Teoriprov och körkortsprov online öva med körkortsfrågor och körkortsteori till körkortet för bil, mc, lastbil, buss och släp. Plugga även med gratis teoriprov online, där du kan testa dina teorikunskaper.
Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
Teoriprov med tolk
Den som inte kan läsa och förstå det svenska språket får göra kunskapsprovet med tolk. Det går att göra provet med tolk för körkortsbehörigheterna AM, A1, A2, A, B, B+B96, BE eller traktorkort, men inte för andra körkortsbehörigheter eller för yrkesprov. Någon ska intyga att tolk behövs vid kunskapsprovet
Intyget bör skrivas av någon av följande personer:
lärare som arbetar med elevstöd i skolan personal vid trafikskola rektor eller lärare vid SFI-skola
En rektor eller lärare vid SFI-skola kan även skriva intyg för elever som har avslutat utbildningen högst sex månader innan intyget lämnas.
Det ska tydligt framgå att sökanden inte kan tala, förstå och läsa svenska tillräckligt bra.
Om ansökan avser körkortsbehörighet B ska det även framgå att sökanden inte kan läsa något av de språk som provet finns översatt till. Ansökningsblankett
Ett beslut om tolkprov gäller för körkortsbehörighetererna AM, A1, A2, A, B, B+B96, BE och för traktorkort.
Om ansökan beviljas, ges ett skriftligt beslut som gäller en viss tid. Om ansökan avslås, kan beslutet överklagas. Information om hur överklagan går till medföljer beslutet.
Om ansökan om muntligt kunskapsprov eller tolkprov blir beviljat ges även rätt att boka skriftliga prov med förlängd provtid.
När ansökan beviljats kan du boka ditt prov hos Trafikverkets kundtjänst för Förarprov, telefon 0771-17 18 19.
0 notes
Text
Anpassade teoriprov
Om du har svårt att läsa, skriva eller inte förstår svenska så bra kan du istället göra ett anpassat kunskapsprov. Du kan välja mellan muntligt prov, prov med längre provtid, prov med tolk eller med teckenspråkstolk.
Vi erbjuder olika typer av hjälp: Ljudstöd
Det går att få göra kunskapsprovet med hjälp av ljud (på svenska). Det behövs inte någon ansökan för att få använda ljud inom ordinarie provtid. Den som gör kunskapsprovet på ett annat språk kan också få ljudstöd på svenska vid provet. Förlängd provtid
Den som har lässvårigheter kan beviljas längre provtid. Det innebär att den vanliga provtiden utökas med 50 procent. Det går också att få ljudstöd på svenska vid förlängd provtid. Muntligt prov
Personer med mycket stora lässvårigheter (exempelvis på grund av dyslexi eller andra funktionsnedsättningar) kan efter ansökan få göra provet muntligt. Ett muntligt prov innebär att vi ställer frågor muntligt och att personen själv får berätta vad som gäller utifrån en fråga eller bild. Om du inte är säker på att du förstått frågan har du möjlighet att fråga oss. Den som leder provet bedömer om svaret är rätt eller fel. Den som gör provet läser inte någon text under ett muntligt prov.
Muntligt prov på svenska finns för alla körkortsbehörigheter och traktorkort.
Muntligt prov kan också göras på annat språk än svenska. Det är dock inte samma sak som tolkprov, som är till för dem som inte kan läsa och förstå svenska språket för att de har ett annat modersmål. Det går att göra provet med tolk för körkortsbehörigheterna AM, A1, A2, A, B, B+B96, BE eller traktorkort, men inte för andra körkortsbehörigheter eller för yrkesprov. Muntligt prov med teckenspråkstolk
Du som har behov av teckenspråkstolk kan, efter ansökan, göra det muntliga provet med teckenspråkstolk om provet avser traktorkort och alla körkortsbehörigheter (förutom behörigheterna D1, D, D1E och DE). Trafikverket tillhandahåller teckenspråkstolk.
0 notes
Text
Om kunskapsprovet (MC)
Genom kunskapsprovet ska du visa att du har teoretiska kunskaper så att du kan köra med omdöme i trafiken. Det finns ett särskilt kunskapsprov för varje körkortsbehörighet. Provet bygger på en kursplan för behörigheten.
För A1, A2 och A består förarprovet normalt av ett kunskapsprov och ett körprov. Om du har behörigheten A1 eller A2 sedan tidigare, krävs dock bara ett godkänt körprov för att få A2 eller A.
Avgiften för ett kunskapsprov är 325 kronor. Efter klockan 18.00 på vardagar och på helger är avgiften 400 kronor.
Om du utbildar dig på trafikskola är det skolan som anmäler dig till prov. Utbildar du dig privat kan du själv boka direkt via Boka prov på sidan.
Kunskapsprovet består av totalt 70 frågor, varav 5 frågor är testfrågor som ska utvärderas. Resultatet på testfrågorna räknas inte in i provresultatet. För att provet ska bli godkänt måste du svara rätt på 52 av de 65 frågorna som ingår i provet. Provtiden är 50 minuter. Kunskapsprovets innehåll
Kunskapsprovet innehåller frågor om bland annat:
fordonskännedom och manövrering
miljö
trafiksäkerhet
trafikregler
personliga förutsättningar
Krav på identitetshandling
För att få göra prov hos Trafikverket måste du kunna styrka din identitet med en godtagbar och giltig identitetshandling (ID-handling), och fotot på ID-handlingen måste vara välliknande. Läs mer om godtagbara identitetshandlingar och hur du gör om du saknar en sådanpå sidan Krav på identitetshandling Obligatorisk fotografering hos Trafikverket
Alla som ska göra prov för körkort ska fotografera sig hos Trafikverket Förarprov. Du kan inte ta med eget foto. Detta gäller även dig som redan har körkort och ska göra prov för ny behörighet. Läs mer om fotografering hos Trafikverket (länk till ny sida "Fotografering hos Trafikverket")
Trafikverket skickar ett inbetalningskort på avgiften för fotografering.
Anpassade prov
Om du har svårt att läsa eller skriva, eller inte förstår svenska så bra, kan du få göra ett anpassat kunskapsprov. Läs mer här. Efter kunskapsprovet
Du måste svara rätt på minst 52 av de 65 frågorna för att provet ska bli godkänt. Om du har svarat fel på några frågor får du ett skriftligt beslut som visar inom vilka områden du inte har klarat frågorna. Godkänt kunskapsprov
Direkt efter provet får du ett skriftligt beslut på att provet är godkänt. Ett godkänt kunskapsprov är giltigt i ett år. Om du inte har gjort ett godkänt körprov under ettårsperioden, måste du göra om kunskapsprovet. Underkänt kunskapsprov
Om provet blir underkänt får du ett skriftligt beslut som visar inom vilka områden du inte har klarat frågorna.
0 notes
Text
Motorcykel (A)
För att köra motorcykel behöver du ett A-körkort. Det finns tre olika körkortsbehörigheter för motorcyklar: A1, A2 och A. Skillnaden ligger i hur stor motorcykel du får köra. A1 – lätt motorcykel
Körkortsbehörigheten A1 ger rätt att köra lätta motorcyklar vars motor har en slagvolym av högst 125 kubikcentimeter, en effekt av högst 11 kilowatt och ett förhållande mellan nettoeffekt och tjänstevikt som inte överstiger 0,1 kilowatt/kg.
Åldersgränsen för A1 är 16 år.
A2 – mellanstor motorcykel
Körkortsbehörigheten A2 ger rätt att köra mellanstora motorcyklar vars nettoeffekt är högst 35 kilowatt och som har ett förhållande mellan nettoeffekt och tjänstevikt som inte överstiger 0,2 kilowatt/kg. Om fordonets originalutförande har ändrats, får fordonet inte ha sitt ursprung i ett fordon med en nettoeffekt högre än 70 kW.
Åldersgränsen för A2 är 18 år.
A – tung motorcykel
Körkortsbehörigheten A ger rätt att köra alla tvåhjuliga motorcyklar oavsett slagvolym eller motoreffekt.
Åldersgränsen för A är 24 år. Men har du haft behörigheten A2 i minst två år kan du ta körkort behörighet A från 20 års ålder.
Har du haft körkort med behörigheten A-begränsad i minst två år övergår behörigheten automatiskt till A. Du behöver inte byta ut körkortet. Datumet då körkortet utfärdades visar om du uppfyller detta.
0 notes
Text
Körkortsbehörigheter B & BE
Ska du köra personbil eller lätt lastbil behöver du ett B-körkort. Här kan du läsa mer om vad som krävs om du vill ta ett B-körkort och vad du behöver tänka på.
Det finns tre olika körkortsbehörigheter för personbilar: B, utökad B och BE. Skillnaden ligger i vilka släp du får dra.
Förarprovet för behörighet B och BE består av ett körprov och ett kunskapsprov. Du börjar alltid med kunskapsprovet. För att boka och genomföra ett körprov måste du ha ett giltigt kunskapsprov.
Förarprovet för utökad B består av ett körprov.
Här kan du läsa mer om skillnaderna mellan de olika behörigheterna samt vilka olika krav som ställs för att ta körkort för varje körkortsbehörighet. B
Körkortsbehörigheten B ger rätt att köra personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg. Med vanlig B-behörighet får man koppla ett lätt släp. Släpet räknas som lätt om den sammanlagda totalvikten inte överstiger 3500 kg, alternativt att släpets totalvikt inte är mer än 750 kg. Om släpet väger mer än 750 kg får inte bilens och släpets totalvikt överstiga 3500 kg.
B - utökad
Körkortsbehörigheten utökad B är egentligen en variant av det vanliga B-körkortet. Samma förutsättningar gäller, med den skillnaden att du har rätt att dra en släpvagn som väger mer än 750 kg i totalvikt, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 4 250 kg.
BE
Körkortsbehörigheten BE ger rätt att köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg och en eller flera släpvagnar kopplat till sådan bil, förutsatt att släpvagnens eller släpvagnarnas sammanlagda totalvikt inte överstiger 3 500 kg. Till skillnad mot behörighet B eller utökad B är att BE-behörigheten inte har någon begränsning för bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikter, som är högst 3 500 kg för B och högst 4 250 kg för utökad B.
Om du har behörighet BE är det ofta bilens tekniska begränsningar som avgör om det är tillåtet eller inte att köra. Bilens högsta tillåtna släpvagnsvikt anges på bilens registreringsbevis - släpvagnens och släpvagnslastens sammanlagda vikt får inte överskridas.
0 notes
Link
Körkortsprogram som hjälper dig att lyckas på teoriprovet! KTP Trafikskola finns anpassat för körkortsbehörigheterna A till E. Uppbyggt på precis samma sätt som det riktiga teoriprovet.
0 notes