Opiskelija tutustuu digitaalisen liiketoiminnan eri osa-alueisiin.
Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
Mitä opimme digitaalisen liiketoiminnan kehittämisestä?
(Google)
Kurssin aikana on tullut esille, että aikaisempi tietotaso digitaalisesta liiketoiminnasta on ollut pinnallista. Tutustumalla materiaaliin ja kirjoittamalla blogeja aiheesta, on ymmärryksemme syventynyt. Digitaalinen liiketalous koostuu monesta tekijästä. Ei riitä, että on olemassa internetsivut, joita päivitetään, vaan on huomioitava myös monia muita tekijöitä.
On selvää, että yritykset, jotka eivät vielä tai lähitulevaisuudessa lähde digitalisaation pyörteisiin mukaan, jäävät auttamatta kelkasta. Markkinoilla tulevat selviytymään vain digitalisaatiota ja modernia teknologiaa taitavasti hyödyntävät yritykset ja muut tulevat poistumaan markkinoilta surutta. Kehitykselle ei näy loppua, ja miksi tarvitsisikaan? Digitaalinen maailma helpottaa meitä monin tavoin, kunhan se otetaan avoimin mielin vastaan. Jotkut yritykset ovat siirtäneet liiketoimintansa kivijalkaliikkeistä jo kokonaan verkkoon tai ovat olemassa vain bittiavaruudessa, sillä siellähän markkinat nykyään (ja tulevaisuudessa) ovat.
Digitalisaatio on jo luonut uusia työpaikkoja ja tulee luomaan jatkossakin. Kuitenkin samalla, kun uusia ammattinimikkeitä syntyy, tulevat jotkut ammatit kuolemaan sukupuuttoon. Robotiikka ja automaatio tulevat korvaamaan monotonisimpia ihmisen tekemiä työtehtäviä. Tämä ei kuitenkaan ole huono asia, sillä se vapauttaa inhimillistä osaamista virkoihin, joita eivät robotit pysty korvaamaan. Kuitenkin lähtökohtaisesti kaikki, mikä voidaan digitalisoida, tullaan jossakin vaiheessa digitalisoimaan.
Opimme myös, että liiketoiminta on muuttunut täysin digitalisaation myötä: enää harva yritys menestyy ilman sosiaalista mediaa, missä hoituu sekä mainostus että useimpien kohderyhmien tavoittaminen. Palveluyrityksiä on myös yleensä helppo lähestyä sosiaalisen median kanavien ja etenkin blogien kautta, sillä niitä kautta toiminnasta saa mukavan inhimillisen kuvan. Sitä mukaa, kun liiketoiminta on siirtynyt yhä enemmän verkkoon, on hakukoneoptimoinnin eli SEO:n merkitys kasvanut äärimmäiseksi. Sillä tarkoitetaan kaikessa lyhykäisyydessään verkkosivujen "boostausta", eli näkyvyyden tehostamista. Oikeat avain- ja hakusanat sekä ajatusten keskittäminen hetkeksi mm. osuvaan otsikointiin saavat sivuston näkyvyydelle ihmeitä aikaan.
Mikäli yritys on hukassa digitalisoinnin suhteen, ei ole yhtään hullumpaa palkata ammattilaista sitä varten. Kyse on kuitenkin niin globaalista ilmiöstä, että tämän virtuaalisen verkoston pelisäännöt on vain pakko oppia. Digitalisaatio oli meille kaikille tuttu juttu, mutta jälkikäteen saimme todeta oppineemme silti hurjasti uutta.
-Tiimi 5-
0 notes
Text
2.2 Pelillistäminen
Viimeiseksi mennään viihteen puolelle, sillä tutustun pelillistämiseen. Erilaiset pelit ovat kaikille tuttuja, mutta mitä ihmettä pelillistäminen tarkoittaa? Ilman tutkimista, ajattelen sen olevan pelimäisiä ominaisuuksia muuten tylsissä sovelluksissa. Mitä tämä kuitenkin käytännössä on? Mieleeni tulee japaninkielen opiskelusovellus, missä voi seurata edistymistään ja verrata sitä muiden sovelluksen käyttäjien edistymiseen tai urheilusovellus, missä voi kilpailla muiden käyttäjien kanssa.
(Google/ Snipp Interactive)
Tutkiessani asiaa internetistä, ymmärrän paremmin pelillistämistä eli gamificationia. Eri lähteiden mukaan pelillistäminen on käytännössä mm. käyttökokemukseen vaikuttamista ja palkitsemisjärjestelmiä. Vetoamalla käyttäjien kilpailuviettiin ja tarjoamalla palkintopisteitä tai etuja/alennuksia, voidaan ohjata käyttäjät toimimaan yritykselle kannattavalla tavalla.
Yksi hyvä esimerkki on Veikkauksen etuasiakkuus-järjestelmä. On olemassa kolme asiakkuusastetta: Etuasiakas, Hopea-asiakas ja Kulta-asiakas. Luokissa edetään pisteitä keräämällä. Pisteitä kerrytetään pelaamispäiviä kerryttämällä, eri peliluokissa veikkaamalla ja suorittamalla tehtäviä. Tehtävät ovat hyvin erilaisia. Saat 200 pistettä kun suoritat tutorialin, missä tutustutaan Pointsin ominaisuuksiin tai ansaitset 300 pistettä kokeilemalla nettiarvan ilmaisversiota tai suorittamalla erilaisia testejä. Osalla tehtävistä siis tutustutaan Veikkauksen toimintoihin ja osalla yhteistyökumppaneihin. Tänään esimerkiksi ansaitsin 500 pistettä katsomalla Youtube-videomainoksen Game Music Collectiven konsertista. Kyseiset pisteet kuitenkin menetin, sillä seuraavaksi osallistuin arvontaan, minkä hinta sattui olemaan juuri 500 pistettä.
Pelillistämistä voi hyödyntää myös ei kaupallisissa tavoitteissa. Wikipedian mukaan The Fun Theory -ryhmä edisti roskattomuutta toteuttamalla roskiksen, mikä päästi pitkän putoamisäänen aina kun siihen jätettiin roska. Sen päivän aikana kyseinen roskis keräsi ennätysmäärän roskia. Suomessa vastaavia on myös toteutettu, mutta itselleni tuli mieleen Puhuva tuhkis. Vaikka kyseessä oli pikemminkin mainoskampanja tupakointia vastaan, oli se vastaavanlainen pelimäinen kokemus piilokameran ”uhreille”.
” The Fun Theoryn ryhmä muutti erään tukholmalaisen metroaseman uloskäynnin portaat pianon koskettimiksi, joille astuminen myös tuotti erikorkuisia ääniä. Aivan portaiden vieressä oli liukuportaat, mutta 66 % kulkijoista valitsi pianoportaat liukuportaiden sijasta normaaliin päivään verrattuna.” Wikipedia
Vaikka pelillistäminen hyödyttää yrittäjiä, on siinä myös riskinsä. Pelillistäminen epäonnistuu, jos se toteutetaan huonosti tai sillä painostetaan käyttäjiä. Huonot kokemukset ajavat käyttäjät kilpailijoille.
Gamification - Pelillistäminen
Lähteet:
Wikipedia, luettavissa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Pelillist%C3%A4minen
Gamify.fi, luettavissa: http://gamify.fi/pelillistaminen-gamification/
Yle, luettavissa: https://yle.fi/uutiset/3-9600219
Digitalist: https://digitalist.global/talks/pelillistaminen-pisteiden-ja-palkintojen-tuolla-puolen/
2 notes
·
View notes
Text
3.4. Verkkokaupan trendit
Kuten aiemmassa blogissani olen jo hivenen käsitellyt, on verkkosivujen olemassaolo nykyaikana elintärkeää yrittäjälle. Tällä kertaa luin Paytrailin julkaisua ”Verkkokaupan trendit 2017”, mihin on koottu verkkokaupan asiantuntijoiden haastatteluja. Vuosi 2017 on jo menneisyyttä, mutta asiat eivät ole vielä muuttuneet näin lyhyessä ajassa.
(Google/Consultro)
Asiakaskeskeisyys on suurin verkkokauppatrendi. Monet kaupat keskittyvät vielä tavaroihin, mutta vähitellen yrittäjät huomaavat asiakaskeskeisyyden kannattavuuden. Vaikka asiakas tulee tavaran/palvelun vuoksi, vaativat he nykyään myös elämyksellistä palvelukokemusta. Jos he eivät sellaista koe, siirtyvät he nopeasti asioimaan toiselle, joka sitä tarjoaa. Avaintekijöitä voivat olla sivuston helppokäyttöisyys, reaaliaikainen asiakaspalvelu, nopeat tai peräti saman päivän toimitukset ja palautukset. Verkkokaupat tulisi myös personoida asiakaskohtaisesti niin visuaalisesti kuin palvelullisestikin. Yksi tapa voisi olla virtuaalitodellisuuden tai lisätyn virtuaalisen käyttöönotto. Jotta se olisi kannattavaa, edellyttää se mm. VR-lasien yleistymisen. Esteeksi tosin voi muodostua osaamisen puute, mutta ratkaisuna voi olla ulkoistaminen.
Toinen merkittävä tekijä on markkinoiden muuttuminen. Asiakaskeskeisyyden myötä keskitytään yhä enemmän asiakassegmentteihin eikä maantieteellisiin tekijöihin. Markkinat ovat muuttuneet ja jatkavat muuttumista aina vaan globaalimmaksi. Merkittävin tekijä on maailman poliittinen tilanne ja poliittiset päätökset, mitkä voivat joko vähentää tai lisätä liikevaihtoa. Markkinat myös jakautuvat isoihin toimijoihin ja erikoistuneisiin pientoimijoihin. Jotta ne pärjäisivät, tulisi niiden verkostoitua keskenään ja erikoistua omaan ydinosaamiseensa, sillä Suomen laatu on kysyttyä maailmalla. Esimerkkinä tästä ovat kanamunat ja sianliha, joiden vienti Aasiaan on lisääntynyt, koska Suomen puhtaasta elintarvikkeesta on tullut myyntivaltti.
Näiden lisäksi verkkokaupan trendejä ovat mobiiliostamisen lisääntyminen, markkinoinnin tärkeys, kierrätys- ja jakamistalous, ruoan verkkokaupan kasvu sekä riskirahoitus. Suomen verkkosivustot ovat melko tuntemattomia maailmalla. Yksi syy on se, ettei kaupan alalla ei ole tarpeeksi riskirahoitusta, millä voisi kehittää mm. markkinointia. Ilman markkinointia ei kauppa käy.
Minkään näistä ei pitäisi olla uutta, sillä ne ovat olleet paljon esillä julkisuudessa. Vaikken ole niin tietoisesti toiminut, olen siirtynyt kilpailevan verkkokaupan asiakkaaksi, jos jokin asia ei toimi mielestäni tarpeeksi hyvin. Näitä ovat olleet huono tai olematon asiakaspalvelu (myös ne ärsyttävät botit), palautusperiaatteet sekä jos en ole kokenut positiivista palvelukokonaisuutta. Jo yksi tekijä ja kokemus voi ajaa minut pois, jos tarjolla on kilpailijoita.
Asiakaskeskeisyys – Markkinoiden muuttuminen - Politiikka
Lähde:
Paytrail: Verkkokaupan trendit 2017.
Kananmunia ja sianlihaa viedään Suomesta Aasiaan – sian spermallekin löytyy markkinarako, luettavissa: https://yle.fi/uutiset/3-10184509
2 notes
·
View notes
Text
Lean Canvas, ryhmä 5 / TAVARA TAI PALVELUS RAHAN SIJAAN
Innovaatiomme on keskittynyt kierrätyskulttuurin edistämiseen. Fasilitointien myötä nousi esille monia potentiaalisia tapoja kehittää toimeksiantajamme sovellusta, mutta lopulta yksi oli ylitse muiden: kaupanteko rahan sijaan jo olemassa olevalla tavaralla tai palveluksella. Alkaessamme työstämään Lean Canvasta keskityimme ensin ongelman ytimeen: miksi innovaatiomme on tarpeellinen? Mitä ongelmia ratkaisemme sen avulla? Yllättävä rahanpuute voi olla nuorten keskuudessa hyvin tyypillistä, mutta harvalla on pulaa materiasta. Kierrättämisestä tuntuu tulleen muutenkin vuosi vuodelta trendikkäämpää ja aineetonta pääomaa vaalitaan yhä enemmän. Velan kuittaaminen itselle hyödyttömällä tavaralla tai hyvän mielen palveluksella voi olla nuorelle huojentavaa. Myös velkalistan ylläpito voi olla nuoren ajatusmaailmassa turhan aikaa vievää.
(Google/ The Art of Not Being Governed)
Innovaatiomme on ratkaisu tavarapaljouden karsimiseen ilman niiden joutumista kaatopaikalle. Sovellus muistuttaisi sekä omista veloista että käyttäjälle velkaantuneista kavereista pitäen näistä kirjaa, joten nuorella olisi oma "taloudenhoitaja" aina mukana. Luonnollisesti tavaralla tai palveluksella kuittaaminen vaatii molempien osapuolten suostumuksen.
Asiakassegmenttimme on 16-25vuotiaat omassa rahankäytössään itsenäistyvät nuoret opiskelijat, joilla on suuri sosiaalinen rinki ja jotka nauttivat ystävien tapaamisesta esimerkiksi ravintolaillan merkeissä. Sosiaalisissa tilanteissa useimmiten joku ryhmästä maksaa ja muut sitten maksavat takaisin käteisellä, jäävät velaksi tai käyttävät verkkopankkisovelluksia. Toimeksiantajamme sovelluksen avulla kunkin ystäväporukan jäsenen velat on helppo dokumentoida. Innovaatiomme avulla maksamisen ei tarvitsekaan tapahtua enää perinteisellä tavalla ja kuittien säästäminen jää historiaan. Jos molemmat osapuolet haluavat, voi maksaminen tapahtua myöhemmin esimerkiksi ystävän palveluksena, tavarana tai minä tahansa perinteisen rahan korvaavalla tavalla joustavasti ja hauskasti, vain mielikuvitus rajana.
Ratkaisullamme on ylivertainen etu muihin, sillä vastaavaa maksuvaihtoehtoa ei muilta löydy, joten se olisi ensimmäinen laatuaan markkinoilla. Lisäksi se olisi trendikäs vaihtoehto ekologisuudellaan ja vaihtotaloudellisuudellaan. Sosiaalinen media on pääasiallinen tapamme tavoittaa asiakassegmenttimme. Omien julkaisujen lisäksi luotamme ansaitun median voimaan eli puskaradioon ja käyttäjien julkaisuihin. Ratkaisumme menestyksen avaintekijöinä pidämme mm. käyttäjämääriä, latauskertoja, eri osien aktiivisuusasteita sekä eri sivustojen ratingia (esim. Google Play).
Innovaatiomme kulut muodostuvat pääasiassa sovelluksen kehityskuluista. Innovaatiossamme tulovirrat eivät ole tällä hetkellä avainasemassa, vaan innovaatiomme tarkoitus on lähinnä saattaa uusia käyttäjiä sovelluksen pariin, jonka myötä sovelluksen muut mahdollisesti maksulliset osiot voivat saada uusia ostajia.
1 note
·
View note
Text
5.5 Hakusanat ja avainsanat
Hakusana ja avainsana – mitä eroa niillä on? Meinasin tulla hulluksi etsiessäni selkeätä vastausta tuohon kysymykseen olettaessani, että niillä on oltava eri merkitys. Lopulta törmäsin Omni Partnersin sanakirjatermeihin, missä kerrottiin suoraan, että molemmat tarkoittavat sanoja, joita ihmiset käyttävät hakukoneissa etsiessään jotain.
Tiia Konttinen – blogivalmentaja, selventää kuitenkin blogissaan näiden kahden käytännön eroa. Avainsanalla tarkennetaan kirjoitettua sisältöä eli avainsanat kertovat tekstin sisällön. Hakusanaa käytetään hakukoneoptimoinnissa eli ne ovat sanoja, joilla haetaan kohdetta hakukoneissa.
Eli hakusanoilla etsitään avainsanoja tekstistä? Näin itse tämän ymmärtäisin. Molemmat ovat täten erittäin tärkeitä. Jos käytetään sanoja, mitkä eivät tarkasti kuvaa tuotetta, eivät hakukoneet osaa kohdentaa hakutuloksia oikein.
”Jos verkkokauppa myy wc-kalusteita, ne kannattaa nimetä wc-kalusteiksi eikä posliineiksi – hakusanalla ”posliini” nimittäin haetaan useimmiten jotain ihan muuta kuin vessanpönttöjä!” Omni Partners
Suvi Johansson (Tulos.fi) kertoo hakukoneoptimointioppaansa toisessa osassa ytimekkäästi avainsanatutkimuksen viisivaiheisen prosessin. 1. Kirjoita lista sanoista, joilla ajattelet asiakkaan etsivän tietoa. 2. Listaa keskeiset sanat verkkosivuiltasi. 3. Tutki verkkosivujesi analytiikka. 4. Tutki kilpailijoiden sivuilla ja Adwords-mainoksissa käytetyt sanat. 5. Selvitä hakusanatyökalulla muita hakusanoja. Lopuksi tutki työkalulla listaamiesi sanojen hakuvolyymit.
Suomen digimarkkinoinnin (SDM) mukaan Google search console -työkalulla näkee oman verkkosivuston Googlen hakurobotin silmin. Työkalulla seurataan ja optimoidaan oman sivuston hakukonenäkyvyyttä. Valittu työkalu, on se Googlen tai jonkin muun, onkin erittäin tärkeä työkalu jokaiselle, joka tekee hakukoneoptimointia niin verkkosivuille kuin blogeille. Etsimällä hakusanoilla ”hakukoneoptimointi” ja ”SEO” löytää internetistä paljon käytännönläheisiä oppaita hakukoneoptimoinnista kiinnostuneille.
Internet on täynnä ilmaisia ja maksullisia työkaluja niille, jotka haluavat hoitaa hakusanaoptimoinnin itse. (Voit myös ulkoistaa tehtävän.) Etsimällä suomeksi tai hakusanalla ”SEO tool” löytyy satoja eri työkaluja ja sivustoja, jotka listaavat parhaat työkalut.
Alla muutama esiin tullut työkalu:
Google Adwords Keyword Tool
Google Search Console
Wordtracker
Keyworddiscovery
Spyfu
Moz
SEO – is a very big word.
Lähteet:
Omni Partners, luettavissa: https://omnipartners.fi/sanakirja/hakutermiavainsana/
Tiia Konttinen - Blogivalmentaja, luettavissa: https://www.tiiakonttinen.fi/kategoria-tagi-avainsana-hakusana/
Suvi Johansson / Tulos.fi, Hakukoneoptimointiopas, luettavissa: https://www.tulos.fi/artikkelit/tiedatko-milla-avainsanoilla-loydyt/
Suomen digimarkkinointi (SDM), luettavissa: https://www.digimarkkinointi.fi/blogi/google-search-console-google-webmaster-tools
4 notes
·
View notes
Text
4.6 Verkkomarkkinointi
Markkinointi on pysyvästi muuttunut digitalisaation kehittyessä. Silloin kun älypuhelimia ei vielä ollut, tulivat verkkokaupat. Silti enemmistö osti tuotteet suoraan kivijalkakaupoista ja tiedonlähteenä oli pääasiassa painetut mainokset – ja Google. Nykyään kaikki tapahtuu verkossa ja kivijalkakauppojen määrä on alkanut pikkuhiljaa vähenemään.
Fonectan Markkinointi NYT – opas verkkomarkkinoinnista -julkaisun mukaan 77% suomalaisista omistaa älypuhelimen ja 92% näistä etsii tietoa yrityksistä puhelimellaan, mutta silti yrittäjät empivät palvelujensa viemistä verkkoon. Tämä on luonut digikuilun kuluttajien ja yritysten välille – sekä yritysten välille, sillä B2B on todellisuudessa H2H-myyntiä.
Digitalisaation kehittymisen myötä ostokäyttäytyminenkin on muuttunut. Ennen ostopäätöstä, asiakas etsii verkossa tietoa tuotteesta, tutkii sitä ja vertailee muihin. Tämä on 70% ostoprosessista, ennen kuin varsinainen ostopäätös on edes tehty. Prosessin aikana asiakas päättää, keneltä hän tuotteensa hankkii. Enää harva päättää ensin palveluntarjoajansa. Tämän takia verkkonäkyvyys on kaikille yrityksille erittäin tärkeää.
(Google/ Green Tech Africa)
Yrittäjä – hoida nämä kuntoon!
Päivitä tietosi ajantasalle. NAP-tieto, eli nimi, osoite, puhelinnumero, on tärkeää tietoa eri hakukoneille, mitkä vaikuttavat verkkonäkyvyyteesi. Asiakkaille tärkeää on myös yrityksen aukioloajat. Miten muuten he tietävät, milloin voivat asioida kanssasi?
Valitse, mitä teet markkinoinnissa. Onko sinulla rahkeita kaikkeen? Jos ei – hanki avuksesi markkinointialan ammattilainen. Se säästää mahdollisesti aikaa ja rahaa. Ammattilainen osaa myös neuvoa, mihin sinun kannattaisi keskittyä markkinoinnissa ja mihin ei.
Verkkosivut – kai sellainen on jo olemassa? Hyvällä verkkosivulla on tavoite/tavoitteet, mitkä määrittävät sen rakenteen. Sivuston on oltava visuaalinen ja teknisesti toimiva. Käytä hyväksesi mm. somen jakopainikkeita. Päivitä sisältöä säännöllisesti ja jaa niitä somessa. P.S. pyydä kävijöiltä s-postiosoitteet ja markkinointiluvat.
Verkkomainonta. Tarjolla on mm. Google hakusanamainontaa, Google Display/Fonecta Display -mainontaa, Facebook-mainontaa, Linkedln-mainontaa ja Remarketingia. Valitse yrityksesi tarpeeseen parhaimmat. Jos hoidat mainonnan itse, etkä tiedä, mihin panostaa – valitse Google hakusanamainonta. Asiakkaat käyttävät yleisimmin Googlen hakukonetta etsiessään tietoa.
Datan hyväksikäyttö. Lähetä sähköpostiviestejä asiakasrekisterissä oleville. Analysoimalla rekisteriä, pystyt kohdentamaan mainontaa asiakassegmenteillesi. Huomioi kuitenkin laillisuus ja pysy ajantasalla tietosuojasäännöksistä.
If I can’t find you in the net, how could I know you exist?
Lähde: Markkinointi NYT – opas verkkomarkkinoinnista, Fonecta
2 notes
·
View notes
Text
3.2 Tulevaisuuden maksutavat
Olen hidas uusien maksutapojen omaksumisessa, sillä arvostan turvallisuutta yli kaiken. Digitaalisina maksutapoina käytän vain pankkikorttia, verkkopankkia ja Paypal-tiliä. Verkkopankki on turvallisin tapa maksaa verkko-ostoksia. Jotkut valittavat sen kankeutta tunnistautumisineen, mutta itse olen valmis tekemään hivenen enemmän, jotta maksaminen olisi varmasti turvallista. Kaikissa verkkokaupoissa ei tarjota kaikkien pienten pankkien verkkopankkimaksamista vaihtoehtona, mutta itselläni tili on pankissa, mikä ei aiheuta ongelmaa.
Pankkikortti on toinen maksutapa, mitä olen käyttänyt. Olen kuitenkin käyttänyt sitä vain muutamaan otteeseen ja vain turvalliseksi arvioimissani kaupoissa. Pankkikorttimaksaminen on verkkopankkimaksua nopeampaa, mutta turvattomampaa. Riskinä on kortin väärinkäyttö kortin tietojen luovuttamisen jälkeen. Luottokortti antaisi muutaman lisäturvatekijän, mutta itse koen kortin hankkimisen turhana muutaman ulkomaaostoksen vuoksi.
Paypal-tili on minulle melko uusi tuttavuus, mutta koen sen melko turvalliseksi vaikkakin sen käyttäminen edellyttää pankkikorttitietojen luovuttamista. Vaihtoehtona olisi siirtää Paypal-tilille rahaa, mitä tili käyttäisi ensisijaisesti. Ongelmana vain on arvioida, kuinka paljon kannattaisi siirtää ilman, että raha seisoisi siellä turhan panttina. Riskinä olisi myös sen unohtaminen, jos tiliä ei käytä usein.
Suomen pankki on julkaissut 56 sivuisen Maksuneuvoston e-kirjasen, missä käydään läpi useita näkökulmia tulevaisuuden maksuratkaisuista. 20-luvulla pankkien rooli tulee muuttumaan. Nyt pankit hallitsevat maksuja. Jos pankit eivät kehity digitalisaation mukana, tulee niiden rooli muuttumaan taustatekijäksi.
” Millenial Disruption Indexin mukaan USA:n milleniaaleista 33 % uskoo, että viiden vuoden sisällä he eivät tarvitse pankkia enää lainkaan. Erään tutkimuksen mukaan kolme neljästä milleniaalista käy jopa mieluummin hammaslääkärissä kuin kuuntelee, mitä pankki voi hänelle tarjota.” Jani, Ristimäki, OP ryhmä, Maksuneuvoston e-kirjanen
Digitaalisuus tuo paljon eri mahdollisuuksia kolmansien osapuolien tuodessaan markkinoille uusia maksutapoja. Riskinä on maksutapojen pirstaloituminen, jolloin kaupat joutuvat arvuuttelemaan, mitkä maksutavat ovat suosituimmat ja käytetyimmät. Vaikka mobiilimaksaminen tulee entisestään yleistymään, eivät pankkikortit katoa vielä 20-luvulla, sillä yhteiskunta muuttuu hitaasti.
Tosin toisen näkökulman mukaan olemme viimeinen sukupolvi, joka käyttää muovikorttia, sillä nuoret haluavat aina vain helpompia maksutapoja. Lopulta itse maksutapahtumaa ei huomata, sillä ostokokemus on tärkeämpää kuin itse maksaminen. Tämä tosin voi johtaa siihen, etteivät ihmiset enää osaa hallita talouttaan. Tähän ratkaisuna ehdotetaan sovellusta/laitetta, joka muistuttaa, ettei enää ole varaa ostaa uutta paitaa ilman, että vuokranmaksu vaarantuu.
Yksi mahdollinen tulevaisuuden huomaamaton maksutapa voi olla Googlen kasvojentunnistuksella tapahtuva maksu. Mitään maksuvälinettä ei siis väläytettäisi vaan jokin näyttö tunnistaisi kasvot ja kohdistaisi ostosten hinnan sen mukaiselle pankkitilille tai muulle maksutilille.
Future is out there!
Lähde:
Suomen pankki, Maksuneuvoston e-kirjanen, luettavissa: https://www.suomenpankki.fi/globalassets/fi/raha-ja-maksaminen/maksujarjestelmat/suomen-pankki-katalystina-maksuneuvosto/maksuneuvoston_e_kirjanen_2016.pdf
2 notes
·
View notes
Text
2.6 Social media map
Tarjolla on tuhansia erilaisia sosiaalisen median kanavia. Kuluttajan vaikeutena on valita itselleen sopiva ja yritysten vaikeutena on tietää, mitä näistä ihmiset käyttävät ja miten näitä kanavia voisi käyttää hyödyksi. Overdrive interactive tarjoaa ilmaiseksi Sosiaalisen median pdf-kartan (Social Media Map), millä markkinoijat voivat nopeasti tutustua tämän hetken sosiaalisen median sivuihin ja sovelluksiin. Tutustuin kolmeen itselleni tuntemattomaan sosiaalisen median kanavaan.
Runkeeper on Asics Digital Inc.in juoksusovellus. Sovellus on tyypillinen ilmainen sovellus, millä voi seurata kuljettuja reittejä, asettaa tavoitteita ja seurata niiden toteutumista. Erikoisuutena on Spotify/iTunes liitäntä, millä voi kuunnella suosikkimusiikkia. Runkeeper ja Asics pitävät myös kuukausittain haasteen, minkä selvittäneet osallistuvat kilpailuun, millä voi voittaa mm. Asicsin juoksukengät. Päivittämällä maksulliseen Go-versioon saa henkilökohtaisen treeniohjelman ja muita lisäominaisuuksia. Sovelluksen lisäksi Runkeeperin internetsivuilla on blogikirjoituksia, joista saa vinkkejä aloitukseen ja motivaation ylläpitämiseen. Runkeeperin avulla Asics tavoittaa nykyiset juoksijat ja houkuttelee uusia harrastuksen piiriin. Sovellus on käyttäjän näkökulmasta mainokseton, mutta todellisuudessa yhteistyökumppanit voivat mainostaa tuotteitaan haasteiden palkintoina ja harjoitusten sponsoreina.
Seuraavaksi tutustuin Happn deittisovellukseen. Sovellusta ei ole mahdollista käyttää ilman FB-tiliä, mikä on iso miinus. Happn käyttää FB:ssä olevia kuvia ja kaveritietoja, mutta ei julkaise siellä mitään. Yllättävää on se, että sovellus on saatavilla AppStoren ja Google Playn lisäksi myös Windows Phone Storesta. Sovelluksen idea sinällään on mielenkiintoinen, sillä vaikka se käyttää sijaintitietoja, toimii se eri tavalla kuin Tinder. Happn yhdistää sinut ihmisiin, joiden ohi olet kulkenut kadulla. OMD:n blogin mukaan yritykset voivat mainostaa tuotteitaan Happn:ssa displaymainoksina. Teemaan sopivia mainosaiheita voisi olla tapaamispaikat/aktiviteetit ja ”deittivaatteet”.
Gofundme on joukkorahoitussovellus. Perusta kampanja, jaa se sosiaalisessa mediassa ja katso kun ilmaista rahaa kilahtaa kampanjatilille. Tai no, ottaahan Gofundme osuutensa. Gofundme mainostaa sivuillaan erilaisia menestystarinoita, mitkä innostavat perustamaan oman joukkorahoituskeräyksen. Mutta! Suomen lainsäädäntö on tiukka. Rahaa ei saa kerätä ilman rahankeräyslupaa. Tämän myötä Gofundme on turha sovellus Suomessa eikä yritysten kannata käyttää aikaansa tähän tutustumiseen – paitsi jos toimii Suomen ulkopuolella.
Lähteet:
Overdrive interactive, social media map, luettavissa: https://www.ovrdrv.com/social-media-map/
Runkeeper, luettavissa: https://runkeeper.com/
Happn, luettavissa: https://www.happn.com/en/
Gofundme, luettavissa: https://www.gofundme.com/
OMD, luettavissa: http://www.omdblog.fi/uusia-ja-j%C3%A4nnitt%C3%A4vi%C3%A4-somemainontamahdollisuuksia-mainostaja-oletko-kuullut-n%C3%A4ist%C3%A4-jo-tai-per%C3%A4ti-kokeillut
Poliisi, Milloin rahankeräyslupaa ei tarvita, luettavissa: https://www.poliisi.fi/luvat/arpajaishallinto/rahankeraykset/milloin_rahankerayslupaa_ei_tarvita
2 notes
·
View notes
Text
1.6 Hot hot hot! 10 kuuminta kuluttajatrendiä.
Ericsson ConsumerLab on tutkinut kuluttajia 20 vuoden ajan. Lokakuussa 2017 tehtiin kysely reilulle 5 000 15-69 vuotiaalle digitaalisten toteutusten edelläkävijäkäyttäjälle. Heiltä kysyttiin, miten he näkivät tulevaisuuden kehittyvän. Tuloksena on 10 tulevaisuuden digitaalista trendiä.
Osa on realistisia ja todennäköisesti toteutuvat lähivuosina, mutta osa taas on niin futuristista etten usko niiden toteutuvan ainakaan seuraavan 10 vuoden aikana. Vaikka tekniikka kehittyisikin vauhdilla, vain osa kuluttajista/yhteiskunnista mukautuisi muutokseen tarpeeksi nopeasti. Lisäksi tietoturvallisuuden tulisi kehittyä huimasti, jotta tulevaisuuden digitaalisia tuotteita olisi turvallista käyttää ilman pelkoa, että joku vakoilisi/väärinkäyttäisi laitteita.
Minä, käyttöliittymänä
Tulevaisuudessa käytämme kehonkieltä, äänenpainotuksia ja eleitä tekniikkaa käyttäessä. Emme siis tekisi mitään itse vaan kaikki tapahtuisi äänikäskyillä? Vaikken usko tämän tapahtuvan 10 vuoden sisällä niin kyseiset toiminnot kyllä helpottaisivat monia asioita elämässä. Tosin jos ovet avautuisivat vain tunnistuksella tai käskyllä ja tulisi jonkinlainen tekninen ongelma, se olisi hyvin epäkäytännöllistä, jos ovea ei voisi avata ”perinteisellä” tavalla.
Valikoiva kuuleminen korvakuulokkeilla
Sen lisäksi, että kaikki korvakuulokkeet olisivat langattomia, voisimme tulevaisuudessa valita korvakuulokkeilla, mitä ja ketä haluamme kuulla. Kuulokkeet kääntäisivät eri maailman kieliä kuulijan kielelle ja latautuvaisivat langattomasti, jolloin kuulokkeita pidettäisiin korvissa pysyvästi. Kätevää eikö? Itseäni tosin huolestuttaisi kuulokkeiden pito korvassa 24/7. Laitteiden vialliset akut aiheuttavat nykyään räjähdyksiä ja tulipaloja. Siis että nukkuisin sellainen korvassa? Ei kiitos.
Jatkuva oppimisen kierre
Tulevaisuudessa tekniikan kehitys kiihtyy, jolloin ajan tasalla pysyminen vaatisi jatkuvaa ja nopeampaa uuden opettelemista. Kehittyneen tekniikan avulla uuden oppiminen olisi nopeampaa, mutta samoin niiden unohtaminen. Hetkinen! Eikös tämä ole jo nykyaikaa? Etsimme internetistä, miten leivomme ja miten asetamme eri laitteiden asetukset. Sen jälkeen unohdamme kaiken, sillä ohjeen voi aina etsiä uudestaan.
Some, mainokset ja AI (keinoäly)
Tulevaisuudessa emme enää keskustele somessa vaan levitämme vain sanomaamme ja mainonta muuttuu älykkäämmäksi. Keinoälyt loisivat vakuuttavampia mainoksia ja keinoälyllä voisimme varmistaa väitteiden paikkansapitävyyden, mikä olisi kätevää. Käytännössä keinoäly helpottaisi elämää, jos se olisi puolueeton eikä ajaisi luojansa agendaa.
Laitteet jäljittelevät käyttäjänsä kommunikointia
Älypuhelin, joka jatkuvasti tutkisi ilmeitäsi ja reagoisi sen mukaisesti. Ihmismäinen robotti asiakaspalvelussa. Tutkimuksen mukaan ihmiset alkaisivat vierastaa ja pelätä niiden käyttöä. Lopulta he käyttäisivät tunnistamisen estäviä laseja, mitä en yhtään ihmettelisi. Pelkkä ajatus, että kaikki laitteet kaikkialla seuraisivat ja tutkisivat jatkuvasti minua, on karmiva. Hyödyllisyyden tavoittelullakin on rajansa.
Tulot, virtuaalitodellisuus, ilmatiet ja tehokkaat akut.
Aika, jolloin alter-ego robotti menisi töihin puolestasi tai aika, jolloin robotit tekisivät kaiken puolestasi. Houkuttelevaa, mutta mihin meitä ihmisiä sitten tarvittaisiin? Kuulostaa niin utopialta kuin Skynet-painajaiseltakin.
Lähempänä nykyisyyttä voisi kuitenkin toteutua virtuaalitodellisuus. VR lasit naamalle ja hanskat käteen ja ei kun virtuaalimaailmaan. Hmm, eli siis ”Ready player one” -elokuvan maailma? Ei paha, kunhan siinä ei mennä liiallisuuteen unohtaen todellinen maailma ja ihmisten kanssakäyminen.
Vielä lähempänä nykyisyyttä olisi dronekuljetukset. Ei tarvitse hakea pakettia postista vaan se tuotaisiin suoraan ovelle tai ikkunalle. Siinä säästyisi aikaa muuhun. 30 vuoden päästä ehkä autotkin lentävät.
Toimiva voimaverkko on kaiken teknologisen kehityksen edellytys. Digitaalisessa maailmassa sähkökatkot aiheuttaisivat kaaoksen. Nykyaikana tehokasta akkua on kuitenkin odotettu jo pitkään, mutta ehkä pian se oikeasti toteutuisi. Silloin ainakin puhelimen jatkuva lataaminen loppuisi.
Lähde: Ericsson, 10 Hot Consumer Trends 2018. Luettavissa: https://www.ericsson.com/en/trends-and-insights/consumerlab/consumer-insights/reports/10-hot-consumer-trends-2018
3 notes
·
View notes
Text
Mitä on digitaalinen liiketoiminta?
Siinäpä kysymys. Mitä digitaalisuus oikeastaan tarkoittaa? Onko se futurististen elokuvien mukainen maailma, missä kaikki on digitaalista ja missä jokaisella on oma robotti? Se on mahdollista, mutta nykymaailma ei ole vielä edennyt niin pitkälle. Maailma ja liiketoimintatavat ovat kuitenkin kehittyneet huimaa vauhtia viimeisten vuosikymmenten aikana, joten kyseinen futuristinen maailma voi olla lähempänä kuin arvellaan.
Pohdimme projektiryhmän kanssa digitaalista liiketoimintaa ja laitoimme kaikki ajatukset mind mappiin.
Ensimmäisenä tuli mieleen jokaista koskeva työelämän muutos. Etätyöskentelystä on tullut yleistä. Enää ei välttämättä tulla toimistolle ollenkaan ja kokoukset käydään verkon välityksellä niin tiimin kesken kuin asiakkaiden kanssa.
Automatisaatio käy kuumana liike-elämässä. Robotille annetaan enemmän ja enemmän liukuhihnatehtäviä, jotka eivät vaadi harkintaa. Harkinta – se ihana avainsana, mihin ihmistä vielä tarvitaan. Niin kauan kun keinoäly ei ole kehittynyt Terminaattori-elokuvien Skynetin tasolle, tekevät ihmiset kaikki ajatustyöt.
(MarketWatch photo illustration/Everett Collection)
Yrityksille automatisaatio ja digitalisaatio ovat mahdollisuuksia. Uudet maksuvaihtoehdot ja digitaaliset sovellukset tavoittavat laajemman ja mahdollisesti kansainvälisenkin asiakaskunnan. Tämä onkin luonut vielä ratkaisemattoman ongelman surullisen kuuluisalle Postillemme. Kirjeposti on vähentynyt olemattomaksi ja kansainvälinen pakettiposti on räjähdys, mikä jatkaa laajentumistaan.
Tiedonkeruu. Tietovuoto. Tietoturvallisuus. 3 avainsanaa, jotka ovat olleet jatkuvasti julkisuudessa eri asiayhteyksissä. Digitalisaation kehittyessä tietoturvallisuudesta on tullut erittäin tärkeää, ellei peräti elintärkeää. Kaikki, mikä tehdään verkossa, on seurattavissa, luovutettavissa ja ryöstettävissä. Viimeisin skandaali on Cambridge Analyticalle luovutetut 87 miljoonan FB-käyttäjän tiedot ja somemanipulointi.
(Otsikot poimittu : HS.fi ja Yle.fi)
Tietoturvallisuus aiheuttaakin huolta erilaisten mobiililompakkosovellusten tullessa markkinoille ja mobiilimaksamisen yleistyessä. Huolta helpottaa hieman toukokuussa tuleva EU:n tietosuoja-asetus, minkä tavoitteena on henkilötietojen suojan parantaminen, globaalin tietosuojan huomioiminen ja sen valvonta.
Mikään pelko tai huoli ei kuitenkaan pysäytä liike-elämän digitalisaation kehitystä. Se tulee kuin tsunami, mitä ei pysäytä mikään. Parasta on siis mukautua ja osallistua muutokseen. Muuten on riskinä työttömyys ja yritysten konkurssit.
Don’t hide under a rock – embrace the change!
4 notes
·
View notes