gripnasilgecer-blog
Grip Nasıl Geçer
2 posts
grip nasıl geçer, öksürük nasıl geçer, baş ağrısı nasıl geçer
Don't wanna be here? Send us removal request.
gripnasilgecer-blog · 6 years ago
Text
Grip Nedir
Tumblr media
Çoğunlukla kış aylarında karşılaştığımız soğuk algınlığı ve grip, birbirine karıştırılan hastalıklardır. Oysa ikisi birbirinden oldukça farklı rahatsızlıklardır. Dolayısıyla ikisini de yakından tanımak ve tabii ki hasta olmamak için önlem almak hastalık açısında hayati önem taşımaktadır. Alınacak en büyük önlem ise öncelikli olarak bağışıklık sistemini güçlendirmek. Bunun için de iyi beslenmek, bol bol uyumak ve spor yapmak çok önemli.
Grip Belirtileri
Grip virüslerin yol açtığı bulaşıcı bir solunum sistemi hastalığıdır. Hafif ve ağır bir hastalık sürecine neden olabilir ve bazen ölüme neden olabilir. Grip soğuk algınlığından farklıdır. Grip çoğunlukla aniden ortaya çıkar. Grip hastaları genellikle bu semptomların bir kısmını veya tamamını hisseder:
Ateş veya titreme hissi
Öksürük
Boğaz ağrısı
Burun akıntısı veya havasız burun
Kas veya vücut ağrıları
Baş ağrısı
Yorgunluk (yorgunluk)
Bazı insanlar çocuklarda yetişkinlerden daha yaygın olmasına rağmen, bazı kişilerde kusma ve ishal olabilir.
Grip Tedavisi
Grip, virüslerden kaynaklı yakalandığımız bir hastalıktır ve antibiyotikler ancak grip başka bir sağlık sorununa neden olduysa kullanabiliriz. Bazı antiviral etkiye sahip ilaçlar, bu şekilde başkalaşan durumlarda reçete edilebilir.
Ağrı kesici ilaçlar, baş ağrısı ve vücut ağrıları gibi bazı semptomları geriletebilir. Bildiğiniz üzere reçetesiz şekilde çeşitli ağrı kesiciler piyasada mevcuttur. Fakat mutlaka bunun için bir doktora danışmalısınız. 
Tabi ki grip tedavisi noktasında bildiğimiz ve genelde uyguladığımız C Vitamini açısından yüksek besinler tüketmek. Mesela grip olan herkes portakal yemektedir.
Grip Aşısı
Bir dönem grip denilince aklımıza hemen grip aşısı gelmekteydi ve bu aşı oldukça uzun bir süre tartışıldı bazı uzmanlar grip aşısının etkili olduğunu söyledi bazılar ise zararlarından bahsetti. Bu tartışmaların hepsi bir yana bir çok insan grip aşısı yaptırdı ve yaptırmaktadır. 
Aşı yapıldıktan iki hafta sonra aşının koruyucu etkisi başlamaktadır. Grip için aşılanma Eylül ayında başlar ve tüm grip sezonu boyunca ve sonrasında da uygulanabilir bir aşıdır. Bunun nedeni, gribin salgın olarak hep aynı zamanda gerçekleşmemesidir. Grip salgını, genelde Ocak ayında zirve yapar fakat bu durum Ekim'de de yaşanabilir. 
0 notes
gripnasilgecer-blog · 7 years ago
Text
Grip Nasıl Geçer( Tedavisi )
Tumblr media
Grip hastalığı hakkında hazırladığımız yazımızda gribin nasıl yayıldığından , gribi yaymaktan nasıl kaçınacağınızdan ve gripten korunma yollarından bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 
Grip Nasıl Yayılır 
Çoğunlukla kişiden kişiye, öksürürken veya hapşırırken çıkan tükürük damlacıkları sonucu bulaşmaktadır.  Hasta bir insandan gelen bu küçük tükürük damlaları, havada dolaşır ve yakınlardaki insanlara ağız veya burun yolları ile geçer. Mikroplar aynı zamanda bir masanın başında olan bir başkası tarafından mukus damlacıklarına dokunduğunuzda da geçer. Ellerinizi yıkamadan gözlerinize , ağzınıza veya burnunuza dokunursanız bu mikrop size bulaşmış olur. Gribe benzeyen virüsler, kafeterya masaları, kapı tokmakları ve bir çok yüzeyde 2 saatten fazla kalabilirler. 
Grip'i  Bulaşmasını Engelleme 
Yakın çevrede yaşıyorsanız, özellikle de hepimizin içerideki kış aylarında, mikropları kolayca vücuda geçmesi kolaydır. Hasta olan kişilerden yakın temastan  kaçınmalısınız. Eğer kendiniz hasta iseniz arkadaşlarınıza fazla yaklaşmamalısınız. Eğer hastalığınız ağırsa ve çevrenize de bulaştırmak istemiyorsanız izin almalı ve bir doktora görünmelisiniz. Bir yetişkinde grip semptomları ortaya çıkmadan bir gün önce başlayıp,  başladıktan sonraki 5 güne kadar diğer insanlara gribi bulaştırabilir. Hasta olduğunuzu bilmeden önce gribi diğer kişilere yayabilir veya diğer kişilerden kapabilirsiniz. Bundan kaynaklı her zaman kendinizi  ve başkalarını mikroplardan
korumak adına hapşırırken veya öksürürken peçete kullanın.  Ellerinizi düzenli yıkayın,  grip yayılımını önlemenin en iyi yoludur . Küçük çocuklarınız varsa, sık sık sıcak sabunlu su ile ellerini yıkamalarını öğretin.  Alkol bazlı el dezenfektenleri   gribe karşı korumada etkilidir.  Hasta bir kişinin temas halinde bulunduğu herhangi bir şeye dokunduğunuzda ellerinizi yıkayın ya da dezenfekte edin. Bilgisayar klavyeleri, telefonlar, kapı tokmakları, asansör düğmeleri, musluk kolları, tezgah üstleri ve korkuluklar elle tutulur bir sürü malzeme grip mikrobunu önceden de belirttiğimiz gibi 2 saat boyunca koruyabilir. Hasta bir kişinin damlacıkları burnunuza, ağzınıza veya gözlerinize değerse, muhtemelen de grip hastalığına yakalanırsınız. Unutmayın, çoğu kişi  hastalığı direk temaslardan değil dolaylı temaslardan kapmaktadır. Eğer grip hastalığına yakalanırsanız mutlaka doktora görünün ve istirahat edin. 
Grip Nasıl Geçer 
Grip  komplikasyonları riski yüksek insanlar evinizde bulunuyorsa grip ilaçları veya antiviral ilaçlarla ilgili bir doktora görünmek isteyebilirsiniz. Buna 24 aydan küçük çocuklar, 65 yaş üstü yetişkinler veya kronik hastalıklar veya şiddetli astımı olan insanlar özellikle yapmalıdırlar . Bu ilaçlar grip komplikasyonlarını önlemek için gerçekten iyi çalışmaktadır, ancak virüse maruz kaldıktan sonra onları almak pek bir işe yaramaz sadece septomları hafifletmektedir. 
İnfluenza tedavisinde veya önlenmesinde antiviral ilaçlar kullanılabilir. Bir tedavi olarak kullanıldığında ilaç, grip belirtilerini ortadan kaldırmaz, ancak semptomların şiddetini ve süresini  azaltabilir. İnfluenza yani grip olan her insanın antiviral bir ilaç kullanması gerekmiyor. Ciddi derecede hasta ve / veya influenza komplikasyonları gelişimi için risk faktörleri varsa, antiviral bir ilaç gerekir. Hafif derecede hasta olan ve komplikasyonlar için risk faktörü taşımayan insanlar genellikle 48 saat ya da daha kısa bir süre için semptomları varsa antiviral bir ilaç ile tedavi edilir, ancak 48 saatten daha uzun süre semptomları olması durumunda tedavi edilmezler.
Gribin tedavisinde veya önlenmesinde kullanılan antiviral ilaçlar arasında oseltamivir , zanamivir  ve peramivirbulunur. Geçmişte iki tane daha antiviral ilaç olan rimantadin ve amantadin kullanıldı ancak çoğu grip virüsü artık onlara karşı dirençli olduğu için artık etkili değildir. Grip virüsü de ilaçlara karşı direnç göstermekte ve başkalaşmaktadır. Antiviral tedavi, grip belirtilerinin ilk 48 saati içinde alındığında mevsimsel grip için en etkili yöntemdir.
0 notes