tenisçi dirseği nedir, tenisçi dirseği belirtileri, tenisçi dirseği egzersizleri bu bloga.
Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
Teniçi Dirseği Nedir?
Tenisçi dirseği iltihaplı bir tendinittir. Tendon hastalıkları kas hastalıklarına göre daha yavaş iyileşirler. Sebebi ise tendonun kas kadar oksijenle beslenememesi. Yeterince gelmeyen oksijen iyileşme süresini hayli uzatmaktadır. Bu yüzden bazı tenisçi dirseği hastaları yıllar boyunca bu hastalıkla yaşamaktadır. Tenisçi dirseği bazı hastalıklarla karışabilmektedir. Bunlar tenisçi dirseğinin oluştuğu yer olan dirsek ekleminin bir çok yapıyı içerisinde barındırmasından ve karmaşık bir yapıya sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Mesela ağrı dirsek kemiklerinizin eklem yaptığı yerin arkasındaysa bu bir bursit rahatsızlığı olabilir. Tenisçi dirseğinde dikkat edilmesi gereken lokal bir şişliğin olmaması. Tenisçi dirseğinde şişlik genel olarak tüm ekstremite de olmaktadır. Yalnızca bir bölgede oluşan şişlik akla tenisçi dirseğinden başka durumları getirmelidir.
TENİSÇİ DİRSEĞİ TEDAVİSİ HAKKINDA
Tenisçi dirseği tedavisi aslında kişinin kendi kendine yapabileceği kadar basit fakat, profesyonel destek almadan yapıldığında yıllarca tedavi edilemeyen bir durumdur. Tenisçi dirseğinde yapacağınız ilk şey kendinizi sorgulamak. Gün içerisinde neler yapıyorsunuz bunları dikkatlice irdeleyip kol ağrınızı artıracak hareketleri acilen bırakmanız yapacağınız ilk şeydir. İş gereği bu aktiviteler hayatınızın bir parçası olduysan azından ağrı geçinceye kadar ara vermelisiniz. Daha sonra en büyük yardımcınız fizik tedavi olacaktır.
TENİSÇİ DİRSEĞİ FİZİK TEDAVİSİ
Tenisçi dirseği tedavisinde fizik tedavi çok önemlidir. Fizik tedavi içerisinde masajlar, egzersizler hem ağrınızı azaltacak hem de hastalığın nüks etmesini önleyecektir. Fizik tedavi yapan fizyoterapist size söyleyecektir fakat eğer ağrınızı artıran hareketler işinizi bir parçasıysa, işe başlamadan beş ila on dakika dirsek germe ve ısınma egzersizleri ile başlayın ve çalıştığınızı süre boyunca kolunuzu bol bol dinlendirin.
TENİSÇİ DİRSEĞİ AMELİYATI
Fizik tedaviyle beraber, ilaçlarınıza da devam edin. Tenisçi dirseği ameliyatı düşünülecek son şeydir. Tenisçi dirseği hastalığına yakalan yüz kişiden yalnızca üçü cerrahiye gerek duymaktadır. Bu hastalar da tedaviye başlamayanlar veya yaptığı aktivitelere devam eden kişilerden oluşmaktadır. Gün içerisinde ağrı hissettiğiniz bölgenize 15 dakika buz koyarak ağrıyı biraz dindirebilirsiniz. Bunu istediğiniz kadar yapanız da bir sakınca yo fakat her seferinde 15 dakikayı geçirmemeye ve cildinizi yakmamaya dikkat edin. Bir sonraki yazımızda tenisçi dirseğinden korunmak için önerileri yazacağız sağlıklı günler :)
0 notes
Text
Tenisçi Dirseği
Tenisçi dirseği, kolda dirsek etrafında başlayıp tüm kolun çalışmasını engelelyen iltihabi bir rahatsızlıktır. Tenisçi dirseği 1883 yılında ortaya konmuştur. Doktor Runge tarafından ilk defa isimlendirilen hastalık genel popülasyonda cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm bireylerde görülebilir.
Tenisçi Dirseği Nasıl Oluşur?
Tenisçi dirseği, dirsek bölgesine yapışan kasların tekrarlı çalışmasına bağlı olarak tendon bölgesinde meydana gelen mikrotravmaları sonucu, tendonun iltihaplanması sonucu oluşmaktadır. El bileğinin ekstansör kasları vücuda humerusun lateral epikondil
çıkıntısından yapışmaktadır. Ayrıca tenisçi dirseği hastalığına lateral epikondilit de denmektedir. Humerus kemiğine yapışan kasların çok fazla hareket etmesi bu bölgede ki tendonun zedelenmesine , bu bölgede ki dokuların zarar görmesine sebebiyet vermektedir ve sonucunda da lateral epikondilit veya bir diğer adıyla tenisçi dirseği oluşur.
Tenisçi Dirseği Olmaya Yatkın Meslekler Nelerdir?
Tenisçi dirseği hastalığına en çok el bileğinin tekrarlı çalışmasını gerektiren kişiler yakalanmaktadır. Ayrıca şunu da söylemeliyiz, adın da anlaşıla bileceği gibi bir tenisçi hastalığıdır. Tenis ile uğraşanlar hayatlarının bir kesiminde mutlaka bu hastalıkla karşılaşırlar. Özellikle ilerleyen yaşlarda hastalık %50 hatta %60 oranında tenis oynayan bireylerde görülmektedir.
Tenis oynayanların dışında tenisçi dirseği hastalığı, dikiş diken kişiler, fabrikalarda el bileğini kullanarak çalışan bireyler, marangozlar, yazılım bilgisayar mühendisliği gibi bilgisayarla çok fazla çalışan kişilerde başta olmak üzere bunlara benzer mesleği yapan kişilerde görülmektedir. Ev hanımlarının tenisçi dirseğine yakalanma ihtimalleri de çok fazladır, dikiş dikme gibi yaptıkları el bileği kullanmayı gerektiren işler tenisçi dirseği olmalarına sebep olmaktadır.
Tenisçi Dirseği Belirtileri
Tenisçi dirseği belirtileri belli başlı olarak şunlardır;
Dirsek çıkıntısının üst dış tarafında ağrı.
Ön kol denen, kolun üst bölgesinde dirsekten başlayarak yayılan ağrı
El bileği ve el hareketleri sırasında yine ön kol ve lateral epikondil bölgesinde ağrı.
Parmaklarla birşey kaldırıldığında veya bir şey yakalandığında lateral epikondil bölgesinde ağrı
Tokalaşma, anahtarla kapı açma, kapı kolu çevirme veya el ile herhangi bir nesne tutulduğunda ağrı
Parmaklar sıkıldığında ön kol ve lateral epikondil bölgesinde ağrı.
Ön kol bölgesinde ağrı yayılır, dirsekten bileğe veya parmaklardan dirseğe doğru olabilir bu yayılma. Eğer bu şikayetleriniz varsa bir uzmana görünmeniz faydalı olabilir.
#tenisçidirseği#tenisçi#hastalık#tenisçi dirseği#tenisçi dirseği belirtileri#tenisçi dirseği hastalığı#lateral epicondylitis#lateral epikondil#lateral epikondilit#fizik tedavi#fizyoterapist
1 note
·
View note