Tumgik
halitosis1 · 7 years
Text
Mide Kanaması: Sebepleri, Belirtileri, Teşhisi Ve Mutlak Tedavisi
Varis kanamaları ve ülser kanamaları sonucu ortaya çıkan rahatsızlıktan biridir. En sık görülen sebebi ülser kanamalarıdır. Ülser kanamaları; mide ülseri, 12 bağırsak gibi. Mide kanamasının oluşmasındaki etken kişilerin öğürmesi sonucu yemek borusunun ucundaki yırtıklarından da kaynaklanabilir. Kişinin kullandığı ilaçlar mide kanamasına sebep olabilir. 12 parmak bağırsağı ve yemek borusunda meydana gelen tahriş ve yaralanmalar sonucu bağırsaklarda ve mide mukusundaki damarların çatlaması ve biriken kanın dışarıya atılma şeklidir.
İçeride biriken kan bir süre sonra mide bulantısına sebep olacak ve dışarıya kusma yolu ile atılır. Ağızdan gelen kan mide kanaması ve iç kanaması belirtisidir. Boğaz tahrişi olmadığı müddetçe mideden gelen ve dışarıya atılan sıvının rengine ve yoğunluğuna dikkat edilmesi gerekir. Sindirim zorluğu yaşanıyor, dışkı atımında yarım çay bardağı olacak şekilde kan dışarıya atılıyor ise yakın bir sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir.
Mide Kanaması Belirtileri Nelerdir, Ülser Nasıl Oluşur ?
Midede bulunan mikrop ve bulunan fazla mide asidi sonucunda ülser oluşur. Ülserin oluşmasına sebep olan ağrı kesiciler ve sık kullanılan aspirin gibi ilaçlar mide kanamasının oluşmasına neden olabilir. En çok korkulan yan etkisi kanamalardır. Mide kanaması yaşayan kişilerde ilk belirtiler dışkı ve renginden belli olabilir. 70 Ml kanın bağırsak ve mide de birikmesi sonucu dışarıya atılması durumudur. Siyah ve kötü kokulu olan dışkılar mide kanamasının belirtisidir. Kişilerin kusması da mide kanamasının belirtisidir.
Mide asidi ve kanın karışması sonucu ortaya çıkan sebeplerden biridir. 12 bağırsaktan gelen mukoza aynı zamanda yemek borusunu da zedeler. Mide kanamasının belirtisi olan bu mukozalar mide girişinde birikerek yaraların oluşmasına neden olacaktır. Eğer mide kanamasında 1.50 LT oranında bir kanama olduysa kişilerde şuur kaybı ve bayılma nöbetlerinin geçirildiği görülebilir.
Mide Kanaması Nasıl Önlenir, Farkında Olmadan Nasıl Anlaşılır ?
Mide kanamasından önce oluşan gastrit gibi hastalıklar ilaç tedavisi ile önlenebilir. Bunun için kullanılan ilaçlar midede bulantı ve kusmalara neden oluyor ise mide çeperinde kanamalar olduğunun belirtisidir. Kan bulantıyı uyandırdığı için kişiler kusmaya başlar. Bu bulantıda kişiler kendini halsiz hisseder bu yavaş olan kanamaların belirtisidir ve kişiler bir süre sonra hastalıklı gibi olur. Fakat abondan denilen büyük ve hızlı kanamalarda hasta anlık olarak düşebilir, tansiyonu düşer ve taşikardileri olabilir. Bu tür hastalar dışarıya kusmaya başlar. Kanama belirtisi tamamen miktara bağlıdır. İçeride olan kanama ne kadar fazla ise kişilerin yaşayacakları sağlık sorunları farklı farklı olacaktır.
Mide kanamasını uzun süredir yaşıyor ve farkında değilseniz kansızlık problemi ortaya çıkabilir. 1 çay bardağını geçen kanamalarda dışkının rengi katran rengi gibi simsiyah ve parlak bir renk alacaktır. Eğer bu oran fazla ise dışkı rengi vişne rengini alır ve cıvıklaşır şekilsiz bir hal alır. Mide kanaması sırasında mide iç haznesi kan ile dolduğunda kişiler bir anda kusmaya başlar. Bu kusmuğun rengi de kahve telvesi renginde olacaktır. Eğer bu kanama yarım litreyi geçtiğinde kişide baş dönmesi, kendini kötü hissetme, terleme ve içinin geçmesi gibi durumlar sebep olur.
Mide Kanaması Neden Olur?
Midede bulunan örtülerin bir süre sonra zedelenmesi sonucu ortaya çıkan harabettir. Eğer romatizmal bir ilaç kullanıyor ve ağrı kesici hapları aldıysanız bu ilaçların yarattığı direk etki ile birlikte mide kanamasına sebep olabilirsiniz. Bunun yanında mide asidinin yükselmesine neden olan ve bu asittek bakterilerin çoğalmasına neden olan gıdaların tüketiminde mide çeperinin yırtılmasına neden olursunuz. Bu durumda midenin kanamasına neden olur. Mide zarını koruyan mukus tabakasının zarar görmesi, mide asidi sonucu delinmesi ve yırtılmasına neden olması, mide örtüsünü koruyan damarlara zarar verilmesi sonucu iç kanama gerçekleşecektir. Mide ülserine neden olan bakterilerden biri de helikobakter pilori gastritidir. Bu gastritin ve asidin yükselmesi sonucu dış çeperin zarar görmesi ve mide örtüsünde kanamalara sebep olduğu görülür.
Mide Kanseri Kanamaya Sebeb Olur Mu?
Mide asidinin iç örtüye zarar vermesi ve mukoza bozulmasına neden olan bu gastritler mide kanamasının nedeni olabilir. En önemli nedenlerden birisi ise mide kanseridir. Mide kanseri iç örtüden ortaya çıkar. Bu bölgedeki kanser belli bir büyüklüğe oluştuğunda mide damarlarının kendini besleyememesi ve taşıma yapamaması sonucu ülserleşir ve kanamaya başlar. Buna aynı zamanda sindirim sistemi kanaması da denir. Yemek borusu, mide ve 12 parmak bölgesinde gerçekleşir. Mide kanamasının %50’ni mide ülseri sebep olur. Bunun dışında gastritler ve doğuştan patolojiler, tümörler kanamanın sebebi olabilir. Sessiz ülserlerde ilaç kullanımı sonucu ortaya çıkar. Bu ülserlerde mide kanamasına neden olur.
Hangi Gıdalar Zararlıdır Ve Tehlike Saçar
Asitli tüketilen ve sindirimi zor olan gıdalarda midenin hazmını zorlaştırdığı için 12 bağırsak bölgesinde yara oluşumuna ve yırtılmasına sebep olur. Mide kanamasına neden olan en önemli faktör ise mide asidinin normal PH seviyesinin üstüne çıkmasıdır. Mide asidini kontrol altına almak için ağrı kesici ve romatizmal hap ve ilaçların kullanımına dikkat edilemsi gerekir. Mide kanaması yaşayan hastaların daha önce mide problemi olup olmadığı tümör, kanser ve gastrit gibi rahatsızlıklarının olup olmadığı belirlenmelidir. Mide kanamasına neden olan ve büyük kanamalara sebep olan 12 bağırsak yırtılmaları sağlık için önemli risk taşıdığı bilinmelidir.
Mide Kanaması Teşhisi Nasıl Konur?
Mide kanaması ya da üst mide bağırsak sistemi kanaması; yemek borusuna ya da 12 parmak bağırsağına ait olabilir. Bu kanamaya sebep olan bakteriler ve gastiritler kişilerin dışarıya öğürmesine neden olur. Eğer öğürüldüğünde gelen olaya kahve telvesi şeklinde ve vişne rengini almış ise bu bölgede bir kanama olduğunun bilinmesi gerekir. Aynı zamanda dışkı sırasında aniden olan kanamalar ve dışkının katran rengini alması da kanamanın olduğunun belirtisidir. Çay bardağının yarısı kadar eğer içte kanama olmuş ve bağırsaklarda birikmiş ise bu dışkı esnasında dışarıya atılır. Bu durum kişilerde halsizlik, uyku hali, kansızlık problemi ve tansiyon düşmesi gibi sebeplere neden olabilir.Tüketilen gıdaların baharatı, tuzu, acısı ve asidi önemlidir. Bu gıdalar olduğu gibi sindirildiğinde sindirim problemleri ortaya çıkacaktır. Biriken ve sindirilemeyen bu gıdalar mide örtüsüne yapışarak aşınmasına neden olabilir.
Kişiler dışarıya öğürdüklerinde gelen kusmuğun vişne rengini aldığı ve kahve telvesi kıvamında olduğunu söylüyor ise bu kişilerde 12 parmak bağırsağı kanaması ya da üst sindirim sistemlerinde bir yırtılma oluştuğu bilinmesi gerekir. Hastanın yemek, mide ve 12 parmak bağırsağına ait olan bir ülser ya da yaranın varlığı kanamaların ortaya çıkmasına sebep olduğu bilinmelidir. En sık görülen sebep ise ülser kanamasıdır. Ülserin dışında; erozyon denilen romatizmal ve ağrı kesici ilaçların kullanılması sonucu mide asidinin yükselmesi ile oluşur. Aspirinin çok kullanılmasında da kanamalar olur.
Başka bir teşhis ise özafagus varisidir. Bu varis karaciğer sirozu olarak ta bilinmekte. Yemek borusundaki varislerin açılması sonucu olan kanamalardır. Mide, yemek borusu ve 12 parmak bağırsağında yaşanan kanamalarda dışkının katran rengini alması; kusmuğunda kahve telvesi gibi bir görüntü alması kanamaya konulacak teşhislerden biridir. Öksürme esnasında ağızdan gelen kan karaciğer sirozundan oluşan iç kanamanın sebebidir. Bağırsak ve mide de biriken kanın bir süre dışarıya atılmasıdır. Yediğiniz besinler ve içtiğiniz gıdaların sindiriminde zorluk çekiyor ve dışkı atımında kanamalar yaşıyor iseniz mide kanaması yada 12 parmak bağırsak yırtılması yaşıyor olabilirsiniz.
Tüketilen besinlerde acı, ekşi ve asitli gıdalar tüketildiğinde midede yanmalar ve sızılar hissediliyor ise mide örtüsünün hassas olduğunu gösterir. Buna rağmen bu besinlerin tüketimine devam edilir ise kişilerin mide mukozalarındaki bakteri artarak zarın delinmesinde ve çeperinde yaralar oluşmasına neden olacağı bilinmelidir. Sindirim esnasında bağırsak damarlarının çatlaması ve yırtılması kanamalara neden olur. Bu durum yaraların kendini yenilemesine ve her dışkı atımında iç kanamaya sebep olur. Tuvalete çıkıldığında dışkının atılması sırasında kanama yaşıyor ve bağırsak bölgesinde yanmalar hissediyorsanız iç kanama geçiriyor olabilirsiniz. Bunun için kanamanın miktarına, bulantı ve kusma durumuna, dışkıdan kan gelmesi ve rengine bakılarak yakın bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir.
Mide Kanaması Tedavisi Ve Yöntemleri
Mide kanamasının oluşumuna neden olan mide rahatsızlıkları, yaraları ve yırtılmaları eğer gastrit oluşumuna ve mide asidi bakterilerini arttırmış ise buna ilaç tedavisi uygulayarak kanama tedavisi uygulanabilir.
Midenin kanamasına neden olan yaranın sebebi helokobakter ise asit azaltıcı tedavisi yapılmalıdır.
Eğer kanama sebebi kanser ise cerrahi, damarsal bir sebep ise endoskopi tedavisine girilebilir.
İki şekilde tedavi edildiğini bilinmeli; ilaç tedavisi ve endoskopi tedavisidir. İlaç tedavisi dışında ikinci tedavide hasta hastaneye alınarak tedavi sürecinden geçmesi gerekiyor. Kanama ile gelen hastalarda ağız beslenmesi sonlandırılır ve damar yolu ile beslenmesi sağlanır yani serum tedavisi. Böylece kanamanın önüne geçilmesi sağlanır ve hastanın sağlığı riskten çıkmış olur.
Kanamanın oluşum şekli ve nedenine göre iki farklı yöntem uygulanır. Midenin hassasiyetine göre ilaç tedavisine başlanır. Mide asidi fazla olan hastalarda tercih edilen ilaç dozajları farklı farklıdır. Kanaması durmayan ve bulantı haline çeviren hastalarda endoskopi uygulamasına girilir. Çekilen filmler sonucu kanayan bölge ve neden olan sebep saptanarak damardan serum yolu ile tedaviye başlanır. Kanamaların durmasını engellemek için ağız yolu ile beslenme bir süre ertelenir. Hastalar besinlerini serum yolu ile alırlar. Böylece bağırsak, mide sindirimi ve dışkı sorunu yaşamadan kanamanın önüne geçilmiş olur. Kanamanın tedavisinin sonuç alması için ağrı kesici ve romatizmal haplardan bir süre uzak durulması gerekiyor. Bu haplar mide asidinde yükseliş yaparak yaraların oluşmasına sebep oluyor.
Kişi Kendini Nasıl Korur Nasıl Tedavi Edebilir?
Kanamanın olduğu bölgede bulantı ve öğürmeye yol açacak mukoza salgılanıyor ise kişinin bol su içmesi gerekir. Su içerek temizlenen bu mukozalar yemek borusuna kadar ulaştığında kişilerin kusmasına neden oluyor. Buda hastayı halsiz düşürerek tansiyonunun düşmesine neden olur. Bakterilerin ve mide öz suyunun asit ile dolmadan erken teşhis edilmesi hastanın sağlığına kısa sürede kavuşmasında etkili olacaktır. Mide asidinin oluşmasına etkili olan aşırı stres, üzüntü ve sinirde damarların çatlamasına ve kramp girmesine neden olur. Bu durumda kişilerin mide kanaması geçirmesine ve mide öz suyunun dışarıya atılması için öğürmesine neden olur. Zorlanan 12 parmak bağırsaklarında yırtılmaların yaşanması sonucu kişiler kahve telvesi şeklinde kan kusabilirler.
Mide Kanaması İle İlgili Bazı Rakamlar(ABD Verileri)
ABD verilerine göre mide kanamasında en etkili olan faktörlerden biri de; alt gastrointestinal sisteminde oluşan yaralardır. Genel olarak bakıldığında kalın bağırsak bölgesinde oluşur. Bu bölgede zayıf olan zarlara tutunan bakteriler bu bölgelerde yara oluşumuna sebep olurlar. Bağırsak fıtığı ve divertiküloz hastalıkları buradan doğmakta. Damarların büyümesi ve genişlemesi sonucu esnemeye başlar. Bu durum damarların çatlamasını ve kan dolaşımını engeller. Anjiyodisplazi, chron hastalıkları, ülseratif kolit gibi hastalıkların oluşmasına neden olur. Bu hastalıklar midedeki asit bazının artmasına neden olur. Normal insan bünyesinde mide pH değeri 1 – 2 arasında değişir. Fakat bunun üzerine çıkan kişilerde mide kanamaları ve sancılarına neden olur.
Normal insan mide özsuyu %0,3 değerinde asit barındırır. Mide asidinin güçlü yapısı kendi başına mide mukusunu delecek niteliğe sahiptir. Güçlü olan bu aside dışarıdan ekstra gıda, ilaç ve diğer yollarla asit desteği yapıldığında mide delinmesi ve kanamalarına sebep verir. Besinlerin düşük PH değerinde olması ve zararlı olması mide asidinin tehlikesini daha çok arttırır. Pepsinozin sisteminin doğru ve sağlıklı çalışması midenin korunmasını ve dış tehlikelere karşı daha duyarlı olmasını sağlamakta. Mide asidinin yapısından dolayı 1 hidrojen atomundan oluşur. Aynı zamanda PH sıralamasında numarası 1’dir. Kuvvetli asit olması nedeni ile yapısı hidrojen gazı halindedir. Mide asidinin hidrojen gazı halinde olması durumu mideye inecek olan her besinin eritilmesi anlamına gelir. Bu yüzden besinlerin PH değerlerinin sağlıklı ve verimli olmasına dikkat edilmesi gerekir. PH değeri yüksek olan gıdaların tüketilmesi 1-2 aralığındaki olması gereken mide özsuyunu korur. Aşırı asitli, acı ve ekşinin tüketilmesi bu asidin sınırını aşmasına neden olur. İlk olarak kalın bağırsak ve mide mukusunda oluşan hassas bölgelere yapışan bakteriler bu bölgelerde yaralar oluşturmaya başlar. Sonuç olarak ülser ortaya çıkar. Ülser olan midenin tedavisi genel olarak ilaç tedavisidir. Ülsere yakalanmış hastalarda PH değeri 2’nin üzerinde olmakta. En yüksek değerdeki hastalarda ise mide kanamasına neden olarak iç kanama yaşanmasına neden olmakta. PH değeri 1’in altına düşen kişilerin midesi ise hassas oldukları için ağız yolu ile beslenmeleri zorlaşır. Mideye alınan her türlü gıda da sindirim zorluğu yaşandığında bağırsakların çalışması güçleşir.
Mide Hastalıkları
Mide hastalıkları, beslenme ve kullanılan ilaçlar sonucunda meydana gelen rahatsızlıklardır. Örneğin; mide kanseri, mide yanması, gastrit, ülser, hazımsızlık, midede tembellik gibi hastalıklardır. Bu hastalıklar en bilindik ve en çok hastalarda gözlemlenen rahatsızlıklardır. Genel özelliklerine bakıldığında sinir ve stresten kaynaklı olup; yanlış ilaç kullanımı ve yanlış beslenmeden kaynaklanan hastalıklardır. İlaç ile tedavisi olan bu hastalıkların aynı zamanda ameliyat ile de çözümü vardır. Türkiye’de ise en fazla görülen mide kanseridir. Bu durum sindirim sorunları yaşayan ve sindirim sırasında kalın bağırsakta açılan yaraların bakteriler ile yara olmsı sonucunda meydana gelir. Zararlı ilaçların kullanılması ve kötü alışkanlıklar mideyi etkiler. Alkol kullanımı da olumsuz etkileyen faktörlerin arasında yer alır.
Bazı mide hastalıkları kronik olmakla beraber vücuda zehirli kalıntılar bırakabilir. Bunlara bakacak olursak; Pernisiyoz anemi, gasrtik polip, gastrik dispalzi, intestinal metapazi gibi hastalıklardır. Kan grubu A olan kişilerde bu kronik hastalıklara yakalanmak mümkündür. Mide kanserinin en çok görüldüğü kan grubu da A’dır. Erkeklerin mide kanserine yakalanma oranı kadınlardan daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Bu hastalıkların hangi yaştan itibaren ortaya çıktığına bakıldığında 50 ile 70 yaşları arasında başladığı görülebilir. Patoloji tedavisi ile bu hastalıkların ortaya çıkarılması v erken teşhis edilmesi gerekir. Reflü de bu hastalıklar arasındadır. Bu hastalığın genel özelliği; göğüs kemiğinin arka kısmında bir yanma ve rahatsızlık hissetmekle başlar. Yedikleriniz ağzınıza gelmeye başlar.
Gastrit ülkemizde en yaygın görünen rahatsızlıklardan biridir. Aşırı sinir ve stres mide özsuyunun yükselmesi ve mide asidinin mukozaya zarar vermesi sonucu yaraların oluşma halidir. Bu yaraların kapanmaması v bir süre sonra kanamalar yapması kişileri rahatsız eder. Ağız yolu ile alınan besinler ve gıdaların mideye gönderilmesi sonucu oluşan rahatsızlıklardır. Bağırsak sisteminde sindirim sorunları, kalın bağırsakta emilim sıkıntısı, 12 parmak bağırsağında oluşan yaralar, mide asidini daha fazla arttıracak besin ve ilaçlar gastritin oluşmasına neden olur. Mide içinde yanmalar, yenilen ve içilen şeylerin ağızdan geliyor gibi olması, ağız kokuları, böğürme hali ve boğaz kuruluğu buna sebeptir. Gastritin geçmesi için ilaç tedavisi gerekir. Kişilerin aynı zamanda günlük besin tüketimine dikkat etmesi gerekir. Aşırı acı, ekşi ve asitli olan gıdalardan uzak durulması gerekir. Strese girilmemesi ve sindirimi kolaylaştıracak besinlerin tüketilmesi sağlanmalıdır.
Mide Kanaması: Sebepleri, Belirtileri, Teşhisi Ve Mutlak Tedavisi yazısı ilk önce Ağızkokusu Ve Kesin Tedavi Yöntemleri üzerinde ortaya çıktı.
from Ağızkokusu Ve Kesin Tedavi Yöntemleri https://www.agizkokusuvetedavisi.com/mide-kanamasi/ via IFTTT
0 notes