Tips på mat och dryck. Recept och annan matinspiration.
Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
Som komplement till kaffet?
Te är en underskattad dryck som många kaffedrickare helt tycks ha glömt bort. När vi som gillar kaffe är sugna på något varmt och gott så kan det lätt bli lite för många koppar kaffe. I dagens stressade samhälle har många problem med magkatarr och tro mig, mängder av kaffe gör knappast saken bättre. Så hur kan man då råda bot på det där slentrianmässiga kaffedrickandet? Jo, inför varannan te! Ungefär som med viner och vatten - man mår bättre då. Du kanske tror att du inte tycker om te och det kan ju mycket väl vara så att du inte gillar Lipton Yellow Label, Earl Grey och andra vanliga tesmaker - men det finns ju hur många sorters te som helst och jag tror säkert att du skulle kunna tycka om någon annan sorts te. Det finns te som är svart, men även rött te, gult te, grönt te, ört te - you name it! Jag är säker på att det finns sorter som du aldrig har testat och därför inte kan uttala dig om. Idag är dessa mer ovanliga téer dessutom lite lättare att få tag på än de var förr. Utbudet av téer i den lokala ica-affären är ofta stort - men ännu större är sortimenten av te på nätet! Nu kan du beställa hem te i lösvikt så att du kan köpa små påsar av olika tesorter. Det är ett kanonbra sätt att testa många sorter så att du kan hitta dina nya favoriter. Varannan te. Det är det senaste.
0 notes
Text
Barley Water
Barley water Svårighetshetsgrad: Enkel Tillagningstid: cirka 60 min Portioner: 3 liter
Nu börjar det bli varmt, det börjar dags för svalkande drycker. Goda kalla drycker för pauserna i trädgårdsarbetet eller altanbygget. Eller, bara en dryck till den goda boken i hängmattan. Ända sen jag var liten är en av favoritdryckerna på sommaren Barley water. Finns alltid en kanna i kylen. Denna tradition har jag efter min farmor. Barley water är en vanligt förekommande dryck i England och förknippas kanske med svettiga tennismatcher då den serveras under Wimbledon. Men jag tycker fler borde upptäcka denna enormt svalkande dryck, varför inte ett glas framför sändningarna av årets Wimbledon. På med tenniströjan och följ detta recept.
Detta behöver du
1/2 dl korngryn 3 liter vatten 3 citroner 1 dl strösocker
Koka korngrynen i en tredjedel av vattnet i 30 minuter.
Rengör citronerna noga i varmt vatten. Använd gärna ekologiska citroner, mindre gifter och godare. Skala citronerna. Lägg ner skalen från citronerna i en bunke, häll sockret över skalet.
Koka upp resten av vattnet och häll det över socker och skal. Häll därefter korngrynsblandningen i bunken. Låt det hela svalna.
Pressa citronerna, häll i bunken. Sila av allt och förvara kallt.
Serveras med isbitar i stora glas. Vänta nu, var inte den bollen ute?
0 notes
Text
Rabarber, vårens budbärare.
Snart står de där och puttrar i ugnarna. Snart ligger de där och puttrar i grytorna. Vilka? Rabarbern förstås. För mig är rabarbern och smaken av rabarber vårens säkraste tecken. Här kommer ett enkelt recept på en god och syrlig rabarbermarmelad som vi gör varje år. Använd de rödaste rabarbern du hittar. Detta behöver du: 1 KG RABARBER 1,2 LITER STRÖSOCKER 1 1/2 DL VATTEN Gör rent och putsa rabarbern, skär den sen i mindre bitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka på svag värme och under lock i ungefär 20 minuter. Rör om då och då. Ta av locket och koka cirka 20 minuter, tills det börjar likna marmelad. Häll upp på rengjorda burkar. Njut.
0 notes
Photo
Matminne från Italien.
Som ung var jag jämt ute och reste. Billiga resor, interrail, liftade allt som tog en framåt och bort funkade. Detta minne är från Italien och en resa med tummen mellan Florens och Venedig.
Jag fick lift strax utanför Florens med en äldre italiensk herre i keps. Alltid keps i Italien. Gubbkeps. Vi åkte SR65:an. Jag hade ingen aning om var jag var, men det var vackert och ibland är det skönt att inte veta var man är. Jag hade inte bråttom, inte ett dugg. Gubben, för han var en gubbe, en sån där bra gubbe som snackade mkt och gestikulerade vilt med armarna. Jag hajade att han höll på Fiorentina och det gör jag också efter den dagen. Vi kom till Padova och någon litet samhälle. Jag var hungrig och blev avsläppt med ett “ciao”. Vad göra? Visste inte var jag var. Då såg jag en gård lite längre fram. Helt resolut gick jag fram och knackade på, det var runt sju på kvällen och en sån där riktig italiensk gumma öppnade. Jag försökte göra mig förstådd och frågade på teckenspråkigska om de kunde sälja lite vin, bröd och ost. Man klarar sig på det, ganska länge, ganska bra. Hon tittade på mig och sa “If you are hungry, say so…I’m just preparing dinner. You’re welcome to stay.” Det visade sig att hon bott i USA i många år och på äldre dagar flyttat hem. Självklart tackade jag ja!
Det är den bästa middag jag ätit någonsin. Vi var säker 15 stycken som satt med vid bordet. Hennes familj och andra som jag tror jobbade på gården. Hon och hennes man pratade god engelska men lyckades ändå inte riktigt berätta vad som fanns på tallrikarna. Men idag har jag lyckats lista ut vad en del av de delikata rätterna var. Bland annat en rätt på lever som är vanlig i dessa trakter. Men ännu inte lyckats hittat receptet. Har iofs inte letat ihjäl mig. Sen var det fisk och givetvis pasta med en enkel vad jag tror pesto. bröd och ost. Och en massa italienskt vin. Summa sumarum - jag har aldrig ätit bättre. Varken förr eller senare. Det skrattade åt mig så glupsk var jag, samtidigt var de väldigt stolta över att jag tyckte om det. Jag fick till och med ett matpaket med mig när jag och tummen återigen var redo. Venedig blev en parantes på denna resa. Det verkliga minnet var denna middag och det var en av de händelser som verkligen väckte mitt mat- och vinintresse.
Ciao.
6 notes
·
View notes
Photo
Linfrö är något jag hittills aldrig har sått men det är otroligt vackert att åka förbi böljande blå linfält, det ser nästan ut som vatten Jag har tyvärr inte det utrymmet. Däremot använder jag ofta linfrö när jag bakar. Här kommer ett riktigt gott kalljäst frukostbröd. Vem vill inte ha nybakat, varmt bröd när det är helg?
Kalljästa valnötsbaguetter 15 g jäst 2 1/2 dl vatten 3 1/2 dl vetemjöl special 1 1/2 dl grovt rågmjöl 1 dl grovt hackade valnötter 2 msk linfrö 1 msk olivolja 1 1/2 tsk salt
Blanda jästen med vattnet och rör sedan ner övriga ingredienser. Det ska bli en fast kladdig deg. Täck över med plastfolie och ställ in i kylen över natten.
Skrapa ut degen på en välmjölad arbetsbänk. Strö över mjöl och dra försiktigt ut degen. Dela i fem delar som tvinnas något och lägg sedan på bakplåtsklädd plåt. Pensla med vatten och strö över lite linfrö och mjöl. Jäs under bakduk i 30 minuter. Sätt på ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom plåt i ugnen. För över pappret med bröden till den heta plåten. Spruta in lite vatten i ugnen och grädda i 15-18 minuter.
Allergisk mot nötter? Hoppa över eller byt ut mot solros- eller pumpafrön.
Stor familj? Receptet går jättebra att dubbla.
Trevlig helgfrukost.
0 notes