Don't wanna be here? Send us removal request.
marijexdijkstra-blog · 6 years ago
Text
Profiel
·        je passie?
Textielbewerking vind ik heel interessant. De technische kant van mode, coupe, en spelen met de ‘officiële’ manieren hierin. Duurzaamheid en afvalvermindering. Scandinavië (met name Noorwegen).
·        niet leuk?
Ik merk dat ik op dit moment niet heel veel voel voor de technische ontwikkelingen met betrekking tot clo3d. Ik werk liever met de hand dan op de computer.
·        je valkuil?
Onzekerheid en perfectionisme.
Mijn eigenschap om alles netjes en op orde te willen hebben. Niet tegen chaos kunnen.
·        meest geleerd?
Bij de seminar van textielwarenkennis. Ik vond textiel altijd heel interessant maar wist er nooit veel over en nam zelf de tijd niet om het te leren. Tijdens deze seminar heb ik in korte periode echt heel veel geleerd. Ik merk dat ik deze kennis nu al gebruik in ontwerpprojecten.
·        minst geleerd?
Ik merk dat ik soms moeite heb met de skillslabs op woensdag. Het gebeurt best vaak dat deze uren voelen als tijdverspilling omdat ze niet altijd een relatie hebben met (belangrijkere?) ontwerpprojecten. Hierdoor raak ik ongemotiveerd voor deze lessen.
 ·        wat was inspirerend?
De documentaire over Margiëla. Ik vind het heel inspirerend hoe Martin Margiëla werkt met de technische kant van mode en hier veranderingen en innovaties in aanbrengt. Hij speelt heel erg met de ‘officiële’/technische manieren hoe mode gemaakt moet worden. Iets wat mij ook heel erg aanspreekt.
Wolfgang Tillmans heb ik ontdekt in het stedelijk museum in Amsterdam. Ik was meteen heel erg gegrepen door zijn werk. Het is heel puur en rauw. Het draagt een realisme en echtheid in zich. Vaak zijn het alledaagse scenes die voor de meeste mensen als ‘normaal’ worden gezien. Hij gebruikt dit juist en maakt er een heel intrigerend beeld van.
Hier ook de textielwarenkennis seminar.
·        wat heeft je het meest verrast?
Ik dacht dat ik de groepsprojecten in het begin van het jaar heel erg moeilijk en vervelend zou gaan vinden door ervaringen met eerdere groepsprojecten voor deze opleiding. Uiteindelijk ging dit meer dan prima. 2 van de projecten verliepen heel soepel en goed. Ik heb mezelf kunnen laten horen en er is goed werk afgeleverd.
·        herken je een eigen manier van werken?
Duidelijk, structureel, orde, netjes.
(werkt mij soms ook tegen, zou willen dat ik soms wat meer kan loslaten en het niet zo geordend hoeft)
·        wat heb je over jezelf ontdekt?
Ik dacht altijd dat ik niet kon werken in illustrator. Toen ik er even voor ging zitten is het me uiteindelijk prima gelukt en nu vind ik het minder ingewikkeld. Ik krijg steeds meer kennis van de adobe programma’s.
Dat ik in groepsprojecten best goed kan zorgen voor duidelijkheid en orde. En het minder moeilijk vind dan ik denk om mezelf te laten horen.
0 notes
marijexdijkstra-blog · 6 years ago
Text
Beeldplaat
Jouw werkwijzen.
-        Oncontroleerbare materialen
-        Technische kant van mode/constructie/coupe
-        Texturen/huiden
-        Geordend
-        Natuurlijke materialen
Ik werk (2d) graag met materialen die zelf een soort van leiding nemen zoals aquarel of afdrukken. Hierdoor ontstaat er vaak een abstracter beeld. Ik vind het technische aspect van mode heel interessant, de constructie. Ik werk graag met interessante materialen/texturen, het liefst natuurlijk.
Jouw fascinaties.
-        Kwetsbaarheid van de mens
-        Mentale gezondheid
-        Mineralen
-        Contrast
-        Interessante dieren (kevers, kwallen)
-        Rommelige schetsboeken
-        Noorwegen
-        Het Bildt/Waddengebied
Jouw helden/rolmodellen.
-        Martin Margiëla
-        Wolfgang Tillmas
Ik vind het heel inspirerend hoe Martin Margiëla werkt met de technische kant van mode en hier veranderingen en innovaties in aanbrengt. Hij speelt heel erg met de ‘officiële’/technische manieren hoe mode gemaakt moet worden. Iets wat mij ook heel erg aanspreekt.
Wolfgang Tillmans heb ik ontdekt in het stedelijk museum in Amsterdam. Ik was meteen heel erg gegrepen door zijn werk. Het is heel puur en rauw. Het draagt een realisme en echtheid in zich. Vaak zijn het alledaagse scenes die voor de meeste mensen als ‘normaal’ worden gezien. Hij gebruikt dit juist en maakt er een heel intrigerend beeld van.
Jouw gevoel voor tijdsgeest.
-        Duurzaamheid/bewustzijn (afval verminderen)
-        Dierenwelzijn/milieu
Ik denk dat de wereld in deze tijd heel erg toe is aan innovatie en vernieuwing op het gebied van duurzaamheid. Er wordt vooral aan het collectief en de wereld gedacht en minder aan het individu. Ik denk dat dit een belangrijke ontwikkeling is waar we op dit moment mee bezig zijn. Ik ben hier ook in mijn eigen leven veel mee bezig.
Ergernis.
-        Mensen die hun werk niet of maar half uitvoeren
-        Tijdverspilling
-        Het moeten stellen van prioriteiten
-        Als dingen niet snel genoeg gaan of niet zo uitkomen zoals je wilt
In samenwerkingsprojecten heb ik ontdekt dat ik snel geïrriteerd raak als mensen niet dezelfde motivatie/discipline of perfectionisme delen. Tijdverspilling is ook een grote ergernis. Bij mij moet alles vaak meteen of heel snel/zo efficiënt mogelijk. Ik vind het moeilijk om prioriteiten te stellen en dingen soms maar te laten zoals ze zijn.
Jouw voorkeur voor een medium.
Er zijn heel veel manieren en mediums die ik heel interessant vind maar nog weinig van weet en meer over zou willen leren. Voorbeelden hiervan: grafisch design, film, fotografie. Ik vind de post production van film heel interessant.
Ik vind het moeilijk om te zeggen wat mijn voorkeur heeft omdat ik het gevoel heb dat ik nog niet genoeg ervaring heb met verschillende mediums om hier een oordeel over te kunnen geven. Intuïtief zou ik zeggen film, schetsboeken en misschien fotografie(grafisch design).  
0 notes
marijexdijkstra-blog · 6 years ago
Text
Profiel-basiskamp-kern
-        Duurzaamheid/bewustzijn (afval verminderen)
-        Oncontroleerbare materialen
-        Technische kant van mode/constructie/coupe
-        Texturen/huiden
-        Kwetsbaarheid van de mens
-        Mentale gezondheid
-        Geordend
-        Natuurlijke materialen
-        LP Bruce Springsteen - Born in the USA (doet mij denken aan thuis)
-        Noorwegen
-        Het Bildt/Waddengebied
-        Surrealisme
-        Dierenwelzijn/milieu
-        Schrijven
-        Mineralen
-        Contrast
-        Interessante dieren (kevers, kwallen)
-        Rommelige schetsboeken
 Persoonlijke leerdoelen
-        Ik wil meer loslaten en niet overal 100 % de controle over willen hebben. Dingen waar je geen controle over hoeft te hebben loslaten. Soms gewoon zien wat er gebeurt en niet alles uit gaan plannen.
-        Ik wil mij meer uitspreken. Mijn mening geven, mijn ideeën uitspreken en meer vragen als dat nodig is.
-         
Professionele leerdoelen
-        Ik wil mijn dummy beter bijhouden. Vastleggen wat ik zie en denk. Ideeën noteren. Inspiratie toevoegen.
-        Ik wil meer museums bezoeken. Mijn museumkaart meer gebruiken, inspiratie opdoen en mijn referentiekader vergroten. Proberen in ieder geval een keer per maand een museum te bezoeken.
-        Ik wil dieper ingaan op de stof. Meer leren, meer onderzoeken, verdergaan dan het logische.
0 notes
marijexdijkstra-blog · 6 years ago
Text
Vakgebied opdracht
Ying Gao
Ying Gao is een modeontwerper uit Montreal. Ze bevraagd onze veronderstellingen van mode door urban design, architectuur en media design met elkaar combineren. Ze onderzoekt de constructie van het kledingstuk waarbij ze zich laat inspireren door de transformaties in de sociale en stedelijke maatschappij. Ze gebruikt technologie en onconventionele materialen in haar ontwerpen in plaats van textiel. Sensoren maken de kledingstukken interactief.
INCERTITUDES
Dit project is gebouwd rond het idee van onzekerheid. De kledingstukken worden geactiveerd door de stem van de kijker. Door de beweging van de spelden ontstaat er een conversatie die vol zit met misverstanden en onzekerheid.
Ze maakt gebruik van spelden, elektronische apparaten en PVDF. PVDF is een kunststofsoort die goede mechanische eigenschappen bezit zowel bij trek, druk, buiging en wringing. Het is bestendig tegen veroudering en bijzonder bestand tegen vele chemische stoffen. Daarnaast is het door elektrische eigenschappen uitstekend geschikt voor isolatie.
http://yinggao.ca/interactifs/incertitudes/
FASCINATIE?
Wat mij aan deze ontwerper fascineert is dat ze een conversatie laat ontstaan tussen materiaal en kijker. De kijker beïnvloed de vorm van het materiaal en ontwerp. Er ontstaat een interactie. Ze geeft het materiaal een extra functie, namelijk de interactie.
DRY DYEING
In de textiel industrie wordt heel veel water gebruikt. Dit wordt gebruikt voor de groei van het gewas zoals katoen maar ook voor het kleuren van de materialen. Om 1 kilo textiel te kleuren heb je 100 tot 150 liter water nodig. Na het kleuren wordt dit terug in de natuur gebracht maar dan nog met een beetje extra vervuilende chemicaliën. Dry dying is een nieuwe manier van kleuren waarbij CO2, dat van nature in de lucht voorkomt, gebruikt wordt om textiel te kleuren. CO2 wordt onder hoge druk veranderd in een vloeistof waarna het gebruikt kan worden om het textiel te kleuren. Er is hierdoor geen water nodig. Het kan nu alleen nog gebruikt worden voor synthetische materialen maar ze zijn bezig om het ook mogelijk te maken voor natuurlijke materialen.
Met deze techniek wordt er veel minder water verbruikt en wordt 95 % van de CO2 in de lucht hergebruikt. Daarnaast zijn de productiekosten 30 tot 50 % lager dan normaal en het proces is een keer zo snel.
http://www.drydyefabric.com/technology
Tumblr media
0 notes
marijexdijkstra-blog · 6 years ago
Photo
Tumblr media Tumblr media
0 notes
marijexdijkstra-blog · 7 years ago
Text
Fascinaties
Schetsboeken/handschrift - Mentale gezondheid - Oncontroleerbare materialen - Onderbewuste - Dromen - Texturen/Huiden - Constructie van kleding - Kwetsbaarheid bij de mens - Innovatie in materiaal/textiel (recycling/duurzamer)
0 notes
marijexdijkstra-blog · 7 years ago
Text
Leerdoelen en swot
Leerdoelen Professioneel: - Meer boeken lezen (kunstgeschiedenis, mode etc.) . Ik heb heel veel boeken maar lees ze bijna nooit. Dit wil ik gaan veranderen. Daarnaast wil ik vaker een museum bezoeken. - Ik wil een dummy bijhouden om mijn tekenvaardigheid te verbeteren. Ik wil proberen elke dag een tekening te maken. - Ik wil dieper ingaan op de stof en de materialen van mijn projecten. Persoonlijk: - Ik wil proberen vocaler te zijn en mij meer uit te spreken. Ik ben bescheiden en sta niet graag op de voorgrond. Dit wordt vaak genoemd als verbeterpunt bij beoordelingen. - Ik wil op zoek gaan naar een richting. Wat wil ik? En waar ligt mijn passie? SWOT analyse STERKTEN: ik ben goed in coupe. Binnen deze studie spreekt de creatieve vrijheid mij aan. Er is zoveel mogelijk en je krijgt heel veel mogelijkheden om verschillende vaardigheden te leren. Wat zijn mijn beste prestaties tot nu toe? Ik ben ontzettend snel en makkelijk ingestroomd ondanks dat ik later ben begonnen. Ook heb ik tot nu toe al mijn beoordelingen gehaald. Hoe is dit te verklaren? Ik werk met een serieuze houding en werk er hard voor. Daarnaast heb ik heel veel motivatie om goed te presteren. ZWAKTEN: Ik heb moeite met vocaal zijn, mijzelf op de voorgrond zetten en mij uitspreken. Dit zou ik ook graag beter kunnen. KANSEN: Welke doelen heb je gesteld t.a.v. je studie? Vocaler zijn, op zoek gaan naar richting, meer lezen en museums bezoeken/referentiekader verbreden, dieper op de stof ingaan, tekenvaardigheid verbeteren. Deze kansen probeer ik te benutten door elke dag te lezen en een bladzijde te tekenen. Ik probeer meer met klasgenoten te spreken en mij socialer op te stellen. BEDREIGINGEN: Mijn angststoornis is soms een bedreiging, dit zorgt ook vaak voor vermoeidheid. Op dit moment gaat het goed en zie ik het niet als een groot obstakel. Het feit dat ik mij fijn voel op deze school en studie verminderd de ernst van mijn angststoornis.
0 notes
marijexdijkstra-blog · 7 years ago
Text
Eindreflectie
Voor mij is het afgelopen semester ontzettend snel gegaan. Ik ben eerst begonnen op AMFI en toch weer ingestroomd op de HKU waardoor ik enkele weken heb gemist. Ontzettend jammer natuurlijk maar het heeft voor mij geen grote problemen opgeleverd. Doordat ik de vooropleiding heb gevolgd was het makkelijk instromen en wist ik ongeveer wat er van me verwacht werd.
Ontwerpen: dit is één van mijn favoriete vakken. Ik vind het heel fijn dat je zo ontzettend vrij wordt gelaten. Je kunt zelf je eigen richting kiezen. Ik heb ontzettend veel gehad aan de feedback momenten. In het begin was het wel verwarrend om met twee docenten te werken, met beide een andere mening en manier van lesgeven. Dit is even wennen maar na een tijdje had ik wel door wat er verwacht werd. Je kunt hier heel erg veel experimenten wat mij erg aanspreekt.
Beeld: door de vooropleiding was dit vak vrij bekend voor mij. De vooropleiding en het vak beeld sluiten goed op elkaar aan wat erg prettig werken is. Ik wist vrijwel meteen wat er van mij verwacht werd. Vooral beeld van Chantal vind ik erg interessant. Haar manier van lesgeven vind ik prettig. Wat ik hier heb geleerd is loslaten, niet bang zijn om iets lelijks te maken. Modetekenen van Irene is iets minder mijn ding. Ik ben erg perfectionistisch en vind het moeilijk omdat deze tekeningen zo realistisch mogelijk moeten zijn. Wel heb ik hier erg veel geleerd, voornamelijk de verhoudingen van het menselijk lichaam goed tekenen. Wat ik wel mis is dat er weinig aandacht naar stofuitdrukking tekenen gaat. Hier zou ik graag meer over willen leren.
Vaktechniek: bij vaktechniek was het iets moeilijker instromen. Ik moest drie weken inhalen, maar ik had al snel door dat dit vak mij erg goed ligt. Binnen korte tijd was ik weer helemaal bij met de rest. Dit is een vak waar ik ontzettend veel aan heb. Ik kon nog geen patroontekenen, maar dit leer je heel snel. Ik pak de lesstof makkelijk op en het gaat mij tot nu toe goed af. Ik heb ook geleerd zorgvuldig en netjes te werken.
Cultuurstudies (designspoor): cultuurstudies was een vak waarvan ik geen idee had wat ik ervan moest verwachten. Ik had meer kunst en mode geschiedenis verwacht. Het eerste designspoor was voor mij een beetje vaag. Dit kwam misschien ook omdat ik later instroomde. Ik vond het erg zweverig en wist niet goed wat er precies van mij verwacht werd. Pas bij het tweede designspoor werd mij een beetje duidelijk wat het doel van de designsporen precies is. Het beïnvloedde mijn manier van denken. Ik ging nadenken over handelingen en gedachten waar je normaal niet bij stil staat. Je leert over je denkpatronen. De cultuurstudies van Femke vond ik meteen heel interessant. Het kledingstuk uit elkaar halen bracht inzicht in hoe kleding gemaakt is en hoeveel werk en aandacht erin zit. Een ontwerper analyseren vond ik ook erg interessant. Je leert hoe andere ontwerpers denken en werken. Iets waar je zelf weer inspiratie uit kunt halen.
Skillslab: dit vak is erg handig, je kunt precies kiezen wat je kunt gebruiken bij je proces. Vooral photoshop en illustrator vond ik erg handig omdat ik voor AMFI een adobe pakket moest aanschaffen. Ik had dit dus al maar wist eigenlijk helemaal niet hoe de programma’s werkten. Bij skillslab heb ik de basis geleerd. Ook keramiek vond ik erg leuk om te doen. Hiervan wist ik ook helemaal niet hoe het werkte. Ik heb namelijk ook alle rondleidingen in de werkplaatsen gemist. Door de skillslab leer ik alsnog wat er mogelijk is.
Peo: ontzettend belangrijk voor een stukje reflectie. Vaak ben zo hard bezig dat je soms zelf niet meer door hebt wat je allemaal doet. Bij peo heb ik geleerd om te zelf reflecteren en soms even stil te staan bij wat je doet en wat je wilt.
0 notes
marijexdijkstra-blog · 7 years ago
Photo
Tumblr media
Ontvangen complimenten kaarten
0 notes
marijexdijkstra-blog · 7 years ago
Photo
Tumblr media
Hand reflectie
0 notes
marijexdijkstra-blog · 7 years ago
Text
Interview tweedejaars
Teri De Wit
Waarom heb jij voor HKU Fashion gekozen?
Deels omdat haar broer hier al op school zat. Hierdoor is ze naar de open dag gegaan en het sprak haar heel erg aan vanwege de vrijheid en dat de HKU minder commercieel is. Het leek haar erg boeiend om de richting communicatie te kiezen na het tweede jaar.
Welke vakken spraken jou aan in jaar 1 en wat heb je daar nu nog aan in jaar 2?
Coupe sprak haar niet persé aan, maar hier heeft ze wel heel veel van geleerd. Ontwerpen was niet altijd even leuk, maar hier leer je heel goed nadenken over je proces. Ze moesten assemblages maken. Hierbij dacht je eerst van ja waarom, ik wil gewoon kleding maken. Maar hierdoor zag je wel weer nieuwe vormen en technieken. Ook hier hebben ze veel aan gehad. Bij beeld heeft vooral realistisch tekenen en modeltekenen haar veel gebracht. Dit kwam later weer van pas.
Welke kant wil je op met dit vak?
Ze weet het nog niet zeker maar wat haar heel leuk lijkt is storytelling. Hierbij kan ze dan fotografie en videografie betrekken bij haar ontwerpen en concept. Dus mode maken met een verhaal. Daarnaast lijkt het haar ook vet om bij een tijdschrift te werken.
Kun je iets vertellen of laten zien over je manier van werken, hoe pak jij een opdracht aan?
“Ik werk vaak vanuit associaties en kleur.” Daarnaast gebruikt ze vaak beelden of werk wat ze zelf tegenkomt.
Wat is voor mij belangrijk om te weten binnen deze studie?
Je wordt heel veel verschillende kanten opgestuurd door docenten, waar je meestal heel erg van in de war raakt. Doe dan uiteindelijk gewoon waar je zelf achter staat en echt zin in hebt om te maken. Als je dit terugziet in je werk, dat je het met plezier hebt gedaan, dat is al de helft. Dus je hoeft niet altijd naar docenten te luisteren.
Wat is voor mij belangrijk om te doen binnen deze studie?
Doe vooral buiten school projecten, tekenen, onderzoek doen en je referentiekader verbreden. Daarnaast moet je goed al je werk documenteren, bewaar alles.
Heb je nog tips voor ons als eerstejaars?
Maak gewoon veel en niet alles hoeft meteen een eindproduct te zijn. Ook niet alles hoeft mooi te zijn. Experimenteer veel en maak veel proefjes.
Wat neem ik voor mezelf mee uit dit gesprek? Ik vond het vooral fijn om te horen dat het niet raar is als je soms niet meer weet wat je allemaal moet doen en de draad kwijt bent omdat je zoveel verschillende kanten op wordt gestuurd. Doe gewoon uiteindelijk wat jou zelf het beste lijkt. Aan deze tip heb ik erg veel. Ook dat niet alles meteen een eindproduct of mooi hoeft te zijn, vond ik een goede tip. Daarnaast vond ik het leuk om te horen hoe zij hun eerste jaar hebben beleefd en hoe zet dit allemaal meegenomen hebben naar het tweede jaar. 
0 notes
marijexdijkstra-blog · 7 years ago
Text
De weggeef opdracht
De afgelopen week heb ik de opdracht gekregen om elke dag iets weg te geven. 2 oktober: vandaag een speculaaskoekje weggeven aan Parelmoer. Ik heb zelf altijd teveel eten mee dus ik had het niet nodig. 3 oktober: vandaag heb ik een compliment aan lianne weggeven over haar pet. Ook heb ik een compliment aan bianca gegeven dat haar instagram zo mooi is samengesteld en dat dit echt bij haar persoonlijkheid past. Iets weggeven hoeft niet persé iets tastbaars te zijn. 4 oktober: vandaag heb ik mijn stoel in de trein weggeven aan iemand die hem meer nodig had. Ze liep op krukken dus voor haar was een stoel belangrijker dan voor mij. 5 oktober: vandaag heb ik een kledingstuk weggeven aan een kennis. Het was een broek die mij niet meer past. Ze was er erg blij mee. 6 oktober: toen ik thuis kwam vandaag heb ik mijn ouders en kat een knuffel gegeven, want ik heb ze al een tijdje niet gezien. 7 oktober: vandaag heb ik mijn was weggeven aan mijn moeder, zodat ze het kan wassen. Ik heb in mijn eigen mini huisje namelijk geen wasmachine. 8 oktober: vandaag heb ik pannenkoeken gebakken voor de familie. Dit is ook een vorm van iets weggeven. Wat ik door deze opdracht heb ontdekt is dat iets weggeven niet altijd iets tastbaars hoeft te zijn en het hoeft zeker niet moeilijk te zijn om iets weg te geven. Onbewust geeft je in een week al best veel dingen weg. Daarnaast geeft het een heel goed gevoel om dingen weg te geven. Dat wat je zelf niet persé nodig hebt kan voor iemand anders heel belangrijk zijn.
Ik ben door deze opdracht mij meer bewust geworden over dingen weggeven. Ik merk dat ik sneller iets weggeef wat ik zelf niet zozeer nodig heb of wat geen extra waarde geeft aan mijn leven. Ook ben ik gaan inzien dat het weggeven van niet tastbare dingen erg belangrijk is, zoals hulp en complimenten. Dit is iets wat ik ook kan meenemen op school.  
0 notes
marijexdijkstra-blog · 7 years ago
Photo
Tumblr media
02-10-2017
2 notes · View notes