Tumgik
Text
Lezing Social design
23 april.
Deze lezing werd gegeven door Mezus.nl
Wat ik bij deze lezing geleerd heb is dat onderzoeken ook leuk uitgevoerd kunnen worden. Er moet niet altijd een zakelijke speer aan tepas komen. Zoals een waarzeggerskabine ergens installeren, of een reurzensigarettenknuffel mee op straat brengen. Dit doet me vooral nadenken over de statusquo van huidige ontwerponderzoeken.
Mijn favorite quotes uit deze lezing zijn:
"Social design staat of valt met het begrijpen van je cultuur en je omgeving."
"Geen ontwerp zonder onderzoek, geen ondezoek zonder ontwerp."
0 notes
Text
Tumblr media
Deze inspo ging over het bedrijf accenture.
Dit gaat over het gedeelte interaction design, hoe grafische vormgeving en productontwikkeling samen hand in hand tepaar kunnen gaan in één bedrijf.
Wat mij het meest heeft verrast was dat zo'n groot bedrijf toch in kleine groepen rond projecten werken. Deze werden ook nog genoeg verantwoordelijkheid toegelaten. Ook was de optie om bij hetzelfde bedrijf te kunnen werken maar in verschillende landen indrukwekkend.
0 notes
Text
Tumblr media
Dit evenement was het 30 jarige bestaan van ontwerpwetenschappen.
Hier werden 5 lezingen gehouden van proffen, dit was een mooi moment om te zien hoe de school en faculteit zich heeft geëvolueerd doorheen de jaren.
Ook hoor je van proffen waar zij onderzoek naar uitvoeren buiten het lesgeven, daar blonk ecodesign en social design het meest in uit. Deze proffen waren ook het meest enthousiast en hadden het meest concrete research gegeven.
0 notes
Text
Tumblr media
Deze lezing ging over Jan Veyt en zijn geweldige loopbaan als mechanisch ontwerper. Hij heeft vele bedrijven kunnen verbeteren van sport gerichte bedrijven naar ruimtevaart.
Deze insPO heeft mij geinspireerd om hoogtechnische jobs als opties te gaan bekijken. Hij heeft zelf geen productontwikkeling gestudeerd maar legde steeds de nadruk dat hij vaak omringde met PO'ers binnen zijn jobs.
0 notes
Text
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Dit boek heet Nature: collaborations in design. Hierin is onderzoek naar biomorfisme gevoerd, en hoe we structuren of technieken dat de natuur gebruikt kunnen gebruiken in onze technologie.
Een heel interessant boek dat mij vragen doet stellen over huidige technologie en hoe we de technologie van morgen kunnen verbeteren.
0 notes
Text
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Dit boek is genaamd Fluid Bodies.
Dit boek documenteerd verschillende manieren om organische vormen te creëren. Door gebruik te maken van verschillende technieken en technologieën, vaak niet uit de standaard productie wereld, maken soliede organische vormen.
Deze onderzoek naar nieuwe technieken en het multidiciplinaire aspect vind ik interessant in productontwikkeling.
0 notes
Text
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Dit boek heet Fiber Fixed.
Hierin staat hoe composiet materialen worden gebruikt voor allerlei producten. Het onderzoek naar technische materiaaleigenschappen en welke toepassingen deze kunnen hebben.
Vaak denken dat deze materialen enkel voor hoogtechnologische producten kunnen ingezet worden maar er zijn natuurlijk veel meer producten die hier gebruik van kunnen maken.
0 notes
Text
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Dit is een designmagazine daterend uit 2016 die ik in de kringwinkel heb gevonden. Deze heb ik meegenomen omdat er interessante artikels in uit geschreven staan.
Het eerste gaat over de balans tussen productie en ecologie. "Heeft het wel nut dat we steeds nieuwe producten blijven bij produceren?" Een psychologisch vraagstuk over productontwikkeling.
Het tweede artikel is social design over het wegnemen van stigma's. Door niemand anders dan onze eigen prof Kristof Vaes.
0 notes
Text
Tumblr media Tumblr media Tumblr media
0 notes
Text
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Dit ontwerp boek gaat over de belgische kunstanaar Arne Quinzen.
Hij ontwerpt sculpturen om herurbanisatie tot stand te brengen. Dit is een deel van social design maar met een andere visie en uitwerking dan productotnwikkeling. Gelijkenissen tussen deze twee is het onderzoek en het doel hiervan. Een sociaal problematiek aangaan en hier estetische "producten" voor ontwerpen. Mensen zoals Arne Quinzen vind ik zeer inspiratievol, dus ik bezit met trot deze gesigneerde hardcover.
0 notes
Text
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
In het jaar 2022-2023 heb ik voor XDW gekozen voor de voxdale workshop. Dit bedraagde een speedboat maken met het systeem van een hydrofoil. Dat is wanneer de boat volledig boven het water zweeft. De hydrofoil met aandrijver zitten in het water gepositioneerd via stangen. Samen met Voxdale hebben we aerodynamica analyses uitgevoerd om ons ontwerp te verbeteren.
Deze opdracht vond ik geweldig om binnen één week te voltooien. Dit was de perfecte mix van ontwerp, technologie en verificatie.
0 notes
Text
Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media Tumblr media
Design museum Brussels
0 notes
Text
Tumblr media
XDW : Future Shock Orchestra
Met behulp van arduino, coderen en muzieksoftware hebben we onze eigen muziekinstrument kunnen bouwen. Dit allemaal binnen een tijdspanne van één week. Het waren lange dagen aan technische, elektronische en technologische aspecten van producten knoeien. Als laaste dag een groot toonmoment en performance.
Vooral tijdens de week was het compromissen stellen en vloeken dat het nooit zal af geraken. Maar ik wist waaraan ik begon bij het inschrijven voor deze uitdagende workshop.
Deze ervaring zou ik het best beschrijven als een technische uitdaging, daarmee dat ik technisch mijzelf verder wil uitdagen.
0 notes
Text
Opzet van de blog
Een exploratieblog:
• Een verslagje per activiteit • Beschrijving van de activiteit • Reflectie over de activiteit • Wat heb ik geleerd? • Hoe sluit het aan bij het vakgebied en de specifieke discipline?
0 notes