Don't wanna be here? Send us removal request.
Video
vimeo
Arne var i väg på sin första pay and jump i går. Transport, nytt ställe, nya hinder och så vidare och lillpojken skötte sig galant. Började med en liten nedgrävd bana så han bara kunde kliva över.
1 note
·
View note
Photo
Finaste Fleur de Valée, min skolhäst.
1 note
·
View note
Text
Hoppträning för AnnCatrin Carlsson
I dag red vi för AnnCatrin ”Ankan” Carlsson för första gången och det gick så bra så jag vill gärna dela med mig. Här kommer dagens riddagbok.
12 februari 15:45-16:45 Hoppning för AnnCatrin Carlsson Fleur de Valée
Fri uppvärmning i skritt och trav ute, sedan skritt, trav och galopp i lilla ridhuset, sedan fri uppvärmning i stora ridhuset där Ankan tittade på hur vi red. Fleur kändes till en början inte riktigt framme för skänkeln, blev dock bättre efter ett tag.
Dagens övning: Anridning - tempo, rytm, balans, väg och avsprångspunkt
1. Djupa hörnpasseringar i trav och galopp. Ankan ställde sig i hörnet vid ingången med en sockerbit precis framför sig, där vi skulle rida emellan. Precision och ställning viktigast.
2. Travbommar rakt spår med hörnpasseringar.
3. En cavaletti på volt, efter några varv galoppombyte över cavalettin, byt var och samma sak i andra varvet.
4. Galopp över ett räcke, 8 galoppsprång på rakt spår fram till ett räcke med blå plastkuddar under, rakt fram efteråt.
5. Räcket med plastkuddar från andra hållet, rakt fram 6 galoppsprång (24,5 meter) till en kombination med två räcken med ett galoppsprång emellan.
Jag kände först att Fleur inte riktigt gick fram för skänkeln. Ankan sade till mig att inte hetsa med lättridningen utan se till att hon går fram för skänkeln istället. Efter lite tempoväxlingar och bomarbete tyckte jag att hon blev mycket bättre.
Första hörnpasseringen var väldigt svår, då Fleur helst inte ville gå ut i det läskiga hörnet och när hon väl gjorde det ville hon gå utställd och titta på allt det läskiga. Efter några varv kunde hon börja slappna av och jobbade på bra. Fick igenom ställningen och precisionen i hörnet.
Travbommarna gjorde hon bra. Rak i kroppen och taktmässig både innan, över och efter. Kunde kanske ha varit lite rundare i formen över bommarna, hon spände sig något.
Cavalettibommen på volt gjorde vi bra. Något varv släppte jag blicken från bommen något tidigt, innan jag hittat avståndet, och då kom vi lite nära. Rättade dock till det till nästa gång. I varvbytet använde jag för mycket tygel när jag skulle byta galopp över cavalettin - ledde väldigt mycket med nya innertygeln vilket gjorde att Fleur blev onödigt spänd och tappade lite rytm.
Första två gångerna på linjen över de två räckena red jag iväg galoppen för mycket utan att ha någon fjäder i hästen, vilket gjorde att vi kom till dåliga avstånd och orytmiskt tempo. Tog dessutom för mycket i handen mellan hindren, istället för att checka av för sätet. Blev tillsagd att jobba ihop Fleur bättre och inte forcera henne. Linjen blev sedan riktigt bra.
Åt andra hållet, från räcket till kombinationen, blev Fleur först lite vinglig på linjen och fick lite svårt att räcka fram. Nästa gång korrigerade vi det riktigt bra och hon var rak med framåtbjudning utan att bli lång. Avslutade med tre supersprång!
Jag är supernöjd med dagens arbete. Efter bra uppvärmning gick Fleur fram för skänkeln och bjöd bra på hinder. Hon var positiv och bjöd på en hel del fina språng.
Att tänka på: Hästen ska vara framme för skänkeln, försök inte jaga med sitsen. Förhållningen i handen är det absolut sista som ska komma efter ett hinder eller mellan två hinder. Landa, hitta balansen, räta upp sitsen och stäm av med kroppen, sedan kommer handen, om den ens behövs.
0 notes
Photo
Jag önskar verkligen att det fanns fler lösdrifter och aktiverande grupphållningar här omkring. Det känns så förlegat att ha hästar på box de flesta timmarna av dygnet och sedan släppa ut dem i någon liten ruta. Här nere i Skåne är det dessutom väldigt sällan en bra stallmiljö, utan det är gamla ombyggda kostall utan ventilation - allt annat än optimalt för hästar helt enkelt.
I nästa Hippson har jag skrivit en artikel om hur stallmiljön faktiskt påverkar våra hästar. Väldigt intressant vad det gör för luftvägarna. Till exempel har det gjorts studier där helt friska hästar, som är födda och uppvuxna ute, har stallats in i en konventionell stallmiljö med halm och hö. Inom bara några timmar visar lungsköljprover på dessa hästar att de får en inflammation i sina luftvägar. De får alltså en negativ reaktion i kroppen på det de andas in i stallmiljön, efter bara några timmar. Värt att tänka på när ni stänger dörrarna till det gamla stallet för att det är lite kallt ute, trots att det inte finns någon ventilation där inne.
1 note
·
View note
Text
Riddagbok
Så här under ridblocket ska vi skriva riddagbok varje dag och jag tänkte att ni kunde få dagens utdrag. Jag har nu blivit tilldelad en häst som jag kommer rida resten av terminen, om inget annat händer, och det är ett 11-årigt sto som heter Fleur de Valåee, e. Bourbon, ue. Cortez.
21 januari 14:25-15:15 Dressyr för Mette Henriksen Fleur de Valée
Fri uppvärmning i samtliga gångarter. Fleur kändes mjuk och fin i kroppen i dag, kanske tack vare gårdagens hoppning.
Dagens övning: skänkelvikning och halvhalt
Skänkelvikning är en lösgörande rörelse och till viss del också rakriktande. Hästen ska vara rak i bålen och något ställd mot den sidförande skänkeln. Innerskänkeln är sidförande och driver hästens inre bakben framåt och åt sidan. Ytterskänkeln reglerar, bland annat så att bakdelen inte kommer före, och driver framåt. Innertygeln ställer och yttertygeln förhindrar att hästen förböjer sig. Skänkelvikningen är, förutom ryggning, den enda rörelsen där hästens bakdel ska rättas in till framdelen och inte tvärtom.
En halvhalt är en kortvarig samling av hästen under rörelse framåt med bibehållen bjudning och energi, med något förkortat steg. En halvhalt görs genom att omsluta hästen och rama in den mellan vikt-, skänkel- och tygelhjälperna och följs av en eftergift. Tygelhjälperna får inte vara bakåtverkande. Handen ska alltså aldrig tas bakåt.
1. Rid längst med fyrkantspåret i skritt. Längst med långsidorna – flytta in hästens framdel innan för spåret och flytta undan för innerskänkeln, vilket i det här fallet blir den som är in mot mitten. Rakrikta innan hörnet, rid hörnpassering och rakt på kortsidan och repetera sedan på nästa långsida. Repetera övningen i trav.
2. Galopparbete på volt. Först några varv för att hitta takt, rytm och stadig kantakt på tygeln, sedan halvhalt vid X. Viktigt att handen inte går bakåt, utan att halvhalten görs med hjälp av sätet och skänklarna.
Skänkelvikningarna var svåra i dag. Fleur ville gärna förböja sig och helst inte flytta alls undan högerskänkeln. Där ska jag tänka på att inte bli kvar i det jag gör om det inte ger resultat, utan se till att ändra något då. När jag väl fick igenom skänkelvikningarna så blev hon väldigt mjuk och fin.
Galopparbetet blev riktigt trevligt när jag lät Fleur komma lite djupare i formen och inte höll henne för hög i nacken. Till en början satte jag för mycket spänning i axlarna och andades för högt upp i bröstkorgen när jag skulle göra halvhalterna. När jag lyckades hålla andningen långt nere i magen och axlarna avspända, och istället gjorde halvhalten genom att krama om med skänklarna och sitta upp med känslan av kortare steg, fick vi till riktigt fina halvhalter.
Dagens +
Jag har hittat rakheten i kroppen och behöver knappt tänka på att inte vika mig i sidorna.
Största delen av passet fick jag till andningen långt ned i magen, avspända axlar och kom djupt ned i sadeln, samtidigt som jag ändå kunde inverka på hästen.
..
Dagens –
Jag har en tendens att kollapsa eller spänna axlarna när jag ska göra en ny övning och inte tänker på min egen sits.
0 notes
Photo
Sådan matte sådan häst.
Arnes hagkompis har flyttat och jag letar desperat efter en ny. Som det ser ut nu så verkar dock inte någon vilja dela hage med min ligist, de är tydligen rädda om sina täcken. Så länge får väl jag roa honom. Och det gör jag så gott jag kan. Jag springer runt och hoppar och Arne hänger på, piper, bockar och galopperar efter. Problemet är bara att jag blir trött efter ungefär två minuter och Arne helst vill leka i flera timmar.
1 note
·
View note
Photo
Tänk att det går att känna så otroligt mycket kärlek till ett djur. Den här fina själen förgyller mina dagar och får mig alltid att le.
1 note
·
View note
Photo
Välkomna tillbaka efter juluppehållet! Här har det inte varit särskilt juligt vill jag lova. Jag har fått bekanta mig med begreppet ”skånsk vinter” på riktigt. Här under ser ni ett exempel. Det är en av lösdrifterna, som hästarna har fått flytta ifrån och som numer inhyser diverse sjöfåglar som fiskmås och svan.
Det är bara att sätta på gummistövlarna och vada fram över Flyinge! Skoja bara. Här på Flyinge använder vi minsann inte gummistövlar, det är inte säkerhetsmässigt nog. Klart en blåtrampad tå är värre än kronisk fotsvamp och förfrysning på grund av blöta fötter (eller hur var det nu?), så här håller vi oss till godkända ridskor.
0 notes
Photo
Hittade Arnes mini-me på Jägersro. Är de inte extremt lika? Arne har till och med ett likadant Shire-täcke som minisen.
0 notes
Photo
Två år och redan en mästare. Undrar vad det blir av den här lilla, lilla räkan i framtiden.
0 notes
Photo
Var på Jägersro och tittade på trav i går. Kanske inte den hästsport som satsar mest på långa, hållbara liv för hästarna, men vilka atleter de är för dagen.
0 notes
Text
Mette Henriksen
I går blev lektionen för Mette Henriksen av och det enda negativa jag kan komma på är att jag sörjer tiden jag spenderat här på Flyinge utan att rida för henne. Arne älskade hennes upplägg och hennes pedagogik passade verkligen mig. Det här var första gången sedan jag red in Arne som han inte slog om till korsgalopp en enda gång under ett arbetspass, det säger ganska mycket.
Tre saker som jag ska tänka på:
Våga rida lätt med lite tryck istället för att försöka vara lätt och kontrollera tempot genom lättridningen.
Istället för att tänka in med magen, ut med bröstet för att hitta stöd och balans ska jag känna att ryggen och magen hör ihop och snarare "bulla ut" magmusklerna. Det här gav mig en helt annan styrka i ridningen samtidigt som jag kunde vara mjukare och mer följsam. Stor aha-upplevelse.
Var noga med att känna stöd i båda stigbyglarna även om Arne gärna sätter över mig på yttersidan i volterna. Helt enkelt ge honom en innerskänkel att runda sig runt.
0 notes
Photo
Ingen idé att hänga läpp - ny vecka, nya möjligheter!
0 notes
Photo
Perfektion i detalj.
1 note
·
View note