Don't wanna be here? Send us removal request.
Photo
Evangeliet från yttre rymden
Askild & Kärnekull 1976
The Gospel From Outer Space (1942)
Handlar om en besökare från yttre rymden som ägnade sig åt ett allvarligt studium av kristendomen för att om möjligt utröna varför kristna hade så lätt för att bli grymma. Han drog slutsatsen att olyckan åtminstone delvis kom sig av ett vårdslöst sägenberättande i Nya testamentet. Han antog att avsikten med evangelierna bland annat var att lära människorna att vara barmhärtiga, till och med mot de ringaste av de ringa. Men evangelierna lärde i själva verket ut det här: ”Innan du dödar någon bör du försäkra dig om att han inte har några fina förbindelser”. Så kan det gå.
0 notes
Photo
Galningar i 4:e dimensionen
B Wahlströms förlag 1973
Maniacs in the Fourth Dimension (1942)
Handlar om människor vilkas mentalsjukdomar inte kunde behandlas därför att orsakerna till sjukdomarna alla låg i fjärde dimensionen, och tredimensionella jordingläkare kunde inte alls se dessa orsaker eller ens föreställa sig dem. Trout menade att det verkligen fanns vampyrer och varulvar och vättar och änglar och så vidare, men att de var i fjärde dimensionen.
0 notes
Photo
Sportrobotar
Regal förlag 1980
Sport Robots (1953)
Handlar om en man som alla skrattade åt därför att han byggde sportrobotar. Han skapade en golfrobot som kunde göra hole in one varenda gång och en basketrobot som kunde träffa korgen varenda gång och en tennisrobot som slog in ett serväss varenda gång, och så vidare.
Först kunde människorna inte se någon glädje med robotar av det slaget och uppfinnarens fru övergav honom och hans barn försökte få in honom på ett dårhus. Men så lät han annonsörer veta att hans robotar också skulle kunna backa upp bilar eller öl eller rakhyvlar eller armbandsur eller parfym eller vad som helst. Han tjänade ihop en förmögenhet därför att så många sportentusiaster ville vara precis som de robotarna.
Fråga mig inte varför.
0 notes
Photo
Tack för maten
Wennerbergs förlag 1982
Bon A (1965)
Handlar om en stor fransk köksmästares begravning. Alla de stora köksmästarna i världen var där. Det var en vacker ceremoni. Strax innan kistan slöts, strödde de sörjande persilja och paprika över den bortgågne.
0 notes
Photo
En salig röra
B. Wahlströms 1984
Dog’s Breakfast (1965)
Handlar om Fleon Sunoco, en galen vetenskapsman som forskade vid Nationella hälsoinstitutionen i Betheseda, Maryland. Han var av uppfattningen att alla riktigt smarta personer hade små radiomottagare i sina huvuden och fick sina smarta idéer från en okänt belägen superdator.
”Datorn, eller var det nu är och var den nu än befinner sig, försöker få oss att tro att den hjälper oss. Men egentligen skulle det kunna vara så att den är ute efter att ta kål på oss genom att ge oss för mycket att tänka på” menade Sunoco.
Det bör nämnas att Dr Fleon Sunoco hyrde gravskändare för att gräva upp hjärnor från nyligen avlidna medlemmar i Mensa. De grävde också upp hjärnor från mindre begåvade personer. Såna som hade blivit påkörda när de gått mot rött ljus i vältrafikerade korsningar eller använt bensin när de skulle tända grillen och så vidare. Detta för att ha något att jämföra med. För att inte väcka misstanke leverades de färska hjärnorna i matförpackningar stulna från ett närbeläget Kentucky Fried Chicken. Ingen av Sunocos överordnade hade en aning om vad han höll på med eller varför han jobbade så sent på kvällarna. De lade dock märke till att han gillade att äta groteska mängder med friterad kyckling och undrade sig hur han samtidigt kunde hålla sig så smal. Men han skötte sitt jobb, vilket var att utveckla ett preventivmedel som skulle radera all sexlust, så tonåringarna inte längre skulle vilja kopulera.
Men på kvällarna när han var ensam skar han upp hjärnorna med hög IQ och letade efter radiomottagare. Hans teori var att Mensamedlemmarna var födda med dem och att mottagarna därför var gjorda av kött.
”Det är inte rimligt att den mänsklig hjärna helt utan hjälp skulle kunna skriva Beethovens nionde symfoni. Den är bara ett och halvt kilo salig röra” hävdade Sunoco.
En natt hittade han en oförklarlig liten snorfärgad klump inte större än ett senapskorn i innerörat av en Mensa-medlem. Han jämförde innerörat hos en idiot utan att hitta någon snorfärgad klump.
Eureka! Det här var en upptäckt värdigt Nobelpriset! Utan att ens ha publicerat upptäckten gick Fleon Sunoco och köpte en frack och förberedde sig för att åka till Stockholm. Men så blev det inte. Han hoppade från taket på Hälsomyndigheten och dog klädd i fracken han skulle burit i Stockholm mot parkeringsplatsen utanför.
Sunoco hade plötsligt insett att hans upptäckt inte var av egen förtjänst. Ingen kunde ha gjort något så fantastiskt med en så salig röra som en mänsklig hjärna i skallen. Han kunde bara ha gjort det med hjälp utifrån.
0 notes
Photo
Galningar i 4:e dimensionen
Eklunds 1955
Maniacs in the Fourth Dimension
Handlar om människor vilkas mentalsjukdomar inte kunde behandlas därför att orsakerna till sjukdomarna låg i fjärde dimensionen. Tredimensionella läkare från Jorden kunde följaktligen inte se dessa orsaker eller ens föreställa sig att det verkligen fanns vampyrer och varulvar och nissar och änglar och så vidare.
0 notes
Photo
Planetslukarna
B. Wahlström 1982
The Planet Gobblers (1981). Övers. Olov Jonason
Handlar om människosläktet. Vi var universums skräck. Vi var liksom interplanetariska termiter. Vi kunde komma till en planet, glufsa i oss den och dö. Men innan vi dog skickade vi alltså ut rymdskepp att starta kolonier någon annanstans. Vi var en sjukdom, eftersom det inte var nödvändigt att befolka planeter på ett så skrämmande destruktivt sätt.
0 notes
Photo
En gral av bly
AB Romantidning 1948
Utspelar sig i Kung Arthurs slott Camelot. Den mäktige trollkarlen Merlin hade lyckades trolla fram moderna automatvapen och .45 kalibers dumdumkulor för att beväpna riddarna av det runda bordet. När Sir Galahad, den mest själsrene riddaren av dem alla, bekantade sig med sitt nya vapen råkade han först sätta en kula i den heliga gralen och sedan förvandla Drottning Guinevere till slarvsylta.
0 notes
Photo
Dr. Schadenfreude
Romanförlaget 1945
Handlar om psykologen Dr. Schadenfreude. Han lät sina patienter ligga på soffan och prata av sig. För det mesta svamlade de på om allt möjligt dumt och vansinnigt som hänt totalt främmande personer i matbutiken, eller som de läst om i skvallerpressen eller sett på i något tv-program. Om någon patient råkade säga “Jag” eller ”Mig” eller ”Mig själv” eller ”Min” blev Dr. Schadenfreude helt vansinnig. Han hoppade upp ur sin enorma läderstol, stampade med fötterna och viftade med armarna. Med ett fräsande och morrande, bara några centimeter från patientens ansikte skrek han saker som: ”När kommer du någonsin att lära dig att ingen bryr sig ett smack om dig. Du, din din din din tråkiga obetydelselösa lilla skit? Hela ditt problem är att du tror att du har någonsomhelst mening! Släpp det omedelbart, eller dra åt helvete”.
1 note
·
View note
Photo
Sångens makt
Äventyrsspel (Drakar & demoner #52)
Utspelar sig i en värld och tid där språket ideligen förvandlades till ren musik, därför att varelserna där var så förtjusta i ljud. De var värdelösa när det gällde att överföra information, eftersom ingen längre kände till eller brydde sig om vad orden betydde. För att kunna fungera blev alltså ledande personer inom statsledning och handel tvungna att hela tiden hitta på nya och mycket fulare ordförråd och meningsuppbyggnader som skulle kunna stå emot försöken att omvandla dem till musik.
0 notes
Photo
Barring-Gaffnern på Bagnialto
Hedenlans 1972
Planeten där Trouts bok utspelade sig hette Bagnialto, och en barring-gaffner där var en ämbetsman som snurrade ett lyckohjul en gång om året. Medborgarna underställde myndigheterna konstverk, och dessa tilldelades nummer, och sedan tilldelades de kontanter enligt barring-gaffnerns snurrningar på hjulet. Huvudpersonen var inte barring-gaffnern utan en enkel skomakare som hette Gooz. Denne levde ensam, och han målade ett porträtt av en katt. Det var den enda tavla han över huvudtaget hade målat. Han tog den till barring-gaffnern, som numrerade den och ställde den i ett magasin fullpackat med konstverk.
Gooz tavla hade en makalös framgång på hjulet. Den blev värd artontusen lambos, motsvarande en miljard dollar på jorden. Barring-gaffnern förärade Gooz en check på summan, av vilken skattmasen tog tillbaka det mesta. Tavlan fick en hedersplats på nationalmuseet och folk stod i kilometerlånga köer för chansen att få en en tavla som var värd en miljard dollar.
Det förekom också ett stort bål där man brände upp alla de tavlor och statyer och böcker och så vidare som hjulet hade sagt var värdelösa. Och sedan upptäcktes det att hjulet var preparerat, och barring-gaffnern begick självmord.
0 notes
Photo
Läget då?
Hson 1976 [Fickis #107]
How You Doin’? (1965)
Kilgore Trouts How You Doin’? utkom i en kraftigt förkortad översättning på Hson förlag 1976. Förkortningen bestod i stort sett att allt förutom de mer ekivoka partierna ströks.
I korthet går boken ut på att en reklambyrå på en annan planet gjorde en framgångsrik annonskampanj där planetens medborgare fick reda på att de var överlägsna majoriteten i det ena eller det andra avseendet. Exempelvis den genomsnittliga storleken på det manliga könsorganet. Inför en kommande invasion från Jorden, infiltrerade jordmännen reklambyrån och förfalskade statistiken i annonserna. De gjorde genomsnittet så högt att alla på planeten kände sig underlägsna. När de bepansrade rymdskeppen från jorden anlände, gjorde de infödda knappt något motstånd, eftersom de kände sig så långt under genomsnittet. Så kan det gå.
0 notes
Photo
Lögn & statistik
Askild & Kärnekull 1977 [AoK:s science fiction-serie #17]
How You Doin’? (1965) Övers. Olov Jonason
Handlar om om nationella genomsnitt för det ena och det andra. En reklambyrå på en annan planet förde en framgångsrik kampanj för den lokala motsvarigheten till det jordiska jordnötssmöret. Den del av varje annons som skulle fånga blicken innehöll en uppgift om någon sorts genomsnitt – det genomsnittliga antalet barn, den genomsnittliga storleken på det manliga könsorganet på den speciella planeten – vilken var två tum lång, med en inre diameter på tre tum och en yttre diameter på fyra och en kvarts tum – och så vidare. Annonserna uppfordrade läsarna att ta reda på om de var överlägsna eller underlägsna majoriteten i det eller det avseendet – beroende på vad den speciella annonsen gick ut på.
Annonsen förklarade så att överlägsna och underlägsna människor alla åt jordnötssmör av det och det märket. Bortsett från att egentligen inte var jordnötssmör på den planeten. Det var Shazzsmör. Och så vidare.
Och de som åt jordnötssmör på jorden beredde sig att ta upp kampen mot dem som åt shazzsmör på planeten. Vid den tiden hade jordlingarna just demolerat West Virgina och Sydostasien. De hade demolerat allt. Så de var redo att gå ut som pionjärer igen. De studerade shazzsmörätarna med hjälp av elektroniskt spionage och kom fram till att dessa var för talrika och stolta och rika på tillgångar för att man skulle kunna gå fram som pionjär mot dem.
Jordlingarna infiltrerade därför reklambyrån som svarade för shazzsmörannonserna och de förfalskade statistiken i annonserna. De gjorde genomsnittet för allt så högt att alla på planeten kände sig underlägsna majoriteten i alla avseenden. Och då kom de jordiska bepansrade rymdskeppen in och upptäckte planeten. Bara symboliskt motstånd restes här och där, eftersom de infödda kände sig så långt under genomsnittet. Och så började pionjärinsatserna.
0 notes
Photo
Känner du lukten?
Bernces förlag, 1976 [Bernces Science fiction & fantastica #13]
Oh Say Can You Smell? (1965) Övers. Olov Jonason
Handlar om ett land som bekämpade odörer. Det var deras nationella mål. Det fanns inga sjukdomar, ingen brotslighet och inga krig, så de gav sig på odörer. Landet instiftade mängder med forskningsprojekt och hade ett brett stöd bland befolkningen. På söndagarna gick hängivna mödrar ut och knackade dörr för att lokalisera odörspridning. Målet med forskningen var att hitta en specifik deodorant för varje odör. Bokens hjälte, som också var landets diktator, gjorde slutligen ett vetenskapligt genombrott. Trots att han inte var forskare lyckades han finna roten till problemet. Lösningen var inte kemisk. I egenskap av dikator, eliminerade han näsorna.
0 notes
Photo
Sovande vid knappen
Berghs förlag AB, 1981 [ Berghs SF #12]
Handlar om en väldig mottagningscentral utanför himlens pärleport – fylld med datorer och bemannad med folk som hade varit auktoriserade revisorer och investeringskonsulter eller direktörer nere på jorden. Man fick inte komma in i himlen förrän man hade underkastat sig en fullständig granskning av hur väl man hade skött de affärsmöjligheter som Gud genom sina änglar hade erbjudit en på jorden. Dagen igenom och i vartenda bås kunde man höra experterna säga i ytterligt trött ton till folk som hade missat den ena möjligheten och den andra: ”Och där satt ni alltså och sov vid knappen igen”.
0 notes
Photo
Hell, Chefen
Kindbergs Förlag, 1980 [ Alpha Science Fiction Pocket #4]
En berättelse om en optimistisk chimpans som blev Förenta staternas president. Chimpansen hade en liten blå blazer med mässingsknappar och med det sigill som tillhör Förenta staternas president fastsytt på bröstfickan. Överallt där han gick spelade orkestrarna Hell chefen! Chimpansen älskade det. Han hoppade upp och ner.
0 notes
Photo
Gilgongo!
Wennbergs förlag, 1960 [Rymdböckerna #21]
0 notes