Text
Pleksi - Akrilik - Pmma Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?
New Post has been published on https://reavista.com.tr/pleksi-akrilik-pmma-nedir-kullanim-alanlari-nelerdir/
Pleksi - Akrilik - Pmma Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?
Pleksi – Akrilik (PMMA) Nedir?
Akrilik (PMMA), ticarette genellik pleksi olarak anılan transparan bir termoplastiktir. Termoplastik ısıtıldıklarında yumuşayan, soğuduğunda ise tekrar sertleşen malzemelere denir. Camın bir diğer alternatifi olan, darbeye dayanıklı polikarbonla benzerlik göstermektedir. İlk olarak 1928 yılında üretilmiştir ve bundan 5 sene sonrasında piyasaya sürülmüştür. Piyasadaki ışık geçirgenliği en yüksek (Cama göre %95), şeffaf malzemedir. İlk kullanım yerlerinden bazıları ikinci dünya savaşında denizaltıların periskopları ve uçak camlarıdır. Hava araçlarında kırılma anında pilotlara cam parçalarından çok daha az zarar vermesinden dolayı tercih edilmektedir.
Zamanımızda, akrilik doğal şeffaflığı ve darbeye dayanıklı yapısının getirdiği avantajlara yönelik uygulamalarda kullanılmaktadır. Yaygın kullanıldığı noktalar arasında lensler, akrilik tırnaklar, boya, güvenlik bariyerleri, tıbbi cihazlar, LCD ekranlar ve mobilyalar vardır. Berraklığından dolayı pencere, tank ve sunum ortamları çevresinde de kullanılabilmektedir.
Pleksi birçok farklı renkte ve ışık geçirgenliğinde üretilebilmektedir. Üretildiği renk koyulaştıkça ışık geçirgenliği de azalmaktadır. Beyaz renk yüksek oranda ışık geçirgenliğine sahipken siyah renkte bu değer minimuma inmektedir. Ham hali ise neredeyse cam kadar berrak ve ışık geçirgenliğine sahiptir ki bu sebeple cam için en ideal alternatiftir. Ayrıca polikarbonda olduğu gibi bisphenol-A (BPA) ve benzeri zararlı maddeler içermez.
Karakteristik Özellikleri Nelerdir?
Akrilik genellikle hazır olarak bulunur ve pahalı bir malzeme değildir. Şimdi beraber anahtar özelliklerini inceleyelim. PMMA termoplastik olarak kategorize edilmektedir, yani ısıya tepki veren bir malzemedir. Termoplastik malzemeler (termoset malzemelerin aksine) erime noktasında sıvı hale geçerler (akrilik için 160 derece celcius). Termoplastiklerle alakalı en büyük avantajlardan birisi, erime noktasına kadar ısıtılıp sıvı hale getirilebilir ve sonrasında şekil verilip soğutulup, ihtiyaç olması durumunda ise tekrar ısıtılabilmesidir ve bu işlemlerin sonucunda herhangi bir eskimeye uğramamalarıdır. Yanmak yerine sıvı hale geçen akrilik, bunun sayesinde enjeksiyon kalıp yöntemiyle tekrar tekrar kullanılabilmektedir.
Termoset malzemer ise sadece bir kere ısıtılabilmektedir. İlk ısıtma anında malzeme kalıplaşır. (2 parça epoksiler gibi) ve bu esnada gerçekleşen kimyasal reaksiyon sebebiyle eski hallerine döndürülemezler. Termoset bir malzemeyi tekrar ısıtmayı denerseniz en basit şekliyle yanarlar. Bu sebeple de termoset malzemeler geri dönüşüm açısından kullanışlı değillerdir ve doğaya zararlı olabilirler.
Akrilik (PMMA) neden bu kadar sık kullanılır?
Akrilik (PMMA), transparanlığın önemli olduğu ve yüksek darbe dayanıklılığı gerektirmeyen noktalarda kullanılmak için ideal olan malzemedir. Diğer plastik malzemelere göre çok yüksek çizilme dayanıklılığı vardır. Cama kıyasla ağırlık ve maddiyat açısından çok daha avantajlıdır ve ekstra sağlamlık önemli bir faktör değilse (kurşun geçirmez cam gibi) polikarbondan daha uygun fiyatlı bir tercih olacaktır. Odaklanmış lazer ışınıyla teması anında buharlaştığı için lazer kesim teknolojisi ile çok hassas kesimler yapılmaya müsait bir malzemedir. Eğer önemli olan faktörler arasında berraklık varsa, kesinlikle kullanılacak malzeme akrilik olacaktır. Birçok farklı şekilde kullanılabiliyor olması da büyük bir avantajdır. Örnek olarak;
Lens olarak kullanılabilmesi (büyüteç vb.)
Genel olarak cam yerine kullanılabilmesi
Moda takıları imalatında kullanılabilmesi
Display ürünlerinden yaygın olarak tercih edilmesi
Pleksi Föylük
Pleksi – Akrilik (PMMA) çeşitleri nelerdir?
Birçok farklı adımdan geçerek bugün kullanacağımız malzemeye dönüşecek olan akrilik asidin keşfedilmesi 1843 yılına dayanır. Yaklaşın 100 yıl sonra 1933 yılında alman kimyager Otto ROHM pleksiglass ismiyle ürünün patentini alır. Modern dönemde birçok farklı firma akrilik üretimi yapmaktadır. Her birinin kullandığı farklı bir tarif ve üretim yöntemi mevcuttur ama ürünlerin hepsi yüksek oranda birbirleriyle benzerlikler göstermektedir.
Akrilik (PMMA) veya Pleksi istenilen her renkte üretilebilmektedir ve levha halinde üretildiği için flüoresan renklerde de bulunabilir. Flüoresan renklerin olabilmesini sağlayan özellik ise pleksi plaka içinde “ışık yürümesinin ” mümkün olmasıdır. Malzemenin düz yüzeylerinde ışığın kırılmadan hareket edebilmesi ve kenarlarda ışığın kırılması, kırılmanın gerçekleştiği yerlerde renklerin floresan şekilde görülmesine olanak sağlamaktadır. Aynı durum kesitten aydınlatmalı pleksi kullanımında da geçerlidir.
Açık Hava Reklamcılığındaki Önemi Nedir?
Açık hava reklamcılığında pleksi vazgeçilmez malzemelerdendir. Özellikle ışığı yüzeyinde iyi dağıtması, kırılma dayanımı, kolay şekil verilebilmesi, Cnc lazer kesim (cnc lazer kesim ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız) ve diğer cnc çeşitlerinde rahatlıkla kesilebilmesi, onu birçok alanda alternatifsiz kılmaktadır.
Günlük hayatımızda gözümüze çarpan birçok reklam ürününde pleksi görmek mümkündür.
Işıklı Tabelalar : Etrafınızda baktığınızda göreceğiniz, kutu harf tabela, alüminyum kompozit tabelalar gibi pek çok çeşitte aydınlanan kısımlar akrilikten üretilmektedir. Isı ile kolayca harf kenar bantları dönülebilmekte, düz cnc kesim yapılar tabela ön cephe aydınlatmalarında kullanılabilmektedir.
Broşürlükler : Pleksinin önce cnc de kesilerek ardından belirli ısılarda bükülmesi ile üretilen broşürlük ve föylükler pek çok restaurant menülerinde, fuar alanlarında karşımıza çıkabilmektedir.
3d Lambalar : 3D görünüme sahip gece lambaları ağırlıklı olarak 3mm kalınlığında şeffaf pleksinin, kazınıp kenarlarının kesilmesiyle üretilmektedir. Nasıl üretildiğini merak ederseniz aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
youtube
0 notes
Text
New Post has been published on https://reavista.com.tr/4cba5c29075a549017d6ba39af5036ad/
youtube
0 notes
Text
Dijital Baskı Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
New Post has been published on https://reavista.com.tr/dijital-baski-nedir-cesitleri-nelerdir/
Dijital Baskı Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Dijital baskı, dijital ortamdaki görsellerin direkt olarak çeşitli malzemelerin üzerine basılmasına denir. Bu baskı çeşidinde ofset matbaa baskısında olduğu gibi bir baskı plakasına ihtiyaç duyulmaz. PDF, AI, PST dosyaları gibi dijital medyalardan direk olarak dijital baskı makinesi aracılığı ile yapışkanlı folyo, kağıt , kanvas , fotoğraf kağıdı , kumaş , sentetik malzemeler veya mdf, dekota, forex, pvc foam, ahşap, cam, metal gibi yüzeylere uygulanabilir.
Dijital Baskı ile Ofset Matbaa Baskı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Dijital baskı çeşitleri geleneksel ya da bir diğer deyişle analog baskı çeşitlerine göre farklılıklar göstermektedir. Örnek olarak dijital baskıda ofset matbaa baskılarında olduğu gibi plakalar kullanılmaz. Metal plakalar kullanmak yerine görüntü, baskı makinaları aracılığıyla direkt olarak baskı malzemesinin üzerine basılır.
Dijital ürünler baskı teknolojisi çok hızlı bir şekilde evrim geçirmekte ve baskı kalitelileri her geçen gün daha kaliteli hale gelmeye devam etmektedir. Bu gelişmeler ile dijital baskının kalitesi ofset matbaa baskısından alınan kaliteye çok yaklaşmış bulunmaktadır. Dijital baskının ayrıca başka avantajları da mevcuttur:
Kişiselleştirilmiş, değişken data baskısı
İstek üzerine anlık baskı yapılabilmesi
Düşük adetlerde maliyet avantajı
Hızlı ve kolay revizyon yapılabilmesi
Geniş Format Dijital Baskı Nedir?
Geniş format dijital baskı, genellikle ticari amaçlı kullanılan, baskı boyutları standartlara oturmuş makineler ile yapılır. Adı büyük format baskı olarak da kullanılabilen baskı çeşidi, boyutu standartlardan çok daha yüksek genişlikteki makinalar ile üretilmektedir.
Endüstride “geniş format” göreceli bir terimdir çünkü maksimum baskı genişliği baskı makineleri arasında değişiklik göstermektedir. Geniş formatta ölçüler yaygın olarak 160cm, 180cm, 320cm ve 500cm rulodan ruloya veya düz zemin (flat) baskı şeklinde yapılır. Fakat genel olarak bahsetmek gerekirse, geniş format dijital baskı aşağıdaki kategoriler ile açıklanabilir:
Duvar kağıdı baskıları
Cephe giydirme baskıları
Etkinlik duyuru afişleri ve billboardlar
Stand sistemleri baskıları
Poster ve duyurulur
Tabelalar
Yatay ve dikey afişler
Harita, şablon ve şemalar
Yukarıdaki listeden de anlaşılacağı üzere geniş format dijital baskı birçok alanda kullanılabilmektedir. Uzak mesafelerden dikkat çekmek, sunulan ürün veya hizmet hızlı bir şekilde açıklamak veya reklamı yapılmak istenen ürünü görsel olarak kaliteli bir şekilde sunmak için önemli bir yöntemdir.
Geniş format baskı genellikle sabit bir yüzeye uygulanmak amacıyla kullanılsa dahi, fuar ve stand sistemleri gibi sabit olmayan yüzeylerde de kullanılabilmektedir.
Baskı Kalitesi Nedir?
Baskı kalitesi terimi, dijital baskı makinesinde basılan görsel için kullanılan bir kelimedir. Kaliteyi belirleyen birçok faktör olmasına rağmen genel olarak dijital ortamdaki görselin hangi oranda doğru bir şekilde baskı malzemesine aktarılabildiği ile ölçülebilir.
Baskı kalitesi genel olarak DPI ile ölçülmektedir. DPI, kaynak görselin çözünürlüğü veya piksel sayısının dijital baskı makinesi tarafından uygulanabilirliğinin karşılığıdır. Eğer makine düşük DPI kapasitesine sahip ise uyguladığı baskı kalitesi de düşecektir.
Baskı kalitesi kullanılan boya, baskı malzemesi, havadaki nem oranı, parlaklık seviyesi ve baskı modu gibi birçok değişkenden etkilenmektedir. Orijinal görselin kalitesi göz ardı edilebilmektedir fakat çok önemli bir faktördür. Birçokları baskının sonucunun baskıya verilen görselin, özellikle geniş format baskıda, baskı kalitesiyle doğrudan orantılı olduğunu unutabilmektedir.
Bir bütün olarak bakıldığından, geniş format baskı makinelerinde kaliteyi etkileyen en önemli konu, boya damlacık boyutudur. Damlacık boyutu pl yani pikolitre ile ölçülmektedir. Boya damlacık boyutu yani pl değeri küçüldükçe, makinenin püskürtebildiği detay miktarı artmakta ve dolayısıyla baskı kalitesi de dramatik bir şekilde artmaktadır.
Şunu anlamak çok önemlidir ki dijital makinelerin birçok farklı çeşidi vardır. Bu çeşitler baskı modu, hızı, renk yoğunluğu gibi birçok değişkenle birbirinden ayrılmaktadır. Kıyaslarken elma ile elmayı kıyaslamak çok önemlidir. Ev kullanıcıları için üretilen EPSON L800 fotoğraf baskı makinelerinde bulunan baskı kafaları 2 pl gibi çok düşük değerleri sahip olduklarından dolayı çok yüksek kaliteli fotoğraf baskıları elde edebilmektedir. XP600 kafa bir UV dijital baskı makinesi geniş format olmasına rağmen neredeyse yüksek kalite fotoğraf baskı basabilen bir epson gibi çok yüksek kalitede baskı elde edilmesini sağlayabilmektedir. Bunun en büyük sebebi ise epson boya damlacık boyutuna çok yakın bir boyut olan 2.4 pl değeri ile baskı yapabilmesidir.
0 notes
Text
Duvar Kağıdı Satın Alma Rehberi (Dijital Baskılı 3D)
New Post has been published on https://reavista.com.tr/dijital-baskili-3d-duvar-kagidi-satinalma-surecleri/
Duvar Kağıdı Satın Alma Rehberi (Dijital Baskılı 3D)
Duvar kağıdı uygulaması ile ister iş yeri ister ev olsun, yaşam alanlarınıza yeni bir hava katmaya karar verdiyseniz, doğru yerdesiniz. Yazımızda, standart, kendini yenileyen desenlere sahip duvar kağıtlarının aksine, bulunduğunuz ortama derinlik katabilecek, kaliteli ve sizin için özelleştirilmiş bir çözüm olan dijital baskılı 3d duvar kağıdı uygulamasından ve dikkat etmeniz gereken hususlardan bahsedeceğiz. Uzunca yazımızı okumadan doğrudan birebir iletişime geçerek duvar kağıdı uygulaması ile ilgili bilgi almak isterseniz, mesai saatleri içerisinde 0216 256 55 80 numaralı telefondan, haftanın yedi günü 24 saat ise iletişim sayfamızdaki formu doldurarak veya sayfanın sağ alt köşesindeki whatsapp butonu vasıtası ile bizlere ulaşabilirsiniz.
İlk Aşama : Duvar Kağıdı Yapılacak Zemin
Uygulama yapılacak zeminin düz ve boyalı olması gerekmektedir. Kaba sıvalı ve aşırı pürüzlü yüzeylerde, tutunma alanı azaldığından tutkal yeterli güce ulaşamamakta ve uygulansa dahi zaman içinde kağıdın duvardan ayrılmasına sebep olmaktadır. Saten alçı çekilmiş, plastik boyalı yüzeylerde çok başarılı sonuçlar alınmakla beraber, boyalı her türlü yüzeye tutunabilmektedir. (Yağlı boya için öncesinde zımpara ile zeminin parlaklığının alınması faydalıdır) Ayrıca zeminde çatlak, kırık gibi bozukluklar olmamasına da dikkat edilmelidir. Elinizi duvara sürttüğünüzde eğer elinizde boyanın toz gibi izi çıkıyorsa, duvar kağıdı uygulama işleminden önce mutlaka yüzeye bir kat astar vurulmasının faydalı olacağını belirtmek isteriz.
Duvarınızın en boy oranı ile sonraki aşamada anlatılacak olan seçilecek görselin en boy oranının yakın olması önem arz etmektedir. Çünkü seçeceğiniz görsel eğer enine geniş bir dikdörtgen ve duvarınız daha çok kareye yakın ise, uygulama için görselden ciddi bir kısmın kesilmesi gerekecektir. Ama yine de bu konuda çok endişelenmenize gerek yok çünkü uzman personellerimiz, uygulama öncesinde çekeceğiniz duvar fotoğrafı üzerinde size uygulamayı yapmakta ve bitmiş halinin bir öngörüsünü sunmaktadır.
İkinci Aşama : Duvar Kağıdı Görsel Seçimi
İşte bu kısım tam olarak duvar kağıdının size özel olmasını sağlayacak. Görsel seçimi hem keyifli, hem de tam olarak amacınıza uygun görüntüyü almanızı sağlayacak olan aşamadır. Eğer bulunduğunuz ortamı büyütmek istiyorsanız 3D derinliğe sahip, huzur katmak için güzel bir manzara veya enerjiyi yükseltmek için canlı renklerden oluşan bir görsel seçebilirsiniz. Dijital baskılı 3D duvar kağıtlarında, uygulama alanı büyük olduğundan seçilecek görselin çözünürlüğünün yüksek olması gerekmektedir.
Duvar-Kağıdı-2. aşama-görsel-seçimi
Görsel Çözünürlüğü Önemli
Dijital baskılı duvar kağıtları için görsel stok siteleri ile çalışmanın en büyük avantajı çözünürlük. Peki görsel çözünürlüğü ne ifade eder? Dijital ortamlarda gördüğümüz tüm fotoğraflar aslında piksel denilen çok küçük karelerden oluşur. Her bir piksel sadece tek bir renk alabilir. Resmi ekranda görüntülerken ufak halinde normal görünmesine rağmen yalınlaştırdıkça tırtıklı bir yapıya bürünmesi başka bir değişle piksellenmesi duvar kağıtlarınızda karşılaşmak istemeyeceğiniz bir durumdur. Duvar ölçüleri metreler cinsinden ifade edildiğinden, dijital baskıya alınacak görsellerinde bu ebatta basılabilecek sayıda piksele sahip olması zorunluluğunu doğurur. Her ne kadar grafik tasarım programlarında ebadı büyütebilsek de, çözünürlük düşükse piksellenme yerine, görselde bulanıklaşma sorunu yaşamaktayız.
Google, yandex gibi arama motorlarında bulabileceğiniz görsellerde boyutların küçük olması muhtemeldir. İhtiyacımız olan görsel çözünürlüğü yaklaşık olarak 150dpi ve 3000×3000 piksel civarıdır. Bu tarz profesyonel görselleri bulmak için shutterstock (siteye giriş için tıklayınız) gibi stok fotoğraf sağlayıcıları ile çalışmak daha faydalı olacaktır.
Shutterstock tüm dünyadan, fotoğrafçı ve tasarımcıların çalışmalarını satışa çıkarttığı bir nevi görsel pazar yeridir. Belirli planlar dahilinde çok yüksek çözünürlüklü görseller satın almak mümkündür. Hemen endişelenmeyin, bu görselleri sizin adınıza satın alıyoruz ve size ücret yansıtmıyoruz.
Shutterstock’ta tüm görseller etiketlenmiştir, ve bu sayede dilediğiniz kriterlere göre milyonlarca görsel arasından seçiminizi yapabilirsiniz. Seçiminizin en boy oranının duvarınıza benzer olmasına özen göstermeniz, eğer tüm görseli duvarınızda görmek istiyorsanız önemlidir. Shutterstock sitesinden görselinizi seçtikten sonra yapmanız gereken tek şey, görsel numarasını grafik tasarımcımıza iletmek. Tebrik ederiz en zor kısmı tamamladınız.
Üçüncü aşama : Duvar Kağıdı Grafik Çalışması
Seçilen görselin duvarınızın ölçülerine göre birebir ayarlanması gerekmektedir. Grafiker, ilk etapta dijital ortamda duvarınızın fotoğrafı üzerinde uygular. Sizin onayınızı takiben dijital baskıya hazırlık aşaması başlar. Seçtiğiniz fotoğraf veya vektör, aldığınız ölçüye göre, birebir ebatta büyütülür. Hazırlanan çok büyük boyutlu dosya dijital baskı bölümüne iletilir.
Dördüncü Aşama : Duvar Kağıdı Dijital Baskı
Duvar kağıtları geniş formatlı dijital baskı makinelerinde basılabilir. Bu kısımda, dijital baskı çeşitlerine kısaca değinmekte fayda var ancak siz daha detaylı bilgi istiyorsanız Dijital Baskı Nedir? konulu yazımıza göz gezdirebilirsiniz.
Dijital Baskı Çeşidi
Yaygın olarak, geniş formatlı dijital baskı makineleri su bazlı, solvent bazlı, ve UV olmak üzere üç çeşittir.
Su bazlı dijital baskı sağlıklı ve çevre dostudur. Boyalar zararlı kimyasal içermez ancak çizilme dayanımları düşüktür. Duvar kağıdı uygulandıktan sonra, üzerine bir şeyler sürtmesi durumunda çizilebilir ve maalesef telafisi yoktur.
Solvent bazlı makinelerde yapılan baskılarda ise çizilme dayanımları biraz daha fazladır. Ancak solvent insan sağlığına zararlı bir alkol türevi olduğundan evler için kullanılması sakıncalı olabilir.
UV bazlı dijital baskı makinelerinde ise , hem solvent gibi uçucu kimyasallar kullanılmaz hem de çizilme dayanımları çok yüksektir. Ayrıca diğer iki çeşide göre boyaların renklerini koruma süreleri daha uzundur. Biz duvar kağıdı uygulamaları için UV baskıyı tavsiye ediyoruz.
Kullanılacak Duvar Kağıdı Seçimi
Duvar kağıdı seçiminde, kağıdın malzemesi ve yüzey özellikleri ayrı ayrı değerlendirilir.
Duvar kağıdı malzemesi olarak, tekstil tabanlı, kağıt veya vinil seçenekleri mevcut. Bunlardan tekstil tabanlı ve vinil yırtılmaz özelliğe sahipken, kağıt tabanlı yırtılabilir. Ayrıca ölçü olarak da uygulama dilinde tek parça (eksiz tek parça halinde) veya parçalı (100 – 140 cm civarı ekli ) olarak duvara uygulanabilen çeşitler vardır. Vinil her zaman tek parça halinde, tekstil tabanlılar ise hem parçalı hem de tek parça olarak bulunabilirler. Ek yerleri 5-10 cm yaklaşmadan kolay kolay görünmez.
Yüzey özelliği olarak, değişik çeşitte deri desenli , düz, mat veya parlak olabilirler. Duvar kağıdı yüzeyi parlaklaştıkça üzerindeki renklerin canlılığı artarken, ortam aydınlatmasından dolayı parlama oranı artar. Bu alanda biz, hem parlamayı az göstermesi hemde renklerin canlı çıkmasından ötürü deri desenli ürünleri tavsiye ediyoruz.
Dijital baskısı yapılan duvar kağıdı, paketleme aşamasına geçer. Karton kukaların içine koyularak güvenli olacak şekilde ambalajlanır ve istenilen adrese kargolanır. Uygulaması tarafımızca yapılan ürünler için tabii ki nakliye kısmı tarafımızca çözümlenir.
Duvar-Kağıdı-4.-Aşama-Uygulama
Dördüncü Aşama : Duvar Kağıdı Uygulama
Uygulama aşaması bu işin en önemli kısmı. Çünkü şimdiye kadar yapılan tüm çabanın başarıya ulaşması uygulayıcının elinde. Duvar kağıdı ustası, son anda duvarda fark edilebilecek ve ileride yaşanması muhtemel sorunların önlenmesi için dikkat sahibi ve işine hakim olmalıdır. Biz bu alanda da dilerseniz size destek oluyoruz. İstanbul içerisinde kendimiz, farklı şehirlerde ise çözüm ortaklarımız ile sizlerin kaliteli ve sorunsuz hizmet alabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz.
Uygulama aşaması açısından birkaç önemli husus var. Bunlardan ilki duvar kağıdı tutkalı. Uygulama yerine ve duvar kağıdı türüne göre, duvar kağıdı tutkalı (Biz Acıselsan Süper Tutkal tavsiye diyoruz.) ile belirli bir miktar Ovalit (Ağaç Tutkalı) kullanılması gerekebilmektedir. Toz Duvar kağıdı tutkal ve su karışımı için oranlar paketinin üzerinde yazsa da, ovalit kullanımı gereken uygulamalarda karışımı hazırlama kısmı biraz tecrübe istiyor.
Hazırlanan tutkalın, duvara, kağıt üzerine ve veya ikisine birden sürülmesine karar verilmesi de yine duvar kağıdı türüne göre gerçekleşiyor. Selulozik bazlı duvar kağıtlarında, tutkal önceden kağıda sürülerek yumuşaması sağlanırken, tekstil tabanlı ve vinil duvar kağıtlarında tutkalı duvara sürmenin daha başarılı bir sonuç verdiğini tecrübe ettik.
Duvar kağıdı uygulaması için tutkalın kullanım miktarı da önem arz eder. Çok fazla sürüldüğünde, duvar kağıdını yapıştırdıktan sonra fazlalıklar duvarın üst ve yan kısımlarından akacak ve ortama yayılacak, az sürüldüğünde ise yapışma sağlıklı olmayacaktır. Yaklaşık olarak duvar üzerinde 1 – 1,5mm civarı kalınlıkta bir yapıştırıcı bulunması yeterli olacaktır. Uygulama sonrası hafifçe üstten kağıdın yumuşak bez ve ragle ile sıyrılması, yapışkanın fazla biriktiği alanları ve kağıt ile duvar arasında kalan hava kabarcıklarının ortadan kaldırılması açısından faydalı olacaktır.
Uygulama sonrası ilk saatler duvar kağıdı dalgalı görünecektir. Bu konuda endişe etmeyiniz. Yaklaşık 1 gün içerisinde yapıştırıcının suyu buharlaşacak ve duvarınız boyunca güzel, düz ve gergin bir görüntü alacaktır.
Dijital-Baskı-Duvar-Kağıdı-Tamamlanmış
Eğer uygulamayı kendiniz yapacaksanız mutlaka önceden, konuda yetkin birisi ile irtibata geçerek bilgi almanızın daha sağlıklı olacağını düşünmekteyiz. Mesela şu an 0216 256 55 80 numaralı telefonumuzdan bizi arayabilir, whatsapp eklentimizden mesaj atabilir, site iletişim formumuzu kullanabilirsiniz. Her koşulda, görevli arkadaşlarımızın sizi memnun etmek için ellerinden geleni yapacaklarına emin olabilirsiniz.
0 notes
Text
Lazer Kesim Makinesi Nasıl Çalışır? Çeşitleri Nelerdir?
New Post has been published on https://reavista.com.tr/lazer-kesim-makinesi-nasil-calisir/
Lazer Kesim Makinesi Nasıl Çalışır? Çeşitleri Nelerdir?
Lazer kesim makineleri birçok farklı sektörde ve sanayi de hassas kesim ve dizayn yapmak için kullanılmaktadır. Lazer kesimi yapan makine yüksek güçte lazer ışını yayarak hassas bir şekilde plastik, metal ya da ahşap üzerinde bölme veya şekil kesme işlemleri yapabilmektedir. Ağırlıklı olarak endüstriyel üretimde kullanım alanı bulmaktadır. Lazer ışını yakarak, buharlaştırarak ya da eriterek uygulandığı bölgede temiz kesim sağlamaktadır.
Kesim Amaçlı Lazer Işını Nasıl Oluşur?
Lazer ışını elektriksel ateşleme veya lamba tetiğinin, dalga yayma materyali ile birlikte kapalı alanda kimyasal reaksiyona girmesiyle yüksek güçte ışın yayılımı sonucunda oluşur. Firmamız bünyesinde bulunan Co2 cam tüplü makinede, elektrik ile tepkimeye giren gaz karbondioksit gazıdır. Ayrıca lazer tüpünde Helyum ve Azot gazları da verimliliği arttırma amacıyla kullanılır. Yaygın kullanımda cam ve metal gibi tüp çeşitleri bulunmaktadır. Cam tüplü lazer makineleri ağırlıklı olarak pleksi, ahşap gibi daha yumuşak malzemeleri kesmekte kullanılırken, metal tüplü lazer makineleri metal ve türevleri gibi daha sert malzemelerin kesiminde kullanılabilir. Tüpten çıkan lazer ışını saydamdır ve gözle görülemez. Üretilen ışın, ayna kullanılarak monokromatik ışın dalgası olarak yansıtılır.
youtube
Lazer Kesim İşlemi Nasıl Gerçekleşir
Lazer tüpünden çıkan ışın aynalar vasıtasıyla, kesme başlığına ulaştırılır. Bu süreç boyunca lazer kesim makinesinin aynalarının iyi ayarlanmış olması gerekmektedir. Ayna açılarındaki problem, lazer ışınının odağının bozulmasına sebep olmakta ve sonuç olarak malzeme kestirilememektedir.
Genellikle makinenin arka tarafında bulunan Co2 lazer tüpünde oluşturulan ışın, makinenin kenar hattı boyunca aynalar vasıtası ile kesim kafasına ulaştırılır. Kafanın içinde bir adet odak lensi bulunur. Lense ulaşan lazer ışını belirli bir noktada yoğunlaşır ve malzemenin kesimi sağlanır. Odak ayarı kesim için hayati önem arz eder. Lazer odağı, çocuk yaşlarda birçoğumuzun deneyimlediği büyüteç ile güneş ışığı kullanılarak kağıt yakma deneyi ile aynı mantıkta çalışır. Büyüteci kağıda optimum uzaklıkta yaklaştırmadığımız sürece kağıdı yakamayız.
Kullanım Alanları
Lazer Kesim, mühendislik alanlarında yaygın olarak makine parçaları üretimi için kullanılmaktadır. Endüstriyel uygulamalarda ise yapı malzemeleri, boru sistemleri gibi yerlerde kullanılmaktadır. CNC ayarlamalarıyla lazer makineleri kesmenin yanı sıra kazıma veya çizim yapmak amacıyla da kullanılabilmektedir. Makinenin büyüklüğü ve kapasitesi üzerinde uygulama yapılabilecek malzeme yelpazesini genişletmektedir. Reklam sektöründe lazer kesim makineleri tabelalar için kutu harf kesiminde, kapı ve yaka isimlikleri gibi ürünlerin kesiminde, dekoratif üç boyutlu pleksi ışıklı ürünlerin kesimde ve buna benzer birçok alanda kullanılabildiği gibi ayrıca kazıma yöntemiyle dekoratif ve hediyelik eşya amaçlı uygulamalarda da kullanılabilmektedir. Ağaç malzemeler üzerine dekoratif yazılı kartvizitler gibi ürünler yine bu makinelerle üretilmektedir.
Kesilebilen Malzemeler
Firmamız bünyesinde bulunan 150w Co2 cam tüplü lazer kesim makinesi ile pleksi (akrilik – pmma), mdf ve su kontrası gibi ahşap türevleri, pvc, pet gibi plastik türevleri üzerine kesim ve kazıma işlemi yapabilmekteyiz. En fazla 20mm kalınlığa kadar malzemeler 0,1mm hassasiyetle sorunsuz olarak kesilebilmektedir. Aşağıdaki videoda 3mm pleksi kullanılarak hazırlanan 3d lamba imalatını izleyebilirsiniz.
youtube
0 notes
Text
Vinil - Branda Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?
New Post has been published on https://reavista.com.tr/vinil-branda-nedir-kullanim-alanlari-nelerdir/
Vinil - Branda Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?
Vinil branda , dış mekan reklamlarında yaygın olarak kullanılan bir dijital baskı malzemesidir. Çoğunlukla geniş formatlı dijital baskı makinelerinde tek parça olarak basılırlar.
Malzemeler
En yaygın olarak kullanılan malzeme, PVC olarak da bilinen yüksek ağırlıklı teknik vinillerdir. Genellikle 400-450 gr/m2 malzeme kullanılmaktadır. Bundan farklı olarak ağırlıkları 230-600 gr (metrekare’de) aralığında değişebilmektedir. Bu brandalar tek taraflı ya da çift taraflı olarak kullanılabilmektedir. Kenarlarına lastik rondela ya da daha bilinen adıyla kuş gözü de açılarak, köşelerinden ip vb. yardımıyla monte edilmeleri sağlanabilir. Lastik rondelalar farklı yöntemlerle yerleştirilebilmektedir. Bunların arasında, kıvırarak dikme, kaynak ve özel makine kullanımı bulunmaktadır.
Vinil – Branda Dijital Baskı
Bir çok farklı çeşit branda bulunmaktadır. Ortalama dayanıklılık süreleri de uygulandıkları yere göre değişmekle beraber 3-5 yıl arasındadır.
Dijital baskılı vinil brandalar: Üzerlerine su bazlı, eco-solvent, solvent bazlı ya da UV dijital baskı makinelerinde baskı yapılabilmektedir. UV baskı makineleri ile uygulanan baskılarda pigmentler daha kalıcı olmakta ve bu sayede hava koşullarına karşı malzeme daha uzun süre dayanmaktadır. Genellikle HP, EFI Vutek, Mimaki, Roland, Mutoh veya birçok Çinli ve Koreli üreticinin üretmiş olduğu geniş formatlı baskı makineleri kullanılmaktadır. Çok büyük brandalara daha büyük baskı genişliği olan makineler ile baskı yapılabilmektedir. Bu makinelerin genişlikleri 5 metreyi bulmakta ve bilgisayarlı bir sistemle yönetilen boya püskürtmeli sistemler kullanmakta. Bu tarz dijital baskı makineleri ile saatte 280 m2’ ye kadar baskı almak mümkün olmaktadır. Dijital baskı hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, Dijital Baskı Nedir? başlıklı yazımıza göz gezdirebilirsiniz.
Boyama: Vinil brandanın üstüne fırça yardımıyla şekillerin ve harflerin boyanması yöntemi. Yine bu yöntem de dijital baskının yaygınlaşması ile ortadan kalkmıştır.
Vinil – Branda Üretimi
Vinil branda üretiminde kullanılan iki farklı temel yöntem bulunmaktadır ve sonuçta ortaya çıkan malzeme de hangi yöntemle üretildiğine göre isimlendirilir.
Dökme vinil, reklam sektöründe aynı zamanda daha yüksek kaliteli vinil anlamına da gelmektedir. Üretimi polyvinylchloride (PVC) ile başka kimyasal malzemelerin karıştırılıp son olarak da renklendirici eklenmesiyle “pişirme” aşamasıyla son bulmaktadır.
Kalenderik ya da reklam sektöründe yaygın olarak kullanılan adıyla lamine vinil üretimi ise çok daha farklıdır. Kullanılan malzemeler dökme ile birçok noktada aynıdır. Yine malzemeler karıştırılır fakat farklı olarak kalenderik vinil tarif hazır olduktan sonra pişirilmez ve bunun yerine yüksek ısılarda kendisi bekleyen silindirler ile yoğrulurlar. Bu silindirlerin üzerine işlenen desen de vinil brandanın dokusunu belirlemektedir.
Kullanım Alanları
Brandalar birçok alanda kullanılmaktadır. Çoğunlukla firmaların logoları ile kullanılarak mevcut kampanyalarını , etkinliklerini veya kendilerini duyurmak için özel şirketler tarafından kullanılırlar. Bunun haricinde spor takımları, okullar, sivil toplum kuruluşları tarafından da etkinlik duyuruları için kullanılmaktadır. Ayrıca festivallerde de kullanım alanı bulurlar.
Kaliteli bir vinil branda da köşelere yerleştirilen lastik rondelalar kaliteli bir şekilde monte edilmiş olmalıdır ki malzemenin monte edileceği bina cephesi , sokak veya cadde gibi yerlerde uzun süre sağlam bir şekilde durabilsin.
0 notes
Text
Cast Folyo - Kast Folyo Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?
New Post has been published on https://reavista.com.tr/cast-folyo-kast-folyo-nedir/
Cast Folyo - Kast Folyo Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?
Cast folyolar hayatlarına sıvı olarak başlayan yüksek kalite folyolardır. Bu sıvı, devasa dökme plakalara dökülerek çok ince katmanlar halinde folyo şekline getirilir. Kast folyoya kendine has kalitesini veren, kendi şekliyle alakalı hafızası olmamasıdır. Adeta bir bukalemun gibi çevresinin şeklini alır. Kast folyo uygulandığı yüzeyin şeklini benimser.
Araç Kaplamada Kast Folyonun (Dökme – Cast Folyo ) Önemi Nedir?
Araç-Giydirme-Araç-Kaplama
Kast folyoların araç kaplama için en ideal folyo olmaların birkaç sebebi vardır. Bunlardan bir tanesi çekme yapmamasıdır. Uygulandığı alanda uygulama sonrasında kendi orijinal formuna dönmeye çalışmaması, malzemenin bu konuda bir hafızası olmaması sebebiyle grafikte bozulmalara sebebiyet vermez. Özellikle araçların kenarlarında ve köşelerinde bu konu daha çok önem arz etmektedir. İnce ve esnek yapısı sayesinde kast folyo ile kaplanan objelerde zamanla gerçekleşen bozulmalar minimumda olmaktadır. Bir diğer faktör ise üretim şeklinden kaynaklı olarak, bu folyoların hava şartlarına ve hava sıcaklığındaki sert değişimlere karşı çok dayanıklı olmalarıdır. Su emilim oranlarının eser seviyede olması sebebiyle yağmur, kar, dolu ve fırtına gibi doğa olaylarından etkilenmemeleri yanı sıra, kaplandıkları yüzeyi bu hava muhalefetlerine karşı da korumuş olurlar. Dolu yağışlarından sonra görülmüştür ki üzerinde folyo kaplama bulunan araçlar bu yağışlardan daha az hasar görerek çıkmıştır.
Başka Çeşit Folyolar da Var mı?
Cast folyodan ayrı olarak yaygın kullanılan bir folyo türü daha bulunmaktadır, kalenderik folyo. Kalenderik folyo, ısıtılmış folyo hammaddesinin bir dizi sıcak silindir ile pişirilerek ve şekillendirilerek işlenmesi yoluyla üretilmektedir. Üretim işlemlerinden dolayı , kalenderik folyolar hayatlarına düz bir plaka olarak başlarlar , bu şekilde sertleştirilirler ve hep bu şekilde kalmaya meyilli bir hale gelirler. Kalenderik folyo ana uygulama alanları çok büyük oranda düz yüzeyler olan tabelalar, standlar, duvar ve cam yüzeylerden oluşmaktadır. Kalenderik folyo üretimi kast folyo üretimine göre daha ekonomik ve hızlı gerçekleştirilmektedir , bu sebeple de daha uygun fiyatlı olarak satılmakta ve uygulanmaktadır.
Araç Kaplamada Kalenderik Folyo Kullanılmasının Sakıncaları Nelerdir?
Sijital Baskı Cast-Folyo-Araç-Giydirme-Reklam
Kalenderik folyo ile ilgili en büyük problem kenarlar, köşeler ve şekilsiz yüzeylerdir. Bu yüzeylerde gerdirilerek yapılan uygulamalar sonrasında folyo kendi düz olan haline dönmek istemektedir ve kısa zaman içinde de bu sebeple çekmeler yapmaktadır. Araçlarda bu olaylara çok daha sık rastlanmaktadır. Bunun sebebi ise araçlarda düz yüzeylerden çok kenar, köşe ve şekilsiz yüzeyler bulunmaktadır. İlk uygulandığı anda kalenderik folyo da çok güzel görünecek olsa da zamanla kenarlarda ve köşelerde gerginlikten dolayı oluşacak olan kalkmalar hem estetik açıdan güzel bir görüntü sergilemeyecek hem de kalkma başladığı yerden yürümeye devam edecektir. Bu sebeple daha düşük maliyetli dahi olsa araç kaplama uygulamalarında kesinlikle kast folyo tercih edilmelidir.
Cats Folyo ile Kalenderik Folyo Birbirinden Nasıl Ayırt Edilir?
Bu biraz zor bir konu çünkü ürünlere aşina olmayan insanlar için iki folyo birbirine çok benzemektedir. Konuda acemi olmayanlar iki folyoyu birbirinden dokunarak ayırt edebilir. Kast folyo daha yumuşak ve incedir.
Renkli-Cast-Folyo-Araç-Renk-Değişimi
Cast Folyo Çeşitleri Nelerdir?
Açık hava reklamcılığında kullanılan Cast Folyolar yaygın olarak dijital baskı yapılabilir kast folyolar ve renkli kast folyolar olmak üzere iki çeşitlir. Araç renk değişimi gibi araç kaplama uygulamalarında renkli cast folyo kullanılmaktadır. firmaya veya markaya ait, üzerinde çeşitli vektör ve fotoğraflar bulunan grafik tasarım çalışmaları yapılmak istenildiğinde tercih dijital baskı yapılabilir cast folyodan yana olmaktadır. Cast folyolar üzerine, solvenmt, eko solvent, su bazlı ve uv dijital baskı yapabilen makineler ile istenilen tasarımlar aktarılabilmektedir.
#Araç Giydirme#Araç Kaplama#Araç Kaplama Folyosu#Cast Folyo#Cast Folyo Nedir#D#Faydalı Bilgiler#Genel
1 note
·
View note