Tumgik
inforuotsalainen · 5 years
Text
Näin voit laajentaa varastotilojasi kotona ilman lisärakennuksia
Mistä sitä tavaraa tulee? Varsinkin omakotitaloissa tavaraa tuppaa kertymään mielettömiä määriä. Tavarat lisääntyvät pikku hiljaa. Vähitellen ne tuntuvat ottaneen valtaansa koko talon. Kaikki kaapit, lipastot ja piirongit ovat täynnä tavaraa, ja lisäksi sitä on kaappien alla, ikkunalaudoilla, sängynaluslaatikoissa, kirjahyllyn kirjojen takana ja sillä ruokapöydän tuolilla, jolla kukaan ei koskaan istu.
Omakotitalossa tilanne on vieläkin pahempi, sillä omakotitalossa tarvitaan paljon sellaista tavaraa, mitä ei kerrostalo- tai rivitaloasunnossa tarvita. On lehtipuhaltimia, ruohonleikkureita, raivaussahoja, lumikolia ja nuohousrasseja; on painepesuria, kaasugrilliä, puutarhakalustoa ja kompostiturvasäkkejä. Tällaiset tavarat valtaavat pihavaraston, autotallin ja grillikodan. 
Ehkä sinulla on harrastus, mikä vaatii paljon välineitä, tai ehkä harrastat keräilyä? Jos tarvitset lisää varastotilaa, mutta ei halua enää lisää rakennuksia, sinulla on kaksi vaihtoehtoa varastotilojen laajentamiseksi. Ensimmäinen vaihtoehto on hankkia helposti paikasta toiseen siirrettävä kontti. Kontti ei vaadi rakennuslupaa, ja se on helppo lukita. Toinen on karsia tavaraa, ja luoda siten lisää säilytystilaa tärkeimmille tavaroillesi.
Kontti varastona – ei hullumpi idea
Kun et halua investoida uusiin, kiinteisiin lisärakennuksiin, toimii kontti varastona paremmin kuin hyvin. Käytetty kontti on edullinen hankkia, sillä pieni kontti maksaa vain noin 1500 euroa. Käytetyt kontit ovat palvelleet ensin merikäytössä. Konteissa on rahdattu tavaraa maasta toiseen 5–20 vuotta, minkä jälkeen ne on myyty eteenpäin muuta käyttöä varten. Konttejahan voi tuunata miltei loputtomiin, sillä ne voi eristää ja sähköistää, ja ottaa vaikka asuinkäyttöön. Konteista rakennetaankin paljon kesämökkejä, ja jopa kerrostaloja. Varastokontti ei kuitenkaan välttämättä vaadi eristystä tai sähköistystä, ellet sitten aio käyttää konttia myös bändin harjoittelutilana tai esimerkiksi askartelutilana.
youtube
Kontin saa lukittua hyvin, mikä on tärkeää. Päältäajettavat ruohonleikkurit ja muut työkoneet varastetaan helposti, jos ne eivät ole sellaisessa tilassa, minne on vaikeaa murtautua. Vakuutusyhtiökin saattaa jättää korvaamatta varastetun ruohonleikkurin, mitä ei ole säilytetty lukittavassa tilassa. 
Jos joskus vähennät tavaroitasi, säilyttää kontti hyvin jälleenmyyntiarvonsa. Jos taas alatkin rakentaa taloa ja tarvitset työmaakoppia, ostat tontin ja kaipaat kesämökkiä tai perustat vaikka pop up -kampaamon, voit päivittää vanhan konttisi uuteen uskoon eristyttämällä ja sähköistämällä sen. Kontti on hyvä ostos, mille löytää kymmenittäin erilaisia käyttötarkoituksia.
Tavaroiden vähentäminen tekee onnelliseksi
Vielä ei taida ollatehty tutkimusta siitä, missä menee se raja, minkä jälkeen uudet tavarat eivät enää tuota onnellisuutta vaan enemmänkin ahdistusta. Kun muutamme omillemme, meillä on tyypillisesti vain kaksi kattilaa, pari matkalaukullista vaatteita ja imuri. Saatamme tuntea ahdistusta tavaroiden vähyydestä, ja otamme jopa lainaa saadaksemme pian huonekaluja, astianpesukoneen, lisää astioita ja uusia verhoja. Jossain vaiheessa tavaraa alkaa olla joka paikassa, ja ne keräävät pölyä käyttämättöminä maatessaan. Meidän aikamme kuluu tavaroiden huoltamiseen, niiden etsimiseen, pölyjen pyyhkimiseen ja säilytystilan vähyyden kanssa tuskailemiseen. Jos tavaroita ei huolla, ne tummuvat, kuivuvat, ruostuvat tai homehtuvat. Esimerkiksi tietokoneeseen voi tulla oikosulku, jos sitä ei säännöllisesti puhdisteta pölystä. 
Jos tavaraa olisi vähemmän, meiltä menisi vähemmän aikaa tavaroiden pesuun ja huoltamiseen. Lisäksi löytäisimme helpommin kulloinkin etsimämme tavarat, eikä kotiin kertyisi niin paljon pölyäkään. Totta kai pölyä tulee aina jonkin verran, mutta jos lattioilla ei ole lukuisia mattoja ja huoneissa on vain muutamia huonekaluja ja kukkaruukkuja, sujuu imurointi nopeasti. 
Vuosikymmenien aikana kertyneistä tavaroista voi olla vaikea luopua. Kaikista vaikeinta on kuitenkin työn aloittaminen. Apua tavaroiden lajittelemiseen ja niistä luopumiseen voi etsiä vaikka asiasta kirjoitetuista kirjoista tai siitä tehdyistä dokumenteista. Konmari-metodi ja kuolinsiivous ovat puhuttaneet maassamme jo pitkään. Jos pohdit, säilyttääkö lapsen piirustukset vai ei, kysy asiasta mielipiteitä vaikka konmarittajien Facebook-ryhmässä. Apuun voi palkata myös ammattijärjestäjän. Hän ei toisin tee päätöksiä puolestasi, mutta hän ohjaa ja tukee prosessin ajan. Prosessi voi olla henkisesti raskas, löydäthän esimerkiksi ex-puolisoiden tavaroita, valmistujaispukusi, jo edesmenneen mummon antamat sukat tai valokuvan petturimaisesta ystävästä. Kannattaakin aloittaa karsiminen vähemmän merkityksellisistä esineistä, kuten vaatekappaleista. Karsi muistoesineet vasta lopuksi. Hyödynnä digitalisaatiota, eli ota muistoesineistä ja piirustuksista talteen pelkät, ja skannaa vanhat valokuvat pilvitiedostoon.
from WordPress https://ift.tt/2yj9RbE via IFTTT
0 notes
inforuotsalainen · 6 years
Text
Mitä tehdä, jos kohdallesi sattuu vesivahinko?
Litroittain vettä keittiön lattialla? Toimi nopeasti! Vesivahingon sattuessa ei ole syytä jäädä aikailemaan. Heti vahingon huomatessa on tärkeintä aloittaa vahingon rajoittaminen ja jälkivahinkojen torjuminen. Seuraavassa esitetään muistilista, jolla ehkäistä ylimääräisten tuhojen synty ja minimoida vesivahingon kustannukset.
Kiireelliset toimenpiteet
Selvitä ensiksi, mistä vesi tulee. Tyypillisimpiä vesivahinkojen aiheuttajia ovat esimerkiksi astianpesu- ja pyykinpesukone. Seuraavaksi katkaise vedentulo ja viimeiseksi hälytä apua. Vaikka itsellä olisi taitoa ja tarmoa ryhtyä torjumaan vahinkoja, on yhtään suuremman vesivahingon sattuessa syytä aina kutsua ammattiapua paikalle. Internetistä löytyy monia kiinteistövahinkojen asiantuntijoita, joilla on 24 tuntia vuorokaudessa päivystävä vahinkopalvelu äkillisten tapausten varalle. Huoltoyrityksillä on tietotaitoa sekä välineitä, jotka on syytä hyödyntää suurempien vahinkojen torjunnassa. Apua odotellessa voi itse rajoittaa vahingon etenemistä poistamalla irtovettä ja estämällä veden pääsyn rakenteisiin, sähkölaitteisiin tai huonekaluihin. Esimerkiksi matot kannattaa nostaa lattialta. Lisäksi kosteiden paikkojen kuivaaminen kannattaa aloittaa välittömästi.
Ilmoita vahingosta
Vesivahinkojen korjauskustannukset voivat olla hyvinkin suuret, eivätkä korvausvastuuasiat ole aina helppoja. Kiistoja voi syntyä siitä, miten korvausvastuu jaetaan. Esimerkiksi asukkaan irtaimisto kuuluu vahingon syystä riippuen yleensä joko asukkaalle tai kotivakuutusyhtiölle ja talon rakenteet kiinteistövakuutukseen. Isompien vahinkojen ennaltaehkäisyn jälkeen onkin syytä ilmoittaa vahingosta heti vakuutusyhtiösi, jossa huoneistosi on vakuutettu. Vahinkoilmoituksen voi tehdä joko suullisesti puhelimitse tai kirjallisesti esimerkiksi sähköpostin välityksellä tai vakuutusyhtiön nettisivuilla. Taloyhtiössä on ilmoitettava myös isännöitsijälle tai vuokranantajalle. Isännöitsijä tekee ilmoituksen kiinteistön vakuutusyhtiöön asukkaan kotivakuutusyhtiöön tekemän ilmoituksen lisäksi. Vahinkoilmoitusta seuraa vakuutusyhtiön teettämä vahingon kartoitus.
Kartoituksessa selvitetään korvaaja
Vahinkokartoituksessa pyritään selvittämään vahingon syy sekä vahingon laajuus. Vahingon syyn selvittäminen on tärkeää, sillä vahingon syystä riippuu se, kuka vahingon korvaa. Korvausvastuuseen joutuu yleensä joko asukkaan kotivakuutusyhtiö, taloyhtiön kiinteistövakuutusyhtiö tai huonoimmassa tapauksessa asukas itse. Asukas joutuu korvausvastuuseen pääosin niissä tilanteissa, joissa on itse aiheuttanut vahingon huolimattomuuttaan tai välinpitämättömyyttään. Esimerkiksi astianpesukonetta tai pyykkikonetta ei pitäisi koskaan jättää yksin pyörimään, sillä vahingon sattuessa tämä voidaan laskea huolimattomuuden piiriin. Vaikka korvausvastuu olisi pääosin vakuutusyhtiöllä, esimerkiksi irtaimiston vakuutuksessa asukkaalla voi olla tietynsuuruinen omavastuu. Vakuutusyhtiöltä saatua korvausta voi pienentää myös ikävähennys, jolloin tietyn ikäisistä tavaroista korvataan vähemmän. Vakuutusyhtiötä valitessa kannattaakin sopimus tutkia tarkoin, jottei vahingon sattuessa tule yllätyksiä. Vesivahingon syyn selvittämisen jälkeen kartoitetaan vahingon laajuus. Selvityksessä tarkastetaan, onko kosteutta lattioissa, seinissä tai muualla talon rakenteissa. Älä hävitä vahingoittunutta irtaimistoa ennen kartoitusta, sillä vahinkokartoituksessa myös irtaimisto tarkastetaan. Vakuutusyhtiö antaa luvan tavaroiden hävittämiselle tarkastuksen jälkeen. Vahinkokartoituksen jälkeen vakuutusyhtiön kanssa sovitaan korjauksen suorittaja. Tapauksissa, joissa vakuutusyhtiö on vesivahingon korvaaja, yhtiö usein teettää tarjoukset ja valitsee korjauksen tekijän asukkaan kanssa. Korjaajan valinnan jälkeen korjaustoimenpiteet aloitetaan.
Kuivaus ja korjaus
youtube
Niissä tapauksissa, joissa rakenteisiin on päässyt kosteutta, joudutaan rakenteita avaamaan ja kuivaamaan ennen korjaustöitä. Kuivaus on tehtävä huolellisesti homevaurioiden ehkäisemiseksi. Isommissa vahingoissa, asukas voi joutua muuttamaan korjauksen ajaksi asunnostaan. Kuivauksen koosta riippuen kannattaa varautua ajallisesti noin parin viikon tai reilun kuukauden väliseen aikaan. Myös tilapäisasumiseen on mahdollisuus saada korvausta vakuutusyhtiöltä. Tästä sovitaan kuitenkin aina erikseen vakuutusyhtiön kanssa. Korjauksen tekijä korjaa tilat vahinkoa edeltäneelle tasolle. Korjauksen yhteydessä asukkaalla on mahdollisuus sopia korjauksen teettäjän kanssa ylimääräisistä parannuksista asuntoon. Ylimääräiset parannukset asukas joutuu maksamaan itse, mutta niissä voi kuitenkin säästää rahaa, kun ne tehdään vesivahingon korjauksen yhteydessä.
Huolellisuus on paras ennaltaehkäisy
Vesivahingosta aiheutuu keskimäärin noin 4000 euron kustannukset (https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/joka-kuudes-vesivahinko-johtuu-astianpesukoneen-epaonnistuneesta-asennuksesta/1846162#gs.aDefDWc), joten niiltä kannattaa parhaansa mukaan välttyä. Huolellisuus vesilaitteiden kanssa on parasta vesivahingon ennaltaehkäisyä. Joten seuraavan kerran kun ostat uuden astianpesukoneen, tutustu käyttöohjeisiin ja asennukseen huolellisesti, äläkä jätä koskaan vesilaitteita yksin päälle!
from WordPress https://ift.tt/2M1kBkI via IFTTT
1 note · View note
inforuotsalainen · 7 years
Link
0 notes