Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
Malmö Barefoot Run #2
Slutet av januari 2012 och jag cyklar längs Pildammsparken, isen har lagt sig på dammen. Ingen snö men några minusgrader, lugnt och det är faktiskt ganska skönt.
Men nu är det några tokar här i Malmö som har bjudit in till ett lopp i parken. Det vore kanske trevligt men man ska tydligen springa barfota. Barfota låter helt tokigt. Lugn det är inte idag eller imorgon. Datumet som gäller är 6 maj. Kl 13 är det dags. För övrigt är dom inte så tokiga undertecknad är en av dem.
Tänk dig en strålande vårdag, grönt härligt gräs, löven susar i bokarnas kronor. Massor av folk samlas i parken. Barn, vuxna, sitter i gräset och njuter…
Några tar av sig skorna och låter fötterna bekanta sig med underlaget. Några forskande steg i gräset, för att sedan lite provande gå ut på den fina grusstigen. Det är riktigt härligt att känna sanden, gruset under fotsulorna. Ovant för många men vilken känsla. Man får nästan lust att stämma upp i Povel Ramels gamla hit ”Ta av dig skorna…
Någon som kan det här med löpning i allmänhet och barfotalöpning i synnerhet ger lite instruktioner och råd om barfotalöpning. Vi testar lite lätt, först på gräset… sedan lite försiktigt på stigen. Efter ett tag så är vi mogna att utforska banan runt ”tallriken”. Med ett leende på läpparna springer, joggar, går eller skuttar vi iväg.
Ett varv är 1 km och efter första varvet så är det en del som viker tillbaka in till gräsmattan och kanske tar en fika, medan andra fortsätter ett eller flera varv. Efter fika, minglande, samtal med likasinnade så avrundar vi eventuellt med en liten prisutdelning. Observera det är ingen tävling, ingen tidtagning så alla är vinnare.
Sedan skiljs vi med glada fötter och ett leende på läpparna. För när man springer barfota är det omöjligt att låta bli att le :)
Det kan bli verklighet den 6.e maj. Hoppas vi ses! /Göran
Följ oss på http://www.facebook.com/MalmoBarefootRun
0 notes
Text
Senaste nytt!
Hej alla! Vi kan nu berätta att vi får besök av vår danske vän Claus Rasmussen, certifierad Vivo Barefoot Coach, och POSE-instruktör. Claus kommer hålla i någon form av uppvärmning/intro till barfotalöpning strax innan starten. Det har kommit frågor om man måste springa barfota. Vi vill ju att så många som möjligt ska delta så vill man springa i FIveFingers eller andra minimalistiska skor går det bra. Men vi vill ju helst att alla provar att springa en bit helt barfota i alla fall :) Se nu till att anmäla dig. Alla deltagare deltar i en utlottning av finfina priser! Du hittar anmälningssidan HÄR
4 notes
·
View notes
Text
Mera barfota
Var i går vid starten för Malmö halvmaraton och informerade lite om Malmö Barefoot Run samt min kurs bättre fötter. Tyvärr ser man inte många löpare i minimalistiska skor eller barfota (jag såg ingen barfotalöpare) men det är glädjande att många tycks vara intresserade och nyfikna på att prova något annat. Så förhoppningsvis blir det en hel del som springer den 4 september. Vi ses väl? Om du inte vill springa så går det bra att promenera.
Glädjande är också att en hel del forskning har gjorts och här kan du lyssna på Dr Irene Davis som pratar lite om sin forskning och sina tankar om löpskador. Klicka här för att se filmen.
När du tittat på denna filmsnut så finns det ytterligare några med henne om du är intresserad. Det är ganska långa filmer men intressanta. Enligt Irene så finns det ingen forskning som talar för att alla uppbyggnader och tekniska finesser som löpskotillverkarna försöker sälja till oss förebygger skador eller är nödvändiga.
Och visst kan man springa både ganska snabbt och på asfalt barfota ,Barefoot running style
Detta och mycket annat gör att jag verkligen ser fram emot min kommande kurs ”Bättre fötter” den 3 september. Det finns fortfarande några platser kvar.
Och glöm inte att anmäla er till Malmö Barefoot Run den 4 september, det är gratis!
Välkomna!
/Göran Mörkeberg
0 notes
Video
youtube
Registrations are up!
http://malmobarefootrun.se/signup.html
0 notes
Photo
Sneak peak på en bit av banan!
Större delen av sträckan ser ut så här. Gruset är nylagt och inte allt för tufft att springa på :)
0 notes
Text
Barfota löpning; Varför och hur?
Här kommer lite ytterligare tankar om barfota löpning och tips om hur man gör för att springa barfota.
De senaste åren har det hänt något av en revolution inom löpskovärlden. Läste nyss på en amerikansk löpsite att det för två år sedan fanns 6 minimalistiska löpskor att tillgå. Nu är situationen annorlunda det finns minst 70 olika minimalistiska, barfota eller neutrala skor (dock är långt ifrån alla tillgängliga på svenska marknaden). Man kan nästan tala om en revolution. Att springa med tunna skor eller barfota har blivit inne. Löpskoindustrin befinner sig nästan i panik.
Varför detta? Jag har inte något klart svar annat än att stenen sattes i rullning av boken ”Born to run” som kom ut för något år sedan. Sedan har det bara rullat på. Kan det bero på att det som en del förespråkare säger är bättre, läker skador eller är det något annat. Är det bara en fluga som kommer att försvinna? Är det rent av farligt att springa med tunna skor eller barfota? Hur gör man om man vill byta från traditionella löpskor till barfota? Skadeförebyggande?
När det gäller om det är nyttigt eller ej, om det förbygger skador eller ej så är expertisen inte helt eniga. Det finns forskning som tyder på att löpning barfota för de flesta personer innebär mindre påverkan på knän, höfter och rygg. Se på Martins hemsida för en litteraturlista. http://projektbarfota.se/ron-studier/ För egen del har det varit lite till och från, jag började springa med tunnare skor för 5-6 år sedan. Det kan nämnas att jag haft kroniska hälsenebesvär sedan 1977 och de har kommit och gått. Med hjälp av feldenkraismetoden har jag kunnat springa en hel del bl.a. två halvmaror men besvären kommer och går. De har inte blivit värre med tunna skor eller barfota men förändrats. Själva hälsenorna är bättre, däremot har jag istället av och till fått besvär lite högre upp i vadmuskulaturen. Orsaken till detta är i mitt fall nästan alltid att min träning ibland drabbas av avbrott (beroende på mycket arbete i perioder) och när jag återupptar träningen så har jag sällan tålamod att trappa upp mängd och tempot tillräkligt sakta. Så mitt viktigaste råd till dig som börjar springa barfota är att ha tålamod och tag det lugnt. Det är ganska tydligt att det är lättare (och nödvändigt) att hitta en bättre löpteknik med tunna skor och ännu bättre barfota. Här är en video med Lee Saxby som ger lite tips om löpteknik http://www.youtube.com/watch?v=Jio7DK15Q1E Naturligtvis är en bra löpteknik viktig oberoende av vilka skor du har, det som är fördelen med barfota eller väldigt tunna skor är att du får en mycket tydligare feedback från underlaget och det blir då lättare att känna vad du gör. Och att känna vad man gör är en väldigt bra förutsättning för att kunna lära sig en riktig teknik. Traditionella löpskor med mycket uppbyggnad, en förhöjd häldel gör det dessutom väldigt svårt att undvika hällandning vilket är en klart negativ faktor ur energi och skadehänseende. Därför är det enligt min mening betydligt mer som talar för tunna skor och barfota än emot. Men varför inte prova själv.
Hur gör man då? Ja det är ganska enkelt men samtidigt svårt. Tag av skorna och börja springa. Ja det behöver inte vara svårare. Om det var länge sedan dina fötter var ute i full frihet så kan det vara bra att börja vänja fötterna genom att gå barfota så mycket som möjligt både inne och ute. Se även videon ovan när det gäller tekniken. Kortfattat kan man säga:
Landa med foten under kroppens tyngdpunkt. Framfoten tar mark först. (Alltså ej på hälen som man ibland kan bli instruerad när man köper traditionella skor)
Hög frekvens, minst 180 steg per minut.
Upprätt löpstil.
Låter enkelt men kräver övning. Sedan finns det en massa olika övningar man kan göra för att uppnå detta. Det finns massor av info att hitta på nätet. Du är också välkommen till Feldengoods kurs den 3 september ”Bättre fötter”.
Ska man springa på mjukt eller hårt underlag? Även här råder delade meningar. Personligen gillar jag slätt asfalt bäst. Naturligtvis är det härligt att springa i sand eller på gräs men det har vissa nackdelar. Sand påfrestar vadmuskulaturen väldigt, samma gäller för gräs där dessutom allehanda obehagliga saker (glas, m.m.) döljs. Grus och sten kräver mycket tillvänjning även om det är möjligt. Skogstigar är härliga. Hur klarar man övergången från traditionella skor till barfota/tunna skor? Här tycks expertisen vara ganska ense om att det handlar om att skynda långsamt. Viktigt är att tänka på att det är individuellt, att lyssna på vad kroppen säger är viktigast. Det tar olika tid för olika människor. Här nedan är lite siffror om hur lång tid det kan ta att konvertera från traditionellt uppbyggda skor.
* 1 månad till tunna träningsskor. * 3 - 6 månader till mycket platta skor. (barfotaskor typ fivefingers, vivo barefoot) * 6 – 12 månader till barfota.
En annan fråga när det gäller konverterandet är om man ska bytta helt eller fortsätta att springa visa pass i sina vanliga skor och successivt gå över? Här hävdar vissa att det är bäst att byta helt för det blir då lättare att lägga om tekniken. Så är nog fallet, det kräver dock att du skär ner markant på din normala träningsmängd vilket du kanske inte vill. Så åter igen det är frågan om ett personligt val. Prova, tag redan idag av dig skorna och njut. Det är härligt!
Göran Mörkeberg
1 note
·
View note
Quote
We run, not because we think it is doing us good, but because we enjoy it and cannot help ourselves
Roger Bannister
0 notes
Text
Varför barfota?
De senaste åren tycks fler och fler människor ha insett att det är något visst med att springa barfota. Det är naturligtvis ingen ny företeelse att springa barfota, snarare så att skor är en ny företeelse. Men under många år har det varit dämpade och uppbyggda skor som varit normen bland löpare.
Men det finns en hel del exempel inom löpningen på topplöpare som fördragit barfota. Segraren vid maraton OS 1960 var Abebe Bikila från Etiopien som avverkade de 42 km på tiden 2.15,16,2 utan skor. En imponerande tid som vid tidpunken var det snabbaste maratonloppet någonsin. 1984 sprang den då 17åriga sydafrikanskan Zola Budd 5000m på tiden 15:01.83 vilket var under gällande världsrekord även hon barfota. En annan barfotalöpare av rang var Kenyanen Amos Biwott som vann OS guld på 3000m hinder 1968. Han försökte (av ekonomiska skäl) att springa med skor men återgick till barfota.
Så visst går det att springa både fort och långt utan skor. För övrigt är det kanske ekonomin som gör att ingen av världens topplöpare springer barfota, för inte vill väl Nike sponsra någon som springer barfota?
Det har alltså sprungits barfota i alla tider även om det inte synts i motionsspår och i sportsko butikernas hyllor förrän 2010 och 2011. Våren 2009 kom boken ”Born to Run” av Christopher McDougall en alldeles fantastisk bok som jag starkt kan rekommendera även för icke löpare. Denna bok som sålts i miljoner exemplar över hela världen har fått massor av människor att börja springa barfota eller med ”Barfotaskor”, löpskotillverkarna har drabbats av panik och lanserar ”barfotaskor” på löpande band.
Men varför ska man springa barfota? Det är kul: Det kanske främsta skälet är som jag ser det att det är kul och fantastiskt skönt. Det är en upplevelse att kunna känna underlager med sina fötter. Släpp fötterna fria och bli barn på nytt. Bättre teknik: En annan sak är att det faktiskt är lättare att hitta en effektiv teknik och man springer barfota eller med tunna skor. Orsaken till detta är faktiskt ganska enkel; din löpteknik styrs ju av hjärnan liksom alla andra rörelser. För att hjärnan ska kunna styra kroppen så inhämtar den information från kroppens olika delar. Fotsulan är väldigt rik på känselreceptorer och barfota innebär tydligare och bättre information till hjärnan om vad vi gör. Alltså blir det lättare för hjärnan att styra våra rörelser. De flesta löptränare och biomekaniker tycks numera vara överens om att en effektiv löpteknik innebär att man landar på framfoten. Detta är väldigt svårt i traditionella löpskor som är tjockare i hälpartiet än i framfoten och byggda för att man ska landa på hälarna. Det blir alltså lättare att landa på framfoten vid barfotalöpning eller med tunna skor.
Med en bättre teknik kan jag springa, lättare, fortare, längre och kanske också undvika skador i större utsträckning. Så varför inte prova? Men hur gör man? Ja det kommer jag tillbaka till i nästa inlägg.
Göran Mörkeberg
0 notes