lineskoleblogg
lineskoleblogg
Lines skoleblogg
55 posts
Don't wanna be here? Send us removal request.
lineskoleblogg · 8 years ago
Text
Fjerne bakgrunnen i Photoshop
Nå skal jeg vise deg hvordan du tar bort bakgrunnen bak et objekt i Photoshop. Det er veldig praktisk å kunne, hvis du for eksempel ønsker å bruke noe på et bilde, uten å få med alt rundt.
Her er originalbildet, og jeg skal vise hvordan dere får transpant bakgrunn bak Guro.
Tumblr media
1. Importer bilde i Photoshop
Tumblr media
2. Velg verktøyet “quick selection tool” som du finner i verktøylinja til venste.
Tumblr media
3. Så bruker du det verktøyet til å markere objektet du vil ha frem. Her er det lurt  å zoome litt inn så du får med alle detaljer.
Tumblr media
4. Når hele objektet/personen er markert, høyreklikker du ( CMD og klikk på mac) og trykker på “Layer via copy”. Da legger objektet/personen du har markert seg på et eget lag.
Tumblr media
5. Så er det bare å slette det laget bakgrunnen sitter på.
Tumblr media
6. Da sitter du igjen med kun objektet du ville beholde.
Tumblr media
7. Når du skal lagre må du huske å lagre som PNG (som du ser litt under midten på listen over). Det gjør at bilde blir tranparant, og du slipper en hvit bakgrunn.
Tumblr media
Her ser du resultatet. Dette bilde kan nå legges på hvilken som helst farge uten at det blir en hvit firkant rundt personen.
0 notes
lineskoleblogg · 8 years ago
Text
Hvordan kopiere et objekt i photoshop
I dette blogginnlegget skal jeg vise hvordan dere enkelt kan kopiere et objekt i Photoshop. 
Tumblr media
Her er originalbildet. Jeg skal vise hvordan du enkelt kan kopiere solbrillene som ligger på benken. 
1. Importer bilde du ønsker å bruke inn i Photoshop
Tumblr media
2. Velg verktøyet “clone stamp tool” som du finner i linja til venstre. 
Tumblr media
3. Velg hvilken størrelse og hardhet du vil ha på børsten din. Skal du kopiere et lite objekt kan det være lurt å ha litt liten størrelse på børste, så du ikke får med deg så mye rundt. Når det kommer til hardhet på børsten er det lurt å sette den litt ned, så du får myke kanter. 
3. Sett musepekeren over objektet du ønsker å kopiere, hold inne ALT knappen, og trygg på objektet.  
Tumblr media
4. Flytt musepekeren over der du ønsker å sette objektet. Nå kan du begynne å “tegne” objektet på nytt. Når du flytter musepekeren vil den kopiere det området du trykket på da du holdt inne ALT knappen. 
Tumblr media
Her kan du da se resultatet. Det ligger nå solbriller på begge sidene av Guro. 
0 notes
lineskoleblogg · 8 years ago
Text
Tema - film noir
Begrepet film noir ble innført om amerikanske filmer i 1940-1950-tallet. Denne sjangeren ønsket ofte å få frem dobbeltmoral, kynisme og kriminalitet.  Et fellestrekk for film noir var ofte sparsom bruk av lys, som førte til markante skiller mellom lys og mørke. Dette skaper spenning. 
I film noir finner vi Femme Fatale, som er en typisk kvinnelig figur. Hun fremstilles som slu, intelligent, meget vakker og dobbeltmoralsk. Det er nettopp denne rollen jeg har prøvd å få frem i disse film noir bildene.
Tumblr media Tumblr media
Her ser du den vakre, sensuelle kvinnen, som fremstår sterk. Typisk Femme Fatale. Bildene er også i svart/hvitt, da det var dette som ble brukt på tiden film noir oppsto .
0 notes
lineskoleblogg · 8 years ago
Text
Tre komposisjonsprinsipper
Trekantkomposisjon:
Trekantkomposisjonen er kjent for å skape dramatikk og spenning i bildet, men det har mye å si om trekanten står på en av sidene eller på spissen. Dersom trekanten står med spissen ned signaliserer den noe utrygt. Den virker ustabil, truende og risikabel, men den får også fram en spenning! Dersom trekanten står på en av sidene derimot, signaliserer det noe trygt og stødig. Det er dette vi ser oftest. En slik komposisjon skaper en balanse, og vi føler en trygghet
Tumblr media
Her er et eksempel på trekantkomposisjon. Du ser at modellen skaper en trekant. Bildet virker stabilt. 
Horisontal linje:
Et bilde med en dominerende horisontal skaper ofte ro og balanse. Bildet virker ofte avslappet, og er behagelig å se på. Horisontalen er noe vi veldig ofte ser i landskapsbilder, men kan også finne det i andre type bilder. 
Tumblr media
Her skaper benken og modellen er horisontal linje. Den gir en balanse til bilde.
Fargekontrast:
Kontraster er med på å skape spenning i et bilde. Det kan også være med på å skille ut de forskjellige elementene. Fargekontraster kan være veldig spennende, og skape et blikkfang. Når du skal jobbe med fargekontraster er det lurt å tenke på hvilke farger som er komplementærfarger. På den måten vet du at fargene er en kontrast til hverandre, og at de går godt sammen.
Tumblr media
Her ser du kontrasten mellom den røde broa og det grønne gresset. 
0 notes
lineskoleblogg · 8 years ago
Text
Ulike typer lys i bilde
Naturlig lys, kunstig lys og blits 
Lys er et av de viktigst punktene når det kommer til foto. Lys er det som gjør at bilde blir til, og kan bli brukt som virkemiddel på mange ulike måter. Derfor er det viktig å vite litt om de forskjellige typer lys vi har, som påvirker fotograferingen din. Når du er oppmerksom på hva slags lys som finnes, har du også bedre forutsetning for å klare å håndtere det bra. Lys er også noe som er fint å leke seg med, det kan oppstå mye spennende. 
Vi har flere ulike typer lys i bilde. Blant annet naturlig lys, kunstig lys og blits 
Naturlig lys:
Naturlig lys er det vi får når vi fotograferer utendørs, eller innendørs med kun vinduene som lyskilde. Du kan ikke styre naturlig lys i så stor grad, da både været og tiden på døgnet har mye å si.
Overskyet er ofte det beste været å ta bilder i, for da er ikke lyset så hard, men heller ikke for mørkt. Det gjør at skyggene ikke blir for harde, noe de ofte kan bli i sollys. Sollys kan være utfordrende på grunn av det sterke lyset, men kan også være spennende å leke seg i. Likevel vil jeg anbefale å gå ut i overskyet vær eller finne en plass med skygge dersom du vil ta gode bilder. 
Tumblr media
Her ser du et bilde tatt i naturlig lys. Det er tatt i overskyet vær, så fargene blir myke, og det er ingen harde skygger. 
Kunstig lys:
Kunstig lys er det som ikke kommer fra sola. Altså alt av lamper og lykter vi kan skru av og på. For eksempel taklampe eller lys i studio. I kunstig lys har du mer kontroll. Du kan ofte bestemme å skru av eller på lys, eller flytte lyskilden dersom det trengs. Dette gjør at ofte selv kan velge hvor du vil at lyse skal komme fra og hvor det skal treffe. Det som er viktig å tenke på når det kommer til kunstig lys er at om du tar bilder inne kan lyset ofte være veldig gult. Så husk å still på hvitbalansen så du ikke får et gult bilde.
Tumblr media
Her ser dere et bilde tatt i kunstig lys. Her har jeg satt opp lys og flyttet dem der jeg ønsker. Jeg har stor frihet til å lyssette der jeg ønsker. 
Blits:
Blits er jo en type kunstig lys, men virker likevel litt annerledes enn de fleste andre lys. Forskjell fra andre lys er at blitsen ikke er konstant. Den blinker i det du tar bilde. 
Blits er er fin ting å bruke når det for eksempel er mørkt ute, og du ikke klarer å fange motivet med kun det lyset som er til stedet. Blits kan også gi en fin effekt hvis du bruker den riktig. Den innebygde blitsen i et kamera gir ofte et ikke så fint lys, så dersom du vil bruke blits i fotograferingen kan det være lurt å bruke en ekstern blits. Dersom du har muligheten kan det være lurt å vende blitsen mot en vegg eller noe annet som kan reflektere lyset, istedenfor å sette blitsen direkte mot objektet. Det vil gi et mykere uttrykk, og du slipper masse skygger.
Tumblr media
Her ser dere et bilde tatt med ekstern blits i fotostudio. Det gir et fint utrykk
0 notes
lineskoleblogg · 8 years ago
Text
Teknikk - B&W
Tidligere i fotohistorien var alle bilder i svart/hvitt. De hadde ikke utviklet kameraer som tok bilder i farger, så dette var den eneste løsningen de hadde. Nå i moderne tid, brukes b&w eller s/h (svart/hvitt) som et virkemiddel. Når man velger å fjerne fargene og heller ta svart/hvitt bilder, kan bilde få en helt annen stemning. 
Det er flere grunner til at man velger å bruke s/h i bilder. Blant annet kan fargene i noen tilfeller ses på som forstyrrende i bilde, og dermed trekke oppmerksomheten bort fra det du egentlig vil få frem. Har du et spennende motiv, kan altså s/h forsterke dette, ved å ta bort fokuser på fargene. 
s/h kan også være med på å fremheve lyssettingen. Du kan få frem lys og skygger på en helt annen måte enn om du har farger. 
Det er flere måter å gå frem for å ta et s/h bilde. En måte er å stille på innstillingen direkte på kamera. Mange kameraer har en egen innstilling der dette er lett å fikse. 
En annen måte er å redigere bildet til s/h i etterkant. Da kan du ta bildet i farger, også kan du redigere det til svart/hvit i etterarbeidet 
Tumblr media Tumblr media
Her kan du se at stemningen i bilde forandrer seg i det jeg fjerner fargene.
0 notes
lineskoleblogg · 8 years ago
Text
Tema - Portrett
I dette innlegget skal jeg deg litt mer opp sjangeren portrettfoto. 
Et portrettbilde er et bilde av et bestemt menneskets individuelle særtrekk. Det er ofte bilde av ansiktet til personen som blir portrettert, men kan også være et bilde av helfigur, men modellen må være tydelig i bildet. Alle portretter er mer eller mindre bevisste tolkninger av personligheten til modellen. Fotografen velger i stor grad hvordan personen skal bli fremstilt. 
Noe som er lurt å tenke på når man skal ta et portrettfoto er: hvem er egentlig denne personen? og hvordan kan jeg få frem det i bildet. Her kan man gjerne bruke gjenstander, antrekk, sminke eller kroppsspråk for å få frem det uttrykket man ønsker. 
Det kan også være lurt å jobbe med farger når man tar portrettfoto, da farger kan være med på å skape en spesiell stemning. Riktig fargebruk kan være med på å gjøre akkurat ditt portrettbilde spesielt. 
Når man tar portrettbilder ønsker man også ofte å ha bakgrunnen litt uskarp, man må da jobbe med dybdeskarpheten. Hvordan du får til det kan du lese mer om under innlegget “blender”. Men pass på å få modellen din i fokus! Hold fokuset på øynene, så lenge de er i fokus gjør det ikke så mye om resten ikke er helt klart. 
Tumblr media Tumblr media
Her er eksempler på to portrettbilder. Disse får frem hva denne personen driver med ved hjelp av location, klær og rekvisitter. 
0 notes
lineskoleblogg · 8 years ago
Text
Blender
Blenderen er det som definerer dybdeskarpheten på bilde. Hvis du har stor blenderåpning (altså lite tall) blir dybdeskarpheten liten. Det vil si at det er kun et lite området som er skarpt. Desom du har liten blenderåpning (altså stort tall) blir dybdeskarpheten stor. Som vil si at et stort området er skarpt, gjerne hele bildet. Blenderen påvirker også lyset på bildet. For jo større åpning, jo mer lys slippes inn på bilde. 
Med blenderen kan du altså bestemme hvor mye av bilde du vil ha i fokus. Stor blenderåpning kan være nyttig når du for eksempel skal ta portrettbilder, eller vil at en gjenstand skal komme enda tidligere frem. Liten blenderåpning kan komme til nytte når du for eksempel skal ta landskapsbilder, og vil ha med hele utsikten. 
Tumblr media
Her har jeg brukt blender på f/2,8. Da ser du at solbrillene er i fokus, mens bakgrunnen bak her helt blurry.
Tumblr media
Her har jeg brukt blender på f/22. Da ser du at solbrillene er fortsatt i fokus, men  du ser mye mer av bakgrunnen i tillegg
0 notes
lineskoleblogg · 8 years ago
Text
Lukkertid
Lukkertiden bestemmer hvor lenge lyset skal slippes inn i bildet. Med lang lukkertid vil det bli sluppet inn mye lys. Med kort lukkertid vil  det ikke rekke å komme inn like mye lys. 
Lukkertiden er også med på å gjøre bildene skarpe eller uskarpe. Hvis du skal ta bilde av noe som er i bevegelse må du ha rask lukkertid. Da “fryser” du bilde. Dersom du har treig lukkertid vil det bli bevegelse i bilde. Det som er i bevegelse vil da bli uklart. Det skal jeg vise dere i bilder:
Tumblr media
Dette bilder er tatt med lukker på 1/60 s. Her er motivet i bevegelse, og det blir derfor uklart. 
Tumblr media
Her er lukkertiden på 1/1000 s. Her ser du at selvom motivet er i bevegelse har kamera klart å “fryse”. Det er mye mindre uklart enn det første bilde. Bilde blir også litt mørkere siden det ikke kommer inn like mye lys.
En ting som er viktig å tenke på når du har lang lukkertid er at det viktig å holde kamera stabilt. Helst bruke et stativ, da du ikke klarer å holde hånden din stille nok til å ta et klart bilde med lang lukkertid. En god huskeregel er at hvis du skal ha håndholdt kamera er det lurt å ikke ha noe lenger lukkertid enn 1/60.
0 notes
lineskoleblogg · 8 years ago
Text
ISO
ISO er det som sier noe om hvor følsom sensoren for lys skal være. Jo høyere ISO jo mer følsom er sensoren, altså mer lyd blir sluppet inn, og ved lavere ISO er sensoren mindre følsom, altså det blir sluppet inn mindre lys.
Høy ISO gjør at du lettere kan ta bilder i mørket. Du får lysere bilder. Men man må også vite at jo høyere ISO du har, jo mer kornete blir bildene. Så det å stille opp ISO for å få lysere bilder, vil altså gjøre at det går ut over bildekvaliteten. 
Man burde altså ha så lav ISO-verdi som mulig, uten at det blir for mørkt, når man skal ta bilder. Da får du best kvalitet og unngår kornete bilder
Tumblr media
Her ser du et bilde tatt med ISO 100. Det gir et klart bilde. 
Tumblr media
Her ser du et bilde tatt med ISO på 500. Bilde blir veldig lyst, siden ISO-verdien er så høy og bilde er tatt mens det er lyst ute. Det gir også et mer kornete uttrykk 
0 notes
lineskoleblogg · 8 years ago
Text
Interaksjonsgrafikk
http://www.assidenmk.com/interaksjonsdesign2017/opplysningstiden1.swf 
0 notes
lineskoleblogg · 8 years ago
Text
Fotoserie selvalgt
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
0 notes
lineskoleblogg · 8 years ago
Text
Film noir
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
0 notes
lineskoleblogg · 8 years ago
Text
Portrettoppgave
En bildeserie med portrettbilder. 
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
0 notes
lineskoleblogg · 8 years ago
Text
VG3
Fra nå av vil dette være en bildeblogg, der jeg kommer til å ta for meg disse teamene, i tillegg til å legge ut prosjekter vi har jobbet med gjennom året. 
ISO
Lukkertid
Blender
Ulike typer lys i bilde
Minst tre komposisjonsprinsipper
Tre valgfrie temaer/teknikker/prinsipper
Minst tre Photoshop/Premier/After Effects tutorials
0 notes
lineskoleblogg · 9 years ago
Text
15. desember
I dag har vi gjort de aller siste justeringene på filmen vår. Vi var egentlig ganske ferdig men filmen før vi kom i dag, men vi fikk noen små tips av Kyrre som vi kunne fikse på. 
Blant annet fadet vi ut og inn lyder der jenta sier “Ser du meg ikke? Jeg er jo her”, det gjorde vi fordi det er en del skurring i bakgrunnen. Når vi ikke faded ut lyden så stoppen skurringen veldig brått. Det ville vi ikke, så det er grunnen til at vi fadet lyden. 
Vi fikk også tips om at vi burde justere på noen av klippene som var litt skeive. Det prøvde vi på, men det funket ikke. Grunnen til det var at vi hadde mange klipp etter hverandre med likt utsnitt, så når vi justerte det ene klippen ble det et slags “hakk” i klippingen, som vi ikke synes så noe bra ut. Da synes vi det ble bedre med med litt skeivt bilde.
0 notes
lineskoleblogg · 9 years ago
Text
9. desember
I dag har vi jobbet videre med tilbakemeldingene vi fikk av Arne og Kyrre. Vi satt inn et ekstra nærbilde av gutten i filmen. Dette gjorde vi for at seeren skal føle at   man kjenner han bedre. Noe man gjør når man kommer tettere på. For at det skulle funke bra, la vi på en effekt som gjorde at klippet gikk baklengs. Vi måtte ta det baklengs fordi vi trengte at han så både opp og ned i samme klipp, og det hadde vi ikke. 
Vi har også stilt på fargene i de mørkeste klippene våre. De var litt for mørke, så vi satt opp lyset litt. Tilslutt satt vi inn rulletekst. 
0 notes