Text
Space ShipTwo VSS Unity
Richard Branson är en affärsman utan dess like. Han ser alltid framåt och har arbetat sig upp till toppen. Han omger sig med kunnig personal och sägs vara en fantastisk chef. Det är ju så inom alla företag att en bra ledare låter utbilda personalen och ger utrymme för deras kreativa idéer. Kanske är det därför Branson lovar att i år är året då världens första rymdturist besöker rymden. Hans rymdföretag heter Virgin Galactic och tanken är att rymdskeppet Space ShipTwo VSS Unity ska frakta turisterna 10 mil rakt upp i atmosfären. Det handlar alltså inte om en månresa men tillräckligt för att se jorden från rymden. 600 personer har redan löst biljett. Det måste vara något av den häftigaste resan man kan göra. Branson själv har tagit sig från att sälja elevtidningar till att ha en förmögenhet på cirka 40 miljarder svenska kronor. Härligt att han använder de pengarna för att göra rymden tillgänglig för fler. Innan medelsvenssons kan resa utan att betala miljonbelopp dröjer det nog ett tag. Fast i framtiden åker vi nog lika lätt till månen som Mallorca.
3 notes
·
View notes
Text
LSPM J0207+3331
Vad tycker du om rubriken, säger den dig något? Förmodligen inte men det är namnet på en vit dvärg som är helt unik i sitt slag. Dvärgar i rymden är stjärnor i olika faser det finns bland röd, brun och svart dvärg. Den svarta dvärgen uppstår när den vita slocknat. En vit dvärg var en gång i tiden en vanlig stjärna men nu har den kollapsat och är på väg att slockna. Vad som är häftigt med LSPM J0207+3331 är att den är så otroligt gammal. Dvärgen har ringar och enbart de måste vara en miljard år. Den vita dvärgen upptäcktes av en frivillig som gick igenom rymddata och forskarna är lyriska. Den ingår i stjärnbilden Stenbocken och är 145 ljusår bort. Tänk så mycket häftigt att upptäcka i rymden och bara man investerar i ett bra teleskop kan man göra sensationella upptäcker. Visst kostar det en slant men det går att låna pengar och kanske din upptäck blir namngiven efter dig.
3 notes
·
View notes
Text
Lyft blicken ikväll
Titta upp på himlen ikväll om det är klart väder. Då har ni chansen att se orioniderna. Har vi tur kan vi se 50-70 meteorer varje timme. Orioniderna syns varje år i Oktober men antalet synliga meteorer varierar. Orioniderna är ett meteorregn som har uppstått från Halleys komet.
3 notes
·
View notes
Text
Mystiska bilder från NASA
Ni måste titta på denna film från You Tube. Den visar fem mystiska bilder som kommer från NASA.
youtube
NASA har lämnat förklaringar till vissa av bilderna. Fast när ryktena är i omlopp så är det svårt att stoppa dem. Tror ni att NASA har lämnat de riktiga förklaringarna till dessa bilder?
0 notes
Text
Ett norrsken stor som jorden
Kolla på denna bild som visar ett norrsken över Jupiter.
Att Jupiter har ett norrsken har varit känt ända sedan 1979 men nu finns bilder som visar hur gigantiskt norrskenet är. Det är lika stort som hela jordklotet även om det inte ser så stort ut på megaplaneten Jupiter. Bilderna är tagna med teleskopet Hubble.
Fast det finns en stor skillnad mellan vårat norrsken och Jupiters. Jupiters är synligt nästan jämt: Detta kan bero på att det inte är samma fenomen som får polarskenet att uppstå. På jorden är det energipartiklar från solen i atmosfären som gör att vi ser polarskenet. På Jupiter verkar det däremot vara stora magnetiska fält som drar till sig rymdstoft som ger ungefär samma rymdfenomen.
0 notes
Text
Återvändarna
youtube
Ni vet väl att NASA har en kanal på Youtube? De lägger upp väldigt många intressanta klipp.
0 notes
Text
Norrskenet från rymden
Som en majestätiska krona krönts jorden av norrskenet när man ser det från rymden! Magiskt.
0 notes
Text
Missa inte Merkurius
Ni som gillar planeter får inte missa att Merkurius kommer att synas imorgon. Merkurius omloppsbana passerar mellan jorden och solen. Mellan 13:00 och cirka kvart i nio på måndagen är det ni har chansen att se solsystemets minsta planet. Tyvärr är det inte synlig för blotta ögat utan ni måste ha ett teleskop för bästa titten. Det fungerar med en vanlig kikare också men tänk på att skydda ögonen. Det gäller alla himlafenomen, titta aldrig direkt mot solen!
0 notes
Video
youtube
Fantastiskt! Spana in då denna drönare landar.
0 notes
Text
En parallell verklighet
I bland ser jag en bild på nätet och det skapas så många frågor.
Sover hon? Var det en vild utekväll? Varför ligger hon på en polisbil med paljettrosor? I mitt universum händer aldrig något liknande. Det här är liksom i en annan del av samma universum.
0 notes
Text
Plancks åldersbild
Det här är en av de vackraste bilderna jag vet. Det är en bild tagen av Planckteleskopet. Det ni ser är ett kosmiskt ljus som är skapat av Big Bang. Med hjälp av denna bild går det att räkna ut hur gammalt universum är. Ljuset färdas fortfarande omkring som en effekt av den kraftiga smäll. Visst är det en tjusig bild med universums svävande materia?
0 notes
Text
The Martian
Jag ser de flesta rymdfilmer som kommer ut på film. Fast oftast lämnar de mig med en känsla av besvikelse. De känns inte trovärdiga eller är bara löjliga. för ett tag sedan såg jag The Martian. Jag hade inga höga förväntningar men jag måste säga att den slog mig med häpnad. Den var fantastisk och kändes trovärdig.
Filmen handlar om ett team som befinner sig på mars när en storm utbryter. En i teamet dras med i stormen och övriga teamet bedömmer det som att han inte haft en chans att överleva. Genom olika anledningar överlever han men nu börjar den riktiga kampen för överlevnad. Hur ska maten, vattnet och syret räcka för att räddningsaktionen hinna nå fram? Dessutom hur ska han kunna medela att han överlevt? Bra skådisar och som sagt trovärdiga lösningar. Ska ni se en film så rekommenderar jag denna. Superbra.
0 notes
Text
Allt är relativt
Snart vänder det så att vi går mot ljusare tider igen. Fast tittar vi i rymden så har vi ändå ganska korta nätter. Tänk hur lång en natt är på Venus.
0 notes
Text
Hipp hipp hurra för Sverige
Idag är det en historisk dag för Sverige. Ni kanske tror att jag syftar på Nobeldagen. Visst den är också fin, särskilt priset i fysik. Fast nej 10 december är dagen då Christer Fugelsang blev förste svensk i rymden. Dagen då han äntligen fick ta bort sin övningskörningsskylt från fordonet och köra i real life. Det är såklart värt att fira!
Att köra en rymdraket går i en hejdundrade fart. Christer Fugelsang kom upp i hastigheter på 27 000 kilometer i timmen.
Den tolfte december så gjordes den första rymdpromenaden. De behövde fixa lite med dockningsstationen ISS Ni ser i rymden så är det precis som att ha farkost på jorden. Det krävs service och underhåll samt kunskaper.
Christer Fugelsang var i rymden i tolv dagar. Han landade med Discovery den 22 December.
En rolig detalj i det hela är att NASA pratade svenska. Han fick frågan “Är det fina fisken ?“
0 notes