Text
Bokrea!
Förändring pågår runt om oss hela tiden. Ibland är den stillsam och sker i det tysta, ibland drabbar den oss med full kraft. För det mesta är förändring motorn som för oss framåt som människor, som organisationer och som samhälle.
Att leda ett förändringsarbete kan vara spännande men också kantat av utmaningar. För att du som ledare med gott resultat ska lyckas förflytta en organisation genom de olika stadierna i en förändringsprocess krävs insikter, strategier och ledarskap. Insikter om förändringens mekanismer, strategier för att omsätta insikterna i praktiken och ett ledarskap som har modet att driva processen framåt. Ju mer insikt och kompetens du skaffar dig, desto större är sannolikheten att förändringen verkligen åstadkommer det som den är tänkt att göra. I boken Framgångsrika förändringar delar Carina Ekblom med sig av sina erfarenheter om hur man driver ett framgångsrikt förändringsarbete. Boken innehåller även konkreta verktyg och praktiska övningar.
Under mars månad har vi kampanjpris på boken, du betalar 75 kr plus porto för Framgångsrika förändringar - insikter, strategier och ledarskap!
0 notes
Photo
Stoagroup önskar kunder och samarbetspartner en riktigt God Jul och Gott Nytt År! Tack för gott samarbete under ett år av många prövningar, utmaningar och nya möjligheter!
0 notes
Text
Stärk dina medarbetare och chefer genom att investera i handledning!
Handledning är ett professionellt stöd till anställda för att utveckla och reflektera kring sin yrkesroll och sitt arbetsrelaterade uppdrag. Det är en längre process där dialogen fördjupar problemställningar och skapar nya insikter. Regelbunden handledningen kan ske i grupp eller individuellt.
Syftet med handledningen är att ta tillvara och utveckla individens och gruppens samlade kompetens. Under handledningen kan ett helhetsperspektiv på den egna verksamheten utvecklas och därmed ökar kvaliteten i arbetet. Handledningen kan vara en del i ett gemensamt kvalitetssäkrade arbete.
Handledningen ökar förståelsen för de utmaningar individen och arbetsgruppen ställs inför och ger stöd i gemensamma processer både i enskilda ärenden och i dilemman som arbetsgruppen ställs inför. Handledning har ett problemlösande, enande och stressreducerande fokus.
Genom att arbeta med, pröva och granska dilemman, processer och enskilda situationer, kan man utmana sina egna beteenden och tankemönster. Man lär och inspireras av gruppen samtidigt som man frigör sin egen inneboende kompetens och potential.
Handledning för chefer
Genom att ta upp vardagliga utmaningar och problem får man avlastning, chans att analysera orsak och verkan samt hjälp att hitta strategier för att komma vidare. Den egna identiteten som arbetsgivare stärks, perspektivet till medarbetarna bearbetas och förmågan att vara situationsanpassad ökar. En extern handledare skapa ett utrymme för reflektion, personlig utveckling och strategiskt tänkande.
Stoagroup erbjuder erfarna handledare som ger stöd, utrymme och verktyg får att individer och grupper ska utvecklas i sin yrkesroll. Kontakta oss för ett samtal om hur handledning skulle kunna tillgodose vissa av era behov av att utveckla medarbetare och chefer.
0 notes
Text
Höstens kursutbud!
Hösten 2017 genomför Stoagroup tre endagsutbildningar för ledare och medarbetare som vill få ny kunskap, nya färdigheter och bli framgångsrika inom konflikthantering (5 oktober), arbetsmiljöarbete (11 oktober) samt förändringsledning (8 november). Kurserna genomförs centralt i Stockholm. Boka innan den 31 juli och erhåll 15% rabatt på kursavgiften.
Under senhösten startar Stoagroup ledarskapsutbildningen UGL (Utveckling av grupp och ledare). Det brukar sägas att om man bara ska gå en ledarskapsutbildning så ska man gå UGL och därför har det blivit en av landets populäraste ledarskapsutbildningar. Utbildningen genomförs på Wenngarn Hotell utanför Sigtuna. Till de första kurstillfällena v.46 och v. 50 erbjuder vi gamla och nya kunder ett mycket bra pris. Kontakta oss för att diskutera om UGL skulle vara relevant för chefer och ledare i din organisation.
Utöver öppna utbildningar genomför Stoagroup företagsanpassade utbildningar inom bl a ledarskap och medarbetarskap. Kontakta oss för att diskutera hur vi kan bidra till att möte era behov och utmaningar.
0 notes
Text
Ledaren och gruppen
Ledarskap kan definieras som förmågan att genom sina beteenden kunna påverka och samla arbetsgruppens gemensamma kapacitet för att effektivt genomföra sitt uppdraget och nå uppsatta mål. Ledarens viktigaste uppgift är att göra det som behövs för att gruppen och dess medlemmar ska trivas, samverka och prestera sitt bästa. Det betyder att det praktiska ledarskapet handlar om att förstå och hantera människor, samspel och grupper. Det handlar också om att utveckla sitt personliga ledarskap och sin emotionella intelligens.
För att förstå gruppen är det viktigt att ledaren förstår hur hen själv påverkar på sin omgivning. Det finns många sätt som ledaren kan lära känna sig själv på. Ett av dessa är att be om och få återkoppling från andra på hur hen uppfattas, ett annat är egen reflektion. Det finns även olika former av självskattningsverktyg som t ex Extended DISC som ger vägledning om vilken personlighetstyp hen har och om de mest naturliga och anpassade beteenden.
Därutöver behöver ledaren god kunskap om gruppdynamiska processer. Över tid genomgår alla grupper ett antal utvecklingsstadier. Om ledaren känner till gruppens beteenden i de olika faserna kan ledaren analysera vad som händer i gruppen och vad gruppen behöver hantera och lösa ut för utvecklas framgångsrikt och hur gruppen kan samverka på bästa sätt för att nå gemensamma mål. För att öka kunskapen om gruppdynamiska processer samt nå ökad självkännedom är att gå ledarskapsutbildningen UGL (Utveckling av grupp och ledare).
Ett validerad och mycket framgångsrikt analysverktyg för att identifiera vilken utvecklingsfas gruppen befinner sig i är Group Development Questionnaire (GDQ) som är världens första vetenskapligt belagda metod för att mäta gruppers effektivitet, produktivitet, utvecklingsbehov samt vilka områden gruppen behöver hantera för att kunna vidareutvecklas. GDQ är utvecklat av psykologiprofessor Susan A. Wheelan och bygger på mångårig forskning och omfattande tillämpning.
0 notes
Text
Hur du gör 2017 till ditt bästa år hittills!
Vi har förmånen att få leva i ett land där våra möjligheter att påverka våra liv är väldigt stora. Det är ett privilegium. Ändå kan det ofta kännas som att vi inte kan påverka eller snarare att livet bara flyter på utan att vi faktiskt använder oss av denna unika möjlighet vi har. Att vara skapare i våra egna liv. Det finns några gemensamma strategier som förenar människor som lever de liv de faktiskt vill leva. Genom att använda dessa strategier i ditt eget liv kan du göra 2017 till ditt bästa år hittills!
Steg 1 – Fira dina segrar! Vad är du mest stolt över under året som gick? Vilka var dina highlights under året? Vad är du mest tacksam över?
Steg 2 – Ständigt lärande Vilka lärdomar tar jag med mig från året som gått? Vad gjorde jag när det var som bäst under året som gått?
Steg 3 – Tydliggör vad du vill Vilka är dina 5 viktigaste saker du vill åstadkomma under 2017? Vilka värderingar vill du ska leda dig under 2017? Vad behöver du göra för att det ska bli verklighet?
Steg 4 – Skapa dina bilder Välj några bilder som väcker känslor som ger dig lugn, styrka, inspiration. Låt dessa påminna dig om vart du är på väg och varför.
Steg 5 – Skriv dagbok Vad har varit bra? Vad är du tacksam över? Vad vill du i morgon?
Skriv ner dina tankar i de fem stegen och se hur du kan bli skaparen i ditt liv!
0 notes
Text
Bokslut och vision
Tar du dig tid att göra ett bokslut för vad du åstadkom under året som gick? Alla de saker som du faktiskt gjorde, alla hinder du tog dig över, kommer du ihåg dem? Ger du dig själv chansen att reflektera över om året blev som du hade tänkt, och om det inte blev det vad berodde det på? Var dina mål inte tillräckligt tydliga? Reflektionen ger dig möjlighet att stanna upp och låta det som året har burit med sig faktiskt landa i dig.
När du nu har ett nytt år framför dig, vad vill du att det året ska innehålla? Om du förflyttar dig i tanken till slutet av det nya året, hur vill du att det ska vara då? Hur ska det kännas? Hur vill du må? När du ställer dig själv dessa frågor skapar du en tydlig bild som kommer att motivera och vägleda dig. Du kommer att sätta dina mål så att de hjälper dig att nå din vision. Dina mål kommer att göra det enklare för dig att välja till och välja bort. Du tar ledningen i ditt liv!
Ge dig själv möjligheten att göra 2017 till ditt bästa år – det är du värd!
0 notes
Text
Framgångsrika förändringar – insikter, strategier och ledarskap
Carina Ekblom föreläser om Framgångsrika förändringar - insikter, strategier och ledarskap hos Stoagroups samarbetspartner rekryterings- och bemanningsföretaget First reserve den 25 oktober.
Vi hoppas att kvällen ska erbjuda inspiration samt möjlighet att utbyta tankar och erfarenheter med andra personer som brinner för ledarskapsfrågor. Carina Ekblom författaren till årets HR bok 2015, kommer att dela med sig av sina erfarenheter av förändrings-ledning.
Vi går mot alltmer agila organisationer - men vad menar vi egentligen med det och vad ställer det för krav på individer och ledarskapet?
Carina föreläser om kopplingen mellan förmågan att hantera en alltmer agil omvärld och skapandet av hållbara resultat.
Ur innehållet: – Hur ser trenderna ut? – Agila organisationer-självstyrande team – Framgångsfaktorer för morgondagens ledarskap
Hållpunkter 25 oktober: Kl.18.00-18.30 snittar och mingel Kl.18.30-19.30 föreläsning Kl.19.30-20.00 summering och avslutande mingel
Plats: First Reserves lokaler på Ekensbergsvägen 117 (Arvid Nordquists hus), Solna
För mer information och anmälan gå till http://www.firstreserve.se/first-reserves-ledarskaps-afterwork/
0 notes
Text
Vardagens skapelseprocess
Aldrig är väl kluvenheten så kännbar som när semestern är slut och vardagen tar vid. Kluvenheten inför att ledigheten och kravlösheten är slut och att det gick så fort över. Samtidigt en längtan efter vardagen men också en bävan för att dras in i stress och måsten.
Om du valde att se vardagen som en skapelseprocess, en väg som för dig ständigt framåt, skulle din vardag kännas mer betydelsefull då? Om du valde att se varje vardag som en dag då du kan skapa något nytt och fortsätta att bygga på det som är ditt liv, vad skulle du prioritera då?
Att se vardagen som en skapelseprocess behöver inte innebära att du ska åstadkomma banbrytande saker utan att du ger varje uppgift den respekt som den förtjänar och framförallt odlar din nyfikenhet för varje ny utmaning du ställs inför.
Att se vardagen som en skapelseprocess innebär också att du ger dig själv den respekt du förtjänar. Det innebär att du värderar varje uppgift utifrån dina egna mål. Skapandet sker inte av sig själv. Skapandet ställer krav på att du tar ansvar för hela processen. Om du jämför med en konstnärs skapande av ett verk så är det inte något som bara händer utan ett förverkligande av en vision och ingen annan än konstnären själv kan åstadkomma detta förverkligande. Att se vardagen som en skapelseprocess innebär alltså att du behöver utkristallisera din vision och arbeta med att förverkliga den. Vägen dit går genom dina vardagliga mål som genom att du arbetar med dem bildar din egen skapelse, ditt liv.
Hur långt har du kommit med din vision? Är det dags att sätta igång?
0 notes
Text
Dags för semester! Eller?
Så här års brukar det vara dags för de allra flesta av oss att ladda för semestern. Tiden strax innan brukar vara minst sagt hektiskt. Allt ska vara klart innan semester, alla surdegar avklarade, alla lösa trådar hopknutna, alla mejl besvarade, alla papper insorterade.
Är det möjligt? Knappast! Det skulle förutsätta att all verksamhet upphör vid ett visst datum och efter det sker ingen påfyllning av nya uppgifter eller mejl. Det fungerar helt enkelt inte så.
Det är ju inte heller så att du ska lämna för gott utan du kommer tillbaka. Prioritera hårt bland dina arbetsuppgifter och gör klart de som är verksamhetskritiska, de andra kan sannolikt vänta ett par veckor. Delegera det som är möjligt.
När nya bollar rullas din väg, ställ dig då dessa frågor ” kommer bollen från någon som vill ha allt klart innan semestern, blir jag sittande med apan i knät om jag springer på den här bollen? Vem äger frågan? Vad är det för deadline?” Fler saker än vad du kanske tror mår till och med bättre av att tas tag i efter semestern istället för att stressas fram inför semestern.
När du sedan har semester, är du ledig då? Är du ständigt uppkopplad? Fundera då en gång på vad det säger om ditt ledarskap om du upplever ett behov av att ha denna oupphörliga kontroll. Bestäm istället tider på dagen då du verkligen är nåbar för de ärenden som skulle kräva din kompetens. Koppla av resten av tiden, din organisation klarar av och växer med uppgiften att sköta verksamheten när du inte är där.
Eller, är det det du egentligen är rädd för?
0 notes
Text
Boksignering den 13 maj!
Boken har blivit utsedd till en av de 10 bästa HR-böckerna under 2015! Passa på att få ditt exemplar av Framgångsrika förändringar - insikter strategier och ledarskap signerat av författaren Carina Ekblom senior partner vid Stoagroup den 13 maj kl 11.00 - 13.00 på Akademibokhandeln i Mall of Scandinavia i Solna. Välkomna!
0 notes
Text
Ledaren som symbol
Det finns ett symbolvärde i ledarskap och i att vara ledare. Detta värde är något som vi kanske borde reflektera över mer. Symbolvärdet är både den signalen det sänder i form av förmedling av värdegrund och visioner men också den symbol i form av förebild som det ger till andra.
Att förmedla värdegrunder och visioner känns kanske inte så kontroversiellt men enskilda beslut som kanske ur ett perspektiv är sund ekonomi för företaget sänder ett symbolvärde som går på tvärs mot företagets egentliga värdegrund, ger ett genomslag som kan innebära att detta enskilda beslut kommer att tolkas som just den värdegrund företaget vilar på. Detta blir inte minst tydligt i vår medieintensiva värld. I princip varje beslut ett företag tar bör kollas av mot det symbolvärde det har. Det hindrar inte beslutsfattandet utan ger bara en uppfattning om hur tydligt beslutet måste motiveras. Ett beslut som har ett symbolvärde som går i linje med företagets värderingar kanske inte behöver motiveras internt och externt lika grundläggande som ett som inte lika tydligt gör det.
Själva positionen som ledare innebär också att vara en symbol. En symbol för framgång och för att målmedvetet arbete lönar sig. Det innebär ett stort ansvar att förmedla detta symbolvärde och det ställer krav på dig som ledare. Du ska inte bara få företaget att växa utan dessutom vara den källa till inspiration som får andra att vilja förverkliga sina drömmar om framgång. Visar du att det är inspirerande att ta ansvar? Förmedlar du att målmedvetet hårt arbete lönar sig? Visar du att det är Ok att få njuta av sin framgång? Säger du med ditt sätt att leda – kan jag kan du?
Tänk igenom dina symboler och välj dem själv istället för att låta andra göra det åt dig.
0 notes
Text
Att vara behövd eller att faktiskt vara till nytta – ett perspektiv på ledarskap
Ledarskap handlar till stor del om förmågan att verkar genom andra. Att få andra att motiveras att göra sitt bästa efter sin förmåga för att helheten ska bli större än alla ingående delar.
Att vara behövd som ledare kan innebära att din organisation inte har den frihet eller grad av mognad som krävs för att kunna arbeta självständigt för att nå mål och för att utvecklas som grupp och individ. Att vara behövd som ledare kan vara ett tecken på ett ledarskap som verkar genom direktstyrning och som har ett behov av att kontrollera och så att säga befinna sig i det operativa centrumet. Ledaren behövs för att styra, kontrollera, fatta beslut och för att verksamheten ska gå i den riktning som är önskvärd. En organisation som behöver ledare är inte en organisation som har ett delegerat beslutsfattande eller som uppmuntrar nya idéer och som styrs av mål, värderingar och kultur.
Att vara till nytta som ledare är själva motsatsen till att vara behövd. En ledare som är till nytta skapar förutsättningar för organisation och individ att växa och verka genom ansvar och genom att främja det personliga ledarskapet och motivationen hos varje individ. Trenderna inom ledarskap och organisation pekar på ett allt större behov av att skapa agila organisationer som verkar med hög grad av självständighet och värderingsstyrning för att möta omvärldens krav på flexibilitet och anpassningsförmåga. I den typen av organisationer finns inte utrymme för behövda ledare, däremot är ledare som är till nytta en framgångsfaktor för morgondagens organisationer.
Ledarskapet behöver ha som mål att transformeras från behov till nytta genom en tydlig utvecklingsprocess såväl organisationens mognad som för ledarskapet som fenomen. Hur ser ledarskapet ut i din organisation – är ni redo att möta morgondagen?
Lästips: Reinventing organizations – Fredric Laloux
Employees first – Vineet Nayar
0 notes
Text
Är du rustad för framgång?
Framgång ser olika ut för olika människor och till att börja med behöver du definiera vad du lägger i begreppet. Vad är framgång för dig?
Men oavsett hur framgång definieras finns det gemensamma nämnare för de människor som når sin framgång. Stephen Covey, författare till ”Seven habits of highly effective people”, är en av de som beskriver dessa nämnare.
Var proaktiv – led dig själv i motsats till att bli ledd
Ha fokus på vad du vill uppnå – släpp aldrig blicken på målet
Prioritera – gör det du behöver göra i den ordning du behöver göra det för att ta dig dit du vill nå
Skapa relationer som är vinnande för båda parter
Försök förstå först för att sedan kunna bli förstådd – utveckla ditt lyssnande
Skapa synergier för att 1+1 ska bli större än 2
Vässa dina verktyg – för att nå din framgång behöver du leva i ständig utveckling
Hur väl stämmer den här listan in på ditt sätt att arbeta och leda dig själv? Vad skulle du behöva bli bättre på?
Den sista punkten på listan handlar om din personliga utveckling. Framgångsrika människor ser på den egna utvecklingen som något lika nödvändigt som mat och vatten. Att investera tid i utveckling är att investera i framtiden. Morgondagen väntar runt hörnet, färdig att sluka dem som inte ger sig tid att vässa sina verktyg. De som investerar kontinuerligt i sin verktygslåda skapar morgondagen.
Hur vill du att ditt 2016 ska vara – vill du leda eller vill du bli ledd? Du har möjligheten att ta ledningen i ditt liv genom att utveckla ditt personliga ledarskap till nästa nivå och skapa din framgång. Valet är ditt.
0 notes
Text
Bokslut och vision
Tar du dig tid att göra ett bokslut för vad du åstadkom under året som gick? Alla de saker som du faktiskt gjorde, alla hinder du tog dig över, kommer du ihåg dem? Ger du dig själv chansen att reflektera över om året blev som du hade tänkt, och om det inte blev det vad berodde det på? Var dina mål inte tillräckligt tydliga? Reflektionen ger dig möjlighet att stanna upp och låta det som året har burit med sig faktiskt landa i dig.
När du nu har ett nytt år framför dig, vad vill du att det året ska innehålla? Om du förflyttar dig i tanken till slutet av det nya året, hur vill du att det ska vara då? Hur ska det kännas? Hur vill du må? När du ställer dig själv dessa frågor skapar du en tydlig bild som kommer att motivera och vägleda dig. Du kommer att sätta dina mål så att de hjälper dig att nå din vision. Dina mål kommer att göra det enklare för dig att välja till och välja bort. Du tar ledningen i ditt liv!
Ge dig själv möjligheten att göra 2016 till ditt bästa år – det är du värd!
0 notes
Text
Lyssnar du eller hör du bara?
För att kunna kommunicera effektivt är lyssnandet helt avgörande. Vill du väcka någons intressen måste du först ge dem din hela uppmärksamhet. Om du ställer dig frågor om vilka intressen dina medmänniskor har, vad som triggar dem, vad det brinner för så har du missat en viktig sak. Lyssna och de kommer att berätta allt du behöver veta.
Det finns få saker som ger en sådan tillfredsställelse som att bli lyssnad till. Någon verkar faktiskt vilja ta del av just dina tankar och åsikter. Om jag får en känsla av att någon försöker förstå hur jag tänker är jag beredd att förstå den andre och så är grunden för en bra kommunikation lagd.
Men hur kan jag bli en bra lyssnare? Genom att öva! Det finns några tips som du kan använda för att hjälpa dig att öva upp ditt lyssnande.
- Lyssna efter upprepningar. Det som en person upprepar eller återkommer till hela tiden är det som verkligen betyder något.
- Lyssna efter tankarna bakom det som personen säger.
- Lyssna själviskt. Bestäm dig för att du ska lära dig något, vad som helst, från den personen du lyssnar till.
- Lyssna utan förutfattade meningar. Undvik att rygga tillbaka om personen uttrycker en åsikt som är främmande för dig. Om du går i försvarsställning så sluts ditt lyssnande. Låt personen prata färdigt och förklara sig. Att lyssna betyder inte att hålla med.
- Lyssna och minns. Öva dig att minnas genom att rekapitulera för dig själv då och då vad som sägs. Använd bilder och associationer för att hjälpa dig att minnas.
Med hjälp av dessa tips kan du öva upp ditt lyssnade och därmed din förmåga att verkligen kommunicera och nå fram med ditt budskap. Skulle inte det vara bra att kunna? Börja öva!
0 notes
Text
Förändringsledning - Vad vill vi egentligen?
De flesta av oss som arbetar eller har arbetat som ledare har också varit med och drivit ett förändringsarbete. Vi kan känna igen oss i att vara taggade, inspirerade och övertygade av det nya som ska komma men inser snart att det som vi upplevde så klart och tydligt och jättebra inte alls tas emot på samma sätt av mottagaren. Det känns inte särskilt bra och det som skulle bli en nystart, en kick-off, blir istället en uppförsbacke.
Vad kan vi göra som ledare för att göra förändringsprocessen till en utvecklingsresa istället för bara en utmaning? Förändring är ju inget vi kan välja bort. Och, ärligt talat, hur kul är det när allt står still?
Förändring innebär ju att överge något för något annat. Om vi vill skapa motivation för förändring sett ur det perspektivet behöver vi skapa en glasklar bild av vad detta andra är. Vi behöver arbeta fram en tydlig vision som skapar vilja och motivation att göra förflyttningen från ett läge till ett annat. Vad vill vi egentligen?
Nuläget är ofta en ganska trygg plats. Det är inte självklart att överge denna ganska komfortabla plats för att ge sig ut på mer okänd mark. För att skapa motivation att börja utvecklas och skapa nya möjligheter behöver vi skapa en känsla av nödvändighet. Nuläget kanske inte alls är det ställe som är bäst att stanna kvar på? Vad händer om vi inte genomför förändringen?
När vi ser och förstår visionen och har insett att nuläget kanske inte är så bra som vi hittills har trott, då återstår det att komma fram till hur vi ska kunna förflytta oss till ett nytt önskat läge. Helt klart är att för att kunna vara någon annanstans i morgon måste vi göra saker annorlunda än vi gjorde igår. Annars är det sannolikt att vi går runt i cirklar och hamnar på samma ställe. Vilka yttre och inre hinder finns det hos organisation och individ och hur arbetar vi med dem?
Förändring tar tid. Det är bara att konstatera. Med uthållighet kommer man långt även om man kanske brister i några andra egenskaper. Vilka strategier finns det för att hålla i, följa upp och fira delsegrar?
Detta är en del av mina tankar kring ett framgångsrikt förändringsarbete. Du kan läsa mer i boken Framgångsrika förändringar – insikter, strategier och ledarskap.
Vill du fördjupa dina kunskaper så rekommenderar jag kursen Framgångsrika förändringar som genomförs den 18 november i Stockholm. Kursen baserar sig på nämnda bok. Läs mer om kursen på www.stoagroup.se.
0 notes