mobilistlabs
9 posts
Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
XAMARIN.FORMS ILE LISTVIEW
Konumuzun dördüncü bölümü olarak daha önceki uygulamamıza bir ekran daha ekleyerek bu ekran üzerinde bir liste göstereceğiz. Daha sonrada bu listeye tıklama eventi ekleyeceğiz.
LIST VIEW
1. Öncelikle yeni bir sayfa yaratarak uygulamamıza başlayalım:
Yeni sayfamızın adı MyListViewPage olsun.
2. Bu sırada artık detaylanmaya başlamış olan uygulamamıza klasörler ekleyerek düzenleyelim. Ben bir adet “Views” klasörü oluşturarak tüm sayfaları oraya ekledim. Ayrıca yaratacağımız sınıflar içinde bir “Models” klasörü ekledim.
3. MyListViewPage.cs sayfasına gidip içerisine bir ListView ve listede gösterilmek üzere bir dizi ekleyelim. Ardından da listemizi ekrana ekleyelim. using System;using Xamarin.Forms; using System.Collections.ObjectModel;namespace XamarinForms { public class MyListViewPage : ContentPage { public MyListViewPage () { //Dizi oluştur string[] dizi = new string[] { “Ufuk ARSLAN“, “Ekin MİRAL“, “Burak Güner“, “Gökçe Sarsılmaz“, “Oğuzhan Gedik“, “Ömer Köksür“ }; 4. Yeni oluşturduğumuz MyListViewPage sayfasını ekranımıza ekleyelim. Bunun için bir önceki yazımızdaki MyTabbedPage.cs içerisine bir Tab daha ekliyoruz. using System;using Xamarin.Forms;namespace XamarinForms { public class MyTabbedPage : TabbedPage { public MyTabbedPage () { var firstPage = new NavigationPage(new MyFirstPage()); firstPage.Title = “İlk Sayfa“; firstPage.Icon = “visitPlan.png“; 5. Kodumuzu çalıştırdığımız zaman yeni ekranlarımız şu şekilde görünmekte. ListView list = new ListView (); list.ItemsSource = dizi; Content = list; } } } secondPage.Title = “İkinci Sayfa“; secondPage.Icon = “visitCalendar.png“; var listPage = new NavigationPage(new MyListViewPage ()); listPage.Title = “Liste“; Children.Add (secondPage); Children.Add (listPage); //Tab ekle } } }
// Liste oluştur.
//Listeyi sayfaya ekle.
var secondPage = new MySecondPage ();
//Liste sayfası
Children.Add (firstPage);
LISTE ÖĞELERINE TIKLAMAK
MyListViewPage.cs içerisine list için bir ItemTapped eventi ekleyelim. Bu event her tıklamada seçilen isimi yeni bir sayfada göstersin.
using System;
using Xamarin.Forms; using System.Collections.ObjectModel;
namespace XamarinForms { public class MyListViewPage : ContentPage { public MyListViewPage () { //Dizi oluştur string[] dizi = new string[] { “Ufuk ARSLAN“, “Ekin MİRAL“, “Burak Güner“, “Gökçe Sarsılmaz“, “Oğuzhan Gedik“, “Ömer Köksür“ };
// Liste oluştur. ListView list = new ListView (); list.ItemsSource = dizi;
list.ItemTapped += (object sender, ItemTappedEventArgs e) => {
string item = (string)e.Item; //Seçili öğeyi al
//Yeni ekran push et. Navigation.PushAsync (new ContentPage() { Content = new StackLayout { Children = { new Label { Text = item, VerticalOptions = LayoutOptions.CenterAndExpand, HorizontalOptions = LayoutOptions.CenterAndExpand } } } });
list.SelectedItem = null; //Listenin seçili kalmasını engelle };
//Listeyi sayfaya ekle. Content = list; } } }
BU UYGULAMANIN KODLARINA
HTTPS://GITHUB.COM/UFUF/XAMARIN.FORMS
ADRESINDE “PART 4” COMMITI ILE ERIŞEBILIRSINIZ.
0 notes
Text
XAMARIN.FORMS ILE TABBEDPAGE
Konumuzun üçüncü bölümü olarak daha önceki uygulamamıza bir ekran daha ekleyerek bu ekranı TabbedPage olarak tanımlayacağız. Daha önce eklemiş olduğumuz iki adet sayfayı ise bu ekrana Tab olarak ekleyeceğiz. Tabbed page içerisine aynı zamanda Navigation ekleyerek bir önceki yazımızda hazırlamış olduğumuz sayfanın aynı şekilde çalışmasına devam etmesinide sağlayacağız.
Aşağıdaki ekran kaydı ile nasıl sadece 2 dakika içerisinde uygulamanıza TabbedPage ekleyebileceğinizi görebilirsiniz.
vimeo
BU UYGULAMANIN KODLARINA HTTPS://GITHUB.COM/UFUF/XAMARIN.FORMS ADRESINDE “PART 3” COMMITI ILE ERIŞEBILIRSINIZ.
0 notes
Text
XAMARIN.FORMS ILE NAVIGATION
Konumuzun ikinci bölümü olarak daha önceki uygulamamıza bir ekran daha ekleyerek bu iki ekran arasındaki geçişleri göstereceğiz.
Aşağıdaki ekran kaydı ile nasıl sadece 2 dakika içerisinde uygulamanıza Navigation ekleyebileceğinizi görebilirsiniz.
vimeo
Unutmayın, Ekranların başlıkları için koda Title = “Başlık”; satırını eklemeniz yeterli olacaktır.
BU UYGULAMANIN KODLARINA
HTTPS://GITHUB.COM/UFUF/XAMARIN.FORMS
0 notes
Text
XAMARIN.IOS ILE MERHABA DÜNYA
XAMARIN.IOS
Bir seri halinde sizlerle Xamarin.iOS üzerinde nasıl uçtan uca bir uygulama geliştirilir bunu anlatacağız.
Konumuzun ilk bölümü olarak basit bir test uygulaması ile başlayıp, daha sonra konuları zorlaştırarak ilerletiyor olacağız.
HELLO WORLD
1. Öncelikle yeni bir proje yaratarak uygulamamıza başlayalım.
Proje tipimizi seçiyoruz.
Proje adımızı ve idmizi giriyoruz. Buradan proje içeriklerimizi ayrıca ayarlayabiliriz.
Proje lokasyonunu giriyoruz. Git repository kullanmak isteyip istemediğimizi ve TestFlight projesi ekleyip eklememeyi buradan seçebiliriz.
2. Projemiz içerisindeki AppDelegate bizim ilk giriş dosyamız. Bu dosyaya girdiğimizde aşağıdaki gibi boş olarak override edilmiş fonksiyonlar ile karşılaşırsınız.
AppDelagate.cs
3. Projemiz içerisindeki Main.storyboard dosyası ise bizim tasarım dosyamızdır. Bu dosya içerisinde sürükle bırak ile uygulamamıza öğeler ekleyebiliriz.
4. Sağ üstteki listeden ekranımıza bir adet buton ve bir adet label sürükleyelim. Daha sonra bu iki öğeyi seçip, sağ alttaki Properties ekranı içerisinden bir isim verelim ve ekrandaki Textlerini düzenleyelim.
Üstteki seçenekler ile ekran boyutumuzu iPhone4’ten itibaren ekran boyutlarına göre değiştirebiliriz.
5. Oluşturduğumuz ekranın Controller dosyası ViewController.cs olarak daha önceden hazır olarak gelmişti. Bu dosyayı açarak içerisini aşağıdaki gibi güncelleyerek ilk iPhone uygulamanıza kavuşmuş olacaksınız:using System;
using UIKit;
namespace Xamarin_iOS { public partial class ViewController : UIViewController { public ViewController (IntPtr handle) : base (handle) { }
public override void ViewDidLoad () { base.ViewDidLoad (); // Perform any additional setup after loading the view, typically from a nib.
testButton.TouchDown += (object sender, EventArgs e) => testLabel.Text = “Butona Basıldı.“; }
public override void DidReceiveMemoryWarning () { base.DidReceiveMemoryWarning (); // Release any cached data, images, etc that aren‘t in use. } } }
BU UYGULAMANIN KODLARINA
HTTPS://GITHUB.COM/UFUF/XAMARIN.IOS
ADRESINDE “PART 1” COMMITI ILE ERIŞEBILIRSINIZ.
0 notes
Text
XAMARIN.ANDROID ILE MERHABA DÜNYA
XAMARIN.ANDROID
Bir seri halinde sizlerle Xamarin.Android üzerinde nasıl uçtan uca bir uygulama geliştirilir bunu anlatacağız.
Konumuzun ilk bölümü olarak basit bir test uygulaması ile başlayıp, daha sonra konuları zorlaştırarak ilerletiyor olacağız.
HELLO WORLD
1. Öncelikle yeni bir proje yaratarak uygulamamıza başlayalım.
Proje tipimizi seçiyoruz.
Proje adımızı ve idmizi giriyoruz. Buradan proje içeriklerimizi ayrıca ayarlayabiliriz.
Proje lokasyonunu giriyoruz. Git repository kullanmak isteyip istemediğimizi ve TestFlight projesi ekleyip eklememeyi buradan seçebiliriz.
2. Projemiz içerisindeki MainActivity.cs bizim ilk giriş dosyamız. Bu dosyaya girdiğimizde aşağıdaki gibi bir örnek proje ile karşılaşırsınız.
Butonun texti her basıldığında 1 arttırılacak şekilde bir içerik hazırlanmıştır.
3. Projemiz içerisindeki Resources/Layout/Main.axml dosyası ise bizim tasarım dosyamızdır. Bu dosya içerisinde sürükle bırak ile veya android xml yapısı ile uygulamamıza öğeler ekleyebiliriz.
4. Xaml dosyasını şu şekilde güncelleyerek bir TextView ekleyelim. <?xml version=“1.0“ encoding=“utf–8“?> <LinearLayout xmlns:android=“http://schemas.android.com/apk/res/android“ android:orientation=“vertical“ android:layout_width=“match_parent“ android:layout_height=“match_parent“> <TextView android:id=“@+id/myLabel“ android:layout_width=“match_parent“ android:layout_height=“wrap_content“ android:text=“@string/hello“></TextView> <Button android:id=“@+id/myButton“ android:layout_width=“match_parent“ android:layout_height=“wrap_content“ android:text=“Deneme Butonu“ /> </LinearLayout>
5. Oluşturduğumuz ekranı MainActivity.cs içerisinde şu şekilde güncelleyerek butona ve textviewa özellik atayalım: using Android.Widget; using Android.OS; { [Activity (Label = “XamarinAndroid“, MainLauncher = true, Icon = “@mipmap/icon“)] public class MainActivity : Activity { int count = 1; { base.OnCreate (savedInstanceState); SetContentView (Resource.Layout.Main); // and attach an event to it Button button = FindViewById<Button> (Resource.Id.myButton); button.Click += delegate { label.Text = string.Format (“{0} clicks!“, count++); }; } } }
using Android.App;
namespace XamarinAndroid
protected override void OnCreate (Bundle savedInstanceState)
// Set our view from the “main“ layout resource
// Get our button from the layout resource,
TextView label = FindViewById<TextView> (Resource.Id.myLabel);
BU UYGULAMANIN KODLARINA
HTTPS://GITHUB.COM/UFUF/XAMARIN.ANDROID
ADRESINDE “PART 1” COMMITI ILE ERIŞEBILIRSINIZ.
0 notes
Text
M-PERAKENDE
İletişim çağındaki hızlı gelişmeler ve giderek daha da akıllı bir hale gelen mobil cihazlar perakendeciliği bambaşka bir boyuta taşıyor. PwC Nisan 2015 Yıllık Küresel Toplam Perakende Tüketici Araştırması yayınlandı. Rapor değişen müşteri deneyimlerini, m-perakendeciliğin önemini ve markaların hızlıca geçmeleri gereken çok kanallı perakendeciliğin altını çiziyor.
Rapordan kısa notlar şu şekilde:
Müşteriler farklı kanallardan mağazaya kolayca ulaşabilmek istiyorlar.
Rapora göre küresel katılımcıların %36’sı en az haftada 1 kez fiziki bir mağazaya giderken; bu oran kişisel bilgisayarlarda %20, tablet bilgisayarlarda %10 ve cep telefonlarında %11 şeklinde.
Web-rooming en az showrooming kadar önemli.
2014 yılının Aralık ayında Şükran Gününü takip eden Cyber Monday gününde yapılan alışveriş 5’te 1’i mobil cihazlar üzerinden yapılmaktadır.
Araştırmaya göre Türkiye’de katılımcılarının %36’sı mobil cihazlarını mağazaların yerini bulmak için kullanıyor.
Türkiye’de katılımcıların %73’ü mobil cihazlarını ürün hakkında bilgi almak, araştırma yapmak için kullandığını belirtirken; %74’ü de rakip fiyat karşılaştırması amacıyla kullandığını belirtti. Bu da bize akıllı telefonların bir ürün satın almaktan çok o ürünü satın almaya karar verirken kullanılan bir araç olduğunu göstermekte.
0 notes
Text
2015′in En İyileri
Satın almalar ve yatırımlar ile milyarlarca dolarlık bir sektöre dönüşen mobil uygulama pazarının en iyileri geçtiğimiz günlerde Tech Insider tarafından seçildi.
İlk Dört de sırasıyla Facebook Messenger, Facebook, Instagram ve WhatsUp bulunduğu; sosyal medya devi Facebook tarafından domine edilen listedeki en iyi 20 uygulama şu şekilde…
Facebook Messenger: Facebook Messenger uygulamasını ayrı bir app haline getirdiğinde çok büyük eleştiriler almıştı. Ancak görülen o ki Facebook ekibi doğru analiz edip gerekli adımı atmışlar.
Facebook: Liderliğini kendi Messenger uygulamasına kaptıran sosyal medya devi Facebook listede 2. Sırada yer alıyor.
Instagram: Facebook’un bünyesinde bulunan Instagram listede 3. sırada yer alıyor
WhatssUp: Facebook kuruluşlarından bir diğeri olan Whatssup ise listede 4. sırada yer alıyorlar.
WeChat: WhatsUp’ın rakibi olan uygulama kullanıcıların mesajlaşmasını sağlıyor.
Snapchat: Anlık resim ve mesaj paylaşımını sağlayan uygulama.
Twitter: Kişilerin kısa yazılarını paylaştığı mikro blog uygulaması.
Vine: Mobil video uygulaması.
Periscope: Canlı yayın yapılmasına imkan sağlayan uygulama.
Yik Yak: Mobil bir forum uygulaması.
Kik: Mesajlaşma uygulaması.
Pinterest: Görsel paylaşımının yapıldığı platform.
Tinder: Mobil çöpçatanlık ugyulamarı.
Tumblr: Blog ve sosyal ağ uygulaması.
Timehop: Sosyal medya hesapları ile entegre çalışan Timehop geçmişten kareler sunuyor.
Uber: Mobil taksi uygulaması olan Uber, taksi ulaşamının yeni şeklini temsil ediyor.
Postmates: Yüzlerce farklı mutfak seçimi sunan mobil sipariş uygulaması.
Shyp: Mobil kurye uygulaması.
Instacart: Kullanıcıların market alışverişlerini yapmalarını sağlayan bir uygulama.
Wahio: Giysilerinizi sizin yerinize alan ve temizleyen bir kurutemizleme uygulaması.
0 notes
Text
Türkiye’de Kullanıcı Alışkanlıkları
Starcom Mediavest Group Business Intelligence tarafından Global Web Index verileri üzerine yapılan araştırmaya göre Türkiye’de kullanıcılar, televizyon izlerken %64 oranında akıllı telefonlarını kullanıyorlar. Araştırmaya göre mobil telefonlar 2013’ten itibaren % 36 oranında artış gösterirken, tabletlerde ise bir önceki yıla göre %3,4 oranında bir düşüş söz konusu.
Wearesocial.net tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye’de mevcut durum şu şekilde:
Mobil telefondan günlük kullanım oranı 2 saat 51 dakika
Aktif mobil internet kullanıcı sayısı 31.7 milyon
Mobil telefondan internete bağlanma oranı %28
Sosyal medya kullanım oranı %24
Mobil oyun oynama oranı %22
Mobil bankacılık kullanım oranı %25
Mobil telefondan alışveriş yapan kullanıcı oranı %19
Google’ı aktif internet kullanıcıların %70’i mobil cihazlardan ziyaret etmekte
0 notes
Text
Mobil Pazarda Mevcut Durum
Türkiye’deki genç nüfus, teknolojiye olan ilgi ve akıllı telefon pazarındaki gelişmeler göz önüne alındığında mobil pazarda büyük bir potansiyel bulunuyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun 2015 yılı 1. çeyrek raporlarına göre Mart 2015 itibarıyla Türkiye’de 72.040.764 mobil abone bulunmaktadır. 9 yaş altı nüfus hariç bırakıldığında mobil penetrasyon oranının %100’ün üzerine çıktığını görmekteyiz.
Türkiye İstatistik Kurumu ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun raporlarına göre kısa notlar…
• Akıllı telefonların kullanım oranı ülkemizde %53.8. • Akıllı telefon kullananların %63’ü erkek, %37’si kadınlardan oluşmaktadır. • Akıllı telefon kullananların %10’u 18 yaş altı çocuklardan oluşurken %31’i 18-25 yaş arası gençlerden %31’i 18-25 yaş arası yetişkinlerden oluşmaktadır. • 2015 yılı birinci çeyrekte toplam mobil trafik 52,2 milyar dakika oluren sabit trafik miktarı 2,9 milyar dakika olmaktadır. Trafiğin büyük kısmı %89,7 mobilden mobile giden trafik oluşturmaktadır. • Mobil bilgisayardan internet abonelerinin kullanım miktarına bakıldığında 100 MB üzeri kullanımı olan abonelerin oranının %81,0 olduğu anlaşılmaktadır. En az kullanımı gösteren 0-50 MB aralığında ise abonelerin yaklaşık %15,9’i bulunmaktadır. Mobil cepten internet abonelerinden 100 MB üzerin kullanımı olan abonelerin oranı ise %66,5’dir. • 2014 yılı birinci çeyrekte 51 milyon olan 3G abone sayısı 2015 yılı birinci çeyrekte 59.422.663’e ulaşırken; 3G hizmetiyle birlikte mobil bilgisayardan ve cepten internet hizmeti alan mobil genişbant abone sayısı da 33.934.862’ye yükselmiştir. 2015 yılı birinci çeyrekte toplam mobil internet kullanım miktarı ise 107.970 TByte olarak gerçekleşmiştir.
Kaynak : Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
0 notes