Don't wanna be here? Send us removal request.
Text
Mijn doel met dit eindproduct is om genderrollen in de vechtsportwereld te bespreken met verschillende personen en zo hopelijk meer begrip en animo te creëren. Ik hoop dat door middel van de tekst in combinatie met foto’s en podcasts het eindproduct een interessant product is voor iedereen. Ook voor mensen die misschien niet zo veel met vechtsport hebben.
0 notes
Photo
Aan de hand van een hele hoop artikelen ben ik mijn tekst gaan schrijven die meer duidelijkheid zou geven over het hele verhaal en de geschiedenis en aanleiding van mijn onderwerp wat zou verduidelijken. Ook zorgt deze tekst, zowel als het gekozen medium, ervoor dat het macro niveau aan bod komt in mijn project. I heb bewust gekozen om niet te veel tekst toe te voegen, zodat de foto’s en podcasts het verhaal kunnen vertellen.
https://www.rtlnieuws.nl/magazine/sterker-sneller-beter-en-vrouw-er-zijn-ook-mannen-die-vechten-als-wijven
https://sport.nl/artikelen/2016/01/vechtsporten-bij-vrouwen-steeds-populairder
https://www.metronieuws.nl/xl/sport/2017/02/vechtster-de-randamie-blijft-lachen-in-mannenwereld
http://www.mmaplanet.nl/mmanieuws/bloed-zweet-tranen-en-succes-maakten-van-marloes-coenen-een-mmapionier/
http://vileine.com/2017/03/31/machoman-vrouwen-kunnen-ook-stoer-zijn/
https://www.desportwereld.nl/wp-content/uploads/Bloemendaal-Vrouw-in-Sport-DeSportwereld-60-najaar-2011-2.pdf
http://sporza.be/cm/sporza/extra/opvallend/1.2094652#
http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/olympic_games/world_olympic_dreams/8834938.stm
0 notes
Text
Bij het de opname van de podcast met Laura en Renee heb ik ongeveer dezelfde vragen aangehouden als bij het gesprek met Kayleigh, gezien ik toch hele andere antwoorden kreeg van hun. Natuurlijk ben ik hier wel diepen ingegaan op het grotere niveau van de buitenlandse toernooien, de Female Fighter Foundation en ook het financiële aspect waar vrouwen nog altijd tegenaan lopen.
0 notes
Photo
Bovenstaande foto’s heb ik gemaakt tijdens een training bij Gracie Barra Maastricht. Op de foto’s zie je Laura en Renee Hondorp tijdens de Braziliaans Jiu Jiutsu training. Deze beelden wilde ik graag gebruiken als visuele toevoeging aan de podcast die ik met hun heb opgenomen. Ik wilde graag in beeld brengen dat zij als enige twee dames tijdens deze training met alleen maar heren trainen. Als bonus heb ik hier zelf ook meegetraind ;)
0 notes
Text
Na een korte brainstormsessie met mijn teamgenoten en trainer ben ik uitgekomen bij verschillende personen die ik wilde gaan interviewen voor mijn podcasts. Aangezien ik in eerste instantie Kayleigh’s verhaal wilde gaan vertellen, wilde ik haar sowieso in een van mijn podcasts spreken. Voorafgaand aan de opnames hebben we al vaker over betreffende onderwerpen gesproken, daardoor liep alles met haar heel soepel. Daarnaast wilde ik een professional interviewen. Hier heb ik gekozen voor Laura en Renee Hondorp. Deze twee zusjes doen aan Braziliaans Jiu Jiutsu op hoog niveau. Laura heeft zelfs verschillende wereldtitels behaald en ook Renee gaat alleen buitenlandse toernooien af door het grotere vrouwelijke deelnemersveld. Het leek me erg interessant om hun hierover te spreken. Daarnaast is Laura mede oprichter van Female Fighter Foundation, die ervoor willen zorgen dar vechtsport toegankelijker wordt voor vrouwen. Een onderwerp dat precies aansluit bij mijn project! Als laatste wilde ik graag iemand spreken die over toernooien en wedstrijden gaat. Degene die ik eigenlijk wilde spreken was helaas niet beschikbaar en hierdoor heb ik wat andere keuzes moeten maken. Ik heb ervoor gekozen om i gesprek te gaan met mijn eigen trainer, gezien hij van plan is om komend jaar zelf een toernooi op te starten. Mijn doel was om met hem in gesprek te gaan over hoe het is om vrouwen te trainen als man zijnde en of er nagedacht kon worden over een gender neutraal toernooi, zodat ook de vrouwen zich volledig konden inzetten en sowieso tegenstanders zullen hebben.
0 notes
Photo
Bovenstaande boeken heb ik gebruikt als bronnen voor mijn onderzoek. Vooral aan het boek van Ronda Rousey heb ik veel gehad. Deze heeft ook gezorgd voor een aantal van mijn interviewvragen.
0 notes
Photo
Aangezien ik zelf ook actief ben in de vechtsportwereld en heb meegedaan aan verschillende toernooien waarbij ik enorm moest afvallen om mijn gewichtsklasse wilde ik ook een aantal foto’s bijvoegen van mijn ervaringen. Deze komen ook terug in het gesprek met Kayleigh.
0 notes
Text
Het eerste interview dat ik afnam was met Kayleigh. Gezien ik ook zelf deze sport beoefen was het voor mij bij haar makkelijker om vragen te bedenken, omdat ik in dezelfde situaties heb gezeten als haar wat betreft voorbereiding op een wedstrijd, trainen met mannen en afvallen. Zo kwam ik uit op onderstaande vragen:
Waarom ben je begonnen met MMA?
Hoe kijk jij er tegenaan dat je vrijwel alleen maar met mannen traint?
Heb je je al eens niet welkom/niet serieus genomen gevoeld door de mannen waarmee je traint of door andere mannen die deze sport beoefenen?
Merk je veel verschil tussen trainen met mannen of vrouwen?
Ben je al eens niet serieus genomen omdat je een vrouw bent?
Hoe ga je om met het afvallen, gezien er bij vrouwen minder gewichtsklasses zijn?
Is het al eens voorgekomen dat je geen tegenstanders had op een toernooi, zo ja hoe ben je hiermee omgegaan?
Door het kleinere deelnemersveld bij de vrouwen in deze sport zul je wel sneller aan de top komen, hoe kijk je daar tegenaan?
Zijn er mensen in je persoonlijke omgeving/werk/school die niet begrijpen waarom je dit doet?
Hoe zit het met kleding voor deze sport voor de vrouwen?
Hoe ga je om met je emoties?
Ik heb er bewust voor gekozen om geen enorme vragenlijst op te stellen, omdat deze vragen naar mijn idee toch wel een uitgebreid antwoord zullen verschaffen. Ook wist ik dat ik de interviews zou gaan opnemen als podcasts en wilde ik het niet al te lang maken. Vanuit de antwoorden ben ik op sommige antwoorden natuurlijk wel wat gaan doorvragen of heb ik geprobeerd een discussie aan te gaan.
0 notes
Photo
Helaas verloor Kayleigh haar tweede gevecht. Dit leverde (gelukkig voor mij) wel mooie beelden op na haar partij.
0 notes
Text
Na coaching te hebben gehad van Annelies en Marie kwam ik tot de conclusie dat ik met alleen foto's en tekst misschien niet alle niveau’s even goed zou belichten en dat het verhaal misschien niet helemaal duidelijk zou zijn. We hebben nagedacht wat de beste vorm van media zou zijn en kwamen uiteindelijk op podcasts. Hier in zou ik verschillende mensen met betrekking tot mijn onderwerp kunnen interviewen en met hen in discussie kunnen gaan over verschillende topics die reflecteren op genderrollen binnen deze wereld. Ik wilde wel nog altijd iets van tekst toevoegen aan het verhaal om dit toch een beetje te verduidelijken. Ook de foto’s die ik gemaakt had wilde ik alsnog gebruiken.
0 notes
Photo
Bovenstaande foto’s heb ik gemaakt in de aanloop naar Kayleigh’s tweede MMA gevecht. Hier zie je haar tijdens de training met haar trainer aangezien ik ook hier het contrast in beeld wilde brengen dat ze getraind wordt door een man. Op de rest van de foto’s zie je terug hoe zwaar deze sport is voor een vrouw. Door de weinige gewichtsklasses moeten we vaak enorm veel kilo’s afvallen. Op de foto’s zit Kayleigh in een enorm heet bad gevuld met zout water, zodat ze extra vocht kwijt raakt. Zelf heb ik dit eerder ook doorstaan en geloof me, het is een ware hel. Door middel van deze foto’s wilde ik weergeven hoeveel vrouwen moeten doormaken om überhaupt mee te kunnen doen.
0 notes
Video
youtube
Gezien ik het over de vrouwen in de vechtsportwereld wilde gaan hebben ben ik uiteindelijk bij deze korte docu uitgekomen. Er is veel minder gedocumenteerd over de dames in deze wereld en toen ik bij deze documentaire uitkwam was ik aangenaam verrast. Helaas vond ik wel dat het verhaal nogal warrig en onduidelijk verteld werd.
0 notes
Video
youtube
Aangezien Kaleigh en ikzelf MMA beoefenen, leek me deze documentaire een goede bron om me een richting te geven van wat ik ongeveer wilde gaan vertellen. Ik heb bewust gekozen om zelf niet ook weer een documentaire op te nemen, gezien ik dit in de tweede al heb gedaan.
0 notes
Text
Aangezien ik in jaar 2 al een soort van onderzoek naar dit project heb gedaan naar dit onderwerp met Germaine de Randamie als hoofdpersoon, had ik al een aantal bronnen verworven en interviews waar ik opnieuw informatie uit kon halen voor dit project. Destijds heb ik ervoor gekozen iemand te interviewen die al aan de top stond. Dit keer wilde ik het anders aanpakken en wilde ik een van mijn trainingspartners, Kayleigh Bachus, haar verhaal laten vertellen.
0 notes
Text
Aanleiding
Toen we begonnen met het blok was mijn onderwerp niet meteen duidelijk. Ik wist wel al dat ik alleen aan de slag wilde gaan. Dus ik ben gaan zoeken naar onderwerpen die mijzelf erg interesseerde of onderwerpen die dicht bij me lagen. Uiteindelijk kwam ik uit op de nostalgie naar de jaren 80 of vrouwen in de vechtsportwereld. Na een brainstorm met Theo, Shirin en Annelies leek het ons het beste idee om aan de slag te gaan met het onderwerp vrouwen in de vechtsportwereld, aangezien ik hierin ook zelf actief ben.
0 notes