Text
Mobiilisovellusten vallankaappaus
#6 1. Mobiilisovellukset
Pahoittelut viimeisimmässä blogissa havaittavasta kirjoitusvirheestä. Viime kerralla käsiteltiin aihetta 3 ja nyt on vuorossa aihe 1.
Minun Telia
Tänään olen valinnut kaksi sovellusta, jotta pääsemme syvemmin tutustumaan mobiilisovellusten hyötyihin ja haittoihin. Valitsin Minun Telia -sovelluksen yhdeksi mobiilisovellukseksi Grand One -kilpailun voittajista (Grand One. 2018). Sovelluksen omistaa teleoperaattori Telia Company. Sovellus vaikutti myös mielenkiintoiselta luettuani Telia.fi sivustolta siitä enemmän. Sivulla on todella ytimekkäästi kerrottu sovelluksen tarkoitus ja kuinka sitä voi käyttää (Minun Telia -sovellus). Käythän tsekkaamassa heidän nettisivuilta lisätietoja jos jokin jää blogissani mietityttämään.
Kun avaan Minun Telia -sovelluksen, saan itse päättää yhden kirjautumisvaihtoehdoista joita ovat pankki/mobiilivarmenne ja Telia-tunnus. Heti kirjauduttua sisään sovellus tervehtii ja kysyy nimelläni, miten minulla menee. Vaikka tervehdykseen en pysty vastaamaan, on mukavaa, että sovellus on personalisoitu juuri minulle. Ensivaikutelma sovelluksesta on erittäin myönteinen ja kiinnitin heti ensimmäiseksi huomiota sen yksinkertaisuuteen ja visualisuuteen. Sovelluksessa on kauniit värit eikä sitä ole täytetty turhalla tekstillä tai häiritsevällä mainonnalla. Myös käyttäminen on todella selkeää. Kotisivu, omat liittymäasiat, laskut, omat tiedot ja asiakaspalvelu ovat erillisillä sivuilla joihin pääsee alavalikosta napauttamalla.
Kun valikosta valitsee omat liittymäasiat, sieltä voi helposti tarkistaa nykyisen liittymän tiedot. Mielestäni on mielenkiintoista ja tärkeää, että sovelluksen kautta asiakas pystyy tarkistamaan, kuinka paljon hän on puhunut puheluita, lähettänyt viestejä ja käyttänyt nettiä. Myös ulkomailla ollessa pystyy kätevästi seuraamaan netin käyttöä.
Laskut oli helppo tarkistaa Minun Telia -sovelluksen kautta. Painaessa valikosta € -merkkiä, pääsee tarkastelemaan menneitä ja maksamattomia laskuja. Kaikki on selkeästi eriteltyinä ja jokaisesta laskusta saa tarvittaessa erillisen PDF tiedoston. Näin asiakkaan on helppo seurata ja hallinnoida tulevia, sekä menneitä laskuja.
En itse antaisi sovellukselle mitään negatiivista sanottavaa. Toki parannettavaa olisi esimerkiksi chatbotin käytössä. Sovelluksessa on chatbot, jossa ei itse pääse kirjoittamaan kysymystä, vaan kysymykset on annettu valmiiksi. Jos valmiiksi kehitetyissä kysymyksissä ei ollut asiakkaan ongelmaan vastaavaa kysymystä, pystyi keskusteluun liittämään asiakaspalvelijan. Minun Telia -sovelluksen kannalta olisi hyvä jos asiakas saisi itse esittää kysymyksen, koska muotoiltuja kysymyksiä oli vähän ja uskoisin, että todella moni joutuu asiakaspalvelijan pyytämään keskusteluun mukaan.
Apollo
Toisena mobiilisovelluksena otan tarkasteltavaksi matkanjärjestäjän Apollon sovelluksen. Valitsin tämän siksi, että olen aikaisemmin käyttänyt kyseistä sovellusta varattuani matkan heiltä ja koin sen hyödylliseksi.
Sovelluksessa asiakas pääsee tarkastelemaan heiltä varattuja matkoja jopa useita samanaikaisesti eli kaikki löytyy kätevästi yhdestä paikasta. Ennen matkaa sovellus kertoo kuinka kauan matkaan on aikaa ja ehdottaa jo valmiiksi erilaisia aktiviteettejä ja elämyksiä paikan päällä. Näiden lisäksi sovellus tarjoaa matkustajalle paikallisia vaihtuvia tarjouksia. Sovelluksessa voi myös tarkastella muitakin kuin asiakkaan varaamia matkakohteita. Tämä on erittäin hyvä ominaisuus, koska tämän avulla voi suunnitella jo seuraavaa matkaa ja tarkastella mikä matkakohde sopii itselleen parhaiten.
Kun on kirjautunut omalla varausnumerolla, pääsee käsiksi hotellin ja oppaan tietoihin. Oman matkani aikana oli helppoa olla tarvittaessa yhteydessä oppaaseen ja myös hotelliin. Myös hotellin tietoja pääsee etukäteen tarkastelemaan. En kuitenkaan itse ollut tyytyväinen annettuihin tietoihin hotellista. Sivulla oli vain yksi kuva, muutama hotellin ominaisuus ja etäisyys erilaisista kohteista. Olisin kaivannut enemmän kuvia esimerkiksi huoneista (tai jopa omasta tulevasta huoneesta) ja asiakkaiden arvosteluja. Näitä tarkastellakseen sovellus ohjasi selaimeen Apollon nettisivuille.
Lähteet
Grand One. 2018. Finalistit. Luettavissa: http://2018.grandone.fi/tyot/finalistit/kategoria/paras-mobiilipalvelu
Minun Telia -sovellus (www.telia.fi). Luettavissa: https://www.telia.fi/kauppa/palvelut/minun-telia
0 notes
Text
Verkko-ostaminen ja sen kehitys
#5 1. Verkkokauppa Pohjoismaissa
Logistiikkayritys Postnord on julkaissut 2019 puolivuosiraportin (Postnord. Syyskuu 2019), jossa nähdään miten Pohjoismaiden käyttäytyminen verkkokaupan maailmassa on muuttunut ja miten Suomi, Ruotsi, Tanska ja Norja eroavat toisistaan. Kerron teille tänään keskeisimmät ja mielenkiintoisimmat asiat tästä puolivuosiraportista.
Vastuullisuus
Yhteistä kaikille Pohjoismaille oli se, että vastuullisuuteen verkkokaupassa asioidessa kiinnitetään paljon huomiota. Eniten kiinnostuneita ympäristövaikutuksista tilausten yhteydessä olivat ruotsalaiset ja suomalaiset tulivat seuraavana. Suomalaiset eivät ole kuitenkaan valmiita maksamaan päästöjen kompensoimisesta verkkokauppatilauksen yhteydessä yhtä paljon kuin Norja, Ruotsi ja Tanska. Norjassa oltiin valmiita maksamaan kaikista eniten.
Ulkomaiset verkkokaupat
Voitaisiin ajatella, että nykyään ulkomaiset verkkokauppatilaukset ovat yleistyneet ja ne ovat eksponentiaalisesti kasvussa. Tämä ei ole kuitenkaan totta, koska tutkimuksen mukaan yhä useampi haluaa tilata kotimaisesta verkkokaupasta ja kuten aikaisemmin tulikin ilmi, vastuullisuus on suuri osa ulkomaisten verkkokauppatilauksien laskusta. Verkkokaupasta tilatessa myös vaihtuvat valuuttakurssit, tullimaksut ja muut maksut sekä kuljetusehdot vaikuttavat ulkomaisiin verkkokauppatilauksiin. Suomessa luotetaan kaikista vähiten ulkomailta tehtäviin ostoksiin, Tanskan lisäksi. Myöskin Kiinasta tehdyt ostokset ovat olleet laskussa Ruotsissa, Tanskassa ja Suomessa. Norjassa taas tilausten määrä Kiinasta on lisääntynyt.
Toimitustapa
Kaikissa Pohjoismaissa yleisin toimitustapa oli noutopiste. Erityisesti Tanskassa ja Suomessa haluttiin toimitusten tulevan pakettiautomaattiin, nämä maat sijoittuvat myös Euroopan kärkeen suosimalla pakettiautomaatteja. Tanskassa ollaan yleisesti kaikista tyytyväisimpiä toimitukseen. Tämä voidaan kuitenkin selittää sillä, että Tanska on muihin Pohjoismaihin verrattuna pieni maa, jossa kuljetukset ovat hyvin toimivia. Suurin osa pohjoismaisista kuluttajista saa valita itse toimitustavan.
Tutkimuksessa tuli myös näiden edellä mainitsemieni asioiden lisäksi esille muutama mielenkiintoinen seikka. Naiset tekevät miehiä enemmän verkkokauppapalautuksia ja arvostavat yritysten ekologisuutta miehiä enemmän. Toisaalta nuoret ovat todennäköisemmin valmiita maksamaan ympäristöystävällisestä toimituksesta muita ikäluokkia enemmän. Tämä voi johtua siitä, että nykyään puhutaan enemmän kestävästä kehityksestä ja maailman tilanteesta. Nuoret ovat kasvaneet kaiken tämän ympärille ja todennäköisesti tämä on muokannut heidän kulutustottumuksia.
Kuinka itse huomioit ekologisuuden tilatessasi verkkokaupasta? Entä oletko sinä päässyt vaikuttamaan toimituksesi päämäärään? Luen mielelläni teidän vastauksia ja mielipiteitä kyseisestä puolivuosiraportista.
Lähteet
Postnord. Syyskuu 2019. Luettavissa: https://www.postnord.fi/siteassets/raportit/verkkokauppa-pohjoismaissa/verkkokauppa_pohjoismaissa_2019_puolivuotisraportti.pdf
1 note
·
View note
Text
SEO - 10 tehokkainta vinkkiä
#4 4. Hakukoneoptimointi (SEO)
Oletko koskaan ihmetellyt, miksi muut pärjäävät sinua paremmin hakukoneoptimoinnissa? Näillä vinkeillä pääset hyvin alkuun! Ensimmäiset viisi kohtaa ovat Googlen laatimasta hakukoneoppaasta (hakukoneoptimoinnin aloitusopas) ja loput viisi olen etsinyt muista lähteistä.
1. Hyvin harkittu otsikko
Otsikossa tulee olla erittäin tarkasti kuvailtu sisällön teema. Älä käytä otsikkoa, joka ei mukaile aihetta tai muuten anna virheellistä tietoa aiheesta. Otsikon tulee siis olla ytimekäs ja lyhyt, mutta erittäin spesifinen. Sivuston jokaisella sivulla tulisi myös olla oma yksilöity otsikko, jotta Google osaa erottaa sen muista sivustoista (koskee myös mobiiliversiota).
2. Strukturoitu data
Strukturoitu data on avain Googlen hakutulosten kärkipaikoille. Strukturoitu data voi olla esimerkiksi aukioloaika, yrityksen tai myymälän sijainti, arvostelu, yrityksen logo, tapahtumatieto, video ja kuva. Usein Googlen hakutuloksissa näkyy ensimmäisinä yritykset, joille on annettu arvosteluja ja myöskin Googlen hyväksymät yritysten sijaintitiedot. Näin varmistat, että sivustosi näkyy mahdollisimman suurelle kohderyhmälle.
3. yksinkertainen URL-osoite
Hyvä URL-osoite on yksinkertainen, lyhyt ja sisältää mahdollisimman vähän numeroita. Usein pitkät numerosarjat aiheuttavat hämmennystä ja ne ovat myös erittäin epäkäytänn��llisiä. Jos eri sidosryhmät haluavat linkittää sisältöösi, on URL-osoitteen hyvä olla käytännöllinen. Myöskään yleisten sivujen nimiä tai ehdotettuja URL-osoitteita tulisi välttää, jotta saisit erottuvan ja sinua palvelevan URL-osoitteen.
Esimerkki huonosta URL-osoitteesta:
Esimerkki hyvästä URL-osoitteesta:
Esimerkki URL-osoitteesta huomaa heti suuren eron. Hyvä URL-osoite pitää sisällään relevantteja sanoja, jotka kuvaavat sivuston sisältöä. Turhat numerot on jätetty kokonaan pois.
4. Miellyttävä sisältö
Sivuston miellyttävä sisältö on avain sen tunnettuuteen. Sivustoa jaetaan yhä enemmän ulkopuolisilla sivustoissa, jos sen sisältö miellyttää lukijaa. Sisällön tulisi olla mielenkiintoista, hyödyllistä, konkreettista ja asiallista. Sinun tulisi tuntea lukijat ja ajatella julkaisemaasi sisältöä heidän näkökulmastaan esimerkiksi voidaan miettiä millä hakusanoilla kohderyhmä mahdollisesti hakee kyseistä julkaisua ja sisällyttää nämä hakusanat itse aiheeseen.
5. Häiritsevät mainokset - VÄLTÄ
Mainokset tuovat tuloja ja usein niiden tulee olla näkyviä. Tämä tulee kuitenkin ottaa huomioon lukijan kannalta. Mainosten ei tulisi olla häiritseviä tai muuten lukijan toimintaa estäviä. Mainokset eivät ole häiritseviä jos ne ovat kooltaan pieniä, sijaitsevat sivuston laidassa tai heti julkaisun alussa/lopussa. Mainokset, joissa on automaattinen toisto, tilaa vievä kuva tai pop-up toiminto, eivät ole lukijoiden mieleen (Kelsey LeBeau).
6. Käytä avainsanoja oikein
Yleinen luulo on, että avainsanoiksi tulee ottaa kaikista yleisimmät ja suosituimmat avainsanat. Tämä ei pidä paikkaansa. Silloin kohtaat vain suuremman joukon kilpailijoita ja pienemmälle yritykselle tämä ei ole ideaali tilanne. Valitse tarkoin harkittu, muista poikkeava ja spesifioitu avainsana. Muista myös mukautua trendien mukana olemalla ensimmäisten joukossa. Avainsanan päättämiseen voit käyttää apuna erilaisia sivustoja, jotka kertovat nykypäivän trendit, eniten käytetyt ja alueittain suositut hakusanat (Neil Patel).
7. Poista sivustoa hidastavat tekijät
Kuka haluaisi nykypäivänä enää odotella sekuntia kauemmin sivun avautumista? Ei kukaan. Sivustoa hidastaa esimerkiksi isot kuvat, suuret tiedostot, liikkuvat grafiikat ja musiikki. Poistamalla sivuston aukeamista hidastavat tekijät, luot paremman kuvan sivustolle tulijoille (Jeff Goins).
8. Ole aktiivinen!
Lyhyesti: mitä enemmän sisältöä, sitä enemmän näkyvyyttä. Muista kuitenkin pysyä teemassa ja julkaista laadukasta sisältöä (Jeff Goins).
9. Vakoile kilpailijoita
Seuraamalla ja tutkimalla, kuinka kilpailijat hoitavat hakukoneoptimoinnin, voit oppia paljon uutta! Olisiko heillä jotakin, mistä voisit ottaa mallia (Brandon Turner)?
10. Mobiiliystävällinen sivusto
Lopuksi haluaisin vielä muistuttaa, että mikään ei nykypäivänä kannata, jos se ei kulje teknologian mukana. Luomalla sivuston, joka toimii mobiililaitteissa nopeasti, kätevästi ja helposti, antaa sivustollesi hyvät lähtökohdat menestyä (Jessica Greene).
Lähteet
Hakukoneoptimoinnin aloitusopas: http://www.google.fi/intl/fi/webmasters/docs/search-engine-optimization-starter-guide-fi.pdf
Kelsey LeBeau. February 2019. What publishers need to know now about creating a better ad experience: https://www.thinkwithgoogle.com/marketing-resources/better-ad-standards/
Neil Patel. 3.4.2018. 5 Powerful SEO Keyword Research Tips to Rank on Google in 2018: https://www.youtube.com/watch?v=nn0ypxTlLwM
Jeff Goins. 12 Important SEO Tips for Your Website: https://goinswriter.com/website-seo-tips/
Brandon Turner. These 9 SEO Tips Are All You'll Ever Need to Rank in Google: https://www.entrepreneur.com/article/274809
Jessica Greene. 12.6.2019. 12 Obvious SEO Tips That Almost No One Is Following: https://databox.com/seo-tips-and-fundamentals
0 notes
Text
Kuvankäsittely ja kuvantunnistus
#3 5. Tekoälyn sovelluksia - kuvankäsittely ja kuvantunnistus
Iltaa! Tiedätkö sinä mihin kaikkeen kuvankäsittelyä tai kuvantunnistusta voidaan käyttää? Jos et tiennyt niin tämän päivän aihe on juuri sinulle tarkoitettu. Tänään käsittelemme kuvankäsittelyä, sekä kuvantunnistusta nykypäivänä ja tulevaisuudessa. Materiaaleina käytän YouTubessa Bloombergin julkaisemaa videota ”It´s getting harder to spot a deep fake video” ja YLE:n artikkelia ”entä jos jokainen tekosi tallentuisi kameralle ja sinut pisteytettäisiin kansalaisena? Kiinassa se on pian totta”.
Nykyään kansalaisten käytössä on erilaisia sovelluksia, joilla voidaan muokata videoita ja kuvia vastaamaan haluttua asiaa tai henkilöä. Nämä sovellukset ovat usein vain viihdekäyttöön eikä tavallisten kansalaisten käyttöön ole päässyt vielä huipputeknologiaa käyttävät ohjelmat. Kuten Bloombergin julkaisemassa videossa tulee ilmi, voidaan nykypäivän teknologian avulla luoda ”avatar”, joka imitoi haluamaamme henkilöä tai asiaa. Video voi olla niin todentuntuinen, ettei siinä esiintyvää avataria enää eroteta oikeasta ihmisestä. Tätä teknologiaa voidaan tulevaisuudessa käyttää hyväksi joko huonolla tai hyvällä tavalla. Videossa tulee esille, että sitä voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi julkisuuden henkilöiden maineen pilaamisessa, rikoksissa tai vaalien aikaan. Ei ole myöskään löydetty tapaa jäljittää näiden videoiden tekijöitä ja sitä on yritetty korjata. On kuitenkin myös hyviä puolia esimerkiksi CareProc luo digitaalisia ääniä niille, jotka ovat sen jonkin sairauden takia menettäneet.
Mielestäni tämän videon perusteella tulee todella negatiivinen kuva siitä, mihin kaikkeen huipputeknologiaa voidaan käyttää kuvankäsittelyssä. Kuten aikaisemmin todettiin, on videoiden tekijöiden alkuperää vaikea selvittää ja tämä jäi vaivaamaan minua. Etsin monista lähteistä vastausta siihen, onko jäljittäminen kehittynyt ja löysin viitteitä siihen. Esimerkiksi CBS This Morning on julkaissut videon YouTubessa, jossa todettiin videoiden jäljittämisen olevan mahdollista ja se on työn alla. Väärennettyjä videoita voidaan erottaa tutkimalla avatarin eleitä ja ilmeitä, sekä vertaamalla niitä alkuperäisen ihmisen käyttäytymiseen. Videolla tuli myös ilmi, että eniten huolissaan ollaan vanhemmista ihmisistä, jotka ovat osallistuneet teknologian maailmaan paljon myöhemmin. He ovat nuoriin verrattuna todennäköisempi kohderyhmä.
Seuraavaksi katsomme teknologian kehittymistä hieman erilaisesta näkökulmasta mainitsemani artikkelin kautta. Toivon teidän jokaisen lukevan tämän artikkelin ajatuksella, koska siinä oli paljon mielenkiintoisia faktoja Kiinan tilanteesta nyt ja myös tulevaisuudessa. Kiina haluaa olla teknologian edelläkävijä ja siellä kehitetään jatkuvasti mitä ihmeellisimpiä uudistuksia, joista maailmalla puhutaan taukoamatta.
Artikkelissa tuli ilmi itseäni suuresti ihmetyttänyt sivusto, jossa kiinalaiset pääsivät käsiksi valvontakameroihin ympäri Pekingiä. Valvontakameroiden kuvaa pystyi kuka vaan katsomaan ja listalla oli esimerkiksi erilaisten ravintoloiden keittiöitä, kouluja ja kauppoja. Sivustoa ylläpitää itse valvontafirma Qihoo 360 Security. Mielestäni tämä rikkoo ihmisen yksityisyyttä eikä ole millään tavalla hyvän tavan mukaista. On erittäin omituista, että kuka vaan pääsee tarkkailemaan ihmisiä heidän tietämättä ja toisaalta tätä tietoa voivat mm. rikolliset käyttää hyväksi.
Palataksemme kuitenkin kuvantunnistukseen ja kuvankäsittelyyn. Kiinassa voidaan kasvojentunnistuksen avulla nostaa käteistä pankissa, saada pääsy yliopiston kampukselle tai omalle asuinalueelle. Myös tulevaisuudessa mahdollinen kasvoilla maksaminen on Hangzhoun eräässä kahvilassa mahdollista. Ei tarvitse tehdä muuta kuin kävellä ovesta ulos tuotteiden kanssa ja kasvot hoitavat maksamisen.
Häkellyttävin Kiinan idea oli mielestäni kansalaisten pisteytysjärjestelmä. Järjestelmässä pisteitä saisi sen mukaan, miten hyvin kansalainen menestyy elämässään. Esimerkiksi kansalaisen ostoksia ja päivittäisiä toimia tarkkailtaisiin ja niiden mukaan saisi pisteitä. Järjestelmää kuvaillaan hyödylliseksi, koska sen avulla voidaan luoda luottamuksellinen kulttuuri, jossa ei tarvitsisi arvailla voiko juuri tapaamaan henkilöön luottaa. Pisteytysjärjestelmää voitaisiin käyttää nettitreffipalveluissa.
Kuvantunnistuksesta on myös rikosten parissa paljon hyötyä. Kiinassa on todettu olevan paljon julkisten paikkojen vessapaperivarkaita ja välttyäkseen tältä on kehitetty laite, joka antaa vessapaperia vain jos ihminen suostuu ottamaan naamastaan kuvan. Muuten vessapaperia ei ole mahdollista saada. Myös liikennevaloissa punaisiin päin kävelevät otetaan reippaasti huomioon. Etelä-Kiinan Shenzhenissä punaisiin päin kävelijöiden naamasta laitetaan ”häpeäpaalulle” kuva, joka sijaitsee kadun yläpuolella. Kaiken kaikkiaan Kiinassa on suuri määrä kameroita, joilla voidaan seurata ja jäljittää rikollisia ympäri kaupunkia. Kiinassa on myös tehty tutkimus poliisilaitoksen kanssa, jonka tarkoituksena oli mitata kameroiden tehokkuutta hävinneen ihmisen etsinnässä. Tutkimuksessa henkilön annettiin ”kadota”, jonka jälkeen kamerat tekivät tehtävänsä ja kokonaisuudessa etsintäoperaatioon kului vain 7 minuuttia.
Artikkelin luettua päässäni kaikui tyhjyys. Kaiken juuri teille kertomani jälkeen on erittäin pelottava ajatus, että kaikkia meitä seurattaisiin ja meistä kerättäisiin kaikki mahdollinen tieto. Tämän lisäksi emme välttämättä edes tiedä mihin kaikkeen tätä tietoa käytetään ja kuka meitä loppujen lopuksi tarkkailee. Kaiken lisäksi meidät vielä pisteytettäisiin kansalaisena ja tämän kautta pakotettaisiin tekemään kaikki asiat virheettömästi. Kuten jo aikaisemmin mainitsin, on mielestäni hyvän tavan vastaista viedä ihmiseltä yksityisyys ja oma rauha. Tämän artikkelin asiat ovat kuitenkin meidän mahdollista tulevaisuuttamme. Jos Kiinassa on jo toteutunut suurin osa mainitsemista asioista ja on tulossa vielä paljon mitä emme olisi koskaan osanneet aavistaa.
Toki kuvantunnistuksesta on rikollisten kannalta paljon hyötyä ja maailmasta tulee varmasti paljon turvallisempi paikka. Monissa maissa kaduilla käveleminen iltaisin on erittäin vaarallista ja vältettävää rikollisuuden kannalta. Tällainen kuvantunnistusteknologia toisi turvaa ja vapautta moniin maihin ja tilanteisiin, kuten luoda vapautta vuorokaudenajasta riippumatta.
Kuvantunnistuksessa on positiivisia ja negatiivisia puolia, mutta itse näen siinä enemmän negatiivista. Lähes kaikki automatisoidaan eikä missään voida kulkea ilman, että tuhannet kamerat seuraavat tekemisiämme samalla kun tietojamme analysoidaan joka sekunti. Tuleeko ympäristö näyttämään enää samalta? Voimmeko mennä rauhallisin mielin Suomen luontoon mökille lomailemaan vai joudummeko matkan varrella tunnistautumaan erilaisille laitteille kertoaksemme mihin olemme menossa ja miksi? Siitä emme voi olla täysin varmoja, mutta tiedämme sen, että maailma tulee muuttumaan todella paljon ja meidän kaikkien tulee mukautua sen mukana.
Lähteet:
YLE: https://yle.fi/uutiset/3-10135093
Bloomgerg: https://www.youtube.com/watch?v=gLoI9hAX9dw
CBS This Morning: https://www.youtube.com/watch?v=RiV6G148_I8
Kuva: https://www.flickr.com/photos/144110575@N07/27142944434/
1 note
·
View note
Text
Internetin sielu - Caterina Fake
#2 6. Slushin markkinointiopit
Tänään aiheena on Slush esitys, jossa käsitellään Internetin “sielua”. Esiintyjänä on Caterina Fake eli amerikkalainen yrittäjä, joka on ollut mukana perustamassa Flickr:in ja Hunch:in nettisivuja. Esityksessä tuli mielestäni esiin paljon tärkeitä asioita, joita emme saisi unohtaa teknologian kehittyessä. Tärkeintä on ylläpitää teknologian kehittyessä ihmisten hyvyys ja itse ihmisyys.
Internet on luonteeltaan sellainen alusta, jossa ihmiset eivät ole olemassa jos he eivät näytä itsestään elon merkkejä esimerkiksi uuden julkaisun kautta. Jotta olisimme internetissä jatkuvasti läsnä, tulee meidän myös aktiivisesti osallistua sen käyttämiseen ja näyttää muille käyttäjille olemassaolomme. Tämä tarkoittaa sitä, että olemme lähes pakotettuja julkaisemaan itsestämme tai itseämme liittyviä asioita, jotta olisimme osa internetin maailmaa. Caterina käytti käsitettä ”social peacocking”, mikä tarkoittaa sitä, että me kaikki levitämme pyrstömme ja yritämme näyttää vain parhaat puolemme. Haluamme näyttää internetin maailmassa, että olemme täydellinen versio siitä mitä todellisuudessa olemme.
Internetin on todettu myös aiheuttavan paljon negatiivisia vaikutuksia ihmisiin ja yksi esimerkki, jonka Caterina toi esille koskee lapsia. Tutkimuksen mukaan lapset (myös aikuiset) alkavat menettää sivunäkönsä, mikä tarkoittaa sitä, että he eivät enää tiedosta mitä muualla kuin suoraan heidän edessään tapahtuu. Tästä hän käytti käsitettä ”tunnel vision”. Nykyään älylaitteet pienenevät entisestään, jolloin myös meidän näkökenttämme pienenee yhä enemmän.
Nykyään oletetaan, että ihmiset haluavat jatkossa kommunikoida vain älylaitteen kautta, mutta on huomattu toisenlaista käytöstä ihmisissä teknologian kehittyessä. Caterina kertoo hänen tuttunsa perustaneen kahvilan Helsinkiin eikä tämä ole mikään sattuma. Ihmisten käytöksestä on huomattu, että yhä useammin halutaan kuitenkin toteuttaa kanssakäyminen toisten kanssa kasvotusten mukavassa ympäristössä. Internet ei tämän perusteella sovi aivan kaikenlaiseen kanssakäymiseen ja ihmiset ovatkin tämän seurauksena ottaneet askeleen taaksepäin. On kuitenkin todennäköistä, että tulevaisuudessa internetin kautta on mahdollista tuntea aisteja ja reagoida asioihin inhimillisemmin.
Tärkein kysymys, jonka Caterina toi esityksessä esille oli se, että onko Internetin alustojen perustajilla ja kehittäjillä vastuu myös sen sisällöstä? Hän itse on sitä mieltä, että jokaisella kehittäjällä on vastuu alustan sisällöstä ja siitä, mitä sinne julkaistaan ja mitä sieltä mahdollisesti löytyy. Monet ajattelevat asiaa päinvastoin, mutta nykyteknologian ja algoritmien kehittyessä on entistä tärkeämpää ymmärtää kehittäjien rooli. Hän tuo esityksessään esille esimerkin siitä, että jos Google haun avulla etsitään tietoa Michelle Obamasta ja tuloksiin ilmestyy kuva hänestä apinana, Googlen ei tulisi nostaa käsiään ylös ja olla tekemättä asialle mitään. Kaikki halventavat ja muuten epäsoveliaat tiedot internetissä tulisi olla paremmin hallussa ja algoritmien avulla rajattuja.
Lopulta esityksessä keskitytään siihen, mitä Caterina ajattelee internetin tulevaisuudesta ja millaisena hän sen mieltää. Caterina kertoi, että hän ei ole ideaalinen internetin alustojen kehittäjä. Hän on perheen äiti, nainen ja humanisti. Nämä piirteet erottavat juuri hänet muista eri teknologian kehittäjistä ja se on myös suuri etu hänelle. Nykyään jo nuorille opetetaan kaikki teknologian käytöstä ja usein kouluissa korostetaan sitä enemmän kuin esimerkiksi ihmistuntemusta. Tämä ei ole hänen mielestään positiivista, koska tulevaisuudessa pitää säilyttää ihmisyys ja tietynlainen ihmisen kosketus teknologian kehittyessä, Caterina haluaa rakentaa teknologian sen ympärille mitä ihmiset oikeasti haluavat heidän elämältään, mitä he todella haluavat rakentaa ja minne he itse haluavat sen kehittyvän. Tärkeää on pitää yllä ihmisten hyvyys.
Mielestäni Caterina on täysin oikeassa siitä, että meidän tulisi huomioida kaikessa ihmisten luonne ja hyvyys. Nykyään yritykset haluavat automatisoitua mahdollisimman nopeasti ja kehittyä teknologiassa paremmin kuin kilpailijat. Tällöin on kuitenkin tärkeää, että otetaan huomioon myös ihmisten tarpeet ja halut sopeutua tähän ympäristöön. On jopa hieman pelottava ajatus, että teknologia saattaisi kehittyä ilman ihmisen antamaa kosketusta kauemmas ihmisyyttä. Jo nyt on keskustelua siitä, että ihmiset turhautuvat saadessaan palvelua robotilta eikä itse ihmiseltä itseltään. Maailma on kuitenkin kehittymässä teknologian kannalta huimasti ja meidän ihmisten tulee sopeutua sen mukana.
Caterinan mainitsema kehittäjien vastuu alustojen sisällöstä alkaa korostumaan yhä enemmän. Nykyään keskustelun aiheena on YouTube, joka on kuulemani mukaan alkanut käyttää algoritmia hyväksi ja tämän avulla vaikuttamaan ihmisten lataamaan sisältöön. Ne, joiden videoissa esimerkiksi sanotaan jotain sopimatonta tai itse videon otsikossa on sopimaton sana, eivät saa videoilleen tarpeeksi mainoksia tai katsojia. Tämä vaikuttaa suoraan julkaisijan tuloihin. Tämä toiminta on aiheuttanut sekä positiivista, että negatiivista palautetta. Monien mielestä on hyvä, että sopimatonta sisältöä sisältävät videot eivät saa paljon huomiota, mutta monen mielestä algoritmi on niin pikkutarkka, ettei julkaisijat enää tiedä millaista sisältöä YouTube haluaa heidän julkaisevan.
Lähteet:
https://www.youtube.com/watch?v=uauWkTorQvE&list=PLFChRVpZlTJQ61abD1ItvEvvE2aKlRz2_&index=6&t=0s
3 notes
·
View notes
Text
10 Kuuminta kuluttajatrendiä
Digitalisaatio ja tämän myötä automatisaatio ovat aiheuttaneet paljon keskustelua siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Monet ajattelevat, että olemme saavuttaneet jo digitalisaation huipun, mutta olemme vasta kehitysvaiheessa.
Tänään esittelen teille Ericssonin listaamia kuumimpia digitaalisia kuluttajatrendejä ja annan muutaman oman näkemyksen perustuen niihin.
1. Tietoinen älylaite
Lähitulevaisuudessa on mahdollista, että älylaitteet tuntevat meidät paremmin kuin me tunnemme itse älylaitteet. Ne keräävät meistä jatkuvasti tietoa, vaikka emme välttämättä ole edes niiden lähettyvillä. Nykyään käytössämme on esimerkiksi äänentunnistin, somenjäljentunnistin ja kasvojentunnistin. Näiden ominaisuuksien avulla voidaan saada laajasti tietoa meidän käyttäytymisestä ja ympäristöstä. Ericssonin tutkimuksen mukaan 42% kyselyyn vastanneista uskoo, että älylaitteet tuntevat meidät lähitulevaisuudessa paremmin kuin omat parhaat kaverimme.
2. Älykkäät kinastelijat
Kun älylaitteet omaavat jonkinlaisen tietoisuuden ja kyvyn kommunikoida ihmisten kanssa, saattaa sen mukana tulla myös odottamaton puoli. Virtuaaliapulaiset (Alexa, Google Assistant ja Siri) osallistuvat tulevaisuudessa myös perheen väittelyihin ja saattavat tämän seurauksena jopa aiheuttaa perheen sisäisiä erimielisyyksiä. Vastaajista 31% jopa uskoo, että tekoäly tulee olemaan osa perhettä ja perheen sisäisiä erimielisyyksiä.
3. Vakoilevat sovellukset
Yhä digitalisaation kehittyessä yritykset pyrkivät ottamaan siitä kaikki hyödyt irti. 47% kyselyyn vastanneista uskoo, että heidän käyttämät sovellukset käyttävät kameraa, äänentunnistinta ja paikannusta saadakseen kuluttajasta mahdollisimman paljon tietoa, vaikka sovellusta ei käytettäisi. Tämä johtaa kuluttajat harkitsemaan omaa käyttäytymistä tarkemmin, koska he eivät halua luovuttaa itsestään henkilökohtaisia tietoja yritysten käyttöön. Puolet vastaajista pitää ongelmana myös sitä, että tiedot voidaan myydä ulkopuoliselle taholle. Näistä syistä johtuen kuluttajat vaativat käytäntöjä ja säännöksiä, joilla turvataan henkilökohtaiset tiedot.
4. Pakollinen sopimus
Ajankohtaisen EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen jälkeen yritykset ovat joutuneet laittamaan omille nettisivuille evästeilmoituksen jos sivuilla käytetään evästeitä. Usein ne ilmenevät ponnahdusikkunoina ja evästeiden kerääminen vaatii kuluttajalta hyväksynnän ennen sivulle pääsemistä. Nämä ponnahdusikkunat aiheuttavat hämmennystä ja usein kuluttajan näkökulmasta ne ovat vain ärsyttäviä eivätkä merkitse mitään. Vain 8% kyselyyn vastanneista on todellisuudessa tyytyväisiä tietojen keräämiseen ja niiden käyttämiseen painettuaan “hyväksy” ponnahdusikkunassa.
5. Taitojen internet
Ne, jotka eniten viettävät aikaansa älylaitteiden parissa, eivät välttämättä omaa tulevaisuudessa tavallisia taitoja ja niiden opetteluun tarvitaan tekoälyä. 82% vastaajista uskoo, että älylaitteiden ja sovellusten avulla voidaan reaaliajassa opettaa erilaisia taitoja kuten ruuanlaittotaitoja ja 56% haluaa tämän tapahtuvan, jotta sitä voisi hyödyntää tanssitaidon oppimiseksi. 60% vastaajista haluaa älylasit joihin ilmestyy ohjeita esimerkiksi jonkin tavaran korjaamista varten.
6. Kuluttaminen ilman kosketuspisteitä
Teknologian halutaan korvaavan elämän “tylsät” hetket, jotta aikaa jäisi itselleen tärkeisiin asioihin. 55% kyselyyn vastanneista haluaa automatisoida esimerkiksi vesi- ja sähkölaskujen maksamisen. Myös se, että laitteet korjautuisivat itsestään, olisi kuluttajien kannalta myönteistä.
7. Henkinen ylipaino
Älylaitteet saavat kuluttajat olemaan riippuvaisia niiden antamista ohjeista ja tämän vuoksi heistä voi tulla ajattelemattomia ja saamattomia. Ei osata esimerkiksi ilman älylaitetta päättää mitä aamupalaa söisi. 57% vastaajista haluaa älylaitteen ilmoittavan kun he ovat tulossa kipeäksi ja 54% haluaa älykellon kertovan milloin hän kokee olevansa stressaantunut. Onko tosiaan niin, että ihmiset menevät tulevaisuudessa lääkärin vastaanotolle tietämättä syytä? Osataanko päätöksiä enää tehdä itsenäisesti? 31% uskookin, että tulevaisuudessa tarvitsemme “mielen kuntosaleja”, joissa harjoitellaan ajattelemista.
8. Ekologinen minä
Ekologisuutta korostetaan yhä enemmän ja tekoälyn halutaan kulkevan sen mukana. 39% kyselyyn vastaajista haluaa esimerkiksi ekologisen kellon, joka mittaa jatkuvasti hiilijalanjälkeä. Myös lämpötilan säätämistä ja vedenkulutusta ohjaava virtuaalinen apulainen olisi 4/10 mielestä tarpeen. Tulevaisuudessa oletetaan olevan enemmän virtuaalisia lomamatkoja ja etätyö yleistyy. Puolet vastaajista kannattivat myös ekologisen valuutan käyttöä, jonka ideana on hyvittää kuluttajalle tietty summa kun hän kuluttaa vastuullisesti.
9. Minun digitaalinen kaksonen
Mikä on todellista ja mikä digitaalista? On mahdollista, että ihmisistä tehdään täydellinen digitaalinen kaksonen, eikä heitä ei voida edes erottaa toisistaan. Tämä helpottaa esimerkiksi sitä, että ollaan kahdessa paikassa samaan aikaan ja tätä tapahtuu jo nyt. Kun puhumme puhelimessa olemme läsnä toisen ihmisen luona, mutta emme silti ole itse liikkuneet mihinkään. Tällaista menetelmää voidaan käyttää tapaamisissa. 46% vastanneista pelkää, että he joutuvat digitaalisen kaksosen takia kärsimään rikollisten toimien seurauksista. Myös identiteetin varastaminen on mahdollista.
10. 5G automatisoi yhteiskuntaa
Kehitteillä olevan 5G arvioidaan muuttavan digitalisaation uuteen uskoon. Sen avulla voidaan edesauttaa itseohjautuvien autojen kehittämistä ja muuttaa erilaisten laitteiden kuten jääkaapin ja pesukoneen toimintaa. 5G automatisaation avulla voidaan luoda uutta, mitä ei ole aikaisemmin voitu toteuttaa.
Itseäni kiinnostaa näistä kuluttajatrendeistä eniten “ekologinen minä” ja “henkinen ylipaino”. Nykyään ihmisten tulisi keskittyä enemmän vastuulliseen kuluttamiseen ja kiinnittää huomiota arjen askareisiin. Monelle on kuitenkin vaikeaa ryhtyä esimerkiksi kierrättämään, koska se vie tavallista enemmän aikaa ja keskittymistä. Jos olisi älylaite, joka tekee kierrättämisen kuluttajan puolesta, olisi kierrättämisen aloittaminen monelle pienempi kynnys. Älylaite voisi myös ohjata kuluttajaa tekemään vastuullisia päätöksiä ja ehdottaa erilaisia, sekä parempia vaihtoehtoja. Näin suuri kynnys päästä tekemään asioita helpottuu ja esimerkiksi ostoprosessi nopeutuu. Tästä päästään kuitenkin aiheeseen henkinen ylipaino. Jos älylaitteet hoitavat kuluttajien puolesta monia asioita, kuluttajien käyttäytyminen muuttuu vähemmän aktiiviseksi. Tämä on tapahtunut jo nyt, koska moni viettää istuen aikaa älylaitteensa kanssa ja saa lähes kaikki tarvittavat tiedot sieltä, sekä pystyy hoitamaan kanssakäymisen ihmisten kanssa sen avulla.
Henkinen ylipaino tarkoittaa siis sitä, että ihminen olettaa älylaitteen tekevän kaiken hänen puolestaan ja ennustamaan tulevia tapahtumia, joihin edes ihminen ei kykene. Eniten itseäni pelottaa se, että ihmisistä tulee tulevaisuudessa erittäin yksinkertaisia eikä ongelmia osata ratkaista ilman älylaitteita. Näin ei tulisi olla, koska työelämässä tarvitaan yhä enemmän ihmisten älykästä päättelykykyä ja taitoja. Itse kuitenkin hyötyisin monista älylaitteista, jotka helpottavat “tylsiä” elämän askareita. Niiden avulla pääsisin oikeasti keskittymään siihen, mikä minua eniten kiinnostaa.
Nykyään teknologiaa on käytetty kehittämään yritysten toimintaa ja se on auttanut nopeuttamaan prosesseja. On kuitenkin omasta mielestä ärsyttävää, kun puheluun vastaa robotti eikä pääse ensimmäisenä keskustelemaan toisen ihmisen kanssa. Myös edellä mainitut ponnahdusikkunat ja muut markkinointikeinot aiheuttavat ihmisissä hämmennystä ja ärtyneisyyttä. Itse jos olisin markkinoinnin asiantuntija, lähtisin kehittämään uusia välineitä ja tapoja näkyvälle markkinoinnille.
Lähteet:
https://www.ericsson.com/en/trends-and-insights/consumerlab/consumer-insights/reports/10-hot-consumer-trends-2019
1 note
·
View note
Photo
Huomenta!
Tervetuloa seuraamaan Digitaalisen Liiketoiminnan blogia, enjoy.
4 notes
·
View notes