Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
7 september: bronnenonderzoek oefening
1. Gebruik de term authentieke kunsteducatie in twee verschillende data banken. Noteer wat je opvalt en hoe je hebt gezocht en wat je hebt gevonden. 2. Kijk naar de onderwerpen bij de verschillende kunsteducatieve lectoraten. Noteer welke onderwerpen je aanspreken (minimaal 2). 1. Een nieuw model voor authentieke kunsteducatie | Emiel Heijnen (AHK) AHK: gevonden via Google door te zoeken op “artscience database AND authentieke kunsteducatie”, dit zijn acht pagina’s uit een groter onderdeel van de AHK. Het grotere geheel lijkt een verwijzing naar een proefschrift van Emiel Heijnen, Remixing the Art Curriculum. Het valt me op dat ik niet kan herleiden wat dit nu exact is…. Het begint op pagina 28.. is dit al het proefschrift? Of is dit een bijlage of introductie naar het proefschrift? Wat me inhoudelijk opvalt is dat leerbehoeftes, interesses en hedendaagse ontwikkelingen centraal zouden moeten staan binnen professionele kunst. Wat ik opvallend vind is dat dat verwijst naar intrinsieke motivaties van mensen/studenten. Wat ik mooi vind en waarvan ik vind dat dat evident is voor een kunstenaar. Maar de moderne kunstacademie en in het algemeen dus ook de mensen die zij opleiden als kunstenaars, zouden juist getraind moeten worden in de professie kunstenaar. Dus dan gaat het juist niet over intrinsieke motivaties. De professionele kunst gaat namelijk over wat verkoopt, wat brengt brood op de tafel. 2. - Scaffolding, het overbruggen van het gat tussen het huidige en de volgende vaardigheidsniveaus. Cultuur+Educatie 54 (lkca.nl) bladzijde 64 - Opzetten nieuwe educatieve stroming met kunsteducatie als thuisbasis. Van Artez, gericht op vernieuwing van het onderwijs. Sluit aan op mijn eigen visie dat kennis opslaan minder belangrijk wordt en dat er een prangende vraag zal ontstaan namelijk: wat is de functie van de school en zelfs de docent.
Het snelle tempo waarin schisma’s en veranderingen optreden, kenmerkend voor de huidige, door informatienetwerken verbonden samenleving, vormt een radicale uitdaging voor de historisch gevormde concepten van scholen en disciplines. Het lectoraat Art education as Critical Tactics (AeCT) wil een nieuwe educatieve stroming opzetten die bij de kunsteducatie wordt ondergebracht. Deze nieuwe stroming put daarbij uit de nieuwe modellen voor strategisch leren afkomstig uit nieuwe geografische gebieden en contexten en gaat ook in op de toenemende vraag naar educatie die dynamische, flexibele, geïndividualiseerde, student-gestuurde routes bewandelt. Het lectoraat wil samenwerken met kunstenaars, wetenschappers, ondernemers en bestuurders om de verschillende educatieve stromingen van het heden en van de toekomst aan te boren, om nieuwe manieren van kenniscirculatie, kennisconsolidatie en kenniscreatie te realiseren.
0 notes
Text
3 september: start
Een interview als startpunt, om uit te vinden waar mijn interesses liggen binnen kunsteducatie. Uit het interview kwam naar voren dat ik belevingen en ervaring belangrijk vind. En zelfs ervaringen boven kennis. Absoluut niet te verwarren met ervaring als in een hoeveelheid hoe vaak iemand iets heeft gedaan. Want dat heeft naar mijn idee niet per definitie waarde. Ik denk dat -kennis in het hoofd- steeds minder van belang zal worden en dat koppelingen leggen en maken veel belangrijker zal worden. Daarbij acht ik begrip voor elkaar heel belangrijk in de toekomst. Wat kan een mens dan nog bijdragen in de rol van docent, wat heeft de één te bieden ten opzichte van de ander? Ervaring, hoe ervaar/beleef je iets is een les in begrip ook voor elkaar. (belichaamde kennis -> uit cirkel van Jojanneke) {Leren kan stagneren door sleur… Aanbod van een school kan ook worden dat je een andere setting creëert waardoor iemand actief blijft… Wat doet omgeving of setting met een student.}
Tot slot heb ik in het interview over mijzelf geleerd dat ik relatief vaak vanuit kritiek start. Ik wil bovenstaande proberen te koppelen aan de vraag hoe kan ik vanuit een niet-kritiek stand handelen. Dit alles is iets wat ik terug zie in mijn eindeloze fascinatie voor mijn idee dat mensen naarmate ze ouder worden minder open lijken te staan (je zou kunnen lezen conservatiever worden, maar dat lijkt een beschuldiging).
1 note
·
View note