Text
Zijn naam is Kees
Zijn naam is Kees, hij is 37 jaar oud geworden.
Kees is een bekende amateurvoetballer uit Dordrecht en bijna iedereen kent hem. Kees kon goed voetballen en voetbalde altijd bij ODS. Hij had een heel goede jeugd zonder in aanraking te komen met justitie, tot dat hij een vechtpartij op z’n 18e had op de voetbal en 3 maanden kwam vast te zitten.
Kees kwam vrij en ontdekte alle ‘mooie’ dingen van het leven, zoals vrouwen, geld, drugs en alle andere dingen. Toen hij 20 was, werd hij voor de 2e keer veroordeeld voor alweer een mishandeling. Ditmaal krijg hij 8 maanden.
Toen Kees vrijkwam leerde hij op z’n 22e zijn liefde van z’n leven kennen. Ze trouwden toen hij 24 was en alles ging goed.
Tot zijn vrouw erachter kwam dat Kees aan de cocaïne zat. Hun relatie liep een beetje uit de hand en ze besloten het opnieuw te proberen en kinderen te krijgen. Ze dachten dat dat hun relatie zou redden. Toen Kees 25 was werd zijn eerste kindje geboren. Een dochtertje, en twee jaar later werd zijn zoontje geboren.
Het ging beter tussen Kees en z’n vrouw maar hij blijf aan de cocaïne.
Hij ging weer de gevangenis in voor openstaande boetes en meerdere dingen. In de gevangenis leerde Kees slechte mensen kennen en kwam in het verkeerde circuit. Hij begon te dealen en geld te verdienen. Hoe meer hij verdiende hoe meer het een verslaving werd. Niet alleen de cocaïne maar ook dus het geld verdienen. Zijn vrouw had er genoeg van en ging samen met de kinderen bij haar moeder wonen. Ze zei tegen Kees dat hij pas de kinderen mocht zien als hij zich liet inschrijven bij een kliniek. Ze hoopte dat dit Kees zou helpen maar juist het tegenovergestelde gebeurden. Hij ging nog meer snuiven en het geld verdienen werd steeds belangrijker. Kees was meer buiten dan binnen en kreeg nog meer slechte vrienden.
Maar er was nog een dealer in Krispijn en hij was niet heel blij met de concurrentie. Zijn zaakjes gingen steeds minder goed en hij verdiende bijna niks meer. De cocaïne van Kees was beter en dat wist hij. Wat hij ook probeerde, speciale aanbiedingen of extra mee geven iedereen bleef maar kopen bij Kees. Hij had er genoeg van en besloot Kees op de blok op te zoeken. Hij zag hem en deed zijn jas uit en zijn tasje af. Hij wilde vechten. Kees zag dat wel zitten. En besloot terug te vechten. En hij won en iedereen kreeg nog meer respect voor hem. Toen Kees hem de rug wilde keren voelde hij ineens een messteek. De andere dealer kon niet omgaan met het verlies en besloot hem neer te steken.
Kees werd naar het ziekenhuis gebracht en lag daar 4 dagen op de spoedeisende hulp. Maar wist dat hij dit niet ging overleven. Het enige voordeel dat dit gaf was dat hij zijn vrouw en kinderen voor de laatste keer kon zien en hij afscheid kon nemen en in rust dood kon gaan. Met genoeg geld voor zijn vrouw en kinderen om voor de rest van hun leven goed te kunnen leven.
1 note
·
View note
Text
Straft Nederland streng genoeg?
Wordt er in Nederland streng genoeg gestraft?
Ik hoor vaak om mij heen: Als het niet mag doe ik het gewoon, want je wordt hier in Nederland niet hard gestraft. Maar is dat ook echt zo? Zijn de straffen echt zo kort? En passen de straffen wel goed bij de misdaad die ze hebben gepleegd? Of zijn de straffen in andere landen juist hoog vergeleken ons land? Dit allemaal in mijn artikel over; Wordt er in NL streng genoeg gestraft? Om te beginnen wil ik jullie graag vertellen welke straffen er allemaal bestaan in ons land. Verder wil ik het gaan hebben over welke doelen deze straffen hebben. Hierna wil ik duidelijkheid over hoe de rechter de strafmaat bepaald en of deze straffen licht zijn? Verder heb ik wat artikels opgezocht over uitspraken van de rechter met het bijbehorende verhaal erbij. Welke straffen zijn er? De belangrijkste straffen zijn een boete, een taakstraf en gevangenisstraf. De rechter kan ook maatregelen opleggen. Daaronder valt bijvoorbeeld ontneming van geld dat door het misdrijf is verkregen, het betalen van schadevergoeding of de meest ingrijpende: tbs. Wat is het doel van straffen? Vergelding: Een doel van een straf is vergelding. Wie een strafbaar feit heeft begaan, mag daar niet mee wegkomen. Hij verdient straf. Het slachtoffer en de samenleving verdienen genoegdoening. Voorkomen van herhaling: Straf moet voorkomen dat de dader nog een keer in de fout gaat. Welke straf dat doel het beste dient, hangt af van de persoonlijke omstandigheden van de dader. Soms zal de rechter voor de zwaarst mogelijke straf kiezen, soms kan hij besluiten dat een voorwaardelijke straf beter helpt om herhaling te voorkomen. Daar kan de rechter voorwaarden aan verbinden, zoals afkicken van drugs of meewerken aan begeleiding door de reclassering. Afschrikken: Criminelen die bewust een misdaad plannen, weten dat ze gevangenisstraf kunnen krijgen als ze gepakt worden. Op daders die hun misdaad plegen vanwege weinig zelfcontrole, zwakbegaafdheid of alcohol en drugs, heeft een lange gevangenisstraf minder afschrikwekkend effect. Beschermen samenleving: Zolang de dader gevangen zit, kan hij of zij niet opnieuw de fout in gaan. De samenleving is dan (tijdelijk) beschermd tegen deze persoon.
Ook zijn er mogelijkheden in de gevangenissen waarbij de mensen zich kunnen ontwikkelen om zo beter terug te komen in de maatschappij. Neem nou bijvoorbeeld de scholing, gedetineerde kunnen nu in de gevangenis een diploma behalen. Hoe bepaalt de rechter de strafmaat? Een rechter zoekt altijd naar een passende straf en houdt daarbij rekening met de omstandigheden. Welke straf de rechter geeft, hangt af van: - De ernst van het misdrijf - Omstandigheden van het misdrijf en leeftijd en voorgeschiedenis van de dader - Wettelijke kaders
De rechter mag bij een ernstig geweld- of zedenmisdrijf nooit alleen taakstraf geven. Ook gelden er maximumstraffen. Om te voorkomen dat straffen van verschillende rechtbanken en gerechtshoven te veel van elkaar verschillen, heeft het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht (LOVS) oriëntatiepunten opgesteld voor een aantal veelvoorkomende misdrijven. Die geven weer welke straffen rechters opleggen voor bepaalde feiten. Vaak worden ook omstandigheden genoemd waardoor de straf hoger of lager uitvalt. De oriëntatiepunten dienen als houvast voor de rechter, maar hij is daar niet aan gebonden. Straffen Nederlandse rechters licht? Veel mensen hebben het idee dat Nederlandse rechters lichte straffen geven. Als je mensen op straat vraagt of het Nederlandse strafklimaat te mild is, zegt 75% ja. In werkelijkheid is Nederland een van de strengst straffende landen in West- en Noord-Europa. Hoe zouden burgers zelf straffen, als ze net zo veel informatie hadden als de rechter? Precies hetzelfde. Of zelfs milder, blijkt uit onderzoek.
Mensen die gevangen hebben gezeten, komen vaker opnieuw met justitie in aanraking dan een controlegroep. Mogelijke oorzaken zijn dat de gevangenen elkaar negatief beïnvloeden en de fijne kneepjes van het vak bijbrengen. Bovendien raken langgestraften vaak hun baan, woning en soms ook gezin kwijt. Vervolgens is het voor ex-gedetineerden extra moeilijk om weer aan werk of een woning te komen. Zo kan gevangenisstraf indirect leiden tot crimineel gedrag. Er zou ook meer begrip voor een rechter zijn door een helder vonnis te geven. Als de rechter helder beschrijft hoe hij tot zijn oordeel is gekomen, accepteren betrokkenen in een rechtszaak sneller dat een verdachte schuldig is bevonden. Dat blijkt uit een onderzoek naar een proef met rechters die inzicht gaven in hun denkproces. Eigen standpunt Ik vind dat Nederland streng genoeg straft bij de kleinere misdrijven en delicten zoals bijvoorbeeld: woningdiefstal of het stelen van een fiets. Maar ik vind dat als jij een ernstig delict hebt gepleegd zoals bijvoorbeeld: drugs, mensenhandel en zedenzaken dat je daar dan een flinke straf voor moet krijgen. Ook voor de veiligheid van de maatschappij en de erkenning voor het slachtoffer vind ik dat deze straffen hoger moeten. Artikelen Moord Rechtbank Den Bosch 2005: De rechtbank in Den Bosch veroordeelde in 2005 een verdachte tot twaalf jaar gevangenisstraf voor de moord op zijn vrouw. Hij stak zijn vrouw, de moeder van zijn 4 kinderen, in een park neer en heeft haar vervolgens in een vijver achtergelaten. De verdachte zou door ‘VooDoo’ hebben gehandeld en opdracht van bovenaf hebben gekregen zijn vrouw neer te steken.
Moord Rechtbank Breda 2015: Ook hiervoor een soort gelijke zaak maar dan 10 jaar later. De rechtbank in Breda veroordeelde in 2015 een verdachte tot 15 jaar cel voor de moord op zijn slachtoffer. De rechtbank is van oordeel dat er sprake is van voorbedachte rade, omdat de verdachte achter het slachtoffer is gaan staan terwijl het slachtoffer in lagere positie zat, waarna hij de keel van het slachtoffer doorsneed. Op dat, weliswaar korte moment, bestond er volgens de rechtbank de gelegenheid voor de verdachte om na te denken over zijn voorgenomen daad.
Meningen van andere mensen
Onderzoek naar strafopvattingen in Nederland
Om te weten te komen wat voor straffen de Nederlandse bevolking dan wel gepast vindt voor veelvoorkomende delicten, verrichtten onderzoekers van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en de Radboud Universiteit Nijmegen in 2011 een grootschalige studie. De studie werd in opdracht van het Ministerie voor Veiligheid en Justitie en in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek verricht.
In het onderzoek kregen 1071 respondenten uit een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking een twaalftal korte beschrijvingen van verschillende delicten voorgelegd. Het kon dan gaan om allerlei soorten misdrijven, van winkeldiefstal of oplichting tot aanranding of mishandeling. De beschrijvingen werden willekeurig gevarieerd om uit te zoeken of bepaalde kenmerken van de omschreven delictssituaties van invloed zijn op de straf die Nederlanders passend vinden.
Grote verschillen:
Zoals gezegd is de belangrijkste bevinding dat er grote verschillen bestaan in de antwoorden die respondenten hebben gegeven. Voor exact hetzelfde delict zou de één misschien het liefst een werkstraf opgelegd zien, terwijl de voorkeur van de ander wellicht uitgaat naar een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. In meer dan 90 procent van de oordelen over een passende straf, konden respondenten zich overigens vinden in meer dan één type straf. Verder bestaat er steun voor schadevergoeding wanneer een slachtoffer ernstig letsel of grote financiële schade heeft opgelopen.
De geprefereerde strafzwaarte loopt ook enorm uiteen: er zijn mensen die relatief lichte straffen voorstaan en er zijn voorstanders van relatief zware straffen. Dit concludeert dat voor nogal wat straffen die in concrete gevallen door rechters kunnen worden opgelegd, een deel van de Nederlandse bevolking ze te licht zal vinden en een ander deel te zwaar.
1 note
·
View note
Text
Doodstraf, is dit 2017?
Is de doodstraf van levensbelang…. De doodstraf was in Nederland eeuwenlang de zwaarst mogelijke straf, maar is sinds 1870 afgeschaft (met uitzondering van oorlogsrecht), dat gebeurde na een debat van zeven dagen in de Tweede en Eerste Kamer. De straf werd “wreed en onbeschaafd” gevonden. Uiteindelijk wordt in 1983 in de Grondwet bepaald: de doodstraf kan niet worden opgelegd (artikel 114). Sindsdien kent Nederland de doodstraf niet meer, zowel voor misdrijven die in vredestijd als in oorlogstijd zijn gepleegd. Het veranderde tijdens de Franse bezetting van Nederland, begin 19e eeuw. De Fransen voerden de Code Penal in, die voorschreef dat de doodstraf voltrokken moest worden door middel van de guillotine. Enkele jaren later werd vastgelegd dat in het Koninkrijk der Nederlanden de doodstraf alleen door het zwaard (onthoofding) of de strop (ophanging) kon worden voltrokken. In de praktijk werden ter dood veroordeelden altijd opgehangen. De allerlaatste terechtstelling voor een misdrijf onder het gewone strafrecht vond 31 oktober 1860 in Maastricht plaats. Johannes Nathan, veroordeeld voor de moord op zijn schoonmoeder, werd die dag om 10:00 ’s ochtends opgehangen. Terwijl in de Nederlandse samenleving een grote groeiende minderheid voorstander is van herinvoering van de doodstraf (onderzoekers wijzen op 42% voorstanders). In de Nederlandse politiek is het onderwerp volledig taboe. Momenteel is de SGP de enige Nederlandse partij met zetels in de Tweede Kamer die voorstander is van de doodstraf, ze hebben het overigens niet opgenomen in hun verkiezingsprogramma. Mening van een persoon die tegen de doodstraf is: “Als iemand, iemand anders vermoordt heeft, heeft de doodstraf in mijn ogen geen nut om diegene die straf te geven. Dan komt hij er in mijn ogen te makkelijk vanaf. Hij moet een straf krijgen waardoor hij zijn daden onder ogen komt” Mening van een persoon die voor de doodstraf is: “Ik vind dat als je iemand vermoord hebt met bedachte raden moet je zelf ook gestraft worden met een gelijke straf dus ook betalen met de dood. Oog om oog, tand om tand” Conclusie Ik ben tegen de doodstraf omdat dit een veel te makkelijke uitweg is voor iemand om van zijn straf af te komen. Mijn mening is dat een gevangenisstraf veel erger is omdat iemand dan wordt geconfronteerd met zijn daden en hiermee wordt opgesloten. Ik vind wel dat de gevangenisstraffen in Nederland sterk verlengd moeten worden.
1 note
·
View note
Photo
Een interview met een wijkagent uit Dordrecht
Algemene vragen
· Hoelang bent u al wijkagent en bent u van plan dit de rest van uw leven te doen?
Ik werk al 15 jaar bij de politie en al 8 jaar als wijkagent in Dordrecht regio Leerpark.
Nee, het is tijd voor wat anders ik wil graag iets gaan doen in de hulpverlening. Deze keuze heb ik mede door mijn werk bij de politie gemaakt.
· Is het zoals u had verwacht dat het zou zijn?
Ja de reden dat ik bij de politie ben gegaan is om mensen te helpen, dit was voor mij de belangrijkste motivatiefactor om voor dit beroep te kiezen, dit is dan ook iets waar ik dagelijks mee bezig ben.
· Wat vindt u het moeilijkst aan dit beroep en wat het leukst?
Leukst: Het netwerken met de mensen in de regio en ook hier weer kwam het ter sprake dat het helpen van mensen heel belangrijk is voor haar.
Moeilijkst: Dat het niet mogelijk is om iedereen te kunnen helpen door te zwakke bewijzen terwijl ik eigenlijk zeker weet wie het gedaan heeft.
Inhoudelijke vragen
· Als u iemand aanhoudt is het dan altijd zo dat diegene een justitiële maatregel krijgt die gevolgen heeft op hun toekomst?
Als ik iemand staande houd heeft dat er nog niets mee te maken, dit gebeurd pas als iemand een delict heeft gepleegd en hierbij een dagvaarding krijgt. Als de rechter diegene schuldig heeft verklaard volgt er een justitiële maatregel.
De rechter kan iemand een voorwaardelijke straf, gevangenisstraf en/of taakstraf geven. Voor een taakstraf en een gevangenisstraf krijg je een strafblad waardoor je geen VOG aan kunt vragen en dit kan gevolgen hebben voor de toekomst. Een zededelict blijft je heel je leven achtervolgen.
· Met welke vergrijpen komt u het vaakst in aanraking?
Diefstal van waardevolle spullen en fysiek geweld.
· Kunt u het verloop van het proces noemen (op het politiebureau) als u iemand heeft aangehouden die een justitiële maatregel krijgt?
Als wij iemand aanhouden wordt diegene in een politiebusje naar het bureau gebracht en worden ze naar de arrestante-afdeling gebracht. Hier wordt de verdachte gefouilleerd, op de foto gezet, vingerafdrukken afgenomen en wordt hun identiteit gecontroleerd. Vervolgens wordt diegene voorgeleid bij de hulpofficier van justitie en die gaat toetsen of de aanhouding rechtmatig is. Als dit zo blijkt te zijn wordt de zaak verder geleid door de recherche. Hier krijgt de verdachte ook recht op een advocaat.
· Gebeurd het vaak dat mensen die al eerder een justitiële maatregel hebben gekregen hier weer mee in aanraking komen?
Ja, die hebben we wel maar niet opvallend vaak. We hebben een aantal ‘veelplegers’ die omdat ze bijvoorbeeld niet genoeg geld hebben blijven stelen, dit zijn dan vaak drugsverslaafden.
· Krijgen deze mensen dan ook zwaardere/andere straffen opgelegd?
Ja, de verdachte krijgt dan te maken met ISD (Inrichting Stelselmatige Daders) hier krijgen de verdachte dan twee jaar gevangenisstraf voor.
· Is er een verschil tussen volwassenen en jongeren die een justitiële maatregel boven het hoofd hangen?
De officier van justitie kijkt naar het verleden van de persoon in kwestie. Als deze persoon meerdere delicten op zijn kerfstok heeft wordt de straf zwaarder. Het minderjarige strafrecht is anders als dat van een meerderjarige. Maar als je als minderjarige al meerdere dingen op je strafblad hebt word je ook zo beoordeeld, de maximale straf van een minderjarige is 2 jaar gevangenisstraf (ISD).
· Krijgt u wel eens te maken met geweld tegen u en uw collega’s tijdens het werk?
Ja, het meest voorkomende is verbaal geweld, maar helaas is er ook wel eens sprake van fysiek geweld.
· Worden u of uw collega’s wel eens beschuldigd voor racisme?
Ja, dit gebeurt regelmatig vooral omdat dit nu een discussiepunt in de media is. Soms zijn wij ook bevooroordeeld als je kijkt naar het aantal aanhoudingen waarbij de verdachte buitenlands is. Dit is ook niet goed maar dit soort dingen neem je onbewust mee in de praktijk.
1 note
·
View note
Photo
De Sociale Kaart
Christelijke Jeugdzorg Timon, Regiokantoor
Timon helpt bij problemen met opvoeden en opgroeien. Kinderen, jongeren en hun gezin komen dichterbij hoop, herstel en perspectief.
Halt, Team Rotterdam
Team Halt staat letterlijk voor ‘Het Alternatief’. Jongeren krijgen de mogelijkheid om recht te zetten wat zij fout deden, zonder dat zij hierbij in aanraking komen met Justitie. Hiertoe voeren zij een leer- en/of werkstraf uit, bieden excuses aan en vergoeden de schade aan de benadeelde.
Halt spreekt opvoeders aan op hun verantwoordelijkheid en ondersteunt hen in hun rol als opvoeder. Bij een vermoeden van achterliggende problemen verwijst Halt door naar de jeugdhulpverlening.
Jeugd Preventie Team Dordrecht, locatie Politiebureau Dordrecht
Het Jeugd Preventie Team (JPT) is een samenwerkingsverband tussen de politie en Jeugdbescherming west. Bij het JPT werken coördinatoren van de politie en trajectbegeleiders van Jeugdbescherming west samen in één team. Medewerkers van onder andere de politie, Bureau Halt, Bureau Leerplicht, scholen en Centrum Jeugd en Gezin kunnen jongeren aanmelden bij het JPT.
Ouders kunnen ook zelf aanmelden. Het JPT werkt samen met Bureau Halt, de Raad voor de Kinderbescherming, het Openbaar Ministerie, Leerplicht, Veilig Thuis en andere partners.
Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond
Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond werkt samen met ouders en het netwerk van het gezin aan een veilige opvoedsituatie. Totdat de ouders de zorg weer volledig kunnen overnemen. Hun zijn er het liefst maar voor even.
Jeugdteam Dordrecht
Kinderen en jongeren verdienen het om prettig en veilig op te groeien. Gelukkig lukt dat bij de meesten op eigen kracht of met hulp van familie, vrienden of buren. Maar soms lukt het ook niet en is er tijdelijk extra hulp nodig. Kinderen van 0 tot 18 jaar en hun opvoeders kunnen dan terecht bij het Jeugdteam.
Jeugdzorg Drechtsteden
Jeugdzorg is een samenwerkingsverband tussen vrijgevestigde professionele jeugdzorg-praktijken die opvallen door innovatie en zorg op maat. Praktijken die liever extra tijd besteden aan contact met school, geloofsgemeenschap, cultuur of familie rondom het kind dan aan bureaucratie. Praktijken die snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen in de wijk waarin ze gevestigd zijn. De samenwerking is daarom pragmatisch opgezet met korte, directe lijnen tussen zelfstandige professionals.
Alle praktijken in dit samenwerkingsverband hebben BIG-geregistreerde hoofdbehandelaars en ervaren medebehandelaars met liefde voor kinderen en gezinnen. Medebehandelaars zijn o.a. orthopedagogen, psychologen, systeemtherapeuten, artsen en opvoedingsconsulenten.
Kinderteam BOOOM
Kinderteam BOOOM is er voor kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar met complexere ontwikkelingsvragen en zijn of haar ouder(s)/verzorger(s). Het gaat om een combinatie van medische, gedrags- en/of ontwikkelingsproblematiek, die zich thuis en/of op school voordoen.
Het Leger des Heils
Het Leger des Heils is er voor mensen zonder helper. Het maakt niet uit wat hun achtergrond of levensovertuiging is. Iedereen kan een beroep doen op het Leger des Heils, zelf of via een verwijzende instantie. De aanpak van het Leger des Heils kenmerkt zich door een cliëntgerichte houding. Onze zorg sluit aan bij de behoefte van de cliënt. Oog hebben voor de hele mens en als het nodig is steeds opnieuw beginnen. Het Leger des Heils gelooft in perspectief voor mensen.
MultiDimensionele FamilieTherapie
MultiDimensionele FamilieTherapie heeft als doel van de hulp is om de gezinssituatie op zo’n manier te verbeteren dat kinderen weer helemaal thuis kunnen gaan wonen. Het verblijf dient als overbrugging naar een andere woon- en behandelingssituatie.
Psychologenpraktijk Goedegebuure
Psychologenpraktijk Goedegebuure de praktijk heeft drie afdelingen met meerdere psychologen, coaches, therapeuten en adviseurs. In onze Basis GGZ Praktijk werken geregistreerde gz-psychologen, in onze Counseling christelijke therapeuten en in onze Consultancy werken christen-professionals die deskundig zijn op het gebied van coaching, talentassessments, -ontwikkeling en -management. Wij kunnen u daardoor snel de best passende hulp bieden.
Stichting Chris
Stichting Chris is een Christelijke Kinder- en Jeugdhulp.
VINK Psychologisch Centrum
VINK Psychologisch Centrum is een particuliere praktijk die zich onder andere richt op onderzoek en behandeling van kinderen en jeugdigen met concentratieproblemen, emotionele problemen (angsten, somberheid of boosheid), gedragsproblemen, persoonlijkheidsproblemen, school- en leerproblemen en sociale problemen.
1 note
·
View note