Text
Is een ontslag op staande voet verstandig?
Is een ontslag op staande voet verstandig ?
Peter Pijpelink – Partner Advocaten Is een ontslag op staande voet verstandig? Werkgevers vragen mij soms advies wanneer ze een werknemer op staande voet willen ontslaan. Is zo’n ontslag verstandig?Ik licht dat toe aan de hand van een voorbeeld.Stel: u bent aannemer. U bent bezig met de boekhouding in uw kantoor en hoort geschreeuw vanuit de werkplaats. U rent ernaartoe en bent net op tijd om…
View On WordPress
0 notes
Text
Heb ik recht op een transitievergoeding als ik minder ga werken?
Heeft u recht op een transitievergoeding als u minder gaat werken?
Peter Pijpelink – Partner Advocaten Deze vraag laat zich het best beantwoorden door hieronder te werken met praktijkvoorbeelden. Praktijkvoorbeelden Jan, Pieter, Bram en Chris zijn collega’s. Zij werken allen al 40 jaar voor dezelfde baas, Cor. Allen werken fulltime. Jan is uitgevallen door rugproblemen. Na twee jaar ziekte ontslaat zijn werkgever Cor hem. Jan krijgt een transitievergoeding…
View On WordPress
0 notes
Text
Is uw verhuurder verplicht uw oude cv-ketel te vervangen?
Is uw verhuurder verplicht uw oude cv-ketel te vervangen?
Peter Pijpelink Partner Advocaten en Mediators Het zal u niet ontgaan zijn. In de afgelopen periode zijn de kosten van aardgas enorm gestegen. Consumenten en bedrijven worden daardoor hard geraakt. Het wordt nog vervelender wanneer uw woning of het bedrijfspand dat u huurt, een oude cv-ketel heeft. Dan lopen uw kosten nog verder op. Cv-ketels die ouder dan 15 jaar zijn, zijn juridisch gezien…
View On WordPress
1 note
·
View note
Text
Hoeveel loon moet u in het derde ziektejaar betalen?
Hoeveel loon moet u in het derde ziektejaar betalen?
Peter Pijpelink – Partner Advocaten
Loonsanctie
In een eerdere blog gaf ik aan dat indien u als werkgever tekortgeschoten bent bij de re-integratie van uw zieke werknemer, u hem ook in het derde ziektejaar loon moet doorbetalen. Ook mag u hem in dat derde ziektejaar niet ontslaan: het opzegverbod tijdens ziekte wordt verlengd.
Reparatiemaatregelen
Het UWV zal aangeven…
View On WordPress
0 notes
Text
Loonsanctie ten onrechte niet opgelegd: stel het UWV aansprakelijk!
Lees mijn nieuwe blog: Loonsanctie ten onrechte niet opgelegd: stel het UWV aansprakelijk!
Peter Pijpelink – Partner Advocaten
Loonsanctie wel opgelegd
In mijn vorige blog besprak ik vanuit werkgeversperspectief de situatie dat het UWV een loonsanctie oplegt. Dit omdat u als werkgever onvoldoende deed om een zieke werknemer te re-integreren.
Op grond van artikel 25 lid 9 Wet WIA kan het UWV u als werkgever dan verplichten maximaal een jaar langer het loon aan uw zieke…
View On WordPress
0 notes
Text
Het (tweede) spoor bijster: stel de arbodienst aansprakelijk!
Het (tweede) spoor bijster: stel de arbodienst aansprakelijk! Lees mijn blog: https://wordpress.com/post/partneradvocaten.wordpress.com/196
Peter Pijpelink – Partner Advocaten
Ziekte is niet alleen een probleem van de werknemer, maar ook van de werkgever.
Complexe regelgeving
Bij ziekte geldt namelijk een complexe regelgeving.
Wanneer een ziekte langdurig is of dreigt te worden, moet de werkgever (uiterlijk na zes weken ziekte) een bedrijfsarts of arbodienst inschakelen.
Er moet dan allereerst een probleemanalyse…
View On WordPress
0 notes
Video
youtube
(via https://www.youtube.com/watch?v=HK1KUTIVuok)
0 notes
Photo
Vanmiddag weer zoals elke dinsdagmiddag ons gratis inloopspreekuur. U kunt dan uw juridische kwesties aan ons voorleggen. Ook op andere dagen bent u uiteraard welkom na het maken van een afspraak. (bij Partner advocaten / mediators) https://www.instagram.com/p/BuVtk0HFMqU/?utm_source=ig_tumblr_share&igshid=1s94r44maqm07
0 notes
Text
Verhaal van schade door ziekte of ongeval van uw werknemer
In 2017 meldden 2 miljoen mensen zich op de afdeling spoedeisende hulp. Vaak na een sportblessure, een verkeersongeval of (uitgaans)geweld. De helft van de betrokkenen had ernstig letsel (bron: www.veiligheid.nl kerncijfers).
Loondoorbetaling en re-integratie
Niet alleen voor de slachtoffers, maar ook voor hun werkgevers kunnen de gevolgen groot zijn. Werkgevers moeten hun werknemers immers twee jaar lang loon doorbetalen (art. 7:629 BW) en kosten maken voor hun re-integratie (art. 7:658a BW).
Schadeverhalen
Als er sprake is van een aansprakelijke dader kan het slachtoffer zijn schade verhalen op de dader. Bij een verkeersongeval of geweld zal snel duidelijk zijn dat er sprake is van een aansprakelijke dader. Bij een sportblessure is dat anders. Als in een normale sportsituatie iemand een ander blesseert, zal de veroorzaker niet aansprakelijk zijn. Dat zal wel het geval zijn als de veroorzaker alle spelregels aan zijn laars lapt en daardoor een ander letsel toebrengt. Bijvoorbeeld door hem op het voetbalveld een doodschop te verkopen.
Regres
Als het slachtoffer recht heeft op schadevergoeding door de dader, heeft de werkgever van het slachtoffer ook een afgeleid recht op schadevergoeding.
De werkgever kan regres nemen en het volgende vorderen:
- Vergoeding van het aan het slachtoffer doorbetaalde nettoloon (art. 6:107a lid 2 BW);
- Vergoeding van de redelijke kosten voor re-integratiemaatregelen (art. 6:107a lid 3 BW); en
- Vergoeding van expertisekosten en kosten voor juridisch advies (art. 6:96 BW).
De collega-dader
Een speciale regeling geldt voor het geval een collega de dader is. De collega-dader kan tijdens het werk of een werk-gerelateerde activiteit zoals een bedrijfsuitje, een college verwonden waardoor hij arbeidsongeschikt wordt. Dan kan de werkgever enkel regres nemen en zijn schade verhalen wanneer het letsel het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de collega-dader. Dat is vaak moeilijk te bewijzen.
Schade na het tweede ziektejaar
Als het slachtoffer langer dan twee jaar ziek blijft en recht krijgt op een WGA-uitkering kan ook het UWV haar schade, namelijk de netto WGA-uitkering verhalen op de dader.
Eigenrisicodrager
Als de werkgever een eigen risicodrager is, draait hij tien jaar lang op voor de WGA-uitkering aan het slachtoffer. De werkgever kan dan ook de netto-uitkering en de te maken redelijke kosten van re-integratie verhalen op de dader (art. 99 Wet WIA).
Premieschade
Als een werknemer ziek uit dienst gaat, zal dat ertoe leiden dat de (voormalig) werkgever een hogere gedifferentieerde premie Werkhervattingskas moet betalen. Deze schade kan de werkgever niet verhalen op de derde, omdat het slachtoffer dit recht niet heeft. Dan bestaat dus ook geen afgeleid recht van de werkgever om vergoeding van deze schade te vorderen. Wel kan de werkgever op grond van artikel 2.18 lid 2 van het Besluit Wfsv de belastingdienst verzoeken om een lagere verhoging vast te stellen als de werkgever twee jaar lang zijn loonkosten heeft verhaald op de dader.
Verzuimverzekering
Wanneer een werkgever een verzuimverzekering heeft afgesloten dan zal de verzekeraar de schade op de dader verhalen. Niet elke werkgever heeft zo’n verzekering afgesloten en vaak kennen dit soort verzekeringen een eigen risico of een wachttijd van tien dagen tot één jaar. De werkgever lijdt dan ondanks dat hij verzekerd is nog steeds schade. Hij zal die schade op de dader kunnen verhalen.
U kunt bij ons vrijblijvend informeren over de mogelijkheden om ook u hierin bij te staan. U vindt onze contactgegevens hier.
Peter Pijpelink
Partner Advocaten
0 notes
Photo
bij Partner advocaten / mediators https://www.instagram.com/p/BrXmXkPFRNn/?utm_source=ig_tumblr_share&igshid=em20iais3vu5
0 notes
Photo
Zo is het maar net! www.partner-advocaten.nl
1 note
·
View note
Text
Elke dinsdagmiddag hebben wij een inloopspreekuur. #partneradvocaten
0 notes
Photo
Zo is het maar net! www.partner-advocaten.nl
1 note
·
View note
Link
Hoe beëindig je een tijdelijke arbeidsovereenkomst?
0 notes
Link
Het recht om zelf een advocaat te kiezen als je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten.
0 notes
Link
Recht op schadevergoeding bij een oude cv-ketel in een huurwoning
0 notes