Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
Mitä opin digitaalisesta liiketoiminnasta?
Viimeisessä kirjoituksessani pohdin, mitä opin digitaalisesta liiketoiminnasta. Digitaalinen liiketoiminta oli aluksi minulle käsitteenä hämärä. Ymmärsin, mitä käsitteellä tarkoitetaan mutta kun syvennyin pohtimaan aihetta tarkemmin, tajusin, kuinka laajasta käsitteestä onkaan kyse. Digitaalinen liiketoiminta ei ainoastaan ole siirtymistä digitaaliseen vaihtoehtoon, vaan siihen liittyy kaikenlainen digitaalisen, liiketoiminnan kannalta merkittävän, tekniikan hyväksikäyttö. On uskomatonta, kuinka tehokkaasti ja nopeasti viestiä saadaan levitettyä digitaalisin keinoin. Sain huomata, että erityisesti videot sekä videokanavat tärkeä osa tämän päivän liiketoimintaa. Videoiden kautta haluttu viesti saadaan tehokkaasti kerrottua ja visualisoitua suurille ihmisjoukoille.
Opin, että sosiaalinen media on valtava osa digitaalista liiketoimintaa. Blogikirjoituksia tehdessäni pääsin tutkimaan minulle täysin vieraita mutta maailmalla erittäin merkittäviä sosiaalisia medioita ja kertomaan niistä tarkemmin. Oli hienoa havaita, kuinka moneen erilaiseen tarkoitukseen erilaisia digitaalisia alustoja on luotu, ja kuinka monipuolisiin tarkoituksiin näitä alustoja voi käyttää. Muiden blogikirjoituksia lukiessani opin paljon digialustoista ja niiden käyttömahdollisuuksista. Opin paljon eri verkkokaupoista sekä niiden hyvistä ja huonoista puolista. Usein jätetään helposti ajattelematta, kuinka valtava ja merkittävä osa tuotteiden myyntiä on verkkokaupan ansiota.
Monen tehtävän parissa ymmärsin myös, kuinka tärkeää kielitaito ja erityisesti englannin kielen taito digitaalisessa liiketoiminnassa on. Kuten arvata saattaa, se on välttämätön taito nykyaikana ja iso osa digitaalisen liiketoiminnan ymmärtämistä. Maailma kansainvälistyy kovaa vauhtia ja kansainvälistyminen tapahtuu nimenomaan digitalisaation myötä.
Eniten opin aiheesta, mikä viittaa digitaalisen liiketoiminnan tuomiin uhkiin. Digitaalinen liiketoiminta mielletään usein ainoastaan täysin positiivisena asiana syystäkin. Onhan digitaalinen liiketoiminta upea ja erittäin tarpeellinen asia maailmalle. Sillä on kuitenkin varjopuolensa, kuten millä tahansa muullakin ilmiöllä. Opin, että kaikilla asioilla on riski mennä niin sanotusti liian pitkälle.
Loppujen lopuksi olen sitä mieltä, että digitaalinen liiketoiminta on puhtaasti ihmisten, yritysten ja yhteisöjen sosiaalista kanssakäymistä. Kaikki tekemäni blogikirjoitukset liittyvät digitaaliseen liiketoimintaan ja samalla tavalla myöskin ihmisten vuorovaikutukseen toistensa kanssa. On hienoa ymmärtää, kuinka valtavan määrän digitaalinen liiketoiminta avaa mahdollisuuksia yrityksille. Sen ansiosta liiketoiminta ei enää ole niin yksinkertaista ja suppeaa - se on kansainvälistä, monipuolista ja erittäin tehokasta.
0 notes
Text
5.3 Verkkosivujen ominaisuudet
https://www.entrepreneur.com/article/273375
Tutustuin yläpuolella olevasta linkistä löytyvään entrepreneur-sivuston pienyrityksille laatimaan oppaaseen verkkosivujen kehittämisestä. Sivustolle on laadittu kaiken kaikkiaan 50 eri kehityskohdetta pienyritysten verkkosivujen kehittämiseksi. Tutustuin näihin kohtiin ja ne olivat mielestäni todella osuvia. Sivusto on selkeä ja helppolukuinen. Valitsin 5 osuvinta kohtaa asiakasyritystäni ajatellen. Asiakasyrityksenä toimii Suomen Rahapaja -niminen yritys. Ennen valintaa tutustuin rahapajan nettisivuille ja mietin, mitkä näistä kehityskohteista sopisivat parhaiten juuri tämän yrityksen verkkosivujen kehittämiseen. Alla oleva linkki vie Suomen Rahapajan virallisille verkkosivuille.
https://www.suomenrahapaja.fi/fin/?gclid=EAIaIQobChMI8NyNmrzC1gIVk4eyCh1xWAxTEAAYASAAEgJaE_D_BwE
Ensimmäinen näistä kehityskohteista löytyi listasta numeron kaksi kohdalta. Tämä kohta on tuotteen logo. Vaikka rahapajan sivuilla onkin näkyvissä tuotteen logo, se on mielestäni kohtalaisen pienellä printillä. Logo on erittäin tärkeä ja mieleenpainuva tuotteeseen liittyvä asia, joten se saisi olla isompi ja selkeämpi. Ihmisen silmä kiinnittää visuaalisesti huomiota etenkin sivuston oikeaan reunaan, joten logon voisi sjoittaa sivustolla oikealle.
Toinen huomioni kiinnittävä kehityskohde oli kohta 16: “social media buttons”. Tässä kohdassa mainitaan yrityksen sosiaalisten medioiden manitseminen ja näyttäminen verkkosivuilla. Mielestäni Rahapaja ei näytä tarpeeksi huomiota herättävästi tuota kohtaa. Facebook ja Youtube -linkit sijoittuvat todella pienellä sivuston vasempaan laitaan. Sosiaalinen media on tärkeä nykyajan väline ja sitä mahdollisimman hyvin korostamalla voi aikaansaada paljon huomiota yritykselle.
Yksi kehittämiskohteista oli numero 17: “online chat feature”. Tässä kehittämiskohteessa viitataan chat-palveluun, joka monilla yrityksillä on käytössä verkkosivuilla. En nähnyt rahapajan sivuilla tuota palvelua. Kolikoiden selailu ja niiden tutkiminen voi olla haasteellista, joten tämän kaltainen chat-palvelu voisi olla hyvä lisä Rahapajan verkkosivuille. Siellä asiakkaat voisivat kysellä lisätietoa kolikoista.
Neljänneksi kehityskohteeksi Rahapajalle valitsin kohdan 20. “contact form” -kuuluva kohta kertoo palauteruudusta, jonne voi kirjoittaa henkilökohtaista palautetta yritykseen liittyen. Lisäksi omat yhteystiedot voi jättää yritykselle palautteen yhteydessä. Tämä sai minut tutkimaan rahapajan sivuilla olevaa yhteydenottolomaketta. Lomake oli kohtalaisen helposti löydettävissä. Kehityskohteena tuohon lomakkeeseen liittyen ehdotan vielä pientä lisäystä. Samassa yhteydessä voisi olla kohta “ kuinka arvostelisit sivuston?” Vierailija voisi klikata arvosteluasteikon numeroita välillä 1-5, jolloin rahapaja saisi tietoonsa karkeaa asiakkaiden yleiskuvaa verkkosivuista.
Viitaten kehityskohtaan 20 huomasin, ettei Suomen Rahapajan yhteydenottolomakkeen yhteydessä ole kuvanvarmennusta. Haluan ottaa esille oppaan kohdan 21 “CAPCHA”. On tärkeää ehkäistä roskapalautteen riski, jotta aitoa palautetta päästäisiin hyödyntämään mahdollisimman turvallisesti ja varmasti.
Kaiken kaikkiaan Suomen Rahapajan verkkosivut olivat hyvät, monipuoliset ja ammattitaidolla luodut. Suurin osa entrepreneur -sivuston julkaiseman oppaan kohdista täyttyi myös Suomen Rahapajan sivustoilla. Onhan kyseinen yritys jo kokenut ja arvokas toimija.
1 note
·
View note
Text
4.5 Asiakaslähtöinen verkkokauppa
Verkkokauppa - tuo nykyään monille ihmisille jo täysin nykypäivään ja normaaliin arkeen viittaava termi. Monet henkilöt ostavat suurimman osan muun muassa vaatteistaan, asusteistaan ja käyttötavaroistaan verkkokaupasta. Verkkokaupan käyttäminen on nopeaa, monipuolista ja helppoa. Ostoksia voi tehdä kotona, ja tuotteita voi tutkia ja vertailla rauhassa ilman paineita tai muiden ihmisten aiheuttamaa häiriötä ympärillä. Tässä postauksessa kerron kahdesta käyttämästäni verkkokaupasta ja analysoin niiden hyviä ja huonoja puolia. Mietin erityisesti, mitkä tekijät vaikuttavat juuri näiden verkkokauppojen käyttäjäystävällisyyteen ja helppokäyttöisyyteen. Keskityn pohtimaan näiden verkkokauppojen käyttökokemusta nimenomaan asiakkaan näkökulmasta.
Kuten jo todella moni ikäiseni nuori ihminen, myös minä tilaan vaatteeni verkkokaupasta. Yksi paljon käyttämäni verkkokauppa on h&m -verkkokauppa, joka on vaatteiden markkinoinnin verkkokaupoista todella suuressa roolissa. Koska h&m on todella iso konserni, on myös verkkokaupassa erittäin laaja valikoima muun muassa vaatteita, kenkiä, asusteita ja sisustustarvikkeita. H&m verkkokaupan sivulle siirtyessäni eteeni aukeaa selkeä ja huomionkiinnittävä valikko vaatekategorioita. Vaatteita voi etsiä ja katsella helpommin kun ne on jaettu naisten-, miesten-, lapsien-, ja alennusvaatteisiin. Lisäksi sisustustavaroita voi selata omalla sivulla. Etusivulla huomion kiinnittää myös määräaikainen tarjous, jonka mukaan vaatteita voi tilata ilman toimitusmaksua tiettyyn päivämäärään asti. Olen nähnyt usein tämän tyylisiä väliaikaisia tarjouksia h&m nettisivuilla, ja se on mielestäni erittäin positiivista. Nimen omaan tämän verkkokaupan selkeys muodostuu yksinkertaisesta ulkoasusta. Vaatteiden selaaminen ja valikoiminen on tehty erittäin helpoksi. Esimerkiksi tuotteita voi usein selata kaikilla vaihtoehtoisilla väreillä, jolloin niiden ulkonäön hahmottaminen helpottuu. Asiakkaana pidän tästä.
Toinen käyttämäni verkkokauppa on Suomessa todella suuren vähittäistavaraketju Prisman verkkokauppa. Tämän verkkokaupan käyttäjäkokemus on tehty asiakkaalle erittäin mieluisaksi. Tässäkin verkkokaupassa tuotteet on jaoteltu kategorioihin, ja tuotteita voi myöskin hakea hakusanalla. Heti sivuston etusivulla sijaitsee vaakasuorassa oleva valikko, jossa on selkeästi kategorioitu tuotteet karkeisiin ryhmiin kuten elektroniikka, kodinkoneet, kirjat jne. Kun tiettyä tuotetta alkaa sitten tarkastelemaan, voi siitä tarkastaa paljon erilaisia tietoja muun muassa siitä, missä konkreettisissa liikkeissä tuotetta on saatavilla ja onko kappaleita jäljellä runsaasti, jonkin verran vai erittäin vähän. Jos tuotetta ei ole saatavilla prisma-myymälässä, voi tuotteen luonnollisesti tilata verkkokaupasta. Tarjolla on erilaisia ja eri hintaisia toimitusvaihtoehtoja, joista asiakas voi vapaasti valita mieluisensa. Tuotteita voi myöskin tilata johonkin tiettyyn Prismaan ja käydä hakemassa sieltä. Hinta on selkeästi ilmoitettu näkyvästi jokaisen selkeän kuvan alapuolella. Näin on edesautettu sivuston helppokäyttöisyyttä. Olen asiakkaana erittäin tyytyväinen Prisman verkkokaupan ulkoasuun ja käytettävyyteen. Näin sivuston etusivulla ison mainoksen, jossa sanottiin polkupyörien kotiinkuljetuksen maksavan nyt 19,90 euroa. Mielestäni hinta on erittäin edullinen. Kotiinkuljetus on helppo keino asiakaalle saada isokokoinen tuote kuten polkupyörä kotiovelle, etenkään jos asiakas ei omista autoa.
Asiakaskokemukseni niin h&m -verkkokaupan kuin Prisma -verkkokaupan sivuilla oli kaiken kaikkiaan positiivinen. Mistä en h&m verkkosivuilla pitänyt oli vaatteiden ja muiden verkkokaupasta kotiin tilattujen vaatteiden palautuksen vaikeus. Palautuslomake pitää tulostaa ja siihen pitää kirjoittaa paljon kaikenlaisia tietoja. Tämän jälkeen tuotteet pitää lähettää takaisin lomakkeineen. Priman verkkokaupasta tilattujen tuotteiden palauttamiseen riittää, että tuotteet viedään mihin tahansa Prisma -yksikköön. Tämä on yksi erittäin merkittävä, asiakaskokemusta helpottava tekijä.
Lähteet:
https://www.prisma.fi/fi/prisma
http://www2.hm.com/fi_fi/index.html
1 note
·
View note
Text
3.3 Social media map 2017
Oheisessa kuvassa näkyy interaktiivinen Social Media Map. Tutustuin karttaan ja huomasinkin sen sisältävän lukuisia minulle tuttuja sosiaalisia medioita, kuten facebook, twitter, snapchat, viber, spotify ja google play. Kyseiset sovellukset pistivät silmääni ensimmäisenä - ovathan ne erittäin isoja ja rahakkaita konserneja. Ei ihme, että näillä viidellä sosiaalisella medialla on miljoonia käyttäjiä ympäri maailman ja ne ovat aktiivisessa käytössä joka päivä. Valitsin kuitenkin kartasta tarkemmin esiteltäväksi kolme minulle vierasta sosiaalista mediaa. Valitsemani somepalvelut ovat blogipalvelu ghost, videonjakopalvelu screencast sekä kuvienjakopalvelu Imgur.
Blogipalvelu Ghost on journalismiin painottunut blogipalvelu. Sen suosio ja käyttäjämäärä on kasvanut viime kuukausina hurjasti. Ghost haluaa tarjota oikeanlaisen ja inspiroivan ympäristön. Kuka tahansa journalismista kiinnostunut tai sitä harrastava henkilö voi vapaasti perustaa blogin Ghost -palveluun. Jos omaa blogia ei halua perustaa tai siihen ei riitä vielä osaamista, voi blogeja kuitenkin lukea vapaasti. Asiakasprojektissa tätä palvelua voisi hyödyntää perustamalla tuotteeseen liittyvän blogin, missä joku nuoria kiinnostava ja journalismia tunteva henkilö pitää journalismiin ja tuotteeseen yhdistettyä blogia, jolla samalla voidaan mainostaa tuotetta ja samalla kertoa tärkeää tietoa siitä.
Videonjakopalvelu screencast on monipuolinen ja moderni videonjakopalvelu. Sivustolla voi videoiden lisäksi jakaa kuvia, tiedostoja sekä dokumentteja. Sivustolle voi tehdä käyttäjätunnuksen. Tämä sivusto olisi asiakasprojektissa erinomainen sen monipuolisuuden takia. Viesti saataisiin erittäin tehokkaasti perille kuvien, videoiden, tiedostojen ja muiden keinojen avulla. Markkinoinnissa monipuolisuus on tärkeintä, ja tämä sivusto voisi sen varmistaa markkinoinnin osalta.
Viimeisenä esittelyssäni on kuvienjakopalvelu imgur. Sivusto on keskittynyt nimenomaan kuvien jakoon esimerkiksi kuvienjakoplavelu instagramin tavoin. Sivustolle voi myös tehdä käyttäjätunnuksen ja se on perustettu vuonna 2009. Sivusto on näin ollen aika uusi. Näen imgur-palvelun mahdollisuutena. Se on moderni ja mielenkiintoinen sivusto, jota voisi hyvin hyödyntää asiakasprojektissa. Tärkeä ja mieleenpainuva markkinointikeino on kuvien hyväksikäyttö, ja tällä sivustolla se onnistuu mainiosti.
0 notes
Text
Edustuksellisen demokratian puhti hukassa
Edustuksellisen demokratian puhti hukassa - lause tiivistää mielestäni tämän blogikirjoituksen ongelman erittäin hyvin. Nykypäivänä jokavuotinen äänestysaktiivisuus ja demokratian kunto tuntuu laskevan vuosi vuodelta länsimaissa. On sanottu, että perinteinen osallistuminen poliittiseen demokratiaan on kaikkien aikojen alhaisimmalla tasolla. Asia on huomattu ja siitä on huolestuttu yleisesti. Nykyään puhutaan jopa kriisistä. 23 länsimaan keskimääräinen äänestysaktiivisuus eduskuntavaaleissa on prosentuaalisesti laskenut 82,4:stä 74,5:teen prosenttiin. Mikä eniten kyseisessä aiheessa kiinnittää huomioni on se fakta, että äänestysaktiivisuuden väheneminen lähivuosikymmeninä on havaittavissa erityisesti Suomessa.
Nyt kun ongelma on havaittu, voimmekin alkaa miettiä kahta kysymystä: mistä tämä johtuu ja mitä voimme tehdä sille? Ihmiset täytyisi saada tajuamaan, että jos yhä harvemmat ihmiset käyttävät äänioikeuttan, niin samalla myös valta keskittyy yhä harvempiin käsiin. Tässä ilmiössä ei enää ole kyse demokratiasta eikä yhteiskunnallisesta päätöksenteosta. En usko, että lähes kukaan haluaa päätösten syntyvän vain pienen joukon mielipiteistä. Ehkäpä ihmiset eivät vain ajattele asiaa niin pitkälle.
Tämä aihe onkin yksi vuoden 2017 megatrendeistä. Tarvitsemme uusia tapoja luomaan vaikuttavaa osallistumista demokratiaan. Yksinkertainen totuus on, että vain osallistumalla enemmän voimme vaikuttaa tähän nykyaikana vallitsevaan demokraattiseen ongelmaan.
Toivoa on kuitenkin luvassa. Vuonna 2016 on ollut havaittavissa lupaavia ja merkityksellisiä muutoksia. Onnekseni voin sanoa, että ihmiset ovat jo ainakin osittain heränneet. Demokratia ei ole vain yksittäinen ja tiettyjä henkilöitä koskeva osa yhteiskuntaa, vaan se vaikuttaa kaikkien ihmisten hyvinvointiin, luottamukseen, tasa-arvon tunteeseen, koulutukseen ja varallisuuteen. Jopa instituutioiden toiminen, maan työllisyystilanne ja talous ovat selkeästi riippuvaisia demokratiasta. Mikä sitten muutti ihmisten demokraattista toimintaa ja aktiivisuutta vuonna 2016? Ehkäpä huolestuttavat muutokset maailmalla? Tapahtuihan täällä isoja muutoksia: Iso-Britannia erosi EU:sta ja Donald Trump nousi presidentiksi uhaten monia tuttuja politiikan totuttuja kaavoja.
Toivoa on kuitenkin luvassa. Vuonna 2016 on ollut havaittavissa lupaavia ja merkityksellisiä muutoksia. Onnekseni voin sanoa, että ihmiset ovat jo ainakin osittain heränneet. Demokratia ei ole vain yksittäinen ja tiettyjä henkilöitä koskeva osa yhteiskuntaa, vaan se vaikuttaa kaikkien ihmisten hyvinvointiin, luottamukseen, tasa-arvon tunteeseen, koulutukseen ja varallisuuteen. Jopa instituutioiden toiminen, maan työllisyystilanne ja talous ovat selkeästi riippuvaisia demokratiasta.
Loppuun haluan vielä mainita, että maailman tilanne politiikan kannalta on tällähetkellä epävakaa. Jokainen maa kamppailee omien ongelmiensa kanssa. Tämä epävarma tilanne EU:ssa vaikuttaa myös EU:n tulevaisuuteen. Hyvä puoli tässä tilanteessa on se, että epävarman tilanteen suunta voi muuttua nopeasti. Tähän voimme omalla toiminnallamme vaikuttaa. Oikea sana on ennakointi. Sen avulla pystymme huomaamaan erilaisia vaihtoehtoja maailmassa vieläkin vallitseville vääryyksille ja epäkohdille, joita vastaan kovasti vallitsemme.
Lähteet:
https://www.sitra.fi/artikkelit/trendi-ii-edustuksellisen-demokratian-puhti-hukassa/
0 notes
Text
2.3 Onko mikään tieto turvassa?
https://m.kauppalehti.fi/uutiset/instagram-vuoto-paljasti-suomalaisten-huippupoliitikkojen-salaisia-puhelinnumeroita/DwDXY9Rk
https://m.kauppalehti.fi/uutiset/viron-kehuttu-henkilokorttijarjestelma-jouduttiin-sulkemaan-tietoturvauhan-vuoksi/JD6RXVHp
Ohessa on kaksi mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää Kauppalehden digitalous -osion artikkelia. Artikkelit liittyvät digitalouteen ja erityisesti tietoturvavuotoihin. Halusin ottaa asian esille tässä blogipostauksessa, koska mielestäni se on tarkeä, ajankohtainen ja huolestuttava ilmiö. Digitalous on nykyaikainen ja yleistyvä termi, mutta kuten kaikella, on myös digitaloudella ja sen kehittymisellä kääntöpuolensa. Nämä artikkelit antavat suuntaa yhdelle digitalouden tuomalle varjopuolelle.
Ensimmäisessä artikkelissa uutisoidaan viimeaikoina tapahtunutta vahinkoa: “Instagram-vuoto paljasti suomalaisten huippupoliitikkojen salaisia puhelinnumeroita”. Instagram-palvelussa olleen tietoturva-aukon vuoksi hakkerit olivat onnistuneet saamaan käsiinsä suomalaisten huippupolitikkojen sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita sekä muita henkilötietoja. He myivät näitä tietoja halukkaille ostajille hintaan 10 euroa kappale. Toinen artikkeli käsittelee tapahtumaa, jossa Viron kehuttu henkilökorttijärjestelmä jouduttiin sulkemaan tietoturvauhan vuoksi. Varmennepalvelimet, joita Viron kansalaisilleen myöntämien henkilökorttien käyttö edellyttää on jouduttu myös sulkemaan.
Digitalous on nykyaikana talouden kannalta välttämätön termi. Ilman sitä emme pärjäisi enää, ja se on tuonut mukanaan enemmän kuin vähän hyviä asioita, joiden avulla taloutta on saatu paranneltua ja tehostettua entisestään. Kuinka pitkään tätä digitalouden tuomaa hohtoa jatkuu? Toivon, että pitkään. Kuitenkin nykypäivänä kuulee yhä enemmän uutisia siitä, kuinka mitä tärkeämpiä tietoja hakkeroidaan ja myydään eteenpäin teknologian kehittyessä. Tämä asia mietityttää monia.
Kyseisissä artikkeleissa, jotka tähän kirjoitukseen valitsin, käsitellään kuitenkin vain tietoturvaongelmia. Artikkeleja selaillessani törmäsin uutiseen, jossa kerrottiin hakkereiden pystyvän tappamaan ihmisiä hallitsemalla digitaalisia sydämentahdistimia. Lukiessani tuon uutisen minulle heräsi huolestuttava kysymys: onko jatkuvasti kehittyvä digitalous sen mukanaan tuoma kyberrikollisuus jo uhka ihmishengille?
Onnekseni voin todeta, että hakkereiden enemmän tai vähemmän uhkaavista taidoista ja toiminnoista digitalouden eri osa-alueilla on paljon tietoa. On ymmärretty, että aihe on vakava ja erittäin tärkeä uhka joka pitää yrittää kaikin mahdollisin keinoin estää. En usko, että digitalouden mukanaan tuomat lukuisat hyvät puolet tulevat ikinä häviämään taistelussa kyberrikollisuutta vastaan. Kuten sanottu: kaikilla asioilla, myös digitaloudella on varjopuolensa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö digitalouden syntyminen ja kehittyminen olisi jopa hienointa, mitä taloudelle on viime vuosikymmenen aikana tapahtunut.
1 note
·
View note
Text
1.2 Potentiaalisten asiakkaiden lähestyminen kannattaa - mutta millä tyylillä?
Tässä postauksessa syvennyn inbound-markkinoinnin saloihin. Mitä tuo trendikäs termi oikeastaan tarkoittaa ja miten sitä sovelletaan käytännössä? Miten inbound-markkinointi eroaa outbound-markkinoinnista?
Inbound-markkinoinnin ensisijaisena tavoitteena on houkutella potentiaalinen asiakas lähestymään yritystä itse - ei tyrkyttää yritystä asiakkaille. Parhaiten asiakkaan saa houkuteltua yrityksen pariin hyvän ja mielenkiintoisen sisällön kautta. Tämä asettaa kuitenkin vaatimuksia myös tarjottavalle sisällölle ja erityisesti sen laadulle.
Itse pidän inbound-markkinointia erittäin tehokkaana keinona. Kylmät puhelut, suoramainonta ja tuotteen tai palvelun tyrkyttäminen voi jopa työntää asiakkaita pois päin yrityksen läheltä - inbound-markkinoinnin kautta asiakas taas lähestyy yritystä ikäänkuin huomaamattaan. Hakusanamainonta esimerkiksi hakupalvelu Googlessa on paras käytännön esimerkki tällaisesta tilanteesta. Kun asiakas kaipaa tiettyä palvelua tai tuotetta, on nykypäivä lähes itsestäänselvyys, että hän lähtee etsimään sitä internetistä. Kun yritys on helposti tavoitettavissa esimerkiksi Googlen kautta, saa yritys helposti monia tuhansia käyvijäkertoja omilla nettisivuillaan kuukaudessa.
Kuten englanninkielisistä termeistä inbound ja outbound voimmekin jo melkein päätellä, on outbound-markkinointi inboud-markkinoinnin täydellinen vastakohta. Outbound-markkinointi perustuu siihen, että markkinoija lähestyy ja ottaa yhteyttä itse potentiaalisiin asiakkaisiin. Tämä markkinointikeino jakaa mielipiteitä. Kuten arvata saattaa, eivät monet ihmiset pidä painostavasta ja suorasta markkinointityylistä ja myytävän asian “tyrkyttämisestä”. Perinteinen puhelinmyynti on hyvä esimerkki outbound-markkinoinnista.
Voisin sanoa, että kommunikointi outbound-markkinoinnissa on hyvin yksisuuntaista. Siinähän markkinoija on äänessä ja yrittää tavoittaa asiakasta, usein tuloksetta. Inbound-markkinoinnissa kommunikointi on selkeästi molemminpuoleista - yritys tarjoaa tuotteitaan ja palveluitaan, mutta asiakas tekee aloiteen niiden ostamisen suhteen. Näin myös itse asiakas hyötyy markkinoinnista. Outbound-markkinointi ei kuitenkaan tarjoa asiakkaalle lisäarvoa. Koska outbound-markkinointia pidetään yleisesti epämiellyttävänä, ei asiakkaita saada kiinnostumaan yrityksestä kovin tehokkaasti. Outbound-markkinointi on siis tehotonta, kallista ja vaikeasti mitattavaa. Inbound-markkinointia voidaan selkeästi mitata ja kehittää. Näin ollen se on myös kustannustehokasta.
Nykypäivänä voimmekin miettiä seuraavaa kysymystä: Pitäisikö outbound-markkinoinnista luopua kokonaan? Mielestäni vastaus on ei. Outbound-markkinoinnissa on paljon huonoja puolia, mutta se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö nämä kaksi markkinamuotoa tukisi toisiaan. Monipuolisuus ennen kaikkea - näin voimme ajatella ennenkuin luovumme outbound-markkinoinnista täysin.
4 notes
·
View notes
Text
Digitaalinen liiketoiminta - mitä se on?
Globalisaatio ja digitalisaatio ovat sanoja, joita kuulemme jatkuvasti eri asiayhteyksissä. Maailma kansainvälistyy kovaa vauhtia, ja se on nykypäivänä niin normaalia, ettei sitä usein edes ajatella. Jos ajattelemme tarkemmin asiaa, voimme olla yhtä mieltä siitä, ettei globalisaatiota ole ilman digitalisaatiota, tai ainakaan sen ei olisi yhtä vahvaa kuin mitä se tänä päivänä on. Kun globalisaatio, digitalisaatio ja muutama muu käsite lasketaan yhteen ja yhtälöön lisätään liiketoiminta, on vastauksena moderni ja ajankohtainen käsite: digitaalinen liiketoiminta. Tässä kirjoituksessa avaan tuota monelle vielä hämärän peitossa olevaa mielenkiintoista käsitettä ja pohdin, mitkä eri tekijät yhdessä muodostavat käsitteen digitaalinen liiketoiminta.
On sanomattakin selvää, että digitalisaatio on yksi lähes merkittävin osa näistä tekijöistä. Digitaalinen liiketoiminta on uudehko käsite, joka on syntynyt vasta digitalisaation syntymisen ja kasvamisen myötä. Ennen sitä ei ollut olemassa, jolloin liiketoiminta oli yksiselitteinen ja selkeä käsite. Koska liiketoiminta käsitteenä oli yksinkertainen, oli myös itse liiketoiminta yksinkertaista. Digitaalinen liiketoiminta on mahdollisuuksien kirjo. Se antaa yrityksille täysin uudet työkalut oman liiketoiminnan hyödyntämiseen, kehittämiseen ja ennen kaikkea harjoittamiseen. Digitaalinen liiketoiminta on omalla tavallaan yritykselle täysin uusi ja onnistuneena myös erittäin tuottava liiketoiminnan keino. Se ei ole vain muotivillitys, mikä on helppoa, hauskaa ja virkistävää vaihtelua yrityksen toiminnalle. Digitalisaation kautta yritys tekee kovasti töitä tavoittaakseen laajemmin kontakteja myös kansainvälisesti ja tuodakseen liiketoimintaansa tehokkaammin esille. Se vaatii suoraviivaista ja päättäväistä suunnitelmaa sekä pohdintaa siitä, miten juuri kyseinen yritys voisi parhaiten hyödyntää digitalisaatiota juuri oman liiketoiminnan kautta.
Digitaalinen liiketoiminta ja sen kehittäminen ovat yritykselle puhdas strategia. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – näin voisi ajatella digitaalisesta liiketoiminnasta. Voin väittää digitaalisen liiketoiminnan olevan sosiaalista kanssakäymistä muiden ihmisten ja yritysten kanssa. Iso osa digitaalista liiketoimintaa on tänä päivänä sosiaalinen media. Muun muassa Facebook, Twitter ja keskustelupalstat ovat asioita, jotka antavat liiketoiminnalle paljon mahdollisuuksia kehittyä. Sosiaalinen media on paikka, jossa liiketoiminnan kannalta tärkein kokonaisuus eli asiakkaat itse pääsevät osallistumaan liiketoiminnan kehittämiseen ottamalla kantaa yrityksen toimintaan. Tämä kaikki yhdessä tekee digitaalisesta liiketoiminnasta yhteistyötä. Tämä fakta kertoo, kuinka niinkin vieraalta tuntuva käsite voi luoda sitäkin enemmän läheisyyttä. Digitaalinen liiketoiminta on tulevaisuutta, mikä kehittyy ja muokkantuu ajan muuttuessa - omalla painollaan.
0 notes