli oranlarda beyazlatma sağlanabilir. Bu işlemle eş değer olarak, evde beyazlatma yöntemi uygulanabilmektedir. Hastaya özel bir dişlik içine ağartma solüsyonları yerleştirilir ve evde bu dişliği takması istenir. Bu süreçte, diş beyazlatma etkinliğini sağlaması beklenir. Bu teknikte, hastada solüsyon kaynaklı dişeti alerjisi ve aşırı diş hassasiyeti gelişme riskinin göz önünde bulundurulması gerekir.
Dördüncü aşamada, Lazer Cihazıyla (Kırmızı ışın) ve özel orijinal solüsyonuyla 15 dakikada tek seansta arzu edilen ışıltıya ulaşılmaya çalışılır.
Şimdiye kadar sayılan yöntemlerin içinde en ileri beyazlatma yöntemi ise Lazer Cihazıyla (Kırmızı Işın) Beyazlatma Yöntemi kabul edilmektedir. İdeal diş beyazlık seviyesine ulaşmakta, lazer cihazının kaliteli olması, orjinal solüsyon ve dişeti koruyucu jel kullanımı çok büyük katkı sağlar.
Diş beyazlatma işlemleri esnasında, dişlerin hem korunması ve hem de planlanan beyazlığın başarıyla sağlandığı tedavileri öneriyorum. Diş beyazlatmada başarılı sonucu elde etmek için, gerçek renklenme sebebinin belirlenmesi, kaliteli parlatma-beyazlatma ajanların ve etkin teknolojik cihazların kullanımı ve donanımlı ellerin uygulaması son derece önemlidir.
Kaynak: https://www.sabah.com.tr/saglik/2017/10/02/dis-beyazlatma-hakkinda-merak-ettikleriniz
0 notes
thekalanlar-blog · 6 years ago
Text
Mersin Diş Hekimleri
Tumblr media
Mersin diş hekimleri konusu son zamanlarda gerçekten popülerleşmeye başlamıştır. Önemli olan Mersin diş hastanesi mi mersin diş klinikleri mi sorusuna cevap vermeden önce diş problemleri hakkında önemli bir nokta ne yapıldığı sorusudur. Diş hekimleri özellikle insanların gülüşlerine verdiği değeri şimdi ortaya koyabildiğimiz bir gerçektir. İnsanlar gerçekten gülüşlerine çok önem vermektedirler. Gülüşlerimiz aslında bizim iç dünyamızı yansıtır. Mutluluk saçtığımız o anı tüm sevdiklerimiz ile paylaştığımızda belki de bir gülücük ile onların dünyasını aydınlatırız. Bu sebepten dolayı insanlar için en önemli konulardan bir tanesidir gülümsemek. Her derde devadır! Hastalıklara bile çaredir belki, kim bilir? Aslında gerçekten öyle, mutluluk insanlar için büyük bir ilaçtır. Bundan dolayı gülümsemelerimize değer katmalıyız. Bunu diş sağlığımızı koruyarak yapmalıyız.
En iyi Mersin Diş Hekimi
Özellikle son zamanlarda artan diş hastalıkları ile ilgili konuşalım biraz. Diş ağrıları ve diş rahatsızlıkları çağımızın en büyük sorunlarından bir tanesidir. Özellikle aşırı şeker tüketimi bu sorunu tamamen tetiklemektedir. Mersin diş hekimi sayesinde artık sizler de korkmadan gülümseyecek ve gülümsemelerinizin tadını çıkaracaksınız. Parlak ve doğal dişlere sahip olmayı kim istemez ki? İnanın hiç de geç değil. Diş rahatsızlıklarınız için sizlere bir telefon kadar yakınız. Hemen bize uğrayın!
 Kaynak: https://www.birkanozkanklinik.com.tr/
0 notes
thekalanlar-blog · 6 years ago
Text
Mersin diş hekimi
Mersin diş hekimi denince içimde hep korkutucu anlar belirmiştir. Özellikle çocuk yaşlardan biliriz diş ağrılarının ne demek olduğunu. İnsanlar diş ağrılarından inanın çok çekmiştir. Özellikle sinir sistemimize direkt olarak bağlı olan dişlerimizin çok küçük bir hasar görmesi, bizi gerçekten büyük acılar çekmek zorunda bırakabilir. Diş hastalıkları bu ağrıların en büyük tetikçisidir. Özellikle çürümeye bağlı hastalıklar ve yıpranmalar dişte büyük bir ağrıya neden olmaktadır. Diş ağrılarından yatamadığım günler aklıma geldi de, inanın bu ağrılarla başa çıkmak için neler vermezdim.
İyi Bir Diş Hekimi Bulmak Kolay Mıdır?
Tabi ki artık teknoloji gelişti. İnsanlar artık çok rahat şekilde doktora gidebiliyorlar. Hatta çok iyi klinikleri bile çok rahat bir şekilde internetten bulabiliyorlar. Artık diş doktorlarından korkmayın, onlar sizden korksun diyecek kadar mutluyum. Çünkü artık ben de çok iyi bir gülüşe sahibim. Mersin diş hekimi ararken bulduğum kliniğin gerçekten bana belki de dünyanın en büyük iyiliklerinden bir tanesini yaptığını söylemem gerekir. Artık ben de sağlıklı bir gülüşe sahibim ve bu gülüşü tamamen onlara borçluyum.
 Kaynak: www.birkanozkanklinik.com.tr
0 notes
thekalanlar-blog · 6 years ago
Text
SİGARA VE DİŞ
Ağız sağlığı pek çok kötü alışkanlıktan kötü olarak etkilenebilir. Bu çok normal bir durumdur. Örneğin kişilerin hayatına en büyük etkilerden birini kendileri bilmese bile diş sağlamaktadır. Pek çok insan sigara kullanımında bulunurken sadece iç organlarını düşünür. Ama unutulmaması gereken nokta sigaranın sadece akciğer için zararlı olmadığıdır. Sigara akciğer için zararlı bölerken onlar kadar önem taşıyan dişler içinde hayati tehlike arz etmektedir. İçinde nikotin, zifir gibi maddeler bulunan sigara dumanı dişlerin üzerine ve aralarına dolarken tüm diş ve sinir hücrelerini öldürüyor. Bu ölümler sonrasında dişlerin hayati fonksiyonları azalıyor. Bunu şöyle örneklendirebiliriz. 
Boğaz köprüsünü bir diş olarak düşünün. Köprünün altından geçen bir tankeri de sigara dumanı olarak hayal edelim. Bu tanker köprü altında geçerken yüksekliği nedeniyle köprüye sürtünse. Bu sürtünme işlemi nasılsa bir şey olmuyor denilerek yüzlerce binlerce kez tekrarlansa ne olur?
Tumblr media
Köprünün dayanak noktalarından bir tanesi kendisini bırakacak ve köprü belinden bükülerek denizin dibini görecektir. İşte sigara içme alışkanlığının dişler üzerindeki etkisi aynen böyledir. Akciğerler gibi belki ani olarak tepkime vermezler. Fakat dişler uzun vadede hastalıkları ortaya çıkaran bir yapıdır. Fakat bu durum oldukça tehlikelidir.
Pek çok insan dişini dahi fırçalamazken dişlerin hastalık verdiği sinyallerini nasıl algılayabilir?
Dişler sigara dumanından zehirlendiği ve hücreler öldüğü için diş fırçalarken kanayarak bu durumu kişiye bildirir. 
Bu güzel bir olay fakat kişi dişlerini hiç fırçalamıyorsa bundan nasıl haberdar olacaktır?
Hem diş fırçalama yok ise hem sigara var ise bu kişinin dişlerinin ömrü sizce ne kadar olacaktır. Sağlıklı bir şekilde dişlerin görevlerini sürdürmesi beş yıl, sonraki on yıl boyunca yetersiz şekilde, sonraki on yıl içinde ise tamamen protez dişler. Çünkü dişler bu kadar yoğun stres ve baskıya dayanamayarak köklerinden köprü misali kopacak ve düşecektir. Bundan sonra yapılacak olan tedavi ise mecburen protez implant olacaktır. Bu aşamadan sonra dişi hiçbir dolgu maddesi dahi kurtarmaz. Dişler bu derece önemliyken hiçbir önlem almayan insanlar oldukça garip diyebiliriz aslında.
0 notes
thekalanlar-blog · 6 years ago
Photo
Tumblr media
Diş Hastanesi klinik fotoğrafı
0 notes
thekalanlar-blog · 6 years ago
Photo
Tumblr media
0 notes
thekalanlar-blog · 6 years ago
Text
SÜREKLİ DİŞLER
Tumblr media
Kişinin hayatı boyunca kullanacak olduğu dişler sürekli dişlerdir diyebiliriz. Bu dişlerin sağlıklı bir şekilde çıkması kişinin hayatı boyunca yaşamını etkileyecektir. Eğer sürekli dişler normal çıkmazsa ilerki yaşlarında diş teli gibi tedavi yöntemlerine muhtaç kalınabilir. Sürekli dişlerin kökleri süt dişlerine göre kat ve kat uzun ve sağlamdır. Bunun sebebi yaşam boyunca kalacak olmasıdır. Sürekli dişlerde on iki yaşından itibaren çıkmaya başlar. 
İlk sürekli dişler on ik iyaşından başlayarak on sekiz yaşına kadar çıkabilir. Bu süreçler oldukça sancılı geçmektedir. Sürekli dişler ilk önce iki damak ortasından daha sonra ise kenarlardan çıkmak suretiyle oluşumunu tamamlar. Bundan sonra diş fırçalama işlemleri oldukça önem arz eder çünkü bu dişler hayat boyunca kullanılacak olan dişlerdir
0 notes
thekalanlar-blog · 6 years ago
Photo
Tumblr media
0 notes
thekalanlar-blog · 6 years ago
Text
Diş Nasıl Fırçalanmalı
Diş fırçalarken; diş fırçası 45 derecelik bir açı ile yaklaştırılmalı ve dişin eni doğrultusunda fırçalanmalı. 
En son diş etlerinden aşağıya doğru süpürme hareketi ile işlemi tamamlamalısınız. 
Dişlerin iç kısımları ve ön bölgeler dar olduğu için fırça dik olarak sokularak fırçalanmalıdır. 
Unutulmamalıdır ki dişlerin arka yüzeyleri, araları ve dil arkası gibi yiyecek artıklarının, bakterilerin ve sülfürün biriktiği yerler iyice temizlenmelidir ve hijyen sağlanmalıdır. 
Diş fırçalarken diş fırçasını ne çok sert nede çok yumuşak tutulmamalıdır. Sert tutulursa eğer diş etlerinde şişme ve kanama oluşabilir. 
Yumuşak olduğu zamanda yeteri kadar temizlenmemiş olabilir. 
Genellikle insanlar dişlerin ön yüzeylerini fırçalayıp işlemin bittiğini düşünür. Ancak bu insanlarda çürükler ve tartar oluşumu diş arka yüzeylerinde meydana gelir.
0 notes
thekalanlar-blog · 6 years ago
Text
Çene ilerletme ve geriletme
Çene ilerletme ve geriletme işlemleri gerçekten zor işlemlerdir ve ameliyatları bazen uzun zamanlar alabilmektedir. Tabi ki çoğu insan bu durumdan rahatsızdır ve bu konuda destek almak istemektedirler. Çene simetrisinin doğru olmaması çoğu insanı psikolojik olarak etkilemektedir ve sorun yaşatmaktadır. Bundan dolayı insanlar için en büyük sorunlardan bir tanesi olan bu sorun ameliyatla düzeltilmektedir.
Çene ilerletme ve geriletme ameliyatına estetik cerrahlar dâhil olmaktadır ve bu konuyla genelde estetik cerrahlar ilgilenmektedir. Tabi ki ameliyata dâhil olan diğer alan doktorları da bulunmaktadır. Başarılı bir ameliyat için her zaman tecrübeli bir doktordan destek almak her zaman için en doğrusu olacaktır. Her zaman için profesyonel destek alın.
0 notes