Tumgik
sociaalwerkproject · 2 years
Text
Interview met sociaal werker in behandelgroep
Op maandag 9 Januari 2023 ben ik in gesprek gegaan met mevrouw Khatoen. Zij is een sociaal werker in een behandelgroep voor jongeren met een beperking.
Khatoen wilde altijd al met kinderen werken. Op haar opleiding had ze wat tegenliggers en ging ze naar een andere stad verhuizen. Ze vertelde dat het hierdoor moeilijk was om een stage te vinden. Haar school heeft toen geregeld dat ze in de behandelgroep stage mocht gaan lopen. Ze vind het daar erg leuk en werkt er nu al 17 jaar.
De groep
Khatoen werkt op een besloten groep, dat houd in dat de deuren letterlijk op slot zitten, zodat de kinderen niet zomaar eruit kunnen. Dus ze hadden structuur en duidelijkheid nodig. Zij vertelde ook dat de jeugd daar niet zomaar alles mocht, hun wereld werd heel klein. Maar als de kinderen goed gedrag vertoonde kregen ze wel privileges.
Taken
Als stagiaire moest Khatoen de kinderen leren kennen, observeren, rapporteren en het werkveld leren kennen. Haar stagebegeleider vond haar goed in haar werk en toen werd ze junior groepsbegeleider. Khatoen kreeg tijdens haar stage ook een baan aangeboden. Ze accepteerde en werd een officiële groepsbegeleider B. Groepsleider doet alle taken, zoals weekendregeling, mentorschap, kastboek en activiteiten plannen.
Khatoen  vertelde dat zij absoluut geen kantoorwerk wilde doen, omdat ze dyslexie heeft. “Ik kan wel kantoorwerk doen maar dan maak ik het mezelf moeilijk” citeerde ze.
           Vorige werkervaring
De eerste werkervaring van mevrouw Khatoen was op een schippersinternaat: Het is een internaat voor kinderen/jongeren die daar geplaatst worden, omdat hun ouders varen.
Ook heeft ze met jeugd en op een kinderdagverblijf gewerkt. Khatoen vertelde dat zij met schoolkinderen en pubers het leukste vind om mee te werken. Ze zei: “ Ik vind het fijn om met schoolkinderen en pubers te werken, omdat ze nog alle kanten kunnen opgaan en je ze nog kan zien ontwikkelen.
Situaties en prestaties
Een moeilijke situatie die Khatoen aan mij vertelde was vasthouden van de kinderen als ze wat agressief werden.
Het is een keer gebeurd dat ze een kind wilde vastpakken maar per ongeluk een kind in zijn nek heeft gekrabd. “Ik schrok hier heel erg van, omdat ik als gevolg de vader van het kind moest bellen dat ik hem pijn heb gedaan en dat ik eigenlijk er goed voor zou moeten zorgen.” Vertelde Khatoen.
 De vader zei dat dit bijna elke dag gebeurd, want zijn kind was best agressief. Maar voor Khatoen was dit de meest erge situatie waar ze in zat.
Er gebeuren veel heftige situaties maar er zijn ook mooie dingen om te zien, zoals groei. Khatoen zei dat: “De beste prestatie is een goeie ontwikkeling. Als je ziet wat ze eerst niet konden en na een jaartje wel vind ik dat al een goede prestatie”.
Verandering
Mevrouw Khatoen vertelde dat toen ze hieraan begon dat ze een beetje onzeker was en het lastig vond, omdat ze niet veel wist. Maar toen ze hier een tijdje begon te werken kon ze er beter mee omgaan. Ze werd meer oplossingsgericht en reageerde rustiger op moeilijke situaties. Ze wist dat er altijd een oplossing was.
Tip
“Een tip die ik zou meegeven in dit werk is dat je je collega’s observeert en kijken wat hun sterke punten zijn en de punten die bij jou passen ook bij jezelf toepassen. Ik had een collega die heel gestructureerd was aan de hand van lijstjes maken. Ik vond dat een goeie manier en heb ik zelf toegepast.
Ook zou ik zeggen om trouw te blijven aan jezelf. Twijfel niet aan je beslissingen.”
Dit was een advies van Mevrouw Khatoen.
0 notes
sociaalwerkproject · 2 years
Text
Depressie onder jongeren
Veel jongere lijden aan mentale problemen. Een van de problemen is depressie en dat maakt jongeren sneller emotioneel en kwetsbaar. Depressie kan komen door trauma’s uit het verleden maar ook door recente gebeurtenissen.
Bij de meeste jongeren in Nederland ontstaat depressie door het meemaken van verslavingen bij ouders, huiselijk geweld of omdat ze gepest worden. Maar het kan ook door persoonlijke problemen komen zoals eenzaamheid en prestatiedruk. Jongeren met depressie worden vaak doorgestuurd naar een medische instelling of een therapeut/psycholoog en daar gaat het fout.
Bij een therapeut/psycholoog krijg je gelijk allemaal medische middelen voorgeschreven waar je je misschien even wat beter door voelt, maar na een tijdje precies hetzelfde als eerst. Depressie is iets wat ontstaat vanuit je eigen overlopende emoties, dus kosten maken bij allemaal therapeuten en medicatie is gewoon zonde. Het is zeker goed om met mensen te praten over problemen thuis en als je gezondheidsklachten krijgt moet er natuurlijk wel geholpen worden door medische instellingen.
Maar je moet ook zelf pogingen doen om jezelf uit die put te werken. Depressie komt namelijk door onzekerheden vanuit jou hoofd. Dus als je jezelf onzeker maakt moet je ook een manier vinden om jezelf weer zelfvertrouwen te geven. Een regelmatig slaappatroon is bijvoorbeeld heel belangrijk om aan te houden. Ook is het belangrijk om goed te bewegen en eten aangezien dat endorfine opwekt wat je wat beter laat voelen. Zeg ook de ongezonde gewoontes vaarwel en doe leuke activiteiten.
Depressie is heel moeilijk om mee te dealen maar in plaats van erin blijven zitten kan je er ook zelf veel aan doen om het te voorkomen/verminderen.  Ik vind dat jongeren  veel te snel medicatie voorgeschoteld krijgen, terwijl het bijna nooit iets goeds oplevert. Veel van die medicatie laat je voor even goed voelen maar verandert niks aan het feit dat je slecht over jezelf denkt. Die medicatie zorgt er ook voor dat jongeren niet meer zelf de moeite gaan doen om hun problemen op te lossen. Omdat ze denken dat de medicatie alles wel oplost. Ik denk dat een sociaal werker zeker iemand kan helpen met depressie maar niet het helemaal weg kan werken, aangezien de cliënt dat echt zelf moet doen. Ongeveer een miljoen mensen zit ook aan de antidepressiva, en dat is heel veel. Nederland heeft 18 miljoen mensen dus dat betekend dat 5 procent aan de antidepressiva zit. Dat moet veranderd worden en kan veranderd worden!.
0 notes
sociaalwerkproject · 2 years
Text
Kwetsbare jongeren
Theoretisch stuk, kwetsbare jongeren. 
Tumblr media
Kwetsbare jongeren 
Kwetsbare jongeren zijn jongeren die wat meer moeite hebben met leven in deze samenleving en dus kwetsbaar zijn. dit kan allemaal verschillende soorten oorzaken hebben. Jongeren kunnen op allerlei gebieden moeilijkheden ervaren die vragen om extra hulp of ondersteuning, denk bijvoorbeeld aan: opleiding, sociale contacten, geld, huisvesting, werk, gezondheid, omgaan met alcohol of drugs. 
mentale problemen 
Uit epidemiologische studies van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat 30 procent van de jongeren een mentale aandoening heeft. Het meest frequent zijn verslaving aan alcohol en drugs (15 tot 20 procent), depressies (10 tot 15 procent) en angststoornissen zoals agorafobie (o.a. pleinvrees), sociale fobie en obsessief-compulsieve stoornis (5 tot 15 procent). Een minderheid van de jongeren wereldwijd krijgt ook te maken met anorexia, boulimie of schizofrenie. 
bij onvoldoende of geen hulp 
Dan duurt het langer voordat jongeren herstellen van bijvoorbeeld een psychose. Ze maken schulden, krijgen een terugval, hebben geen woonruimte. Dat kost de samenleving veel geld. Jongeren hebben baat bij ondersteuning, begeleiding en zorg om hun leven weer op de rit te krijgen. 
Begeleiding  
Jongeren worden gekoppeld aan een persoonlijk begeleider en samen kijken zij wat nodig is om weer fijn te leven. Zo kan bijvoorbeeld het contact met familie en vrienden worden hersteld waarin een persoonlijk begeleider een belangrijke rol kan spelen. Mits de jongere contact wil, natuurlijk. De hulp is ook praktisch. Veel jongeren hebben moeite met zelfstandig wonen, werk en scholing. Voor het herstel van de jongeren is het belangrijk dat ze weer een zinvolle dagbesteding krijgen, zoals een opleiding volgen of ergens aan het werk gaan. 
Bronnen: 
https://sociaalweb.nl/themadossier/kwetsbare-jongeren-en-de-stap-naar-volwassenheid/
0 notes
sociaalwerkproject · 2 years
Text
Coverstory
Tumblr media
‘’Kwetsbare jongeren vaak slachtoffer van jeugd criminaliteit’’ 
Steeds meer jongeren worden vaker betrokken in de criminele wereld. 
Als jongeren die tussen de 12 en 23 jaar strafbare feiten plegen, spreken wij van jeugdcriminaliteit. De vormen van jeugdcriminaliteit zijn; vernieling, straatroof,  
Overval, winkeldiefstal etc.  
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
De 16-jarige jongen M. uit Roosendaal is opgegroeid in een achterstandswijk en Woont  
samen met moeder [40], vader [45] en zusje [10] in de wijk Kroeven. De vader is vaak te vinden in het café en is nauwelijks thuis. De Moeder daarentegen werkt veel zodat ze voor haar kinderen kan blijven gaan zorgen. 
De familie heeft het niet zo breed doordat de vader geen baan meer heeft en een gokverslaving heeft.  
De jongeman is opgegroeid in de achterstandswijk en heeft buurtgenoten ver boven zijn 
Leeftijd. Hij wist niet meer wat hij moest doen en vanwege groepsdruk werd hij betrokken in de criminele wereld van zijn buurtgenoten.  
De jongeman gaat niet meer naar school, Hij is enkel te vinden op straat, En komt vaak in aanraking met de politie, bureauhalt, de leerplichtambtenaar en jeugd. 
Hij is begonnen met het dealen van milde drugs. Wordt ‘opgeleid’ door de ervarende van de buurt, en bouwt zo zijn eigen ervaring op tot illegale handel.  
De moeder heeft alles gedaan om haar zoon van de slechte pad te houden maar lukt ook niet. Ze heeft nog enkel het zusje over waar ze alleen voor moet zorgen.  
Daarnaast komt hij ook nog eens in aanraking met misdrijven en het vervoeren van illegale producten.  
Op 9-10-2022 is er een overval gepleegd bij de tabakswinkel aan de kroevenlaan in Roosendaal. De overvallers waren gesplitst in tweeën. Een groep hield het buiten in de gaten en het andere groep was bezig met het uitvoeren van het plan. Het alarm ging af ze konden hun ding doen totdat ze de sirenes hoorde.  
De politie heeft ze niet allemaal kunnen oppakken waardoor de meeste gevlucht waren. De 16-jarige M. was medeplichtig en werd meegenomen naar het bureau.  
Op het bureau werd iedereen gefouilleerd, Alle spullen die de agenten hebben gevonden worden tijdelijk opgeslagen in een bewaarruimte. Daarna gaan ze naar het beslaghuis.  
De agenten vonden onder andere;  
Meerdere telefoons per persoon 
Veel contant geld  
Dure Horloges  
Autosleutels  
Zakjes met spul erin  
Meerdere betaalpasjes  
Er werden vingerafdrukken genomen en foto’s gemaakt van de verdachten. De politie doet mogelijk een onderzoek naar de persoonsgegevens. Uiteindelijk zijn alle bewijsmaterialen verzameld en moesten de verdachten 1 jaar lang vastzitten + taakstraf van 40 uur.  
De 17-jarige weer op vrije voeten! 
Tumblr media
De 17-jarige M. is weer vrij nadat hij 1 jaar lang vast heeft gezeten.   Hij heeft meteen actie genomen, En is hulp gaan zoeken.  
Al zijn problemen zijn inmiddels opgelost samen met de sociaal werkers.   Wat betreft school heeft hij afspraken gemaakt met de leerplichtambtenaar    dat hij uiteindelijk naar school gaat en zijn diploma gaat halen.  
M. heeft inmiddels bij verschillende bedrijven gesolliciteerd voor een   bijbaantje na school.  
Plan van aanpak 
​​Meer aandacht besteden aan de achterstandswijken. 
​Sociale voorzieningen aanbieden 
​Sociaal werkers inschakelen 
​Meer werk voorzieningen wat passend is voor de jongeren. 
​Bijpassende opleiding.  
​Activiteiten organiseren door vrijwilligers  
​Meer sociale contacten  
​Levenservaringen van andere mensen die dit ook hebben meegemaakt. ​ 
Tumblr media
​​Oorzaken​  
​​Ruzie tussen de ouders ​  
Huishoudelijke geweld  
Armoede  
Werkeloosheid  
Weinig toezicht door ouders/verzorgers.  
Minder motivatie  
​​ 
​ 
​ 
Tumblr media
​ 
​ 
​​ 
​​Sleutel tot succes bij kwetsbare jongeren ​  
​​…………………………​ 
​​Het vertrouwen opbouwen en een band creëren met de jongeren.  
​Het gevoel geven dat ze veilig zijn en te laten zien dat wij ze willen helpen. 
​Het betrekken van jongeren van het maken van planningen, uitvoeren en evalueren.  
​Het creëren van maatschappelijke betrokkenheid, En de jongeren verschillende doelen laten opstellen, verschillende ervaringen/vaardigheden laten doen die hen voorbereiden op succes in de toekomst.  
​ 
​ 
​ 
​ 
​​ 
​ 
​ 
​ 
​ 
​​ 
Tumblr media
1 note · View note