Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
Tekoälyn sovelluksia - kuvankäsittely ja kuvantunnistus
Kuvankäsittely ja –tunnistus tuo kehittyessään mukanaan jatkuvasti lisää mahdollisuuksia – ja tietenkin uhkia. Olemme melkein jokainen jo tänä päivänä huomanneet, että puhelimen tai tietokoneen voi nykyään avata jo pelkällä kasvojentunnistuksella, eikä salasanaa tarvitse naputella itse ollenkaan. Tässä tietenkin säästää aikaa ja vaivaa ihan päivittäisessä pienessä asiassa.
Vaikka kasvojentunnistus toki tuo mukanaan helppoutta, nähdään se usein myös turvallisempana vaihtoehtona salasanaan verrattuna, kun puhutaan tietoturva asioista. Oman salasanan voi vahingossa tai tarkoituksella ajattelematta paljastaa toisille, kun taas omien kasvojen lainaamista voisin pitää mahdottomuutena. Kiinassa on otettu käyttöön jo esimerkiksi pankki automaatteja, joihin ei koodia tarvitse laittaa ollenkaan, vaan todistatkin henkilöllisyytesi kasvoillasi. Kasvojentunnistus tuo kuitenkin mukanaan myös omat vaaransa.
Samaa teknologiaa, kun käytämme tällä hetkellä kasvojen tunnistamiseen, voidaan soveltaa myös kasvojen käsittelyyn. Netissä leviääkin jo videoita, missä julkkisten, poliitikkojen ja muiden kansainvälisten vaikuttajien kasvoja on käytetty ja heidät on saatu näyttämään siltä, kuin he sanoisivat asioita, mitä oikeasti ei heidän suustaan ole tullut. Kasvojen käsittelyn lisäksi on olemassa myös äänenmuuntamiseen tarkoitettuja järjestelmiä, joilla voisin esimerkiksi saada oman ääneni kuulostamaan presidenttimme ääneltä.
Tällainen teknologia on toki vielä melko harvinaista ja alkukantaista, mutta se kehittyy koko ajan kiivaammin. Järjestelmät eivät myöskään ole vielä helposti saatavilla meille ns. normi kansalaisille, mutta nykypäivänä internet tekee tällaisien asioiden levittämisestä erittäin helppoa. Riittää, että yksi tarpeeksi taitava tietokoneen käyttäjä saa käsiinsä tällaisen järjestelmän ja se leviää kuin kulovalkea ympäri internetiä.
Toki tällaiset videoit voivat aluksi vaikuttaa hauskoilta ja idea mielenkiintoiselta, mutta tilanne voi kärjistyä nopeasti negatiiviseksi, jos teknologia päätyy vääriin käsiin. Kuvittele tilanne missä sinut saadaan haukkumaan kaikki läheiset ihmisesi julmasti ja video postataan ympäri sosiaalista mediaa. Tai pahimmassa tilanteessa, suurten valtioiden johtajat saadaan julistamaan sotia toisiaan vastaan vain muutamalla klikkauksella. Meidän tulee olla jatkuvasti kriittisempiä siitä mitä me luemme, näemme ja kuulemme internetissä, sillä kohta videokaan ei enää käy todisteesta.
0 notes
Text
Somekohut
Sosiaalinen media on jatkuvasti enemmän läsnä jokaisen meidän elämässämme ja niin se tulee koko ajan suuremmaksi osaksi myös yritysten jokapäiväistä elämää. Se on tapa kommunikoida asiakkaiden, potentiaalisten asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden ja muutenkin yrityksen ulkopuolisten kanssa. Sosiaalisella medialla voimme saada aikaan paljon hyvää, mutta valitettavasti se voi johtaa myös negatiiviseen huomioon.
Somekohut ovat koko ajan yleistyvä ilmiö, missä pienestäkin yrityksen tekemästä virheestä voidaan massahysterian avulla paisutella valtava skandaali. Nykypäivänä tuntuu siltä, että yrityksen sosiaalisen median julkaisussa on käytetty väärää sanaa tai julkkikselta löydetään vuosikymmenen takainen twiitti, riittää siihen, että koko internet saadaan sekaisin. Pahimmillaan tämä voi, jopa yritysten, mutta etenkin yksityishenkilöiden kohdalla, johtaa koko uran päättymiseen.
Sosiaalisen median mukana on tullut myös kokonaan uusi urapolku sosiaalisen median vaikuttajana. Amerikkalainen ”tubettaja” Jaclyn Hill nautti suuresta suosiosta ja julkaisi oman meikkimerkin huulipunasarjalla. Valitettavasti huulipunissa vaikutti olevan koko sarjan tasolla valmistusvirheitä. Asia tuli ensimmäisenä esiin, kun muutama Hillin faneista twiittasi hänelle virheellisistä tuotteista ja Hill päätti vastata henkilökohtaisella tilillään kieltäen kaikki faniensa väitökset. Kun enemmän asiakkaita alkoi tuoda esiin saaneensa virheellisiä tuotteita ja tilanne näytti olevan laajempi ongelma, Jaclyn Hill hiljeni asiasta ja Jaclyn Hill Cosmetics jakoi nettisivuillaan asiakkailleen puolitotuuksia, mutta ei missään vaiheessa määrännyt virallista takaisin vetoa.
Jos Jaclyn Hill olisi alusta asti ottanut asiakkaansa valituksen tosissaan ja Jaclyn Hill Cosmetics olisi julkaissut viralliset tiedotuksensa ajoissa, ei internetillä olisi ollut aikaa ja mahdollisuutta paisuttaa jutusta uraa uhkaavaa. Näin ei kuitenkaan tapahtunut ja Jaclyn Hillin suosio ei ole ikinä ollut yhtä alhaalla.
Sosiaalinen media tuo mukanaan vaaroja, mutta kunhan niihin osaa suhtautua oikein, ovat mahdollisuudet rajattomat. Nykypäivänä yritysten on entistäkin tärkeämpää olla avoimia, rehellisiä ja läpinäkyviä toiminnassaan, sillä totuudella on tapana tulla lopulta aina esiin. Ja sosiaalisessa mediassa, se leviää nopeammin kuin koskaan.
0 notes
Text
Asiakaslähtöinen verkkokauppa
Verkkokaupat ovat koko ajan yleistyvä tapa käydä ostoksilla. Suurin osa tutuistani käyttää nykypäivänä enemmän verkkokauppoja, kuin lähtee kaupungille pyörimään tunneiksi kauppoihin. Mukavuus siinä, että voi maata kotona ja saada esiin suuremman valikoiman kauppoja ja tuotteita on usein erittäin ratkaiseva tekijä. Ja kun vaatteet voi vielä rauhassa sovittaa kotona ja palauttaa useimmiten ilman kuluja, nousee verkkokauppa monien valintojen kärkeen.
Ostan usein etenkin vaatteita verkkokaupoista juuri siksi, että usein valikoima on verkkokaupoissa fyysisiä ostoskeskuksissa sijaitsevia kauppoja parempi. Esim. H&M:n verkkokaupassa on useita tuotteita – ja kokoja tuotteista – mitkä eivät koskaan tule olemaan osana myymälöiden valikoimaa. Pidän H&M:n verkkokaupasta myös etenkin, koska heidän verkkokauppansa toimii myös sovelluksessa, mikä on usein minulle henkilökohtaisesti mukavin muoto tehdä ostoksia.
Saatan muuten vain vapaa-ajalla selailla vaatteita ja lisäillä niitä valmiiksi omaan toivelistaani, josta on sitten helppo poimia ne ostoskoriin ja maksaa sovellukseen tallennetuilla tunnuksillani. H&M on yhdistänyt sovellukseen fiksusti myös kanta-asiakkuus ohjelmansa ja näin ollen asiakkaan ei tarvitse kanniskella mukanaan erillisiä kanta-asiakas kortteja vaan riittää, että mukana on oma puhelin. Käytänkin H&M:n kanta-asiakas ohjelmaa varmasti eniten niistä, mihin kuulun.
Tilaan vaatteita usein myös ulkomaisilta sivustoilta, joilla ei edes ole myymälöitä Suomessa – tai ollenkaan. Näistä suosikkeihin kuuluu esim. Boohoo, josta saa paljon tämän hetken trendikkäitä vaatteita edulliseen hintaan. Sivusta on helppokäyttöinen, toimitus melko nopeaa (etenkin kun ottaa huomioon, että se on kansainvälistä) ja laatu yllättävän hyvää. Se mikä kuitenkin usein tulee esiin, kun tilaa ulkomaisilta yrityksiltä, on että palauttaminen on usein maksullista tai muuten hankalaa, toisin kuin esim. H&M:llä.
Verkkokaupat avaavat meille mahdollisuuksia ostaa tuotteita ja palveluita, mitä meillä ei aikaisemmin olisi ollut mahdollista kuvitellakaan ja samaan aikaan luo kilpailua meillä jo oleville myymälöille. ”Pikamuodin” ja sitä korostavien verkkokauppojen (kuten Boohoo, Fashion Nova, Pretty Little Thing jne.) hinnat tuovat myös suurta painetta meidän myymälöillemme ja minusta hintojen lasku on jo näkynyt kaupoissamme. Samaan aikaan kuitenkin laadukkaista ja aikaa kestävistä tuotteista ollaan yhä valmiita maksamaan, voisin jopa uskaltaa sanoa, että mieluummin kuin ennen.
0 notes
Text
Googlen tuoteperhe
Google on nykypäivänä kiistatta yksi maailman vaikutusvaltaisimpia yrityksiä, eikä siihen pisteeseen ole päästy pelkän hakukoneen avulla. Vuosien varrella Google on alkanut kehittää ja julkaista myös muita palveluita, joiden tarkoituksena on helpottaa jokapäiväistä työskentelyämme ja kasvattaa yritystemme toimintaa entisestään.
Yksi monista käytännöllisistä palveluista digitaalisesti laajenevalle yritykselle on Google Analytics. Google on luonut Analyticsin lisäksi myös enemmän mainoksiin ja niistä kaiken irti saamiseen keskittyviä palveluita, mutta niiden tarkemman käyttötarkoituksen takia, en näe niitä ihan yhtä laajasti käytännöllisinä.
Analytics on yksinkertainen tapa yritykselle kerätä dataa palveluidensa käyttäjistä ja käyttäjien käyttäytymisestä. Käyttäjä käyttäytymiseen liittyvä data on nykypäivänä valtavan arvokasta ja sitä voidaan hyödyntää yksinkertaisella tasolla esim. julkaisujen suunnittelussa, mutta myös laajemmin esim. uusien palveluiden suunnittelussa ja kehityksessä. Dataa kerätessä tulee kuitenkin olla myös varovainen, on mahdollista, että joidenkin asiakkaiden käyttäytymistä ei saa kerätä ollenkaan ja tietovuotojen vaara kasvaa aina sitä mukaa, mitä enemmän dataa kerätään.
Jokapäiväistä työskentelyä helpottavia palveluita ovat Google Driveen ns. liittyvät Google Docs, -Sheets ja -Slides. Ne ovat kuin online-tilassa toimivat Word, Excel ja PowerPoint, mihin sinun on mahdollista myös kutsua muita ihmisiä joko katsomaan tai muokkaamaan tiedostojasi. Tämä helpottaa huomattavasti koko ajan työpaikoillakin yleistyvää ryhmätyöskentelyä ja tukee läpinäkyvää tekemistä sekä auttaa työpaikan sisäisessäkin tiedonjaossa.
Drive toimii myös lisäsäilytys tilana ja koska tiedostot tallentuvat verkkoon se nähdään usein myös turvallisempana tallennusvaihtoehtona kuin pelkästään omalle tietokoneelle tallentaminen. Jos tiedostot ovat tallennettuna vain omalle koneelle, voi pahassa tilanteessa menettää kaikki materiaalinsa, koneen tuhoutuessa.
Yritysten tulisi käyttää aikaa siihen, että selvittävät millaisia palveluita meillä onkaan mahdollisuus käyttää ja miten niistä voi hyötyä. Palveluita kehitetään jatkuvasti ja erilaisia uusia toimintoja lisätään koko ajan lisää, joten kaavoihin ei kannata kangistua. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse ottaa käyttöön ja siksi kannattaakin kokeilla ja etsiä ne omalle yritykselle parhaiten sopivat palvelut.
0 notes
Text
Yrityksen digitaaliset kanavat
Yrityksen digitaaliset kanavat jaetaan usein omiin, ostettuihin ja ansaittuihin kanaviin, mutta se ei tarkoita, etteikö niiden sisällön tuottamisessa tulisi pitää yhteistä linjaa. Kanavat usein limittyvät keskenään ja on siis tärkeää, että yrityksen sanoma pysyy yhtenäisenä niiden välillä.
”Klassisin” yrityksen digitaalisen kanavan muoto on maksettu markkinointi ja se on usein se mikä meille tulee ensimmäisenä mieleen. Tämä tarkoittaa esim. mainoskampanjoita ja sponsorointia, eli erilaisia tapoja miten maksamalla rahaa voimme saada yrityksen nimen näkyviin. Tämä on tavoista tietenkin tehokkain, jos halutaan saada yhteys isompaan yleisöön, mutta on hyvä pitää mielessä vaarat mitä ison yleisön kanssa voi tulla eteen. On monia tilanteita missä iso mainoskampanja on muuttunutkin skandaaliksi, kuten vuoden 2017 Pepsin mainos, jota oli tähdittämässä malli Kendall Jenner. Täten isojen kampanjoiden suunnittelussa kannattaa olla tarkkaavainen ja muistaa hyödyntää myös muita mahdollisia kanavia.
Small business trends – blogin kirjoituksen mukaan yrityksen omat kanavat ovat yrityksen itse luomia ja ylläpitämiä. Tällaisia ovat mm. yrityksen sosiaaliset median kanavat, nettisivut ja blogikirjoitukset. Yrityksen omat kanavat tavoittavat yleensä pienemmän yleisön ja siksi ne eivät usein riitä yksinään. Kuitenkin varmistaakseen parhaan mahdollisen levityksen on hyvä pitää silmällä asiakkaiden reagointia julkaisuihin. Kävijälukuja ja tykkäyksien tms. reaktioiden määrää pystyy usein seuraamaan sivustojen diagnostiikasta ja siihen perustuen kehittää yrityksen tuottamaa sisältöä.
Omissa kanavoissa piilee myös paljon mahdollisuuksia, kun siirrytään omista digitaalisista kanavista ansaittuihin kanaviin, sillä niillä on mahdollisuus pitää yhteyttä asiakkaiden kanssa ja levittää sanaa. Ansaitut digitaaliset kanavat ovat ansaittua julkisuutta, kuten esimerkiksi ns. ”word of mouth” eli kun ihmiset puhuvat keskenään yrityksestä ja levittävät sanaa siten. Mitä enemmän yrityksestä puhutaan, sitä enemmän se saa näkyvyyttä. Sanaa voivat levittää asiakkaiden lisäksi myös esimerkiksi lehdistö ja media, joiden kanssa kommunikoinnissa voi käyttää hyväkseen myös omia kanaviaan.
Kaiken kaikkiaan viesti kaikkien kanavien välillä on siis hyvä pitää selvänä ja aina tuoda esiin yrityksen perusarvoja, vaikka niitä voikin eri tilanteissa painottaa eri tavoin. Markkinointi kehittyy jatkuvasti ja meidän tuleekin kiinnittää siihen ja yrityksiemme kommunikointiin erityistä huomiota.
0 notes
Text
Digitalisaatio vahvasti läsnä arjesamme
Jos yritän hakea digitaalisen liiketoiminnan määritelmää netin hakukoneista, saan vastaukseksi suurimmalta osin erilaisten konsultaatiofirmojen mainoksia. Kun mainokset on selattu läpi, tulee esiin oikeastaan vain lehtiartikkeleita siitä, kuinka digitalisaatio nykypäivänä vaikuttaa liiketoiminnassamme. Tästä voi hyvin päätellä, että digitaalinen liiketoiminta on oikeastaan hankalampi ymmärtää, kuin mitä aluksi voisimme kuvitella.
Omasta mielestäni digitaalinen liiketoiminta, on koko ajan yleisempää. Digitalisaation mukana, meidän on pakko pystyä muuttamaan myös liiketoimintamme digitaalisempaan suuntaan. Ihmiset haluavat jatkuvasti enemmän palveluita, yhdestä paikasta ja mahdollisimman nopeasti sekä helposti. Teknologia ja digitalisaatio voivat auttaa meitä tuottamaan asiakkaille mitä he pyytävät huomattavasti helpommin kuin aikaisemmin. Kun tuomme yritysten ja liiketoiminnan prosessit digitaaliseen muotoon, kehitämme ne samalla myös vastaamaan asiakkaamme tarpeita.
Hyvänä esimerkkinä digitalisaation käytöstä jokapäiväisessä elämässämme on nettishoppailu. Ennen meidän piti lähteä kaupungille pyörimään tunti kausiksi ihmisjoukkojen keskelle, testailemaan asukokonaisuuksia epämukavissa, huonosti valaistuissa pukukopeissa vain, jotta voimme illalla palata kotiin entistä väsyneempinä ja yleensä huonotuulisena. Toki tästä kaikesta saattoi olla palkkana muutama uusi lempivaate, mutta kaiken kaikkiaan yleensä siitä ja mieleen hieman huono jälkimaku.
Nykypäivänä minun ei tarvitse edes poistua sängystäni päästäkseni shoppailun makuun. Tänä päivänä ostosten teko on tehty niin helpoksi, että voin avata vain sovelluksen puhelimestani ja etsiä sieltä miellyttävimmät asukokonaisuudet oman kotini rauhassa. Myös maksaminen onnistuu nykyään verkkopankkien ja sovellusten kautta ja parhaimmillaan voin saada vaatteet kuljetettuna suoraan kotiovelleni.
Digitalisaation avulla voimme myös helpommin laajentaa liiketoimintaamme globaalimmaksi. Digitalisaatio ja globalisaatio kulkevat jatkuvasti käsikädessä ja tukevat toisiaan kasvussaan. Jos yritys tänä päivänä haluaa kilpailla tosissaan ja etenkin, jos se pyrkii kansainvälisille markkinoille, tulee sen pystyä pitämään myös digitaalinen puoli liiketoiminnasta ajan tasalla.
Viitatakseni aikaisempaan vaate esimerkkiini, nykypäivänä jokaisella kotimaisella vaatemerkillä alkaa jo olla ulkomaalaiset vaatemerkit kilpailijoina vielä suuremmassa määrin kuin aikaisemmin. Aikaisemmin kauppojen sisäänostajien piti tilata oikeita vaatekappaleita suurissa erissä ulkomailta kauppoihinsa, kun tänä päivänä me pystymme tilaamaan yksittäiskappaleet suoraan ulkomaisilta varastoilta kotiimme.
Digitalisaatiossa on mielestäni liiketoiminnan tulevaisuus. Meillä ei ole varaa jäädä liiketoiminnassa jälkeen tällaisissa asioissa, kun koko maailma kulkee jatkuvasti ja koko ajan kovempaa kohti teknologisempaa tulevaisuutta.
0 notes